Comunicació UGT

18 Mai, 2007

La UGT dóna ple suport a la mesura de treball de publicar les llistes d'empreses insegures

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 12:43

el nostre sindicat demana que s'implanti un carnet per a poder treballar a la construcció

La UGT de Catalunya vol expressar el seu ple suport a la iniciativa anunciada pel Departament de Treball, de publicar les llistes de les empreses insegures i/o sancionades per no complir la normativa en prevenció de riscos laborals. Per al sindicat, tant el grau de contundència tant d'aquesta mesura, com el de la campanya recent al metro contra la sinistralitat laboral, es correspon i justifica plenament el grau de duresa que implica la pèrdua de vides en el lloc de treball.

La UGT de Catalunya demana però, que al marge de les campanyes de sensibilització, empreses i administració prenguin mesures contundents contra els accidents en aquest sector i al conjunt de les empreses.

En concret, el nostre sindicat proposa a la Conselleria de Treball que condicioni la contractació de a les empreses del sector de la construcció, que per a contractar el seu personal tingui coneixements del sector de la construcció. Per això, el sindicat demana que s'activi un carnet que acrediti al treballador o treballadora una formació mínima sobre la feina que ha de desenvolupar, i coneixements en matèria de prevenció de riscos laborals en el sector de la construcció.

Aquesta fórmula ja existeix en altres sectors, com el de l'alimentació -carnet de manipulador d'aliments-, o el del transport -carnet de conduir-, i considerem, per tant, del tot raonable i pertinent que s'implanti també al sector de la construcció; més encara quan els índexs d'accidentalitat laboral, amb resultat de mort, són molt elevats en aquest sector.

El carnet, hauria d'estar homologat, i hauria de garantir uns coneixements en la manipulació de la maquinària especialitzada, coneixements sobre prevenció de riscos laborals, salut i seguretat en el sector, i facilitar així que el personal que treballa al ram ho faci en les condicions de normalitat, legalitat, seguretat i coneixent els seus drets.

Aquest carnet hauria d'introduir-se deixant el marge de temps necessari per a implantar-se de forma efectiva, i facilitant els mecanismes adients per a que els treballadors/es, siguin de l'origen que siguin, i parlin la llengua que parlin, puguin fer la formació especialitzada per a obtenir-lo.

D'altra banda, i davant les properes eleccions municipals, de una de les 10 mesures que proposa la UGT de Catalunya, adreçades a la contractació que fan les administracions, és que excloguin les empreses infractores de les seves obligacions en relació a la seguretat i la salut en el treball, i que contractin, en canvi, les empreses que compleixen la normativa de prevenció de riscos laborals.

La UGT de Catalunya considera que a més de les accions de conscienciació, cal una política de sanció a les empreses que encara no compleixen la normativa en prevenció de riscos laborals. I per això és necessari triplicar el nombre d'inspectors fins assolir les ràtios europees d'inspector/treballadors. Més inspecció significa salvar més vides.

A més, la UGT de Catalunya torna a reivindicar la creació dels delegats de prevenció territorials i sectorials. A les grans empreses, els Comitès d'Empresa ja incorporen el delegat de prevenció de riscos laborals, però a les empreses petites, moltes sense sindicació (sobretot a les de menys de 6 treballadors, on no és possible la representació sindical), és necessària una figura sindical que visiti diferents empreses (ja siguin les d'un mateix territori o les d'un mateix sector) per assessorar tant els treballadors com els empresaris i vetllar per la seguretat de la plantilla.

Per la UGT de Catalunya, l'empresariat hauria de saber encaixar les crítiques de manca de mesures de prevenció i d'alta sinistralitat, doncs són els reponsables directes de la pèrdua de vides en els accidents a la feina. Dífícilment hi ha empreses que sancionin algun treballador per a no complir la Llei de Prevenció de Riscos Laborals. En tant que responsables de l'organització i la seguretat en el treball, són els primers responsables de l'accidentalitat laboral.



Comentaris

    Powered by LifeType