Comunicació UGT

La UGT continua endavant amb la vaga de 24 hores a la sanitat privada

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 11:34
/blog/comunicacio_ugt/archives/2007/11/transportsanitari.jpgDesprés que la reunió de mediació entre l'Administració, la patronal i els representants dels treballadors i les treballadores de la Sanitat Privada no hagin arribat a cap acord, la UGT de Catalunya continua endavant amb la vaga de 24 hores convocada per al proper dia 4 de desembre (de l'inici del torn de nit de la matinada del 3 al 4 de desembre, al final del torn de tarda del dia 4).
D'altra banda, valorem molt positivament l'exitosa manifestació dels treballadors i les treballadores de la sanitat privada que ha tingut lloc aquesta tarda pels carrers del centre de Barcelona. Per al nostre sindicat, la gran afluència de manifestants demostra que els treballadors del sector ja no estan disposats a acceptar les condicions de precarietat amb les quals estan sobrevivint actualment i que veuen que el conveni que s'està negociant és l'única porta de sortida per acabar amb la precarietat instaurada en la sanitat privada catalana.


L 'AVALOT lliura 50.000 signatures a Ernest Benach per la ILP d'habitatge

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 17:56

/blog/comunicacio_ugt/archives/2007/11/avalot.jpgL'Avalot presenta al Parlament de Catalunya una iniciativa legislativa popular de Proposta de llei de mesures urgents per a l'habitatge


L'Avalot - Joves de la UGT de Catalunya ha aconseguit les 50.000 signatures necessàries per presentar al Parlament de Catalunya una iniciativa legislativa popular (ILP), en aquest cas, de Proposta de llei de mesures urgents per a l'habitatge. Demà dijous, 29 de novembre, una delegació de l'Avalot encapçalada pel seu portaveu nacional, Chakir el Homrani, faran el lliurament simbòlic de les més de 50.000 signatures al president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach.

El lliurament de les signatures tindrà lloc a les 17.30 hores al Despatx d'Audiències del Parlament. Els mitjans gràfics podran entrar a fer muts. Després de la reunió, el portaveu nacional de l'Avalot farà declaracions als mitjans de comunicació a la Sala de passos perduts.

Amb la campanya "Per un habitatge digne, signa!", l'Avalot ha recollit les 50.000 signatures de suport ciutadà necessàries per presentar al Parlament de Catalunya aquesta ILP, que proposa:

  • Que el 65% del sòl que es qualifiqui per a ús residencial de nova implantació es reservi a habitatge de protecció pública.
  • Que d'aquest 65%, el 70% es reservi per a habitatge de protecció pública en règim de lloguer indefinit, i el 30%, en règim de compra.
  • Que la Generalitat destini una partida no inferior al 7% del seu pressupost a les polítiques públiques d'habitatge.


Lliurament de signatures al President del Parlament de Catalunya

DIA: 29 de novembre de 2007
HORA: 17:30 hores
LLOC: es podran fer muts al Despatx d'Audiències del Parlament. Després de la reunió, el portaveu nacional de l'Avalot, Chakir el Homrani, farà declaracions a la Sala de passos perduts.



UGT AENA contra la privatització de l'aeroport

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 16:48
bcnairport.pngUs adjuntem la resolució de les seccions sindicals d'UGT - AENA contra la privatització dels aeroports de l'Estat i en defensa de la seva condició de servei públic. La resolució es va aprovar en unes jornades sobre canvis en el model de gestió aeronàutic i aeroportuari celebrades el passat dia 23 a Calp (Alacant).
pdf Resolució de la UGT AENA 97,09 Kb


Els metges de la UGT demanen que no es criminalitzi el col·lectiu

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 12:41
clinica.pngAvui hem pogut conèixer a través dels mitjans de comunicació el cas d'una doctora de l'Hospital Clínic de Barcelona que ahir va asseure's als tribunals al costat de dos joves imputats per pressumptament matar a cops un altre noi a les portes d'una discoteca. La fiscalia atribueix a la facultativa una falta d'imprudència per no haver detectat que la víctima tenia una fractura en el crani. Després de donar-li l'alta, el noi va morir.
El Grup de Facultatius de la UGT de Catalunya es mostra en contra del tracte vexatori al qual s'ha sotmés aquesta companya de professió. Creiem que s'ha equiparat un pressumpte homicidi amb un pressumpte acte d'imprudència, amb les conseqüències psíquiques i de desprestigi professional que aquest fet, de ben segur, li comportarà.

Evidentment, des del Grup de Facultatius de la UGT de Catalunya pensem que un possible error mèdic ha de ser investigat i esclarit, però mai es pot situar el professional al costat d'un pressumpte deliqüent.

El 13 de novembre, va aparèixer publicat amb nom i cognoms les dades d'una doctora que signà un informe mèdic d'una pressumpta transfussió de sang errònia a l'Hospital de Bellvitge. En aquest cas es vulnerà el principi de pressumpció d'innocència, perjudicant la relació de confiança amb els pacients i sense haver demostrat la seva implicació en els fets.

Aquest nou cas posa de manifest, una vegada més, la pèrdua total de respecte per la professió de metge. Des del Grup de Facultatius de la UGT de Catalunya reclamem que, des de tots els àmbits, es deixi de criminalitzar pressumptes errors mèdics que han de solucionar-se de manera individual i, per descomptat, mai compartint seient amb possibles homicides.

Sembla ser que manquen metges, però sent els professionals pitjor pagats d'Europa, els que suporten la ràtio de pacient més elevada de tot l'Estat i veient com comparteixen banqueta amb deliqüents comuns per un possible error mèdic, per al grup de Facultatius de la UGT de Catalunya resulta estrany que encara quedin metges col·legiats a Catalunya.



Els treballadors de Frape Behr exigeixen que l'empresa accepti les baixes voluntàries

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 16:52
/blog/comunicacio_ugt/archives/2007/11/airconditionin.jpg

El comitè considera una falta de respecte i una provocació que la direcció de l'empresa no es presentés ahir a la reunió de negociació

Des de fa mesos, els treballadors i les treballadores de l'empresa Frape Behr viuen la incertesa del futur de la seva planta a la Zona Franca (Barcelona), després que la filial del grup automobilístic alemany -dedicada a la fabricació de productes de transferència tèrmica- presentés un Expedient de Regulació d'Ocupació que afecta la totalitat de la plantilla, de 295 empleats.

Aquesta incertesa va viure ahir un darrer episodi, després que no s'arribés a cap acord en la negociació de l'ERO i que els representants de l'empresa ni tan sols es presentessin a la cita, tan sols enviant un advocat sense poders a instància de la mateixa Administració. Per al comitè d'empresa, l'actitud de la direcció de Frape Behr és inacceptable i suposa una falta de respecte i una provocació vers als treballadors i les treballadores i la seva representació sindical.

Després que l'advocat prengués nota de totes les reivindicacions del comitè, l'Administració torna a citar totes les parts demà, dimecres 28 de novembre, per a una nova reunió. Els representants sindicals volen trobar com més aviat millor una solució que resolgui aquest conflicte laboral, que dura des de fa mesos (des de febrer passat s'està plantejant una sortida a la viabilitat de la fàbrica). Des del comitè, estem convençuts que els posicionaments d'empresa i dels treballadors en el pla de viabilitat no són tan allunyats, i els representants dels treballadors estan disposats a acceptar algunes de les exigències de l'empresa per poder tirar endavant la planta de la Zona Franca, com l'augment de la producció en un 20% i la consecució d'un índex d'absentisme més baixa. Tot i així, el comitè no farà cap cessió en el tema de les baixes voluntàries: és indispensable que la direcció de Frape Behr accepti les baixes voluntàries amb les condicions d'indemnització que el comitè demana per als treballadors.

Com a mesura de protesta, el comitè ha decidit continuar amb les mitges jornades de vaga que estan realitzant actualment (de 9 a 12:45 h, en el torn de matí; de 14 a 17:45 h., en el torn de tarda; i de 2 a 5:45, en el torn de nit), durant els propers 27, 28 i 30 de novembre. El dia 29 de novembre, la vaga serà de 24 hores i afectarà la totalitat dels torns de treball.

Des de la UGT de Catalunya sempre hem cregut que el tancament de la planta de la Zona Franca era totalment injustificat i que l'empresa és 100% viable a Barcelona. Així mateix, hem denunciat reiteradament que la presentació d'un ERO incompleix el compromís adquirit al 2004 pel qual els treballadors van acceptar una congelació salarial de dos anys i un augment del temps de producció a canvi que l'empresa assegurés la seva permanència a la capital catalana més enllà de 2008. Els treballadors de Frape Behr se senten absolutament enganyats.



La plantilla d'IMAVI denuncia el xantatge econòmic perquè accepti l'ERO

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 13:45

/blog/comunicacio_ugt/archives/2007/11/tornillo.jpgEls treballadors s'oposen al tancament de l'empresa i denuncien els endarreriments que se'ls hi deuen

Els treballadors de la planta de Barberà del Vallès de l'empresa Industrias Metalúrgicas Auxiliares Vives (IMAVI) rebutgen l'ERO total presentat per la direcció, ja que consideren que el grup empresarial és viable. Els representants de la UGT també denuncien la situació insostenible que està patint la plantilla, ja que l'empresa deu entre 500 i 600 euros d'endarreriments a cada treballador i ja ha els ha anunciat que no tonaran a cobrar si no accepten l'ERO. L'empresa catalana es dedica a la fabricació de cargols metàl·lics especials i dóna feina a 38 treballadors a la planta de Barberà del Vallès.

Abans de presentar l'ERO, el passat mes d'octubre una multinacional holandesa es va interessar en la compra d'IMAVI, assumint només 24 treballadors i prejubilant la resta de la plantilla a partir dels 58 anys amb una indemnització mínima. Va ser llavors, a partir de la negativa de la plantilla a aquesta venda, que IMAVI va deixar de pagar els treballadors com a mesura de pressió.
Ahir va tenir lloc la primera reunió entre sindicats i l'advocat de l'empresa a la Inspecció de Treball. L'empresa ofereix als 38 acomiadats una indemnització de 22 dies per any treballat, oferta que la plantilla rebutja. La propera reunió a la Inspecció de Treball tindrà lloc el proper dijous.

La UGT denuncia la manca de professionals de la salut i de serveis socials

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 12:08

/blog/comunicacio_ugt/archives/2007/11/transportsanitari.jpgEl sindicat remarca que encara no s'han assolit els objectius pactats a l'Acord Estratègic en aquests àmbits

Davant el desplegament de la Llei 39/2006 de Promoció de l'autonomia personal i d'atenció a les persones en situació de dependència, en vigor des de l'1 de gener d'enguany, la UGT de Catalunya denuncia que la situació actual a Catalunya als serveis d'atenció a les persones no és la desitjada.

El servei d'ajut a domicili esdevé el principal servei per garantir l'existència autònom ade les persones en el mitjà habitual, un dels principals objectius de la nova Llei. Tot i així, tant la seva intensitat com el seu índex de cobertura es manifesten clarament insuficients per satisfer la demanda existent. Així mateix, no s'han assolit els objectius pactats en aquest àmbit a l'Acord Estratègic (9.700.000 hores d'atenció), ja que la cobertura d'hores totals del servei d'ajut a domicili a l'any 2006 se situava en el 55% de l'objectiu pactat a l'Acord.

Tampoc s'han assolit les mesures de l'Acord Estratègic en matèria de teleassistència. L'any 2006 encara mancava el 20% de la quantitat acordada a l'Acord de 2005 (6 milions d'euros) pel que fa al pressupost a la teleassistència. Una situació especialment greu si es pren en consideració que l'índex de cobertura d'aquest servei és d'1 per cada 100 persones més grans de 65 anys.

Tenint en compte la situació descrita i la demanda generada pel desplegament de la Llei de Dependència, es constata la necessitat d'incrementar el pes del sector públic en l'àmbit dels Serveis Socials, sobretot quan a Catalunya el sector privat té molta més importància en aquest àmbit (segons el CTESC, el sector públic només representa el 17% de l'ocupació en l'àmbit dels Serveis Socials, mentre a l'Estat aquest pes és del 25%). A Catalunya, doncs, encara hi ha marge per aquest creixement.

De la mateixa manera, la UGT de Catalunya constata una manca important de professionals en el sector de la Salut i els Serveis Socials. El pes de l'ocupació d'aquests sectors respecte el total de l'ocupació és molt inferior al de la Unió Europea dels 15. Així, la cobertura a les situacions de dependència exigeix la creació sostinguda d'ocupació en els sectors esmentats i la prestació d'un servei de qualitat, que passa necessàriament per una millora de les condicions laborals dels treballadors i les treballadores i una dignificació de les professionals relacionades amb l'atenció a les persones. Així mateix, la UGT de Catalunya considera que cal resoldre la manca de formació i d'acreditació de la qualificació i l'experiència de els persones que han treballat en el sector.



La UGT lamenta la mort de Francesc Candel, la veu de la gent més desafavorida

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 12:57
Image
Foto: ACN
La UGT de Catalunya lamenta la mort de l'escriptor i periodista Francesc Candel i transmet el seu condol a la família i amics.

La nostra organització vol destacar la figura de Candel com la d'un referent de la cultura catalana lligat sempre a la gent humil, als treballadors i les treballadores, a les famílies immigrades que, com la seva, van arribar a Catalunya empeses per la pobresa. En definitiva, a les persones més desafavorides, a les quals va donar veu.

Des de la seva obra i des de la seva activitat política, Francesc Candel va ser un gran defensor de la integració i dels drets socials. Un petit exemple va ser el suport que va donar a la UGT de Catalunya en la reivindicació d'unes pensions més justes per a la gent gran.

Una delegació del nostre sindicat visitarà aquesta tarda la capella ardent de l'escriptor.



El personal de les inspeccions de treball es tanquen per exigir més plantilla i més recursos

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 15:26

Els treballadors i les treballadores estan convocats a la vaga els propers 30 de novembre, 24 i 31 de gener, i 7 i 14 de febrer

Els treballadors i les treballadores de les Inspeccions de Treball i Seguretat Social reclamen solucions als greus problemes que estan patint a tots els centres de treball de l'Estat. Avui, 22 de novembre, al final de la jornada laboral (a les 15:00 hores), els sindicats han convocat la plantilla a tancar-se en un nombre significatiu de centres de treball de la Inspecció per reivindicar millores en les seves condicions laborals. A Barcelona, es tancaran a la Inspecció Provincial de Treball i Seguretat Social (Travessera de Gràcia, 303), a partir de les 15 hores.

La plantilla de les Inspeccions de Treball i Seguretat Social ha arribat als límits. Durant més d'un any s'ha intentat negociar amb el Ministeri de Treball i Afers Socials el conjunt de mesures necessàries per corregir les nombroses mancances que pateixen.

No ha estat possible arribar a cap acord i, a més, durant aquest període, la situació ha empitjorat sensiblement. La plantilla és clarament insuficient, els mitjans tècnics dels que es disposen són completament desencertats i no justifiquen les inversions que estan realitzant en una tecnologia i uns mètodes de treball absolutament inadequats si es pretén modernitzar i dotar d'eficàcia a les Inspeccions de Treball, la política salarial és inacceptable i s'està provocant una permanent descapitalització de recursos humans. En definitiva, es corre el greu perill de què les Inspeccions de Treball i Afers Socials quedin col·lapsades i siguin incapaços de complir amb la seva missió.

Aquests tancaments es produeixen com a pas previ a les vagues ja convocades per als dies 30 de novembre, 24 i 31 de gener, i 7 i 14 de febrer.

TANCAMENT TREBALLADORS INSPECCIÓ DE TREBALL I SEGURETAT SOCIAL
DIA
:
22 de novembre de 2007.
HORA: A partir de les 15:00 hores.
LLOC: Inspecció Provincial Treball i Seguretat Social a Barcelona (Travessera de Gràcia, 303).




Inauguració de la nova seu de la UGT del Baix Llobregat

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 13:58

/blog/comunicacio_ugt/archives/2007/11/baixllobregatseu.jpgParticiparan a l'acte José Montilla, president de la Generalitat de Catalunya; Cándido Méndez, secretari general de la UGT, i Josep M. Àlvarez, secretari general de la UGT de Catalunya

Demà divendres, 23 de novembre, a les 17.30 hores, celebrem la inauguració de la nova seu local de la UGT del Baix Llobregat. És una data històrica i carregada de simbolisme, ja que fa 30 anys que els treballadors i les treballadores tenim novament llibertat sindical. L'acte d'inauguració comptarà amb la intervenció de José Montilla, president de la Generalitat de Catalunya; Cándido Méndez, secretari general de la UGT, i Josep M. Àlvarez, secretari general de la UGT de Catalunya.


Prèviament, a les 17 hores, Cándido Méndez i Josep M. Àlvarez faran declaracions als mitjans de comunicació assistents.

La nova seu comarcal (situada al carrer del revolt negr, 10-14, de Cornellà de Llobregat) disposa de 2.100 metres quadrats que permetran centralitzar tota l'activitat sindical en uns espais suficients per a les necessitats dels treballadors i les treballadores, i que serviran per dignificar l'activitat de la nostra organització, i alhora, corregir la injustícia històrica que el dèficit d'un local comarcal adequat significava fins a aquest moment. Actualment, la UGT compta amb 3.000 delegats i 30.000 afiliats a la comarca del Baix Llobregat.

Us adjuntem un dossier de premsa amb informació de la nova seu de la UGT del Baix Llobregat.

pdf Dossier de premsa 361,65 Kb

Inauguració de la nova seu de la UGT del Baix Llobregat

DIA: divendres, 23 de novembre de 2007
HORA: a les 17 hores, Cándido Méndez i Josep M. Àlvarez atendran els mitjans de comunicació. A les 17.30 hores tindrà lloc la inauguració de la nova seu.

LLOC: nova seu de la UGT del Baix Llobregat (carrer del revolt negre, 10 - 14, Cornellà de



La UGT augmenta la seva representació a Robert Bosch (Castellet i la Gornal)

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 13:00

/blog/comunicacio_ugt/archives/2007/11/puertaautomovil.jpgEl nostre sindicat guanya les eleccions en nombre de vots i li treu dos delegats a CCOO

La UGT de Catalunya va ser el sindicat més votat ahir a les eleccions celebrades a l'empresa Robert Bosch, situada a Castellet i La Gornal (Alt Penedès). Tot i mantenir-se com a segona força, la UGT de Catalunya li ha arrabassat dos delegats a CCOO i ha escurçat distàncies. Així, el nostre sindicat passa de 8 a 10 delegats al Comitè d'Empresa, mentre que CCOO redueix de 13 a 11:

2003

2007

UGT

CCOO

UGT

CCOO

Total vots (taller + oficines)

240

410

273

267

Delegats

8

13

10

11

La planta de la multinacional alemanya Robert Bosch a Castellet i La Gornal, dedicada a la fabricació de components d'automoció, és l'empresa més important de la comarca de l'Alt Penedès i dóna feina a 780 treballadors i treballadores.



El ministeri desmenteix que els professionals de teràpies naturals siguin un perill públic

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 10:36

naturaleza.jpgLa Sectorial de Teràpies Naturals de la CTAC-UGT demana al Ministeri que es posicioni sobre la intenció de regular el sector en l'àmbit estatal

Després de reunir-se ahir per analitzar la situació actual que està vivint el sector de les teràpies naturals a Catalunya des que es derogués parcialment el Decret que havia de regular-les, la Sectorial de Teràpies Naturals de la CTAC (Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya - UGT de Catalunya), que representa més de 3.000 terapeutes a Catalunya; Cofenat España i responsables del Ministeri de Sanitat han arribat a les següents conclusions:

  1. Davant del recurs interposat davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya al decret de regulació de determinades teràpies naturals, el Ministeri de Sanitat no interpreta que els professionals de les teràpies naturals siguin un perill, tot i mostrar-se caut entorn a la confusió que pot generar l'aplicació del decret.
  2. S'acorda la creació d'una comissió de treball per estudiar i fer el seguiment de la Regulació de les Teràpies Naturals, on hi estaran presents les diferents comunitats. Formaran part d'aquesta comissió la CTAC-UGT, Cofenat-UPTA i Tenacat.
  3. En breu s'informarà de la situació de les qualificacions professionals de l'Institut Nacional de Qualificacions (INCUAL) relacionades amb les Teràpies Naturals per reactivar la seva posada en marxa.
  4. Es demanarà a les diferents comunitat que creïn un registre de professionals, centres d'atenció i centres de formació.

Aquest mateix matí, la Conselleria de Salut s'ha posat en contacte amb els responsables de la CTAC-UGT perquè aquests li facilitin el dictament jurídic al voltant del desenvolupament del Decret de les Teràpies Naturales a Catalunya.



Resultats de la reunió de Durex i el comitè d'empresa

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 10:26
/blog/comunicacio_ugt/archives/2007/12/03/durex.gifDesprés de celebrar-se aquest matí la reunió entre Durex i comitè d'empresa, la UGT de Catalunya continua insistint en la necessitat que l'empresa reconegui i assumeixi que l'anunci del tancament de la planta de Rubí -on hi treballen 259 persones, el 75% de les quals són dones- respon a un procés de deslocalització i no a cap causa organitzativa, tècnica o de producció, com correspon a un expedient de regulació d'ocupació.

Després que en l'anterior reunió, l'empresa presentés una oferta econòmica de 46 dies per any treballat, amb un màxim de 30 mensualitats i un topall de 80.000 euros, el comitè ha presentat avui la seva pròpia oferta econòmica, ratificada en assemblea el passat dia 15 de novembre- de 75 dies per any treballat, amb un màxim de 50 mensualitats, un mínim de 6.000 euros i prejubilacions a partir dels 52 anys. Durex no s'ha mogut del seu posicionament i no accepta, d'entrada, les prejubilacions. Comitè i representants de Durex tornaran a reunir-se el proper dimecres al matí.

Des de l'inici el conflicte, la UGT de Catalunya ha denunciat que la direcció no té cap motiu que justifiqui el tancament de l'empresa, ja que la fàbrica no té pèrdues, i simplement vol traslladar-se a un altre país per poder, així, incrementar els seus beneficis. Per al nostre sindicat resulta irònic que l'empresa addueixi raons econòmiques per defensar el tancament de la planta de Rubí, quan l'exercici de 2005 es va tancar amb uns beneficis d'un milió d'euros, el 2006 (març 2006-març 2007) amb uns beneficis de 94.000 euros i, des del mes de març fins al moment, els beneficis ja superen els 600.000 euros.



La UGT augmenta la seva representació a SERRA Soldaduras

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 10:15

soldadura.jpgEl nostre sindicat guanya 5 delegats, mentre CCOO en perd 6

En les eleccions sindicals celebrades aquesta tarda a l'empresa Serra Soldadures (Zona Franca, Barcelona), la UGT de Catalunya ha augmentat considerablement la seva representació, passant d'1 delegat -aconseguit en l'anterior procés electoral l'any 2003- a 6 representants al comitè d'empresa. Per la seva banda, CCOO ha perdut 5 delegats en aquestes eleccions, passant dels 12 que tenia fins ara, a tan sols 7 representants.

La UGT de Catalunya es mostrat molt satisfeta pel resultat, que malgrat no haver assolit la majoria absoluta -un sol vot més a favor de la UGT l'hagués situat com a primera força sindical a l'empresa-, sí que posa de manifest la bona feina feta des de la secció sindical de la UGT a Serra Soldaduras.

L'empresa, que ocupa 310 treballadors i treballadores, dedica la seva activitat a la soldadura i a l'aeronàutica.

La UGT signa el conveni col·lectiu de l'empresa d'autopistes AUCAT

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 10:07

/blog/comunicacio_ugt/archives/2007/11/autopista2.jpgAmb aquest acord, els treballadors d'AUCAT igualaran les seves condicions amb els d'Acesa al 2011

La UGT de Catalunya signarà aquesta tarda, juntament amb la CONC i la CGT, el Conveni Col·lecitu de l'empresa d'autopistes AUCAT, pertanyent al grup Abertis.

Aquest conveni tindrà una vigència de 4 anys (2007-2010). A partir de 2011 les condicions laborals dels seus treballadors i treballadores s'igualaran a les dels treballadors d'Acesa, també del grup. Aquest acord satisfà una de les reclamacions històriques del nostre sindicat a l'empresa: permetre la progressiva convergència amb el marc normatiu d'Acesa al llarg dels propers anys, fins materialitzar-se l'1 de gener de 2011. Així s'assolirà un àmbit de negociació supraempresarial que encara està per determinar però que resulta singular en el grup Abertis.

El nou acord suposa un increment salarial basat en:

  • l'IPC previst per als 4 anys.
  • Establiment d'una paga extraordinària en 2008, 2009 i 2010, passant de 16 pagues a 19 al final del conveni.
  • Consolidació en un plus de l'antiga prima d'objectius (45 euros al mes).
  • Augment de les aportacions al pla de pensions fins als 800 euros / any.
  • Establiment d'un preu de 3 euros per al plus de distància i transport.


La UGT aconsegueix un increment salarial del 24% per las treballadors d'Autema

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 10:00
/blog/comunicacio_ugt/archives/2007/11/autopista.jpgLa UGT de Catalunya (majoritària al comitè), juntament amb Grup Independiente, ha signat el Conveni Col·lectiu d'AUTEMA (Cintra), empresa que gestiona l'autopista Sant Cugat-Terrassa-Manresa. El Conveni Col·lectiu, que no ha estat signat per CC.OO. ni per la CGT, té una vigència de 4 anys (2007-2010) i suposa un increment salarial del 24% per a tots els treballadors, tant de peatges com de manteniment.

Aquest increment es fonamenta en els següents augments:

  • IPC real català per als primers dos anys de conveni i IPC real de Catalunya + 1% per als dos darrers.
  • Establiment d'una nova paga extra, que es consolidarà a 2008 i de la qual els treballadors percebran el 50% en 2007.
  • Augment del plus d'Activitat i Participació (PAP), que passa del 12,5% al 25% d'una paga.

Així mateix, el nou Conveni Col·lectiu ha establert una contractació mínima a temps parcial del 50%, i s'ha desenvolupat el compromís adquirit respecte a la Clàusula Social. Així mateix s'ha recollit l'acord de reconeixement de contractes eventuals per al còmput de l'antiguitat i s'ha reduït el cobrament a doble mà en els torns de matí i tarda, sistema que només romandrà en un percentatge residual del 8%.

D'altra banda el nou Conveni Col·lectiu d'AUTEMA recull una revalorització dels festiu d'un 20%. Per als festius especials (Nadal, Cap d'Any i nit de Sant Joan) s'ha fixat un plus de 90 euros.



Sisena jornada de concentració de la sanitat privada

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 14:27

/blog/comunicacio_ugt/archives/2007/11/transportsanitari.jpgLa UGT de Catalunya ha convocat per al dia 28 de novembre una manifestació a Barcelona i, per al proper 4 de desembre, una vaga a tots els centres

La UGT de Catalunya torna a convocar els treballadors i les treballadores de la sanitat privada a una nova cocentració, demà davant les protes de la Clínica FIATC de Barcelona. Aquesta és la sisena concentració convocada pel nostre sindicat per denunciar la situació d'estancament en què es troba la negociació del conveni col·lectiu, degut al continu de propostes inacceptables per part de la patronal, que només malmeten encara més les ja deteriorades condicions laborals en què han de treballar els 13.000 profesionals que s'hi dediquen a Catalunya.

Així mateix, la UGT de Catalunya ha convocat una manifestació per al proper dia 28 de novembre, que s'iniciarà a les 17:30 hores i transcorrerà de la plaça Urquinaona fins a la plaça Sant Jaume, i una vaga per al 4 de desembre a tots els centres de sanitat privada de Catalunya.

Des del sindicat hem denunciat reiteradament quina és la situació dels treballadors del sector de la sanitat privada al nostre país. El nostre sindicat ja no va signar l'anterior conveni perquè enteníem que perjudicava els i les professionals del sector, i el temps així ens ha donat la raó, amb un augment de la precarietat laboral, manca de personal, salaris baixos, augment de la ràtio de pacients per professional i de la càrrega assistencial, manca de reconeixement professional, etc.

NOVA CONCENTRACIÓ TREBALLADORS SANITAT PRIVADA
DIA
:
21 de noviembre de 2007.
HORA: D'11:00 a 12:30 h.
LLOC: A les portes de la concentració Clínica FIATC (Avgda. Diagonal, 648 - Barcelona).



La UGT aconsegueix l'IPC català més una dècima a la negociació de l'IRSC del 2008

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 13:31

/blog/comunicacio_ugt/archives/2007/11/money.pngL'increment de l'IRSC per al 2008 serà 4 dècimes superior al creixement previst per l'IPREM estatal, reconeixent el major cost de vida al notre país

L'Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC) va ser creat el 2006 com a indicador que substituïa l'IPREM estatal per determinar l'accés a determinats serveis, prestacions o ajuts al nostre país. Per al 2008, dins de la Comissió de Seguiment de l'IRSC, la UGT de Catalunya vam marcar com a prioritari establir definitivament uns criteris de revisió de l'indicador que impedís la pèrdua de poder adquisitiu de les persones amb rendes baixes.

La UGT de Catalunya ha fet entendre al Govern que l'IRSC necessitava regular-se i aplicar uns criteris de revaloració anuals i, d'aquesta manera, els membres de la Comissió hem acordat que en les properes actualitzacions de l'indicador es tindran en compte tant l'evolució de preus, les revisions que el Govern Central faci de l'IPREM i l'efecte d'aquestes magnituds en l'evolució de les rendes baixes.

Des de la UGT de Catalunya valorem aquest fet com a molt positiu perquè, finalment, el Govern de la Generalitat ha assumit les competències que té per tal de consolidar i ampliar l'Estat de Benestar a Catalunya, i de millorar i complementar les pensions de la ciutadania a partir d'indicadors propis que avaluen de manera eficient les necessitats i el cost de la vida a Catalunya.

Hem consensuat una pujada del 2,4%, un 2% per la revisió que el Govern de l'Estat ha fet de l'IPREM per al 2008, i quatre dècimes més que reconeix que a Catalunya el cost de la vida és més alt, realitat que queda reflectida a l'IRSC i a les prestacions i serveis que es referencien en aquest indicador.

image002.gif

Així, la quantia de l'IRSC per al 2008 serà de 544,48 euros mensuals, que equival a 7.622,76 euros anuals. El percentatge d'aplicació que concretarà l'accés a determinades prestacions i serveis serà del 80%.

Fins ara, més de 90.000 persones amb rendes baixes s'han beneficiat del desplegament, tot i que tardà, de la Llei de prestacions socials de caràcter econòmic, prestacions que prenen l'IRSC com a indicador de referència per a complementar rendes. S'espera que el pròxim any unes 97.000 persones puguin veure incrementades les seves rendes, el que suposarà una despesa de més de 110.000.000 euros. És per això, i tenint en compte l'estat de necessitat de les persones beneficiàries d'aquestes prestacions, que demanem al Govern de la Generalitat que agilitzi els pagaments i les resolucions pendents de rebre aquest complement.

image004.gif

Per últim, hem de destacar que un dels reptes principals de l'acció del Govern de la Generalitat ha de ser la lluita contra les situacions de pobresa i exclusió, motiu pel qual ha d'assegurar la màxima cobertura social i impedir la pèrdua de valor d'adquisició de les rendes més baixes, i l'IRSC, ha de ser una eina eficient per aconseguir-ho.



La UGT aconsegueix que cap treballador de la construcció de Lleida cobri menys de 1.000 €

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 10:47

constructionworker2.jpgEl nostre sindicat, majoritari al sector en aquesta província, ha arribat a un principi d'acord amb la patronal

La UGT de Catalunya, sindicat majoritari en el sector de la construcció de Lleida, ha arribat a un principi d'acord en el Conveni de la Construcció d'aquesta província mitjançant el qual tots els treballadors i les treballadores del sector cobran 13.500 euros de salari mínim anual al finals de 2008.

Gràcies a aquest principi d'acord, que es convertirà en text la propera setmana, les categories de peó i peó especialista, que actualment queden per sota dels 1.000 euros al mes, assoleixen aquest llindar ja a finals de l'any vinent. D'altra banda, totes les categories rebran un increment de l'IPC previst, més l' 1,5% i la clàusula de revisió a l'IPC real.

Amb aquest principi d'acord, la UGT de Catalunya ratifica el seu compromís que cap conveni col·lectiu inclogui categories per sota dels 1.000 euros.



Els treballadors del sector d'aigües cobraran un plus per toxicitat del 13%

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 18:27

/blog/comunicacio_ugt/archives/2007/11/griferia.pngGràcies a l'acord del Conveni Provincial d'Aigües al que han arribat la patronal i la UGT de Catalunya, sindicat majoritari al sector

A la UGT de Catalunya ens resulta incomprensible i irresponsable que CCOO no s'hagi sumat a l'acord del Conveni Provincial de Barcelona d'Aigües, però que tampoc mantinguin les mobilitzacions i la vaga que havia convocada en el sector. Com a rèplica a la campanya d'intoxicació que CCOO està realitzant, el nostre sindicat, majoritari al sector, vol manifestar que en la negociació del conveni ha defensat la totalitat dels treballadors i les treballadores del sector i no només un col·lectiu determinat i per interessos exclusivament sindicals, i ens resulta forassenyat que ho argumentin dient que aquest acord facilita les postures patronals.

Respecte al procés judicial que va propiciar la sentència favorable al cobrament del Plus de tòxics per part dels treballadors i les treballadores del sector d'Aigües, volem recordar que va ser a iniciativa de la Comissió Negociadora del Conveni l'any 2002 (amb majoria de la UGT de Catalunya), en una empresa amb un comitè amb majoria del nostre sindicat, que són els que realment impulsen el procés i el guanyen. Que circumstancialment van ser els serveis jurídics de CCOO qui ho van canalitzar per mutu acord d'ambdues organitzacions en l'esmentada Comissió Negociadora.

La sentència en qüestió determina que ha de cobrar el plus per toxicitat només el personal operari dels grups professionals 1, 2 i 3, i exclou un bon gruix de treballadors i treballadores que també estan exposats a toxicitat i a d'altres riscos mediambientals. A més, l'aplicació de la sentència, que tant defensa CCOO com a pròpia, ha suposat percebre el Plus de tòxics cinc anys després de l'inici del procés judicial i en una quantitat equivalent a l'11% i no al 20% que deia el redactat del conveni.

Des de la UGT de Catalunya considerem que el que sí que facilitava la postura patronal era caure en la seva intenció de no negociar i judicialitzar l'esmentat plus de toxicitat que, a l'igual que la patronal, defensava CCOO. En canvi, el resultat econòmic de la negociació i de l'acord signat pel nostre sindicat és una quantitat equivalent al 13%, en tres anys, i aplicable linealment a tot el personal de les empreses del sector i revaloritzable com qualsevol altre concepte de Taules de Conveni a partir del 2009. A més de la creació d'un complement lineal de 720 €/anuals el 2007 i 1.440 €/anuals el 2008, el que fa un total de 2.160€ en dos anys i supera àmpliament qualsevol expectativa de revisió salarial. Per no parlar de l'equivalència econòmica que suposa l'assoliment d'un dia de lliure disposició, ni de la nova classificació professional que incrementa la majoria dels nivells salarials entre un 0,7% i 1% més.

A més cal remarcar que la defensa de la salut de les treballadores i treballadors del sector no es pot reduir només a percebre un plus, sinó que és també la vigilància, així com l'exigència diària de l'acompliment per part de les empreses de les mesures de prevenció.

Finalment, cal afegir que l'Acord signat per la UGT de Catalunya no aboleix l'esmentat article, sinó que el substitueix per un altre que reconeix que el nou complement es per a condicions de toxicitat, perillositat i penositat, i que una cosa substituïda no és quelcom abolida.



La UGT convoca vaga a la sanitat privada per al proper 4 de desembre

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 18:02

clinica.pngEl nostre sindicat també convoca una manifestació per al dia 28 de novembre

La UGT de Catalunya convoca per al proper 4 de desembre una vaga a tots els centres de sanitat privada per denunciar la situació d'estancament en què es troba la negociació del conveni col·lectiu, degut al continu de propostes inacceptables per part de la patronal, que només malmeten encara més les ja deteriorades condicions laborals en què han de treballar els 13.000 profesionals que s'hi dediquen a Catalunya.

Per abans, però, la UGT de Catalunya ha convocat una manifestació per denunciar la situació en què els treballadors i les treballadores han de desenvolupar la seva professió. Serà el proper 28 de novembre, s'iniciarà a les 17:30 hores i transcorrerà de la plaça Urquinaona fins a la plaça Sant Jaume.

La UGT de Catalunya ja ha denunciat reiteradament quina és la situació dels treballadors del sector de la sanitat privada al nostre país. El nostre sindicat ja no va signar l'anterior conveni perquè enteníem que perjudicava els i les professionals del sector, i el temps així ens ha donat la raó, amb un augment de la precarietat laboral, manca de personal, salaris baixos, augment de la ràtio de pacients per professional i de la càrrega assistencial, manca de reconeixement professional, etc.



La UGT insta Durex que reconegui que el tancament de la planta de Rubí respon a una deslocalització

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 11:53

/blog/comunicacio_ugt/archives/2007/12/03/durex.gifEl nostre sindicat rebutja la nova oferta econòmica de l'empresa per insuficient

La UGT de Catalunya ha tornat a insistir avui en la reunió entre la representació de Durex i el comitè d'empresa en la necessitat que l'empresa reconegui i assumeixi que l'anunci del tancament de la planta de Rubí -on hi treballen 259 persones, el 75% de les quals són dones- respon a un procés de deslocalització i no a cap causa organitzativa, tècnica o de producció, com correspon a un expedient de regulació d'ocupació.

Des de l'inici el conflicte, la UGT de Catalunya ha denunciat que la direcció no té cap motiu que justifiqui el tancament de l'empresa, ja que la fàbrica no té pèrdues, i simplement vol traslladar-se a un altre país per poder, així, incrementar els seus beneficis. Per al nostre sindicat resulta irònic que l'empresa addueixi raons econòmiques per defensar el tancament de la planta de Rubí, quan va tancar l'exercici 2006 (març 2006-març 2007) amb uns beneficis de 94.000 euros i, des del mes de març fins al moment, els beneficis ja superen els 600.000 euros.

Per al nostre sindicat, és imprescindible que Durex reconegui que no existeixen motius per a presentar cap ERO i que el tancament de la planta es deu únicament als interessos de deslocalitzar la fàbrica per produir més econòmicament a l'Àsia.

La UGT de Catalunya posa en valor que l'empresa, després de moltes reunions, abandoni el seu posicionament inamobible i hagi presentat avui una oferta econòmica de 46 dies per any treballat, amb un màxim de 30 mensualitats, i un topall de 80.000 euros.

Tot i així, la UGT de Catalunya considera insuficient aquesta oferta econòmica, partint de la premissa de què el tancament de la planta respon a una deslocalització encoberta.



Jornada sobre el projecte de llei d'eradicació de la violència masclista

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 18:01

Participaran, entre d'altres, Mònica Geronès, cap del Servei d'Igualtat d'Oportunitats del Departament de Treball; Montserrat Vilà, presidenta de la Plataforma Unitària contra la Violència de Gènere, i Marta Selva, presidenta de l'Institut Català de les Dones


Al llarg d'aquest any 2007 han mort més de 72 dones a Espanya víctimes de la violència masclista. Considerem que aquest fet és d'un caràcter molt greu i recolzem en aquest sentit l'aprovació de la futura Llei catalana dels drets de les dones per a l'eradicació de la violència masclista, com a eina legal vers la violència masclista.

Per això des de la UGT de Catalunya, considerem necessari continuar fent una tasca de sensibilització a la ciutadania, i en especial a les persones delegades sindicals, d'aquest problema social. Des del nostre sindicat, volem commemorar aquest any el Dia internacional contra la violència de gènere amb una jornada que té com a objectiu donar a conèixer la situació de la dona arreu del món des del punt de vista de la dona i dels seu estigmes socio-culturals, així com donar a conèixer el Projecte de llei dels drets de les dones per a l'eradicació de la violència masclista, el qual implica de forma directa tots els agents socials catalans, entre els quals es troba el nostre sindicat.

El programa de la jornada, que tindrà lloc demà dijous, 15 de novembre, a la Sala d'Actes de la UGT de Catalunya (Rambla de Santa Mònica, 10, Barcelona) és el següent:

9.30 h. Presentació de la jornada a càrrec de Carme Simarro, secretària de Polítiques de Dona i Igualtat de la UGT de Catalunya.

9.45 h. Projecció de la pel·lícula Agua, de la directora índia Deepa Mehta. La pel·lícula tracta de la situació de les dones vídues a l'Índia.

11.45 h. Conferència a càrrec de Sagar Malé, de l'Associació de Drets Humans a l'Afganistan.

12 h. Taula rodona: "El Projecte de llei dels drets de les dones a l'eradicació de la violència masclista". Modera: Carme Simarro, secretària de Polítiques de Dona i Igualtat de la UGT de Catalunya. Intervenen:

  • Mònica Geronès, cap del Servei d'Igualtat d'Oportunitats del Departament de Treball.
  • Montserrat Vilà, presidenta de la Plataforma Unitària contra la Violència de Gènere.
  • Raquel Gil, presidenta d'AMIC - UGT de Catalunya.
  • Marta Selva, presidenta de l'Institut Català de les Dones.

13 h. Debat i propostes.

13.30 h. Cloenda a càrrec de Frederic Monell, vicesecretari general de la UGT de Catalunya.



Les principals entitats ecologistes i sindicals promouen una apagada contra el canvi climàtic

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 13:35

canviclimatic.pngDurant la setmana del 12 al 17 de novembre el Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC) de les Nacions Unides ultimarà, a València, l'Informe de Síntesi, que inclou el coneixement consolidat actual sobre el canvi climàtic. Això ha motivat que nombroses organitzacions ecologistes, sindicals i ciutadanes de l’Estat Espanyol convoquem una acció reivindicativa de polítiques decidides per la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle i per la correcció dels seus impactes.

Les entitats que promovem aquesta iniciativa proposem a tota la ciutadania participar d’una nova apagada amb el lema “DAVANT EL CANVI CLIMÀTIC: ACTUA JA”, per al proper dia 15 de novembre, entre les 20 i les 20:05 hores.

La convocatòria és oberta, i consisteix en la desconnexió del consum elèctric en habitatges, centres de treball, instal·lacions i equipaments públics i privats, durant el període de cinc minuts descrit. Considerem que la transcendència del greu problema que el canvi climàtic està ja significant, amb importants repercussions socials, ambientals i econòmiques, justifica plenament aquesta acció simbòlica.

Per tot això convidem a totes les persones i entitats de Catalunya a sumar-s’hi a l’apagada, amb la intenció de cridar l’atenció sobre la necessitat de prendre mesures urgents i eficaces en relació a aquest problema global.

El bloc de l'apagada, en què hi figuren totes les organitzacions convocants, es troba a:

http://apagon15n.blogspot.com/2007/10/frente-al-cambio-climtico-actua-ya.html



IPC octubre: Els preus tornen a descontrolar-se i augmenten un 3,8% en l'últim any

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 12:23

impuesto.jpgLa UGT de Catalunya denuncia que l'increment dels preus per a les famílies mileuristes és del 4%, ja que alimentació, habitatge, transport i ensenyament suposen el 70% de la seva economia

Aquest mes d'octubre la inflació s'ha tornat a desbordar, després d'un any de contenció en el creixement.

El mes d'octubre, els preus s'han incrementat un 1,2% a Catalunya i un 1,3% a l'Estat espanyol. Alimentació (1,7%), habitatge (0,6%), vestit i calçat (9,9%) i ensenyament (3,1%) presenten les taxes de variació mensual més elevades a casa nostre. Destaquem el diferencial de vestit i calçat respecte a Espanya, que és de 9 dècimes i puja fina gairebé 10 punts, fet que evidencia que la competència tèxtil internacional no ha tingut efectes sobre l'evolució del preus d'aquests productes.

Pel que fa a les taxes de variació interanual del mes d'octubre, a Catalunya s'enlairen fins arribar al 3,8%, 9 dècimes més que la taxa interanual del mes de setembre i dues dècimes per sobre de l'Estat espanyol. Per províncies, Girona presenta la taxa interanual més alta, un 3,9%. Els grups responsables d'aquest augment han estat els següents:

§ L'alimentació, com a conseqüència dels forts augments dels preus d'alguns aliments, com la llet i cereals.

§ L'habitatge, que augmenta un 4,2% respecte a l'octubre de l'any passat i evidencia l'alt i continu ritme de creixement de les despeses de la llar. La UGT de Catalunya recorda i denuncia que el percentatge de renda familiar que es dedica a l'habitatge arriba ja al 45%, segons darreres dades del Banc d'Espanya.

§ El transport, com a conseqüència directa del fort augment del preu del cru, presenta una taxa de variació interanual del 5%. Recordem que el preu del barril de Brent ha augmentat en tan sols un mes un 14,5%.

§ La taxa de variació interanual del grup de productes relacionats amb l'ensenyament és del 7,2%, davant del 4,5% estatal. Aquest diferencial evidencia l'estructura del nostre sistema educatiu, on té un gran pes l'ensenyament privat i concertat, que suposa majors esforços de pagament per a les famílies catalanes.

L'IPC del mileurista

Les despeses en alimentació, habitatge, transport i ensenyament suposen el 70% en el cistell de la compra de les famílies mileuristes o de rendes baixes, segons la Encuesta Contínua de Presupuestos Familiares del Instituto Nacional de Estadística. Per tant, els augments dels preus d'aquests grups de productes suposen un esforç major a les seves butxaques.

Així ho demostra el càlcul de la UGT de Catalunya sobre l'IPC per als treballadors i les treballadores amb sous mileuristes, que el mes d'octubre arriba a una taxa de variació interanual del 4%, el doble dels objectius de l'autoritat econòmica europea d'assolir el 2%.

La UGT de Catalunya alerta sobre la pujada dels preus d'alguns aliments com la llet o els cereals i el continu augment del preu del cru. Aquests augments dificulten encara més la minsa capacitat d'estalvi de les famílies mileuristes. El 45,4% de les famílies es declara amb dificultats per arribar a final de mes i les fallides econòmiques familiars s'han triplicat en una any.

El nostre sindicat demana que l'Administració controli els marges sobre els preus en la cadena de distribució dels productes, per evitar aprofitaments per part dels intermediaris en el procés de distribució.

D'altra banda, la UGT de Catalunya alerta de les conseqüències que un descens en la demanda, derivat dels preus creixents i baixos salaris, pot tenir sobre l'economia catalana, que ja mostra evidències d'afebliment. Catalunya no es pot permetre un afebliment de la capacitat de compra de la seva població si vol mantenir el ritme de creixement econòmic i ocupació.

Per tant, la UGT de Catalunya denuncia un cop més la pèrdua de capacitat adquisitiva dels treballadors i treballadores del nostre país, especialment d'aquell conjunt de població que, amb rendes baixes, ha de suportar uns augments relatius en el cost de la vida molt superiors als de les rendes més altes. I recordem que a Catalunya són més de 1.200.000 els treballadors i les treballadores que cobren sous per sota dels 1.000 euros. Per això, el nostre sindicat s'ha compromès a no acceptar salaris submileuristes en els convenis col·lectius que negociï.

D'altra banda continuem defensant les clàusules de revisió salarial i l'IPC català a tots els convenis com un instrument efectiu per corregir la pèrdua de poder adquisitiu dels treballadores i les treballadores amb la pujada constant dels preus.



Concentració dels treballadors de Draka Cables (Santa Perpètua)

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 11:59

Els treballadors i les treballadores de l'empresa Draka Cables -fabricant de cables per a sectors tan diversos com les instal·lacions residencials i industrials, les telecomunicacions i la indústria- es concentraran demà davant la fàbrica de Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental) per exigir a l'empresa que apliqui correctament els augments salarials previstos pel Conveni del Metall de Barcelona.

Els representants de la UGT de Catalunya a la fàbrica, on hi treballen 290 empleats, denuncien que l'empresa realitza una lliure interpretació d'aquest Conveni i que aquest augment s'absorbeix dels complements (és a dir, es resta la quantitat dels complements per després sumar-se-la al salari base). Aquesta pràctica afecta els treballadors i les treballadores que s'han incorporat a Draka Cables a partir de l'any 2003.

La UGT de Catalunya denuncia la doble escala salarial que aquesta pràctica fraudulenta genera, que suposa que treballadors amb una mateixa categoria percebin salaris diferents, amb una diferència que en alguns casos, arriba als 300 euros.

Per aquesta raó, els treballadors es concentraran demà, dimecres 14 de novembre, i el divendres, 16 de novembre, davant les portes de la fàbrica al Polígon Can Vinyalet de Santa Perpètua, i faran aturades de 3 hores per torn (matí, de 10 a 13 h.; tarda, de 15 a 18 h.; i nit, de 23 a 2 h.) per denunciar la situació.

CONCENTRACIONS TREBALLADORS DRAKA CABLES
DIES:
14 i 16 de novembre de 2007.
HORA: Torn de matí, de 10 a 13 h.; torn de tarda, de 15 a 18 h.; i torn de nit, de 23 a 2 h.
LLOC: Davant fàbrica Draka Cables - Can Vinyalets, 2 - Polígon Can Vinyalets - Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental).



Inauguració de l'exposició fotogràfica d'immigració a Salt

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 11:53

En el marc del III Congrés de la Immigració a Catalunya, que l'AMIC - UGT de Catalunya celebra els propers dies 17 i 18 a Salt

En el marc del III Congrés de la Immigració a Catalunya que l'AMIC - UGT de Catalunya organitza el proper cap de setmana a Salt (Girona), demà dimecres, 14 de novembre, s'inaugura l'exposició fotogràfica "Dos continents, dues famílies, un lloc per viure". La inauguració tindrà lloc a les 20.30 hores a la Biblioteca de la Factoria Cultural Coma Cros i comptarà amb les intervencions de Iolanda Pineda, alcaldessa de Salt, i Raquel Gil, president d'AMIC - UGT de Catalunya.

La mostra fotogràfica es podrà visitar fins al 21 de novembre en el següent horari: dilluns, dimecres i divendres, de 10 a 13.30 i de 16 a 20.30 hores; dimarts i dijous, de 16 a 20.30 hores, i dissabte, de 10 a 13.30 hores.

L'autor de la mostra, Raimon Moreno, explica així el sentit de les seves fotografies:

"Dos continents, dues famílies, una d'Amèrica i una altra d'Àfrica, un sol lloc per viure, Catalunya vol ser una mostra fotogràfica que, a mode d'exemple, ens deixi veure la realitat de la normalitat que suposa viure a Catalunya, indiferentment si has nascut al Marroc o a l'Argentina o a Barcelona o a qualsevol altra població espanyola. És dins d'aquesta normalitat, que la meva mirada fotogràfica ha vist persones amb les seves inquietuds, esperances, ganes de viure, participant a nivell social en entitats i activitats al carrer, portant els seus fills a les escoles, comprant als mercats, gaudint de les tradicions, en resum, participant de tot com qualsevol ciutadà".

Us adjuntem una fotografia de la mostra.

Inauguració mostra fotogràfica "Dos continents, dues famílies, un lloc per viure"

DIA: 14 de novembre de 2007
HORA: 20.30 hores
LLOC: Biblioteca de la Factoria Cultural Coma Cros (c. de Sant Antoni, 1, Salt - Girona)

INTERVINDRAN: Iolanda Pineda, alcaldessa de Salt, i Raquel Gil, presidenta d'AMIC-UGT de Catalunya.

/blog/comunicacio_ugt/archives/2007/11/fotoamic.jpg



Jornada "El Comerç: Una professió amb futur"

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 11:18

El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, inaugurarà la jornada "El comerç: una professió amb futur?", i el secretari general de la UGT de Catalunya, Josep M. Àlvarez, la clourà

La Fundació Catalunya Comerç, impulsada per la UGT de Catalunya i formada pel sindicat, la patronal i l'Administració, celebrarà el proper dimecres 14 de novembre la jornada de debat "El Comerç: una professió amb futur?".

Aquesta jornada, que tindrà lloc durant tot el matí al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, serà inaugurada per Jaume Angerri, president de la Fundació Catalunya i exdirector general de Comerç de la Generalitat, i pel conseller d'Innovació, Universitats i Empresa del Govern de la Generalitat, Josep Huguet.

L'acte s'estructurarà entorn a tres taules de treball: la primera tractarà sobre les escoles de formació; i la segona i la tercera, sobre la carrera professional en el comerç.

El secretari general de la UGT de Catalunya, Josep M. Àlvarez, serà l'encarregat de posar el punt i final a l'acte organitzat per la Fundació Catalunya Comerç.

Sobre la Fundació Catalunya Comerç

Amb la finalitat de reunir a totes les parts implicades en el comerç català per treballar pel prestigi i el reconeixement de la professió, la UGT de Catalunya ha impulsat la creació d'una taula comuna que, sota el nom de Fundació Catalunya Comerç, pretén dignificar i que es reconegui una feina a la qual s'hi dediquen 300.000 treballadors i treballadores a tot Catalunya, un col·lectiu en el qual hi predominen les dones i els joves.

Si bé és cert que en els darrers temps s'han produït canvis importants en els hàbits de consum als quals l'oferta s'ha hagut d'adaptar, també ho és que el nivell d'exigència en el tracte personal i professional vers al client també es manté. Per això, des de la UGT de Catalunya hem reivindicat amb contundència la necessitat de què es reconegui la professionalitat del treball en aquest àmbit, oferint un model de desenvolupament basat en les relacions laborals i de treball al comerç.

La Fundació Catalunya Comerç, presidida per Jaume Angerri, exdirector general de Comerç de la Generalitat de Catalunya, neix com un baròmetre de les necessitats del sector, tant pel que fa al consum com pel que fa a les reivindicacions del sector, amb la recuperació del prestigi de la professió i les necessitats formatives i d'innovació al sector com a premisses.

pdf Programa de la Jornada 127,31 Kb

La UGT de Catalunya guanya les eleccions a Subirats de Filats

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 10:43

filat.jpgLa nostra organització passa a ser la primera força sindical CC.OO. perd tres delegats

La UGT de Catalunya ha guanyat les eleccions sindicals celebrades a l'empresa Subirats de Filats, amb una setantena de treballadors i situada al polígon industrial Anoi-Lavernó, entre Sadurní d'Anoia i Subirats.

L'anterior comitè estava format per 7 membres: 4 de CC.OO. i tres de la UGT de Catalunya. Enguany, amb un comitè de 5 membres (ja que ara són menys de 100 treballadors), el nostre sindicat ha conseguit tres delegats en el comitè, CC.OO., un delegat; i l'Agrupació Independent per Tècnics i Administratius, un altre.

La UGT de Catalunya ha augmentat espectacularment el seu percentatge de vot ja que, amb un comitè amb menys membres, ha mantingut intactes les seves tres places i n'ha obtingut la majoria absoluta del mateix, en detriment de CC.OO., que ha perdut tres delegats.



Desembre: arriba el calvari per als treballadors del comerç

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 12:25

/blog/comunicacio_ugt/archives/2007/11/mercat.jpgLa UGT de Catalunya denuncia que cada treballador del sector al nostre país farà durant el mes de desembre 25 hores extres

La Federació de Comerç, Hostaleria, Turisme i Joc de la UGT de Catalunya denuncia la situació catastròfica que suposa el mes de desembre i la campanya de Nadal per als més de 300.000 treballadors i treballadores del sector comercial al nostre país.

L'augment de la càrrega de treball -que es tradueix en un important nombre d'hores d'extres de caràcter obligatori que no sempre es poden recuperar- fa impossible la ja de per sí complicada conciliació de la vida laboral i familiar per als treballadors i treballadores d'aquest sector, a més de tenir greus efectes sobre la seva salut. Tot això en un sector caracteritzar per la precarietat, els baixos salaris i la vulneració de drets laborals, situació que s'accentua de manera alarmant el desembre.

Un sector feminitzat

Segons l'Institut d'Estadística de Catalunya (2004), a Catalunya treballen 305.272 persones al sector del comerç, que representen el 17,6% de la població ocupada en aquest sector a l'Estat espanyol. Aproximadament el 20% de la població ocupada a Catalunya treballa al sector comercial.

El comerç és un sector molt feminitzat. Segons aquesta mateixa font, gairebé el 63% del personal d'establiments comercials és femení (191.996 dones enfront de 113.276 homes). Tanmateix, aquest percentatge es dispara en alguns centres de treball, com es pot comprovar a les dades recollides per la UGT de Catalunya a les següents empreses (Barcelona i província):

Empresa

% dones

Lidl

90%

Dia

85%

Eroski

85%

Condis

80%

Caprabo

75%

Sabeco

70%

El Corte Inglés

70%

Mercadona

70%

Carrefour

65%

Opencor

65%

Mitjana

75%

Com tots sabem, encara avui dia són les dones les que es responsabilitzen en gran mesura de les càrregues familiars, de la llar i dels infants que, durant el Nadal, a més, estan de vacances. L'augment de la jornada laboral en aquesta època suposa un greu problema afegit de conciliació horària per a les treballadores, el que incideix encara més en problemes de salut com l'augment de l'estrès i la depressió

Campanya de Nadal i hores extraordinàries

Segons l'Enquesta de Conjuntura Laboral de l'Institut Nacional d'Estadística, el desembre de 2006 cada treballador i treballadora del sector comercial va treballar una mitjana de 25 hores extres. Aquest percentatge és similar a l'obtingut per la UGT de Catalunya en un sondeig en els centres de la província de Barcelona de les següents empreses, tot i que hi ha centres on el nombre d'hores extres el desembre de l'any passat se situa molt per sobre de la mitjana:

Empresa

Mitjana hores extres / treballador

El Corte Inglés

60h

Dia

49h

Lidl

32h

Opencor

20h

Eroski

16h

Caprabo

16h

Condis

15h

Mercadona

8h

Carrefour

8h

Sabeco

7h

Mitjana

23h

Aquest volum d'hores extres es correspon amb l'increment del volum de feina que experimenta el sector durant la campanya de Nadal: segons l'INE, l'últim trimestre de l'any passat l'augment de la productivitat del sector del comerç va ser del 26%. I tot i que la contractació al mes de desembre s'incrementa al voltant d'un 20-25%, aquesta no és suficient per absorbir l'augment de feina.

Empresa

Es va contractar més personal el desembre passat?

Dia

No

Lidl

No

Opencor

No

Caprabo

No

Condis

No

Mercadona

No

El Corte Inglés

Sí (un 5%)

Carrefour

Eroski

Sabeco

S'amplia contracte al personal amb mitja jornada

Fins i tot en el cas dels comerços on es contracta personal per a la campanya de Nadal, a aquests treballadors i treballadores també se'ls farà realitzar més hores de les estipulades al seu contracte i horari laboral, el que suposa un frau en la contractació. Ni tan sols les mares treballadores amb reducció de jornada es lliuren de l'allargament de la jornada. Cal dir que, tot i que teòricament les hores extres són de caràcter voluntari, la realitat als centres de treball és que són obligatòries.

Pel que fa a la plantilla habitual, les hores extres realitzades, en el millor dels casos, es retornaran en dies de festa cap al mes de març, un cop passada la campanya de Nadal, Reis i rebaixes. Però no sempre es recuperen totes les hores treballades de més.

Evidentment, en aquesta situació també es vulneren els descansos del personal, que aquest desembre, amb els dies festius 6, 8, 16 i 23 d'obertura, treballaran 15 dies consecutius. En molts casos es doblen torns, el que significa que molts treballadors i treballadores del comerç fan jornades de 12 hores seguides.

Els efectes sobre la salut

Segons la VI Encuesta nacional de condiciones de trabajo del Ministeri de Treball i Afers Socials (2007), els principals problemes de salut que pateixen els treballadors i les treballadores del comerç són els següents:

Malalties

Treballadors del comerç

Total treballadors

Mal d'esquena

52%

57,6%

Estrès

40,6%

27,9%

Mal de coll/nuca

26,5%

28,1%

Mal de cames

19,8%

15,2%

Sensació de cansament

12,6%

12,3%

Mal de cap

9,2%

8,5%

Insomni

7,4%

6,2%

Depressió

6,6%

5,4%

L'absentisme al sector del comerç a nivell estatal se situa en el 5%; en el cas de Catalunya, en el 6%, i és un punt i mig més alt en cas de les dones. Però al mes de gener, després de la campanya de Nadal, l'absentisme per motius de salut augmenta dos punts més al sector comercial de Catalunya, un fet gens estrany si tenim en compte les llargues jornades laborals i la pressió concentrades en poques setmanes que pateixen els treballadores i les treballadores d'aquest sector.

Així doncs, des de la UGT de Catalunya reivindiquem:

  • Que les empreses facilitin la conciliació de la vida laboral i familiar dels seus treballadors i, especialment, de les dones, amb mesures de tipus socials com, per exemple, escoles bressol als centres de treball. A més, exigim a les administracions públiques que facin a les empreses complir la normativa i, concretament, la recentment aprovada Llei d'igualtat, que considerem molt positiva però, com demostren les dades, la seva aplicació a la realitat dels centres de treball serà costosa i necessitarà dels màxims esforços i atenció.
  • Que les empreses compleixin el dret al descans setmanal de 48 hores, tal com recull la normativa i han refermat diferents sentències guanyades per la UGT a nivell estatal. En aquest sentit, el nostre sindicat endegarà una campanya perquè tots els treballadors i treballadores d'empreses del sector que no respectin aquest descans ho denunciïn de manera individual davant el jutjat.


Desconvocada la vaga al sector de l'aigua de la província de Barcelona

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 13:59

griferiaLa UGT de Catalunya, majoritària al sector, arriba a un acod amb la patronal, mentre CC.OO. ni s'hi adhereix ni continua amb la vaga

La UGT de Catalunya, sindicat majoritari en el sector del cicle integral de l'aigua de la província de Barcelona, ha arribat a un acord amb la patronal en la negociació del Conveni Col·lectiu.

Segons aquest acord:

  • La vigència del Conveni Col·lectiu serà per als anys 2007, 2008 i 2009.

  • Per a l'any 2008 s'adaptarà la classificació professional del Conveni Estatal, que suposa com a terme mig un increment d'entre el 0,7 i l'1%, amb el conseqüent augment salarial que això comporta.
  • A partir del 2008, tots els treballadors del sector de l'aigüa de la província de Barcelona podran gaudir d'un dia de lliure disposició retribuït.
  • Al 2007 s'abonaran per a totes les categories un increment lineal de 60 euros mensuals en un nou concepte de complement de lloc de treball. Al 2008, aquest nou concepte s'incrementarà en 60 euros mensuals (és a dir, un total de 120 euros/mes), i al 2009, s'incrementarà en 30 euros més, fins arribar als 150 euros de complement a partir de gener de 2009. Aquest concepte substitueix l'històricament reivindicat plus de tòxics que, gràcies a l'acord arribat per a la UGT, serà per a tots els treballadors i les treballadores del sector, sigui quin sigui el seu grup professional i nivell salarial (fins ara només el concebien els operaris dels grups 1,2 i 3). A més, el personal que percibia aquest complement el veurà ara consolidat com garantia "ad personam" i rebrà també aquest nou complement de la mateixa manera que ho faran la resta de treballadors.
  • L'increment salarial per al 2009 serà de l'IPC previst amb clàusula de revisió a l'IPC real.
  • S'inclou també un acord en matèria de jubilació parcial i també respecte a la Llei d'Igualtat.

Amb aquest acord, la UGT ha desconvocat les mobilitzacions i la vaga. Tot i així, la UGT de Catalunya es mostra perplexa per l'arbitrarietat de l'actitud de CC.OO. de Catalunya, minoritària en el sector, que no s'ha adherit a l'acord signat però tampoc ha mantingut la vaga.

(Segueix)

La UGT impulsa la creació de la fundació Catalunya Comerç

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 13:01

catalunyacomercTreballadors, patronal i Administració treballaran conjuntament pel prestigi i el reconeixement de la professió

Amb la finalitat de reunir a totes les parts implicades en el comerç català per treballar pel prestigi i el reconeixement de la professió, la UGT de Catalunya ha impulsat la creació d'una taula comuna que, sota el nom de Fundació Catalunya Comerç, pretén dignificar i que es reconegui una feina a la qual s'hi dediquen 300.000 treballadors i treballadores a tot Catalunya, un col·lectiu en el qual hi predominen les dones i els joves.

Si bé és cert que en els darrers temps s'han produït canvis importants en els hàbits de consum als quals l'oferta s'ha hagut d'adaptar, també ho és que el nivell d'exigència en el tracte personal i professional vers al client també es manté. Per això, des de la UGT de Catalunya hem reivindicat amb contundència la necessitat de què es reconegui la professionalitat del treball en aquest àmbit, oferint un model de desenvolupament basat en les relacions laborals i de treball al comerç.

La Fundació Catalunya Comerç, presidida per Jaume Angerri, exdirector general de Comerç de la Generalitat de Catalunya, neix com un baròmetre de les necessitats del sector, tant pel que fa al consum com pel que fa a les reivindicacions del sector, amb la recuperació del prestigi de la professió i les necessitats formatives i d'innovació al sector com a premisses.

Qui forma part de la Fundació Catalunya Comerç

  • UGT de Catalunya.
  • Federació de Comerç, Hosteleria, Turisme i Joc de la UGT de Catalunya.
  • PIMEC.
  • Confederació de Comerç de Catalunya (CCC).
  • Confederació d'Empreses Distribuïdores d'Alimentació de Catalunya (CEDAC).
  • Mercadona.
  • Condis.
  • Miquel Alimentació.
  • CADCI.
  • Cortefiel.
  • PC City.
Altres entitats i empreses també han estat convidades a participar-hi.

Per part de l'Administració, estan o estaran convidades a participar-hi:

  • La Generalitat de Catalunya (Departament d'Innovació, Universitats i Empresa; Departament de Treball; i Departament d'Educació)
  • Diputacions.
  • Ajuntaments

Les entitats i persones que formem la Fundació Catalunya Comerç treballem per assolir la professionalitat i el prestigi de la professió que el sector del comerç es mereix.



CTAC-UGT signa un acord amb la Caixa per facilitar el finançament de projectes d'autoocupació

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 10:52

moneyFacilitarà operacions de préstec d'entre 8.000 i 15.0000 euros, amb un termini de reemborsament de 4 anys

La Confederació de Treballadors de Catalunya (CTAC-UGT de Catalunya) ha signat avui un acord amb La Caixa per al finançament de microcrèdits. Mitjançant aquest acord, la CTAC-UGT podrà facilitar a totes aquelles persones emprenedores que iniciïn un projecte per compte propi, i que sovint tenen dificultats amb els sistema tradicional de crèdit, així com aquelles persones amb dificultats per accedir al sistema creditici tradicional, puguin gaudir d'un microcrèdit d'entre 8.000 i els 15.000 euros -amb un termini de reemborsament de 4 anys- a través de Microbank.

La CTAC-UGT analitzarà la viabilitat del projecte, parant especial atenció al pla de negoci, el compromís personal del sol·licitant i la seva capacitat per contribuir amb una aportació no inferior al 5% de la inversió. Així la CTAC-UGT serà l'enllaç entre els possibles beneficiaris i l'entitat financera, a més de ser l'encarregada d'oferir assessorament i assistència tècnica al futur beneficiari final. La seva funció es desenvoluparà durant totes les fases del microcrèdit, des de la seva sol·licitud, passant per la seva constitució i fins al seu total pagament.

La CTAC-UGT considera molt important facilitar fórmules de finançament a col·lectius determinats de la societat catalana, com són immigrants, dones, persones més grans de 45 anys o aturats de llarga durada, entre d'altres, donat que a vegades es troben amb dificultats a l'hora de rebre suport a través del sistema financer tradicional.

Sobre CTAC-UGT de Catalunya

La CTAC-UGT representa més de 35.000 autònoms catalans i està dotada d'una Oficina Tècnica per tal que els treballadors autònoms tinguin totes les avantatges, assistència tècnica així com tot l'assessorament necessari.


En aquest sentit destaca la xifra actual d'afiliats al Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) a Catalunya que suma ja la xifra de 575.911, on esdevé el primer territori de l'Estat dels quals uns 32.000 són treballadors autònoms immigrants.



L'Incasol assumeix la proposta de la UGT de crear una nova llei de polígons

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 17:11

poligonoEl nostre sindicat proposa un nou model de polígon industrial que garanteixi la competitivitat de la indústria i la qualitat de l'ocupació

L'Institut Català del Sòl (Incasòl) ha anunciat aquest matí en el marc de la presentació del llibre d'estil dels sectors d'activitat econòmica, celebrada al Barcelona Meeting Point, la seva voluntat de crear una nova llei i un nou pla de polígons per a Catalunya.

Precisament, aquesta iniciativa neix arran d'una proposta presentada per la UGT de Catalunya amb què instava l'Adminstració a crear un nou model integral de polígon industrial que garantís la competitivitat de la indústria, la qualitat de l'ocupació i els serveis als treballadors i a les empreses. En aquesta línia, el nostre sindicat presentà les seves propostes de gestió dels polígons, on era indispensable reformular el concepte de polígon industrial i elaborar una Llei de Polígons i Zones Industrials de Catalunya i d'un Directori de polígons i zones industrials, així com la creació dels Consorcis de Polígons.

La UGT de Catalunya es felicita per la iniciativa de l'Incasòl, amb qui continuarà col·laborant estretament per aconseguir un únic objectiu: que els polígons industrials de Catalunya garanteixin plenament la competitivitat industrial i la qualitat dels llocs de treball que hi generen.

Situació actual i proposta de model de Polígon Industrial Integral de la UGT de Catalunya

A Catalunya existeixen 884 polígons industrials on s'ubiquen 30.600 empreses. La nul·la planificació i regulació en la progressiva ubicació d'indústries i empreses a aquestes zones ha generat la creació d'uns espais de relació econòmica i humana amb unes mancances importants que afecten directament la competitivitat, la mobilitat i l'eficiència.

La proposta de model de polígon industrial de la UGT de Catalunya passa per l'augment del valor afegit de la producció, la potenciació de la mobilitat sostenible i la necessària dotació d'equipaments, serveis i recursos per a l'empresa, però també per als treballadors i les treballadores, que "viuen" més d'un terç de la seva jornada en aquestes zones industrials.

En aquest sentit, la UGT de Catalunya proposa la creació del Polígon Industrial Integral, és a dir, aquell que comprén totes les parts o elements que pot i ha de tenir, englobant aspectes relatius a les infraestructures, econòmics i socials, per tal de permetre tant la competitivitat empresarial com la qualitat de l'ocupació.



40% de les reduccions de jornades de les treballadores del comerç són per via judicial

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 13:11

supermercadoA més, en el 46,6% dels casos, les mares amb reducció de jornada per cura de fills pateixen un canvi en les funciones professionals


La UGT de Catalunya estima que en el 40% dels casos les treballadores de grans cadenes comercials que sol·liciten la reducció de jornada per guarda legal d'un menor han de recórrer a la via judicial per aconseguir-la. El nostre sindicat denuncia que si totes aquestes dones no denunciessin el seu cas a la Inspecció de Treball, l'empresa no els permetria exercir el seu dret a la reducció de jornada.

La Federació de Comerç de la UGT de Catalunya ha calculat aquesta situació a partir dels casos judicials que s'han portat des del nostre sindicat i d'enquestes a 15 empreses del sector: El Corte Inglés, Lidl, Dia, Condis, Sabeco, Eroski, Opencor, Sorli Discau, Schlecker, Caprabo, Carrefour, Carrefour Express, Ikea, Mercadona i Bon Preu. Evidentment, aquestes situacions de discriminació es donen bàsicament als grans magatzems i cadenes comercials, ja que l'estructura del petit comerç és eminentment familiar.

Però, a més, hem de dir que la discriminació d'aquestes mares treballadores és moltes vegades doble, ja que si decideixen i aconsegueixen fer la jornada reduïda, poden veure afectada la seva situació professional. El nostre sindicat calcula que al 46,6% de les treballadores del comerç amb reducció de jornada per cura de menor, l'empresa els ha canviat les seves funcions habituals, normalment per rebaixar-les a categories inferiors.

La UGT de Catalunya denuncia l'actitud d'aquestes grans empreses que, no només no faciliten la conciliació de la vida laboral i familiar de les seves treballadores amb mesures socials (només Mercadona posa a disposició dels empleats del magatzem de Sant Sadurní d'Anoia una escola bressol), sinó que a més li posen traves amb mesures absolutament il·legals. Recordem que l'article 37.5 de l'Estatut dels Treballadors recull que "qui per raons de guarda legal té directament al seu càrrec algun menor de 8 anys o una persona disminuïda física, psíquica o sensorial que no exerceix cap altra activitat retribuïda, té dret a una reducció de la jornada laboral, amb la disminució proporcional del salari, d'entre almenys una vuitena part i un màxim de la meitat de la durada de la jornada".

Per tant, des del nostre sindicat exigim a les administracions públiques que facin a les empreses complir la normativa i, concretament, la recentment aprovada Llei d'igualtat, que considerem molt positiva però, com demostren les dades, la seva aplicació a la realitat dels centres de treball serà costosa i necessitarà dels màxims esforços i atenció.



La plantilla de Merck accepta la proposta de la direcció i es desconvoca la vaga

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 18:00
pharmaceuticalEls treballadors i les treballadores de la planta de Merck a Mollet del Vallès han decidit aquest matí en assemblea acceptar la proposta de la direcció i desconvocar la jornada de vaga prevista per al proper 14 de novembre.

L'acord amb la direcció de l'empresa inclou dos punts:

  • La constitució d'una comissió formada paritàriament per direcció i sindicats per fer seguiment de la producció, nous projectes i productes, canvis en previsions, millores, inversions, absentisme i reduccions de plantilla, ja sigui mitjançant expedient de regulació d'ocupació o acomiadaments objectius.
  • La millora de les indemnitzacions per als sis treballadors del Departament d'Administració acomiadats i el servei d'una empresa de recol·locació.
A l'assemblea d'aquest matí han votat 363 treballadors i treballadores: 138 a favor de la vaga; 202, en contra, i 23, en blanc.

La UGT de Catalunya arrabassa la majoria a CCOO al comitè d'Inoxcrom

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 17:57

inoxcromLa nostra organització passa de no tenir representació a l'empresa a ser la primera força sindical

La UGT de Catalunya ha guanyat les eleccions sindicals celebrades avui a Inoxcrom. El nostre sindicat ha aconseguit 7 membres del Comitè d'Empresa, mentre que CCOO esdevé el segon sindicat amb 6 delegats. L'anterior Comitè d'Empresa estava format únicament per 13 membres de CCOO.

A la planta d'Inoxcrom, situada al barri del Bon Pastor de Barcelona, hi treballen 383 persones.



La UGT convocarà vagues a la sanitat privada a finals de novembre

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 17:36
manifestaciosanitatprivadaDemà, tercera concentració per exigir un conveni digne. Serà davant la clínica Delfos, des d'on emprendran la marxa cap a la nova Quirón

Els delegats i les delegades de la UGT de Catalunya al sector de la sanitat privada han decidit avui en assemblea convocar per a la última setmana de novembre vagues en els centres del sector per denunciar la situació d'estancament en què es troba la negociació del conveni col·lectiu, degut al continu de propostes inacceptables per part de la patronal, que només malmeten encara més les ja deteriorades condicions laborals en què han de treballar els 13.000 profesionals que s'hi dediquen a Catalunya.

La decisió dels delegats i les delegades del nostre sindicat se sumen al seguit de concentracions que, des del passat 24 d'octubre, s'han convocat per exigir un conveni digne. Demà, els treballadors i les treballadores de la sanitat privada es concentraran davant de la Clínica Delfos de Barcelona (11 hores) per expressar de nou les seves reivindicacions.

El nostre sindicat ja no va signar l'anterior conveni perquè enteníem que perjudicava els i les professionals del sector, i el temps així ens ha donat la raó, amb un augment de la precarietat laboral, manca de personal, salaris baixos, augment de la ràtio de pacients per professional i de la càrrega assistencial, manca de reconeixement professional, etc.

CONCENTRACIÓ TREBALLADORS SANITAT PRIVADA CLÍNICA DELFOS
DIA:
8 de novembre de 2007
HORA: A partir de les 11 hores.
LLOC: Davant Clínica Delfos - Avinguda de Vallcarca, 151 (Barcelona). Després de la concentració, els manifestants pujaran fins a la nova seu de la Clínica Quirón (Plaça Alfonso Comín, 5-7).



Els treballadors de DUREX es concentraran de nou demà a Rubí

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 10:25

manifaLa UGT de Catalunya exigeix a l'empresa que reconegui i assumeixi que el tancament de la planta de Rubí respon a una deslocalització

El Comitè d'Empresa de Durex ha convocat els treballadors i les treballadores a una nova concentració a Rubí demà dijous, 8 de novembre, a les 9 hores. La plantilla es concentrarà a la Plaça del Dr. Pearson, davant del recinte on té lloc el I Congrés Mundial de Gossos de Detecció, que se celebra aquests dies al municipi vallesà.

Després de les reunions mantingudes entre els representants de Durex (SSL Healthcare Manufacturing) i el comitè d'empresa, la UGT de Catalunya denuncia que l'anunci del tancament de la planta - on hi treballen 259 persones, el 75%, dones- no respon a cap causa organitzativa, tècnica o de producció, com correspon a un expedient de regulació d'ocupació.

Des de l'inici el conflicte, la UGT de Catalunya ha denunciat que la direcció no té cap motiu que justifiqui el tancament de l'empresa, ja que la fàbrica no té pèrdues, i simplement vol traslladar-se a un altre país per poder, així, incrementar els seus beneficis. Per al nostre sindicat resulta irònic que l'empresa addueixi raons econòmiques per defensar el tancament de la planta de Rubí, quan va tancar l'exercici 2006 (març 2006-març 2007) amb uns beneficis de 94.000 euros i, des del mes de març fins al moment, els beneficis ja superen els 600.000 euros.

Per al nostre sindicat, és imprescindible que Durex reconegui que no existeixen motius per a presentar cap ERO i que el tancament de la planta es deu únicament als interessos de deslocalitzar la fàbrica per produir més econòmicament a l'Àsia, motiu pel qual l'empresa no es mou de la proposta d'indemnitzacions de 28 dies per any treballat i amb un màxim de 15 mensualitats, proposta que des de la UGT de Catalunya considerem irrisòria i innacceptable.



La UGT decidirà en assemblea si es convoquen aturades de quatre hores diàries a la sanitat privada

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 10:13

transportsanitariDemà al matí, el sector de la sanitat privada de la UGT de Catalunya celebrarà a la seu de la Federació de Serveis Públics del sindicat a la Via Laietana una assemblea de delegats per decidir si, finalment, es realitzaran aturades de dues hores en el torn de matí i dues hores en el torn de tarda, en tots els centres, durant 4 setmanes. L'assemblea es preveu que finalitzi cap a les 14 hores.

Aquesta decisió secundaria el seguit de mobilitzacions que la UGT de Catalunya va convocar, i a les quals CC.OO. s'ha sumat, per denunciar la situació d'estancament en què es troba la negociació del conveni col·lectiu, degut al continu de propostes inacceptables per part de la patronal, que només malmeten encara més les ja deteriorades condicions laborals en què han de treballar els 13.000 profesionals que s'hi dediquen a Catalunya. La propera concentració serà el proper dijous, 8 de novembre, davant les portes de la clínica Delfos, a les 11 del matí. Els manifestants pujaran, posteriorment, fins a el nou centre de la Clínica Quirón.

El nostre sindicat ja no va signar l'anterior conveni perquè enteníem que perjudicava els i les professionals del sector, i el temps així ens ha donat la raó, amb un augment de la precarietat laboral, manca de personal, salaris baixos, augment de la ràtio de pacients per professional i de la càrrega assistencial, manca de reconeixement professional, etc.



Valoració de la decisió del TSJC sobre el decret català de teràpies naturals

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 19:51

currelaautonomoLa CTAC-UGT de Catalunya considera que així frena les intencions del Ministeri de Sanitat i CC.OO. de suspendre "definitivament i en la seva totalitat" el decret català

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha decidit denegar l'ampliació de la suspensió cautelar que pesa sobre part del Decret Català de Teràpies Naturals i que pretenia suspendre les denominades Guies d'Avaluació.

D'aquesta manera, el TSJC deixa oberta una important via per tal que la Generalitat de Catalunya pugui dur al seu àmbit competencial la regulació dels més de 6.000 terapeutes que actualment exerceixen a l'àmbit català.

D'altra banda, els serveis jurídics de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC-UGT de Catalunya) ha elaborat un informe jurídic que contempla tots aquells aspectes que encara estan vigents del decret, i demanarà formalment a la Conselleria que posi tots els mitjans humans i tècncis perquè siguin desenvolupats.

Demà, reunió de la Sectorial de Teràpies Naturals de la CTAC-UGT

Demà se celebrarà la reunió de la Sectorial de Teràpies Naturals de la CTAC-UGT de Catalunya, que actualment representa més del 80% dels terapeutes organitzats, per tal de marcar un calendari amb les accions a desenvolupar en les properes setmanes, entre les que destaca principalment la concentració del proper 26 de novembre a les 12:00 hores en el Ministeri de Sanitat i Consum a Madrid.

Aquesta concentració està encaminada a la retirada total de recurs que, en el seu dia, va interposar el Ministeri contra el Decret Català de Teràpies Naturals. Aquesta concentració, a més, compta amb el recolzament de pràcticament la totalitat de les organitzacions estatals de l'àmbit de les teràpies naturals, que a més se sumaran a aquesta concentració per demanar al Ministeri que compleixi les seves promeses electorals i que, d'una vegada, inicïi la regulació a nivell de l'Estat i doni, així, resposta als més de 50.000 terapeutes que cotitzen i exerceixen, però que encara es troben fora del sistema laboral.



Vaga indefinida dels treballadors d'indústries d'aigües

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 17:56
08:00 - 17:00 Diumenge, Dissabte - setmana 1, 2, 3, 4, 5 cada mes

Demà, primera concentració davant de la Torre Agbar per exigir el plus de toxicitat

La UGT de Catalunya i la CONC han convocat una vaga en el sector de les indústries d'aigües a partir del proper 17 de novembre, de caràcter indefinit dissabtes, diumenges i festius.

La UGT de Catalunya, majoritària en el sector, i la CONC han instat conflicte col·lectiu davant del Tribunal Laboral de Catalunya contra la patronal Agrupació de Serveis d'Aigua de Catalunya (ASAC) -que agrupa entre d'altres el Grupo Agbar, Aqualia i Searsa- perquè es neguen a pagar als seus treballadors i treballadores el plus de toxicitat.

A més de la vaga indefinida, els sindicats han convocat les següents concentracions per denunciar l'immobilisme de la patronal.

  • 7 de novembre, d'11 a 14 hores: concentració davant de la Torre Agbar.
  • 9 de novembre, d'11 a 14 hores: concentració davant d'Aqualia.
  • 13 de novembre, d'11 a 14 hores: concentració davant de Searsa.
Us adjuntem el comunicat de la UGT de Catalunya i la CONC del sector d'indústries d'aigües.
pdf nota_industrias_agua 117,88 Kb


Els treballadors catalans d'empreses consultores es manifesten a Madrid

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 17:48

oficinaLa UGT de Catalunya reivindica la regularització dels horaris i de les classificacions professionals, i un salari mínim de 1.000 euros per als 50.000 professionals del sector al nostre país

Després que el passat 9 d'octubre els professionals del sector de les empreses consultores sortissin per primer cop en els darrers 20 anys per reivindicar un conveni, digne, modern i actualitzat, una representació de treballadors catalans viatjaran demà a Madrid per manifestar novament les seves exigències.

La concentració serà de 12 a 14 hores a les portes d'IFEMA - Fira de Madrid, on aquests des d'avui se celebra una nova edició de la Fira Internacional d'Informàtica, Multimèdia i Comunicacions - SIMO.

Des del març s'està negociant el que serà la setzena revisió del Conveni estatal d'empreses consultores, de planificació i d'estudis de mercat. Després de 20 anys i 15 convenis sense avenços significatius per als treballadors i les treballadores, i davant d'una patronal amb visió empresarial del segle passat que no vol evolucionar, la UGT de Catalunya considera que ha arribat el moment de mobilitzar-se. A Catalunya, uns 50.000 professionals treballen en aquest sector.

Les principals reivindicacions del nostre sindicat, a les quals la patronal es nega, són quatre:

  • Salari mínim de 1.000 euros.
  • Regularització de les classificacions professionals.
  • Fixació d'un còmput anual d'hores màximes.
  • Derogació de la clàusula d'absorció, per la qual els augments salarials eren absorbits com a millores voluntàries.
Pel moment, només s'ha aconseguit tancar una primera pressa de contacte entre patronal i representants dels treballadors, que tindrà lloc el proper 15 de novembre.

CONCENTRACIÓ TREBALLADORS SECTOR CONSULTORES A MADRID

DIA
: dimecres, 7 de novembre
de 2007.
HORA i LLOC: de 12 a 14 hores, a les portes d'IFEMA - Fira de Madrid.



La UGT denuncia que més del 60% dels festius d'obertura comercial es concentren en dos mesos

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 17:30

tiendapapeleriaEl nostre sindicat reivindica el dret a la conciliació de la vida laboral i personal dels 300.000 treballadors del sector comercial a Catalunya

El Departament d'Innovació, Universitats i Empresa va aprovar ahir el calendari d'obertura dels establiments comercials en diumenge i festius per a l'any 2008, que ha establert els dies 13 de gener, 20 d'abril, 6 de juliol, 12 d'octubre, 1 de novembre, i 6, 14 i 21 de desembre.

Des de la UGT de Catalunya valorem positivament la decisió de només situar tres festius durant el mes de desembre i passar un altre al primer diumenge de gener de 2009. Aquesta era la demanda del nostre sindicat, que reclamava reduir els 5 festius de desembre (que continua sent la demanda de la patronal) a 2 ó 3.

Tot i així, la nostra organització considera que no és raonable que, com a contrapart, s'hagin concentrat 5 festius (´més del 60% dels festius laborables per als treballadors del comerç) en només dos mesos (de l'1 de novembre de 2008 al 4 de gener de 2009), una decisió que no mostra cap sensibilitat vers la ja de per si difícil conciliació de la vida laboral i personal dels 300.000 treballadors i treballadores del sector del comerç a Catalunya.

Des de la UGT de Catalunya considerem molt contradictori que, d'una banda, es parli de racionalitzar els ponts del calendari laboral espaiant-los durant tot l'any perquè no afecti tant la competitivitat de l'economia catalana però, d'altra banda, no es vegi cap problema en concentrar els festius d'apertura en l'últim trimestre de l'any. Els treballadors i les treballadores del comerç reivindiquen, no només el seu dret a conciliar i a fer ponts, sinó que ells també són consumidors i han de fer les seves compres nadalenques.

A més, des de la nostra organització denunciem que l'obertura en dies festius només beneficia les grans superfícies, en detriment del petit comerç.



La UGT denuncia que la Generalitat denega al seu personal els permisos de conciliació

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 12:23
generalitat
  • La Generalitat no permet a les seves treballadores que s'acullin a la reducció de jornada per cura de menor fins a 12 anys, com recull l'Estatut de l'Empleat Públic
  • A un treballador del parc de bombers de Girona se li ha denegat el permís per l'hospitalització de la seva filla

La Federació de Serveis Públics de la UGT de Catalunya denuncia la vulneració sistemàtica per part de la Generalitat del règim de permisos per a la conciliació de la vida laboral i familiar del seu personal, contemplats tant per la normativa bàsica estatal (Llei Orgànica 3/2007, per a la igualtat efectiva de dones i homes i Llei 7/2007, de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic) com per la legislació de Catalunya (Llei 8/2006, de 5 de juliol, de mesures de conciliació de la vida personal, familiar i laboral del personal al servei de les Administracions Públiques de Catalunya).

Mitjançant la Instrucció 6/2007, el Departament de Governació i Administracions Públiques ha impedit als departaments de la Generalitat l'aplicació al seu personal del nou règim de permisos que estableixen tant la Llei d'igualtat com l'article 48.1 de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic, normes estatals que en molts casos milloren les previsions de la legislació catalana. Per exemple, el personal de la Generalitat ha estat informat per circular interna que les mares treballadores no es poden acollir a la reducció de jornada per cura de menor fins als 12 anys, tal com recull el nou Estatut Bàsic de l'Empleat Públic tot millorant la legislació per a la resta de treballadors (l'Estatut dels Treballadors, després de les modificacions introduïdes per la Llei d'Igualtat, recull el dret a reducció de jornada per cura de menor fins als 8 anys).

Aquesta interpretació de la legalitat és insostenible jurídicament i només respon a la voluntat dels responsables polítics de la Generalitat d'evitar que es posi de manifest que la darrera legislació bàsica estatal ha millorat en molts aspectes la regulació de la llei catalana i així guanyar temps per legislar de nou i poder-se atribuir aquestes millores com a pròpies de la seva acció política.

La UGT de Catalunya també denuncia la denegació arbitrària de permisos, l'exigibilitat dels quals és indiscutida per tractar-se de permisos continguts en la legislació catalana de Funció Pública. Un exemple és la denegació a un bomber afiliat a aquest sindicat, destinat al parc de bombers de Girona, del permís que estableix l'article 19 de la Llei 8/2006, per atendre l'hospitalització de la seva filla per part prematur, amb l'argument inversemblant que en tractar-se d'un part, l'hospitalització de la seva filla no donava dret al permís.

La UGT considera que exemples com aquest, més enllà de comportar una arbitrària i matussera il·legalitat, demostren una incompetència i una absoluta manca de sensibilitat per part dels responsables de la Generalitat, que neguen injustificadament el lliure exercici dels drets dels seus empleats.



Aplaçada la vaga a Merck

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 12:10
El Comitè d'Empresa de la planta de Merck a Mollet del Vallès ha decidit aplaçar la vaga de 24 hores convocada per a demà dimarts, 6 de novembre, davant de la possibilitat d'arribar avui a un preacord amb la direcció. En aquests moments, sindicats i direcció d'empresa es troben encara reunits.

Nou càlcul de la despesa social pel caos de RENFE

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 12:09

renfe2El càlcul de la UGT de Catalunya correspon a les hores extres dels treballadors i als sistemes alternatius de transport que es necessitaran fins, almenys, el 30 de novembre

Després de l'anunci fet públic aquest matí pel secretari d'Estat d'Infraestructures, Víctor Morlán, on s'assegurava que les línies C-2 i C-10 de Rodalies de Barcelona i de l'àrea Metropolitana no tornaran a funcionar el proper 1 de desembre, la UGT de Catalunya ha tornat a calcular la despesa social generada pel caos ferroviari, que ascendirà a un total de 86.820.000 milions d'euros.

A més de la minva de la qualitat de vida, de salut i de possibilitat de conciliació de la vida familiar i personal, les hores dedicades pels 160.000 treballadors i treballdores afectats per tal d'acomplir amb les seves jornades laborals suposaran, a 30 de novembre, un desembors de 84.030.400 milions d'euros.

Així mateix, el dispositiu alternatiu que ha posat en marxa la operadora Renfe mentre es mantingui aquesta situació d'excepcionalitat (amb la contractació i la posada en marxa de 245 autobusos amb dos conductors per autobús que han de restar en disposició de les 5:00 hores del matí que comença el servei fins les 23:00 hores de la nit de dilluns a divendres) té un cost mig d'1.707.680 euros durant els 40 dies naturals que durarà aquest episodi. I a tot això, s'ha de sumar-hi la benzina, tant d'autobusos com de vehicles particulars, que suposa un cost d'1.081.920 euros.

Des de la UGT de Catalunya tornem a demanar que, ja que la despesa moral i econòmica que aquestes incidències han tingut per als treballadors i les treballadores afectats no els hi serà retornada, la despesa social que s'hi genera hauria de reinvertir-se en la millora dels serveis de Rodalies de Barcelona, sumant-se a les millores que per se han de materialitzar-se en les infraestructures de la capital catalana.



Valoració atur octubre: denunciem que no s'estan fent les reformes per al canvi de model productiu

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 14:06

currelaautonomoLa millorar de la qualitat de l'ocupació continua sent l'assignatura pendent, que passa per una reforma de la Formació Professional

Segons les dades conegudes avui, durant el passat mes d'octubre el nombre de persones desocupades es va mantenir com el setembre, de manera que 258.012 persones al nostre país estan registrades a l'atur. Tanmateix, en termes interanuals, aquest any hi ha 1.846 persones més aturades que l'octubre de 2006.

Per territoris, l'atur ha pujat a totes les províncies catalanes excepte a Barcelona. A Girona els desocupats han augmentat un 6,6% (1.423 persones) i a Tarragona, un 4% (1.008 persones). Aquest significatiu increment de l'atur a Girona i Tarragona s'ha produït en el sector serveis, com a conseqüència clara del final de la temporada d'estiu. El cas de Tarragona és el més greu, amb un increment interanual del 5,63%.

En aquest sentit, si mirem les dades globals per sectors trobem que és al serveis on més ha augmentat l'atur, però continuem amb aquesta dicotomia entre Barcelona i la resta de províncies, ja que ha augmentat a totes excepte a Barcelona. L'explicació la podem trobar en què el turisme a Barcelona és molt més sostingut durant tot l'any i a més pot absorbir ara part del turisme que es perd a la costa.

D'altra banda, els menors de 25 anys han estat el col·lectiu on més s'ha incrementat el nombre de persones desocupades, un 5,7% (1.421 joves). De nou, els augments més pronunciats s'han produït a les províncies on ha pujat més l'atur i on els sectors serveis i turístic estan més desenvolupats: Girona i Tarragona. L'atur masculí ha augmentat un 1,16% respecte al mes anterior, mentre que l'atur femení s'ha reduït en un 1%, tot i que hem d'assenyalar que l'atur femení puja a totes les províncies excepte a Barcelona, i que és una important reducció a Barcelona el que ha fet baixat l'atur femení a Catalunya. Un altre cop tornen a ser les províncies de Girona i Tarragona les que presenten els pitjors números pel que fa a dones desocupades.

Pel que fa a la contractació el passar mes es van realitzar 306.039 contractes, un 8,1% més que a l'octubre de 2006. Tot i mantenir una contractació indefinida per sobre del 17%, l'octubre de l'any passat va ser un 1,2% superior. A més, la contractació temporal ha estat molt superior a la contractació temporal i indefinida de l'any passat.

Des de la UGT de Catalunya considerem que no s'estan realitzant ni les polítiques ni les reformes que són necessàries perquè es produeixi el canvi de model productiu pactat el 2005 per Govern i agents socials en l'Acord estratègic per a la internacionalització, la qualitat de l'ocupació i la competitivitat de l'economia catalana. Des del nostre sindicat considerem que s'està perdent l'oportunitat en aquesta etapa de creació d'ocupació i de quasi atur tècnic per treballar en la necessària millora de la qualitat de l'ocupació, el principal problema del nostre mercat de treball.

Per això, la UGT de Catalunya reivindiquem la Formació Professional i demanem al Departaments de Treball i d'Ensenyament la seva millora, planificació i adaptació a la realitat i a la demanda del mercat, com un element estratègic per al canvi de model productiu al nostre país, per crear més ocupació i més producció qualificada i de valor afegit, amb millors salaris i més estabilitat. En definitiva, un element clau i prou atractiu per la implantació d'empreses i l'arrelament del nostre teixit industrial, de manera que la nostra competitivitat es basi sobre l'eix de la qualitat, i no sobre els baixos salaris. Per això demanem un veritable Pacte social per la Formació Professional a partir de l'Acord estratègic.



Desconvocada la vaga al sector carni

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 10:10

carnicaEl preacord inclou un salari mínim de 1.000 euros i la garantia del plus de soroll per als 30.000 treballadors i treballadores a Catalunya

La UGT i CCOO han desconvocat aquesta tarda la vaga prevista per als dies 5 i 6 de novembre, després d'arribar a un principi d'acord per al Conveni Col·lectiu Estatal d'Indústries Càrnies, en el que s'aconsegueixen un salari mínim de 1.000 euros, així com la garantia del plus de soroll per al conjunt dels treballadors i les treballadores.

Les fites més importants d'aquest preacord, amb vigència 2007-2010, són les següents:

- Increment salarial de l'IPC real + 0,50 punts.

- Clàusula de revisió salarial al 2,5%.

- Reducció gradual del plus soroll, partint de 0,39 €/hora en 2007, fins a 0,20 €/hora en 2011.

- Pagament lineal de 100 € anuals per a totes les categories professionals.

- Compromís que si a 31 de desembre de 2010 hi hagués alguna categoria professional amb un salari base per sota dels 1.000 €, es complementaria fins a arribar a la quantitat referenciada.

- S'amplia l'Àmbit Funcional del Conveni, per donar entrada a les activitats de Plats rreparats, precuinats, etc.

- Es revisaran els textos del Conveni relacionats amb la Salut Laboral i Prevenció, amb la Llei d'igualtat i l'apartat de llicències que tinguin a veure amb aquesta ultima qüestió.

Des del nostre sindicat, majoritari al sector carni de Catalunya, destaquem la garantia d'un salari mínim de 1.000 euros per a totes les categories professionals que no hagin aconseguit aquest estatus salarial al finalitzar l'any 2010, tenint en compte que actualment el salari d'un peó del sector és de 870 euros. Així mateix, es reduirà el plus de soroll, incorporant aquesta reducció al salari base de cadascuna de les categories professionals, el que suposa una garantia per al conjunt dels treballadors i les treballadores, uns 30.000 a Catalunya.



Powered by LifeType