Comunicació UGT

Per la UGT, la Qualitat de l'ocupació passa per multiplicar la inspecció, millorar la qualitat de la formació i lluitar contra les discriminacions

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 11:50

La UGT de Catalunya es felicita per l'orientació general dels objectius fonamentals del Departament de Treball per aquesta legislatura, presentats aquest matí per la Consellera de Treball. Amb tot, entenem que alguns dels eixos d'actuació enunciats mereixerien alguna consideració complementària per tal de garantir-ne la seva eficàcia.

Quan se'ns proposa que es donaran més oportunitats d'integració per a les persones amb més dificultats d'accés al mercat laboral, creiem que s'ha de tendir a seguir les recomanacions de l'Estratègia Europea per a l'Ocupació on s'aconsella que a les persones que presenten aquests perfils se'ls ha de poder oferir la participació en alguna política d'ocupació i/o formació abans de que hagin passat 6 mesos d'estar en situació de desocupació, en el cas dels joves, i 12 mesos en el cas de les persones adultes. D'aquesta manera podran visualitzar-se, de ben segur, resultats positius en aquest sentit. Pel que respecte a la contractació de persones amb diversitat funcional o discapacitat, cal equiparar-nos també als nivells europeus on el percentatge de contractació està al voltant del 16.5% (EU-15) mentre que a casa nostra arriba a poc menys del 9.1%.

D'altra banda, l'anunciat programa per la Igualtat d'Oportunitats en el món del Treballa hauria de tenir el seu complement necessari en campanyes especifiques de control i vigilància per part de la Inspecció de treball, fent especial atenció a les discriminacions, directes o indirectes, de tipus salarial i, per suposat, detectant i sancionant aquelles retribucions que se situïn per sota de l'SMI.

Compartim plenament els objectius de més estabilitat i equilibri entre flexibilitat i seguretat. Considerem, però, que a més dels sectors i col·lectius esmentats caldria també fer especial atenció a les empreses que hagin estat adjudicatàries de l'execució d'una obra o de la gestió d'un servei de titularitat pública. Per tal d'assolir aquest objectiu s'haurien de millorar les tasques de vigilància i control aprofitant el traspàs de la Inspecció de Treball, especialment en els sectors, territoris i empreses on es concentren els índexs de temporalitat més elevats i, tal i com el govern proposa en l'apartat de prevenció de riscos laborals, publicar també les sancions imposades per infraccions molt greus fermes.

En canvi, pel que respecte als índexs de temporalitat no considerem que arribar al 21% de temporalitat en el 2010 sigui una fita important. Tenim en compte que actualment estem en un 26.4%, que el millor percentatge de temporalitat a casa nostra ha estat del 23% (1r trimestre de 2003) i que ja s'estan començant a veure els resultats de la nova Reforma Laboral, hauríem de poder arribar com a mínim al 18% d'índex de temporalitat per poder arribar a la conclusió que el govern a esmerçat grans esforços en aquest objectiu.
Considerem de molt valor que es dugui a terme un Pla de millora integral de les Oficines de Treball de la Generalitat de manera que es pugui donar una atenció personalitzada a les persones que es troben en recerca de feina, però el fet que a més es puguin consultar les ofertes d'ocupació vacants per part de tota la ciutadania, encara podria millorar i fer més eficaç el sistema.

Tanmateix, valorem també l'objectiu d'afavorir pràctiques de responsabilitat social de les nostres empreses, però creiem que caldria estendre-ho també a les empreses públiques i a les pròpies administracions. Finalment, en la línia de comportaments responsables, compartim l'impuls a la conciliació de la vida laboral i personal i les noves formes d'organització del temps de treball, però, en tot cas, caldrà garantir que es faci en coordinació amb les mesures ja previstes al Pla estratègic de conciliació de la vida familiar, laboral i personal del departament d'acció social i ciutadania, per tal d'evitar duplicitats o, fins i tot, actuacions que puguin resultar contradictòries.



Powered by LifeType