Comunicació UGT

Els sindicats desconvoquen les quatre jornades de vaga d'autopistes d'ACESA

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 11:49

Es realitzaran assemblees consultives a tot Catalunya perquè els treballadors i les treballadores d'ACESA decideixen si aproven les bases del conveni col·lectiu que van acordar ahir a la nit patronal i sindicats


Els Comitès de Vaga d'ACESA s'han reunit aquest matí a la seu de la UGT de Catalunya i han decidit desconvocar les quatre jornades de vaga que s'havien anunciat per als dies 29 i 30 d'octubre i 5 i 6 de novembre. El 70% dels participants a l'assemblea han votat a favor de desconvocar la vaga, el 10% han votat a favor de mantenir-la i el 20% s'ha abstingut.

A l'assemblea s'ha debatut el principi d'acord al qual van arribar ahir a la nit sindicats, patronal i membres de la mediació de treball, i que recull les bases del que podria ser el nou conveni col·lectiu per als empleats de les autopistes d'ACESA, després d'un any de negociacions. En tot cas, ara seran els treballadors i les treballadors d'ACESA els que hauran de ratificar aquestes bases per al nou conveni, a través d'assemblees consultives que se celebraran per tot Catalunya.

Aquest principi d'acord recull les principals demandes dels representants dels treballadors. Entre aquestes, destaca el compromís de la patronal de revisar les polítiques d'ocupació, convertint contractes del 66% al 92% de la jornada, millora que afectarà un centenar d'empleats. Així mateix, ACESA també es compromet a crear un mínim de 50 nous llocs de treball.



EPA 3er trimestre 2006: L'augment de la temporalitat enterboleix la bonança de l'ocupació del tercer trimestre

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 13:53

Tot i que les dades de creació d'ocupació durant aquest tercer trimestre han estat positives (amb 29.300 ocupats més respecte el trimestre anterior i 119.400 més que el mateix període de l'any anterior), la UGT de Catalunya vol fer incís en què aquesta ocupació no és de la qualitat que seria desitjable.

El 85% de la contractació realitzada entre els mesos de juliol i setembre es defineix per la seva temporalitat, afectant els menors de 25 anys en un elevadíssim índex (un 90%). Més de la meitat d'aquests contractes temporals han estat establerts per a una durada de tres mesos o menys -coincidint amb el període que ocupa l'estiu- i un 65% no arriba als sis mesos de durada. A més de la temporalitat, la qualitat de l'ocupació enregistrada també s'ha vist afectada: només el 6,4% de la contractació realitzada en aquest període ha estat de qualificació alta o mitja (CCO1, CCO2 i CCO3), mentre que el 25,6% han estat contractes per a feines no qualificades i un 26% per a feines administratives (CCO5).

A més de la manca de la qualitat de l'ocupació, des de la UGT de Catalunya alertem de la manca de capacitat per aprofitar la bona marxa de la creació de llocs de treball per absorbir la població demandant d'aquests, que ha crescut més en el darrer any, motiu pel qual actualment existeixen 12.100 aturats més que ara fa un any, un 5,56% més. Malgrat que aquest nombre de persones a l'atur es correspon a l'augment de la població activa, que ha estat del 3,71%, a altres territoris com Madrid o el País Basc on també ha augmentat -un 3,20% i un 3,51%, respectivament- han absorbit millor aquesta demanda aconseguint millors dades pel que fa l'atur, amb un increment del 1,89% en el primer cas i la disminució del 9,73% en el cas basc.

La UGT de Catalunya denuncia que l'alta temporalitat i la contractació per a feines poc qualificades configuren una fotografia molt estàtica del marc laboral català, que deriva en la poca competitivitat tant de les empreses com dels treballadors i les treballadores del nostre país.



La UGT de Catalunya augmenta la seva majoria absoluta al comitè d'empresa de Ferrocarrils de la Generalitat

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 13:21

La UGT de Catalunya ha augmentat la majoria absoluta a les eleccions sindicals de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, que es van celebrar ahir. El Comitè d'Empresa ha quedat format per 14 delegats de la UGT de Catalunya, 5 de CCOO, 2 de SIMAF i 2 de CGT. El nostre sindicat ha aconseguit un delegat més respecte a les eleccions de 2002, quan es va configurar el Comitè amb 13 membres de la UGT de Catalunya, 5 de CCOO, 3 de SIMAF i 2 de CGT.

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya té una plantilla de 1.250 treballadors, repartits entre els següents centres:

- Funicular de Vallvidrera.
- Funicular de Gelida.

- Telefèric d'Olesa - Esparreguera.
- Línia Lleida - La Pobla.
- Línia Llobregat - Anoia.
- Línia Barcelona - Vallès.
- Cremallera de Montserrat.
- Funicular de Montserrat.
- Cremallera de Núria.



Els treballadors de COPO FEHRER van a la vaga per protestar contra la postura de l'empresa en l'ERO

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 09:51

Copo Fehrer vol acomiadar uns 90 empleats, pràcticament el 50% de la seva plantilla

Els treballadors i les treballadores de l'empresa Copo Fehrer, ubicada a Vilanova del Camí (Anoia), faran demà vaga per protestar contra la posició de la direcció de la companyia en les negociacions per l'ERO presentat, que afecta uns 90 empleats, pràcticament la meitat de la seva plantilla.

Des de la secció sindical de la UGT de Catalunya a l'empresa volem denunciar que Copo Fehrer no està complint amb les clàusules signades en el conveni col·lectiu, que contempla una indemnització de 45 dies per any treballat, amb un topall de 30 mensualitats, per a cada treballador a qui se li rescindeixi el contracte. No obstant això, l'empresa està negociant actualment a la baixa, amb propostes d'entre 20 i 25 dies per any treballat i un màxim de 12 mensualitats.

A més, per a la resta de treballadors i treballadores que no resultin afectats per l'ERO, el futur no és gaire esperançador. La direcció de Copo Fehrer ha plantejat un augment de 72 hores per any en el calendari laboral, una reducció del salari del 40% i la retirada del transport en autocar per una compensació de 4'5 euros diaris, una mesura que no satisfà als treballadors perquè és pràcticament inexistent l'alternativa de transport públic per arribar a la planta de Vilanova del Camí.

A més, la UGT de Catalunya denuncia que l'empresa ha realitzat duplicats dels seus motllos a la planta de Vilanova del Camí i els ha traslladat a la seva planta de Saragossa per tal de curar-se en salut davant possibles mobilitzacions dels treballadors a la planta catalana.

Els treballadors i les treballadores de Copo Fehrer es concentran demà davant la Inspecció de Treball (C/Albareda, a les 9:30 hores) i del Jutjat Mercanti nº4 (Ausiàs March, 36-38 a les13:00 hores)



La UGT de Catalunya convoca vaga parcial a les autopistes d'ACESA per no arribar a un acord en la negociació del conveni col·lectiu

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 17:03
1.200 treballadors estan convocats a la vaga dels dies 29 i 30 d'octubre

Després d'un any de negociacions amb ACESA sobre el conveni col·lectiu d'autopistes sense arribar a cap acord, la UGT de Catalunya i la CONC han convocat els treballadors i les treballadores de les autopistes catalanes a vaga parcial els dies 29 d'octubre (torn de tarda, de 18 a 20 hores) i 30 d'octubre (torn de nit, de 3 a 5 hores, i torn de matí, de 7 a 9 hores). Els sindicats han realitzat 12 assemblees consultives per tot Catalunya, i més del 70% de la plantilla ha rebutjat la proposta de l'empresa i ha secundat la convocatòria de vaga, que afectarà uns 1.200 treballadors i treballadores directes (oficines, manteniment de sistemes, manteniment de pistes i peatges).

Les reivindicacions sindicals, que se centren molt més en millorar les condicions de treball de la plantilla i que ACESA rebutja, són:
- Consolidació dels llocs de treball i estabilitat de l'ocupació: reduir l'eventualitat que ens els últims temps està fomentant l'empresa, cobrint les mancances de personal amb contractes temporals. Actualment no hi ha prou personal per atendre amb garanties i amb seguretat els usuaris de les autopistes de la concesionària. D'altra banda, ACESA vol acabar amb l'ocupació a temps complert i vol que els treballadors tinguin flexibilitat i disponibilitat horària absoluta, treballant horaris no fixats i jornades a temps parcial.

- Millores salarials: l'empresa ofereix la pujada de l'IPC estatal + el 0,25%. Els sindicats reclamen l'IPC estatal + l'1% o bé l'IPC català.

- Pla de pensions: unificació de les aportacions als plans de pensions perquè no hi hagi diferències entre categories laborals.

- Els sindicats demanen que ACESA respecti l'anomenada clàusula social de l'acord del 2003 del Grup de Treball de Reordenació de Peatges del Parlament de Catalunya de no eliminar llocs de treball per l'aplicació de tecnologia als peatges.

- Igualment, els sindicats exigeixen que l'empresa asseguri els llocs de treball actuals després de l'eliminació d'alguns peatges com a conseqüència de la conversió de peatge obert a peatge tancat a l'AP-7, segons l'acord de febrer d'aquest any entre ACESA i el Ministeri de Foment.



18 joves van perdre la vida l'any passat treballant i 25 més, en el trajecte cap a la feina

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 13:58

Els accidents juvenils suposen el 50,2% del total d'accidents laborals a la feina. En el cas de la sinistralitat in itinere, el percertatge arriba al 57,1%

En la Setmana Europea de la Salut a la Feina, enguany dedicada a la gent jove, l’Avalot – Joves de la UGT de Catalunya vol denunciar que al nostre país encara molta gent jove pateix accidents i perd la vida a la feina. Recordem que l’any passat a Catalunya 76.749 treballadors i treballadores d’entre 16 i 34 anys van patir un accident amb baixa durant la seva jornada laboral, el que representa el 50,2% del total. D’aquests accidents laborals juvenils, 76.193 van ser lleus, 538 van resultar greus i 18 van ser víctimes mortals. El grup de treballadors i treballadores de 25 a 34 anys és el que més accidents laborals pateix (50.726 l'any 2005) de tota la població catalana en actiu.

Per províncies, el 2005 els treballadors i treballadores joves van patir a Barcelona 56.899 accidents laborals amb baixa, amb 12 víctimes mortals. A Girona es van produir 8.247 accidents juvenils, amb 2 morts; a Tarragona, 7.218 accidents, amb 3 morts, i a Lleida, 4.386 accidents en jornada laboral, amb 1 víctima mortal.

Però als accident laborals que es produeixen al lloc de feina també hem de sumar els in itinere, és a dir, els que es produeixen en el camí cap a o tornant de la feina, i en aquest cas, malauradament, la sinistralitat juvenil mortal és encara més elevada.

Pel que fa als sinistres in itinere, els i les joves treballadores van patir l’any passat 10.227 accidents, que representen el 57,1% del total d’aquests accidents a Catalunya. D’ells, 9.999 van ser accidents lleus, 203 van ser greus i 25 va ser mortals. Els accidents mortals in itinere juvenils representen el 48% del total d’accidents mortals in itinere, mentre que els accidents mortals juvenils al lloc de feina representaven el 17,6% del total d’accidents mortals en jornada laboral. De nou, la franja de 25 a 34 anys és la que pateix més sinistralitat (6.369 accidents) de tots els treballadors i treballadores del nostre país.

Per territoris, a Barcelona es van produir 8.226 accidents juvenils in itinere, amb 19 víctimes mortals; a Girona, els accidents de joves en el camí a la feina van ser 913, i 2 van perdre la vida; a Tarragona, van ser 718 accidents, amb 2 morts, i a Lleida, 370 accidents, també amb 2 víctimes mortals.

Si observem l’evolució de l’accidentalitat entre 2003 i 2005 per edats, trobem que la sinistralitat s’ha reduït entre els menors de 24 anys, tot i que continua sent del 17%. En canvi, en el grup d’edat entre els 25 i els 34 anys els accidents han augmentat, fins a un 34%, situant-se com el col·lectiu que més sinistralitat laboral pateix.

El col·lectiu juvenil és el més afectat per la temporalitat (el 55,2% dels joves assalariats tenen un contracte temporal) i la precarietat laboral, i en conseqüència, el més afectat per la sinistralitat a la feina. Els treballadors i treballadores joves es veuen obligats a acceptar contractes de curta durada, el que els obliga a rotar d’activitat en activitat. Aquesta rotació provoca que la gent jove no adquireixi experiència en el seu lloc de treball i, per tant, que es vegin exposats a diferents riscos en funció de la feina que desenvolupin, ja que no reben la formació adequada. En aquestes condicions, el treballador jove té menys capacitat per conèixer els riscos i, a més, menys possibilitats d’exigir els seus drets. Tanmateix, un altre dels factors que influeixen en la sinistralitat juvenil és el tamany de les empreses, ja que és a les petites i mitjanes empreses on es produeix més sinistralitat, i és també en aquests tipus d’empreses on hi ha més treballadors juvenils contractats.

Des de la UGT de Catalunya i l’Avalot - Joves de la UGT de Catalunya s’està reivindicant un marc normatiu català de prevenció de riscos laborals per: - L’incompliment absolut a Catalunya de les previsions de l’actual norma.
- El fracàs dels plans i programes posteriors de la Generalitat.
- La persistència de falta de voluntat tant de l’Administració com dels empresaris per a la concertació.

Pel que respecta al col·lectiu de treballadors i treballadores joves específicament, reivindiquem: - Que es redueixi la precarietat creant fórmules de contractació de qualitat per als joves.
- Que les avaluacions de riscos i plans de prevenció continguin especificat si hi ha treballadors menors d’edat i s’estableixin mesures adequades.
- Que els plans d’educació del Ministeri recullin la seguretat i la salut, no sols de manera teòrica sinó de manera pràctica, perquè els joves treballadors coneguin els seus drets i obligacions en incorporar-se al mercat laboral.
- Que hi hagi un control exhaustiu de les empreses de treball temporal en temes de prevenció de riscos laborals.
- Que s’aconsegueixi una veritable cultura de la prevenció. Això es pot aconseguir amb un treball fix, degudament remunerat, amb ritmes de treball de producció suportables, amb condicions laborals acceptables, sense pressions psicològiques, amb la informació i formació degudes per al seu desenvolupament, amb la possibilitat d’utilització d’equips de treball i les mesures preventives i d’emergència adequades, amb una adequada vigilància de la salut i amb una col·laboració real entre Administració, empresaris i treballadors, tal i com marca la legislació espanyola actual.



El SAP-UGT aconsegueix el major increment retributiu per als Mossos d'Esquadra en tota la seva història

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 09:45

El Sindicat Autònom de Policies (SAP), vinculat a la UGT de Catalunya i majoritari al cos dels Mossos d'Esquadra, ha signat amb l'Administració un acord històric per a les condicions dels treballadors i les treballadores del cos de la policia autonòmica. Entre les fites assolides destaquen:

  • El major increment retributiu de la funció pública per a l'any 2007, tenint en compte que no hi ha contraprestacions.
  • La negociació de possibles millores salarials en funció de treballar més hores es deixa per una propera negociació, ja que aquesta necessita una reflexió més profunda.
  • La retirada de l'horari anomenat "Q-6" per substituir-lo per un altre quadrant més digne que permet compatibilitzar millor la vida laboral amb la vida familiar.
  • Un paquet de millores quantificables econòmiques per al cos dels Mossos d'Esquadra, com la creació de bars-menjadors i el reconeixement del premis d'antiguitat i vinculació al cos, entre d'altres.
El SAP - UGT de Catalunya és l'agent sindical que lidera un nou escenari reivindicatiu amb l'Administració per fer realitat les demandes històriques del cos: increments retributius, recuperació de la capacitat adquisitiva i horaris dignes i estables, segona activitat.
L'acord a què s'ha arribat en la taula de negociacions serà ratificat demà amb la signatura final del document, en un acte on hi assistiran la consellera d'Interior, Montserrat Tura, i el secretari general de la UGT de Catalunya, Josep M. Àlvarez, entre d'altres.


Reaccions de la UGT de Catalunya a la vaga del personal de terra de Ryanair convocada per la CONC

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 16:19

Davant la vaga de 24 hores del personal de terra de Ryanair convocada per la CONC per al proper dilluns, que afectarà als aeroports de Reus i Girona, la UGT de Catalunya vol manifestar que:

  • Davant la vaga convocada per la CONC, la UGT de Catalunya vol manifestar que en cap el nostre sindicat ha estat informat el conflicte.
  • Que fa dos anys, la UGT de Catalunya va convocar jornades de vaga en Ryanair Girona i que, a través de la mediació al Departament de Treball, es van signar acords amb l'empresa. No deixarem que aquests s'incompleixin per qualsevol tipus de negociació de qualsevol altra força sindical.
  • Que la CONC només compta amb un representant en l'àmbit de Catalunya contra els 6 que van ser escollits de la llista de la UGT de Catalunya. El nostre sindicat vigilarà qualsevol decisió que es pugui prendre en contra dels treballadors i les treballadores. A més, estem disposats a negociar un conveni d'àmbit estatal.
  • Que l'administració ha tornat a renovar el contracte de publicitat amb Ryanair fa uns 15 dies per un valor de 7 milions d'euros en dos anys amb diners públics, mentre es torna a deixar de banda els problemes laborals que puguin existir en aquesta empresa.


Els professionals de la sanitat privada inicien una sèrie de concentracions per exigir la immediata constitució de la taula de negociació per al nou conveni

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 17:46

Reivindiquen millores en les seves condicions laborals

El proper 31 de desembre expirarà la vigència de l'actual Conveni de la Sanitat Privada, un conveni de mínims on no es veuen reflectides les necessitats actuals dels gairebé 15.000 professionals que formen aquest sector a Catalunya. Des del mes d'octubre, però, es pot establir la taula negociadora per al nou Conveni, sempre que la patronal o el sindicat signant de l'anterior així ho proposin. Per això, la UGT de Catalunya (que no va signar el conveni vigent per ser clarament insuficient) insta a la patronal a obrir novament les negociacions del conveni per aconseguir que aquest reculli una sèrie de millores en les condicions laborals dels treballadors i les treballadores de l'àmbit de la sanitat privada, si aquesta vol mantenir els seus professionals i la qualitat que aquests aporten amb la seva tasca diària en el seu lloc de treball. No podem permetre que en un conveni només s'aconsegueixi un increment salarial de l'IPC estatal, tal i com va ocórrer amb el conveni vigent.

Per aquesta raó, la UGT de Catalunya està realitzant assemblees informatives en els principals centres mèdics privats per informar als treballadors i les treballadores del sector sobre aquest tema, a l'hora que ha convocat un seguit de concentracions per reivindicar la immediata convocatòria d'una taula negociadora del conveni i per alertar a l'opinió pública de quins són els problemes dels professionals que actualment treballen en l'àmbit privat de la sanitat.

Les properes concentracions dels treballadors i les treballadores de la sanitat privada seran:

  • 19 d'octubre - Clínica Deixeus - De 13:30 a 14:30 hores.
  • 23 d'octubre - Clínica Sant Jordi (Sant Andreu) - De 14 a 15 hores.
  • 26 d'octubre - Cardiovascular Sant Jordi - De 13:30 a 15 hores.
  • 30 d'octubre - Clínica Corachan - De 12 a 13:30 hores.
  • 2 de novembre - Clínica Sagrada Família - De 13:30 a 15:30 hores.
  • 9 de novembre - Clínica Monegal (Tarragona) - De 13:30 a 14:30 hores.


La UGT de Catalunya celebra una assemblea de delegats de transport sanitari privat per informar sobre la convocatòria de vaga

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 14:06

La UGT de Catalunya, sindicat majoritari en el sector de les ambulàncies, ha convocat vaga els dies 26, 27, 30 i 31 d'octubre pel trencament de les negociacions del conveni col·lectiu

La UGT de Catalunya celebrarà demà dimecres, 18 d'octubre, una assemblea de delegats i delegades del transport sanitari privat per informar-los sobre la propera convocatòria de vaga en el sector. L'assemblea, que és oberta als mitjans de comunicació, tindrà lloc a les 10.30 hores a la seu de la UGT de Catalunya de Via Laietana, 10, Barcelona (7a planta).

La UGT de Catalunya, com a sindicat majoritari en els sector, ha trencat les negociacions del Conveni de Transport Sanitari amb la patronal ACEA (Associació Catalana d'Empresaris d'Ambulàncies) per no acceptar aquesta les propostes sobre dietes i sobre plus per treballar dissabte i diumenge. En conseqüència, i en tant que representant majoritari, el nostre sindicat ha convocat a vaga els dies 26, 27, 30 i 31 d'octubre els 3.500 treballadors d'ambulàncies.



La UGT de Catalunya alerta que el col·lapse de correus a Catalunya s'agrejarà amb l'inici de la campanya electoral

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 14:01

Els treballadors de l'oficina de Sant Cugat es concentren demà per denunciar l'acumulació de més de 200.000 paquets postals a les seves dependències

Des de fa temps, la UGT de Catalunya denuncia el col·lapse constant que pateixen les oficines de Correus d'arreu de Catalunya. Actualment es calcula que més de dos milions d'objectes de correspondència s'acumulen a les sucursals catalanes. Aquesta caòtica situació es deu a la posada en marxa d'un nou sistema de contractació a la Societat Estatal de Correus i Telègrafs, després que els sindicats CC.OO. i CSIF, deixant de banda la resta dels representants sindicals, signessin el passat 19 de juny el II Conveni Col·lectiu Estatal i de l'Estatut de Personal de Correus.

Les situacions de caos que actualment es viuen a bona part de les oficines de Correus de Catalunya són fruit de la implementació d'aquest nou sistema de contractació. La sucursal de Sant Cugat és un bon exemple. Demà, dimecres 18 d'octubre, els treballadors i les treballadores d'aquesta oficina es concentraran davant les instal·lacions per denunciar la rescissió de contractes en període de proves de quatre empleats, al ser considerat no satisfactori el desenvolupament de les tasques corresponents al seu lloc de treball. Des de la UGT de Catalunya volem denunciar que aquests treballadors no han rebut la formació específica per al lloc assignat i que aquests acomiadaments són la gota que fa vessar el got en una oficina on es calcula que s'acumulen més de 200.000 objectes de correspondència.

La situació viscuda a Sant Cugat se suma a la de tantes altres localitats catalanes en què els treballadors i les treballadores pateixen conflictes similars. En total, la UGT de Catalunya calcula que existeix una acumulació de dos milions d'objectes de correspondències a les dependències postals catalanes (i no 900.000 com assegura Correus) i alerta que l'inici de la campanya electoral, moment de màxim apogeu del sistema de correspondència, pot agreujar severament la crisi del sector postal a Catalunya.

CONCENTRACIÓ TREBALLADORS CORREUS SANT CUGAT

DIA: 18 d'octubre de 2006.
HORA: De 9:30 a 10:00 hores.
LLOC: Oficina de Correus de Sant Cugat (c/ Ildefons Cerdà, 4 - Sant Cugat del Vallés).



La CTAC - UGT de Catalunya signarà demà un conveni de col·laboració amb la Federació d'Associacions de Professionals de Teràpies Naturals de Catalunya

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 17:40

La Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC) - UGT de Catalunya i la Federació d'Associacions de Professionals de Teràpies Naturals de Catalunya (TENACAT) signaran demà un conveni de col·laboració que arriba en un moment cabdal per al sector, coincidint amb la imminent aprovació del decret que regularà les condicions per a l'exercici de determinades teràpies naturals.

CTAC - UGT de Catalunya i TENACAT treballen conjuntament des de fa temps, tant en la defensa del col·lectiu com en la regulació d'aquestes teràpies. Amb la signatura del conveni de la mà de Salvador Duarte, president de la CTAC - UGT de Catalunya, i Francesca Simeón, presidenta de TENACAT, ambdues entitats volen estretar més encara aquests vincles d'unió i intensificar la seva relació de cara a un proper futur molt esperançador per al sector.

SIGNATURA CONVENI DE COL·LABORACIÓ CTAC - TENACATDIA: 17 d'octubre de 2006.
HORA: 10:00 hores.
LLOC: Seu de la UGT de Catalunya (Rambla Santa Mònica, 10) - Cinquena planta. La signatura del conveni és oberta als mitjans de comunicació.



La UGT de Catalunya convoca una assemblea informativa per a delegats i delegades d'estacions de servei aquest dilluns

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 09:17

5.800 treballadors i treballadores de 1.026 benzineres a tot Catalunya estan convocats a la vaga els dies 7 i 8 de novembre per la ruptura de les negociacions del conveni col·lectiu

La Federació d'Indústries Afins (FIA) de la UGT de Catalunya ha convocat el proper dilluns, 16 d'octubre, una assemblea informativa per a delegats i delegades sindicals d'estacions de servei per tractar la ruptura de les negociacions del conveni col·lectiu amb les patronals AGES i AEVECAR, així com la convocatòria de vaga a nivell estatal els dies 7 i 8 de novembre. A tot l'Estat hi ha 8.697 estacions de servei que donen feina a 41.488 treballadors i treballadores. En el cas de Catalunya, parlem de 1.026 benzineres i 5.798 treballadors i treballadores (3.462 a Barcelona, 995 a Girona, 856 a Tarragona i 485 a Lleida).

Les empreses petrolieres continuen millorant els seus comptes de resultats. La demanda de combustible d'automoció segueix incrementant-se any rere any. Els marges comercials de la venda i distribució de carburants de les estacions de servei han augmentat i són superiors a la mitjana de la Unió Europea. Tanmateix, aquests beneficis no repercuteixen de cap manera en els treballadors i les treballadores; al contrari, el sector s'ha transformat totalment, i ara els treballadors han de vendre i prestar tot tipus de productes i serveis responsabilitzant-se que tot quadri sense cap tipus de remuneració. A més, les estacions de servei, en general, tenen mancances en les mesures de seguretat preventiva més elementals, de manera que la plantilla s'exposa a riscos per atracaments i agressions de tot tipus. A les benzineres es treballa a tres torns, inclosos diumenges i festius, i en la majoria de casos un únic treballador per torn. Un treballador expenedor que treballi de dilluns a divendres cobra 834,70 euros bruts al mes; si treballa a tres torns inclosos nits, diumenges i festius, 890 euros bruts al mes.

Les negociacions del conveni col·lectiu es van iniciar al març. La proposta dels sindicats en la darrera reunió abans de la ruptura de negociacions va ser aquesta:

- 3 anys de vigència.
- Increment salarial de l'IPC + 0,75%.
- Plus per festiu treballat de 60 euros, sense descans, quan abans era de 13,46 euros a més del descans.
- Pel que fa al solapament de torns dels que realitzin feines fora de la seva jornada, 42 euros al mes, que suposen 2 euros diaris.
- Pagament dels quatre viatges als treballadors que realitzin jornada partida de 0,09 euros per kilòmetre.

Totes aquestes reivindicacions suposen per treballador 87,55 euros mensuals o 3,53 euros diaris. Davant la negativa i la manca de diàleg de les patronals, els sindicats han decidit convocar vaga a totes les estacions de servei de l'Estat espanyol els propers dies 7 i 8 de novembre.

Assemblea informativa de delegats d'estacions de serveis

DIA: 16 d'octubre de 2006
HORA: 10 hores
LLOC: Cotxeres de Sants (carrer de Sants, 79, Barcelona). Sala de Conferències.



La UGT de Catalunya alerta sobre l'excessiva dependència de l'IPC al preu del petroli i demana un canvi en la política energètica del país

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 11:33

El bon comportament de l'IPC de setembre es deu al descens dels preus dels carburants

La baixada de l'Índex de Preus al Consum català en dues dècimes es pot atribuir, principalment,al descens dels preus dels carburants. Mentre al mes d'agost el barril de Brent va arribar al màxim històric de 78,64 dòlars, durant aquests darrers el cru cotitza a l'entorn dels 62 dòlars. Des de principis del mes de setembre, aquesta davallada s'ha anat notant a les benzineres i en el preu de la despesa de transport que, sumat a la tradicional davallada del preu dels paquets vacacionals i de l'hosteleria després de l'estiu, dóna lloc a aquest descens cojuntural de l'IPC de setembre.

Des de la UGT de Catalunya volem alertar sobre el perill que suposa l'excessiva dependència del petroli, confiant-nos en escenaris favorables de baixades del preu de l'energia i d'efectes esglaó per solucionar el problema. Per aquesta raó creiem que s'ha de considerar la possibilitat d'un canvi de política energètica, buscant fórmules més diversificades per tal que un petroli amb tendència història a experimentar repuntades en el seu preu no comprometi d'aquesta manera els preus i les despeses econòmiques dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya.

D'altra banda, existeixen una sèrie d'elements de la cistella de la compra que continuen mantenint una alertant tendència a l'alça, com les despeses d'habitatge (que no contemplen l'habitatge de compra), amb un augment d'un 5,7% d'un any per l'altre; les despeses d'aliments i begudes no alcohòliques, amb un increment del 4,5%; o les despeses derivades de l'ensenyament (4,3%), com ja vàrem indicar a l'inici del curs escolar.

A més, des de la UGT de Catalunya volem remarcar que, tot i que l'índex interanual català continua una dècima per sobre de l'estatal, des de fa mesos no s'aconsegueix reduir el diferencial de l'IPC en un any que aquest objectiu semblava més assumible.



Signatura del primer conveni col·lectiu de perruqueries i centres d'estètica i bellesa de Catalunya

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 16:19

Més de 45.000 professionals del sector se'n beneficiaran

La Federació de Serveis de la UGT de Catalunya mostra la seva satisfacció per la signatura del Conveni Col·lectiu de Treball de Perruqueries i Centres d'Estètica i Bellesa de Catalunya el proper 25 d'octubre, després de cinc anys de negociacions. Aquest nou conveni col·lectiu obre pas a la millora de la situació laboral de més de 45.000 treballadors i treballadores del sector, regulant les condicions de treball a totes les empreses, qualsevol que sigui la forma jurídica que adoptin, sempre i quan la seva activitat se centri en:

  • Perruqueria de senyores i cavallers (barberia).
  • Instituts de bellesa i gabinets d'estètica, amb o sense perruqueria.
  • Manicura, pedicura i depilació en tots els seus vessants.
  • Tatuatges i piercings, micropigmentació, làser i llum polsada.
  • Broncejat.
La jornada, que s'espera equiparar per a tot Catalunya en el 2010, estableix 1.755 hores en el còmput anual, que es realitzaran en 267 dies laborals com a màxim. Actualment, en el sector es treballa una mitjana de 1.794 d'hores a l'any, distribuïdes en 276 dies laborals.
El conveni col·lectiu contempla increments salarials adicionals per tal d'anar equiparant salaris, tant en l'inicial com en el variable, de manera que es consolida el garantit. Per aquest any l'increment serà l'IPC real estatal més el 0'50%, i per a 2007-2008 se sumarà també l'IPC català més un 0'80% i els porcentatges per equiparar.
El conveni col·lectiu s'ajustarà a la realitat de les categories professionals, a l'espera d'aquelles que la Generalitat de Catalunya determini en el seu moment.


La secció sindical de la UGT a l'empresa del Garraf Pirotècnia Igual denuncia l'ERO que afecta 16 treballadors i treballadores

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 18:35

La Secció Sindical de la UGT de Catalunya a Pirotècnia Igual denuncia que el mateix dia, el passat 22 de setembre, que l'empresa anunciava en diferents mitjans de comunicació que no tenia intenció de presentar un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO), va comunicar al Comitè d'Empresa l'acomiadament de 16 treballadors i treballadores. La direcció de l'empresa, situada al municipi de Canyelles (Garraf) i que dóna feina a 71 treballadors i treballadores, ha anunciat l'acomiadament d'un mecànic i de part de la plantilla de producció i d'administració (s'ha previst el tancament de l'oficina de Barcelona).

Demà dimarts, 10 d'octubre, a partir de les 17 hores, direcció i Comitè d'Empresa es tornaran a reunir, ja que els representants sindicals no accepten les indemnitzacions que ofereix l'empresa, la mínima que preveu la llei: 20 dies per any treballat amb un màxim de 12 mensualitats.



La UGT valora positivament els acords sobre contractacions públiques i gestió de la incapacitat emporal, però exigeix una llei de qualitat de la contractació pública de béns i serveis

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 18:14

El nostre sindicat demanarà al proper Govern de la Generalitat que mantingui el mètode de concertació permanent amb un gran pacte econòmic i social que incorpori qüestions cabdals com la immigració, l'habitatge, la dependència o la mobilitat

Aquesta tarda se celebra el Consell d’Institucions de l’Acord estratègic per a la internacionalització, la qualitat de l’ocupació i la competitivitat de l’economia catalana, en el marc del qual s’han signat dos acords molt importants promoguts per la UGT de Catalunya, sobre les subcontractacions en el sector públic i sobre la gestió de la incapacitat temporal.

Un dels objectius fonamentals del nostre sindicat ha estat el de comprometre el Govern de Catalunya a dotar de la màxima garantia i transparència les subcontractacions en l’àmbit del sector públic. Després d’un llarg període de negociacions, cal dir que el recent acord en aquesta matèria garanteix plenament aquests objectius, en recollir elements que per nosaltres resultaven fonamentals. Així, valorem com a positiu que s’obligui el contractista a complir totes les obligacions derivades de la normativa de caràcter social i, en particular, les derivades del conveni col·lectiu d’aplicació a l’activitat objecte del contracte i la normativa sobre prevenció de riscos laborals.

També cal destacar la prohibició que l’Administració contracti empreses que hagin estat sancionades o condemnades amb caràcter ferm per infraccions o delictes de l’esfera social. I molt important: la previsió que qualsevol nova empresa adjudicatària d’un contracte administratiu tingui en compte la subrogació del personal que fins aquell moment havia estat efectuant les tasques encomanades a l’anterior empresa contractista. Ara és hora, però, que tots aquests principis, que compten ja amb el consens d’agents socials i Govern, tinguin la seva aplicació efectiva. Per això, la UGT de Catalunya exigirà al Govern l’elaboració d’una Llei de la Qualitat de la Contractació Pública de Béns i Serveis.

D’altra banda, la UGT de Catalunya es congratula també del consens assolit sobre la gestió de la incapacitat temporal, perquè dóna resposta als principals objectius de l’Acord en aquesta matèria, a partir de propostes com: millorar la formació dels facultatius respecte a la gestió de la incapacitat temporal, adequar els recursos humans i materials de l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques, implantar el sistema informatitzat a tots els Centres d’Atenció Primària, obligar les mútues a aportar les dades sobre incapacitat temporal, reclamar que cada patologia se situï en la contingència corresponent o definir les competències de les Unitats de Salut Laboral.

En qualsevol cas, i al marge d’aquests acords recents, la UGT de Catalunya demanarà al nou Govern que surti de les properes eleccions al Parlament de Catalunya que mantingui el mètode de concertació permanent, tot impulsant un nou Gran Pacte Econòmic i Social que actualitzi i incorpori qüestions cabdals, com ara la immigració, l’ensenyament superior, l’habitatge, la dependència i la mobilitat.



La UGT de Catalunya valora positivament el projecte de llei d'atenció a les persones en situació de dependència però alerta de la possible invasió de competències

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 16:56

La UGT de Catalunya valora positivament el projecte de Llei d’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència que s’aprova avui en el Congrés dels Diputats en tant que suposa un important pas endavant en el reconeixement de l’autonomia de les persones i l’atenció a la dependència com un dret universal, exigible i finançat amb fons públics. Tot i així el sindicat també alerta de la possible invasió d’aquesta Llei respecte a la plena competència catalana en matèria de serveis socials.

El projecte de Llei que s’aprova avui regula el Sistema per a la Autonomia i Atenció a la Dependència, el qual dóna forma al que s’anomena la quarta pota de l’Estat del Benestar, juntament amb el sistema de pensions, el sistema educatiu i el sistema de salut.

Els antecedents d’aquest Projecte de Llei podem trobar-los en l’Acord sobre l’acció protectora de la Seguretat Social i de l’Estat, fruit del treball de la taula de diàleg social en matèria de dependència, signat per les organitzacions sindicals, empresarials i el Govern estatal al desembre del 2005. En línies generals el Projecte de Llei que ha estat aprovat respon adequadament als criteris i principis bàsics que va marcar aquest Acord.

L’objectiu bàsic d’aquest Projecte de Llei és regular les condicions bàsiques de suport i atenció a les persones en situació de dependència, basada en principis d’universalitat, equitat igualtat, i en la integració i normalització d’aquest col·lectiu, desenvolupant un sistema d’atenció integral i integrat.

Des de la UGT de Catalunya però, fem una crida d’alerta davant la possible invasió de competències autonòmiques en matèria de serveis socials d’aquest Projecte de Llei, ja que aquesta determina que els objectius, els mitjans i els recursos per a la prestació dels serveis del Sistema s’ajustin a un Pla d’Acció Integral que es pacta de forma multilateral amb l’Estat i la resta de Comunitats Autònomes que conformen el Consejo Territorial. En tant que aquest Pla d’Acció Integral supera el nivell mínim de cobertura de necessitats, es poden estar vulnerant competències que ens són pròpies.

El Projecte de Llei preveu un finançament de 12.600 milions d’euros fins el 2015 i un augment de l’ocupació i l’emersió de bona part de l’economia submergida que existeix en aquest sector, preveient-se la creació de 263 mil nous llocs de treball, sense tenir en compte les cuidadores i cuidadors familiars.

Entre els serveis previstos es contempla la teleassistència, l’atenció domiciliària, centres de dia i de nit, residències o centres d’atenció a persones amb una discapacitat física o psíquica. Així com prestacions econòmiques quan no sigui possible l’accés a un servei públic, prestacions per a la contractació de l’assistència personalitzada i prestacions per a les persones cuidadores no professionals.



La UGT de Catalunya i l'ONCE presenten l'exposició "Una mirada divertida. L'humor gràfic i les persones cegues"

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 16:53

La mostra, que s'inaugura demà i romandrà un mes a la seu de la UGT de Catalunya, inclou una quarentena de dibuixos d'humoristes gràfics


A Catalunya, en el 2005 hi havia 356.526 persones amb diversitat funcional (és a dir, amb algun tipus de discapacitat) reconeguda legalment, segons dades del Departament de Benestar i Família. Això suposa que un 5,1% de la totalitat de la població catalana pateix algun tipus de diversitat funcional.
Cal destacar l'augment significatiu de la població amb diversitat funcional que s'ha produït en un any, passant del 2,1% del total de la població en el 2004 a aquest 5,1% del 2005. És a dir, que en un any la població amb diversitat funcional ha augmentat en un 3%.

Concretament, les persones que presenten una discapacitat de tipus visual representen el 7.9% del total de la població. Amb l'objectiu d'evitar que les persones que pateixen ceguesa es vegin marginades per la seva vivència dramàtica i per lluitar per la normalització de la vida d'aquestes persones, l'ONCE s'ha envoltat dels millors humoristes gràfics del país per tal d'oferir una altra visió d'aquesta realitat a través de les seves vinyetes i el seu enginy.

És per això que, ara, l'entitat i la UGT de Catalunya volen apropar-nos aquesta visió sobre la discapacitat visual a través de l'exposició "Una mirada divertida", que inclou una quarentena de dibuixos d'humoristes gràfics de l'estat espanyol, entre els que destaquen il·lustradors de la talla de Máximo, Forges, Mingote, José Luis Martín, Fer, Toni Batllori, Romeu, Ventura, Gallego&Rey o Ermengol.

Des del sindicat volem aprofitar aquesta exposició per a posar de relleu i denunciar les situacions de discriminació que encara avui dia pateixen les persones amb diversitat funcional a Catalunya. I de forma especial cal fer referència a l'incompliment de la llei (LISMI) que obliga a les empreses de més de 50 treballadors i treballadores a reservar el 2% de llocs de treball per a aquestes persones.

Si bé resta molta feina per a fer des de les empreses per a assumir la seva part de responsabilitat social que els pertoca en l'àmbit de la inserció laboral, altres aspectes com l'accessibilitat; la formació i l'educació inclusiva; l'autonomia personal; i la reducció dels costos afegits derivats de la diversitat funcional són també aspectes essencials per a assolir una major participació social i econòmica d'aquestes persones. Des de la UGT de Catalunya volem posar de manifest que és des de l'acció conjunta de l'empresariat, els poders públics, els sindicats, les entitats socials, els ciutadans/es i les mateixes persones afectades que s'eradicaran les dificultats d'inclusió social i laboral per les que passa aquest col·lectiu.

Josep Maria Àlvarez, secretari general de la UGT de Catalunya, i Teresa Palahí, delegada territorial de l'ONCE a Catalunya, presentaran demà, dimarts 10 d'octubre, aquesta exposició, que durant un mes sencer (fins el 10 de novembre) es podrà veure al vestíbul de la seu de la UGT de Catalunya (Rambla Santa Mònica, 10 - Barcelona), de 8.30 a 20.30 hores en dies laborables i de 8.30 a 13.30 en festius. L'exposició viatjarà posteriorment a Girona, Tarragona i Reus.

INAUGURACIÓ EXPOSICIÓ "UNA MIRADA DIVERTIDA"DIA: 10 d'octubre de 2006
HORA: 18:00 hores
LLOC: Vestíbul de la seu de la UGT de Catalunya (Rambla Santa Mònica, 10 - Barcelona)



Enhorabona!

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 16:53
Si pot llegir aquest missatge és perquè el procés de registre s'ha realitzat correctament. Benvingut a la Catosfera. Esperem que sigui productiu

Powered by LifeType