Comunicació UGT

UGT denúncia a El Corte Inglés a inspeccio de treball pels torns irregulars

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 13:43

/blog/comunicacio_ugt/elcortingles.gifEl nostre sindicat exigeix a l'empresa que anul·li les clàusules irregulars amb horaris de 6 hores de dilluns a dijous i de 8 hores els divendres i dissabtes

La UGT de Catalunya va presentar ahir dijous, 20 de desembre, una denúncia davant de la Inspecció de Treball contra El Corte Inglés per no donar resposta als requeriments dels delegats del nostre sindicat sobre els contractes laborals on figuren torns irregulars.

El passat mes d'agost, la UGT de Catalunya ja va sol·licitar a El Corte Inglés la nul·litat de les clàusules dels contractes realitzats amb distribució irregular de la jornada: és a dir, aquells contractes realitzats amb un horari de 6 hores de dilluns a dijous i de 8 hores els divendres i els dissabtes. El nostre sindicat no va rebre cap tipus de resposta per part de la direcció, de manera que el passat 11 d'octubre el Comitè d'Empresa va acordar per unanimitat tornar a demanar explicacions a l'empresa per la inclusió d'aquesta clàusula en els contractes dels treballadors i sol·licitar-ne la nul·litat en tots i cadascun dels contractes que la continguin.

Des del nostre sindicat i la resta del Comitè d'Empresa entenem que aquestes clàusules amb aquesta distribució de la jornada són una imposició arbitrària de l'empresa, i que va contra els acords signats per El Corte Inglés i la UGT de Catalunya, entre altres.

En el punt núm. 1 dels criteris d'aplicació de l'acta del Comitè Intercentres amb data 31 d'octubre de 1995, on es recullen els horaris que es poden realitzar en els centres d'El Corte Inglés, diu textualment que "el quadre general de torns pactat en el present acord recull els diferents torns que poden ser aplicats en cada centre de treball, així com els percentatges mínims o màxims d'adscripció als mateixos". I en el punt núm. 2 s'afegeix: "els torns que s'apliquen en cadascun dels centres de treball s'ajustaran necessàriament als establerts en el quadre general de referència".

En aquest acord no es recull cap torn de 6 hores de dilluns a dijous i 8 hores els divendres i dissabtes, raó per la qual aquests horaris no poden aplicar-se als treballadors i les treballadores dels centres d'El Corte Inglés.

Tot i mantenir el diàleg i la negociació com a principal sistema de mediació per solucionar els conflictes que es generen dins de l'empresa, la secció sindical de la UGT de Catalunya no pot obviar l'incompliment dels acords signats. Per aquest motiu, i davant del silenci i el menyspreu que la direcció ha mostrat a les demandes del nostre sindicat i del Comitè d'Empresa, la UGT de Catalunya ha decidit denunciar davant de la Inpecció de Treball aquesta clàusula il·legal que l'empresa està aplicant.

La UGT lamenta que la llei del dret a l'habitatge creï desigualtats en l'accés a les VPO

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 09:44
/blog/comunicacio_ugt/edificio.jpg El text aprovat no disminueix el termini de qualificació a 90 anys per als HPO i estableix diferents terminis en funció de qui construeix, a on i amb quins ajuts

La UGT de Catalunya lamenta que després de totes les negociacions al voltant del Projecte de llei del dret a l'habitatge, el debat s'hagi centrat en la modificació d'articles que no tindran una veritable transcendència per garantir l'accés a l'habitatge, i en canvi s'hagin adoptat mesures que generen desigualtats entre la ciutadania en el moment de ser adjudicataris d'un habitatge de protecció oficial (HPO).

En aquest sentit, la redacció de l'article 79 "Termini de qualificació" estableix tres possibilitats:

  1. Si els habitatges han estat construïts es sòl públic o qualificat per a ésser destinat a protecció oficial: actualment 90 anys, segons el decret 244/2005 d'actualització del Pla pel dret a l'Habitatge 2004-2007.

  2. Si els habitatges han estat construïts en sòl no qualificat amb destinació a habitatge de protecció oficial, però els promotors han rebut ajuts públics per aquella promoció: s'establirà el termini per decret.

  3. Si els habitatges han estat construïts en sòl no qualificat amb destinació a habitatge de protecció oficial, i els promotors no han rebut ajuts públics per fer-ho: 30 anys.

Aquesta diferenciació provoca que, tractant-se de persones que acrediten igual necessitat d'habitatge, finalment se'ls adjudiqui una vivenda que tindrà un règim jurídic diferent, fixant el termini de qualificació en funció del sòl sobre el que s'ha construït, qui l'ha construït i quins ajuts ha pogut rebre o no per fer-ho. Per a la UGT de Catalunya, aquesta disposició de la llei genera desigualtats entre ciutadans. En la majoria de casos, serà qüestió de l'atzar que puguin rebre un HPO amb més o menys anys de qualificació. Només serà en el darrer cas (els construïts per promotors privats en sòl lliure i sense ajuts - 30 anys), en el qual els propis promotors podran escollir a quines persones adjudiquen l'habitatge, amb l'únic requisit per part de ls adjudicataris d'estar inscrits en el Registre de Sol·licitants d'Habitatge Protegit.

El nostre sindicat continua pensant que el termini de qualificació a 90 anys és excessiu i limita les possibilitats de desenvolupament social, personal i familiar de les persones adjudicatàries. Tanmateix, la llei hauria d'haver establert un únic termini de qualificació per a tots els casos.

També en relació amb l'accés als HPO, el sindicat considera que la llei tampoc aborda amb decisió els criteris que han de servir per definir els requisits per accedir a les diferents promocions d'habitatges de protecció oficial. La UGT de Catalunya troba a faltar una ordenació i unificació dels requisits pel que fa als anys d'empadronament que s'exigeixen a cada promoció d'habitatges. És necessari que, en aquest sentit, es prengui una consciència solidària a nivell municipal que permeti que ciutadans i ciutadanes no empadronats en la localitat on es desenvolupen les promocions puguin accedir a aquests habitatges.

En un altre sentit, la UGT de Catalunya considera que s'ha perdut l'oportunitat d'ampliar les polítiques públiques que poden facilitar l'accés a un habitatge. El nostre sindicat ha demanat en reiterades ocasions que s'ampliés el número d'habitatges de protecció oficial destinats al lloguer. Considerem que aquesta política, a través d'un lloguer social, és la que permetria facilitar a tots els ciutadans i ciutadanes un habitatge digne, i d'altra banda, permetria crear un mercat de lloguer paral·lel al lliure, que facilitaria la mobilitat de la ciutadania per qüestions laborals, de formació, de necessitats familiars o altres. En aquest sentit, l'Avalot - Joves de la UGT de Catalunya ha presentat al Parlament de Catalunya més de 55.000 signatures per tramitar una iniciativa legislativa popular que reclama entre d'altres aspectes, l'augment de la construcció d'HPO de lloguer fins al 60% del total.

D'una altra banda, el nostre sindicat considera que la llei aprovada sí recull tot un seguit de disposicions que afronten algunes problemàtiques al voltant de l'habitatge que era necessari regular. Així, la inspecció tècnica dels habitatges, el foment de la rehabilitació i conservació del parc immobiliari, la lluita contra la sobreocupació, l'infrahabitatge i l'assetjament immobiliari, els ajuts al lloguer, o la protecció dels consumidors i usuaris, han estat recollides en el text legislatiu amb diferents mesures que actuaran de forma decidida i positiva per garantir el correcte ús dels habitatges i la seva conservació, per assegurar ajuts socials per a les situacions amb més necessitats o per protegir els consumidors dels abusos que es produeixen al voltant de la compra - venda i lloguer d'habitatges.



UGT signa l'acord de millora de la conciliació de laboral i personal a "La Caixa"

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 09:33

/blog/comunicacio_ugt/lacaixa.jpgA més, s'aconsegueix eliminar la proposta de la direcció d'instaurar flexibilitat horària i jornada partida

Ahir dimarts, 17 de desembre, es va signar un acord entre la direcció de "la Caixa" i els sindicats UGT de Catalunya, CCOO i SECPB per a la conciliació de la vida laboral i personal dels treballadors i les treballadores d'aquesta entitat financera.

Des del nostre sindicat considerem molt positiu aquest acord, principalment, perquè es va eliminar la proposta de la direcció d'instaurar flexibilitat horària amb jornada partida, mesura amb la qual la UGT de Catalunya es va mostra en desacord des d'un principi. A més, l'acord s'ha signat sense cap contrapartida per a la plantilla.

Entre moltes altres mesures, el nou acord contempla:

  • 10 dies més de permís de maternitat, i 14 dies més si es tracta de part múltiple.

  • Increment d'un dia més de permís de paternitat a partir del 2008.

  • Flexibilitat de mitja hora d'entrada i de sortida.

  • Possibilitat de reducció de jornada per cura de fills fins als 12 anys.

  • Millores de prestacions quantitatives i qualitatives per fills amb discapacitat.

  • Crèdit de tres dies laborables acumulables als permisos ja contemplats en la normativa laboral (matrimoni, naixement, malaltia o defunció, trasllat).

  • Facilitats financeres vinculades a la conciliació.


99% de seguiment el primer dia de vaga a Hispano Igualadina

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 09:26

carrilbus.pngLa UGT denuncia les pressions de l'empresa per vulnerar el dret a la vaga d'alguns conductors

L'aturada convocada avui pel comitè d'empresa de la Hispano Igualadina, l'ha seguida gairebé el 100% de la plantilla de conductors de les línies d'autobusos afectades. La UGT de Catalunya valora aquesta primera jornada de vaga com un èxit, tot i els intents de la direcció de l'empresa d'alterar els serveis mínims decretats per la Generalitat.

El seguiment és total a les línies de transport regular. Per altra banda, i arran de la proposta per part dels representants sindicals, s'han mantingut sense alteracions els serveis dedicats al transport escolar i de persones amb discapacitat. No obstant, alguns conductors han vist vulnerat el seu dret a la vaga per pressions per part de l'empresa, que ha reconvertit el servei del transport escolar en servei per a les línies regulars d'autobusos.

Així doncs, malgrat l'intent de l'empresa de trencar els serveis mínims, els sindicats estant seguint al peu de la lletra els serveis pactats i decretats per la Generalitat, que són els següents:

- de 6.30h - 9.30h: funcionament del 50% del servei regular a totes les línies.
- de 17.00h-20.00h: funcionament del 50% del servei regular a totes les línies.

Les aturades -de 24 hores- prosseguiran demà dimecres, 19 de desembre, i els següents dies 20 i 21 de desembre, i és previst que es reprenguin els pròxims dies 9, 11, 14, 18, 21, 25 i 28 de gener. Afectaran el servei d'autobusos a les principals línies de la Hispano-Igualadina a Catalunya, i que transporten més del 80% del passatge de la companyia.

El nostre sindicat ha decidit anar a la vaga perquè la direcció de la companyia incompleix el conveni de transport de viatgers per carretera de la província de Barcelona. Alguns dels ítems del conveni, pactats específicament amb Hispano Igualadina, s'han vulnerat de forma greu:

  • L'empresa vol imposar unilateralment el seu quadrant de serveis, festius i vacances.
  • L'empresa no compleix la normativa sobre els descansos i dels temps de conducció.
  • La direcció no lliura la documentació correcta corresponent als partes mensuals per a la comprovació de les nòmines.
  • L'empresa no remunera les jornades partides.

Les línies afectades per la vaga seran:

Línia Igualada-Barcelona, pel Bruc i per Capellades.
Línia Igualada - Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
Línies urbanes d'Esparreguera i Martorell.
Línia Barcelona - Vilafranca del Penedès.
Línia Barcelona - aeroport de Reus.
Línia Barcelona - Igualada.
Línia Barcelona - Esparraguera.



UGT denuncia Correus a inspecció de treball per l'incompliment de la normativa de seguretat

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 13:37
correos.gif un servei de prevenció de riscos laborals dotat dels mitjans materials i humans necessaris, i no es realitza cap investigació sobre els accidents de treball

Aquest matí, els representants de la UGT de Catalunya a Correus han presentat davant de la Inspecció de Treball una denúncia per incompliment de la normativa vigent en matèria de seguretat i salut laboral a les seves oficines. Les principals negligències en aquest àmbit són:

  • No existeix a Correus un servei de prevenció de riscos laborals dotat de mitjans materials i humans necessaris per realitzar les seves funcions preventives.

  • En el cas concret de la província de Barcelona, Correus no disposa d'un servei de prevenció d'acord amb les necessitats.

  • No s'ha realitzat el pla de prevenció ni a nivell estatal ni a nivell provincial.

  • Segueixen sense realitzar-se les avaluacions de riscos laborals.

  • De les escasses avaluacions de riscos realitzades, les mesures correctores o no s'implanten o són insuficients.

  • La formació dels treballadors i les treballadores en matèria preventiva es realitza de forma esporàdica.

  • No es rep una informació detallada sobre els accidents de treball, fet que impedeix realitzar un estudi, investigació o qualsevol tipus d'activitat.

  • El lliurament d'equips de protecció individual és insuficient, i en el cas dels treballadors i treballadores eventuals, mínimes o inexistents.


Powered by LifeType