Comunicació UGT

Catalunya continua per sota la mitjana espanyola en creació d'ocupació

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 14:35

lA ugt DE CATALUNYA RESSALTA POSITIVAMENT LA BAIXADA DE LA TAXA DE LA TEMPORALITAT

Les xifres de l'Enquesta de Població Activa del primer trimestre de 2007, publicades avui, mostren un augment del 0'26% del nombre d'ocupats respecte el trimestre anterior, a Catalunya, amb 9.100 nous ocupats. En canvi, tot i aquesta millora de l'ocupació, el nombre de persones en atur a Catalunya ha crescut en un 0'73%, augmentant en 1.800 nous aturats més.
De manera general, les dades no mostren grans canvis respecte el trimestre passat, excepte en la temporalitat. Podem ressaltar positivament la baixada de la taxa de temporalitat, en un 2,8%, col·locant-se en 23.6%. En els col·lectius on més ha baixat ha estat en els menors de 25 anys (4.4 punts) i dones (3.8 punts). És per aquest motiu que ens hem de congratular per l'acompliment de les expectatives creades per la Reforma Laboral signada l'any passat per impulsar la contractació indefinida i l'estabilitat del mercat laboral.
Catalunya, però, no ha mostrat la mateixa empenta que ha tingut de mitjana el mercat laboral de l'Estat Espanyol. Com a mitjana, al conjunt d'Espanya en aquest últim any la població desocupada ha baixat més d'un 4% i el nombre d'ocupats ha augmentat un 3.5%.
Malgrat això, si comparem la situació del mercat laboral català actual amb el de fa un any, veiem que la població activa va augmentar un 2,5% gràcies a una major participació de les dones en el mercat de treball, amb el resultat d'un increment de la població ocupada en un 2,8% i una baixada de les persones desocupades gairebé un 2%.
Continuant el nostre anàlisi interanual, hem d'alertar que a les províncies de Girona i Tarragona la població desocupada s'ha incrementat de manera exagerada, un 23,3% i un 24.7% respectivament. Pel contrari, a Lleida la població desocupada representa un 41,7% menys que al primer trimestre del 2006.
Pel que fa al trimestre anterior, a Catalunya trobem que la població activa s'ha incrementat una mica més de 100.000 persones i podem dir que ha estat únicament per l'entrada al món laboral del col·lectiu femení. Tot i així aquesta entrada de les dones al món laboral no ha estat gaire favorable per a elles, doncs la majoria han anat a incrementar les llistes de persones aturades: al primer trimestre 2007 trobem un 2,4% més de dones desocupades quan trobem un 1% menys d'homes aturats.
Finalment comentarem les taxes d'activitat, ocupació i d'atur. Tot i l'augment del nombre de persones actives la taxa global d'activitat és del 62,1%, tres dècimes inferiors a la del trimestre passat. Lleida és l'única província que no arriba a tenir una taxa per sobre del 60%, encara lluny amb una taxa d'activitat del 57.3% i amb una pobra taxa d'activitat femenina del 44.8% que ha estat 1,4 punts percentuals inferiors a la del trimestre passat. La taxa d'activitat femenina de Tarragona també ha baixat 2 significatius punts percentuals.
Pel que fa a la taxa d'ocupació s'han mantingut gairebé igual que al trimestre passat tot i que 2 dècimes inferiors, 58%. La taxa d'atur es manté al 6,7%, taxa que amaga al darrere unes taxes d'atur femení molt elevades a les províncies de Girona (10.7%) i Tarragona (9.2%).
La UGT de Catalunya considera que l'eina bàsica per a millorar la situació del mercat laboral a catalunya des del punt de vista de l'ocupació, és l'Acord Estratègic per la Internacionalització, la qualitat de l'ocupació i la competitivitat de l'economia catalana. La principal aposta del sindicat a l'hora de centrar les seves demandes el proper Primer de Maig és precisament reivindicar un nou impuls d'aquest Acord. Recordem que el lema central d'aquest dia serà precisament, per la igualtat, ocupació i salaris dignes.


La UGT de Catalunya denuncia el Corte Inglés per no facilitar un local a la secció sindical, tal com marca la llei

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 11:59

Sentències anteriors consideren que no oferir un local propi i adequat és lesionar el dret de llibertat sindical


La secció sindical de la UGT al centre de Diagonal d'El Corte Inglés ha denunciat avui davant de la Inspecció de Treball que no disposa d'un local adequat i propi ni de material per al desenvolupament de la seva tasca a l'empresa, tal i com disposa l'article 8.2 de la Llei orgànica de llibertat sindical (LOLS).

El nostre sindicat ha denunciat que fins ara només ha existit una sala, la del Comitè d'Empresa, que és de la que ha hagut de diposar la nostra secció sindical, únicament un dia a la setmana. A més, aquest local no és apropiat per desenvolupar l'activitat de la secció sindical, ja que no està adequadament equipat (el Tribunal Superior de Justícia d'Astúries va sentenciar el 26 de juny de 1989 que els locals de les seccions sindicals han d'estar convenientment equipats). Segons considera la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Les Palmes del 19 de juny del 2001, quan es dificulta l'ús d'un local propi i adequat per part d'una secció sindical, s'està lesionant el dret de llibertat sindical.

La UGT ha hagut de denunciar aquesta situació a l'Inspecció de Treball després que l'empresa s'hagi negat reiteradament a facilitar un local a la secció sindical, argumentant que amb la sala del Comitè d'Empresa és suficient i que no disposa de més espai. Tanmateix, aquesta sala no es pot considerar local de la secció sindical, ja que El Corte Inglés l'utilitza per a activitats pròpies de l'empresa (cursos de formació, extraccions de sang, vestuaris...).

A més, és una pràctica habitual de l'empresa, des del procés electoral de novembre de l'any passat, vulnerar el dret de llibertat sindical d'aquesta secció sindical. Un exemple és la denúncia presentada per la UGT el dia 20 de març de 2007 danvat de la Inspecció de Treball per vulneració d'informació.



La UGT de Catalunya denuncia pràctiques antisindicals i mafioses a Leroy Merlin de Sant Boi de Llobregat

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 16:26

Els treballadors i les treballadors que s'havien presentat a la candidatura del nostre sindicat estan renunciant per les pressions i amenaces que reben de la direcció de l'empresa


La UGT de Catalunya denuncia que la direcció del centre de Leroy Merlin a Sant Boi de Llobregat està portant a terme pràctiques antisindicals per impedir que el nostre sindicat presenti candidatures a les eleccions sindicals que s'han de celebrar el proper dia 3 de maig. Des de fa setmanes i en aproximar-se les eleccions, la direcció ha prohibit de facto que la UGT realitzi la seva tasca sindical dins del centre i està controlant i exercint coerció sobre els treballadors i les treballadores que s'han presentat a les llistes del nostre sindicat. Les accions de la multinacional francesa representen un clar atemptat a la llibertat sindicals dels treballadors i les treballadores.

La situació ha arribat a tal punt que la gent del nostre sindicat no pot entrar al centre, i qualsevol conversa amb un treballador o treballadora s'ha de fer al carrer, on també se situen els membres de la direcció i comandaments de l'empresa per controlar amb quins treballadors es parla i, més tard, interrogar-los sobre què se'ls hi ha dit i, si és el cas, "recomanar-los" que no es presentin a delegats per la UGT de Catalunya.

Un dels casos més extrems és el de la número 1 de la llista de Tècnics i Administratius de la UGT de Catalunya. A aquesta treballadora, amb el càrrec de caixera principal, la direcció ha arribat a no permetre-li parlar amb la resta de caixeres -a qui ella coordina- i se li ha retirat el telèfon mòbil intern amb el qual es comunicava amb elles per realitzar la seva tasca. Donada la situació, la candidata va enviar el passat 20 d'abril una carta a la UGT per donar-se de baixa de la llista, amb els següents arguments:

"Las causas de esta renuncia son la presiones que ha ejercido durante estos días la Dirección de la empresa, las actuaciones de los jefes, los 'consejos' que me han dado advirtiéndome que participar en este proceso electoral por la UGT puede constarme mi puesto de trabajo. Además he tenido constancia de que la propia empresa está haciendo firmar la renuncia a los compañeros que nos habían firmado las candidaturas, estando ya las renuncias en poder de la empresa sin que éstas se hayan presentado oficialmente. Toda esta situación está afectando considerablemente a mi estado de ánimo, hasta el punto de tener que tomar tranquilizantes, ya que me siento nerviosa, desorientada, preocupada e indignada de ver como me quitan el libre derecho de cualquier trabajador a presentarme como candidata por la UGT. Es por estos motivos, porque veo peligrar tanto mi salud como mi puesto de trabajo, por lo que me veo obligada a renunciar a la candidatura que en su día firmé."

La número 2 de la mateixa llista també ha fet arribar a la UGT de Catalunya la seva renúncia, en els mateixos termes i exposant els mateixos motius. Pel que fa a la llista d'Especialistes presentada pel nostre sindicat, ja ha caigut sencera a una setmana de les eleccions perquè els candidats i candidates també s'han vist coaccionats a renunciar. La pressió de la direcció s'ha exercit amb més força encara sobre la plantilla d'origen immigrant.

Actualment, el Comitè d'Empresa de Leroy Merlin a Sant Boi de Llobregat, on treballen 220 persones, està format per 4 delegats de Fetico, 3 de CCOO i 2 de la UGT de Catalunya. El nostre sindicat ha esdevingut "incòmode" per a la direcció de l'emrpesa arran de la denúncia, guanyada judicialment, que va fer el nostre sindicat a nivell estatal de l'incompliment dels dies de descans setmanals que corresponen a la plantilla i de la constitució de la mesa negociadora del Conveni Col·lectiu de l'empresa.

En conseqüència, el nostre sindicat prendrà accions legals a nivell laboral i penal contra Leroy Merlin per les pràctiques antisindicals contra la UGT de Catalunya.



Nova vaga dels treballadors de GDX automotive

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 09:55

L'empresa no ha cedit en cap de les exigències que el comitè d'empresa havia marcat per desconvocar la vaga de demà

Els treballadors i les treballadores de la planta de GDX Automotive a Palau-Solità i Plegamans tornaran demà a manifestar-se per evitar el tancament de la fàbrica, després que la direcció de l'empresa no hagi cedit en cap de les garanties que el comitè d'empresa sol·licitava per tal de desconvocar la vaga de demà:

  • que l'empresa no presentés la llei concursal (procés que la direcció ha deixat entreveure en la reunió d'avui) fins d'aquí 10 dies.
  • que qualsevol tipus de reestructuració de la plantilla ha de passar pel Departament de Treball. Des del comitè d'empresa es demana que les indemnitzacions parteixin dels 40 dies per any treballat que es va acordar en el tancament de la planta de Valls al mes de desembre.
  • que cap client de GDX Automotive passi a recollir cap tipus d'utillatge fins que s'acabin les negociacions.

GDX Automotive, dedicada a la fabricació de perfilería per a la indústria de l'automòbil, va tancar al mes de desembre la seva fàbrica de Valls amb el compromís del pla social de dur les diferents línies de producció a la planta de Palau-Solità i Plegamans i, així, garantir el futur d'aquesta fàbrica. No obstant això, la realitat ha estat molt diferent a la plantejada en aquest pla social: l'empresa ha enviat un elevat nombre de les línies desmantellades a Valls cap a les seves plantes a Txèquia.

Ara, sis mesos després, el dubte continua planejant sobre la factoria de Palau-Solità i Plegamans, on hi treballen més de 720 empleats de GDX Automotive. La direcció de l'empresa ha venut els terrenys per 16 milions d'euros (segons fonts de l'empresa), ja que malgrat que els representants dels treballadors han demanat per activa i passiva la documentació referent a la compra-venta d'aquests terrenys, la direcció de l'empresa no l'ha volguda facilitar. Per contra, GDX Automotive ha alertat que la planta tindria unes pèrdues d'1.800.000 euros mensuals, segons fonts de la directiva. La venda dels terrenys i l'anunci de les pèrdues fan pensar en un possible cas d'especulació del sòl.

Des de la UGT de Catalunya volem denunciar que, des de fa més d'un mes i mig, la direcció de l'empresa es nega a reunir-se amb el comitè d'empresa per parlar del futur de la fàbrica de GDX Automotive a Palau-Solità i Plegamans.

Per aquesta raó el comitè d'empresa ha decidit convocar els treballadors a la vaga dos dies per setmana fins que es doni resposta a aquesta incertesa.

VAGA TREBALLADORS GDX AUTOMOTIVEDIA: 26 d'abril de 2007.
HORA: a partir de les 6:00 hores - A les 8:30 hores es farà una assemblea de treballadors a la porta de la fàbrica, per continuar posteriorment amb la concentració.
LLOC: Entrada fàbrica GDX Automotive - c/Mercaders, 13-17 - Polígon Industrial Riera de Caldes. Palau-Solità i Plegamans.



Tret de sortida de la campanya "per un habitatge digne, signa!" de l'Avalot-Joves de la UGT de Catalunya

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 17:03

Avui han promès les seves obligacions al Parlament els 73 fedataris que recolliran el mínim de 50.000 signatures per presentar la ILP


El passat 10 d'abril, la Mesa del Parlament de Catalunya va admetre a tràmit la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) de Llei de mesures urgents per a l'habitatge presentada per l'Avalot - Joves de la UGT de Catalunya. Avui, 73 representants del sindicat han signat al Parlament com a fedataris de l'Avalot per recollir el mínim de 50.000 signatures necessàries per poder iniciar la tramitació pròpiament parlamentària d'aquesta ILP.

D'aquesta manera es dóna el tret de sortida a la campanya de l'Avalot "Per un habitatge digne, signa!". Un cop el Parlament hagi tornat al sindicat els plecs segellats i numerats, l'Avalot disposarà de 120 dies hàbils per reunir les signatures que adreditin el suport ciutadà a la ILP. A partir de la setmana vinent, l'Avalot endegarà el desplegament per recollir signatures per tot Catalunya.

Mitjançant aquesta ILP, l'Avalot presentarà al Parlament de Catalunya una Llei de mesures urgents per a l'habitatge, en la que es proposarà que:

  • El 65% del sòl que es qualifiqui per a ús residencial de nova implantació es reservi a habitatge de protecció pública.
  • D'aquest 65%, que el 70% es reservi per a habitatge de protecció pública en règim de lloguer i el 30% en règim de compra.
  • Que la Generalitat destini una partida no inferior al 7% del seu pressupost a les polítiques d'habitatge públiques.

L'Avalot - Joves de la UGT de Catalunya es mostra convençut de què superarà amb escreix les 50.000 signatures necessàries, degut a la magnitud del problema de l'habitatge avui dia entre els treballadors i les treballadores de Catalunya, especialment entre la gent jove.



José Montilla, Jordi Hereu i Josep M. Àlvarez lliuraran els premis primer de Maig 2007

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 13:38

Els guardonats d'aquest any són Arrels Fundació, Salvador Giner, Associació d'Antics Carrabiners, Justo Molinero i Manuel Guerra


La Fundació Josep Comaposada, vinculada a la UGT de Catalunya, i la Fundació Rafael Campalans, vinculada al PSC, organtizen demà dijous, 26 d'abril, l'acte de lliurament dels Premis Primer de Maig.

L'acte de lliurament dels guardons tindrà lloc a les 18 hores al Paranimf de la Universitat de Barcelona, a la Gran Via de les Corts Catalanes, 585, de Barcelona. L'edició comptarà amb les intervencions de l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu; el secretari general de la UGT de Catalunya, Josep M. Àlvarez, i el president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla. El periodista Ferran Monegal farà la presentació dels premis. Els guardonats d'aquest any són Arrels Fundació, Salvador Giner, Associació d'Antics Carrabiners, Justo Molinero i Manuel Guerra.

Us adjuntem una descripció àmplia dels cinc premiats.



Els treballadors de GDX automotive faran vaga demà i el 26 d'abril davant la negativa de la direcció a informar sobre el futur de la planta

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 10:04

La fàbrica de Palau-Solità i Plegamans dóna feina a més de 720 treballadors i treballadores

Els treballadors i les treballadores de la planta de GDX Automotive a Palau-Solità i Plegamans han estat convocats a la vaga demà i el proper 26 d'abril. L'empresa, dedicada a la fabricació de perfilería per a la indústria de l'automòbil, va tancar al mes de desembre la seva fàbrica de Valls amb el compromís del pla social de dur les diferents línies de producció a la planta de Palau-Solità i Plegamans i, així, garantir el futur d'aquesta fàbrica. No obstant això, la realitat ha estat molt diferent a la plantejada en aquest pla social: l'empresa ha enviat un elevat nombre de les línies desmantellades a Valls cap a les seves plantes a Txèquia.

Ara, sis mesos després, el dubte continua planejant sobre la factoria de Palau-Solità i Plegamans, on hi treballen més de 720 empleats de GDX Automotive. La direcció de l'empresa ha venut els terrenys per 16 milions d'euros (segons fonts de l'empresa), ja que malgrat que els representants dels treballadors han demanat per activa i passiva la documentació referent a la compra-venta d'aquests terrenys, la direcció de l'empresa no l'ha volguda facilitar. Per contra, GDX Automotive ha alertat que la planta tindria unes pèrdues d'1.800.000 euros mensuals, segons fonts de la directiva. La venda dels terrenys i l'anunci de les pèrdues fan pensar en un possible cas d'especulació del sòl.

Des de la UGT de Catalunya volem denunciar que, des de fa més d'un mes i mig, la direcció de l'empresa es nega a reunir-se amb el comitè d'empresa per parlar del futur de la fàbrica de GDX Automotive a Palau-Solità i Plegamans.

Per aquesta raó el comitè d'empresa ha decidit convocar els treballadors a la vaga dos dies per setmana fins que es doni resposta a aquesta incertesa.

VAGA TREBALLADORS GDX AUTOMOTIVEDIES: Demà, 24 d'abril, i dijous 26 d'abril de 2007.
HORA: a partir de les 9:00 hores.
LLOC: Entrada fàbrica GDX Automotive - c/Mercaders, 13-17 - Polígon Industrial Riera de Caldes. Palau-Solità i Plegamans.



La UGT de Catalunya debatrà demà els primers 10 anys de la llei de prevenció dels riscos laborals

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 09:39

La consellera de Treball, Mar Serna, i el secretari general de la UGT de Catalunya, Josep M. Àlvarez, inauguraran l'exposició de quadres "Amb tu fem camí cap a la prevenció"

En motiu del Dia Internacional de la Seguretat i la Salut en el Treball, que se celebra el proper dissabte 28 d'abril, la UGT de Catalunya ha previst per a demà la jornada "La prevenció de riscos laborals 10 anys després", que tindrà lloc a les 16 hores a la seu del sindicat.

Seguidament, a les 18 hores, la consellera de Treball, Mar Serna, i el secretari general de la UGT de Catalunya, Josep M. Àlvarez inauguraran l'exposició de quadres "Amb tu fem camí cap a la prevenció", que restarà fins al proper 28 d'abril al vestíbul de la seu de la UGT de Catalunya (Rambla Santa Mònica, 10).

D'altra banda, el proper divendres 27 d'abril, la UGT de Catalunya assistirà a un acte conjunt amb la CONC a Can Saladrigas, al Poble Nou de Barcelona, que finalitzarà a les 12:30 hores amb la col·locació d'una placa a les xemeneies de Can Saladriges en record i solidaritat amb els treballadors i les treballadores que han perdut la salut i la vida en el treball. A l'acte, que servirà per exigir novament la urgent creació d'el Pacte Nacional contra la Precarietat i la sinistralitat en el sector de la Construcció, hi participarà el secretari general de la UGT de Catalunya, Josep M. Àlvarez; el secretari general de la Federació del Metall, Construcció i Afins de la UGT de Catalunya, Manuel Gallardo; i Dionís Oña, secretari de Medi Ambient i Salut Laboral de la UGT de Catalunya.

ACTES DIA INTERNACIONAL DE LA SEGURETAT I LA SALUT EN EL TREBALL
Dimarts 24 d'abril de 2007

Jornada "La prevenció de riscos laborals 10 anys després"
HORA: 16 hores.
LLOC: Sala d'Actes de la seu de la UGT de Catalunya (Rambla Santa Mònica, 10).

Inauguració exposició "Amb tu fem camí cap a la prevenció"HORA: 18 hores.

LLOC: Vestíbul de la seu de la UGT de Catalunya (Rambla Santa Mònica, 10).

Divendres 27 d'abril de 2007

Acte-Assemblea Can Saladrigas
HORA: 11:00 hores.
LLOC: c. del Joncar / c. de Bilbao - Poble Nou (Barcelona).


Col·locació placa en record i solidaritat treballadorsHORA: 12:30 hores:
LLOC: X
emeneies Can Saladrigas.



La UGT de Catalunya organitza demà la jornada "Present i futur del sistema aeroportuari català"

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 18:28

Intervindran, entre d'altres, Germà Bel i Oriol Balaguer, director general de Ports, Aeroports i Costes, i conclourà l'acte el conseller Joaquim Nadal


El debat sobre les infraestructures del transport a Catalunya ha estat de permanent actualitat en l'agenda política i socioeconòmica del país. Atès el caràcter estratègic que tenen les infraestructures per al desenvolupament de Catalunya i l'impacte de la presa de decisions, el nostre sindicat considera imprescindible generar un ampli acord social en aquest àmbit. La UGT de Catalunya ha sol·licitat al Govern de la Generalitat que defineixi la Taula d'Infraestructures de l'Acord estratègic com el millor àmbit de concertació possible per formalitzar un pacte nacional en aquesta matèria.

En aquest context, el sindicat inicia un cicle de debats per analitzar la situació actual de les infraestructures a Catalunya pel que fa al marc competencial, el finançament, les actuacions prioritàries, les perspectives de futur i els canvis que poden esdevenir en breu; tot plegat des d'una perspectiva d'interès social, econòmic, sectorial i laboral.

En el primer dels debats, ens centrem en el sistema aeroportuari català, entès no únicament com el conjunt d'infraestructures aeroportuàries a Catalunya i la seva explotació, sinó com un sistema concebut per desenvolupar el potencial econòmic i social de Catalunya, un sistema coordinat amb ocupació de qualitat i d'alt valor afegit, on l'entorn dels aeroports es converteixi en espais de desenvolupament sectorial aeronàutic, oferint un espai idoni per ubicar empreses vinculades, i per desenvolupar projectes de formació, pràctica, i transferència tecnològica, entre d'altres. Però sobretot, volem avaluar quin és el potencial que ofereixen els aeroports catalans i quin és el model de gestió òptim que ens ha de permetre fer realitat el model que proposem per al sistema aeroportuari català.

El programa de la jornada de demà, "Present i futur del sistema aeroportuari català", és el següent:

10.30h. Inauguració, a càrrec de Ramon Cebrian, secretari general de la Federació de Serveis Públics de la UGT de Catalunya, i Joan Moreno, secretari general de la Federació de Transports, Comunicacions i Mar de la UGT de Catalunya.

11h. Exposició inicial, a càrrec d'Oriol Balaguer, director general de Ports, Aeroports i Costes del Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya. Presenta: Francisco Abadías, secció sindical UGT-AENA.

11.45h. Debat amb els i les assistents.

12h. Pausa-cafè.

12.30h. Taula rodona: "Quin model de gestió aeroportuària per a Catalunya?". Amb les intervencions de:

  • Germà Bel, catedràtic d'Economia de la Universitat de Barcelona.
  • Dídac Pestaña, vicepresident primer executiu de la Mancomunitat de Municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.
  • Rafael Romero, president de la comissió Foment - Infraestructures de Foment del Treball Nacional.
  • Modera: Omar Minguillón, secció sindical UGT-Iberia.
13.45h. Debat amb els i les assistents.
14h. Cloenda. Amb les intervencions de Joaquim Nadal, conseller de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya, i Josep M. Àlvarez, secretari general de la UGT de Catalunya.

"Present i futur del sistema aeroportuari català"

DIA: 24 d 'abril de 2007
HORA: de 10.30 a 14.30 hores
LLOC: Sala d'Actes de la UGT de Catalunya (Rambla Santa Mònica, 10, Barcelona).



La UGT de Catalunya convoca una nova concentració pel boicot de la patronal a negociar un conveni autonòmic de la geriatria

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 14:07

El 2 de maig, la concentració serà a les portes del Parlament de Catalunya

La UGT de Catalunya ha convocat els treballadors i les treballadores de residències i centres de dia per a la gent gran a dues concentracions davant el boicot reiterat -ja dura un any- de la patronal per constituir la taula que ha de negociar el futur conveni autonòmic de la Geriatria. Després de la concentració del passat 2 d'abril davant de la seu de l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), la UGT de Catalunya convoca una nova concentració el dilluns 23 d'abril a les 10.30 hores, aquest cop davant la seu de la Unió Catalana d'Hospitals. Per al proper 2 de maig, el nostre sindicat ha convocat els treballadors i les treballadores en una concentració davant del Parlament de Catalunya. Allà es lliurarà a tots els grups parlamentaris un document on s'explicaquen les raons de les mobilitzacions i la necessitat d'un conveni autonòmic que reguli el sector de la geriatria.


Les mobilitzacions s'han fet inevitables després que dijous 22 de març les patronals ACRA i Unió Catalana d'Hospitals, amb el beneplàcit d'altre sindicat, tornessin a demostrar el seu rebuig a crear la taula per negociar les mesures urgents que necessita el sector de la Geriatria. La reunió del 22 de març va estar convocada pel Departament de Treball a instància de la UGT de Catalunya i amb la presència d'un representant de l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS), Antoni Calvo.

A aquestes alçades, després d'un any de reunions boicotejades per la patronal, el nostre sindicat té molt clar que únicament les entitats sense ànim de lucre, l'ICASS i nosaltres volem posar fi a la precarietat laboral i assistencial i apostem per un conveni català que reguli aquest sector. El passat 5 d'abril de 2006 es va signar un acord entre el llavors Departament de Benestar i Família, els sindicats majoritaris i les patronals del sector amb el compromís de constituir en el termini màxim d'un mes la taula negociadora del futur conveni català de la Geriatria. Encara avui no s'ha constituït la taula.

Actualment els 22.000 treballadors i treballadores (el 90% són dones) de residències i centres de dia per a gent gran estan emparats per un conveni estatal de la Geriatria, que la UGT de Catalunya considera totalment insuficient. Els i les auxiliars de geriatria dels centres privats i concertats cobren un salari que no arriba als 800 euros bruts al mes per una jornada de 40 hores setmanals, cobren només 7 euros per treballar un dia festiu sencer i tenen l'antiguitat congelada. Aquests treballadors i treballadores demanen l'equiparació salarial amb els treballadors dels centres públics, que cobren 1.168 euros bruts al mes. A Catalunya hi ha només 17 centres geriàtrics públics, dels 1.046 centres que hi ha a tot Catalunya.

Amb aquests salaris i les dures condicions físiques i emocionals que suposa la cura de la gent gran (18 de cada 25 malalts de fibromiàlgia són treballadores de la geriatria), les empreses no troben personal que s'hi vulgui dedicar. Això suposa, d'una banda, una sobrecàrrega de feina per a la gent amb experiència que treballa en aquests centres, així com que es contracti personal sense formació adequada, en molts casos persones immigrades (representen ja el 20% del personal) a qui es paga menys o a qui, en alguns pisos-residències, es lloga un llit a canvi de "vigilar" els residents. El nostre sindicat calcula que actualment la meitat dels treballadors i les treballadores de centres geriàtrics no tenen una formació adequada. És evident que, en aquestes condicions, és impossible oferir un servei de qualitat a la ciutadania. D'altra banda, la UGT de Catalunya també demana a l'Administració una acreditació de centres.

També en el aspecte de la formació, el futur conveni català hauria de regular el sector i reconèixer quina ha de ser la formació reglada i exigible. La UGT de Catalunya considera que s'hauria d'establir la figura del Tècnic Sociosanitari, amb 2.000 hores lectives de formació, que s'afegiria als Auxiliars d'Infermeria.


Concentracions treballadors i treballadores Geriatria


DIA I HORA: 23 d'abril de 2007, 10.30 hores
LLOC: seu de la Unió Catalana d'Hospitals (Bruc, 72, Barcelona).
DIA I HORA: 2 de maig de 2007, 10.30 horesLLOC: davant el Parlament de Catalunya


Els treballadors de GDX automotive faran vaga el 24 i el 26 d'Abril davant la negativa de la direcció a informar sobre el futur de la planta

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 14:00

La fàbrica de Palau-Solità i Plegamans dóna feina a més de 720 treballadors i treballadores

Els treballadors i les treballadores de la planta de GDX Automotive a Palau-Solità i Plegamans han estat convocats a la vaga els propers 24 i 26 d'abril. L'empresa, dedicada a la fabricació de perfilería per a la indústria de l'automòbil, va tancar al mes de desembre la seva fàbrica de Valls amb el compromís del pla social de dur les diferents línies de producció a la planta de Palau-Solità i Plegamans i, així, garantir el futur d'aquesta fàbrica. No obstant això, la realitat ha estat molt diferent a la plantejada en aquest pla social: l'empresa ha enviat un elevat nombre de les línies desmantellades a Valls cap a les seves plantes a Txèquia.

Ara, sis mesos després, el dubte continua planejant sobre la factoria de Palau-Solità i Plegamans, on hi treballen més de 720 empleats de GDX Automotive. La direcció de l'empresa ha venut els terrenys per 16 milions d'euros (segons fonts de l'empresa), ja que malgrat que els representants dels treballadors han demanat per activa i passiva la documentació referent a la compra-venta d'aquests terrenys, la direcció de l'empresa no l'ha volguda facilitar. Per contra, GDX Automotive ha alertat que la planta tindria unes pèrdues d'1.800.000 euros mensuals, segons fonts de la directiva. La venda dels terrenys i l'anunci de les pèrdues fan pensar en un possible cas d'especulació del sòl.

Des de la UGT de Catalunya volem denunciar que, des de fa més d'un mes i mig, la direcció de l'empresa es nega a reunir-se amb el comitè d'empresa per parlar del futur de la fàbrica de GDX Automotive a Palau-Solità i Plegamans.

Per aquesta raó el comitè d'empresa ha decidit convocar els treballadors a la vaga dos dies per setmana fins que es doni resposta a aquesta incertesa.

VAGA TREBALLADORS GDX AUTOMOTIVEDIES: 24 i 26 d'abril de 2007.
HORA: a partir de les 9:00 hores.
LLOC: Entrada fàbrica GDX Automotive - c/Mercaders, 13-17 - Polígon Industrial Riera de Caldes. Palau-Solità i Plegamans.



La vicepresidenta del govern, Maria Teresa Fernández de la Vega, rep el premi del dia internacional de la dona de la UGT de Catalunya

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 13:08

El sindicat també premiarà la Plataforna contra la Violència de Gènere

La UGT de Catalunya celebrarà el proper dilluns 23 d'abril l'Assemblea de Dones del sindicat. Enguany, l'assemblea -que s'iniciarà a les 11:00 hores a la Sala d'Actes de la seu del sindicat- comptarà amb les intervencions de la vicepresidenta del Govern, Maria Teresa Fernández de la Vega, la consellera de Treball, Maria del Mar Serna, i Marta Selva, secretària general de l'Institut Català de la Dona.

Durant la celebració de l'assemblea també s'aprofitarà per fer el lliurament dels Premis del Dia Internacional de la Dona 2007. Enguany, la UGT de Catalunya guardonarà la trajectòria de la Plataforma contra la Violència de Gènere i la vicepresidenta i ministra de la presidència del Govern, Maria Teresa Fernández de la Vega, qui rebrà el premi de mans del secretari general del sindicat, Josep M. Àlvarez.

ASSEMBLEA DE DONES DE LA UGT DE CATALUNYADIA: 23 d 'abril de 2007.
HORA: A les 11:00 hores.
LLOC: Sala d'Actes de la seu de la UGT de Catalunya (Rambla Santa Mònica, 10 - Barcelona).

(Segueix)

La inspecció de treball qüestiona les medicions fetes per la Caixa i es compromet a fer-ne de noves

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 16:02

Per als inspectors que han visitat avui les oficines centrals, els casos detectats podrien ser "a priori, considerats riscos professionals", com reivindica la secció sindical de la UGT

Després de la visita realitzada aquest matí a les oficines centrals de La Caixa a la Diagonal de Barcelona, la Inspecció de Treball s'ha compromés a fer noves medicions per determinar quines són les causes que han pogut provocar els casos de lipoatròfia semicircular que fins ara s'han detectat a diferents centres de l'entitat d'estalvi. Aquesta repetició posa en dubte les medicions fetes amb anterioritat per l'empresa Applus, la parcialitat de la qual ja havia posat en dubte la secció sindical de la UGT a La Caixa, per la seva dependència d'Aigües de Barcelona (del Grup La Caixa).

La Inspecció de Treball s'ha compromés en ferm a realitzar noves medicions i a fer controls diaris de temperatura i d'humitat, i a fer-los en horari laboral (cal recordar que les anteriors medicions es van fer de nit).

A més, segons el criteri dels inspectors que avui han visitat les oficines centrals de La Caixa, els casos detectats podrien ser considerats "a priori, com a riscos professionals", tal i com ha denunciat la secció sindical de la UGT a La Caixa.



La UGT a La Caixa demana que es consideri la lipoatròfia semicircular com a risc professional

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 09:54

Després de la reunió mantinguda avui pel Comitè de Salut de La Caixa, la secció sindical de la UGT a l'empresa exigeix que, davant els nombrosos casos de lipoatròfia semicircular que s'han donat a les seves oficines, aquesta lesió sigui considerada risc professional.

La UGT a La Caixa també sol·licita l'avaluació, prevenció i seguiment de tots els casos que, ara per ara, ja arriben als 64 a tota La Caixa, ja que tot sembla indicar que el seu origen és laboral. Un dels casos més representatius el trobem a una oficina de Barcelona, on dels 25 treballadors i treballadores, 5 són afectats.

Així mateix, la UGT a La Caixa sol·licita a l'empresa que aporti més informació i amb major rapidesa, al mateix temps que demana que s'incloguin més mesures correctores en els llocs de treball.

Demà, el Departament de Treball assistirà a les oficines centrals de La Caixa (les torres de Diagonal) un equip, tal i com va sol·licitar la UGT al Centre de Condicions de Treball de la Generalitat el passat 22 de març, després de conèixer-se els primers casos de lipoatròfia semicircular.

D'altra banda, la UGT a La Caixa denuncia la parcialitat de les medicions fetes per l'empresa Applus, depenent d'Aigües de Barcelona (del grup La Caixa).



La UGT de Catalunya demana a la consellera de treball una reunió urgent per conèixer el programa contra la sinistralitat aprovat ahir

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 18:59
La UGT de Catalunya, davant l'aprovació ahir per part del Consell de Govern del "Programa contra la sinistralitat laboral", la manca d'informació rebuda a dia d'avui, i les morts que es continuen produint a la feina (un treballador ahir a Mataró i dos més avui a Ulldecona i Figueres), ha reclamat a efectes d'urgència una reunió amb la Consellera de Treball perquè:
  • Expliqui què ha aprovat el Consell de Govern, és a dir, quin és el contingut d'aquest "Programa contra la sinistralitat laboral" que el nostre sindicat ha conegut pels mitjans de comunicació.
  • Expliqui com ha funcionat i quin resultat ha obtingut fins a la data el Pla de Govern contra la sinistralitat laboral aprovat l'any passat.


La UGT presenta un llibre sobre la llei de la subcontractació en la construcció el dia de la seva entrada en vigor

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 13:28

A la roda de premsa participaran Manuel Fernández 'Lito', secretari general de la MCA-UGT, i Manuel Gallardo, secretari general de la MCA-UGT de Catalunya

Demà, 19 d'abril de 2007, entra en vigor la Llei reguladora de la subcontractació en el sector de la construcció. Entre les mesures que inclou la nova llei destaca la limitació a la subcontractació en cadena i la creació d'un registre en el que s'han d'inscriure totes les empreses que vulguin actuar com a subcontractistes, de manera que hauran de complir una sèrie de requisits mínims. La nova llei ha de servir per lluitar contra la sinistralitat i la precarietat laboral en el sector de la construcció, on l'any passat a Catalunya es van produir gairebé 36.000 accidents amb baixa i 37 morts.

Coincidint amb l'entrada en vigor de la llei, demà el secretari general de la Federació del Metall, Construcció i Afins (MCA) de la UGT, Manuel Fernández "Lito", i el secretari general de la MCA de la UGT de Catalunya, Manuel Gallardo, presentaran en roda de premsa el llibre "Comentaris a la Llei de subcontractació en el sector de la construcció", editat per la MCA-UGT en col·laboració amb l'inspector de Treball i de la Seguretat Social Miguel Ángel Sánchez.

Els principals continguts de la Llei de la subcontractació són:

  • Limita la cadena de subcontractació. Fixa un únic nivell de subcontractació per a les empreses que presten mà d'obra intensiva i eines manuals. En la resta de supòsits, limita fins a tres els nivells d'intervenció de les empreses subcontractistes.
  • Obliga les empreses que operen en el sector a comptar amb un mínim d'ocupació fixa i estable. Durant els primers 18 mesos de vigència de la llei, haurà de ser fix el 10% de la plantilla de l'empresa; després dels 18 mesos, el 20% de la plantilla, i a partir dels 36 mesos, al menys el 30% dels treballadors.
  • Estableix la creació d'un registre d'empreses que poden actuar al sector, amb uns requisits mínims.
  • Estableix l'obligatorietat d'un llibre de subcontractació en cada obra, on figurin totes les empreses que intervenen, així com l'objecte de cada contracte, la persona que dirigeix cada subcontrata i els seus plans de seguretat.
  • Amplia la representació dels treballadors per a la prevenció de riscos.
  • Exigeix una millor formació dels treballadors en matèria preventiva.


Presentació "Comentaris a la Llei de subcontractació en el sector de la construcció"
DIA: 19 d'abril
de 2007
HORA: 11.30 hores
LLOC: seu de la UGT de Catalunya (Rambla de Santa Mònica, 10, Barcelona). Sala de premsa (3a planta)
INTERVINDRAN: Manuel Fernández "Lito", secretari general MCA-UGT, i Manuel Gallardo, secretari general MCA-UGT de Catalunya.


La Plantilla de Delphi a Sant Cugat es manifestrà avui en solidaritat amb els treballadors de la planta de Cadis

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 13:23

A més, cada torn farà una aturada de dues hores


Els 1.030 treballadors i treballadores del fabricant de components d'automoció Delphi a Sant Cugat del Vallès han acordat mobilitzar-se avui en solidaritat amb els companys de la planta de Puerto Real (Cadis), que fan vaga contra el tancament de l'empresa.

La plantilla de Sant Cugat es manifestarà avui pels carrers de la ciutat. A les 12.30 hores sortiran de la planta de Delphi (Avinguda de Cerdanyola, 97-101) i marxaran fins a l'Ajuntament de Sant Cugat.

A més, cada torn farà una aturada de dues hores. El torn de nit l'ha fet de 4 a 6 hores; el torn de matí el farà de 12 a 14 hores; el torn de tarda, de 14 a 16 hores, i el torn partit, de 12 a 13 i de 14 a 15 hores.



Nova acta d'infracció a El Corte Inglés, aquest cop per les reduïdes dimensions de la zona de consigna del centre de Plaça Catalunya

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 11:35

La Inspecció de Treball ha aixecat una nova acta d'infracció a El Corte Inglés després de comprovar les reduïdes dimensions de la zona de Consigna al centre de Plaça Catalunya. Segons el pla aportat per la direcció de l'empresa, l'alçada fins al sostre és de 2,3 metres, molt per sota dels 2,5 m. requerits en la normativa vigent. Així mateix, la cambra de gestió de comandes, amb una superfície de 13,57 metres quadrats, és insuficient si es té en compte la presència habitual de 4 treballadors, amb les 4 cadires i taules de treball respectives (de 60 cm. d'ample), la taula amb el fax-copiadora, i una prestatgeria-arxivador de 114 cm. d'alçada i 50 cm. d'ample, així com la terminal de cobrament i un prestatge amb ordinadors ocupat. Comptant amb la superfície ocupada pels mobles, l'espai restant no supera els 2 metres quadrats per treballador. D'altra banda, la zona de comandes tampoc compleix el nivell mínim d'il·luminació dictat per la normativa.

Per això, la Inspecció de Treball ha aixecat una acta d'infracció a El Corte Inglés per no complir amb les condicions generals de seguretat i salut en els llocs de treball a la zona de Consigna del centre Plaça Catalunya.



La UGT de Catalunya posa en dubte la viabilitat del programa contra la sinistralitat laboral aprovat avui al consell de govern

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 18:57

La UGT de Catalunya es mostra crítica amb les mesures aprovades avui per la Conselleria de Treball per lluitar contra la sinistralitat laboral.

En primer lloc, des del sindicat ens mostrem absolutament d'acord en què la situació de sinistralitat laboral que vivim actualment és "insostenible i inacceptable". Tot i així, ens hagués agradat haver participat en aquest debat, ja que sent els treballadors i les treballadores una part important del mateix, han de tenir-hi veu. Des de la UGT de Catalunya volem denunciar que desconeixem el contingut del programa que pretén engegar la conselleria.

Així mateix, pel que s'ha pogut conèixer després de l'anunci de la consellera, la UGT de Catalunya vol qüestionar que l'ampliació del nombre de tècnis aporti cap millora de la situació actual, atenent que la introducció dels actuals tècnics no s'ha traduït en una dismininució de la sinistralitat laboral. Si més no, ens manca la valoració del nombre de visites, actuacions, deficiències que s'han trobat, etc. que han fet aquests tècnis per saber si la seva incorporació ha estat d'utilitat.

A més, des de la UGT de Catalunya també ens agradaria conèixer en què consisteix la "voluntarietat" del programa. Per al nostre sindicat, en cap cas es podria entendre que la "voluntariretat" hagi de recaure sobre la normativa.



La inspecció de Treball sanciona el Corte Inglés amb una acta infractora greu perquè les cadires de les caixeres no tenen el marcat CE

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 09:28
El centre comercial de la Plaça Catalunya haurà d'adaptar ergonòmicament les seves línies de caixes, tal i com sol·licitava la UGT de Catalunya

La Inspecció de Treball ha aixecat una acta infractora a El Corte Inglés per l'ús d'equips de treball sense marcat CE i sense la convenient adaptació ergonòmica en el seu centre de Plaça Catalunya.

Durant la seva visita, la Inspecció de Treball va constatar que la línia de caixes del Supermercat (formada per 16 caixes situades de forma paral·lela i 6 caixes ràpides) pertanyen a un model de disseny antic, sense marcat CE i amb una disposició ergonòmica que implica que la caixa és independent de la cadira utilitzada per la persona encarregada d'operar amb la caixa. Les cadires usades són amb rodes, pistó alt i reposapeus, de 5 potes. La Inspecció ha pogut veure que aquestes cadires estan bastant deteriorades per l'ús i que són més pròpies pel seu disseny per a oficines i despatxos. A banda del model de les cadires, també s'ha pogut comprovar l'ús de banquetes metàl·liques en algunes caixes, sense respatller i sense disseny ergonòmic. Així mateix, la Inspecció de Treball també ha pogut constatar com moltes treballadores utilitzaven caixes de plàstic buides o cartons apilats com a resposapeus.

Aquest aixecament d'acta d'infracció greu dóna la raó als responsables de Prevenció de Riscos Laborals de la UGT de Catalunya que han denunciat aquesta irregularitat davant la Inspecció de Treball.



Signat el principi d'acord del conveni del metall de Barcelona i desconvocada la vaga del sector

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 14:11

El passat dissabte dia 14 d'abril, la Comissió Negociadora del Metall de Barcelona ha arribat a un enteniment i ha signat el Principi d'Acord del Conveni de la Siderometal·lúrgia de la província de Barcelona.

Aquest document és el resultat de moltes hores de dura negociació amb la patronal. Els principals continguts de l'acord a què s'ha arribat són:

  • Implantació d'una nova graella salarial que incrementa considerablement els salaris base de tots els grups professionals al llarg dels anys de vigència.
  • Increment salarial de 0,4% sobre l'IPC previst.
  • Revisió salarial sobre l'excés del 0,2% de l'IPC previst.
  • Reducció de jornada a 1.750 hores.
  • 6 anys de vigència.
  • Conciliació de la vida laboral i familiar: incorporació i desenvolupament de la llei d'igualtat; millora de permisos retribuïts; víctimes de la violència de gènere.
  • Subrogació en empreses de manteniment.
  • Foment de la contractació indefinida d'inici (salaris d'entrada).
  • Millora en drets sindicals: participació en la regulació de la distribució del temps de treball i de la flexibilitat; accés a les tecnologies de la informació; i comitè intercontrates.
  • Estabilització del sector: obligació d'esgotar les mesures de flexibilitat previstes abans de prendre mesures que afectin l'ocupació, Participació en l'Observatori Industrial, etc.
  • Etc.

Des de la Federació del Metall, Construcció i Afins de la UGT de Catalunya valorem molt positivament aquest principi d'acord, que pot derivar en el Conveni Col·lectiu 2007-2012 pel seu contingut modern, social i que contempla uns increments salarials que permeten la recuperació de poder adquisitiu i l'apertura de l'escala salarial al llarg de la seva vigència.

Al següent link podreu trobar el principi d'acord signat per sindicats i patronal: http://www.ugtcatalunya.org/~oficinapremsa/conveni_metall.pdf



UGT de Catalunya convida el representant del "Climate Project" d'Al Gore a Espanya a la seva seu per explicar els perills del canvi climàtic

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 11:56
La conferència de Juan Negrillo aporta la informació en què es basa el documental "Una veritat incòmoda"

Coincidint amb el Dia Mundial de la Terra (22 d'abril), la UGT de Catalunya ha volgut prendre especial consciència sobre el canvi climàtic i els efectes negatius que d'aquest fenomen se'n deriven.

És per això que el nostre sindicat celebrarà demà una sessió matinal monogràfica que tracti aquesta temàtica, una sessió on comptarem amb la presència de Juan Negrillo, investigador social llicenciat en Dret i en Ciències Econòmiques i únic espanyol que ha rebut la formació necessària per impartir la conferència en què es basa el documental "Una veritat incòmoda" d'Al Gore (vicepresident d'EUA entre 1993 i 2001).

La sessió matinal sobre el canvi climàtic s'iniciarà a les 10.15 hores. Tots els mitjans de comunicació són convidats a assistir-hi. Després de la cloenda, programada a les 12 hores, tindrà lloc una roda de premsa.

RODA DE PREMSA CANVI CLIMÀTICDIA: dimarts, 17 d'abril de 2007
HORA: després de la cloenda de la xerrada, que tindrà lloc a les 12 hores.
LLOC: Sala de premsa de la seu de la UGT de Catalunya (Rambla Santa Mònica, 10 - 3ª planta).

INTERVINDRAN: Dionís Oña, secretari de Salut Laboral i Medi Ambient, i Juan Negrillo, ponent conferència "Climate project: una veritat incòmoda".



Possible principi d'acord en les negociacions del conveni del metall de Barcelona

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 17:36

En la reunió celebrada durant el dia d'ahir, 12 d'abril, i fins ben entrada la matinada d'avui per intentar desencallar les negociacions del conveni del Metall de la província de Barcelona, la Unió de Patronal Metalúrgica ha fet una sèrie de propostes als sindicats que han estat valorades positivament per la Comissió Negociadora i que permeten sentar unes bases per portar la negociació a un procés de redacció.

Demà, sindicats i patronal es tornaran a trobar a les 17 hores per analitzar el text proposat valorant la seva possible transformació en un principi d'acord.



Els preus a Catalunuya tornen a pujar el mes de març i es recuperen de l'efecte de les rebaixes

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 12:59

Per als 'mileuristes' els preus han augmentat el març un 0,4% més que l'IPC 'oficial'

Els preus a Catalunya van pujar el passat mes de març un 0,8%, el que situa la inflació ineranual al nostre país en un 2,7%, per sobre de l'IPC estatal (2,5%), del País Valencià (2,4%), Madrid (2,6%) i el País Basc (2,4%).

Els mesos anteriors ja vam alertar que el descens dels preus es devia bàsicament a les rebaixes, i aquesta reducció ja s'ha recuperat el mes de març (l'acumulat de l'any al nostre país se situa en el 0,1%). La partida on els preus han pujat més el març ha estat vestit i calçat (2,9%), juntament amb comunicacions (el "pacte" de preus de les operadores de mòbils, amb pujades de l'1,4%), transports (1,4%) i hotels (1%). També hem d'assenyalar la pujada de l'IPC interanual de l'habitatge (que no inclou la compra), que ja se situa en el 4%,


L'IPC dels "mileuristes"

El percentatge de despesa en alimentació i habitatge respecte a la despesa total d'una família és més gran si els ingressos familiars són baixos. Així, una família "mileurista", amb ingressos inferiors als 1.000 euros mensuals, dedica un 60% al pagament d'habitatge i alimentació, mentre que una família de rendes altes, hi dedica tan sols el 45% dels seus ingressos.

Habitatge i alimentació són precisament dos dels grups més inflacionistes en els darrers 5 anys, i així ha estat també aquest mes de març, en què la taxa interanual del grup de despesa d'alimentació és 4 dècimes superior a la mitjana i la d'habitatge s'ha situat en el 4% (3,9% a Espanya), molt superior al diferencial d'inflació oficial del 2,7% de Catalunya (2,5% d'Espanya).

L'impacte de l'augment dels preus d'habitatge i alimentació incideix més sobre l'economia de les rendes baixes que sobre la de rendes altes, doncs aquests grups representen un percentatge més alt en la seva despesa total. Per tant, la taxa de variació general es veu augmentada quan ponderem les taxes de variació de cada grup segons el pes relatiu de despesa dels "mileuristes", on habitatge i alimentació tenen més pes.

Així, obtenim que l'IPC suportat del mes de març per als catalans i les catalanes que cobren per sota dels 1.000 euros s'apropa més al 3,1%, resultat d'aquesta ponderació, que al 2,7% de variació interanual oficial que té en compte una distribució de despesa general i no de rendes baixes.

D'una altra banda, el diferencial entre Espanya i Catalunya torna a repuntar, sent el passat mes de març de dues dècimes. No hem d'oblidar que les taxes de creixement són acumulatives i que durant els darrers anys Catalunya, i els segments de rendes més baixes especialment, ha acumulat augments de preus superiors als de l'Estat.

Per tant, la UGT de Catalunya denuncia un cop més la pèrdua de capacitat adquisitiva dels treballadors i treballadores del nostre país, especialment d'aquell conjunt de població que, amb rendes baixes, ha de suportar uns augments relatius en el cost de la vida molt superiors als de les rendes més altes. I recordem que a Catalunya són més de 1.200.000 els treballadors i les treballadores que cobren sous per sota dels 1.000 euros. Per això, el nostre sindicat s'ha compromès a no acceptar salaris "submileuristes" en cap dels convenis col·lectius que negociï.

D'altra banda continuem defensant les clàusules de revisió salarial i l'IPC català a tots els convenis com un instrument efectiu per corregir la pèrdua de poder adquisitiu dels treballadores i les treballadores amb la pujada constant dels preus.



La UGT denunciarà el Corte Inglés per modificar la nòmina dels seus delegats sindicals als centres de Plaça Catalunya i portal de l'Àngel

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 11:31

La UGT de Catalunya denunciarà novament El Corte Inglés davant la Inspecció de Treball, aquest cop per modificar en els darrers mesos, sense cap tipus de comunicació prèvia, les quantitats econòmiques que perceben en la seva nòmina els seus delegats sindicals als centres de Plaça Catalunya i Portal de l'Àngel (Barcelona).

Aquesta no és la primera vegada que aquesta irregularitat succeeix. La primera fou en els primers mesos de l'any 2006, tot i que després d'interposar la denúncia pertinent, l'empresa va procedir a reintegrar les quantitats que havien deixat de ser abonades amb els enraderiments corresponents, raó per la qual no va ser necessària l'actuació de la Inspecció.

Ara, però, torna a repetir-se la situació. Des de la UGT de Catalunya considerem que la modificació de les condicions econòmiques dels treballadors i treballadores, en general, i dels delegats sindicals, en particular, constitueix un clar intent de desestabilització personal i que genera inseguretat professional.

Per aquesta raó, el nostre sindicat procedirà a interposar una denúncia davant la Inspecció de Treball, donada la gravetat dels fets que, a més, no és la primera vegada que es donen.



El personal de tractament penitenciari continua les mobilitzacions per reivindicar la dignificació de la seva feina

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 12:36

El personal de tractament que treballen a les presons catalanes (juristes, psicòlegs, pedagogs, treballadors socials, educadors i biliotecaris) continuen amb les mobilitzacions per reivindicar la dignificació de la seva feina. Es tracta de la tercera concentració davant de Funció Pública.

La UGT de Catalunya, CCOO i CATAC denuncien que el Departament de Justícia no té un model coherent de funcionament pel personal de l'Àrea de Tractament, reivindiquen unes condicions dignes de treball per als tècnics mitjans i superiors que treballen en aquest àmbit i convoquen una tercera concentració davant de Funció Pública el proper divendres, 13 d'abril, a les 14 hores, a la Plaça de Catalunya 19-20 de Barcelona. Aquesta mesura es repetirà els dies 20 i 27 d'abril.

El col·lectiu de tractament reclama unes condicions laborals dignes, la convocatòria d'oposicions per poder consolidar el seus llocs de treball i un reconeixement e increment salarial acord amb la feina que desenvolupen.

Per aquests motius, els treballadors i les treballadores de l'Àrea de Tractament de presons van decidir en assemblea el darrer dia 20 de març començar un seguit de mesures com son aquesta mobilització i que a més inclou la negació a utilitzar eines informàtiques al lloc de treball i realitzar només les funcions pròpies de la feina que estipula el reglament.

Si a tot això sumen que la major empresa del país (la Generalitat de Catalunya, amb més de 140.000 treballadors i treballadores) hagi canviat de director general de la Funció Pública (cap de personal) sis vegades en tres anys, queda demostrada que la prioritat que té el tripartit en polítiques socials (les presons són polítiques socials) és fum, ja que el personal encarregat de portar a terme aquestes polítiques es troba en situació de total eventualitat, mobilitat... i no pot garantir que aquestes polítiques es puguin desenvolupar.


Concentració davant Funció Pública

DIA: 13 d'abril
de 2007
HORA: 14 hores
LLOC: Plaça de Catalunya, 19 - 20 (Barcelona)



Admesa a tràmit la iniciativa legislativa popular "per un habitatge digne, signa" promoguda per l'Avalot-Joves de la UGT de Catalunya

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 11:41

L'Avalot - Joves de la UGT de Catalunya es mostra plenament satisfet per l'anunci de la Mesa del Parlament de Catalunya d'admetre a tràmit la seva Iniciativa Legislativa Popular "Per un habitatge digne, signa"

Mitjançant aquesta ILP l'Avalot presentarà al Parlament de Catalunya una Llei de mesures urgents per a l'habitatge, en què es proposarà que el 65% del sòl que es qualifiqui per a ús residencial de nova implantació es reservi a habitatge de protecció pública, i d'aquest 65%, que el 70% es reservi per a habitatge de protecció pública en règim de lloguer i el 30% en règim de compra. La proposta de l'Avalot també inclou que la Generalitat destini una partida no inferior al 7% del seu pressupost a les polítiques d'habitatges públics.

Un cop segellats i numerats els fulls, els plecs tornaran a l'Avalot que tindrà 120 dies hàbils per reunir les 50.000 signatures necessàries per acreditar-ne el suport de la ILP i iniciar, aleshores, la tramitació pròpiament parlamentària.

L'Avalot - Joves de la UGT de Catalunya es felicita per l'admissió a tràmit de la seva ILP i es mostra convençut de què superarà amb escreix les 50.000 signatures necessàries, degut a la magnitud del problema de l'habitatge en el dia a dia dels treballadors i les treballadores de Catalunya, especialment entre els joves.



Els mossos d'esquadra reclamen els mateixos drest que els guàrdies civils

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 09:41

Les entitats de Guàrdies Civils i de Mossos d'Esquadra vinculades a la UGT de Catalunya acorden les línies de col·laboració i reivindicació conjunta

Els secretaris generals de la Unió de Guàrdies Civils de Catalunya (UGC), Bartolomé Barba, i del Sindicat Autònom de Policia (SAP), Josep Gázquez, -les dues entitats vinculades a la UGT de Catalunya- han mantingut una reunió per traçar les línies de col·laboració i reivindicació conjunta per millorar la situació laboral d'ambdós cossos de seguretat.

A la trobada es va acordar que des de la UGC es donarà suport a les reivindicacions dels Mossos d'Esquadra respecte a la reducció de l'edat de jubilació, l'assistència mèdica i social i, molt especialment, la jubilació per accident en acte de servei. S'ha d'assenyalar que un Mosso d'Esquadra es jubila als 65 anys (i no als 60, com un Guàrdia Civil) i que no disposa del servei d'assistència sanitària privada del que poden disposar els Guàrdies Civils a través de l'Institut Social de les Forces Armades (ISFAS) ni d'organismes que vetllin pels interessos socials del tipus Associació Pro-Orfes, Socors Mutus o Fundació Guàrdia Civil. Com a exemple significatiu, un Mosso amb una amputació d'un braç en acte de servei passa a formar part dels pensionistes de la Seguretat Social percebent únicament el 55% del seu sou, mentre que un Guàrdia Civil en cobraria el 110%.

Per la seva banda, el SAP donarà suport a les reivindicacions dels Guàrdies Civils relatives al salari, la reducció de plantilla i l'equiparació dels drets associatius amb els sindicals, en tant que el marc legal existent no permet una altra possibilitat. Els representants dels Mossos d'Esquadra consideren sens dubte insuficients els emoluments que perceben els Guàrdies Civils quan desenvolupen tasques gairebé idèntiques a les seves, situació que s'agreuja en el cas de les hores extres, nocturnes i festives. El SAP representa en l'actualitat més de 6.000 agents sobre un total de gairebé 15.000 Mossos d'Esquadra, de manera que la UGC considera el seu suport com un gran pas, donat el pes específic com a interlocutor policial davant les diferents Administracions.

L'intercanvi d'inquietuds ha permès una visió més global i exempta de tòpics d'ambdós Cossos, per tal de reforçar el conveni de col·laboració ja existent entre la Unió de Guàrdies Civils, el Sindicat Autònom de Policies i la Unió Federal de Policia, els tres organismes de forces de seguretat vinculats a la UGT de Catalunya.



Per la UGT, la Qualitat de l'ocupació passa per multiplicar la inspecció, millorar la qualitat de la formació i lluitar contra les discriminacions

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 11:50

La UGT de Catalunya es felicita per l'orientació general dels objectius fonamentals del Departament de Treball per aquesta legislatura, presentats aquest matí per la Consellera de Treball. Amb tot, entenem que alguns dels eixos d'actuació enunciats mereixerien alguna consideració complementària per tal de garantir-ne la seva eficàcia.

Quan se'ns proposa que es donaran més oportunitats d'integració per a les persones amb més dificultats d'accés al mercat laboral, creiem que s'ha de tendir a seguir les recomanacions de l'Estratègia Europea per a l'Ocupació on s'aconsella que a les persones que presenten aquests perfils se'ls ha de poder oferir la participació en alguna política d'ocupació i/o formació abans de que hagin passat 6 mesos d'estar en situació de desocupació, en el cas dels joves, i 12 mesos en el cas de les persones adultes. D'aquesta manera podran visualitzar-se, de ben segur, resultats positius en aquest sentit. Pel que respecte a la contractació de persones amb diversitat funcional o discapacitat, cal equiparar-nos també als nivells europeus on el percentatge de contractació està al voltant del 16.5% (EU-15) mentre que a casa nostra arriba a poc menys del 9.1%.

D'altra banda, l'anunciat programa per la Igualtat d'Oportunitats en el món del Treballa hauria de tenir el seu complement necessari en campanyes especifiques de control i vigilància per part de la Inspecció de treball, fent especial atenció a les discriminacions, directes o indirectes, de tipus salarial i, per suposat, detectant i sancionant aquelles retribucions que se situïn per sota de l'SMI.

Compartim plenament els objectius de més estabilitat i equilibri entre flexibilitat i seguretat. Considerem, però, que a més dels sectors i col·lectius esmentats caldria també fer especial atenció a les empreses que hagin estat adjudicatàries de l'execució d'una obra o de la gestió d'un servei de titularitat pública. Per tal d'assolir aquest objectiu s'haurien de millorar les tasques de vigilància i control aprofitant el traspàs de la Inspecció de Treball, especialment en els sectors, territoris i empreses on es concentren els índexs de temporalitat més elevats i, tal i com el govern proposa en l'apartat de prevenció de riscos laborals, publicar també les sancions imposades per infraccions molt greus fermes.

En canvi, pel que respecte als índexs de temporalitat no considerem que arribar al 21% de temporalitat en el 2010 sigui una fita important. Tenim en compte que actualment estem en un 26.4%, que el millor percentatge de temporalitat a casa nostra ha estat del 23% (1r trimestre de 2003) i que ja s'estan començant a veure els resultats de la nova Reforma Laboral, hauríem de poder arribar com a mínim al 18% d'índex de temporalitat per poder arribar a la conclusió que el govern a esmerçat grans esforços en aquest objectiu.
Considerem de molt valor que es dugui a terme un Pla de millora integral de les Oficines de Treball de la Generalitat de manera que es pugui donar una atenció personalitzada a les persones que es troben en recerca de feina, però el fet que a més es puguin consultar les ofertes d'ocupació vacants per part de tota la ciutadania, encara podria millorar i fer més eficaç el sistema.

Tanmateix, valorem també l'objectiu d'afavorir pràctiques de responsabilitat social de les nostres empreses, però creiem que caldria estendre-ho també a les empreses públiques i a les pròpies administracions. Finalment, en la línia de comportaments responsables, compartim l'impuls a la conciliació de la vida laboral i personal i les noves formes d'organització del temps de treball, però, en tot cas, caldrà garantir que es faci en coordinació amb les mesures ja previstes al Pla estratègic de conciliació de la vida familiar, laboral i personal del departament d'acció social i ciutadania, per tal d'evitar duplicitats o, fins i tot, actuacions que puguin resultar contradictòries.



La plantilla d'Stora Enzo tornarà a fer vaga dissabte i dimarts

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 16:51

L'empresa paperera es nega a cap tipus de millora salarial i social per als 270 treballadors i treballadores de la planta de Castellbisbal


La plantilla de l'empresa paperera Stora Enzo tornarà a fer vaga de 24 hores el proper dissabte 7 d'abril i el proper dimarts 10 d'abril, ja que la direcció continua negant-se a cap tipus de millora salarial i social després de tres mesos d'intents de negociació. A més, dimarts els treballadors i les treballadores es concentraran a les 8 hores davant de la planta a Castellbisbal (carretera Nacional II, kilòmetre 592,6),

La multinacional de capital suec-filandès, que dóna feina a 270 treballadors i treballadores a la planta del Vallès Occidental, aplica als seus empleats el Conveni Col·lectiu Estatal de Pastes, Paper i Cartró, tot i que històricament ha pactat amb el Comitè d'Empresa anualment unes millores internes referents a salaris i aspectes socials. Tanmateix, enguany no s'ha arribat a cap acord en les negociacions i des del dia 1 de febrer l'empresa ha deixat d'aplicar el pacte.

Originàriament, les reivindicacions de la plantilla eren l'aplicació de l'IPC català amb revisió salarial, la reincorporació de les "nits lineals" (plus de nocturnitat de 13 euros per a tots els treballadors), la millora de l'assegurança mèdica per a tota la plantilla, la jubilació als 64 anys per substitució, ajuts escolars i, pel que fa al pla de pensions, eliminar la clàusula segons la qual l'empresa només farà aportacions quan obtingui beneficis a partir d'1.200.000 euros.

Tot i així, i després de diverses reunions sense cap acord, la plantilla va modificar la seva plataforma de negociació, que també ha estat rebutjada totalment per la direcció de l'empresa Les demandes actuals de la plantilla són:

  • Vigència de l'acord de tres anys.
  • Conveni estatal + revisió salarial amb IPC estatal.
  • Reincorporació de les "nits linials" (plus de nocturnitat de 13 euros per a tots els treballadors).
  • Aplicació de l'IPC a la panera de Nadal, el pla de pensions i el premi de vinculació.
  • Festivitat l'1 de gener.
  • Paga d'incentiu el setembre: increment del 4% sobre la massa salarial total teòrica bruta i la quantitat resultant es divideix en tres anys i entre 270 treballadors.


Concentració dels treballadors de Transport Sanitari de Catalunya per les condicions laborals i la mala gestió de l'empresa

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 16:38

L'empresa ha acomiadat 4 delegats de la UGT de Catalunya per denunciar irregularitats al servei d'ambulàncies del Baix Llobregat


La UGT
de Catalunya ha convocat una concentració dels treballadors i les treballadores de Transport Sanitari de Catalunya davant de la seu a Barcelona de la mútura asseguradora Agrupació Mútua, única propietària de l'empresa.
L'objectiu de la concentració és expressar el malestar de la plantilla respecte:

  • La consumació de l'expedient contradictori EO1/2007 en sis acomiadaments disciplinaris totalment injustificats, amb l'intenció d'intimidar els treballadors i com a represàlia per les protestes i reivindicacions instades des del comitè d'empresa
  • L'incompliment per part de l'empresa dels compromisos adquirits amb la posada en marxa del nou concurs de transport sanitari i que eren relatius a la jornada i al calendari laboral.
  • Les modificacions de les condicions laborals dels treballadors i que han suposat una gran pèrdua de poder adquisitiu.
  • La mala gestió regnant al servei de coordinació de serveis de Transport Sanitari de Catalunya i que deixa els treballadors impotents e indefensos per realitzar les seves funcions assistencials i laborals.

Pel que fa als expedients, sis treballadors de la base de Viladecans de Transport Sanitari de Catalunya (quatre d'ells, delegats de la UGT de Catalunya) van ser acomiadats després d'una sèrie de denúncies i protestes sindicals contra incompliments normatius, vulneracions legals i incompliments en les condicions laborals dels concursos públics recentment adjudicats pel Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) i el Servei Català de la Salut (CatSalut). Els acomiadaments s'han recorregut per via judicial. L'empresa, que té adjudicats els serveis públics de transport sanitari urgent i no urgent al Baix Llobregat) acusa els quatre delegats de la UGT de Catalunya i els seus dos companys de negligència, quan coincidentment aquests portaven mesos denunciant la mala gestió de l'empresa, gestió que repercuteix directament i greument en l'atenció a la ciutadania del Baix Llobregat.


Concentració treballadors Transport Sanitari de Catalunya

DIA: 10 d'abril
de 2007
HORA: de 12 a 15 hores
LLOC: davant de la seu d'Agrupació Mútua (Gran Via de les Corts Catalanes, 621, Barcelona).



Les mares treballadores d'El Corte Inglés han de fer "la Cursa" cada dia

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 15:58

La UGT de Catalunya denuncia que la direcció
de l'empresa obliga sota coacció les treballadores
a fer la reducció de jornada al migdia

Tot i l'entrada en vigor de la nova Llei d'Igualtat, el dia a dia de les treballadores dels diferents centres d'El Corte Inglés queda molt llunyana d'aquesta igualtat, sobretot si a més de dones, són mares. I és que la direcció de l'empresa obliga aquelles treballadores que s'acullen a la reducció de la jornada per maternitat a què ho facin de 12 a 16 hores (malgrat que la llei les empara a escollir aquesta reducció dins de la seva jornada ordinària, segons la conveniència de la treballadora) sota amenaces de canvis de departament o canvis de centre si no accepten aquest horari.

La secció sindical de la UGT de Catalunya es veu obligada a mediar un per un els casos de treballadores en situació de reducció de jornada per maternitat perquè aquestes puguin gaudir dels seus legítims drets en el seu lloc de treball. La UGT amenaça amb presentar aquesta irregularitat davant la Inspecció de Treball, tal i com ha fet amb altres nombroses irregularitats comeses per la direcció d'aquesta empresa.

Per a la UGT de Catalunya resulta paradoxal que El Corte Inglés presenti avui en societat un dels seus actes més emblemàtics de la seva faceta social, com és la famosa Cursa d'El Corte Inglés, mentre que dins de les seves relacions laborals obliga les seves treballadores a fer una autència "cursa" per tal de poder compaginar la seva vida familiar amb la seva vida laboral.



Atur març: Catalunya continua mantenint el repte de l'ocupació estable

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 12:39

Tot i la lleugera baixada de l'atur, la qualitat dels llocs de treball generats s'han concentrat en sectors mileuristes, i el col·lectiu femení no viu un marc favorable

La lleugera baixada de l'atur al mes de març -un 1,1%- situa l'atur en 254.720 persones desocupades a Catalunya. Girona i Tarragona són les províncies on més ha baixat l'atur, un 6,5% i un 3,6% respectivament. Malgrat aquest descens global, cal destacar que a la província de Barcelona l'atur ha pujat entre el col·lectiu femení (528 persones més).

Segons el gènere, l'atur ha baixat més entre els homes que en les dones, un 2%, mentre que en les dones només ha baixat mig punt percentual. Constatem que, en un marc favorable per a l'ocupació i on s'ha reduït en el últims dos mesos tant el nombre general de persones desocupades com d'homes desocupats, aquest és el tercer mes consecutiu en que el nombre de dones desocupades augmenta, cosa que ens avisa de la insuficiència i discriminatori mercat de treball català.

Igualment, la qualitat de la ocupació generada s'ha concentrat en el sector dels serveis, el de més temporalitat, i en llocs del mercat laboral remunerats amb salaris mileuristes. A més, en el sector serveis les dones aturades doblen els homes aturats (104.392 dones enfront de 55.206 homes).

Respecte d'altres comunitats, Catalunya continua sense assolir les xifres d'ocupació estable que aconsegueixen d'altres, com és el cas del País Basc, que en un any ha pogut fer baixar l'atur d' un 9,27%.

Des de la UGT de Catalunya demanem que s'intensifiquin les polítiques actives d'ocupació, amb mesures específiques dirigides a les dones que millorin la seva formació i qualificació, i que fomentin el seu accés al mercat laboral, el manteniment i la promoció dins del mateix. En aquest sentit, es fa necessari un augment de la partida de la Generalitat en el foment de l'ocupació, una inversió que no contemplen els pressupostos del govern per aquest any, que s'han vist minvats respecte l'any passat.

Com a dada positiva hem d'apuntar que en termes interanuals Lleida està tenint un molt bon any amb un comportament decreixent de l'atur del 10% (14,4% menys d'homes desocupats i un 7% menys de dones desocupades).

Per sectors, on més ha baixat l'atur en nombre han estat els sectors serveis (1.493 persones menys) i la construcció (825 persones menys).

Pel que fa a la contractació, s'han realitzat 241.500 contractes, un 12% més que al febrer, dels quals el 18% són indefinits. La província amb més contractació indefinida ha estat Girona amb un 21,8% de contractació d'aquest tipus.



Declaració dels sindicats de les 4 àrees metropolitanes d'Europa

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 16:54

Durant els dies 29 i 30 de març, els sindicats de les ciutats de Barcelona (Catalunya), Milan, (Llombardia), Frankfurt (Hesse) i Lyon (Rhône-Alpes), han celebrat a Barcelona un seminari sobre "Polítiques públiques, polítiques socials", en el marc de la Xarxa Sindical de les Quatre Metròpolis.

Aquest seminari s'emmarca dins l'estreta relació que mantenim, en el context de la Confederació Europea de Sindicats, les organitzacions de les quatre ciutats. Es justifica aquesta relació pel rol que les quatre ciutats juguem en cada un dels respectius països: caps de regions econòmicament potents i innovadores, ciutats amb llarga tradició industrial i amb un sindicalisme protagonista i sòlid, ciutats de referència en els seus Estats i en el context europeu.

Declaració dels sindicats



La UGT de Catalunya acull l'exposició de Colita "Fotografiar el socialisme"

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 16:53

La mostra recull més de 40 fotografies que retraten la història del Partit dels Socialistes de Catalunya


La UGT de Catalunya acull fins al 28 d'abril l'exposició "Fotografiar el socialisme", de la fotógrafa Isabel Steva "Colita". La mostra recull més de 40 fotografies del Fons Fotogràfic COLITA de l'Arxiu Històric de la Fundació Rafael Campalans, que retraten la història del Partit dels Socialistes de Catalunya des dels seus inicis i que posa l'accent en els anys de la transicició política, de 1976 a 1982.

L'exposició es pot visitar al vestíbul de la UGT de Catalunya (Rambla de Santa Mònica, 10, Barcelona) fins al 28 d'abril. L'entrada és lliure i l'horari és de dilluns a divendres de 9 a 20.30 hores i dissabte de 9 a 13.30 hores.



La UGT de Catalunya augmenta la seva majoria absoluta a Danone

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 13:55

El nostre sindicat ha aconseguit 29 dels 35 delegats i delegades escollits als quatre centres catalans

La UGT de Catalunya ha augmentat la seva majoria absoluta en el procés d'eleccions sindicals als centres de Danone celebrat fins dissabte passat. Dels 35 delegats i delegades escollits, la UGT de Catalunya ha aconseguit 29; CCOO, 4, i USOC, 2. A les eleccions del 2003 es van escollir 21 delegats i delegades, dels quals 17 van ser per a la UGT de Catalunya, 3 per a CCOO i 1 per a la USOC.

A Catalunya Danone té 640 treballadors i treballadores, repartits en quatre localitats: a Figueres (departament comercial, 8 treballadors), a Sant Cugat del Vallès (departament de logística, 8 treballadors), a Parets del Vallès (departament comercial, amb 60 treballadors, i fàbrica, amb 160 treballadors) i a Barcelona (oficines centrals, amb 308 treballadors; departament comercial, amb 48 treballadors, i departament d'I+D, amb 48 treballadors).

Els resultats a Catalunya coincideixen amb la victòria del nostre sindicat a nivell estatal, on 57 delegats han estat per a la UGT de Catalunya, 33 per a CCOO i 5 per a la USO. D'aquesta manera, el Comitè Intercentres estatal queda conformat amb 8 membres de la UGT de Catalunya, 4 de CCOO i 1 de la USO. Danone dóna feina a 1.670 treballadors i treballadores a tot Espanya.



Powered by LifeType