Comunicació UGT

La UGT denuncia que correus d'Abrera acumula cartes des d'abans de les eleccions municipals

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 12:52

LA DIRECCIÓ PROVINCIAL DE CORREUS IGNORA LA SITUACIÓ DE DESBORDAMENT -57 CONTENIDORS PLENS DE CARTES I 200 PAQUETS ACUMULATS-, I NO REFORÇA LA PLANTILLA

La situació de Correus a Abrera és caòtica, i així ho han advertit els representants de la UGT de Catalunya a la Jefatura provincial de Correos y Telégrafos. L'oficina d'Abrera acumula un total de 57 contenidors plens de correspondència i 200 paquets que no hi caben a l'oficina i arriben fins al carrer. Tot i l'informe remès per la UGT de correus a la direcció, aquesta no ha donat cap mena de resposta ni aportat cap solució per a resoldre la situació lamentable del servei a Abrera.

L'amuntegament de cartes afecta totes les seccions, però molt especialment a la nº1(casc antic), amb 5 contenidors plens, a la nº 3 (zona Polígon Barcelonès, Sant Armengol i Urbanització Can Amat), amb 12 contenidors, i la secció 4 (Zones de les Carpes, Can Villalba, Santa María de Villalba, carretera d'Olesa i polígon industrial), amb 40 contenidors, 15 dels quals són plens de correspondència d'abans de les eleccions.

La UGT de Catalunya denuncia la deixadesa constant que pateix la carteria d'Abrera. A més d'aquests grans acumulacions, la manca de personal fa que durant tot l'any l'oficina només pugui repartir la correspondència de totes les seccions cada dos o tres dies. En aquest sentit, el sindicat recorda que la Directiva de la Comunitat Econòmica Europea referida a la prestació dels serveis de correus exigeix que el repartiment de la correspondència es faci diàriament.

Davant d'aquesta situació, la UGT de Catalunya ha exigit a la direcció provincial de Correus que dimensioni la plantilla que treballa a l'oficina d'Abrera el més aviat possible, a fi que els seus habitants puguin tenir un servei digne.



Catalunya, primera comunitat autònoma en nombre de treballadors autònoms estrangers

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 12:45

La CTAC-UGT de Catalunya demana al Govern que compleixi el compromís electoral de posar en marxa el projecte EMPRENDENOU

Segons les dades publicades avui pel Ministeri de Treball i Afers Socials d'afiliació d'estrangers a la Seguretat Social, Catalunya continua sent la primera Comunitat Autònoma en nombre d'autònoms estrangers, amb 37.711 treballadors i treballadores (de mitjana durant el mes de juny del 2007), el que suposa un augment de 6.164 persones des de l'1 de gener de 2007.

Del total de treballadors autònoms estrangers, el 48,53% procedeixen de països de la Unió Europea i el 51,46 de països extracomunitaris. Respecte a la UE, els principals països d'origen són Itàlia (3.453), França (3.252), Romania (2.863) i Alemanya (2.075), mentre que dels extracomunitaris trobem el Marroc (4.574), la Xina (3.831), Argentina (1.335) i Paquistan (1.224).

La Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC - UGT de Catalunya) valora el creixement dels autònoms estrangers com una via important d'estabilitat de part de la nostra immigració i la seva participació en la creació de riquesa al nostre país. A més, considerem que aquest procés es veurà facilitat pel conveni signat entre la UPTA (en el cas de Catalunya, la CTAC) i la Secretaria d'Estat d'Immigració i Emigració el passat 29 de juny, amb l'objectiu d'assessorar els ciutadans i ciutadanes estrangers que vulguin obrir un negoci per compte propi, avaluant la viabilitat i la solvència econòmica dels projectes (obligacions fiscals, qualificació del treballador, possibilitats de crear ocupació, situació regularitzada del treballador, etc.), així com simplificant el procés i dotant-lo de seguretat jurídica.

D'altra banda, la CTAC demana al Govern de la Generalitat que compleixi el compromís electoral de posar en marxa el projecte EMPRENDENOU, proposat pel nostre sindicat i dirigit a integrar els autonòms estrangers al nostre país i assessorar-los amb eines de gestió empresarial perquè tirin endavant el seu negoci.

 (Segueix)

La UGT denuncia que un dels sindicats d'empresa d'El Corte Inglés de Plaça Catalunya grava les reunions del comitè sense consentiment

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 09:59

La UGT de Catalunya denuncia que el sindicat minoritari a El Corte Inglés de Plaça Catalunya (Barcelona), sindicat afí a l'empresa, ha gravat les reunions del comitè d'empresa sense consentiment, tal i com s'ha reconegut en la reunió celebrada aquest matí amb els diferents portaveus sindicals, a més de la presidenta i del secretari del comitè del centre, per signar l'acta que torna a donar validesa als drets dels delegats sindicals, tal i com reconeix la Llei Orgànica de Llibertat Sindical (veure nota nº53).

Novament, aquest "departament sindical" d'El Corte Inglés deixa de manifest la seva manca d'ètica, agreujada per l'ús immoral que ha fet d'aquestes gravacions en presentar-les davant del cap de personal del centre de Plaça Catalunya.

Per a la UGT de Catalunya, aquest escandalós cas torna a demostrar la connivència entre El Corte Inglés i els sindicats d'empresa que treballen dia a dia per garantir els beneficis de la companyia i no els drets dels treballadors, com constitucionalment tenen establert. Des de la UGT de Catalunya ens preguntem si aquest és el marc de relacions laborals que vol el cap de Recursos Humans d'El Corte Inglés de Catalunya.

El nostre sindicat estudiarà prendre les mides legals oportunes per evitar que aquest tipus accions tornin a repetir-se.



L'informe de control de la contractació de l'Avalot certifica la defunció del contracte indefinit

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 09:54

La revisió de 1.615 contractes revela que el 50% dels contractes a Catalunya són eventuals i que el 81% no indica el salari que ha de cobrar el treballador o treballadora

Tipus de contracte
Image

Com ja és habitual, l'Avalot - Joves de la UGT de Catalunya ha elaborat l'informe de control de la contractació, en aquest cas corresponent al primer semestre de 2007. A partir de la revisió de 1.615 contractes escollits aleatòriament de diferents Oficines de Treball de la Generalitat de Barcelona, Lleida, Girona i Terres de l'Ebre, l'informe revela les següents dades.

MODALITATS CONTRACTUALS I TEMPORALITAT

En relació a les modalitats contractuals que s'han trobat l'Avalot constata el greu problema de temporalitat que pateix el nostre país: el 89% dels contractes analitzats de manera aleatòria són de modalitat temporal, mentre que l'any 2006 van ser el 87% i el 2005, el 83%. Això ens demostra que el que hauria de ser una excepció, el contracte eventual, s'està convertint en la norma per als empresaris, en detriment de la contractació indefinida i, per tant, estable. Si mirem les dades d'anys anteriors ens adonem que en el 2005 i el 2006 el percentatge entre contractes eventuals i contractes d'obra i servei estava prou igualat, però en analitzar les dades d'enguany ens adonem que el percentatge d'eventuals s'ha disparat.

També és important constatar que d'aquests contractes en modalitats temporals, predominen els eventuals i els d'obra i servei; en canvi els contractes en pràctiques i els de formació gairebé mai es realitzen, quan podrien contribuir a regularitzar relacions laborals existents però ocultes com són les de becaris o altres joves sense contracte.

En relació als contractes indefinits, cal assenyalar que un 22 % dels contractes indefinits són conversions de temporals a indefinits.

En relació als contractes temporals també és interessant conèixer que la durada mitjana d'aquest és de 6 mesos.

També constatem que el 6% dels contractes temporals no especifiquin la seva causalitat, deixant en blanc aquest apartat al contracte. Fet que ens mostra que aquests contractes son en frau de llei i que existeix mala fe contractual.

IRREGULARITATS I MALA FE INFORMATIVA

També hem de denunciar les irregularitats i la mala fe informativa de la patronal en no assenyalar aspectes legalment necessaris en un contracte, com són el sou. En un 81% dels contractes analitzats, el salari del treballador o treballadora no està especificat. En l'anterior informe de control de la contractació, el percentatge va ser d'un 77% i en 2005 va ser del 70%. A l'igual que passa amb la temporalitat, hem detectat que cada any s'incrementa el percentatge de contractes en què no se especifica el salari.

Pel que fa al conveni col·lectiu d'aplicació, en un 21,4% dels contractes no s'indica (enfront del 26,9% de l'any passat). Per a l'Avalot, el més preocupant és la mala fe dels empresaris i empresàries, que cada cop ometen més la informació que s'ha de transmetre als treballadors i treballadores en els contractes .

També hem trobat que continua havent-hi contractes que no assenyalen ni el sou ni el conveni col·lectiu d'aplicació, concretament un 14,6% (enfront del 26,5% del 2006), el que ens demostra la voluntat conscient de cert empresariat d'aprofitar la desídia de l'Administració en el control jurídic de la contractació i la noció retrograda de "quant menys informat el treballador o treballadora, millor".

grafica2

PROPOSTES DE L'AVALOT

La realitat contractual que hem trobat ens obliga a denunciar:

1. La normalització del contracte temporal com a via corrent de contractació al nostre país, quan hauria de ser, per definició, l'excepció.

2. La mala fe contractual d'una part de l'empresariat, que realitzen contractes en frau de llei amb plena consciència d'aquest fet.

3. La necessitat que a les Oficines de Treball de la Generalitat es realitzi un control de la qualitat dels contractes.

I per aquest motiu proposem:

  • L'augment de recursos de l'administració destinats a les Oficines de Treball de la Generalitat, amb la voluntat de tenir personal que es dediquin al control legal de la contractació. De la mateixa manera que s'exigeix rigorositat formal i legal als convenis col·lectius, s'ha de demanar també als contractes laborals.
  • La necessitat de noves fórmules per incentivar la contractació indefinida.

A la vegada, fem una crida als treballadors i treballadores del nostre país a revisar els seus contractes laborals amb la voluntat de detectar possibles irregularitats i fraus i posar-se en contacte amb el sindicat, ja que si un contracte està en frau de llei (per exemple, un contracte temporal que no indica la causa de la temporalitat) es pot convertir en un contracte indefinit, segons la llei.



Correus no dóna resposta a les reivindicacions dels treballadors de Montcada i Reixac, que continuaran dilluns amb la seva protesta

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 15:13
Dilluns, els empleats de l'oficina de Correus tornaran a treballar al carrer per reivindicar que se'ls traslladi a les noves dependències

Després de dues jornades de reivindicacions, els treballadors i les treballadores de Correus de Montcada i Reixac (Vallès Occidental) encara no han rebut cap resposta per part de la Direcció Territorial de Correus.

Per aquesta raó, el proper dilluns, 16 de juliol, els delegats de la UGT de Cataluya a Correus tornaran a partir de les 7:00 hores a ocupar l'oficina de Correus de Montcada i els treballadors tornaran a treure les taules i el correu al carrer per fer allà la seva feina de classificació de les cartes per exigir que la Direcció Territorial de Correus es comprometi per escrit i amb una data concreta al trasllat de la plantilla a la nova oficina, enllestida des de fa 11 mesos i situada al mateix carrer de Montiu.

La plantilla de Correus i el nostre sindicat porten anys demanant un nou local, ja que l'actual (situat al carrer de Montiu, 12) és molt petit i no permet als 26 treballadors i treballadores oferir un correcte servei i desenvolupar la seva feina en condicions de salut laboral òptimes. Des de l'estiu de l'any passat, la nova oficina està enllestida i té els permisos municipals, però la direcció de Correus es nega a posar-la en funcionament. Després de les protestes de la plantilla i de la UGT de Catalunya el mes de febrer, amb el suport de l'alcalde de Montcada i Reixac, César Arrizabalaga, la Direcció Territorial de Correus es va comprometre a obrir la nova oficina i traslladar els treballadors i les treballadores en el termini màxim d'un mes, però han passat cinc mesos i la plantilla continua treballant en una carteria on les condicions en matèria de salut laboral són inexistents.

D'altra banda, els treballadors i les treballadores també protesten per l'incompliment de Correus de redimensionar la plantilla a Montcada i Reixac, ja que hi ha noves zones urbanitzades al municipi on no es reparteix el correu per manca de personal, com és el cas de Mas Duran, tot i les reiterades queixes de l'Ajuntament.

NOVA PROTESTA TREBALLADORS CORREUS MONTCADA I REIXAC

DIA: 16 de juliol de 2007

HORA: a partir de les 7 hores
LLOC: Oficina de Correus de Montcada i Reixac (Montiu, 12).



Els treballadors de correus de Montcada tornaran a classificar demà les cartes al carrer com a protesta per les seves condicions laborals

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 10:54

Els delegats de la UGT romandran, mentrestant, tancats a les dependències per denunciar que Correus no ha complert el seu compromís de trasllat a la nova oficina i de redimensionar la plantilla

Els delegats de la UGT de Cataluya a Correus tornaran a ocupar demà l'oficina de Correus de Montacada i Reixac (Vallès Occidental) a partir de les 7:00 hores per exigir que la Direcció Territorial de Correus es comprometi per escrit i amb una data concreta al trasllat de la plantilla a la nova oficina, enllestida des de fa 11 mesos i situada al mateix carrer de Montiu. També com a senyal de protesta, i tal com ha passat avui, els treballadors i les treballadores de l'oficina tornaran a treure les taules i el correu al carrer per fer allà la seva feina de classificació de les cartes.

La plantilla de Correus i el nostre sindicat porten anys demanant un nou local, ja que l'actual (situat al carrer de Montiu, 12) és molt petit i no permet als 26 treballadors i treballadores oferir un correcte servei i desenvolupar la seva feina en condicions de salut laboral òptimes. Des de l'estiu de l'any passat, la nova oficina està enllestida i té els permisos municipals, però la direcció de Correus es nega a posar-la en funcionament. Després de les protestes de la plantilla i de la UGT de Catalunya el mes de febrer, amb el suport de l'alcalde de Montcada i Reixac, César Arrizabalaga, la Direcció Territorial de Correus es va comprometre a obrir la nova oficina i traslladar els treballadors i les treballadores en el termini màxim d'un mes, però han passat cinc mesos i la plantilla continua treballant en una carteria on les condicions en matèria de salut laboral són inexistents.

D'altra banda, els treballadors i les treballadores també protesten per l'incompliment de Correus de redimensionar la plantilla a Montcada i Reixac, ja que hi ha noves zones urbanitzades al municipi on no es reparteix el correu per manca de personal, com és el cas de Mas Duran, tot i les reiterades queixes de l'Ajuntament.

NOVA PROTESTA TREBALLADORS CORREUS MONTCADA I REIXACDIA: 13 de juliol de 2007HORA: a partir de les 7 hores
LLOC: Oficina de Correus de Montcada i Reixac (Montiu, 12).



Enhorabona de la UGT de Catalunya a Isidoro Àlvarez: La medalla d'or al mèrit del treball és un èxit per a l'empresa

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 14:22

El nostre sindicat condidera, però, que aquest reconeixement posa encara més en evidència la necessitat d'un canvi de rumb de les polítiques de personal que El Corte Inglés aplica als centres de Catalunya


La Federació de Comerç, Hostaleria, Turisme i Joc de la UGT de Catalunya valora positivament el reconeixement que el Ministeri de Treball ha fet al president d'El Corte Inglés, amb la concessió de la Medalla al Mèrit del Treball, perquè representa un èxit per a l'empresa.

El nostre sindicat considera, però, que aquest èxit per a la imatge d'El Corte Inglés i per a la del seu president queda desvirtuat pel conflicte enquistat que té lloc als centres de treball de Catalunya. Per a la UGT de Catalunya, la tasca dels "executors" de la política de personal (encapçalada per la Direcció de Recursos Humans de Catalunya), incapaços de trobar solucions que no passin per la pressió antisindical i l'amenaça laboral; incapaços d'entendre el rol reivindicatiu del sindicalisme, i incapaços d'establir processos de negociació efectiva que permetin arribar a acords acceptables per a les parts fan un mal favor a la imatge pública d'una de les empreses més fortes i amb més projecció de l'economia espanyola i catalana.



IPC juny: Els transports, un dels principals elements que generen més inflació a Catalunya que a Espanya

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 11:46

L'increment de preus per als 'mileuristes' s'apropa més al 2,9% que al 2,7% oficial a Catalunya

Els preus van pujar el passat mes de juny un 0,2% a Espanya i un 0,3% a Catalunya. De nou, el nostre país pateix un diferencial d'inflació superior a la mitjana de l'Estat i a les Comunitats Autònomes més competitives: a Madrid l'increment ha estat de dues dècimes i al País Basc i al País València, d'una dècima. Les partides que més han augmentat de preu aquest mes han estat el parament de la llar (0,7%) i les típiques d'un mes estiuenc, com hotels, cafès i restaurants (0,6%), i transports (0,4%).

Així, la inflació interanual a Catalunya queda situada en un 2,7%. No només no s'aconsegueix reduir el diferencial que ens situa tres dècimes per sobre de la resta de l'Estat espanyol, sinó que som la Comunitat Autònoma amb l'IPC interanual més elevat, amb els efectes que això genera sobre la nostra economia (redueix la competitivitat) i sobre les economies domèstiques (redueix el poder adquisitiu). Els grups que més s'han incrementat en el darrer any han estat l'ensenyament (6,4%), begudes i tabac (6,3%), i hotels, cafès i restaurants (5,8%).

Els preus del transport

Aquest mes de juny, el cost del transport ha tornat a augmentar en 4 dècimes respecte el mes anterior, un comportament degut a l'augment dels preus dels carburants. Aquest és precisament, un dels fets diferencials que fan que el nivell d'inflació a Catalunya sigui més elevat que a la resta d'Espanya, i que repercuteix directament sobre els costos mitjans de transport.

Els costos mitjans de transport a Catalunya són més alts que a l'Estat espanyol per dues raons: la primera, per la major existència de peatges en el transport per carretera, i la segona, pels majors costos de congestió, deguts a una intensitat de trànsit força més alta a Catalunya (especialment en l'àmbit metropolità) que a la mitjana espanyola, a causa de la manca de dotació d'infrastructures de transport públic i privat.

Els problemes que la mobilitat ineficient comporta per a la nostra economia han estat denunciats reiteradament per la UGT de Catalunya. La manca d'infraestructures (vials, ferroviàrias, aeroportuàries) comporta greuges en la distribució de mercaderies i sobrecostos per als treballadors i les treballadores en l'accés al seu lloc de treball, on moltes vegades no arriba el transport públic (polígons industrials). Per una altra banda, els canals de distribució de béns van ser objecte d'estudi en la comissió en què va participar el nostre sindicat, que ja va apuntar-hi com una de les causes del diferencial d'inflació.

L'IPC dels 'mileuristes'

El percentatge de despesa en alimentació i habitatge respecte a la despesa total d'una família és més gran si els ingressos familiars són baixos. Així, una família mileurista, amb ingressos inferiors als 1.000 euros mensuals, dedica un 60% al pagament d'habitatge i alimentació, mentre que una família de rendes altes hi dedica tan sols el 45% dels seus ingressos.

Habitatge i alimentació són precisament dos dels grups més inflacionistes en els darrers cinc anys. Per tant, la taxa de variació general es veu augmentada quan ponderem les taxes de variació de cada grup segons el pes relatiu de despesa dels mileuristes, on habitatge i alimentació tenen més pes.

Així, aplicant aquesta ponderació dels grups, obtenim que l'IPC suportat del mes de juny per als treballadors i les treballadores que cobren per sota dels 1.000 euros s'apropa més al 2,6% que al 2,4% oficial en el cas d'Espanya, i s'apropa més al 2,9% que al 2,7% oficial a Catalunya, ja que l'IPC oficial només té en compte una distribució de despesa general i no de rendes baixes.

El diferencial d'inflació mileurista entre Catalunya i Espanya se situa durant el mes de juny en 3 dècimes. El seu comportament des de començaments d'any ha estat a l'alça, sent nul al mes de gener i amb tendència a l'alça fins a arribar a les 3 dècimes de diferencial.

No hem d'oblidar que les taxes de creixement són acumulatives i que durant els darrers anys Catalunya, i els segments de rendes més baixes especialment, ha acumulat augments de preus superiors als de l'Estat espanyol.

Per tant, la UGT de Catalunya denuncia un cop més la pèrdua de capacitat adquisitiva dels treballadors i treballadores del nostre país, especialment d'aquell conjunt de població que, amb rendes baixes, ha de suportar uns augments relatius en el cost de la vida molt superiors als de les rendes més altes. I recordem que a Catalunya són més de 1.200.000 els treballadors i les treballadores que cobren sous per sota dels 1.000 euros. Per això, el nostre sindicat s'ha compromès a no acceptar salaris submileuristes en els convenis col·lectius que negociï.

D'altra banda continuem defensant les clàusules de revisió salarial i l'IPC català a tots els convenis com un instrument efectiu per corregir la pèrdua de poder adquisitiu dels treballadores i les treballadores amb la pujada constant dels preus.



Els treballadors de correus de Montcada i Reixac estan classificant les cartes al carrer com a protesta per les condicions laborals

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 10:23

Cinc mesos després, la direcció de Correus no ha complert el seu compromís de traslladar els treballadors a la nova oficina ni de redimensionar la plantilla per les noves necessitats del municipi


Com ja vam anunciar ahir, els delegats i les delegades de la UGT de Catalunya a Correus han ocupat l'oficina de Correus de Montcada i Reixac (Vallès Occidental), com ja van fer durant dos dies el passat mes de febrer, fins que la Direcció Territorial de Correus no es comprometi per escrit i amb una data concreta al trasllat de la plantilla a la nova oficina, enllestida des de fa 11 mesos i situada al mateix carrer de Montiu. També com a senyal de protesta, els treballadors i les treballadores de l'oficina han tret les taules i el correu al carrer i estan fent allà la seva feina de classificació de les cartes.

La plantilla de Correus i el nostre sindicat porten anys demanant un nou local, ja que l'actual (situat al carrer de Montiu, 12) és molt petit i no permet als 26 treballadors i treballadores oferir un correcte servei i desenvolupar la seva feina en condicions de salut laboral òptimes. Des de l'estiu de l'any passat, la nova oficina està enllestida i té els permisos municipals, però la direcció de Correus es nega a posar-la en funcionament. Després de les protestes de la plantilla i de la UGT de Catalunya el mes de febrer, amb el suport de l'alcalde de Montcada i Reixac, César Arrizabalaga, la Direcció Territorial de Correus es va comprometre a obrir la nova oficina i traslladar els treballadors i les treballadores en el termini màxim d'un mes, però han passat cinc mesos i la plantilla continua treballant en una carteria on les condicions en matèria de salut laboral són inexistents.

D'altra banda, els treballadors i les treballadores també protesten per l'incompliment de Correus de redimensionar la plantilla a Montcada i Reixac, ja que hi ha noves zones urbanitzades al municipi on no es reparteix el correu per manca de personal, com és el cas de Mas Duran, tot i les reiterades queixes de l'Ajuntament.



El Corte Inglés i els seus sindicats reconeixen haver vulnerat drets fonamentals dels delegats sindicals

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 10:16

Cinc mesos després, la direcció de Correus no ha complert el seu compromís de traslladar els treballadors a la nova oficina ni de redimensionar la plantilla per les noves necessitats del municipi


Com ja vam anunciar ahir, els delegats i les delegades de la UGT de Catalunya a Correus han ocupat l'oficina de Correus de Montcada i Reixac (Vallès Occidental), com ja van fer durant dos dies el passat mes de febrer, fins que la Direcció Territorial de Correus no es comprometi per escrit i amb una data concreta al trasllat de la plantilla a la nova oficina, enllestida des de fa 11 mesos i situada al mateix carrer de Montiu. També com a senyal de protesta, els treballadors i les treballadores de l'oficina han tret les taules i el correu al carrer i estan fent allà la seva feina de classificació de les cartes.

La plantilla de Correus i el nostre sindicat porten anys demanant un nou local, ja que l'actual (situat al carrer de Montiu, 12) és molt petit i no permet als 26 treballadors i treballadores oferir un correcte servei i desenvolupar la seva feina en condicions de salut laboral òptimes. Des de l'estiu de l'any passat, la nova oficina està enllestida i té els permisos municipals, però la direcció de Correus es nega a posar-la en funcionament. Després de les protestes de la plantilla i de la UGT de Catalunya el mes de febrer, amb el suport de l'alcalde de Montcada i Reixac, César Arrizabalaga, la Direcció Territorial de Correus es va comprometre a obrir la nova oficina i traslladar els treballadors i les treballadores en el termini màxim d'un mes, però han passat cinc mesos i la plantilla continua treballant en una carteria on les condicions en matèria de salut laboral són inexistents.

D'altra banda, els treballadors i les treballadores també protesten per l'incompliment de Correus de redimensionar la plantilla a Montcada i Reixac, ja que hi ha noves zones urbanitzades al municipi on no es reparteix el correu per manca de personal, com és el cas de Mas Duran, tot i les reiterades queixes de l'Ajuntament.



Els treballadors de DOGI faran vaga de 24 hores i es manifestaran fins l'ajuntament del masnou el 24 de Juliol

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 17:30

La UGT de Catalunya, majoritària al comitè d'empresa, s'oposa rotundament a l'ERO presentat per la companyia i considera que el pla de viabilitat presentat és una enganyifa


Per un problema de forma en la comunicació de vaga a l'empresa i per evitar que la vaga convocada per demà fos declarada il·legal, el Comitè d'Empresa de Dogi ha decidit desconvocar-la i canviar de data. Així, els treballadors i les treballadores de les tres plantes de la companyia textil Dogi faran vaga de 24 hores (de 6h a 6h) el proper dimarts, 24 de juliol
. A més, a partir de les 11 hores, la plantilla es concentrarà davant de la planta de Dogi, al carrer d'Itàlia, i marxarà fins a la porta de l'Ajuntament del Masnou, on llegiran un manifest.

Aquestes mobilitzacions es realitzaran en senyal de protesta per la decisió de l'empresa de reduir en 170 llocs de treball la seva plantilla actual de 465 empleats. El passat 5 de juliol, el Comitè d'Empresa (on la UGT de Catalunya és majoria) va comunicar a l'assemblea de treballadors i treballadores el contingut de la primera reunió de mediació, mantinguda el dia anterior entre comitè, representants de l'empresa i del Departament de Treball. Els treballadors van ratificat la decisió d'anar a la vaga i van donar al comitè plena potestat per convocar les mobilitzacions que cregui oportunes.

Dogi va presentar el passat 27 de juny un Expedient de Regulació d'Ocupació, després d'anunciar el tancament de les seves plantes a Cardedeu (50 treballadors) i Parets del Vallès (15 treballadors) per unificar la plantilla en un nou centre que s'ubicarà en El Masnou (Maresme), on es troba la seu de la companyia, i que està previst que s'inauguri a finals de 2007 o principis de 2008.

El comitè d'empresa s'ha oposat des del primer moment a l'ERO presentat, tenint en consideració que l'empresa ja en va presentar al mes de gener un altre que afectà a 99 treballadors. Per al nostre sindicat, és impossible que el pla de viabilitat engegat amb aquest darrer ERO hagi tingut cap oportunitat de desenvolupar-se i, arribats a aquest punt, els representants dels treballadors no se'n refien de nous processos de viabilitat de la companyia, que consideren una enganyifa.

A més, la UGT de Catalunya també manifesta obertament les seves reticències al seguit de mesures presentades pel conseller delegat de Dogi, Karel Schröder, en la darrera Junta General d'Accionistes de la companyia, encapçalades per la proposta de reduir de 10 a 6 milions els metres anuals produïts a les seves plantes. Per al nostre sindicat, Dogi hauria d'haver aprofitat la construcció de la nova planta per rendibilitzar la seva producció a Catalunya amb la plantilla actual.

D'altra banda, Schröder també ha anunciat les intencions de Dogi de centrar-se en els seus clients més rendibles i importants, és a dir, aquells que absorbeixen gran part de la producció. Així, dels més de 2.000 clients als que Dogi subministrava abans de l'anterior ERO passarien a un centenar. La UGT de Catalunya al comitè d'empresa, però, entén que aquesta estrategia comercial pot suposar un important perill per al futur de la companyia, sobretot si aquesta sel·lecció d'empreses també opten per la deslocalització, tal i com ha fet, precisament, Dogi.



El comitè d'empresa exigeix a Merck que desvetlli quin serà el futur dels seus treballadors i la viabilitat de les seves plantes

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 17:21

Els treballadors i les treballadores de la planta de Merck Farma y Química, situada a Mollet del Vallès, s'han manifestat novament avui davant de la fàbrica per protestar per la incertesa que viuen com a resultat de la fusió amb l'empresa suïssa de biotecnologia farmacèutica Serono i de la venda de la divisió de genèrics a la farmacèutica nord-amerciana Mylan. Les mobilitzacions continuaran de 12 a 15 hores fins al proper divendres 13 de juliol.

Els representants dels treballadors han presentat avui a la direcció de l'empresa les seves exigències. Per a la UGT de Catalunya resulta inadmissible la situació d'incertesa que es viu actualment. El nostre sindicat ha exigit a la direcció que negociï amb els representants dels treballadors i les treballadores la fusió amb Serono i les seves conseqüències per a la plantilla de Mollet del Vallès, així com que l'empresa presenti un pla de viabilitat de la planta catalana que confirmi si es mantindrà la producció i, per tant, els llocs de treball.

El procés de fusió de l'alemanya Merck amb la suïssa Serono comportarà el trasllat de tres departaments de la planta de Mollet del Vallès a Madrid, concretament el d'oncologia, el d'ètics (medicaments amb marca) i el d'investigació i anàlisi clíniques. En aquests departaments -de recerca i d'alt valor afegit- treballen 14 professionals, que seran traslladats. L'empresa ha comunicat aquesta decisió als treballadors i les treballadores sense oferir cap tipus de negociació amb els sindicats.

A més, Merck ha venut la seva divisió de medicaments genèrics, Genéricos Merck, a l'empresa farmacèutica nordamericana Mylan. Aquest fet ha despertat els temors de la plantilla, ja que el 45% de la producció total de Merck anava destinada a Genéricos Merck.



Delegats de CCOO agredeixen sindicalistes de la UGT de Catalunya

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 10:29
La UGT de Catalunya exigeix a la direcció de CC.OO. que demani disculpes per les agressions dels seus delegats a sindicalistes de la UGT

La UGT de Catalunya es planteja denunciar els agressors en els tribunals

La UGT de Catalunya considera de màxima gravetat les agressions que els representants del nostre sindicat han rebut aquesta tarda en l'acte de la signatura de la pròrroga del Conveni d'Hostaleria de Catalunya, que la UGT de Catalunya considera altament satisfactori ja que suposa un increment salarial del 2,7%.

Des de la UGT de Catalunya, exigim a CC.OO que desterri aquest tipus d'actituds i als seus protagonistes, ja que aquestes lamentables imatges contribueixen a crear una mala imatge del sindicalisme.

L'actitud d'amenaces i agressions demostren el nerviosisme i la incoherència d'alguns dels delegats de CC.OO. de Catalunya.



La UGT demana a CCOO coherència de no signar el conveni de l'Hotel Juan Carlos I

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 10:13
La pròrroga del Conveni d'Hostaleria de Catalunya, que el nostre sindicat signarà aquesta tarda, suposa un increment salarial del 2,7%, mentre que el preacord del Conveni de l'Hotel Juan Carlos I inclou un increment del 2,1%

Des de la Federació de Comerç, Hostaleria, Turisme i Joc de la UGT de Catalunya no entenem que CCOO ens demani públicament "coherència" i que no signem la pròrroga del Conveni d'Hostaleria de Catalunya, que suposa un increment salarial del 2,7%, segons ells, molt insuficient. Tanmateix, CCOO ha arribat a un principi d'acord en solitari per signar el conveni de l'Hotel Juan Carlos I, amb un increment salarial del 2,1%, sis dècimes per sota de l'increment del conveni d'hostaleria que rebutgen.

La UGT de Catalunya, com a sindicat majoritari al sector amb 1.400 delegats i delegades, defensa i signarà una pròrroga del Conveni d'Hostaleria de Catalunya, que tindrà vigència de l'1 de maig al 31 de desembre de 2007 perquè tots els treballadors i treballadores amb contractes temporals, fixes-discontinus, etc., puguin beneficiar-se de l'increment salarial del 2,7% que s'ha pactat per a enguany.

La signatura de la pròrroga del conveni, que afecta 250.000 treballadors i treballadores a tot Catalunya, va ser aprovada per unanimitat en l'assemblea de delegats i afiliats de la UGT de Catalunya del sector de l'hostaleria el passat dijous, 5 de juliol.

La UGT de Catalunya signa aquesta pròrroga del conveni perquè suposa un avenç important en la millora de les condicions salarials dels treballadors i les treballadores del sector. Amb aquest augment del 2,7%, ja hem aconseguit que els treballadors de l'Hostaleria a la província de Barcelona, un gruix de treballadors estables de gairebé 100.000 professionals, cobrin un sou per sobre dels 1.000 euros, quedant només per sota d'aquesta quantitat les categories 5a bis (els treballadors que accedeixen a la primera feina al sector i els que no tenen cap experiència professionals, amb 953,14 euros) i 6a (els aprenents menors de 18 anys, amb 836 euros).

Tanmateix, aquesta pròrroga ha estat només el primer pas. L'increment salarial i les millores s'hauran de revisar, consolidar i ampliar a la resta de províncies catalanes amb la signatura del nou conveni, a començaments de l'any vinent, ja que amb la pròrroga que se signa demà s'ha acordat la creació d'una comissió que durant els propers mesos de 2007 haurà de negociar la reagrupació de categories i grups professionals que fins ara existien a nivell català per adaptar-los a l'Acord laboral estatal d'hostaleria.

pdf Taula de salaris de l'Hotel Juan Carlos I 1,13 Mb



La UGT interposa una demanda contra El Corte Inglés per vulnerar els drets sindicals dels seus delegats

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 09:50

Tal i com ja vàrem anunciar, la UGT de Catalunya ha portat davant la justícia ordinària El Corte Inglés de Plaça Catalunya (Barcelona) per la vulneració dels drets sindicals dels seus representants al centre.

El nostre sindicat va interposar la demanda el passat 5 de juliol al Jutjat Social de Barcelona. En ella, la UGT de Catalunya denuncia que l'empresa i els seus "departaments" sindicals s'han mantingut en la seva negativa de fer possible un model de Relacions Laborals basat en el diàleg i el respecte, limitant als portaveus de la UGT de Catalunya la seva participació als òrgans de representació dels treballadors de l'empresa i excloent-los de les funcions i dels drets que li són propis.

L'actitud de l'empresa i dels seus "departaments" sindicals continua sent d'assetjament i de discriminació sindical als delegats sindicals de la UGT de Catalunya. La discriminació sindical vers als nostres delegats es manifesta mitjançant l'assetjament i la manca d'informació que es proporciona als delegats sindicals de la UGT, limitant greument la seva capacitat d'actuació sindical i de la seva pròpia activitat, és el detonant d'una discriminació sindical que es produeix dia rera dia vers els delegats de la UGT de Catalunya.

La UGT de Catalunya exigeix:

  • Que, de forma immediata, acabin les instruccions que l'empresa dóna als seus sindicats (FETICO i FASGA) de limitació de l'activitat sindical.
  • El cessament immediat de qualsevol actuació que tendeixi a condicionar l'activitat dels delegats sindicals de la UGT de Catalunya.
  • El reconeixement del Comitè d'Empresa aprovat en la primera reunió del 17 de gener com l'únic vàlid i la derogació de les posteriors modificacions imposades.

És per això que a la UGT de Catalunya no li queda més remei que buscar l'empara dels tribunals de Justícia per fer valer els seus drets com a representació dels treballadors i les treballadores del centre.



La UGT aconsegueix un sou mínim de 1000€ per als treballadors d'hostaleria de Barcelona

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 09:46

L'increment salarial per a aquest any que se signa demà suposa un avenç molt important que es consolidarà i ampliarà a la resta de Catalunya en el Conveni d'Hostaleria de Catalunya de l'any vinent


La UGT de Catalunya, com a sindicat majoritari al sector amb 1.400 delegats i delegades, signarà demà dimarts, 10 de juliol, a les 17 hores, a la seu de Foment del Treball, una pròrroga del Conveni d'Hostaleria de Catalunya, que tindrà vigència de l'1 de maig al 31 de desembre de 2007. Aquesta pròrroga del conveni 2004-2007 se signa perquè tots els treballadors i treballadores amb contractes temporals, fixes-discontinus, etc., puguin beneficiar-se de l'increment salarial del 2,7% que s'ha pactat per a enguany.

La signatura de la pròrroga del conveni, que afecta 250.000 treballadors i treballadores a tot Catalunya, va ser aprovada per unanimitat en l'assemblea de delegats i afiliats de la UGT de Catalunya del sector de l'hostaleria el passat dijous, 5 de juliol.

La UGT de Catalunya signa aquesta pròrroga del conveni perquè suposa un avenç important en la millora de les condicions salarials dels treballadors i les treballadores del sector. Amb aquest augment del 2,7%, ja hem aconseguit que els treballadors de l'Hostaleria a la província de Barcelona, un gruix de treballadors estables de gairebé 100.000 professionals, cobrin un sou per sobre dels 1.000 euros, quedant només per sota d'aquesta quantitat les categories 5a bis (els treballadors que accedeixen a la primera feina al sector i els que no tenen cap experiència professionals, amb 953,14 euros) i 6a (els aprenents menors de 18 anys, amb 836 euros).

Tanmateix, aquesta pròrroga ha estat només el primer pas. L'increment salarial i les millores s'hauran de revisar, consolidar i ampliar a la resta de províncies catalanes amb la signatura del nou conveni, a començaments de l'any vinent, ja que amb la pròrroga que se signa demà s'ha acordat la creació d'una comissió que durant els propers mesos de 2007 haurà de negociar la reagrupació de categories i grups professionals que fins ara existien a nivell català per adaptar-los a l'Acord laboral estatal d'hostaleria.

D'altra banda, des de la UGT de Catalunya no entenem que CCOO s'hagi negat a signar aquesta pròrroga del conveni d'hostaleria criticant la seva insuficiència, però que en canvi hagi arribat a un principi d'acord en solitari per signar el conveni de l'Hotel Juan Carlos I, amb un increment salarial del 2,1%, sis dècimes per sota de l'increment del conveni d'hostaleria que rebutgen.



La plantilla de Merck veu perillar els seus llocs de treball per la fusió amb SERONO i la venda de la divisió de genèrics a Mylan

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 10:01

La UGT de Catalunya ha convocat concentracions dels treballadors de la planta de Mollet del Vallès del 9 al 13 de juliol


La UGT de Catalunya denuncia que perillen els llocs de treball de la planta de Merck Farma y Química, situada a Mollet del Vallès i on treballen 600 persones, com a resultat de la fusió amb l'empresa suïssa de biotecnologia farmacèutica Serono i de la venda de la divisió de genèrics a la farmacèutica nordamericana Mylan.

El procés de fusió de l'alemanya Merck amb la suïssa Serono comportarà el trasllat de tres departaments de la planta de Mollet del Vallès a Madrid, concretament el d'oncologia, el d'ètics (medicaments amb marca) i el d'investigació i anàlisi clíniques. En aquests departaments -de recerca i d'alt valor afegit- treballen 14 professionals, que seran traslladats. L'empresa ha comunicat aquesta decisió als treballadors i les treballadores sense oferir cap tipus de negociació amb els sindicats.

D'altra banda, Merck ha venut la seva divisió de medicaments genèrics, Genéricos Merck, a l'empresa farmacèutica nordamericana Mylan. Aquest fet ha despertat els temors de la plantilla, ja que el 45% de la producció total de Merck anava destinada a Genéricos Merck.

Davant d'aquesta situació, la UGT de Catalunya ha exigit a la direcció que es negociï amb els representants dels treballadors i les treballadores la fusió amb Serono i les seves conseqüències per a la plantilla de Mollet del Vallès, així com que l'empresa presenti un pla de viabilitat de la planta catalana que confirmi si es mantindrà la producció i, per tant, els llocs de treball.

De moment, la UGT de Catalunya ha convocat mobilitzacions de protesta: els dies 9, 10, 11, 12 i 13 de juliol, els treballadors i les treballadores de Merck es concentraran de 12 a 15 hores davant de l'entrada de la planta de Mollet del Vallès.


Concentracions de la plantilla de Merck

DIES
: del 9 al 13
de juliol de 2007
HORA: de 12 a 15 hores
LLOC: davant de la planta de Merck, Carretera Nacional 152 (C17), km 19 (Mollet del Vallès).


El Corte Inglés vulnera els drets de dues mares treballadores

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 10:19

La UGT de Catalunya porta l'Hipercor de Girona als tribunals per negar a dues treballadores el dret a concretar l'horari de la jornada reduïda per cura de menors


El Corte Inglés continua posant traves a les mares treballadores i vulnerant el seu dret a reduir la jornada per cura de menor i a concretar aquest horari de jornada reduïda. En un nou cas de vulneració de drets i de persecució sindical, l'Hipercor de Girona a negat a una delegada sindical de la UGT de Catalunya, Anna Pujolar, i a una afiliada al nostre sindicat la sol·licitud per concretar l'horari de la jornada reduïda de dilluns a divendres. El nostre sindicat presentarà una demanda als tribunals per aquests dos casos.

Les dues treballadores van sol·licitar en abril i maig, respectivament, a la direcció de l'Hipercor de Girona una ampliació d'horari dins de la seva jornada reduïda: tenen una reducció d'1/3 de la jornada i sol·liciten una reducció d'1/8, tal com permet la nova Llei d'Igualtat. A més, les dues treballadores van sol·licitar una nova concreció horària, de dilluns a divendres (actualment treballen de dilluns a dissabte).

Passat el termini en què l'empresa està obligada a donar resposta, la direcció va denegar la sol·licitud a les dues treballadores i els va demanar més informació que justifiqués el nou horari. En el cas de la delegada de la UGT de Catalunya, a més, Hipercor li va imposar un altre horari diferent del que està fent i del que demana.

El passat 15 de juny, l'empresa va denegar novament la sol·licitud de les dues treballadores, argumentant que no són "raons excepcionals" i "per causes organitzatives del departament". Respecte a les raons organitzatives del departament que addueix Hipercor, hem de dir que la delegada treballa en la línia de caixa, on hi ha aproximadament 40 treballadores més, i que l'afiliada rota diàriament de departament en funció de les necessitats de personal que s'han de cobrir.

Paradoxalment, mentre nega a les mares treballadores els seus drets més bàsics reconeguts a l'Estatut dels Treballadors, El Corte Inglés ha sol·licitat a l'Instituto de la Mujer (Ministeri de Treball i Afers Socials) que li reconegui com a "Entitat col·laboradora en la igualtat d'oportunitats" dins del Programa Óptima.



Els delegats i afiliats de la UGT aproven per unanimitat el preacord del conveni d'hostaleria

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 10:08

El conveni, que afecta 250.000 treballadors i treballadores a Catalunya, se signarà el proper 10 de juliol


Aquest matí, l'assemblea de delegats i afiliats de la UGT de Catalunya al sector de l'hostaleria ha aprovat per unanimitat el principi d'acord del Conveni Col·lectiu d'Hostaleria de Catalunya, que afecta 250.000 treballadors i treballadores al nostre país. A l'assemblea han participat 150 treballadors i treballadores procedents de 100 empreses, més de la meitat de les quals són grans cadenes d'hostaleria.

Aquest conveni, que tindrà vigència de l'1 de maig al 31 de desembre de 2007, és una pròrroga de l'anterior (2004-2007) que s'ha fet perquè tots els treballadors i treballadores amb contractes temporals, fixes-discontinus, etc., puguin beneficiar-se de l'increment salarial del 2,7% que s'ha pactat per a enguany.

El nou conveni sectorial s'haurà de signar l'any vinent, ja que s'ha creat una comissió que durant aquests mesos haurà de negociar la reagrupació de categories i grups professionals que fins ara existien a nivell català per adaptar-los a l'Acord laboral estatal d'hostaleria.

El preacord el van signar el passar 26 de juny la UGT de Catalunya i les patronals Confederació d'Hostaleria, Gremi de Restauració i ACERCO. El conveni se signarà finalment el proper dia 10 de juliol a les 17 hores a la seu de Foment del Treball.

La UGT de Catalunyá és el sindicat majoritari al sector, amb 1.400 delegats i delegades.



Els treballadors de DOGI faran vaga de 24 hores el proper dijous 12 de juliol

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 16:35
La UGT de Catalunya, majoritària al comitè d'empresa, s'oposa rotundament a l'ERO presentat per la companyia i considera que el pla de viabilitat presentat és una enganyifa

El treballadors i les treballadores de les tres plantes de la companyia textil Dogi estan convocats el proper dijous 12 de juliol a una vaga de 24 hores en senyal de protesta per la decisió de l'empresa de reduir en 170 llocs de treball la seva plantilla actual de 465 empleats.

Així ho ha confirmat avui el comitè d'empresa (on la UGT de Catalunya és majoria) després de comunicar en l'assemblea de treballadors el contingut de la primera reunió de mediació, mantinguda ahir entre comitè, representants de l'empresa i del Departament de Treball. Els treballadors han ratificat la decisió d'anar a la vaga i han donat al comitè plena potestat per convocar les mobilitzacions que cregui oportunes.

Dogi va presentar el passat 27 de juny un Expedient de Regulació d'Ocupació, després d'anunciar el tancament de les seves plantes a Cardedeu (50 treballadors) i Parets del Vallès (15 treballadors) per unificar la plantilla en un nou centre que s'ubicarà en El Masnou (Maresme), on es troba la seu de la companyia, i que està previst que s'inauguri a finals de 2007 o principis de 2008.

El comitè d'empresa s'ha oposat des del primer moment a l'ERO presentat, tenint en consideració que l'empresa ja en va presentar al mes de gener un altre que afectà a 99 treballadors. Per al nostre sindicat, és impossible que el pla de viabilitat engegat amb aquest darrer ERO hagi tingut cap oportunitat de desenvolupar-se i, arribats a aquest punt, els representants dels treballadors no se'n refien de nous processos de viabilitat de la companyia, que consideren una enganyifa.

A més, la UGT de Catalunya també manifesta obertament les seves reticències al seguit de mesures presentades pel conseller delegat de Dogi, Karel Schröder, en la darrera Junta General d'Accionistes de la companyia, encapçalades per la proposta de reduir de 10 a 6 milions els metres anuals produïts a les seves plantes. Per al nostre sindicat, Dogi hauria d'haver aprofitat la construcció de la nova planta per rendibilitzar la seva producció a Catalunya amb la plantilla actual.

D'altra banda, Schröder també ha anunciat les intencions de Dogi de centrar-se en els seus clients més rendibles i importants, és a dir, aquells que absorbeixen gran part de la producció. Així, dels més de 2.000 clients als que Dogi subministrava abans de l'anterior ERO passarien a un centenar. La UGT de Catalunya al comitè d'empresa, però, entén que aquesta estrategia comercial pot suposar un important perill per al futur de la companyia, sobretot si aquesta sel·lecció d'empreses també opten per la deslocalització, tal i com ha fet, precisament, Dogi.



Constituïda la taula de negociació del primer conveni català de la geriatria

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 10:12
Aquesta taula, esperada durant més d'un any, s'ha pogut constituir gràcies a la pressió exercida per la UGT de Catalunya, l'únic sindicat que s'ha mobilitzat per assolir el conveni català del sector

El conveni català dels treballadors i les treballadores del sector de la geriatria va donar ahir un dels primers passos: la constitució de la taula de negociació del conveni col·lectiu que ha de regular el sector a nivell autonòmic.

Tot i que aquesta taula tècnica hauria d'haver-se constituït al mes d'abril de 2006, fins al moment no hi ha hagut cap tipus d'acord pel constant boicoteig per part de la patronal. Durant més d'un any, el nostre sindicat ha reivindicat aquest conveni autonòmic, que ha de servir per dignificar laboralment el sector de la Geriatria català, centrant el futur d'aquest conveni català en tres qüestions principals: els salaris, la càrrega de treball i la formació.

La UGT de Catalunya (majoritària en el sector) ha estat l'únic sindicat en manifestar-se per defensar els drets dels professionals catalans de la Geriatria i exigir una millora substancial en les seves condicions de treball.

La darrera acció convocada pel nostre sindicat va ser la concentració de treballadors i treballadores davant el Parlament de Catalunya, on van ser rebuts, entre altres, pel president de la Generalitat, José Montilla. Aquesta acció va precipitar una reunió amb el Departament de Treball, que es va comprometre a tutelar la taula negociadora que ahir, finalment, es va iniciar.

La precarietat laboral en el sector

Els 22.000 treballadors i treballadores (el 90% són dones) de residències i centres de dia per a gent gran estan emparats actualment per un conveni estatal de la Geriatria, que la UGT de Catalunya considera totalment insuficient. Els i les auxiliars de geriatria dels centres privats i concertats cobren un salari que no arriba als 800 euros bruts al mes per una jornada de 40 hores setmanals, cobren només 7 euros per treballar un dia festiu sencer i tenen l'antiguitat congelada. Aquests treballadors i treballadores demanen l'equiparació salarial amb els treballadors dels centres públics, que cobren 1.168 euros bruts al mes. A Catalunya hi ha només 17 centres geriàtrics públics, dels 1.046 centres que hi ha a tot Catalunya.

Amb aquests salaris i les dures condicions físiques i emocionals que suposa la cura de la gent gran (18 de cada 25 malalts de fibromiàlgia són treballadores de la geriatria), les empreses no troben personal que s'hi vulgui dedicar. Això suposa, d'una banda, una sobrecàrrega de feina per a la gent amb experiència que treballa en aquests centres, així com que es contracti personal sense formació adequada, en molts casos persones immigrades (representen ja el 20% del personal) a qui es paga menys o a qui, en alguns pisos-residències, es lloga un llit a canvi de "vigilar" els residents. El nostre sindicat calcula que actualment la meitat dels treballadors i les treballadores de centres geriàtrics no tenen una formació adequada. És evident que, en aquestes condicions, és impossible oferir un servei de qualitat a la ciutadania. D'altra banda, la UGT de Catalunya també demana a l'Administració una acreditació de centres.

pdf El Conveni de Geriatria 514,90 Kb

Catalunya arribarà als 600.000 autònoms abans de finalitzar l'any

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 17:54
La CTAC-UGT de Catalunya preveu la progressió de les altes al RETA després de l'entrada en vigor de la Llei del Treball Autònom

El creixement en el nombre de persones que s'han donat d'alta en el Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) continua una marxa ascendent mantenint-se en un percentatge interanual del 3,3%, superant a tot l'Estat els tres milions de treballadors per compte propi.

Catalunya continua al capdavant en el nombre de treballadors autònoms de l'Estat, amb més de 570.000, una xifra que la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC-UGT de Catalunya) preveu que creixi fins arribar als 600.000 treballadors per compte propi abans que finalitzi el 2007.

Per a la CTAC-UGT de Catalunya, la recent aprovació de l'Estatut del Treball Autònom, que ofereix una major seguretat jurídica i protecció social al col·lectiu, així com l'àmplia incorporació d'immigrants, són les bases que sustentaran aquest augment en els propers mesos. Així mateix, també tenen gran importància els increments en les ajudes en matèria de foment de l'autocupació aprovades recentment pel Ministeri de Treball que està animant a un sector cada cop més jove a incorporar-se al mercat laboral a través d'aquest sistema de treball independent.

La CTAC-UGT de Catalunya espera que l'adaptació de la llei a l'àmbit català, que s'espera iniciar després de l'estiu, superi les previsions i que les garanties que s'atorguen al treball per compte propi facin més atractiva l'autocupació de qualitat en el mercat de treball català.



Atur juny 2007: vinculem la qualitat del mercat laboral a la millora de la formació professional

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 13:34

El canvi de model productiu al nostre país s'ha de basar en la qualitat de la producció i no en els baixos salaris

Després de dos anys en què el juny l'atur es reduïa, el passat mes ha augmentat en 677 persones, tot situant-se el nombre total de persones desocupades en 245.490. Aquesta dinàmica és molt diferent a la de l'Estat Espanyol, on l'atur ha baixat en 7.362 persones (-0,37%). També a Madrid ha descendit en un 0,69% i al País Basc un 2,67%, de manera que tornem a perdre possibilitats de generar tanta ocupació com la resta dels motors de l'Estat.

Per sectors, el que més persones desocupades ha registrat ha estat la construcció (351 persones), un sector que, com sempre hem avisat, genera molta ocupació però sempre inestable, amb baixos salaris i poca qualificació.

Per territoris, Barcelona i Lleida han estat les províncies que han influenciat en l'augment de persones registrades a l'atur, ja que a Girona i a Tarragona l'atur ha disminuït, segurament per l'activació de la temporada d'estiu en ser províncies costeres i molt turístiques. Hem d'alertar de l'atur a Lleida, en especial en el sector agrícola, ja que dels 124 nous desocupats en aquesta província, 56 són del sector.

També hem de donar un toc d'alerta, com és habitual, respecte a la desocupació femenina. Mentre que l'atur masculí ha disminuït un 1% respecte al mes de maig (1.021 homes menys), les dones registrades a l'atur han augmentat en un 1,2% (1.698 dones més). Com ha passat a les dades de l'atur general, a les úniques províncies on no han augmentat les dones aturades han estat Tarragona i Girona. De nou es fa palès la necessitat de polítiques personalitzades per a col·lectius amb necessitats específiques per a la entrada i manteniment en el mercat laboral, com és el cas de les dones.

Pel que fa a la contractació, Aquest juny s'han realitzat 249.011 contractes, gairebé 7.400 contractes menys que el mateix mes de l'any passat. Tot i que la contractació indefinida ha augmentat enguany (un 15,7% el juny del 2007 davant del 13,2% el juny del 2006), detectem una petita desacceleració respecte als primers mesos de l'any, símptoma que esperem que s'arregli per continuar amb l'empenta i l'evolució positiva que estava registrant l'ocupació estable. Girona és la província amb la contractació indefinida més elevada (18,8%), mentre que a Lleida, no tan dinàmica, els contractes indefinits només han representat el 12,8%.

Pel que fa a la contractació indefinida acumulada en el que portem d'any, aquesta és del 17,89%, un 2,62% més elevada que en el mateix període del 2006, tot i que encara creiem que els efectes de la Reforma Laboral podem incrementar aquests resultats positius en l'ocupació de qualitat.

Des de la UGT de Catalunya considerem que aquesta etapa de creació d'ocupació i de quasi atur tècnic és el millor moment per treballar en la necessària millora de la qualitat de l'ocupació, el principal problema del nostre mercat de treball. Des del nostre sindicat creiem que aquesta millora passa ineludiblement per la millora de la formació, no només dels treballadors que ja estan en actiu, sinó també dels i de les joves que encara no han entrat al món laboral.

Per això reivindiquem la Formació Professional, la seva millora, planificació i adaptació a la realitat i a la demanda del mercat, com un element estratègic per al canvi de model productiu al nostre país, per crear més ocupació i més producció qualificada i de valor afegit, amb millors salaris i més estabilitat. En definitiva, un element clau i prou atractiu per la implantació d'empreses i l'arrelament del nostre teixit industrial, de manera que la nostra competitivitat es basi sobre l'eix de la qualitat, i no sobre els baixos salaris.



La UGT obté importants èxits en les eleccions sindicals a empreses públiques de la Generalitat

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 11:34

La UGT de Catalunya s'ha imposat en les eleccions sindicals celebrades recentment a diferents empreses públiques depenents de la Generalitat de Catalunya.

Així al Laboratori General d'Assajos i Investigacions (LGAI), el nostre sindicat manté la majoria absoluta que fins ara tenia (13-0). A la COPCA, el Consorci de la Promoció Comercial de Catalunya, on no s'havien convocat mai eleccions sindicals, la UGT de Catalunya ha obtingut la totalitat del comitè d'empresa (9 delegats dels 9 que formen el comitè). I el nostre sindicat també ha aconseguit els 9 membres del comitè del CIDEM, el Centre d'Innovació i Desenvolupament Empresarial, format anteriorment per 9 delegats independents.

D'altra banda, al CIRE - Centre d'Iniciatives per a la Reinserció, partint d'un comitè on la CCOO gaudia de la majoria absoluta (5-0), la UGT de Catalunya capgira el resultat i obté 4 dels 5 membres del comitè d'empresa. A l'Agència d'Avaluació de Tecnologia i Recerca Mèdiques, el resultat també ha estat favorable al nostre sindicat, que ha aconseguit els 5 membres del comitè; així com a Promotor d'Exportacions Catalanes, S.A., on es feien eleccions sindicals per primera vegada i on la UGT de Catalunya ha aconseguit 1 membre d'1.

Aquests excel·lents resultats demostren el suport que rep la UGT de Catalunya en el seu objectiu de dur un sindicalisme plural i proper als treballadors i les treballadores de la Generalitat de Catalunya i de les seves empreses públiques.



La UGT de Catalunya portarà el Corte Inglés als tribunals

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 10:14

El sindicat opta per la via judicial després que les denúncies presentades a la Inspecció de Treball no hagin fet canviar l'actitud discriminatòria de l'empresa vers els delegats i afiliats de la UGT

En els propers dies, la UGT de Catalunya denunciarà El Corte Inglés de Plaça Catalunya (Barcelona) davant la justícia ordinària per discriminació laboral, salarial i sindical contra els delegats i afiliats del nostre sindicat.

Malgrat que la UGT de Catalunya ha intentat trobar les vies que fessin possible un model de Relacions Laborals basat en el diàleg i el respecte on cadascuna de les parts jugués el paper que la legislació li dóna, denunciant les actituds clarament antisindicals de l'empresa davant la Inspecció de Treball (El Corte Inglés ha rebut ja 6 sancions per part de la Inspecció), cap acord ha estat possible.

L'actitud de l'empresa i dels seus "departaments" sindicals continua sent d'assetjament i de discriminació salarial, laboral i sindical als delegats i els afiliats de la UGT de Catalunya. La discriminació salarial queda manifesta en les diferències salarials que existeixen entre els delegats dels "departaments" sindicals d'El Corte Inglés i els de la UGT de Catalunya. D'altra banda, la discriminació laboral es produeix amb els canvis de secció, departament o funcions que es produeixen amb els representants del nostre sindicat. Per últim, l'assetjament i la manca d'informació que es proporciona als delegats de la UGT, limitant greument la seva capacitat d'actuació sindical i de la seva pròpia activitat, és el detonant d'una discriminació sindical que es produeix dia rera dia vers els delegats de la UGT de Catalunya.

És per això que a la UGT de Catalunya no li queda més remei que buscar l'empara dels tribunals de Justícia per fer valer els seus drets com a representació dels treballadors i les treballadores del centre.



La UGT de Catalunya organitza la primera jornada de debat sobre el present i el futur de la professió mèdica

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 13:58

La UGT de Catalunya ha convocat demà dimarts, 3 de juliol, la "I Jornada debat: els metges, situació actual i propostes de futur", per debatre sobre la situació del col·lectiu.

Aquesta jornada de reflexió, que serà inaugurada per la consellera de Salut, Marina Geli, i el secretari general de la UGT de Catalunya, Josep M. Àlvarez, se celebra en un moment molt significatiu, un any després de produir-se les vagues de metges. Arran d'aquestes manifestacions, es va crear el Consell de la Professió Mèdica, que incorpora metges reconeguts i els seus representants institucionals (sindicats, administració, col·legis acadèmics, etc.).

El departament va establir dues taules de debat: la comissió de l'ordenació de la professió mèdica i la comissió d'exercici de la professió mèdica. En el debat de dimarts es podran conèixer quins són els plantejaments d'aquestes taules de debat, així com el posicionament de la UGT de Catalunya en cada una d'elles. Juli de Nadal i Sebastián Barranco, per part de l'administració, i Francisco del Baño i Elías Morón, per part de la UGT de Catalunya, explicaran els diversos punts que s'estan tractan en aquestes comissions de treball.

Amb aquesta jornada, la UGT de Catalunya, que és el primer sindicat en organitzar un acte d'aquestes característiques, vol aportar al col·lectiu una mirarda cap el futur del sistema sanitari català.

I JORNADA DEBAT "ELS METGES, SITUACIÓ ACTUAL I PROPOSTES DE FUTUR"DIA: 3 de juliol de 2007.
HORA: A partir de les 9:00 hores.
LLOC: Hospital del Mar (Passeig Marítim, 25-29) - Sala Josep Marrull.




Homenatge als treballadors de Garraf amb 30 anys d'afiliació a la UGT de Catalunya

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 13:30

La UGT de Catalunya organitza el proper dijous, 5 de juliol, un acte d'homenatge als treballadors i les treballadores de la comarca del Garraf amb 30 anys d'afiliació a la nostra organització.

El secretari general de la UGT de Catalunya, Josep M. Àlvarez, assistirà a l'acte per agrair el compromís i la militància ininterrompuda d'aquests afiliats i afiliades al nostre sindicat. L'acte també comptarà amb la participació de l'alcalde de Vilanova i la Geltrú, Joan Ignasi Elena; el president del Consell Comarcal del Garraf, Josep Antoni Blanco, i el secretari general de la UGT d'Anoia, Alt Penedès i Garraf, Francesc Rica. Presentarà l'acte Marisa Fernández, secretària de Gestió de Quotes de la UGT de Catalunya.

L'acte tindrà lloc a les 19 hores a la seu de la UGT a Vilanova i la Geltrú.


ACTE DE COMMEMORACIÓ DELS 30 ANYS D'AFILIACIÓ

DIA: dijous, 5 de juliol de 2007
HORA: 19 hores

LLOC: Seu de la UGT (c. de Sant Josep, 5, Vilanova i la Geltrú)

 (Segueix)

Powered by LifeType