Comunicació UGT

La UGT de Catalunya considera el consell de relacions laborals la pedra angular del marc català sociolaboral

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 11:50

Entre les primeres actuacions del Consell, el nostre sindicat situarà la necessitat d'un acord de recomanacions mínimes en plans d'igualtat a les empreses

El Parlament de Catalunya aprovarà avui la llei de creació del Consell de Relacions Laborals de Catalunya, un òrgan col·legiat de participació institucional i de diàleg i concertació social en matèria de relacions laborals que respon a una demanda històrica dels agents socials de Catalunya. La UGT de Catalunya considera que la constitució d'aquest organisme, prevista a l'Acord estratègic per la internacionalització, la qualitat de l'ocupació i la competitivitat de l'economia catalana, presenta una fita fonamental en la consolidació del marc català de relacions laborals, del qual n'haurà de ser la pedra angular.

El Consell serà paritari i estarà integrat per un president o presidenta i 24 persones membres designades per l'Administració de la Generalitat (8), les organitzacions sindicals (8) i empresarials (8) més representatives del país.

Tanmateix, la constitució d'aquest organisme suposa una continuació necessària en la construcció d'un marc institucional propi en l'àmbit sociolaboral, després que la reforma del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya (CTESC) va configurar aquesta institució amb un caràcter eminentment tècnic, desprovist de les funcions de participació i diàleg que també exercia en el seu origen.

A diferència del CTESC, doncs, les principals funcions del Consell de Relacions Laborals seran el de vehicular el diàleg i de participació institucional entre organitzacions sindicals, empresarials i Administració. Amb aquest objectiu, el nou Consell integra comissions que fins ara tenia el CTESC (relacions laborals, seguretat i salut laboral, i ocupació), però també d'altres que fins ara estaven directament vinculades al Departament de Treball, com la comissió de seguiment de la contractació laboral i les taules de prevenció de riscos laborals existents (ara comissions de contractació i de seguretat i salut laboral, respectivament). A més, se n'afegeixen tres de noves: una en matèria d'igualtat i no discriminació, l'altre del Sistema d'Inspecció de Treball i Seguretat Social (ITSS) i una de negociació col·lectiva.

Aquesta darrera és especialment significativa, ja que respon a una llarga reivindicació de la UGT de Catalunya, i converteix el nostre país en la primera Comunitat Autònoma en disposar d'una Comissió de Convenis Col·lectius, com a òrgan especialitzat, amb l'objectiu d'impulsar, orientar i millorar l'estructura i els continguts de la negociació col·lectiva.

Entre les primeres actuacions a desenvolupar en l'àmbit del nou Consell, la UGT de Catalunya situarà la necessitat de negociar un "Acord de recomanacions mínimes en matèria de plans d'igualtat" en el sí de la Comissió d'Igualtat.

La pretensió d'aquest acord seria assolir que a totes les empreses catalanes s'apliqui un pla d'igualtat amb unes disposicions mínimes comunes i homogènies, sense perjudici que aquest acord es pugui millorar susbtancialment mitjançant la negociació col·lectiva o per acord d'empresa.



Preacord a Rauschert per reduir l'ERO de 43 a 30 treballadors

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 11:26
La plantilla ha aprovat aquest matí en assemblea el principi d'acord entre la direcció i el Comitè d'Empresa

El Comitè d'Empresa i la direcció de Rauschert España, empresa de ceràmica industrial situada a Lliçà de Vall (Vallès Oriental) van arribar ahir a un principi d'acord en la Mediació de Treball. Finalment seran 30 els treballadors i les treballadores afectats per l'expedient de regulació d'ocupació, i no 43, com volia inicialment l'empresa. Aquesta trentena de treballadors rebrà d'indemnització 36 dies per any treballat, amb un màxim de 51.500 euros. La plantilla ha aprovat per majoria el principi d'acord en l'assemblea que s'ha celebrat aquest matí. Per tant, s'ha desconvocat la vaga de 24 hores prevista per al proper 31 de maig.

Aquest dijous, 31 de maig, direcció i Comitè d'Empresa es tornaran a trobar a la Inspecció de Treball (16.30 hores) per ratificar el preacord.



Inspecció cita de nou el Corte Inglés per no lliurar la informació sol·licitada per la secció sindical de la UGT

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 10:34

La Inspecció de Treball ha citat per a demà, dimecres 30 de maig, els representants d'El Corte Inglés i de la Federació de Comerç de la UGT de Catalunya després que el nostre sindicat denunciés que l'empresa es negava a lliurar a la secció sindical la informació sol·licitada, com:

  • Excés de jornada (el conveni col·lectiu estableix l'obligació del seu lliurament).
  • Calendari laboral (el conveni col·lectiu estableix l'obligació del seu lliurament).
  • Recuperació de festius (forma en què els treballadors recuperen els diumenges i festius que s'estableixen com a jornada laboral).
  • Obres (conèixer la situació de les obres que es realitzen en el centre).
  • Canvis de departament primera planta (conèixer els motius dels canvis de departament que s'han produït en aquesta planta).
  • Paqueteria de personal (informació).
  • Escrit normes internes primera planta (conèixer el document que es lliura per signar als treballadors i les treballadores i saber quin és l'objectiu).
  • Abonaments: criteri i normativa (conèixer la normativa reguladora davant de les diferents interpretacions que s'estan realitzant).
  • Uniformitat (sol·licitar el dret a escollir pantalons o faldilla, tal i com es va expressar en la comissió permanent el 19 de juliol de 2006).
La no facilitació d'aquestes informacions, a què com a sindicat representatiu i amb representació en el centre tenim dret, vulneren la Llei Orgànica de la Llibertat Sindical. Amb aquesta actitud l'empresa demostra, una vegada més, l'intent d'El Corte Inglés de limitar la capacitat i els drets d'ació sindical de les organitzacions democràtiques dins dels seus centres.


El Corte Inglés continua posant traves a les mares que treballen en els seus centres

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 12:24

La secció sindical de la UGT farà d'intermediària en el cas d'una treballadora a qui no se li concedeix la reducció de jornada

El Corte Inglés continua posant tot tipus de dificultats a les treballadores dels seus centres, sobretot si a més de ser dones són mares, tal i com ha denunciat la UGT de Catalunya en reiterades ocasions.

El nostre sindicat representarà davant l'empresa els drets d'una treballadora del centre de Plaça Catalunya que, des de fa una setmana, vol sol·licitar la reducció de jornada i que encara no ha pogut ni tan sols formalitzar la seva sol·licitud. La treballadora ha intentat en diverses ocasions parlar amb la persona encarregada del personal, però sempre ha rebut com a resposta que "està ocupada". Per aquesta raó, la treballadora ha intentat que les secretàries d'aquest encarregat signessin un resguard que confirmés que havia desat la seva sol·licitud, però aquestes s'han negat adduint que havia de ser lliurat directament a la persona responsable. En un últim intent, la treballadora ha fet enviar un burofax però, un cop rebut, no s'ha acceptat adduint errors en l'adreça.

Davant la impossibilitat de rebre cap resposta a la seva petició de reducció de jornada, la UGT de Catalunya intentarà mediar amb l'empresa per buscar una resposta per aquesta treballadora. Un cop més, la nostra secció sindical es veu obligada a fer d'intermediària per aconseguir que els treballadors dels centres d'El Corte Inglés puguin gaudir dels seus legítims drets en el seu de lloc de treball, en particular en el cas de les mares treballadores que veuen com l'empresa vulnera en nombroses ocasions els seus drets com a treballadores.



SAP-UGT es felicita perquè finalment SPC i CAT-ME s'uneixin a la manifestació del proper dia 6 de juny

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 11:17

Els agents dels Mossos d'Esquadra reivindiquen el reconeixement social de la seva tasca

SAP-UGT, el sindicat majoritari al cos dels Mossos d'Esquadra, es felicita perquè finalment els sindicats SPC i CAT-ME hagin decidit unir-se a la manifestació del proper dia 6 de juny, convocada aquesta mateixa setmana pel SAP-UGT, SME-CCOO i APPAC.

La manifestació unitària tindrà com a objectiu la reivindicació del reconeixement social de la tasca dels agents del cos de la policia autonòmica. Els manifestants iniciaran la seva marxa a la Plaça Catalunya i baixaran per Via Laietana. A l'arribar a la Conselleria d'Interior, llegiran un manifest on es resumeixen les seves demandes. Acte seguit, continuaran la manifestació fins arribar a la Plaça Sant Jaume.



La UGT de Catalunya aconsegueix equiparar els sous dels treballadors del transport sanitari privat amb els del transport sanitari públic

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 11:25

AHIR ES VA PACTAR EL NOU CONVENI DEL SECTOR, QUE RECULL LES PRINCIPALS REIVINDICACIONS DEL NOSTRE SINDICAT.

Els treballadors del transport sanitari privat cobraran el 2010 els mateixos sous que els del transport sanitari públic. Així es va acordar ahir al vespre en una reunió de mediació al Tribunal Laboral de Catalunya entre l'Associació Catalana d'Empresaris d'Ambulàncies (ACEA), la UGT de Catalunya (sindicat majoritari), i Comissions Obreres.

Es posa així punt i final a les llargues negociacions del conveni que han durat 18 mesos, i a les mobilitzacions plantejades per la UGT, que preveien una vaga indefinida a partir del proper 26 de maig.

El nou conveni, que tindrà una vigència fins el 2010, recull les dues principals reivindicacions de la UGT de Catalunya: l'equiparació salarial i de condicions laborals del treballadors d'empreses privades de transport sanitari amb els treballadors del sistema públic, i un seguiment i garanties del bon funcionament de les empreses adjudicatàries del nou concurs públic de data 1 de juliol de 2006.

L'equiparació salarial serà gradual, i preveu un increment de 500 euros fins al 2010. Així, un conductor del transport sanitari, que cobra actualment 1.283 euros, el 2010 cobrarà un sou de 1.783 euros; en el cas d'un ajudant de tècnic de transport, passarà de cobrar els 1.170 euros mensuals actuals a 1.670 euros/mes, el mateix sou que un treballador de la mateixa categoria del Servei públic d'Emergències Mèdiques (SEM)

La UGT de Catalunya fa una valoració molt positiva de l'acord, i considera que resol les principals causes de precarietat laboral que patien els treballadors del sector, uns 4.000 a Catalunya.



La UGT de Catalunya espera que la investigació de treball aclareixi l'accident produït a Quality Chemicals

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 16:53

El pla d'emergència i evacuació de l'empresa no va funcionar i els serveis mèdics d'emergència van trigar mitja hora


Després de la fuita química que es va produir ahir a Quality Chemicals d'Esparreguera (Baix Llobregat), el representants de la UGT de Catalunya a l'empresa espera que la investigació oberta aclareixi les possibles causes de l'accident, en què van resultar ferits de gravetat dos treballadors i cinc més de caràcter lleu, a més d'un policia.

Actualment, la investigació apunta la fuga d'una vàlvula o una concentració de gasos com a possibles causes de la fuita. Tot i així, la UGT de Catalunya espera que la investigació aclareixi els fets per tal que accidents com aquest no es tornin a produir i que es depurin les responsabilitats pertinents, ja que el pla d'emergència i evacuació no va funcionar i els serveis mèdics d'emergència van trigar mitja hora en arribar al lloc dels fets.



La UGT es planteja interposar als jutjats una demanda contra el Corte Inglés per discriminació salarial

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 14:00

La UGT de Catalunya s'està plantejant interposar davant els jutjats una demanda contra El Corte Inglés per la discriminació salarial que pateixen els seus delegats i delegades als diferents centres de la companyia.

El nostre sindicat vol denunciar així que els increments econòmics que es realitzen per part de l'empresa van dirigits a representants de determinades opcions sindicals, mentre que els delegats i les delegades de la UGT de Catalunya perden poder adquisitiu any rera any.

Aquests increments es realitzen, habitualment, a través del complement personal. Un complement amb una definició molt àmplia en el propi conveni, ja que va en funció de les característiques individuals del treballador, i que acaba sent utilitzat per l'empresa per fer pujades salarials individuals amb criteris que no venen determinats per la negociació col·lectiva ni es fan públics.

Per tant, és una realitat en l'empresa que la representació sindical determina en molts casos la desigualtat salarial. L'exemple el trobem en delegats que han format part de la UGT de Catalunya des de fa més de 20 anys i que veuen el seu poder adquisitiu mermat any rera any.



La UGT de Catalunya organitza una jornada sobre la incidència de la llei d'igualtat al món laboral

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 13:27

Participaran Jesús Membrado, ponent de la Llei d'Igualtat al Congrés dels Diputats, i Miquel Falguera, Magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya


Davant la recent aprovació de la Llei orgànica d'igualtat efectiva d'homes i dones, estem vivint un moment històric per a la societat del país, i especialment per a les dones, ja que significa un avenç significatiu en les seves condicions laborals i retributives.

La UGT de Catalunya ha participat en el procés legislatiu d'elaboració d'aquesta llei, reclamant un permís de paternitat de com a mínim 4 setmanes i l'extensió de l'obligatorietat de la implantació de plans d'igualtat a totes les empreses amb independència del nombre de persones que hi treballin. En aquest sentit, des de la UGT de Catalunya vetllarem perquè es compleixi la llei des d'un nivell màxim d'intervenció i com a font per millorar els plans estratègics de les empreses, que passa indefectiblement per treballar conjuntament en els plans d'igualtat, segons marca la llei.

En aquest context, el sindicat celebra el proper dilluns, 28 de maig, la jornada "La Llei d'Igualtat a les empreses", dedicada a analitzar-ne les incidències en els drets bàsics laborals, en la Llei de procediment laboral i en la Llei de Seguretat Social. En paral·lel, iniciarem un debat per analitzar la implantació dels plans d'igualtat. Aquesta jornada té com a objectiu debatre i aclarir dubtes sobre el futur de la Llei d'igualtat efectiva entre dones i homes, i avaluar quin és el model de Pla d'igualtat que hem de negociar en el si de les empreses per a una realitat igual i per una igualtat real.

El programa de la jornada és el següent:

- 10h Inauguració, a càrrec de Frederic Monell, vicesecretari general de la UGT de Catalunya.

- 10.15h Taula rodona: principis de la Llei, reformes en l'Estatut dels treballadors, reformes a la Llei General de la Seguretat Social, Plans d'Igualtat a les empreses. Amb la participació de Jesús Membrado, ponent de la Llei d'Igualtat al Congrés dels Diputats, i Miquel Falguera, Magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Modera: Lluís Moya, advocat del Gabinet Jurídic de la UGT de Catalunya.

- 12h Debat amb els i les assistents.

- 12.30h Cloenda, a càrrec d'Eva Granados, secretària de Política Institucional de la UGT de Catalunya.


Jornada "La Llei d'Igualtat a les empreses"
DIA
: 28 de maig de 2007

HORA: de 10 a 13 hores
LLOC: seu de la UGT de Catalunya (Rambla de Santa Mònica, 10, Barcelona). Sala d'Actes.



La UGT convoca dues concentracions de treballadors de transport sanitari privat

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 17:08
Els delegats i delegades del nostre sindicat al sector decidiran demà en assemblea si fan vaga indefinida a partir del dia 26 de maig

La UGT de Catalunya ha convocat els treballadors i les treballadores de transport sanitari privat a dues concentracions de protesta: demà dijous, 24 de maig, a les 11.30 hores, davant del Servei Català de la Salut, i el proper dimecres, 30 de maig, a les 10.30 hores, davant del Parlament de Catalunya.

A més, el proper divendres, 25 de maig, el nostre sindicat ha convocat els delegats i delegades de la UGT de Catalunya del sector a una assemblea per decidir si es convoca una vaga indefinida a partir del dia 26 de maig (l'assemblea no és oberta als mitjans de comunicació).

La UGT de Catalunya ha convocat aquestes moblitzacions pel malestar dels treballadors i les treballadores del transport sanitari privat per les precàries condicions laborals que pateixen. Concretament, el nostre sindicat exigeix a l'administració:

  • L'equiparació salarial i de condicions laborals del treballadors d'empreses privades de transport sanitari amb els treballadors del sistema públic.
  • Seguiment i garanties del bon funcionament de les empreses adjudicatàries del nou concurs públic de data 1 de juliol de 2006.


Concentracions treballadors transport sanitari privat

DIA: 24 de maig de 2007
HORA: 11.30 hores
LLOC: davant del Servei Català de la Salut - CatSalut (Travessera de les Corts, 115-131, Barcelona)


DIA: 30 de maig de 2007
HORA: 10.30 hores
LLOC: davant del Parlament de Catalunya


Els treballadors de Rauschert protestaran demà amb vaga i una marxa fins l'ajuntament de Lliçà de Vall

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 13:52
Demà també es tornaran a trobar amb la direcció de l'empresa a la Mediació de Treball per negociar l'ERO que pot afectar 42 persones

La plantilla de l'empresa de ceràmica industrial Rauschert Espanya, situada a Lliçà de Vall (Vallès Oriental), tornarà demà a fer vaga de 24 hores com a protesta per l'expedient de regulació d'ocupació presentat per la direcció el passat 3 de maig i que podria afectar 42 persones d'un total de 107, més del 39% de la plantilla. A més, demà a les 10.30 hores els treballadors i les treballadores de Rauschert iniciaran una marxa des de la planta fins a l'Ajuntament de Lliçà de Vall, on els rebrà l'alcalde, Andreu Carreras.

Els treballadors i les treballadores de Rauschert van decidir realitzar aquestes mobilitzacions en l'assemblea que es va organitzar ahir a les portes de l'empresa. També van decidir, per majoria absoluta, convocar dues jornades més de vaga, els dies 29 i 31 de maig. Les mobilitzacions de protesta es van decidir després que el Comitè d'Empresa, amb majoria de la UGT de Catalunya, es reunís amb la direcció de Rauschert els dies 16 i 18 de maig, i ahir a la Inspecció de Treball, sense arribar a cap tipus d'acord. D'altra banda, direcció i Comitè d'Empresa es tornaran a trobar demà dijous, a les 16.30 hores, a la Mediació de Treball.

Tal com estava previst, l'empresa deixarà Lliçà de Vall el juny i es traslladarà a una nova planta a Les Franqueses del Vallès, però els plans de la multinacional alemanya inclouen ara l'acomiadament de 43 treballadors i treballadores. El Comitè d'Empresa entén que Rauschert vol deslocaltizar part de la producció a d'altres fàbriques del grup a Polònia, Alemanya i Xina.

Marxa treballadors Rauschert

DIA: 24 de maig de 2007
HORA: 10.30 hores
LLOC: des de l'empresa (c. de Lleida, núm 21, polígon industrial El Pla, Llicà de Vall) fins a l'Ajuntament de Lliçà de Vall.

 (Segueix)

El sindicat USD'A denuncia al Congrés de la CES la manca de drets sindicals a Andorra

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 10:25

Mercè Ros, secretària de Política Internacional de la USd'A, defineix el Projecte de Llei de Llibertat Sindical del Govern andorrà com una "llei orgànica de llibertat empresarial"


La secretària de Política Internacional del sindicat andorrà USd'A, Mercè Ros, ha intervingut avui a l'11è Congrés de la Confederació Europea de Sindicats (CES) que s'està celebrant a Sevilla per denunciar la manca de llibertat sindical que pateixen els treballadors i les treballadores del seus país i demanar el suport del sindicalisme europeu.

Ros ha explicat que l'abril d'aquest any el Govern andorrà va presentar als sindicats un Projecte de Llei Orgànica de Llibertat Sindical que, entre d'altres, no reconeix el dret a vaga ni planteja els conflictes col·lectius com accions que puguin abordar els sindicats i ni tansols esmenta la representació sindical a l'empresa. A més, segons aquest projecte de llei, els sindicats estaran regulats mitjançant la Llei d'Associacions i per crear-ne un serà necessari un mínim de 120 fundadors, i s'ha eliminat l'article en què es considerava com una lesió greu a la llibertat sindical la ingerència de l'empresari a les activitats sindicals. D'altra banda, el Projecte de Llei del Codi de Relacions Laborals preveu que únicament estiguin legitimats per promoure eleccions sindicals els treballadors de l'empresa, sense tenir en compte els sindicats.



L'Hotel Grand Marina acomiada tres treballadors i trasllada una treballadora per ser candidats de la UGT a les eleccions sindicals

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 12:23

Davant la negativa de l'empresa a readmetre els treballadors, el sindicat convoca una manifestació el proper dia 29 de maig


La UGT de Catalunya denuncia que la direcció de l'Hotel Grand Marina (5 estrelles, gran luxe), situat al World Trade Center de Barcelona i propietat del grup Hotusa, està realitzant pràctiques antisindicals contra els treballadors i treballadores que sospita que es presentaran a les properes eleccions sindicals del 29 de maig en la llista del nostre sindicat. La direcció ha arribat a l'extrem d'acomiadar tres treballadors, creant tota una trama de falses acusacions, amenaces, coaccions i montatges per desprestigiar aquests professionals.

Després d'aquests acomiadaments, i en el seu afany per trobar els promotors de la creació d'un Comitè d'Empresa, la direcció va començar a perseguir i pressionar una altra treballadora, i li va oferir que escollís entre negociar l'acomiadament o el trasllat a un altre centre. Davant la negativa de la treballadora d'acceptar les coaccions, l'empresa li va comunicar d'un dia per l'altre que la traslladava a un altre hotel del grup Hotusa a Barcelona. Actualment aquesta treballadora es troba en situació d'incapacitat temporal i en tractament per depresió, degut a la situació viscuda.

Des de la Federació de Comerç, Hostaleria, Turisme i Joc de la UGT de Catalunya, i després de la negativa de l'empresa a readmetre els quatre treballadors, considerem que aquestes pràctiques no són permisibles ni acceptables, i prenem les mesures tant jurídiques com sindicals oportunes per garantir els drets dels treballadors i les treballadores afectats. Hem convocat una manifestació el proper dimarts, 29 de maig, des de la seu de la UGT de Catalunya (Rambla de Santa Mònica, 10, Barcelona) fins l'Hotel Grand Marina (World Trade Centre).



La UGT de Catalunya demana el recolzament del sindicat internacional de serveis UNI en el conflicte d'El Corte Inglés

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 11:31

El nostre sindicat detalla en una carta les actuacions d'assetjament que realitza l'empresa, amb el suport del sindicalisme 'groc'


El secretari general de la Federació de Comerç, Hostaleria, Turisme i Joc de la UGT de Catalunya, Óscar López, ha adreçat una carta a la responsable de l'Oficina Regional Europea de la Union Network International (UNI), la Federació Internacional de Treballadors de Serveis, Bernadette Segol, per posar en el seu coneixement la situació de persecució sindical que els representants de la UGT estan patint a l'empresa El Corte Inglés. Óscar López demana a UNI -que agrupa 900 sindicats de tot el món, un total de 15,5 milions de treballadors i treballadores- el seu recolzament i solidaritat en la defensa de les llibertats sindicals i dels valors democràtics pels quals la UGT de Catalunya treballa.

A la carta, el secretari general de la Federació de Comerç explica que El Corte Inglés ha iniciat, des de l'últim procés d'eleccions sindicals, una campanya de persecució i assetjament contra la UGT de Catalunya i els seus delegats i delegades, amb el suport del sindicalisme "groc" instal·lat a l'empresa. A la missiva s'indiquen les actuacions de l'empresa, que han portat el nostre sindicat a interposar 19 denúncies davant d'Inspecció de Treball. Entre d'altres:

  • Intents de què representants de la UGT de Catalunya abandonin el seu lloc de feina.
  • Canvis de departament de representants de la UGT de Catalunya, amb el conseqüent perjudici econòmic.
  • Negativa a lliurar documentació referent a temes laborals (l'empresa està obligada per la legislació) a representants de la UGT de Catalunya.
  • Limitacions en el repartiment de fulls informatius en els centres de treball per part de representants de la UGT de Catalunya.
  • Modificació de torns de treball i horaris laborals de representants de la UGT de Catalunya.
  • Incompliment dels requeriments de l'autoritat laboral, etc.
Com diu Óscar López en el seu escrit, "en aquesta reivindicació i lluita ens juguem que el sistema democràtic s'implanti a totes les empreses espanyoles, on els imperis econòmics estiguin sotmesos al respecte de les normes laborals i de la convivència ciutadana. No consentirem que existeixin dues classes de treballadors, els que poden exercir la llibertat i els que la tenen comprada; en aquest país només ens val una: que totes les persones siguin lliures per decidir per sí mateixes".


Els treballadors de Rauschert España faran vaga demà i dijous per l'ERO que afecta 42 persones

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 13:44
La Inspecció de Treball ha convocat el Comitè d'Empresa i la direcció demà a les 10 hores

La plantilla de l'empresa de ceràmica industrial Rauschert Espanya continuarà demà dimarts, 22 de maig, i el proper dijous, 24 de maig, amb les jornades de vaga convocades com a protesta per l'expedient de regulació d'ocupació presentat per la direcció el passat 3 de maig i que podria afectar 42 persones d'un total de 107, més del 39% de la plantilla. Demà, els treballadors i les treballadores es concentraran a les portes de l'empresa, situada a Lliçà de Vall (Vallès Oriental), a partir de les 7 hores del matí i durant tot el dia.

D'altra banda, la Inspecció de Treball ha convocat demà la direcció de Rauschert i el Comitè d'Empresa (format per 4 membres de la UGT de Catalunya, 3 de CCOO i 2 independents) a les 10 hores (Travessera de Gràcia, 303-311, Barcelona) per tractar l'ERO i les convocatòries de vaga. Tant dimecres com divendres passats, direcció i Comitè d'Empresa es van reunir sense arribar a cap acord, ja que els representants dels treballadors i les treballadores no accepten les condiciones de l'empresa.

Tal com estava previst, l'empresa deixarà Lliçà de Vall el juny i es traslladarà a una nova planta a Les Franqueses del Vallès, però els plans de la multinacional alemanya inclouen ara l'acomiadament de 43 treballadors i treballadores. El Comitè d'Empresa entén que Rauschert vol deslocaltizar part de la producció a d'altres fàbriques del grup a Polònia, Alemanya i Xina.

 (Segueix)

La discriminació sindical a la UGT posa en perill la seguretat als centres d'El Corte Inglés

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 17:43

La UGT de Catalunya ha denunciat diferents centres per no tenir lliures les sortides d'emergència i per perill d'incendi als magatzems

La UGT de Catalunya considera que la discriminació sindical que pateix per part d'El Corte Inglés posa en perill la seguretat als seus centres tant dels propis treballadors i treballadores com de la clientela, ja que la direcció no pren en consideració les advertències i les demandes dels delegats i delegades de prevenció de riscos laborals per l'únic fet de ser del nostre sindicat.

El nostre sindicat ha hagut de denunciar diferents centres d'El Corte Inglés davant de la Inspecció de Treball en consonància amb el Reial Decret 486/1997, de 14 d'abril, de disposicions mínimes de seguretat i salut als centres de treball, que diu al seu article número 3: "El empresario deberá adoptar las medidas necesarias para que la utilización de los lugares de trabajo no origine riesgos para la seguridad y salud de los trabajadores o, si ello no fuera posible, para que tales riesgos se reduzcan al mínimo. En cualquier caso, los lugares de trabajo deberán cumplir las disposiciones mínimas establecidas en el presente Real Decreto en cuanto a sus condiciones constructivas, orden, limpieza y mantenimiento, señalización, instalaciones de servicio o protección, condiciones ambientales, iluminación, servicios higiénicos y locales de descanso, y material y locales de primeros auxilios."

Des del nostre punt de vista, el Corte Inglés incompleix la normativa en prevenció de riscos laborals en diferents centres, on les sortides d'emergència no estan lliures d'obstacles, s'acumulen mercaderies a zones no habilitades i els magatzems corren risc d'incendi, també per l'excés de mercaderies i el seu incorrecte emmagatzematge.

En el cas d'El Corte Inglés de Plaça Catalunya, la Inspecció de Treball va obrir el passat mes de març un requeriment perquè l'empresa iniciés immediatament les reformes per adequar l'antic edifici del Banc Atlàntic del carrer Fontanella que portava anys fent servir indegudament com a magatzem, o que el clausués. La Inspecció de Treball va visitar aquest "magatzem" arran d'una denúncia de la UGT de Catalunya. A més, la Inspecció de Treball obrirà un acta d'infracció -amb la corresponent sanció econòmica- per haver-ne fet un ús indegut durant anys.

El Corte Inglés havia comprat aquest edifici (les instal·lacions de l'antic Banco Atlántico del carrer Fontanella) feia uns anys. No havia fet cap tipus de reforma ni l'havia inclòs en el centre de treball de Plaça Catalunya. Tot i així, aprofitant que l'edifici està connectat amb el celobert del centre comercial, la companyia porta tot aquest temps fent-ne ús com magatzem, sense que aquest estigui subjecte ni tan sols estigui inclòs en el pla d'evacuació i emergència.

D'altra banda, el nostre sindicat resta pendent que la Inspecció Treball actuï i visiti altres centres d'El Corte Inglés també denunciats per la UGT de Catalunya.

Els delegats i delegades de la UGT de Catalunya han hagut d'interposar les denúncies davant d'Inspecció de Treball després de constatar reiteradament a les reunions dels Comitès de Seguretat i Salut Laboral que la direcció dels diferents centres no mostren la voluntat de solucionar els problemes plantejats pel nostre sindicat. El perill que aquestes situacions suposen per a la plantilla i per als clients d'El Corte Inglés en obliga a fer-les públiques davant de l'administració responsable.



Conveni entre el consorci de la Zona Franca, UGT i CCOO per promoure habitatge protegit al futur barri de la Marina

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 14:13

El delegat de l'Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona, Manuel Royes, i els secretaris generals de la UGT de Catalunya i la CONC, Josep M. Àlvarez i Joan Coscubiela, respectivament, han signat avui un conveni de col·laboració gràcies al qual aquests dos sindicats promouran habitatge de protecció pública al futur barri de La Marina que es desenvoluparà al districte de Sants-Montjuïc de Barcelona.

La modificació urbanística de l'àmbit La Marina-Zona Franca implicarà la creació d'un nou barri que transformarà el sòl actualment industrial en sòl d'equipaments, zones verdes, sòl per a activitats econòmiques i més de 8.000 habitatges, un percentatge molt gran dels quals correspondran a diverses modalitats de protecció oficial, segons es determini en un futur pla de millora urbana.

El conveni subscrit avui també està en consonància amb el Pla de la Vivenda 2004-2010 que preveu destinar entre un 35% i un 50% de les noves construccions a habitatge de protecció en les zones de la ciutat que estiguin subjectes a un nou planejament urbanístic.

L'acord estipula que els dos sindicats, mitjançant les seves cooperatives de vivenda Llar Unió Catalònia (UGT) i Habitatge Entorn (CCOO), adquiriran al Consorci de la Zona Franca de Barcelona sòl disponible en La Marina per l'edificació d'habitatges de protecció oficial a través d'un procediment d'alienació directa.



La UGT dóna ple suport a la mesura de treball de publicar les llistes d'empreses insegures

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 12:43

el nostre sindicat demana que s'implanti un carnet per a poder treballar a la construcció

La UGT de Catalunya vol expressar el seu ple suport a la iniciativa anunciada pel Departament de Treball, de publicar les llistes de les empreses insegures i/o sancionades per no complir la normativa en prevenció de riscos laborals. Per al sindicat, tant el grau de contundència tant d'aquesta mesura, com el de la campanya recent al metro contra la sinistralitat laboral, es correspon i justifica plenament el grau de duresa que implica la pèrdua de vides en el lloc de treball.

La UGT de Catalunya demana però, que al marge de les campanyes de sensibilització, empreses i administració prenguin mesures contundents contra els accidents en aquest sector i al conjunt de les empreses.

En concret, el nostre sindicat proposa a la Conselleria de Treball que condicioni la contractació de a les empreses del sector de la construcció, que per a contractar el seu personal tingui coneixements del sector de la construcció. Per això, el sindicat demana que s'activi un carnet que acrediti al treballador o treballadora una formació mínima sobre la feina que ha de desenvolupar, i coneixements en matèria de prevenció de riscos laborals en el sector de la construcció.

Aquesta fórmula ja existeix en altres sectors, com el de l'alimentació -carnet de manipulador d'aliments-, o el del transport -carnet de conduir-, i considerem, per tant, del tot raonable i pertinent que s'implanti també al sector de la construcció; més encara quan els índexs d'accidentalitat laboral, amb resultat de mort, són molt elevats en aquest sector.

El carnet, hauria d'estar homologat, i hauria de garantir uns coneixements en la manipulació de la maquinària especialitzada, coneixements sobre prevenció de riscos laborals, salut i seguretat en el sector, i facilitar així que el personal que treballa al ram ho faci en les condicions de normalitat, legalitat, seguretat i coneixent els seus drets.

Aquest carnet hauria d'introduir-se deixant el marge de temps necessari per a implantar-se de forma efectiva, i facilitant els mecanismes adients per a que els treballadors/es, siguin de l'origen que siguin, i parlin la llengua que parlin, puguin fer la formació especialitzada per a obtenir-lo.

D'altra banda, i davant les properes eleccions municipals, de una de les 10 mesures que proposa la UGT de Catalunya, adreçades a la contractació que fan les administracions, és que excloguin les empreses infractores de les seves obligacions en relació a la seguretat i la salut en el treball, i que contractin, en canvi, les empreses que compleixen la normativa de prevenció de riscos laborals.

La UGT de Catalunya considera que a més de les accions de conscienciació, cal una política de sanció a les empreses que encara no compleixen la normativa en prevenció de riscos laborals. I per això és necessari triplicar el nombre d'inspectors fins assolir les ràtios europees d'inspector/treballadors. Més inspecció significa salvar més vides.

A més, la UGT de Catalunya torna a reivindicar la creació dels delegats de prevenció territorials i sectorials. A les grans empreses, els Comitès d'Empresa ja incorporen el delegat de prevenció de riscos laborals, però a les empreses petites, moltes sense sindicació (sobretot a les de menys de 6 treballadors, on no és possible la representació sindical), és necessària una figura sindical que visiti diferents empreses (ja siguin les d'un mateix territori o les d'un mateix sector) per assessorar tant els treballadors com els empresaris i vetllar per la seguretat de la plantilla.

Per la UGT de Catalunya, l'empresariat hauria de saber encaixar les crítiques de manca de mesures de prevenció i d'alta sinistralitat, doncs són els reponsables directes de la pèrdua de vides en els accidents a la feina. Dífícilment hi ha empreses que sancionin algun treballador per a no complir la Llei de Prevenció de Riscos Laborals. En tant que responsables de l'organització i la seguretat en el treball, són els primers responsables de l'accidentalitat laboral.



La UGT demana accions gratuïtes de CaixaHolding per als empleats de "La Caixa"

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 14:04

La UGT de Catalunya ha sol·licitat a la Direcció de "La Caixa" que els treballadors i clients puguin participar de les accions de CaixaHolding en condicions preferents. Aquesta proposta inclou un número d'accions gratuïtes per als empleats.

La UGT considera que la creació de Caixaholding, que forma part del Pla Estratègic de "La Caixa" per als anys 2007-2010, destaca tant per la seva novetat, en ser la primera operació d'aquest tipus per part d'una Caixa d'estalvis, com per la seva quantia econòmica.

La UGT espera que la creació del Holding, que formarà part de la gestió financera de l'entitat, sigui respectuosa amb la naturalesa jurídica de "La Caixa", amb els clients, amb l'obra social i amb els treballadors. Igualment, el nostre sindicat espera que sigui compatible amb l'"Obra Social", ja que aquesta és l'eix fundacional de l'entitat i la que justifica la seva naturalesa jurídica en la societat.

Per al sindicat, el Pla Estragègic 2007-2010 ha de servir als interessos dels clients, que aporti solvència per als seus depòsits, amb productes més competitius i un millor servei. Un projecte estratègic per als pròxims anys ha de comptar també amb els empleats i ha de corregir aspectes que l'anterior pla estratègic no ha millorat. Segons la opinió dels empleats expressada en la darrera enquesta de la direcció, la seva satisfacció ha empitjorat respecte l'any 2000 en temes com "l'aclaparament per al treball habitual", "no disposar de temps suficient per a fer bé la feina", o "considerar insuficient la dotació de plantilles a les oficines".

Altres aspectes que demana la UGT davant el futur de "La Caixa" és el manteniment del poder adquisitiu dels salaris, ja que des de fa anys perden poder adquisitiu els sous de nivell VII en amunt. Així mateix, el nostre sindicat sol·licita paràmetres objectius per a l'assignació del salari variable o "Bonus".

Altres indicadors que utilitarà la UGT per a valorar fins a quin punt la direcció vol la implicació i col·laboració dels treballadors són la concil·liació de la vida laboral amb la familiar, i la igualtat entre homes i dones en la promoció dels càrrecs.

Per a la UGT és important que la direccó consensui aquests temes laborals amb els sindicats en el marc del Pla Estratègic i es comprometi a solucionar l'escassedat de plantilla, eliminant definitivament la prolongació horària.



"La Piedra", l'instrument de compra de voluntats del Corte Inglés

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 13:57

La UGT de Catalunya denuncia que l'increment salarial i el repartiment de beneficis per vendes entre el personal és clarament discriminatori

Segons el Conveni Col·lectiu de Grans Magatzems, l'increment salarial de què es veuen beneficiats els treballadors i les treballadores aquest 2007 és d'un 2,3%, que s'aplica des de l'1 de gener. Tot i així, en el cas d'El Corte Inglés aquest increment "només" afecta el personal base (vendedors i venedores, caixeres, mossos de magatzem, etc.), és a dir, que els comandaments (els responsables de seccions, sectors i plantes) queden fora. El sistema d'increment salarial per als comandaments és molt diferent. A El Corte Inglés es tracta de tot un clàssic, conegut com "la piedra".

Entre el 15 i el 30 de maig de cada any, es produeix una reunió entre la direcció del centre i els comandaments, on es tracten les vendes i els beneficis aconseguits en el darrer any, l'evolució de cada planta, etc. A aquesta reunió li segueixen les reunions personals, en què la direcció del centre es troba amb cadascun dels comandaments per valorar la seva tasca i comunicar els possibles ascensos i quina serà la quantitat de la seva "piedra", és a dir, com se'l pensa premiar (o castigar). Aquesta retribució econòmica que reben els comandaments serà enguany entre 3 i 4 vegades superior a l'increment salarial del 2,3% que reben la resta dels treballadors i les treballadores d'El Corte Inglés.

Des de la UGT de Catalunya denunciem que:

1) "la piedra" és l'instrument més clar que utilitza la direcció d'El Corte Inglés per comprar voluntats i controlar la plantilla en tots els sentits, inclosos el laboral i el sindical, a través dels comandaments.

2) D'altra banda, aquesta estratègia de treure una part de la plantilla del conveni per oferir-los millores per sobre d'aquest és clarament antisindical i contrària als interessos i drets generals dels treballadors, ja que aquesta part de la plantilla no només no se sent implicada en la negociació col·lectiva, sinó que a més interfereix i serveix de contrapés a favor de l'empresa.

3) El Corte Inglés està realitzant un repartiment de beneficis discriminatori entre els treballadors i les treballadores dels seus centres. Si l'empresa està augmentant les vendes i obtenint beneficis gràcies a la tasca de la seva plantilla, no considerem just que no premiï econòmicament a tots els venedors i venedores de manera tan generosa com ho està fent amb els comandaments.



La UGT de Catalunya considera totalment justificada la campanya de treball contra la sinistralitat

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 12:27

El nostre sindicat també considera que per acabar amb les morts a la feina és necessària una política de sancions a les empreses que no compleixen la normativa

La UGT de Catalunya considera -davant de les crítiques vessades per la patronal- que la campanya publicitària del Departament de Treball contra la sinistralitat a la construcció està totalment justificada, si tenim en compte les morts que encara s'estan produint al sector. Tot i que no considerem que sigui incompatible, salvar vides ha de ser sempre prioritari a fer negoci, i les empreses que estan presentant les seves innovacions a Construmat així ho han d'entendre. Un altre tipus d'actitud empresarial no pot tenir cabuda a la nostra societat.

Des del nostre punt de vista, les xifres d'accidentalitat han arribat a tal punt que la nostra societat ha assimilat com a inevitables les morts a la feina, quan en realitat, si s'investiguen les causes, queda palès que tots els accidents són evitables. Per això considerem que, més enllà de l'estètica, campanyes com aquestes són necessàries, perquè cal remoure la consciència de la societat en general i dels empresaris (els principals responsables) en particular. Si aconseguim que socialment no s'admeti la sinistralitat laboral, els empresaris que encara no tenen en compte la prevenció de riscos tindran menys marge de maniobra.

Des del nostre sindicat aplaudim la valentia del Departament de Treball en afrontar el tema de la sinistralitat laboral sense complexos i mostrant la realitat. Tot i així, només amb campanyes publicitàries no posarem fi a aquesta xacra. A més de les accions de conscienciació, és necessària una política de sanció a les empreses que encara no compleixen la normativa en prevenció de riscos laborals. I per això és necessari triplicar el nombre d'inspectors fins assolir les ràtios europees d'inspector/treballadors. Més inspecció significa salvar més vides.

A més, la UGT de Catalunya torna a reivindicar la creació dels delegats de prevenció territorials i sectorials. A les grans empreses, els Comitès d'Empresa ja incorporen el delegat de prevenció de riscos laborals, però a les empreses petites, moltes sense sindicació (sobretot a les de menys de 6 treballadors, on no és possible la representació sindical), és necessària una figura sindical que visiti diferents empreses (ja siguin les d'un mateix territori o les d'un mateix sector) per assessorar tant els treballadors com els empresaris i vetllar per la seguretat de la plantilla.

Per últim, considerem que és necessari un pacte social contra la sinistralitat, entre administració, patronal i sindicats, ja que tots hem d'assumir la nostra part de responsabiliat en els accidents laborals.



La Unió de la Guàrdia Civil, preocupada per la futura situació dels agents destinats a l'Aeroport del Prat

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 17:42

La UGC tem pel futur dels més de 1.000 agents i les seves famílies

La Unió de la Guàrdia Civil (UGC), vinculada a la UGT de Catalunya a través d'un protocol d'agermanament, mantindrà demà una reunió a les 10:00 hores amb l'Ajuntament de Sant Andreu de la Barca (Baix Llobregat), municipi on s'ubica la seu de la Comandància de la Guàrdia Civil de Barcelona. En aquesta trobada, la UGC aprofitarà per presentar-se davant de l'alcalde i el consistori i per tractar, entre altres temes, el de la seguretat de la demarcació.

A les 11:30 hores tindrà lloc una roda de premsa al mateix Ajuntament, on la UGC donarà a conèixer, entre altres temes, la seva preocupació envers el traspàs de la gestió de l'aeroport del Prat a la Generalitat de Catalunya. Per a la Unió de la Guàrdia Civil, que la gestió de l'aeroport estigui en mans de la Generalitat no és el problema, sinó la futura situació dels més de 1.000 agents i les seves famílies.

RODA DE PREMSA UNIÓ DE LA GUÀRDIA CIVIL (UGC)DIA: 17 de maig de 2007
HORA: 11:30 hores.
LLOC: Ajuntament de Sant Andreu de la Barca - Plaça de l'Ajuntament, 1
INTERVINDRAN: Bartolomé Barba, secretari de la UGC de Catalunya; Juan José Casado, secretari general de la UGT de Catalunya al Baix Llobregat; i Ramon Cebrian, secretari general de la FSP-UGT de Catalunya

 (Segueix)

La UGT de Catalunya amenaça amb noves mobilitzacions si no hi ha un canvi d'actitud en la patronal

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 12:16

La Federació del Metall, Construcció i Afins (MCA) de la UGT de Catalunya i el sindicat comarcal de Tarragona agraïm la gran participació i la manca d'incidents demostrada pels treballadors i les treballadores del sector metal·lúrgic de la província de Tarragona que van seguir de manera massiva la vaga del passat 11 de maig.

La situació de bloqueig en què es troba actualment la negociació del Conveni del Metall de la Província de Tarragona està provocada per la manifesta irresponsabilitat i la nul·la voluntat d'acord d'una part de la patronal, que pretén justificar el seu dèficit de gestió a costa del just increment salarial dels seus treballadors i treballadores. Per als sindicats és irrenunciable la implantació de la nova escala salarial al conveni.

Les organitzacions sindicals continuarem la lluita per les legítimes reivindicacions i per un conveni provincial digne per als treballadors i les treballadores de Tarragona del sector, i per això continuarem amb les mobilitzacions. Si no es produeix un important canvi d'actitud en aquesta part de la patronal que no vol negociar, ells seran els únics responsables de la situació que provoquen.



La inspecció de treball considera necessària una mediació del departament en el conflicte d'el Corte Inglés

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 11:43

La UGT de Catalunya ja ha interposat 19 denúncies a Inspecció de Treball contra els grans magatzems

El passat divendres, 11 de maig, va tenir lloc la citació de la Inspecció de Treball als representants de la direcció d'El Corte Inglés i de la UGT de Catalunya per tractar les diferents denúncies del nostre sindicat contra la direcció del centre de Plaça Catalunya. Davant l'evidència que el conflicte laboral i sindical a El Corte Inglés té una dimensió més gran i en assabentar-se de les ja 19 denúncies que la UGT de Catalunya ha interposat a Inspecció de Treball per discriminació sindical a diferents centres d'El Corte Inglés i Hipercor a Catalunya, la inspectora ha aconsellat a les dues parts que sol·licitin una mediació de Treball.

Des de la UGT de Catalunya sol·licitarem la mediació de Treball tal i com ha recomanat la Inspecció, ja que la nostra voluntat és posar fi a les situacions de discriminació i persecució que pateixen els i les representants del nostre sindicat a diferents centres d'El Corte Inglés i d'Hipercor. Esperem que la voluntat de la direcció d'El Corte Inglés, pel bé dels seus treballadors i treballadores, sigui també la de buscar una solució als problemes que s'estan produint als seus centres



La UGT obté el compromís de la Generalitat de tutelar la taula negociadora del conveni català de la geriatria

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 12:04

EL SINDICAT valora positivament l’acord, assolit aquest migdia en una reunió amb totes les parts a la conselleria de Treball

Representants de la UGT de Catalunya s’han reunit avui al departament de Treball, en el marc d’una reunió convocada per la consellera Mar Serna, amb les patronals i la resta de sindicats representatius de les residències i centres de dia per a la gent gran. L’objectiu de la reunió era tractar la problemàtica del sector de la Geriatria, el personal del qual no disposa encara de d’un conveni català que reguli les seves condicions de treball.

En la trobada, el Departament s’ha compromès a tutelar una taula negociadora del conveni, que s’activaria d’aquí a una setmana si totes les parts ratifiquen l’acord assolit avui. Per la UGT, aquest compromís suposa un pas endavant i el valora de forma molt positiva per avançar en la regulació del sector a nivell autonòmic.

En la reunió d’avui, a més, s’ha donat llum verda perquè el futur conveni autonòmic de la Geriatria reguli les tres qüestions centrals que preocupaven la UGT, i per les quals s’ha mobilitzat des d’un bon inici: els salaris, la càrrega de treball i la formació.

La consellera de Treball, Mar Serna, es va comprometre a convocar aquesta reunió el passat 2 de maig, en la concentració de treballadors i treballadores convocada per la UGT de Catalunya davant del Parlament de Catalunya per reivinidicar, un cop més, la constitució de la taula negociadora del futur Conveni Català de la Geriatria. Durant el recés del Ple del Parlament també va sortir a parlar amb els manifestants la consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, i els representants de la UGT de Catalunya van ser rebuts pel president de la Generalitat, José Montilla.

La UGT de Catalunya porta més d'un any reivindicant aquest conveni autonòmic, que ha de servir per dignificar laboralment el sector de la Geriatria. Dies abans, els treballadors i les treballadores de geriàtrics també s'havien mobilitzat davant de les seus de les dues principals patronals del sector, l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) i la Unió Catalana d'Hospitals.

El passat 5 d'abril de 2006 es va signar un acord entre el llavors Departament de Benestar i Família, els sindicats majoritaris i les patronals del sector amb el compromís –mai dut a terme- de constituir en el termini màxim d'un mes la taula negociadora del futur conveni català de la Geriatria.

La precarietat laboral en el sector

Els 22.000 treballadors i treballadores (el 90% són dones) de residències i centres de dia per a gent gran estan emparats actualment per un conveni estatal de la Geriatria, que la UGT de Catalunya considera totalment insuficient.

Els i les auxiliars de geriatria dels centres privats i concertats cobren un salari que no arriba als 800 euros bruts al mes per una jornada de 40 hores setmanals, cobren només 7 euros per treballar un dia festiu sencer i tenen l'antiguitat congelada. Aquests treballadors i treballadores demanen l'equiparació salarial amb els treballadors dels centres públics, que cobren 1.168 euros bruts al mes. A Catalunya hi ha només 17 centres geriàtrics públics, dels 1.046 centres que hi ha a tot Catalunya.

Amb aquests salaris i les dures condicions físiques i emocionals que suposa la cura de la gent gran (18 de cada 25 malalts de fibromiàlgia són treballadores de la geriatria), les empreses no troben personal que s'hi vulgui dedicar. Això suposa, d'una banda, una sobrecàrrega de feina per a la gent amb experiència que treballa en aquests centres, així com que es contracti personal sense formació adequada, en molts casos persones immigrades (representen ja el 20% del personal) a qui es paga menys o a qui, en alguns pisos-residències, es lloga un llit a canvi de "vigilar" els residents. El nostre sindicat calcula que actualment la meitat dels treballadors i les treballadores de centres geriàtrics no tenen una formació adequada. És evident que, en aquestes condicions, és impossible oferir un servei de qualitat a la ciutadania. D'altra banda, la UGT de Catalunya també demana a l'Administració una acreditació de centres.

 (Segueix)

Els drets dels professors interins, en perill per l'objecció de consciència d'alguns inspectors d'educació

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 13:13

Davant de la situació de discriminació creada, la UGT de Catalunya ha sol·licitat una entrevista urgent amb els màxims responsables del Departament d'Educació

La negativa d'alguns inspectors d'Educació a seguir les instruccions donades per la Conselleria ha ocasionat un greu perjudici per als docents interins que havien sol·licitat un informe de valoració de la seva pràctica docent. Aquest informe, amb el que els docents interins poden substituir una part de la prova d'oposició, està regulat per la normativa del Departament d'Educació. Tot el professorat interí que té nomenament per a tot un curs escolar pot optar a l'informe, sense que el fet d'estar de baixa sigui una condició recollida en la normativa publicada en el DOGC. A la UGT de Catalunya ens consta que en alguns casos, i en particular en casos de professores que estan de baixa per maternitat, alguns inspectors s'han negat a elaborar el mencionat informe.

El Departament d´Educació ha convocat 6.856 places d'oposicions per a l'any 2007. Aquesta convocatòria, la més nombrosa que s'ha fet mai, té com objectiu reduir les places d'interins i fer front a la insuficiència de personal, provocada tant per jubilacions com pel creixement de la població escolar i per la implantació de la sisena hora a primària. En els dos últims cursos, aquestes dues qüestions han comportat un augment de 8.054 docents, xifra que ha suposat un 16% de creixement de plantilla.

L'excepcionalitat de la convocatòria no està només en el nombre de places. Aquest any serà el primer en que s'apliqui la Disposició transitòria dissetena de la LOE, que estableix un procediment excepcional, que es mantindrà durant els anys d'implantació de la Llei Orgànica, per absorbir com funcionaris a un elevat percentatge de l'actual professorat interí. S'ha de recordar que a Catalunya el nombre d'interins docents, més de 20.000, està molt per sobre de la mitjana estatal.

Les expectatives que havia generat aquest context legal per al professorat interí eren molt altes. La Resolució que convocava las proves -publicada en el DOGC el 27 de març- satisfeia en gran mesura aquelles expectatives. El text publicat en el DOGC, i prèviament negociat en la Mesa sectorial, contempla que els docents interins poden substituir una part de la prova de l'oposició per un informe elaborat per l'administració educativa i en el que es tractaria de "comprovar l'aptitud pedagògica de l'aspirant i el domini de les tècniques de treball docent". L'informe, que substitueix a la prova en la que els aspirants defensen davant el tribunal una unitat didàctica de l'especialitat a la que es presenten, val fins a un 30% de la nota final de la fase d'oposició. S'ha de recordar, en fi, que la introducció d'un informe sobre la pràctica docent com element fonamental en el procés de selecció del professorat era justament el compromís al que s'havia arribat en el Pacte Nacional: "Els diferents agents socials i el Govern", diu aquest document al tractar d'aquesta qüestió, "es comprometen a impulsar els canvis normatius necessaris perquè siguin valorats adequadament aspectes qualitatius de caire didàctic i de pràctica educativa".

Els inspectors d'Educació han de presidir les comissions avaladores encarregades d'elaborar aquells informes (en les comissions participen, a més, el director del centre educatiu i un professor del mateix). A dia d'avui existeix el risc de que els drets reconeguts al professorat interí en relació al mencionat informe quedin compromesos per una certa revolta d'alguns inspectors. N'hi ha que han arribat fins i tot a al·legar "objecció de consciència", negant-se a realitzar el treball que els assigna la normativa publicada en el DOGC. Alguns inspectores s'han negat a realitzar l'informe a professores que estan de baixa per maternitat. El fet d'estar de baixa no és un impediment, d'acord a les instruccions donades per la Conselleria, per tenir dret a l'informe. Prova d'això és que no totes les persones en aquesta situació han estat tractades de la mateixa manera. A algunes professores de baixa per maternitat se les hi ha fet l'informe, a altres, no.

Davant la situació de discriminació creada, la UGT de Catalunya ha sol·licitat una entrevista urgent amb els màxims responsables del Departament d'Educació per trobar una solució al problema. La solució per a aquests casos, tal com l'entén el nostre sindicat, passa per nomenar a altres inspectors per substituir als que s'han negat a realitzar la tasca que se'ls havia assignat. Així mateix, plantejarem que, si en el centre en el que està actualment destinada la professora no es té suficient informació sobre la seva pràctica docent, s'obri l'opció a que l'informe es realitzi a partir de la informació de que disposi el centre en el que va treballar l'any anterior.



La inspecció de treball requereix a El Corte Inglés que lliuri de forma immediata a un delegat de la UGT de Catalunya la documentació sol·licitada

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 11:52

Queda patent la política antisindical que El Corte Inglés manté vers al nostre sindicat

La Inspecció de Treball ha tornat a convocar novament els representants de la UGT de Catalunya i d'El Corte Inglés arran d'una denúncia presentada pels nostres delegats el passat 23 de març i que posava de manifest l'incompliment que la companyia fa del conveni col·lectiu de Grans Magatzems.

Segons recull expressament aquest Conveni, els treballadors i les treballadores han de disposar del seu calendari laboral en el primer trimestre de l'any, i que aquest calendari ha d'incloure els diumenges i festius d'obertura comercial en què el treballador o la treballadora està obligat a treballar. Així mateix, però, el Conveni redueix aquests dies a un 70% dels dies d'obertura autoritzada. És a dir, que si a Catalunya es permet l'obertura de 8 festius l'any, l'empleat no pot treballar-ne més de 6.

No obstant això, El Corte Inglés, sense informar als representants dels treballadors, ha fet treballar en diumenges i festius a empleats que tenen contracte de dilluns a dissabte d'obertura comercial durant el mes de desembre de 2006 i de gener de 2007.

En la reunió mantinguda avui, la UGT de Catalunya ha tornat a manifestar que l'empresa no vol lliurar la informació requerida pels delegats (calendari laboral individual, relació de treballadors amb contracte de dilluns a dissabte, etc.), vulnerant així la Llei Orgànica de Llibertat Sindical.

Per aquesta raó, la Inspecció de Treball ha requerit formalment que El Corte Inglés lliuri de manera immediata aquesta documentació als delegats de la UGT de Catalunya, donant la raó al nostre sindicat.



La secció sindical de la UGT de Catalunya a la tèxtil Nylstar (Blanes) amenaça amb la vaga si l'empresa no canvia el posicionament adoptat en les negociacions del conveni

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 11:40
L'empresa, que dóna feina a 280 treballadors, ha bloquejat les negociacions i no voler tractar més temes que els "econòmics"

La secció sindical de la UGT de Catalunya a l'empresa tèxtil Nylstar, situada a Blanes (Girona), podria proposar als 280 treballadors i treballadores la convocatòria de vaga si l'empresa es continua mantenint en un posicionament de difícil retorn en les negociacions del conveni.

La direcció de Nylstar es nega a tractar altres temes que els estrictament "econòmics" en les negociacions del nou conveni, deixant de banda altres temes inexcusables per al nostre sindicat i que afecten també la butxaca i la qualitat del treball dels empleats:

  • L'empresa vol ampliar en dos dies més el calendari laboral.
  • L'empresa vol pagar les hores extres com a normals, amb el nou conveni.
  • L'empresa no vol incloure al nou conveni la previsió de l'increment de l'IPC.
  • L'empresa pretén abolir la paga variable.
  • L'empresa vol que tot canvi de lloc de treball per raons organitzatives, en cas de què el nou lloc sigui de categoria inferior, no garanteixi, tal i com reconeix la llei, el salari anterior.
  • L'empresa vol que a les noves persones contractades no se li reconegui el 100% del salari del lloc de treball fins que passin 5 anys.

En assemblea, els treballadors i les treballadores de Nylstar han acordat aquesta setmana un primer paquet de mesures urgents:

  • Deixar de fer hores extres (ara molt sol·licitades ja que hi ha molta demanda, sobretot de filatures, i hi manca personal).
  • Deixar d'acceptar els canvis de torn d'un dia per l'altre. A partir d'aquest moment, els treballadors s'acullen al conveni vigent, que recull que qualsevol canvi de torn haurà de ser comunicat amb cinc dies d'antelació.

Així mateix, la secció sindical de la UGT de Catalunya ha sol·licitat la mediació del Tribunal Laboral de Catalunya (TLC) en aquest conflicte. En cas que l'empresa continuï amb la seva postura de manca de diàleg amb els representants del treballadors, la secció sindical de la UGT de Catalunya a Nylstar es planteja convocar jornades de vaga.



IPC abril 2007: La UGT alerta que l'economia catalana perd competitivitat i els treballadors, poder adquisitiu

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 12:55

L'IPC del mileurista del mes d'abril se situaria més a prop del 3,1% que del 2,7% oficial a Catalunya

Els preus a Catalunya van pujar el passat mes d'abril un 1,4% -igual que al conjunt de l'Estat, la qual cosa situa la inflació interanual al nostre país en un 2,7 %, a tres dècimes més que l'estatal i que la de Madrid (2,4%), i dues dècimes per damunt del País Basc (2,5%).

Aquest percentatge d'augment és habitual en el mes d'abril, degut a la fi de la temporada de rebaixes. Així, els preus del grup de productes de vestit i calçat se situa a Catalunya un 10,1% per sobre del mes anterior i és 8 dècimes superior a la taxa registrada a Espanya.

També respecte al mes anterior, l'habitatge mostra un comportament més inflacionari a Catalunya que a Espanya: els preus registrats són 5 dècimes superiors als d'Espanya, sent la taxa d'augment d'un 0,8% a Catalunya i d'un 0,3% a Espanya.

Pel que fa a la variació interanual, habitatge i ensenyament són els grups de béns i serveis on els diferencials entre Espanya i Catalunya presenten xifres superiors. Així, el diferencial al grup d'habitatge és de 8 dècimes -els preus a Espanya creixen un 3,2% mentre que a Catalunya ho fan un 4%-. Els preus del grup de productes que s'inclouen a l'apartat d'ensenyament presenten quasi dos punts de diferencial: mentre a Espanya creixen un 4,5%, a Catalunya ho fan en un 6,4%.

L'IPC dels "mileuristes"

Els catalans i les catalanes continuem perdent capacitat adquisitiva respecte d'altres comunitats i Espanya en general, però a més, no hem d'oblidar que són els treballadors i les treballadores amb les rendes més baixes aquells que continuen patint de manera més acusada l'evolució alcista dels preus; els augments en els preus suposen un esforç major per a les seves butxaques, alhora que dediquen una proporció major dels seus ingressos en la compra de productes bàsics -que són precisament els que presenten un comportament més inflacionari-. En aquesta línia, l'IPC del mileurista del mes d'abril, se situaria més aprop del 3,1% que del 2,7% oficial a Catalunya.

En conjunt, doncs, per a la UGT de Catalunya l'evolució dels preus mostra una pèrdua de competitivitat de l'economia catalana i provoca que catalans i catalanes -especialment els que perceben les rendes més baixes-, continuin perdent capacitat adquisitiva respecte d'altres comunitats i de l'Estat en general.



La UGT de Catalunya guanya les eleccions a AENA als aeroports de Barcelona i Reus

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 12:31

Ahir es van celebrar les eleccions sindicals entre el personal d'AENA dels aeroports de Barcelona i Reus, amb els següents resultats (són tres comitès d'empresa):

Personal dels aeroports de Barcelona i Reus (us adjuntem un pdf amb les dades desglossades):

  • UGT de Catalunya: 8 delegats. 207 vots (42,68%)
  • CCOO: 7 delegats. 160 vots (39,18%)
  • USOC: 2 delegats. 48 vots (9,9%)
Personal de navegació aèria - Torre de control del Prat
  • UGT de Catalunya: 3 delegats
  • CCOO: 4 delegats
  • USOC: 1 delegat
  • CSPA: 1 delegat
Personal de navegació aèria - Torre de control de Reus
  • UGT de Catalunya: 2 delegats
  • CCOO: 1 delegat
  • USOC: 1 delegat
  • CSPA: 1 delegat
pdf Dades de les eleccions 304,91 Kb

La consellera de treball convoca els sindicats i la patronal de geriatria per tractar la problemàtica del sector

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 18:08

La consellera Mar Serna es va comprometre amb la UGT de Catalunya a convocar aquesta reunió durant la concentració de treballadors davant del Parlament el passat 2 de maig


La consellera de Treball, Mar Serna, ha convocat les patronals i els sindicats representatius de les residències i centres de dia per a la gent gran el proper dilluns, 14 de maig, a les 13 hores, per tractar la problemàtica del sector de la Geriatria.

Serna es va comprometre a convocar aquesta reunió el passat 2 de maig, en la concentració de treballadors i treballadores convocada per la UGT de Catalunya davant del Parlament de Catalunya per reivinidicar, un cop més, la constitució de la taula negociadora del futur Conveni Català de la Geriatria. Durant el recés del Ple del Parlament també va sortir a parlar amb els manifestants la consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, i els representants de la UGT de Catalunya van ser rebuts pel president de la Generalitat, José Montilla.

La UGT de Catalunya porta més d'un any reivindicant aquest conveni autonòmic, que ha de servir per dignificar laboralment el sector de la Geriatria. Abans de la concentració al Parlament, els treballadors i les treballadores de geriàtrics s'havien mobilitzat davant de les seus de les dues principals patronals del sector, l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) i la Unió Catalana d'Hospitals.

A la reunió de dilluns amb la consellera assistiran per part de la UGT de Catalunya Manuel Royo, responsable del sector de Sanitat; Rosa Moreno, responsable del sector de Geriatria; Juan Cobacho, responsable de negociació col·lectiva al sector de Sanitat, i Sergio Martínez, també del sector de Sanitat del sindicat.


El futur Conveni Català de la Geriatria

Després d'un any de reunions boicotejades per la patronal, la UGT de Catalunya té molt clar que únicament les entitats sense ànim de lucre, l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) i nosaltres volem posar fi a la precarietat laboral i assistencial i apostem per un conveni català que reguli aquest sector. El passat 5 d'abril de 2006 es va signar un acord entre el llavors Departament de Benestar i Família, els sindicats majoritaris i les patronals del sector amb el compromís de constituir en el termini màxim d'un mes la taula negociadora del futur conveni català de la Geriatria. Encara avui no s'ha constituït la taula.

Actualment els 22.000 treballadors i treballadores (el 90% són dones) de residències i centres de dia per a gent gran estan emparats per un conveni estatal de la Geriatria, que la UGT de Catalunya considera totalment insuficient. Els i les auxiliars de geriatria dels centres privats i concertats cobren un salari que no arriba als 800 euros bruts al mes per una jornada de 40 hores setmanals, cobren només 7 euros per treballar un dia festiu sencer i tenen l'antiguitat congelada. Aquests treballadors i treballadores demanen l'equiparació salarial amb els treballadors dels centres públics, que cobren 1.168 euros bruts al mes. A Catalunya hi ha només 17 centres geriàtrics públics, dels 1.046 centres que hi ha a tot Catalunya.

Amb aquests salaris i les dures condicions físiques i emocionals que suposa la cura de la gent gran (18 de cada 25 malalts de fibromiàlgia són treballadores de la geriatria), les empreses no troben personal que s'hi vulgui dedicar. Això suposa, d'una banda, una sobrecàrrega de feina per a la gent amb experiència que treballa en aquests centres, així com que es contracti personal sense formació adequada, en molts casos persones immigrades (representen ja el 20% del personal) a qui es paga menys o a qui, en alguns pisos-residències, es lloga un llit a canvi de "vigilar" els residents. El nostre sindicat calcula que actualment la meitat dels treballadors i les treballadores de centres geriàtrics no tenen una formació adequada. És evident que, en aquestes condicions, és impossible oferir un servei de qualitat a la ciutadania. D'altra banda, la UGT de Catalunya també demana a l'Administració una acreditació de centres.

També en el aspecte de la formació, el futur conveni català hauria de regular el sector i reconèixer quina ha de ser la formació reglada i exigible. La UGT de Catalunya considera que s'hauria d'establir la figura del Tècnic Sociosanitari, amb 2.000 hores lectives de formació, que s'afegiria als Auxiliars d'Infermeria.



Copisteria miracle sol·licita el tancament i l'acomiadament dels 60 treballadors i treballadores

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 13:57

La UGT de Catalunya denuncia la mala gestió de la direcció de l'empresa i sol·licita l'aclariment de les possibles irregularitats que hi ha en els exercicis comptables dels últims anys


L'empresa de Barcelona Copisteria Miracle, referència i emblema durant més de cent anys dins del sector d'arts gràfiques i concretament de la reprografia, ha recorregut al procediment concursal per a la seva liquidació i l'acomiadament col·lectiu de la totalitat dels 60 treballadors i treballadores.

Després de declarar-se insolvent per plantar cara al pagament dels creditors de l'empresa, el Jutjat Mercantil núm. 1 de Barcelona ha declarat el concurs de la mateixa, dictant així mateix providència per a l'extinció dels contractes de treball.

La UGT de Catalunya denuncia la mala gestió per part de la direcció de l'empresa i a més sol·licita l'aclariment de les possibles irregularitats que hi ha en els exercicis comptables dels últims anys.

Per altra banda, els treballadors i les treballadores d'aquesta companyia no arriben a comprendre com una empresa tan emblemàtica i amb capacitat de mercat ha pogut arribar a aquests extrems.

L'actual període de negociació d'extinció de contractes i la possibilitat d'arribar a un acord entre empresa i Comitè està pràcticament trencat per la passivitat de l'Administració Concursal, que té una visió massa mercantilista del tema i no s'està mostrant sensible a les repercussions socials que comporta el tancament de l'empresa.

Davant aquests fets, la UGT de Catalunya anuncia mobilitzacions a través de la convocatòria de vaga per a la pròxima setmana si la situació de les negociacions no canvia radicalment.



Mor Tino Rodríguez, dirigent històric de la UGT de Catalunya al sector de la construcció

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 12:28

Florentino Rodríguez, secretari de la Construcció de la MCA-UGT de Catalunya, ha mort avui després de patir una llarga malaltia

Florentino "Tino" Rodríguez va saber de ben petit a la seva Astúries natal, la duresa de les condicions de treball. Fill de miner, de molt jove va entendre la necessitat d'organitzat-se per defensar els drets dels treballadors i les treballadores. Es va afiliar a la UGT en clandestinitat i ja a Barcelona, on va arribar l'any 1971, va impulsar la presència del sindicat a l'empresa Dragados i després al sector de la construcció.

Va ser secretari general de la FEMCA (Federación de Madera, Construcción y Afines) de Catalunya abans de la fusió amb la Federació del Metall. I després de la unió de les dues federacions va ser membre de la direcció de la nova Federació del Metall, Construcció i Afins (MCA).

Tino va mostrar des de sempre una especial sensibilitat per la denúncia de la inseguretat a les empreses. S'havia destacat per la lluita contra la sinistralitat i per la reclamació constant de les mesures que evitessin els riscos i els accidents que patien els treballadors de la construcció.

Tino Rodríguez, que ha mort a Barcelona als 54 anys, ha estat un exemple de sindicalisme íntegre, de dedicació apassionada al combat per la justícia i de solidaritat amb els més desfavorits.

El funeral se celebrarà demà a les 11.30 hores al Tanatori de Sant Gervasi (Barcelona).



El Corte Inglés declara davant de la inspecció de treball arran de les denúncies de la UGT de Catalunay per incompliment del conveni col·lectiu i persecució sindical

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 11:09

La Inspecció de Treball va citar a declarar el passat dilluns als representants d'El Corte Inglés i al secretari general de la Federació de Comerç de la UGT de Catalunya, Óscar López, arran de les denúncies presentades pel sindicat el passat mes de març per incompliment del Conveni Col·lectiu de Grans Superfícies i per persecució sindical.

La Inspecció de Treball va requerir explicacions i informació a El Corte Inglés sobre la denúncia de diferents delegats de la UGT de Catalunya de què l'empresa incompleix l'article 33 del conveni col·lectiu d'aplicació, que indica que durant els dies de preparació de rebaixes i inventari, l'empresa pot modificar o perllongar la seva jornada. En total, es tracta de 4 dies a l'any, dos per a rebaixes i dos més per a inventari. Els delegats, tots ells amb una jornada laboral que va de les 9 hores del matí a les 16 hores de la tarda, havien denunciat que la direcció de l'empresa els va obligar a realitzar aquestes hores d'inventari o rebaixes a partir de les 22 hores de la nit, però sense canviar el seu torn a la tarda. És a dir, que van haver de treballar de 9 a 16 hores i de tornar a les 22 hores, un cop finalitzada la seva jornada habitual. Això vulnera, a més, el descans entre jornades, que el conveni col·lectiu estipula en 12 hores. A més, l'empresa es va negar a fer constar aquesta ordre per escrit.

En les denúncies presentades es va fer constar que són ordres "abusives, contràries als drets dels treballadors i que quebranten la bona fe contractual". A més, també es va posar de manifest que els afectats són delegats de la UGT de Catalunya que han estat escollits recentment com a tals, entenent que existeix persecució sindical cap als representants del sindicat en aquesta companyia.

Aquest no és un fet aïllat a El Corte Inglés. Les males pràctiques sindicals contra els delegats i delegades de la UGT de Catalunya són habituals des de les darreres eleccions sindicals. I ho demostra una altra de les denúncies del nostre sindicat, per la qual també va demanar la Inspecció de Treball a la reunió de dilluns, en aquest cas per vulneració del desenvolupament de les tasques sindicals.

En concret, la secció sindical al centre Hipercor-Meridiana (formada per 6 delegats de la UGT de Catalunya) va denunciar que la direcció del centre impedís la distribució d'un full informatiu on s'informava sobre la reunió del comitè celebrada el dia 2 de març. En la denúncia presentada a la Inspecció de Treball, la secció sindical posa de manifest que els fets denunciats vulneren els drets establerts per la legislació vigent i que atempten clarament el dret a informar els treballadors i les treballadores.

Ara, la secció sindical de la UGT de Catalunya a El Corte Inglés resta a l'espera de les resolucions que prengui la Inspecció de Treball en ambdós casos.



Els treballadors de Rauschert España anuncien 4 dies de vaga per l'ERO que afecta 43 persones

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 10:33

La UGT de Catalunya a l'empresa de ceràmica industrial Rauschert Espanya, situada a Lliçà de Vall (Vallès Oriental), ha convocat la plantilla a 4 jornades de vaga com a protesta per l'expedient de regulació d'ocupació presentat per la direcció dijous passat i que podria afectar 43 persones. Els 110 treballadors i treballadores faran vaga de 24 hores els dies 15, 17, 22 i 24 de maig. El dia 15, la plantilla es concentrarà a les portes de l'empresa durant tot el dia.

Tal com estava previst, l'empresa deixarà Lliçà de Vall el juny i es traslladarà a una nova planta a Les Franqueses del Vallès, però els plans de la multinacional alemanya inclouen ara l'acomiadament de 43 treballadors i treballadores. El proper divendres, 11 de maig, direcció i sindicats es trobaran a la primera mediació de treball. Tot i així, i davant la negativa de l'empresa a negociar l'ERO, la UGT de Catalunya ha decidit convocar els 4 dies de protesta.



La UGT de Catalunya denuncia l'actitud de la tèxtil Nylstar (Blanes) en les negociacions del conveni d'empresa

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 10:28
L'empresa ha decidit que només pactarà temes salarials en el nou conveni, deixant de banda altres temes importants

La secció sindical de la UGT de Catalunya a la tèxtil Nylstar de Blanes (Girona), amb 280 treballadors i treballadores, denuncia que les negociacions del conveni d'empresa han arribat a un punt de difícil retorn, si la direcció de l'empresa continua mantenint al marge de les negociacions altres temes que no siguin els essencialment salarials.

Entre altres temes, l'empresa ha bloquejat el procés negociador obviant alguns punts inexcusables per al nostre sindicat:

  • L'empresa vol ampliar en dos dies més el calendari laboral.
  • L'empresa vol pagar les hores extres com a normals, amb el nou conveni.
  • L'empresa no vol incloure al nou conveni la previsió de l'increment de l'IPC.
  • L'empresa pretén abolir la paga variable.
  • L'empresa vol que tot canvi de lloc de treball per raons organitzatives, en cas de què el nou lloc sigui de categoria inferior, no garanteixi, tal i com reconeix la llei, el salari anterior.
  • L'empresa vol que a les noves persones contractades no se li reconegui el 100% del salari del lloc de treball fins que passin 5 anys.
Per aquesta raó, la secció sindical de la UGT de Catalunya a Nylstar i la Federació d'Indústries Afins de la UGT de Catalunya a Girona han decidit explicar en roda de premsa la postura del sindicat en aquestes negociacions i les futures mobilitzacions que, en cas d'estancar-se aquestes negociacions, es duran a terme.

RODA DE PREMSA NYLSTARDIA: divendres, 11 de maig de 2007HORA: 11 hores
LLOC: Sala Actes - Biblioteca Comarcal Blanes - Passeig Catalunya, 2, Blanes (Girona)



Els delegats i delegades de la UGT de Catalunya aproven en referèndum la signatura del conveni del metall de Barcelona

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 16:00
El nostre sindicat, l'únic que sotmet la signatura de convenis provincials a la votació dels delegats i delegades, destaca molt positivament l'alta participació (72%)

Els delegats i les delegades de la UGT han aprovat amb el seu vot la signatura per part del nostre sindicat del Conveni del Metall de la Província de Barcelona. La UGT ha realitzat 8 referèndums, un a cadascuna de les comarques de la província de Barcelona i aquest matí s'ha realitzat l'escrutini de les votacions. En total, el 64,49% dels vots han estat favorables a la signatura del conveni, el 34,51% han estat contraris i l'1% dels vots han estat en blanc.
El nostre sindicat es mostra molt satisfet per l'alta participació dels nostres delegats i delegades, que ha estat del 72%, per sobre del mínim del 70% marcat a les resolucions congressuals de la Federació del Metall, Construcció i Afins de la UGT de Catalunya (MCA).
La UGT de Catalunya és l'únic sindicat que recull a les seves resolucions congressuals (12è Congrés Nacional, juny de 2005) que la signatura d'un conveni provincial ha d'estar aprovada prèviament dels delegats i delegades del nostre sindicat afectats per aquell conveni. La participació i la transparència, com demostra aquest fet, són dos dels principals valors que la UGT de Catalunya defensa i practica en la seva activitat diària.



La UGT de Catalunya demana un salari mínim interprofessional Europeu

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 13:00
França està reclamant un S.M.I de 1.500 euros,
més del doble del S.M.I. espanyol net (570,6 euros)

Coincidint amb la celebració del Dia d'Europa, demà 9 de maig, la UGT de Catalunya vol posar l'accent en què les polítiques socials, aquelles que toquen més d'aprop als ciutadans europeus, han quedat en un segon terme.

Des de la UGT de Catalunya volem reivindicar un Salari Mínim Interprofessional europeu. Creiem que, de la mateixa manera que ha existit una convergència econòmica i monetària, és imprescindible també una convergència salarial. Només cal que donem una ullada a la quantitat dels S.M.I. dels altres països membres de la Unió Europea per adonar-nos de les diferències salarials entre els treballadors i les treballadores europeus.

Salari Mínim UE - Euros bruts / mes - Font: Eurostat

Luxemburg

1503

Irlanda

1293

Regne Unit

1269

Països Baixos

1273

Bèlgica

1234

França

1218

Grècia

667,7

Espanya

631 bruts
570,6 nets

Eslovènia

511,9

Portugal

450

La UGT de Catalunya considera irrisori que mentre s'està reclamant que cap conveni estigui per sota dels 1.000 euros, l'Estat espanyol tingui un salari mínim de 570,6 euros nets, absolutament desconvergit d'Europa. Per tant, exigim a l'Estat un salari mínim que tendeixi a la convergència amb la mitjana europea dels salaris mínims.



La UGT de Catalunya aconsegueix apujar als 1000 € els sous del nou conveni del sector de bugaderies industrials

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 16:28

Desconvocades les vagues previstes per al
9 i 10 de maig i 8 i 9 de juny

La UGT de Catalunya ha arribat aquest matí a un acord que permetrà la consecució del nou conveni del sector de les bugaderies industrials i que tindrà vigència fins al 2010. El conveni se signarà demà a la seu del gremi de bugaderies de Barcelona, a les 17:00 hores. D'aquesta manera, queden desconvocades les vagues previstes per als dies 9 i 10 de maig i 8 i 9 de juny.

El nou conveni aplicarà diferents increments anuals:

  • Any 2007: l'IPC real de l'Estat del 2006 més un 0,50%=3,20%.
  • Any 2008: l'increment de les taules salarials per al 2008 serà del 3%, amb clàusula de revisió salarial si l'IPC supera el 2,7%. La revisió serà retroactiva des de l'1/1/2008.
  • Any 2009: l'increment de les taules salarials per al 2009 serà del 3%, amb clàusula de revisió salarial si l'IPC supera el 2,7%. La revisió serà retroactiva des de l'1/1/2009.
  • Any 2010: l'increment de les taules salarials per al 2010 serà del 3%, amb clàusula de revisió salarial si l'IPC supera el 2,7%. La revisió serà retroactiva des de l'1/1/2010.

Amb l'aplicació d'aquests increments es garanteix que, durant la vigència del present conveni, el salari mensual fixe de la categoria de referència (especialista de bugaderia) arribi, com a mínim, als 1.000 euros bruts al mes. De no ser així, i amb efectes de 31/12/2010, es portarà a terme l'increment necessari per tal que la citada categoria arribi al nivell salarial indicat.

La UGT de Catalunya, majoritària en el sector de les bugaderies industrials, ha fet valer en les negociacions d'aquest conveni col·lectiu la reivindicació de la campanya "Posa't a 1.000", vol dignificar els salaris que perceben els treballadors i les treballadores de Catalunya i aconseguir, mitjançant la negociació col·lectiva, que cap conveni col·lectiu del nostre país inclogui categories salarials per sota dels 1.000 euros.



La UGT amenaça amb la vaga del sector del vidre i la ceràmica si la patronal no accepta millores salarials i una reducció de Jornada

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 16:05
La propera reunió està prevista per al dimecres 9 de maig

La UGT podria convocar els treballadors i les treballadores del sector del vidre i la ceràmica (uns 4.000 a tot Catalunya) a la vaga si no s'arriba a un acostament dels posicionaments de la patronal en les negociacions del conveni estatal.

Entre els punts que presenta el nostre sindicat com a condició sine qua non per a signar el nou conveni està la reducció de jornada en 8 hores per a l'any 2008 i de 4 més per al 2009.

En matèria salarial, les reivindicacions sindicals passen per l'increment d'un 1% per damunt de l'IPC real que es començaria aplicar a l'exercici de 2008 i que seria aplicable a tots els anys de vigència del conveni. Tot i que la patronal podria estar d'acord, condiciona un possible augment de l'IPC a una disminució de l'absentisme laboral, un sistema de control que des del sindicat no ens sembla de rebut per a una millora salarial dels treballadors i les treballadores del sector.



Les xifres de l'atur obliguen a repensar les polítiques actives d'ocupació

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 10:54

AQUEST MES D'ABRIL EL MERCAT DE TREBALL HA CREAT LLOCS DE POCA QUALIFICACIÓ

Les dades de l'atur registrat aquest mes d'abril ens mostren que la desocupació a Catalunya ha baixat en un 2,4% respecte el mes anterior, cosa que situa l'atur registrat a Catalunya en 248.659 persones.

Cal tenir en compte que el mes d'abril sempre és un bon mes per a l'atur, s'aproxima el bon temps, ha passat la setmana santa i això fa augmentar la productivitat del país que en aquest cas es basa en l'ús intensiu de mà d'obra. Tot i així no ha estat un abril tant bo com d'altres, en aquest sentit hem de dir que ha estat el mes d'abril dels darrers últims anys en què l'atur ha baixat menys.

Per províncies on més ha baixat l'atur ha estat a Girona (7%) i a Tarragona (5,4%), zones de costa que impulsades pel turisme ja obren temporada. Respecte fa un any, però, Tarragona compta aquest abril amb 236 persones aturades més. En canvi, Lleida, sense tant dinamisme en el sector turísitic de sol i de serveis, és la província on menys ha baixat l'atur, només en 88 persones.

Per col·lectius, aquest mes ha estat positiu per a tots, però més en uns que en d'altres: els més beneficiats han estat els menors de 25 anys, pels quals l'atur s'ha reduit del 6,6% i per als homes, amb un 3,1% d'aturats menys. En les dones, en canvi, la reducció de l'atur ha estat més baixa, en un 1,9%.

Per sectors, el dels serveis ha estat on més ha baixat l'atur, un 2,75%, és a dir, 4.389 persones que representen més del 70% del total d'atur absorvit aquest mes. El segueix el de la construcció, on ha disminuit un 2,1%. Un altre col"lectiu que ha presentat bons números ha estat els de "sense ocupació anterior", que ha pogut aprofitar aquest mes de creació de llocs de treballs de poca qualificació per entrar al món de treball, gairebé 500 persones, un 4% més que al mes passat.

Pel que fa a la contractació, durant aquest mes d'abril s'han efectuat 209.617 contractes, una xifra molt semblant al mes d'abril del 2006, a diferència que l'abril d'enguany el 17,65% dels contractes signats són indefinits, un punt i mig percentual més que l'any passat. A aquesta millora hi està contribuint, ben segur, la reforma laboral. La contractació acumulada de l'any també presenta uns números favorables respecte la contractació indefinida: el 18,7% del total dels contractes signats des de gener són indefinits, davant el 16% de l'any passat en el mateix període.

En comparació amb d'altres comunitats autònomes, com ara el País Basc, cal destacar que Catalunya no està essent tant eficaç a l'hora de reduir l'atur. Així mentre aquest abril a casa nostra s'ha pogut rebaixar l'atur en un 2,4%, al País Basc la reducció ha estat d'un 2,78%. Aquesta diferència es percep encara més si comparem les dades amb les de l'any passat, en què la el nombre d'aturats a Catalunya va baixar un 4,73%, i al País Vasc va aconseguir rebaixar-lo d'un 9,38%.

Finalment, des de la UGT de Catalunya considerem que les xifres d'atur al mes d'abril, tot i que cal considerar-les positives, no són del tot satisfactòries. És urgent repensar les polítiques actives d'ocupació, modernitzant-les i adequant-les al context socioeconòmic actual, a fi que la creació de llocs de treball pugui beneficiar els col·lectius més desafavorits.

També queda encara molt a fer per reduir la temporalitat del nostre mercat de treball, que actualment segueix agafant embranzida en aquells períodes favorables per expandir la mà d'obra en els sectors de més baixa qualificació.



L'Avalot aconsegueix 4.000 signatures el primer dia de la campanya "per un habitatge digne, signa!"

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 08:49

El sindicat necessita 50.000 signatures per presentar al Parlament de Catalunya una Llei de mesures urgents per a l'habitatge


Avui l'Avalot - Joves de la UGT de Catalunya ha iniciat, amb 21 taules a tot Catalunya, la recollida de 50.000 signatures per presentar al Parlament de Catalunya una iniciativa legislativa popular de Llei de mesures urgents per a l'habitatge. Només en el dia d'avui hem aconseguit 4.000 signatures a les taules de: Barcelona (3 taules), Tarragona, Lleida (4 taules), Girona, l'Hospitalet de Llobregat, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Cornellà de Llobregat, Terrassa, Sabadell, Granollers, Mollet del Vallès, Vic, Reus, Rubí i Tortosa.

La Llei de urgents per a l'habitatge de l'Avalot proposa que:

  • Que el 65% del sòl que es qualifiqui per a ús residencial de nova implantació es reservi a habitatge de protecció pública.
  • Que d'aquest 65%, el 70% es reservi per a habitatge de protecció pública en règim de lloguer i el 30% en règim de compra.
  • Que la Generalitat destini una partida no inferior al 7% del seu pressupost a les polítiques públiques d'habitatge.

La campanya de l'Avalot "Per un habitatge digne, signa!" durarà 120 dies, dels que disposa, segons la llei, per recollir les 50.000 signatures necessàries.



La inspecció insta El Corte Ingles a posar fi a la discriminació sindical d'una delegada de la UGT

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 08:12
L'empresa té 7 dies per regular la situació laboral de la delegada

Després de la reunió celebrada avui entre la Inspecció de Treball, representants d'El Corte Inglés i el secretari general de la Federació de Comerç, Hosteleria i Joc de la UGT de Catalunya, Òscar López -convocada per la Inspecció arran de les diferents denúncies interposades pel sindicat per la vulneració de la llibertat sindical i dels drets dels treballadors i de les treballadores dels magatzems- la Inspecció de Treball ha exigit avui a El Corte Inglés que posi punt i final a la situació de discriminació sindical que viu una delegada de la UGT de Catalunya.

Tal i com ha denunciat el nostre sindicat, aquesta treballadora del centre de Plaça de Catalunya va ser canviada de departament (del departament de Territorio Vaquero al d'oportunitats, un departament on s'aplica habitualment un sistema de rotació de personal), veient mermades les seves possibilitats econòmiques, ja que es tracta d'un departament on hi ha moltes menys possibilitats que al de Territorio Vaquero d'aconseguir increments salarials gràcies a les comissions.

La Inspecció de Treball exigeix a El Corte Inglés que en un termini de 7 dies reguli la situació laboral d'aquesta delegada, entenent que la solució passa per incorporar de nou la treballadora en el seu anterior departament i incorporar-la en el sistema de rotació que existeix a l'empresa.

En la reunió mantiguda avui, la Inspecció de Treball també ha volgut tractar dues de les moltes denúncies més interposades pel nostre sindicat. En primer lloc, la denúncia referent a l'incompliment del conveni col·lectiu de Grans Magatzems. Segons recull el conveni, els treballadors i les treballadores de l'empresa han de disposar del seu calendari laboral en el primer trimestre de l'any, i ha d'incloure els diumenges i festius d'obertura comercial en què el personal està obligat a treballar. El conveni, però, redueix aquests dies a un 70% dels dies d'obertura autoritzada. És a dir, que si a Catalunya es permet l'obertura de 8 festius l'any, l'empleat no pot treballar-ne més de 6. No obstant això, El Corte Inglés, sense informar als representants dels treballadors, va fer treballar en diumenges i festius a empleats que tenen contracte de dilluns a dissabte d'obertura comercial durant el mes de desembre de 2006 i de gener de 2007. La Inspecció de Treball ha sol·licitat a El Corte Inglés que lliuri la documentació pertinent el proper 11 de maig per poder justificar aquestes irregularitats.

D'altra banda, la Inspecció de Treball també ha demanat a El Corte Inglés que presenti també el proper 11 de maig tota la documentació de què disposi sobre el cas d'una treballadora que va ser víctima d'assetjament laboral per part d'un cap de personal. En concret, el 26 de gener, mentre la treballadora es trobava al seu lloc de treball, l'acusat va acostar-se-li i la va cridar i insultar anomenant-la "guarra" i proferint frases de l'estil "tens l'encefalograma pla". Aquest cap ja ha estat condemnat pel jutjat d'Instrucció per una falta d'insults.

A més de presentar la denúncia als jutjats, la treballadora també va denunciar els fets davant de la Inspecció de Treball exigint que El Corte Inglés assumís la seva responsabilitat com a part coneixedora del continu assetjament laboral que havia patit. Ara, la Inspecció de Treball ha exigit El Corte Inglés que presenti la documentació pertinent.


La UGT de Catalunya presenta un manifest davant les eleccions municipals

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 15:59

JOSEP M.ÀLVAREZ PROPOSARÀ QUE ELS ENS LOCALS NO SUBCONTRACTIN EMPRESES QUE PAGUEN SOUS PER SOTA DELS 1000€

El secretari general de la UGT de Catalunya, Josep M.Àlvarez, presentarà demà al migdia en roda de premsa un manifest adreçat als ajuntaments amb motiu de les properes eleccions municipals del 27 de maig.

Igualment, Àlvarez exposarà el codi ètic que el sindicat presentarà als responsables de les administracions locals, en el qual demana que es comprometin a no subcontractar serveis a aquelles empreses que permetin sous inferiors als 1.000 €.


RODA DE PREMSA
DIA: divendres, 4 de maig
de 2007
HORA: 12 hores
LLOC: seu de la UGT de Catalunya (Rambla de Santa Mònica, 10, Barcelona). Sala de premsa (3a planta).
INTERVINDRAN: Josep M.Àlvarez, secretari general de la UGT de Catalunya.



L'Avalot inicia demà la recollida de 50.000 signatures per un habitatge digne amb 21 taules

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 16:52
Els representants de l'Avalot presentaran demà la campanya en rodes de premsa a Barcelona, Lleida, Girona, Tarragona, Reus, Sabadell i Terrassa
06-07_ilp_habitatge
L'Avalot - Joves de la UGT de Catalunya comença demà la recollida de les 50.000 signatures que necessita per presentar al Parlament de Catalunya una Llei de mesures urgents per a l'habitatge en forma d'Iniciativa Legislativa Popular (ILP).

Per iniciar la campanya "Per un habitatge digne, signa!", demà l'Avalot instal·larà 21 taules de recollida de signatures per tot Catalunya (us adjuntem el llistat de taules). A més, demà s'atendrà els mitjans de comunicació per explicar en què consisteix la llei que vol presentar l'Avalot al Parlament i com es desenvoluparà la campanya de recollida de signatures (que durarà 120 dies, els que permet la normativa) a les següents rodes de premsa:

Barcelona:Lloc i hora: a la taula de Plaça Universitat, 11.30 hores
Intervindrà: Chakir el Homrani, portaveu nacional de l'Avalot - Joves de la UGT de Catalunya

Lleida:Lloc i hora: a la seu de la UGT (Av. de Catalunya, 2), 11h. Hi haurà una taula davant de la seu
Intervindran: Jose Garcia (Avalot) i Rosa Palau, secretària general UGT - Terres de Lleida

Tarragona:
Lloc i hora: a la taula de la Plaça Imperial Tarraco davant Universitat Rovira i Virgili, 10.30h
Intervindran: Sílvia Abad (Avalot) i Mario Rigau, secretari general UGT - Tarragona

Reus:
Lloc i hora: a la taula de la Plaça Prim, 12 hores
Intervindran: Sílvia Abad (Avalot) i Mario Rigau, secretari general UGT - Tarragona

Girona:
Lloc i hora: a la taula de la Rambla de la Llibertat cantonada amb el Pont de Pedra, 11.30h
Intervindrà: Donaciano Olivas (Avalot)

Sabadell:
Lloc i hora: a la taula de davant de la seu de la UGT (Rambla, 73), 10 hores
Intervindran: Daniel García (Avalot) i Josep Sancristòfol, delegat UGT - Vallès Occidental

Terrassa:
Lloc i hora: a la taula de la Plaça de l'Ajuntament, 10 hores
Intervindran: Carlos Ariño (Avalot) i José Manuel Jiménez Cárdenas, delegat UGT - Terrassa

pdf Taules de l'Avalot pel 3 de maig 104,51 Kb



La inspecció de treball crida El Corte Inglés i el secretari general de comerç de la UGT de Catalunya arran de les diverses denúncies efectuades pel sindicat

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 08:09

Arran de diferents denúncies interposades per delegats de la UGT de Catalunya a El Corte Inglés, la Inspecció de Treball ha convocat pel proper dijous, 3 de maig, al Secretari General de la Federació de Comerç, Hosteleria, Turisme i Joc de la UGT de Catalunya, Òscar López, i a un representant dels grans magatzems.

La citació respon a dues de les moltes denúncies que la UGT ha formulat contra El Corte Inglés, concretament a una que va presentar per persecució sindical a una delegada, i l'altra per incompliment del Conveni Col·lectiu.

En el primer cas, la UGT va denunciar l'empresa per vulnerar greument la llibertat sindical dels seus representants a El Corte Inglés, concretament pel cas d'una treballadora que realitzava la feina al departament Territorio Vaquero, a la quarta planta dels grans magatzems de Plaça de Catalunya. Des que va abandonar la seva militància a un altre sindicat per a passar a formar part de la UGT de Catalunya, la treballadora ha patit un assetjament sindical i professional constant.

La segona denúncia per la qual la Inspecció de Treball ha citat les dues parts és per vulneració del conveni col·lectiu dels empleats de Grans Magatzems, i per l'incompliment del contractes laborals establerts. Segons recull el conveni, aquest personal d'El Corte Inglés han de disposar del seu calendari laboral en el primer trimestre de l'any, i aquest ha d'incloure els diumenges i festius d'obertura comercial en què el personal està obligat a treballar. El conveni, però, redueix aquests dies a un 70% dels dies d'obertura autoritzada. És a dir, que si a Catalunya es permet l'obertura de 8 festius l'any, l'empleat no pot treballar-ne més de 6. No obstant això, El Corte Inglés, sense informar als representants dels treballadors, va fer treballar en diumenges i festius a empleats que tenen contracte de dilluns a dissabte d'obertura comercial durant el mes de desembre de 2006 i de gener de 2007.

L'actitud de l'empresa vulnera les normes bàsiques de compliments dels acords signats, tant en el Conveni Col·lectiu com per les normes laborals d'aplicació.



Powered by LifeType