Comunicació UGT

La inspecció obliga els centres Corte Ingles i Hipercor de Cornellà a disposar de locals adequats per eleccions sindicals

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 18:59

elcortingles

Considera que l'empresa vulnera la llibertat sindical, tal i com ha denunciat reiteradament la UGT de Catalunya

La Inspecció de Treball de Barcelona torna a donar la raó a la secció sindical de la UGT de Catalunya a El Corte Inglés en detectar, de nou, un cas clar de vulneració de la Llei Orgànica de Llibertat Sindical (LOLS)

Tal i com va denunciar el nostre sindicat, els centres comercials El Corte Inglés i Hipercor de Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat) no disposen d'un local adequat i propi per al desenvolupament de les seves activitats a l'empresa, així tampoc diposa del material adequat per a tal finalitat. Fins al moment, i tal i com ha ratificat en la seva declaració davant la Inspecció de Treball la direcció de l'empresa, només existeix una sala del comitè d'empresa i l'ús d'aquesta dependència es distribueix segons els dies de la setmana entre el comitè d'empresa i algunes seccions sindicals (al ser una sala única tant per l'empresa Hipercor, S.A. com per a El Corte Inglés, S.A., la sala s'ha de repartir entre dos comitès d'empresa i diverses seccions sindicals).

Segons l'acta de la Inspecció de Treball, la direcció no ha aportat cap justificació raonable i ratifica que el local no és apropiat i no està condicionat, ni com a salà de comitè d'empresa ni com a sales per a les seccions sindicals. A més, segons afegeix l'acta, "segons la jurisdicció establerta, el local hauria d'estar convenientment equipat".

La Inspecció de Treball conclou que s'incompleix l'article 28 de la Constitució dels articles 8 a 10 de la Llei Orgànica de Llibertat Sindical ja que l'ús de la sala només un o dos dies no ofereix les condicions previstes en la norma. L'Inspector dictamina que "l'empresa, sense motius justificats i de manera unilateral, provoca una lesió al dret de la llibertat sindical" i requereix a la direcció que subsani aquestes deficiències i que "habiliti abans del 31 de desembre de 2007 sales per al comitè d'empresa i per a les seccions sindicals, adequades i condicionades amb mobiliari suficient, ordinador i accés adequat a un sistema informàtic".



La UGT destaca la tasca realitzada pels professionals de l'Hospital Vall d'Hebron durant l'apagada

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 18:30

valldhebrong.064La Federació de Serveis Públics de la UGT de Catalunya vol destacar la professionalitat dels treballadors i les treballadores de l'hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona, després que un incendi en la xarxa elèctrica interna deixés a les fosques l'hospital més gran de Catalunya el passat divendres 21 de setembre.

Els responsables de sanitat del nostre sindicat volen transmetre el seu reconeixement públic a la plantilla de l'Hospital de la Vall d'Hebron, que supera els 6.000 empleats, així com a la direcció del centre sanitari per la coordinació de la crisi.

Tot i que encara no s'ha restablert al 100% la normalitat al centre hospitalari, la UGT de Catalunya destaca la tasca realitzada pels professionals del centre durant aquest episodi. En moltes ocasions, els treballadors han acudit voluntàriament a l'hospital fora de les seves hores estipulades per ajudar en tot allò que podien perquè els pacients i usuaris del centre poguessin ser atesos amb la major diligència i rapidesa possibles, percebent en menor mesura les incidències elèctriques que l'hospital ha patit en els darrers dies.



DUREX no dóna explicacions del tancament de la planta de Rubí

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 17:07

Els 230 treballadors i treballadores es quedaran sense feina en 3 ó 4 mesos, segons ha anunciat la direcció de l'empresa

SSL Healthcare Manufacturing, fabricant dels profilàctics Durex, ha anunciat avui el tancament de la seva planta a Rubí (Vallès Occidental), on treballen 230 persones, el 75%, dones.

La direcció de l'empresa, que ha fet públic l'imminent tancament sense informar prèviament el Comitè d'Empresa (que s'ha assabentat pels mitjans de comunicació), ha reunit la plantilla a mig matí per anunciar-los el seu proper acomiadament. L'única informació que s'ha ofert als treballadors i les treballadores és que s'ha decidit tancar la planta perquè "no és competitiva en el mercat" i que el tancament serà efectiu en tres o quatre mesos.

La UGT de Catalunya s'oposa al tancament i en la reunió amb la direcció de l'empresa que s'ha convocat per al proper dimecres, 3 d'octubre, exigirà informació que demostri la manca de competitivitat de la planta.

Amb aquest tancament, la companyia anglesa es quedarà sense cap fàbrica de la marca Durex a Europa.



La UGT defensa salari mínim de 1000€ i formació específica per als 27000 treballadors de la dependència

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 13:57
geriatriaAquesta tarda té lloc al Departament de Treball la primera reunió de la taula negociadora del primer conveni català de la dependència
Aquesta tarda a les 16 hores té lloc a la seu del Departament de Treball del carrer d'Albareda, 1, de Barcelona, la primera reunió de la taula negociadora del que serà el primer conveni català de la dependència
(Primer conveni col·lectiu de Catalunya de centres de dia/nit, residències o habitatges amb servei per a les persones grans o problemàtica derivada de la dependència, teleassistència i servei d'ajuda a domicili).

La taula negociadora està formada per la UGT de Catalunya, com a sindicat majoritari al sector de la geriatria i l'atenció a la dependència, i CCOO, així com les patronals Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), Confederació d'Entitats Catalanes d'Atenció a la Dependència Sense Ànim de Lucre (CECAD) i Unió Catalana d'Hospitals. La UGT de Catalunya demanarà que un representant del Departament de Treball tuteli les negociacions.

Actualment hi treballen en aquest sector a Catalunya unes 27.000 persones, tot i que el nombre de treballadors i treballadores, sobretot de teleassistència i d'ajuda domiciliària, haurà d'augmentar considerablement com a conseqüència de les inversions de l'administració arran de la Llei de Dependència.

La taula de negociació del primer conveni autonòmic que ha de regular la feina dels treballadors i les treballadores del sector de la geriatria i la dependència al nostre país es va constituir el passat 2 de juliol. Tot i que aquesta taula tècnica hauria d'haver-se constituït al mes d'abril de 2006 (llavors es parlava només del sector de la geriatria) , fins ara no hi ha hagut cap tipus d'acord pel constant boicoteig per part de la patronal. Durant més d'un any, el nostre sindicat ha reivindicat aquest conveni autonòmic, que ha de servir per dignificar laboralment un sector molt precaritzat i eminentment femení, amb salaris indignes, llargues jornades i condicions físiques i emocionals molt dures.

El nou conveni autonòmic haurà de regular el treball dels i les professionals dels serveis a la dependència: residències de persones grans i de persones dependents, centres de dia i de nit, pisos tutelats, teleassistència i servei d'ajuda a domicili. La UGT de Catalunya defensarà com a prioritàries tres qüestions: els salaris (el salarí mínim, el de la categoria laboral més baixa, no pot ser inferior a 1.000 euros), la formació (establir una qualificació específica per al sector i no contractar treballadors sense formació, com està succeint actualment) i reduir la càrrega de treball.

La UGT de Catalunya (majoritària al sector) ha estat l'únic sindicat en manifestar-se per defensar els drets dels i les professionals catalans de la geriatria i la dependència i exigir una millora substancial en les seves condicions de treball. La darrera acció convocada pel nostre sindicat va ser la concentració de treballadors i treballadores davant el Parlament de Catalunya, on van ser rebuts, entre altres, pel president de la Generalitat, José Montilla. Aquesta acció va precipitar una reunió amb el Departament de Treball, que es va comprometre a tutelar la taula negociadora.



L'Avalot - Joves de la UGT de Catalunya organitza un concert per l'habitatge digne

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 12:35
Dins de la campanya de recollida de signatures per presentar una Iniciativa Legislativa Popular al Parlament de Catalunya
concertavalot
L'Avalot - Joves de la UGT organitza el proper dissabte, 29 de setembre, un concert per l'habitatge digne, amb les actuacions dels grups Aramateix (www.aramateix.cat) i Discípulos de Otilia (www.discipulosdeotilia.cat).

El concert, que és gratuït i tindrà lloc a les 21 hores a la Plaça dels Àngels de Barcelona, s'emmarca dins de la campanya de recollida de signatures "Per un habitatge digne, signa!".

Des del dia 1 de maig i fins a mitjans de desembre, l'Avalot està recollint les 50.000 signatures necessàries per presentar al Parlament de Catalunya una iniciativa legislativa popular (ILP) de Llei de mesures urgents per a l'habitatge.

La Llei de mesures urgents per a l'habitatge de l'Avalot proposa:

  • Que el 65% del sòl que es qualifiqui per a ús residencial de nova implantació es reservi a habitatge de protecció pública.
  • Que d'aquest 65%, el 70% es reservi per a habitatge de protecció pública en règim de lloguer indefinit, i el 30%, en règim de compra.
  • Que la Generalitat destini una partida no inferior al 7% del seu pressupost a les polítiques públiques d'habitatge.

Per tal d'aconseguir les 50.000 signatures, l'Avalot ha posat en marxa la campanya "Per un habitatge digne, signa!". Es pot signar a les 44 seus de la UGT de Catalunya, a més de les taules itinerants que l'Avalot instal·la per tot Catalunya (amb especial incidència a l'Àrea Metropolitana de Barcelona), principalment a espais cèntrics i concorreguts de les principals ciutats, així com a Universitats i d'altres llocs eminentment juvenils, i de manera puntual a esdeveniments culturals, socials i esportius. El sindicat també està recollint signatures al seu espai natural, les empreses.

Poden signar per donar el seu suport a l'Avalot totes les persones a partir de 16 anys empadronades a Catalunya o, en el cas del estrangers, amb situació regularitzada.

Trobareu tota la informació de la campanya "Per un habitatge digne, signa!" a: http://habitatge.avalot.cat/2.html.


CONCERT "PER UN HABITATGE DIGNE, SIGNA!"

DIA: dissabte, 29 de setembre de 2007
HORA: 21 hores
LLOC: Plaça dels Àngels (Barcelona)
Amb les actuacions de: ARAMATEIX i DISCÍPULOS DE OTILIA
Entrada gratuïta



La UGT de Catalunya exigeix a Aena qualitat en l'ocupació a la nova T-Sud

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 18:10

bcnairportA la reunió d'aquest matí s'ha acordat la creació d'una comissió que tuteli la contractació a la T-Sud dels treballadors i les treballadores excedents de la Terminal Nord.

La UGT de Catalunya, a la reunió mantinguda amb la direcció d'AENA aquest matí, ha plantejat como una prioritats aconseguir la millora de la qualitat de l'ocupació en el conjunt de l'aeroport del Prat i, per tant, també a la T-Sud, per tal de garantir un servei de qualitat als ciutadans i les ciutadanes.

D'altra banda, el nostre sindicat ha traslladat a AENA la reflexió que les companyies amb seu a Catalunya, com és el cas de Vueling i Clickair, tinguin garantida d'entrada la seva presència a la nova terminal, així com Iberia, en tractar-se del primer operador de l'Estat espanyol. En aquest sentit, la UGT de Catalunya destaca que, tot i que moltes companyies plantegen propostes futures per tenir presència a la nova terminal, per ara només Iberia ha concretat la construcció d'un nou hangar, que suposarà la creació de dos-cents llocs de treball qualificat.

A la reunió entre AENA i la UGT de Catalunya també s'ha acordat la creació d'una comissió que s'encarregui de tutelar i garantir la contractació a la T-Sud dels treballadors i les treballadores excedents com a conseqüència de la reducció d'activitat a la Terminal Nord (botigues, cafeteries, handling,,,), així com assegurar als treballadors d'aquest sector unes condicions de treball dignes amb sous no inferiors als 1.000 euros.

Per últim, el nostre sindicat també ha traslladat a AENA que, sigui quina sigui finalment l'assignació dels espais de la T-Sud, es garanteixi per sempre una gestió pública i pròxima al territori.



La inspecció torna a requerir a El Corte Inglés que lliuri la informació sol·licitada per la UGT

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 15:54

Des del nostre sindicat sospitem que l'empresa continuarà ignorant els requeriments de la Inspecció, com ho ha fet fins ara

corteinglesugtDesprés de la reunió mantinguda entre la direcció d'El Corte Inglés del centre de Diagonal i una representació de la secció sindical de la UGT de Catalunya el passat 31 de maig de 2007, la Inspecció de Treball -després d'analitzar les sol·licituds d'informació requerides per la nostra secció sindical i la documentació finalment entregada per la direcció del centre- decideix cursar un nou requeriment on s'indica que:





  • És criteri de l'Inspector que subscriu que la documentació es lliuri al comitè d'empresa, és a dir, a la representació unitària dels treballadors i les treballadores o a les comissions originades en el propi comitè d'empresa o en les constituïdes en base al Conveni Col·lectiu i independentment de la comissió de les mateixes, existeixin o no delegats de les centrals sindicals o sindicats constituïts a l'empresa, en base a allò establert en l'article 10 de la Llei Orgànica de la Llibertat Sindical.
  • S'haurà d'establir una identitat de documentació a totes les seccions sindicals constituïdes i a la representació unitària, amb la finalitat de no establir elements de discriminació sindical.
  • És criteri de l'Inspector actuant que, segons la documentació lliurada, i analitzada la documentació requerida per la secció sindical de la UGT de Catalunya, manca la següent documentació:
    • Relació nominal de les hores extraordinàries derivades d'inventari.
    • Relació de persones que han realitzat hores extraordinàries per departament trimestralment.
    • Excés de jornades realitzades.
    • Criteris de l'empresa en la recuperació de festius.
    • Obres de la cinquena planta: qualificació de l'obra, permís d'obra, mesures de seguretat, necessitat d'informar al comitè d'empresa i a les seccions sindicals abans d'iniciar les obres.
    • Paqueteria de personal, sala de descans, normes internes, com a forma del treballador i norma exigible, causa de les diferències segons plantes.
    • Abonaments: criteris de l'operativa imperant, per què no es mantenen les operatives.
    • Vacances: relació nominal del personal eventual que ha de gaudir de les vacances, així com la data en què les ha de gaudir.
    • Relació nominal d'incidències relacionades amb els canvis de torn.
    • Cursos de formació: relació de cursos i criteris de compensació.
    • Quadres d'horaris laborals, realitzats de manera explícita i intel·ligibles per als treballadors.
  • Les actes del comitè d'empresa no són de caràcter informatiu. Són respostes a qüestions plantejades pel Comitè d'Empresa i a criteri de qui subscriu no cobreixen les exigències d'informació documental requerides pel Comitè d'empresa i les seccions sindicals.


La UGT reivindica que tots els treballadors puguin accedir a la feina en transport públic

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 10:33
Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura: "A la feina en transport col·lectiu"
moute Les nostres ciutats han vist créixer de forma accelerada el nombre de desplaçament motoritzats, al mateix temps que també s'allarga la distància d'aquests desplaçaments. Des de la UGT de Catalunya pensem que la defensa del medi ambient i d'una major qualitat de vida urbana (contaminació, soroll, seguretat, congestió...) requereix canviar els nostres hàbits a l'hora de moure'ns.

El transport actualment és la principal causa de contaminació atmosfèrica i acústica, i suposa també la despesa energètica més important, de l'ordre del 40%, superant així els sectors industrials i residencials. Per aquest motiu, com cada any, recolzem i participem en la campanya de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura del 22 al 29 de setembre i que celebrem sota el lema: "A la feina, en transport col·lectiu".

La dispersió dels polígons industrials i centres de treball ens obliga, com a treballadors i treballadores, a realitzar desplaçaments cada cop més llargs i costosos. S'hi afegeix també la insuficient xarxa de transport públic col·lectiu que impossibilita en molts casos l'accés a la feina amb aquest mitjà de transport, agreujat als polígons industrials on el transport públic col·lectiu és en la majoria dels casos inexistent o simbòlic.

En aquest sentit, volem que la nostra reflexió adopti un caràcter reivindicatiu en favor d'un transport públic digne, segur, sostenible i accessible per a tots els ciutadans en funció de les seves necessitats específiques; de qualitat i ampliat a tots els polígons industrials i nuclis laborals on el vehicle privat és l'única opció per al treballador, que assumeix des del temps invertit fins a l'alt cost econòmic que el desplaçament al seu lloc de treball li comporta.

Volem que a les ciutats s'estableixi un model de mobilitat sostenible, accessible, més planificat i eficient per als treballadors que, dia a dia, es desplacen als seus llocs de treball; més estalviador de recursos i menys agressiu per l'entorn. Per això des de la UGT de Catalunya demanem a les autoritats competents, atès que l'àmbit laboral és el que més vehicles privats mou:

· Adoptar mesures concretes i permanents, que afavoreixin la mobilitat del treballador al seu centre de treball, sense la necessitat del vehicle privat.

· Millorar la qualitat dels sistemes de transport públic per tal que es conformi com una alternativa avantatjosa enfront del transport privat, sense que el treballador/a es vegi afectat per la restricció d'horaris, freqüència, cost o qualitat.

· Una veritable adaptació de l'accés al transport públic, per a totes les persones amb mobilitat reduïda.

· Demanem que arribi al conjunt del territori, tant al que és estrictament urbà com als polígons o nuclis industrials, que sovint són oblidats.

Algunes dades de l'actual sistema de mobilitat:

  • El 85,4% dels accidents de circulació amb víctimes són accidents laborals. Estudiant les dades dels darrers anys es comprova que més d'un de cada tres accidents laborals mortals han estat accidents in itinere, superant qualsevol altre dels sectors productius. Actualment a Catalunya un 55% de la població adulta no té carnet de conduir. Del 45% restant, el 12% no disposa d'accés diari al cotxe tot i tenir carnet. Per tant, existeix un 67% de la població que depèn del transport públic per anar a la feina. El 46% dels treballadors de les àrees industrials metropolitanes necessita més de 20 minuts per arribar al seu lloc de treball des de la parada de transport públic més propera. El desplaçament diari al centre de treball en vehicle privat pot suposar-nos fins a 150 euros mensuals, el que suposa una pèrdua al nostre poder adquisitiu minvant el nostre salari. L'elevat cost econòmic de l'actual model de mobilitat ens afecta a tots i totes. Els costos externs d'aquest model (accidents, sorolls, contaminació, sanitat...) van suposar durant el 2001 a Catalunya 4.744 milions d'euros.

Dossier de la campanya

L'Avalot demana un impuls més fort del lloguer per solventar el problema de l'habitatge

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 10:10
06-07_ilp_habitatgeDavant l'anunci del Govern d'atorgar als menors de 30 anys que lloguin el seu primer habitatge a partir de l'1 de gener 210 euros mensuals durant 4 anys, l'Avalot - Joves de la UGT de Catalunya manifesten que, malgrat que valorar positivament tot el que són polítiques i ajudes per al foment del lloguer, aquestes iniciatives han d'estar acompanyades d'un impuls més fort del lloguer per solventar el problema d'emancipació dels joves.

D'altra banda, l'Avalot - Joves de la UGT de Catalunya es mostra preocupat pels requeriments per poder beneficiar-se d'aquestes ajudes públiques, sobretot pel que fa al requisit de ser "jove ocupat", degut a l'alta precarietat de la contractació juvenil, col·lectiu que pateix un 60% de temporalitat. L'Avalot es pregunta com podran accedir a aquestes ajudes públiques aquests joves que estan entrant i sortint del mercat constament.

Així mateix, l'Avalot vol alertar del problema que pot suposar que aquestes ajudes quedin minvades per la pujada de preus.

Per aquesta raó, des de l'Avalot - Joves de la UGT de Catalunya reclamem a les administracions públiques una veritable aposta pel lloguer, creant habitatge social de lloguer amb una visió no temporal, que vagi més enllà dels 4 o 5 anys en què es desenvolupen aquestes ajudes i fent, d'aquesta manera, que el lloguer acabi sent una opció real de vida.

En aquest sentit, l'Avalot - Joves de la UGT de Catalunya han endegat una campanya de recollida de signatures per presentar una Iniciativa Legislativa Popular (ILP). Mitjançant aquesta, l'Avalot presentarà al Parlament de Catalunya una Llei de mesures urgents per a l'habitatge, en què es proposarà que:

  • El 65% del sòl que es qualifiqui per a ús residencial de nova implantació es reservi a habitatge de protecció pública.
  • D'aquest 65%, que el 70% es reservi per a habitatge de protecció pública en règim de lloguer i el 30% en règim de compra.
  • Que la Generalitat destini una partida no inferior al 7% del seu pressupost a les polítiques d'habitatge públiques.


UGT a favor de la transferència del servei de rodalies i en contra de la segregació de RENFE

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 18:36

trenrenfeEl sindicat ha lliurat al Ministeri de Foment i la Generalitat de Catalunya la seva proposta de model de gestió de Rodalies.
En aquest, Renfe hauria de ser l'empresa operadora del servei a Catalunya

La UGT de Catalunya exigeix el compliment de l'Estatut de Catalunya pel que fa al traspàs de Rodalies. I en coherència amb la legislació vigent i el nou Estatut, considerem que la Generalitat de Catalunya ha de convertir-se en l'administració gestora dels serveis ferroviaris a Catalunya.

La incertesa sobre les futures condicions laborals dels treballadors i treballadores i la desinformació als sindicats per part del Ministeri de Fomento està en la base de la convocatòria de vaga. Esperem que les converses que es produiran al llarg d'aquesta setmana entre el Ministerio de Fomento i els representants dels treballadors obriran vies de diàleg suficients que faci possible la desconvocatòria de vaga.

La UGT de Catalunya ha traslladat al Secretari d'Infraestructures, Víctor Morlán, al llarg d'una reunió en el dia d'avui el model que defensem pel que fa a la transferència de Rodalies a la Generalitat.

Davant les negociacions que s'estan produint entre el Ministerio de Fomento i el Govern de la Generalitat sobre el traspàs de rodalies, la UGT demana la constitució i convocatòria d'una comissió social de seguiment de les negociacions i les conseqüències de la transferència tant pel que fa al servei com a les condicions laborals dels i les treballadores de l'empresa RENFE Operadora.

El servei ferroviari és un servei essencial i d'interès general, i en conseqüència, els poder públics han de garantir el seu bon funcionament, assumir la qualitat i seguretat de les instal·lacions i els trens, i assegurar unes condicions laborals de qualitat dels treballadors i treballadores de les empreses ferroviàries.

La situació actual de la xarxa ferroviària de rodalies a Catalunya és producte de la falta d'inversió i la poca implicació de les autoritats competents davant un servei deficitari al llarg dels anys, tant en infrastructures i trens, com en personal.

Els usuaris i usuàries, en la seva gran majoria treballadors i estudiants, han estat patint durant els darrers anys el tancament de les estacions, la minva del personal, la massificació de la xarxa. A tot això cal sumar la falta d'informació a la qual són sotmesos els usuaris i els retards constants en el servei.

La disminució de les plantilles d'ambdues empreses (RENFE Operadora i ADIF) ha provocat un deteriorament del servei, tant pel que fa al manteniment i gestió d'infrastructures, com al d'explotació del servei, com el d'atenció al públic. Els treballadors i treballadores ferroviaris han estat víctimes, al mateix temps que els usuaris, de la manca de personal per realitzar el servei amb qualitat i garanties.

Considerem que l'empresa RENFE Operadora, adaptada a la nova situació, ha de ser l'empresa operadora dels serveis de rodalies a Catalunya.



La UGT de Catalunya demana als altres sindicats d'El Corte Inglés que es posicionin

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 10:11

cs_1070726Per al nostre sindicat, el silenci és complicitat

Davant les reiterades sancions per part de la Inspecció de Treball i després que un jutjat hagi sentenciat que el sistema de promoció professional en, al menys, 4 centres d'El Corte Inglés a Barcelona és del tot irregular i discriminatori, la secció sindical de la UGT de Catalunya a l'empresa demana a tots els sindicats presents als diferents comitès que es manifestin clarament i evidenciïn quin és el seu posicionament davant de les males pràctiques que la companyia desenvolupa en l'àmbit de les relacions laborals.

Des de la UGT de Catalunya, entenem que el silenci és una forma inequívoca de complicitat amb les pràctiques de l'empresa i que, amb aquest silenci, els representants sindicals fomenten la vulneració dels drets dels treballadors i les treballadores dels diferents centres.

Per aquesta raó, la UGT de Catalunya demana a CC.OO. de Catalunya que, com a sindicat de classe, no sigui partícep amb el seu silenci d'afavorir les decisions arbitràries que pren l'empresa i que la Inspecció de Treball i els jutjats ja han considerat i consideren il·legals i inadmissibles.

La defensa dels drets dels treballadors i les treballadores estan per sobre de les sigles i només les organitzacions sindicals democràtiques són capaces d'afavorir i garantir les condicions laborals dels treballadors.



IPC Agost: UGT es mostra preocupada per la tendència alcista i la minva de l'estalvi de les famílies

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 12:23

panaderiaLa pujada de les hipoteques i el possible increment de la matèria prima en l'alimentació, riscos per als propers mesos

El nivell de preus tant a Catalunya com a l'Estat han augmentat en un 0,1% durant el mes d'agost situant la variació interanual catalana en un 2,4% i l'estatal, en un 2,2, mantenint-se a dues dècimes.

El suau augment durant el mes d'agost es deu, en part, al descens puntual del preu dels carburants que ha fet decréixer la variació del transport en 6 dècimes a Catalunya. Tot i aquesta davallada cojuntural en la partida de transports, que compensa una mica la pujada dels costos de transport que porta acumulant des d'agost de l'any passat i que dóna una imatge poc real de baixada de preus, la partida continua mantenint-se alta respecte a l'interanual (4,2%).

D'altra banda, també s'esperen pujades en el preu de l'alimentació com a conseqüència de la pujada de preus dels cereals i la llet, fet que minvarà encara més la capacitat adquisitiva de les famílies catalanes, una disminució que es manifesta mes rera mes i que fa que el deute familiar arribi ja al 127% de la renda anual familiar, segons les darreres dades del Banc d'Espanya.

Les famílies amb ingressos baixos continuen sent les més perjudicades, ja que hi dediquen una major part del seu pressupost familiar a l'alimentació i, per tant, els augments en aquest grup de despesa implica un major esforç per part de les famílies amb baixos ingressos o mileuristes.

L'IPC dels mileuristes

El percentatge de despesa en alimentació i habitatge respecte a la despesa total d'una família és més gran si els ingressos familiars són baixos. Així, una família mileurista, amb ingressos inferiors als 1.000 euros mensuals, dedica un 60% al pagament d'habitatge i alimentació, mentre que una família de rendes altes hi dedica tan sols el 45% dels seus ingressos.

Tal i com demostren les dades del passat mes d'agost, habitatge i alimentació són precisament dos dels grups més inflacionistes en els darrers cinc anys. Per tant, la taxa de variació general es veu augmentada quan ponderem les taxes de variació de cada grup segons el pes relatiu de despesa dels mileuristes, on els grups d'habitatge i alimentació tenen més pes.

Així, aplicant aquesta ponderació dels grups, obtenim que l'IPC suportat del mes de juliol per als treballadors i les treballadores que cobren per sota dels 1.000 euros s'apropa més al 2,5% que al 2,2% oficial en el cas d'Espanya, i s'apropa més al 2,7% que al 2,4% oficial a Catalunya, ja que l'IPC oficial només té en compte una distribució de despesa general i no de rendes baixes.

El diferencial d'inflació mileurista entre Catalunya i Espanya se situa durant el mes d'agost en 3 dècimes. No hem d'oblidar que les taxes de creixement són acumulatives i que durant els darrers anys Catalunya, i els segments de rendes més baixes especialment, ha acumulat augments de preus superiors als de l'Estat espanyol.

Per tant, la UGT de Catalunya denuncia un cop més la pèrdua de capacitat adquisitiva dels treballadors i treballadores del nostre país, especialment d'aquell conjunt de població que, amb rendes baixes, ha de suportar uns augments relatius en el cost de la vida molt superiors als de les rendes més altes. I recordem que a Catalunya són més de 1.200.000 els treballadors i les treballadores que cobren sous per sota dels 1.000 euros. Per això, el nostre sindicat s'ha compromès a no acceptar salaris submileuristes en els convenis col·lectius que negociï.

D'altra banda continuem defensant les clàusules de revisió salarial i l'IPC català a tots els convenis com un instrument efectiu per corregir la pèrdua de poder adquisitiu dels treballadores i les treballadores amb la pujada constant dels preus.




La Federació de comerç de la UGT demana a la inspecció una sanció exemplaritzant a El Corte Ingles

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 17:55

corteinglesugtDesprés que el jutjat Social número 13 de Barcelona hagi declarat que el sistema de promoció professional aplicat per la direcció d'El Corte Inglés en quatre centres de treball de Barcelona discrimina a les seves treballadores i contravé dos articles de la Constitució, La Federació de Comerç, Hostaleria, Turisme i Joc de la UGT de Catalunya sol·licita a la Inspecció de Treball que dicti una sanció exemplaritzant per a El Corte Inglés per discriminar les possibilitats professionals de les dones en els seus centres.

Des de la Federació de Comerç, Hostaleria, Turisme i Joc de la UGT de Catalunya creiem que aquest és el moment de què la Llei d'Igualtat aprovada enguany pel Congrés dels Diputats s'apliqui al 100% en el sí de les empreses i que deixi de manifest la voluntat de crear les mateixes possibilitats per a homes i dones en l'àmbit laboral. Així mateix, la recentment anunciada aprovació de la creació de la Direcció General d'Igualtat d'Oportunitats a la Feina, depenent del Departament de Treball, mostra la sensibilitat de l'Administració per afavorir definitivament l'assumpció de la igualtat d'oportunitats en el mercat laboral a Catalunya.

Des del nostre sindicat demanem a l'Administració que prengui mesures no simbòliques per a El Corte Inglés, per la seva importància en qualitat de primera distribuidora del mercat estatal i de líder europeu dels grans magatzems, i que converteixi aquesta sentència en exemplaritzant per vulneració dels drets de promoció de les dones en els seus centres.

Encara queda un llarg camí per recórrer en la normalització del paper de les dones en el món del treball. L'exemple d'El Corte Inglés és el més significatiu. Les treballadores dels seus centres no només veuen com es vulneren les seves possibilitats de promoció sino que, mentre que aproximadament el 70% dels empleats d'El Corte Inglés a Catalunya són dones, només un 15% dels llocs de comandament de l'empresa és ocupat per dones. Això sense tenir en compte les discriminacions salarials per raó de sexe, que fan que el salari d'una treballadora d'El Corte Inglés sigui un 30% inferior que el del seu homòleg masculí.



La UGT felicita el govern per l'aprovació de la creació de la direcció general d'igualtat d'oportunitats a la feina

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 17:25

donatreballadoraLa UGT de Catalunya vol felicitar la iniciativa del Govern de la Generalitat per l'aprovació de la creació de la Direcció General d'Igualtat d'Oportunitats a la Feina, depenent del Departament de Treball, una Direcció General que de ben segur ha d'ajudar a afavorir definitivament l'assumpció de la igualtat d'oportunitats en el mercat laboral a Catalunya, que actualment i com reiteradament ha denunciat la UGT de Catalunya, és discriminatori envers les dones i també pel que fa a les condicions de treball de col·lectius com el de les persones joves, immigrants, amb discapacitat o en risc d'exclusió social.

La situació actual, ara per ara, està lluny de garantir veritables condicions d'igualtat en l'accés al mercat de treball, la permanència, la formació o el desenvolupament de la carrera professional. A tal d'exemple, la UGT de Catalunya va presentar el passat més de juny l'informe "La Jornada Parcial de les Dones", on, entre d'altres, es recullen dades com que la taxa d'activitat de les dones és del 52,5 %, 20 punts percentuals per sota de la taxa d'activitat masculina o que el 78 % de la població ocupada que té un contracte a jornada parcial són dones, i la proporció de dones que treballen a jornada parcial és 5 vegades superior a la dels homes. En aquest informe també es constata que, a nivell general, les dones presenten un 33,24% menys de sou que els homes. També, com a reivindicació dins de la campanya que la UGT està realitzant per garantir salaris de com a mínim 1000 euros en tots els convenis col·lectius, recordem que a Catalunya el 54% del total de dones ocupades, tenen salaris mensuals que es troben per sota d'aquesta quantitat, i que dues de cada tres persones que cobren menys de mil euros són dones.

Pel que fa al col·lectiu de persones amb discapacitats, l'any 2006 es van realitzar 8.540 contractes de persones amb discapacitat al mercat de treball ordinari segons dades del Departament de Treball. Dins de la totalitat de persones amb discapacitat contractades, la precarització segueix sent més visible a les dones (3.345 contractes enfront dels 5.195 dels homes) i de les persones majors de 45 anys i els joves. Tanmateix, ha augmentat la temporalitat d'aquest col.lectiu. Els contractes temporals bonificats minusvàlids, representen el 32.06% de la contractació total de les persones amb discapacitat. En aquets sentit, l'any 2006 la majoria dels contractes a persones amb discapacitat van ser de 6 a 12 mesos o de durada indeterminada.

Davant aquesta situació, la UGT de Catalunya vol manifestar també que, a banda de la creació de la Direcció General, és imprescindible impulsar el Consell de Relacions Laborals de recent creació (el 30 de maig d'enguany), el qual encara no ha començat el seu funcionament. Volem recordar que dins d'aquest Consell hi ha també creada la comissió d'Igualtat que, evidentment, tampoc ha començat a funcionar i a partir de la qual hem demanat a la Conselleria de Treball que s'han de consensuar entre tots els agents implicats uns mínims per la possible i efectiva aplicació dels plans d'igualtat a les empreses

És hora de passar als fets perquè realment aquestes iniciatives donin els seus fruits amb la participació de tots els agents socials i es freni definitivament la discriminació en l'àmbit laboral de Catalunya.



El Corte Inglés, condemnat per discriminació de gènere

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 10:58

Un jutjat ratifica les conclusions de la Inspecció de Treball on es detectaven anomalies en la promoció professional a diferents centres de la companyia

El jutjat Social núm. 13 de Barcelona ha condemnat El Corte Inglés per discriminació en el sistema de promoció professional per raó de gènere en els seus centres de l'empresa al carrer Bolívia, a l'Avinguda Diagonal i a la Plaça Catalunya, a Barcelona, i al seu centre de Montornès del Vallès.

El jutjat Social núm. 13 de Barcelona ha condemnat El Corte Inglés per discriminació en el sistema de promoció professional per raó de gènere en els seus centres de l'empresa al carrer Bolívia, a l'Avinguda Diagonal i a la Plaça Catalunya, a Barcelona, i al seu centre de Montornès del Vallès.

La Inspecció de Treball va aixecar 4 actes d'infracció l'any 2005 certificant que l'empresa reconeixia l'existència de desigualtat en la promoció entre homes i dones, tot i que al·legava que "el punt de partida no era discriminatori, malgrat que després donés lloc a desigualtats". Quan la Inspecció de Treball va sol·licitar la justificació objectiva i raonable d'aquesta situació, l'empresa indica que la representació de l'empresa es deu a la situació social actual i que es pretén reorientar la solució d'aquesta situació a través de la negociació col·lectiva.

Les actes d'infracció aixecades per la Inspecció de Treball constata l'existència d'una discriminació indirecta en el sistema de promoció profesional, indicant:

  • Que els ascensos als grups superiors es porta a terme mitjançant criteris subjectius, no transparents, per part de la direcció de l'empresa i sense la participació dels representants legals dels treballadors.
  • Que el resultat és una situació de desigualtat en la participació de les treballadores.
  • Que l'empresa admet certa desigualtat, sense aportar cap justificació objectiva i raonable d'aquesta situació.
Aquestes conclusions no són admeses per la direcció d'El Corte Inglés i la Inspecció de Treball les envia al Jutjat Social perquè aquest es manifesti. La sentència, coneguda avui, condemna El Corte Inglés ratificant les conclusions a què arribà la Inspecció de Treball. La setència declara que el sistema de promoció professional seguit per l'empresa en els quatre centres a què es refereix la demanda incorren en discriminació indirecta per raó de gènere i contravé els articles 14 i 35.1 de la Constitució i, en conseqüència, condema a l'empresa El Corte Inglés.


La UGT denuncia greus deficiències en el transport sanitari del maresme

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 10:08

transportsanitariLa situació del transport sanitari no urgent al Maresme pateix greus dèficits. La UGT de Catalunya ha detectat greus mancances tant en les condicions laborals dels seus treballadors, com en la qualitat del servei que reben els usuaris de la zona.

El transport sanitari no urgent inclou els serveis dedicats a traslladar usuaris per a consultes externes, rehabilitació i diàlisi, entre d'altres.

Per la UGT de Catalunya, alguns dels problemes més greus del sector es produeixen a la comarca del Maresme, i més concretament a la base de Malgrat. En detallem alguns:

  • No hi ha prou dotacions per a cobrir els serveis programats a la zona, on un vehicle pot arribar a realitzar més de 14 serveis diaris, la qual cosa implica un mínim de tres pacients per trasllat.
  • Els pacients pateixen retards d'entre 4 i 6 hores d'espera per servei.
  • Els treballadors reben diàriament les queixes directes dels usuaris. Juntament amb l'excés de feina, la falta de personal, i el material deficient, fa que patixin l'estrès psicològic i físic.
  • La seguretat dels vehicles adaptats és dubtosa. La majoria dels vehicles de la flota no disposa d'un anclatge reglamentari, ni subjecció per als usuaris. A tot això cal afegir-hi l'antiguitat dels vehicles, que no disposen d'un seient en condicions.
  • En determinades zones del Maresme, el personal es veu obligat a estar a l'escolta en llocs molt poc adients per a descansar, sovint a l'interor dels mateixos cotxes, cobrint torns de fins a 12 hores.
  • No se'ls facilita un horari específic per als menjars; hi ha dies que no poden fer l'àpat durant tota la jornada.

  • No disposen d'aigua potable per a beure, una situació que és encara més greu a la temporada d'estiu, amb les altes temperatures.

  • En consequència de tot plegat, la rotació de treballadors és constant per les condicions laborals precàries que pateixen.

La UGT de Catalunya exigeix que es resolguin de forma immediata aquests problemes, per ser insostenible per a tots els treballadors i treballadores del sector. El sindicat destaca que la zona de Malgrat triplica la seva població en èpoques estivals, mantenint-se les mateixes plantilles que en la resta d'èpoques de l'any.



Comunicat de la secció sindical de la UGT a Nylstar Blanes en referència a la informació apareguda a

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 11:32

banderaDavant la informació apareguda en algun mitjà de comunicació avui, dia 6 de setembre de 2007, on es fa referència a què la secció sindical de la UGT de Catalunya a l'empresa tèxtil Nylstar de Blanes (Girona) va rebutjar el pla de viabilitat i on es dóna a entendre que és la culpable de la situació actual de l'empresa, la nostra secció sindical vol manifestar que:

  • El pla de viabilitat va ser rebutjat en votació pel 90% de la plantilla, ja que no garantia la continuïtat de l'empresa.
  • Allò que ha portat al grup Nylstar a la situació actual és la mala gestió empresarial, en què la direcció de Blanes també té la seva responsabilitat.
  • Gràcies a l'acció sindical, i en especial a l'exercida per la UGT de Catalunya que va iniciar el procés, es va aconseguir aturar la venda de terrenys, i existeix un patrimoni que pot garantir la continuïtat de Nylstar Blanes.
  • A data d'avui, les negociacions del conveni estan aturades, els preacords als quals s'ha arribat no s'apliquen i ni tan sols s'ha abonat la previsió del 2% de l'IPC que marca el govern per al 2007.
  • La informació que facilita la direcció de Nylstar Blanes al comitè d'empresa sobre el procés que estan vivint els treballadors de la fàbrica és mínima.
  • La secció sindical de la UGT de Catalunya continua apostant per la unitat sindical i lamenta els intents de la direcció de Nylstar Blanes per desunir i enfrontar els treballadors i les treballadores del centre.


Catalunya s'apropa als 600.000 treballadors autònoms

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 11:45

autonomsjornadaCatalunya continua al capdavant en el nombre de treballadors autònoms de l'Estat, amb 574.196 empleats per compte propi, apropant-se cada cop més als 600.000 que la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC-UGT de Catalunya) preveu per a finals d'any. A més, l'augment en el nombre de treballadors per compte propi també queda palès en el creixement interanual del 3,58%.

La recent aprovació de l'Estatut del Treball Autònom ha ofert una major seguretat jurídica i protecció social per al col·lectiu. Per províncies, cal destacar el paper de Lleida, on el nombre de treballadors per compte propi està a punt d'arribar als 40.000 (els treballadors en règim general a finals de l'agost eren 142.591).

La CTAC-UGT de Catalunya espera que l'adaptació de la llei a l'àmbit català, que s'ha de posar en marxa en les properes setmanes, superi les previsions i que les garanties que s'atorguen al treball per compte propi facin més atractiva l'autocupació de qualitat en el mercat de treball català.



Atur agost: exigim un replantejament de la política d'ocupació després de les alarmants dades d'atur

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 14:30

treballadortelemarketingL'estiu acaba amb unes nefastes dades de nivell d'ocupació a Catalunya, on des del maig l'atur ha crescut en un 9,3%, sumant a les borses d'atur 22.660 persones, la meitat -11.898- durant el mes d'agost, quan l'atur ha augmentat en un 4,66%. Des de la UGT de Catalunya denunciem la mala qualitat de l'ocupació que es genera durant la temporada estiuenca, quan les persones que, per la seva poca qualificació o experiència, aprofiten per fer-se lloc en el mercat de treball. És aleshores quan el mercat els ofereix llocs de feina poc qualificats, especialment en el sector serveis.

A més de ser el tercer més consecutiu en què puja l'atur, les dades d'aquest agost són especialment preocupants, ja que són les més elevades dels darrers 5 anys, fent trontollar el que podia semblar un bon any en quantitat -que no pas en qualitat- pel mercat de treball de català: l'increment interanual ha estat de 3.148 persones, el que suposa un augment de l'1,2%. Mentrestant, altres motors econòmics de l'Estat, com el País Basc, s'ha aprofitat la bonança econòmica per reduir l'atur en un 4,25%.

Per províncies, les comarques de Tarragona i a Girona concentren el major increment de l'atur, amb un augment del 8,13% i del 7,44%, respectivament. Aquestes xifres ratifiquen la radiografia de la qualitat de l'ocupació en les zones on el desenvolupament de la infraestructura turística és més desenvolupada. Especialment alarmant és el cas de Tarragona on s'ha patit més augment de la desocupació en un any (6,83%) en comparació amb altres províncies, com la de Barcelona, on només ha augmentat l'atur en un 0,07%.

Per sectors, els serveis i la construcció -amb un increment de 7.192 i 2.414 persones, respectivament- han estat els sectors que més pèrdua de llocs de treball han ocasionat durant el mes d'agost. Novament, des de la UGT de Catalunya volem alertar sobre l'excessiva dependència d'ambdós serveis per part de l'economia catalana, una dependència que no aporta estabilitat a l'ocupació.

D'altra banda, els menors de 25 anys, que intenten trobar feina i començar a prendre experiència durant els mesos d'estiu han estat un dels col·lectius principalment afectats per un mercat de treball poc qualificat i molt precari que no els hi ofereix l'estabilitat d'ocupació que busquen.

Des de la UGT de Catalunya volem mostrar la nostra preocupació per aquesta situació alarmant. Des del sindicat exigim un replantejament de la política d'ocupació perquè la situació no vagi a més i que s'apliqui, sense més dilació, el Pla General d'Ocupació de Catalunya, aprovat l'any passat i signat pels sindicats i la patronal. Així mateix, creiem que la preocupant situació que vivim necessitat una aposta molt clara per l'ocupació indefinida. L'agost ha estat també, pel que fa la contractació, un mes nefast i tornen a obsrevar-se els mateixos números que abans de la Reforma Laboral (dels 184.299 contractes que s'han signat durant aquest mes, només 13,5% han estat indefinits). Des de la UGT de Catalunya creiem que la Reforma Laboral que tants bons fruits ha donat comença a dessaccelerar-se i que cal revifar-la per garantir l'estabilitat de l'ocupació catalana.



Powered by LifeType