Comunicació UGT

La UGT celebra l'aprovació de la llei d'igualtat i reivindica la necessitat d'una llei catalana que superi els mínims de l'estatal

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 12:04

La UGT de Catalunya manifesta la seva satisfacció per l’aprovació de la “Ley orgánica para la igualdad efectiva entre mujeres y hombres” en el ple del Congrés dels Diputats, donat el petit avenç que suposa en aquesta matèria, i també perquè durant el seu tràmit parlamentari d’esmenes el text legal ha millorat en alguns aspectes, que eren reivindicats per la nostra organització.

Concretament, pel que fa al tema laboral, s’han inclòs algunes millores com és l’ampliació a 15 dies del permís de paternitat, la flexibilització dels requisits per accedir a la prestació per maternitat i s’ha elevat la quantia de les prestacions per risc durant l’embaràs i la lactància, entre d’altres.

Una llei orgànica és una llei que intervé, i ho ha de fer per corregir discriminacions. És en aquest sentit, que des de la UGT de Catalunya vetllarem, per una banda, perquè es compleixi la llei des d’un nivell màxim d’intervenció i com a font per millorar els plans estratègics de les empreses, que passen indefectiblement per treballar conjuntament en els plans d’igualtat.

D’altra banda, reivindiquem la necessitat d’una Llei Catalana d’Igualtat que superi els mínims que establirà aquesta llei estatal, per tal d’adequar-la a la realitat del nostre país, i que alhora reconegui legalment la figura dels i de les nostres agents sindicals per la igualtat, que són qui vetllen per la no discriminació en el sí de les empreses catalanes.



Constituida la taula negociadora del conveni de la siderometal·lúrgia de Barcelona, que afecta 160.000 treballadors

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 12:01

Avui s'ha constituït la taula negociadora del conveni de la siderometal·lúrgia de la província de Barcelona, que afecta 160.000 treballadors. Els sindicats han lliurat a la patronal la plataforma de la negociació, que s'iniciarà el proper dia 23 de gener de 2007.

La UGT de Catalunya afronta aquesta negociació amb il·lusió, ja que la Unión Patronal Metalúrgica té al capdavant un nou president, Antonio Marçal. D'altra banda, per part de la nostra organització assistiran a la taula negociadora, en compliment de les resolucions del darrer congrés de la Federació del Metall, Construcció i Afins (MCA) de la UGT de Catalunya, delegats afiliats als quals afecta directament aquest conveni i que han estat elegits democràticament a les diferents comarques.



El personal de les grans superfícies treballarà 112 hores en 14 dies

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 11:55

Des del dia 11 fins al 24 de desembre, els treballadors de grans superfícies treballaran un mínim de 93 hores i 20 minuts i un màxim de 112 hores efectives i el seu primer dia de descans serà el dia de Nadal. Per a la UGT de Catalunya, l'actitud d'ANGED és neoesclavista

La UGT de Catalunya denuncia el deteriorament de les condicions laborals que estan patint els treballadors i les treballadores del comerç, en especial de les grans superficies, que aquests dies han d’afrontar la campanya de Nadal.

Per a la UGT de Catalunya, aquesta situació comporta un desprestigi de la professió de dependent de comerç i una desprofessionalització del treball. Aquestes condicions laborals són la causa per la qual cada cop menys persones volen vincular el seu futur professional a l’activitat del comerç.

Les condicions de precarietat salarial i les jornades continuades, així com les serioses dificultats per a la conciliació de la vida laboral i la personal expliquen l’altíssim nivell de rotació i la manca de professionalització i de professional en un dels sectors econòmics més importants.

La UGT de Catalunya vol denunciar que el desenvolupament econòmic del comerç s’està assolint a costa d’aquestes condicions de precarietat en el sector.

El sindicat valora molt negativament que la patronal de les grans superfícies, ANGED, no s’hagi sumat al 90% de la Taula Social del Comerç, que va acordar el tancament dels centres comercials a les 15 hores del dia 24 de desembre i qualifica la seva actitud de neoesclavista.



La UGT de Catalunya, únic sindicat que creix en vots a les eleccions al metro de Barcelona

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 11:51

La UGT de Catalunya és l'únic sindicat que ha crescut en nombre de vots a les eleccions sindicals que es van celebrar ahir al Metro de Barcelona. La nostra organització ha passat de 332 vots l'any 2002 a 348 vots aquest any, el que ha supusat augmentar la seva representació en 1 delegat. D'altra banda, la CGT ha baixat de 511 vots l'any 2002 a 493 el 2006, i CCOO ha baixat de 414 vots a 346.

A les eleccions d'ahir es van escollir 27 delegats (2 més que fa quatre anys), i el comitè ha quedat configurat de la següent manera:

- CGT, 8 delegats
- CCOO, 6 delegats
- UGT de Catalunya, 5 delegats
- S.U., 4 delegats
- C.P.T.C.: 3 delegats
- C.I.M.: 1 delegat.

La UGT de Catalunya és el sindicat que més ha incrementat la seva representació al Metro de Barcelona, un 2,5%, en passar del 16% l'any 2002 al 18,5% aquest any. L'augment de la plantilla al Metro de Barcelona ha repercutit en el creixement de la representativitat del sindicalisme de classe en front del sindicalisme corporativista.



El Ministeri de Treball reconeix l'atracament com un risc laboral a la banca, tal i com havia reivindicat la UGT

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 18:25

L'any passat es van produir 721 robatoris amb violència o intimidació als bancs i caixes d'estalvi espanyoles

L'Institut Nacional de Seguretat i Higiene al Treball (Ministeri de Treball i Afers Socials) ha reconegut públicament que l'atracament constitueix un risc laboral per als treballadors i les treballadores dels bancs i les caixes d'estalvi, tal i com havia reivindicat mesos enrere la UGT. Treball admet que l'atracament respon al concepte de "risc, dany i condicions laborals", segons estableix l'article 4 de la Llei de prevenció de riscos laborals, i que pot "contribuir al desenvolupament de conductes maladaptatives i efectes en la salut com ansietat, depressió, nerviosisme, fatiga i trastorns al sistema cardiovascular". L'Administració també assenyala que "les conseqüències dels atracaments poden ser especialment traumàtiques, no només per a les persones que han patit un episodi d'aquest tipus, sinó també per a aquelles que han sigut testimoni. A més d'un risc psicosocial, es considera també un risc de seguretat, en la mesura que pot suposar lesions físiques o fins i tot la mort".

L'abril d'aquest any la UGT ja va anunciar que portaria a la negociació col·lectiva dels sectors de la banca, l'estalvi i la seguretat privada (en total, uns 55.000 treballadors i treballadores a Catalunya i 300.000 a tot l'Estat) la consideració dels atracaments com a accidents laborals. En aquest sentit, el nostre sindicat considera que, com a risc laboral, la possibilitat de robatori ha de ser avaluada (situació que ara mateix no es dóna a les oficines) i exigeix un protocol de vigilància de la salut, mitjançant un examen de salut preventiu per part de l'empresa als treballadors que han patit un atracament per estudiar les lesions físiques i psicològiques que es puguin derivar. La UGT proposa a les empreses i mutues d'accidents la signatura d'un acord d'actuació posterior a l'agressió que inclogui un procediment de per al seguiment dels treballadors amb baixa per incapacitat temporal que pugui tenir relació amb l'atracament.

Pel que fa al transport de fons, s'ha de tenir en compte l'anomenat "risc de vorera", és a dir, quan els vigilants abandonen el furgó blindat o hi tornen, que és quan estan més exposats a un atracament. En aquest cas, s'ha d'introduir l'armilla antibales com a equip de protecció individual.

L'any passat es van produir 721 robatoris amb violència i intimidació a les sucursals espanyoles de bancs i caixes d'estalvi. Es calcula que entre el 10% i el 30% dels treballadors i les treballadores que han estat víctimes d'un atracament acaben patint trastorns seriosos que afloren en un termini de tres mesos.



Concentració dels treballadors d'Iveco durant una hora per demanar millores en les negociacions del nou conveni col·lectiu

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 11:17

Després de les mobilitzacions de la setmana passada, els treballadors i les treballadores d'Iveco España, S.L. - Irisbus, empresa filial del grup Fiat, tornaran a manifestar-se demà per demanar millores en les negociacions del nou conveni col·lectiu, iniciades fa 11 mesos, i que s'han estancat en els temes tan importants com els referents a l'absentisme laboral i l'ocupació fixa.

Demà, els treballadors del matí i de torna partit es manifestaran d'11:30 a 12:30 a les portes de la fàbrica a la Zona Franca, aturades que també repetiran els companys del torn de tarda. Així mateix, les mobilitzacions també tindran lloc a les mateixes hores els dies 20 i 21 de desembre.

Des de la MCA del Barcelonès, la UGT de Catalunya dóna suport a les mobilitzacions dels treballadors i treballadores d'Iveco (antiga Pegaso), dedicada a la fabricació i construcció de vehicles, per tal de desencallar les negociacions i aconseguir un conveni col·lectiu just i digne.

CONCENTRACIÓ TREBALLADORS I TREBALLADORS D'IVECO ESPAÑADIA: 19 de desembre de 2006
HORA: d'11:30 a 12:30 hores.
LLOC: A les portes de la fàbrica Iveco España, S.L. - Irisbus a Barcelona, C/A nº s.1 al 18 Sector C - Zona Franca (Barcelona)



Els treballadors del centre sociosanitari Palau faran vaga el proper dilluns 18 de desembre

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 14:28

La direcció vol imposar una modificació substancial de les condicions de treball al centre sense l'aprovació dels representants sindicals

La UGT de Catalunya ha convocat els treballadors i les treballadores del Centre Sociosanitari Palau, a Barcelona, a fer vaga de 24 hores els dies 18 i 22 de desembre, després d'un mes de negociació amb la direcció en referència al calendari laboral de l'any vinent, sense arribar a cap tipus d'acord. Al CSS Palau treballen al voltant de 300 professionals.

La Generalitat va aprovar repartir el proper any 10 milions d'euros (24 milions més l'any 2008 i l'any 2009, respectivament) entre els centres sociosanitaris de tot Catalunya per equiparar els salaris dels seus treballadors i treballadores amb els dels centres de la Xarxa Hospitalària d'Utilització Pública (XHUP). El nostre sindicat denuncia que la gerència del CSS Palau vol supeditar aquesta pujada salarial que pertoca als treballadors a què el Comitè d'Empresa signi el canvi d'horaris i la reestructuració de plantilla que el centre vol posar en marxa. Segons la nostra organització es tracta d'una "modificació substancial de les condicions de treball", tal com contempla l'article 41 de l'Estatut dels Treballadors, però sense raons organitzatives o econòmiques provades per part de l'empresa. A més, la direcció està barrejant dues negociacions, la de les condicions laborals i la de la percepció dels diners finalistes de la Generalitat, que no tenen res a veure i que s'estaven tractant per separat.

Davant la manca de voluntad negociadora de la gerència i de l'ús com a moneda de canvi dels diners que rebrà de la Generalitat per repartir entre la plantilla, els treballadors i les treballadores han decidit fer les dues jornades de vaga com a protesta.



La UGT de Catalunya, pel tancament del Comerç el dia 24 a les 15.00h

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 14:08

El delegat a Catalunya de l'Associació de Grans Empreses de Distribució (ANGED), Roberto Girado, posa en dubte que a Catalunya estigui prou arrelada la celebració de la Nit de Nadal.

La UGT de Catalunya considera que els arguments que ANGED utilitza per desmarcar-se de l'acord que va pendre la Taula Social del Comerç de tancar el dia 24 a les 15.00 hores mostren el seu menyspreament pel conjunt dels treballadors i treballadores.

El delegat d'ANGED a Catalunya va manifestar el dia 12 de desembre, com recull el teletip difós per l'Agència EFE que "a Catalunya tampoc hi ha massa tradició de celebrar la Nit de Nadal".

Girado y ANGED demostren la seva manca de voluntat de facilitar la conciliació de la vida laboral i la familiar de milers de treballadors que el dia 24, tal i com ha anunciat l'associació de grans cadenes de distribució, sortiran de la feina a més tard de les 20.00 hores.

D'altra banda, la UGT de Catalunya també es pregunta si el conseller d'Innovació, Empresa i Universitat, comparteix aquesta afirmació en relació a les tradicions nadalenques dels ciutadans i les ciutadanes de Catalunya.

En tot, cas, el sindicat està estudiant les accions informatives que posarà en marxa durant la setmana vinent i que s'orientaran a la reivindicació laboral i a la concienciació de consumidors sobre aquesta demanda que ha subscrit el conjunt de la Taula social del Comerç a excepció de les grans superficies.



La UGT de Catalunya és el sindicat que més creix a les eleccions del personal funcionari de la Generalitat i l'únic que augmenta en vots

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 13:04

La UGT es consolida com a segona força sindical dins l’àmbit de la Generalitat de Catalunya, després dels resultats de les eleccions sindicals d’ahir en què es van escollir 163 delegats i delegades


Ahir es van cel·lebrar les eleccions sindicals del personal funcionari de la Generalitat de Catalunya, concretament dels Serveis Centrals, Serveis Territorials, l'Institut Català de la Salut (ICS) i l'Institut Català d'Assistència i Serveis Sociosanitaris (ICASS). Ahir es van escollir 163 delegats i delegades (no 191, com assenyalen algunes informacions enganyoses i poc transparents), i els resultats són els següents:

ORG. SINDICAL

2002

2006

UGT

25

42

CCOO

59

67

CATAC

50

43

ALTRES

27

11

A més, durant l'any 2006 s'havien celebrat eleccions sindicals al Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), al Servei Català de Trànsit (SCT) i a la Sindicatura de Comptes. Així, el còmput global del 2006 a les Juntes de Personal de la Generalitat queda de la següent manera:

ORG. SINDICAL

DELEGATS /DELEGADES

UGT

49

CCOO

79

CATAC

49

CSIF

5

SAC

5

CSC

2

CEM

1


Una primera valoració d’aquests resultats permet treure les següents conclusions:

  • La UGT de Catalunya és l’organització que més incrementa en nombre de delegats i delegades (+ 17).
  • La UGT de Catalunya és l’únic sindicat que incrementa el nombre de vots respecte a les eleccions del 2002.
La UGT seguirà treballant per fer arribar les seves propostes i el mòdel d'Administració Pública pel que treballem i pel que el personal ens ha recoltzat en aquestes eleccions sindicals.


Presentació de la candidatura de la UGT a SEAT

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 12:15

El secretari general de la UGT, Cándido Méndez, i el secretari general de la UGT de Catalunya, Josep M. Àlvarez, presidiran demà l'assemblea de presentació de la candidatura de la UGT de Catalunya per a les eleccions de Seat, que se celebraran el proper mes de gener.

A l'acte de presentació, que se celebrarà demà a l'Auditori de la Fira de Cornellà a partir de les 10:00 hores del matí i acabarà aproximadament entre les 12:30 i les 13:00 hores, hi participaran també Manuel Fernández "Lito", secretari general de l'MCA-UGT, i Manuel Gallardo, secretari general de l'MCA - UGT de Catalunya, així com Matías Carnero, actual president del comitè d'empresa i cap de la llista de la UGT de Catalunya per a les properes eleccions.


DIA: 16 de desembre de 2006
HORA: 10:00hLLOC: Auditori Fira de Cornellà, c/ Albert Einstein, 51 (Cornellà de Llobregat)



La UGT de Catalunya denuncia que la pujada de tarifes del transport públic per al 2007 s'ha fet per sobre de l'increment salarial dels treballadors i les treballadores

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 17:12
  • L'increment dels preus vulnera les previsions de la Generalitat de contenció de l'IPC
  • El transport públic de l'Àrea Metropolitana de Barcelona és el més car de tot Espanya

Dilluns passat, el consell d’administració de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) va aprovar les tarifes de transport públic que regiran en el Sistema Tarifari Integrat a partir de l’1 de gener de 2007. L’augment de mitjana ponderat de les tarifes és del 3,65%, distribuint-se els increments per zones i títols segons el següent quadre:


Com es pot observar, els bitllets que més encareixen de mitjana són el senzill (4,71%) i la T-Dia (5,02%). L’encariment de la resta de tarifes ronda el 3,8%. Cal dir que aquests augments s’allunyen molt de les recomanacions europees que fixen l’increment desitjat de preus en el 2%.

Igualment, l’increment vulnera la previsió del govern de la Generalitat. Així, la mesura 3.2 del Pla de Mesures contra la Inflació que va presentar el Govern al maig del 2006 es compromet a limitar les taxes de competència autonòmica a un màxim del 2%, d’acord amb l’objectiu comú de la zona euro. Per tant, l’ATM no està vetllant pel control inflacionari que el Departament d’Economia de la Generalitat vol mantenir. És més, aquest augment tarifari no només no ajuda al control d’un dels principals problemes de l’economia catalana, sinó que comportarà augments en el nivell d’inflació del 2007 i tindrà conseqüències negatives sobre els nivells de competitivitat de l’economia catalana i sobre el poder adquisitiu dels catalans i catalanes.

Per altra banda, la UGT de Catalunya vol denunciar que l’increment aprovat es troba per sobre de l’increment salarial que obtindran els catalans i catalanes durant aquest any. Segons l’ATM, l’augment de mitjana ponderat de les tarifes és del 3,65%, increment que es troba un punt per sobre de l’augment dels salaris dels treballadors i treballadores que durant el primer semestre del 2006 van veure com els seus salaris augmentaven un 2,6% (cost salarial ordinari, Institut Nacional d'Estadística).

A més, hem de recordar que el preu del transport públic a l'Àrea Metropolitana de Barcelona és el més elevat de tot l'Estat espanyol. A la següent taula es pot comparar el preu d'un bitllet senzill (d'1 zona) i de la T-10 amb els preus d'altres ciutats espanyoles:

Ciutat

Bitllet senzill

T-10**

Barcelona

1,20 €

6,65 €

València

1,00 € ó 1,20 €*

6,50 €

Madrid

1,00 €

6,15 €

Sevilla

1,00 €

--

Granada

0,95 €

--

Alacant

0,95 €

5,50 €

Cadis

0,90 €

--

Pamplona

0,86 €

--

Bilbao

0,64 €

--

* A la ciutat de València no hi ha bitllet senzill integrat. Aquests són els preus de l'autobús i del metro, respectivament.
** Targetes similars amb les quals est pot comparar la T-10.

La UGT de Catalunya considera que la mobilitat ha de ser concebuda com un dret dels ciutadans i les ciutadanes, i en conseqüència, cal garantir una xarxa de transport públic eficient, integral, intermodal i de qualitat, que permeti l’accés a una mobilitat digne a tots els ciutadans i ciutadanes. Tot reconeixent l’esforç de les administracions catalanes i central en el finançament del sistema públic de transport, cal que l’increment del cost que han d’assumir els usuaris del servei vagi d’acord amb l’increment de la seva capacitat adquisitiva i paral·lela a les propostes de contenció en l’increment de preus aprovades pels governs. En aquest sentit, l’increment de tarifes aprovat, fora dels límits econòmics recomanats i per sobre de l’increment salarial previst, no compleix cap de les premisses que haurien de garantir un increment conseqüent.

Per tant, la UGT de Catalunya vol mostrar el seu desacord amb les noves tarifes de transport públic i fa una crida a la moderació en l’increment de taxes i preus públics per l’any 2007, ja que finalment aquests increments només fan que revertir en la pèrdua progressiva de poder adquisitiu dels catalans i catalanes i de les economies domèstiques, que en els darrers anys, han hagut d’assumir un diferencial entre l’increment de preus i salaris d’un 5%.

Finalment la UGT de Catalunya vol manifestar el seu malestar perquè la proposta de noves tarifes del Sistema Tarifari Integrat per al 2007 no s’ha portat amb antelació al Consell de Mobilitat de l’ATM, òrgan de consulta i participació cívica i social en el funcionament del sistema metropolità de transport públic col·lectiu i de la mobilitat, en l’àmbit competència de l’ATM. Volem així posar de relleu la poca disposició al diàleg mostrada per part de l’ATM en aquest cas, obviant la consulta prèvia d’una qüestió que és d’especial sensibilitat i transcendència social.



La UGT de Catalunya nega que la llei d'habitatge s'hagi aprovat amb el consens de tots els agents socials i econòmics

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 17:08

El sindicat reclama un Acord Nacional per l’Habitatge que afronti realment el problema amb mesures eficients i realment consensuades


La UGT de Catalunya qualifica de “fum” la proposta d’expropiació dels habitatges buits, ja que l’administració no té ni un cens de quants pisos es troben en aquesta situació, ni un cos de personal amb la funció de vigilar el mercat immobiliari, ni la capacitat legal per establir i donar resposta a l’immens conjunt de casuístiques que es poden donar.

La UGT de Catalunya vol confirmar que no està d’acord amb els principals elements que la Llei d’Habitatge posa damunt la taula per assolir l’objectiu de garantir l’accés a la vivenda digna.

El sindicat considera que la Llei respon més a la necessitat política de sortir del pas davant d’una situació de creixent descontent popular per causa de l’increment desmesurat del valor de mercat dels pisos, que no pas a la de donar una resposta efectiva, basada en una anàlisi realista i profunda del problema i amb prou valentia com per assumir el que significa intervenir en el sector de la construcció i la promoció immobiliària de Catalunya. Es per això que el sindicat proposa l’impuls d’un Acord Nacional per l’Habitatge digne i assequible que realment afronti les causes del problema i posi en marxa iniciatives eficaces i realment consensuades amb el conjunt d’agents socials i econòmics d’aquest país.

Per la UGT de Catalunya la resposta que el Govern de la Generalitat dona a la qüestió problematitza encara més l’accés a l’habitatge en tant que penalitza amb 90 anys de qualificació la inversió familiar beneficiària de la vivenda de promoció pública; no fa una aposta clara per la programació de sòl per la construcció i centra el seu interès molt més en el control social que no pas en generar les condicions per facilitar que l’habitatge sigui econòmicament accessible.

L’interès del govern de col·locar la qüestió de l’expropiació forçosa com un dels principals elements de valor de la Llei, a més de ser més que qüestionable legalment, ens obliga a reclamar que el control dels pisos buits dels que es parla es faci efectiva amb més personal de l’administració i que aquest a més sigui especialitzat. D’altra banda, la UGT de Catalunya es pregunta si aquesta part de la Llei també afectarà els pisos sense ocupar que tenen les empreses immobiliàries i que es troben pendents de venda o que aquestes col·loquen en el mercat de forma esglaonada per evitar que la saturació de l’oferta pugui perjudicar els seus interessos particulars.

La UGT de Catalunya, considera que aquest exemples posen seriosament en entredit la voluntat del govern d’afrontar amb solucions reals i no des de la gestió mediàtica d’un problema que angoixa a milers de persones a Catalunya.



La UGT de Catalunya convoca vaga al centre sociosanitari Palau els dies 18 i 22 de desembre

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 12:42

La direcció vol imposar una modificació substancial de les condicions de treball al centre sense l'aprovació dels representants sindicals

La UGT de Catalunya ha convocat els treballadors i les treballadores del Centre Sociosanitari Palau, a Barcelona, a fer vaga de 24 hores els dies 18 i 22 de desembre, després d'un mes de negociació amb la direcció en referència al calendari laboral de l'any vinent, sense arribar a cap tipus d'acord. Al CSS Palau treballen al voltant de 300 professionals.

La Generalitat va aprovar repartir el proper any 10 milions d'euros (24 milions més l'any 2008 i l'any 2009, respectivament) entre els centres sociosanitaris de tot Catalunya per equiparar els salaris dels seus treballadors i treballadores amb els dels centres de la Xarxa Hospitalària d'Utilització Pública (XHUP). El nostre sindicat denuncia que la gerència del CSS Palau vol supeditar aquesta pujada salarial que pertoca als treballadors a què el Comitè d'Empresa signi el canvi d'horaris i la reestructuració de plantilla que el centre vol posar en marxa. Segons la nostra organització es tracta d'una "modificació substancial de les condicions de treball", tal com contempla l'article 41 de l'Estatut dels Treballadors, però sense raons organitzatives o econòmiques provades per part de l'empresa. A més, la direcció està barrejant dues negociacions, la de les condicions laborals i la de la percepció dels diners finalistes de la Generalitat, que no tenen res a veure i que s'estaven tractant per separat.

Davant la manca de voluntad negociadora de la gerència i de l'ús com a moneda de canvi dels diners que rebrà de la Generalitat per repartir entre la plantilla, els treballadors i les treballadores han decidit fer les dues jornades de vaga com a protesta.



El Síndic de Greuges demana un major reconeixement dels drets dels treballadors per compte propi, tal i com exigeix des de fa anys la CTAC

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 12:26

La Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC-UGT de Catalunya) destaca amb especial interès el valor de l'informe extraordinari elaborat pel Síndic de Greuges, Rafel Ribó, i enviat al Defensor del Poble i als grups parlamentaris catalans, en què demana un major reconeixement dels drets dels treballadors autònoms, col·lectiu que aplega 680.000 treballadors a tot Catalunya.

La CTAC-UGT de Catalunya recorda que el reconeixement per part del Síndic de Greuges se suma a les mostres de suport ofertes ja pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i el Consell Econòmic i Social estatal (CES), i demana la implicació d'altres agents socials, com CC.OO. i la CEOE, que fins al moment han posat entrebancs en l'aprovació d'una llei que ha de servir de denominador comú per la regulació d'un col·lectiu que, sovint, ha estat oblidat.



La vaga indefinida a l'empresa de transport blindat STIV deixarà sense diners els caixers automàtics al nadal

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 11:40
La UGT de Catalunya convoca l'aturada dels 192 treballadors que compten els diners a la càmera blindada

La UGT de Catalunya ha convocat vaga indefinida a partir de dilluns, 18 de desembre, dels treballadors i les treballadores de l'empresa STIV, dedicada al transport blindat de diners. Concretament, l'aturada serà dels 192 comptadors - pagadors de diners que treballen dins de la càmera blindada (no dels transportadors dels sacs), que protesten perquè l'empresa no vol negociar un plus de 180 euros. Aquests treballadors i treballadores que fan l'entrada i la sortida dels diners a la càmera blindada cobren 888 euros nets al mes, i pateixen una situació d'agravi comparatiu, ja que alguns cobren el plus i d'altres, no.

STIV es una de les principals empreses de transport blindat a Catalunya i subministra diners a un nombre molt important de caixers automàtics i de grans magatzems i centres comercials, que es poden veure afectats per la falta de liquidesa en plena campanya de Nadal.



La UGT de Catalunya s'oposa al tancament de l'empresa Alcoa embalaje flexible, que deixarà sense feina 92 treballadors

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 18:29

La direcció de l'empresa d'arts gràfiques situada a Rubí ha anunciat avui al sindicat el tancament total de la planta

L'empresa d'arts gràfiques Alcoa Embalaje Flexible, SA ha anunciat avui al Comitè d'Empresa (format en la seva totalitat per delegats de la UGT de Catalunya) la seva intenció de tancament total, adduint pèrdues econòmiques. El nostre sindicat vol manifestar la seva total oposició al tancament de l'empresa i considera que té una absoluta viabilitat si es fan les inversions necessàries, ja que la maquinària és obsoleta. En aquest sentit, els representats de la UGT de Catalunya assenyalen que la responsabilitat de la situació de l'empresa es deu únicament a la mala gestió directiva.

Alcoa Embalaje Flexible està situada a Rubí (Vallès Occidental) i dóna feina a 92 treballadors i treballadores d'alt nivell professional i amb molts anys d'experiència. Molts d'aquestes professionals tenen edats superiors als 40 anys, amb la dificultat afegida que això suposa en una possible reentrada al mercat laboral. L'empresa pertany al grup Alcoa, líder mundial de la indústria de l'alumini i que està batent rècords de beneficis en tot el món.

Les negociacions sobre el futur de l'empresa i de la plantilla s'iniciaran el proper dimarts, 19 de desembre (11 hores) , amb una reunió entre direcció i sindicat.



La UGT de Catalunya xifra en 3.000 els professionals de la seguretat privada que falten a Catalunya

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 17:50

Aquesta mancança provoca un alt índex d'intrusisme, un 40% a Catalunya

La UGT de Catalunya denuncia que existeix una mancança de professionals de la seguretat privada homologats per cobrir les necessitats del sector a tot Catalunya. Actualment, les 125 empreses autoritzades per dur a terme aquesta tasca a tot Catalunya donen treball a 10.000 vigilants homologats. La UGT de Catalunya calcula que faltarien 3.000 professionals homologats més per cobrir el total de places necessàries. No obstant això, les empreses substitueixen aquests professionals per auxiliars de servei, que no estan homologats pel Ministeri de l'Interior per dur a terme les tasques de seguretat privada. Aquesta manca de personal format, denunciada per aquest sindicat reiteradament, suposa un detriment en el servei prestat.

Per aquesta raó, la UGT de Catalunya demana al govern un canvi de la Llei de Seguretat Privada, vigent des de l'any 1992 i que, en el moment actual, es troba totalment desfassada. Per això, el sindicat vol continuar la línia de negociacions iniciada fa tres anys amb la conselleria d'Interior per què aquesta conselleria impulsi la proposta de canvi de la legislació a Madrid.



La UGT de Catalunya es mostra satisfeta davant de l'aprovació dels projectes de llei de serveis socials i de creació del consell de relacions laborals

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 09:50

Amb l'aprovació per part del Govern de la Generalitat es recuperen els acords assolits a través del Diàleg Social i es dona compliment a l'Acord Estratègic

La UGT de Catalunya valora positivament que el Consell Executiu de la Generalitat hagi aprovat avui la Llei de creació del Consell de Relacions Laborals, compromís signat pels agents socials i l’anterior Govern i recollit en la mesura 71 de l’Acord estratègic per la internacionalització, la qualitat de l’ocupació i la competitivitat de l’economia catalana.

Aquest projecte de llei respon a la doble necessitat de facilitar i racionalitzar el diàleg social, i de donar cobertura amb caràcter estable a la participació institucional dels agents socials, a més de fomentar i facilitar la cooperació i el diàleg permanents entre les organitzacions sindicals i empresarials, i entre aquestes i l’Administració de Catalunya.

Així el projecte de llei avança en la garantia dels drets socials i laborals dels treballadors i treballadores de Catalunya, en la modernització de les empreses, la millora de la productivitat i la competitivitat del sistema de relacions laborals de Catalunya en el seu conjunt.

D’altra banda, el nostre sindicat també aplaudeix l’aprovació de la Llei de Serveis socials de Catalunya, que ha de suposar un gran avenç pel que fa al dret de les persones a viure dignament durant totes les etapes de la seva vida, mitjançant la garantia de l’accés als serveis socials de forma universal.

Des de la UGT de Catalunya sol·licitem que es tinguin en compte les compareixences que vam fer els sindicats i altres entitats socials en la Comissió de Política Social del Parlament, o d’altres compareixences que puguin fer-se en aquest nou període d’aprovació parlamentària, i no perdre així l’oportunitat d’incloure aspectes que de ben segur poden millorar l’actual sistema de serveis socials, garantir un major benestar a les persones i alhora una major cohesió social.

Finalment, la UGT de Catalunya espera que aquests projectes de llei siguin aprovats al Parlament de Catalunya amb el major consens possible per tal d’avançar cap a una societat altament compromesa, cohesionada i competitiva.

Tanmateix, des de la UGT de Catalunya sol·licitem al nou Govern que en la mateixa línia que els dos anteriors projectes de llei, també impulsi el procés d’elaboració i aprovació de la Llei de foment de la ciència i la innovació empresarial i d’ordenació de la recerca, contemplada igualment en l’Acord estratègic.



La UGT de Catalunya convoca els treballadors d'Iveco España a mobilitzar-se a partir de dilluns per un conveni col·lectiu just i digne

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 18:27

El comitè d'empresa d'Iveco España, S.L. - Irisbus, empresa filial del grup Fiat, ha convocat diverses mobilitzacions en protesta per l'estancament de les negociacions del nou conveni col·lectiu amb l'empresa, iniciades fa 11 mesos, especialment pel que fa als aspectes referents a l'absentisme laboral i l'ocupació fixa.

Les mobilitzacions s'iniciaran el proper dia 11 de desembre, a les 9:00 hores, amb una concentració dels treballadors i les treballadores a les portes de la fàbrica, que es repetirà els dies 13 i 15. A més, també s'han convocat aturades d'una hora en cada un dels torns per a la setmana que, els dies 19, 20 i 21 de desembre, d'11:30 a 12:30 hores, el torn de matí i el torn partit, i de 15:30 a 16:30 hores, el torn de la tarda.

Des de la MCA del Barcelonès, la UGT de Catalunya dóna suport a les mobilitzacions dels treballadors i treballadores d'Iveco (antiga Pegaso), dedicada a la fabricació i construcció de vehicles, per tal de desencallar les negociacions i aconseguir un conveni col·lectiu just i digne.

CONCENTRACIÓ TREBALLADORS I TREBALLADORS D'IVECO ESPAÑADIA: 11 de desembre de 2006
HORA: 9:00 hores.
LLOC: A les portes de la fàbrica Iveco España, S.L. - Irisbus a Barcelona, C/A nº s.1 al 18 Sector C - Zona Franca (Barcelona)



La UGT de Catalunya recomana el conseller Huguet que mostri la seva preocupació per la situació laboral del sector del comerç

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 18:25

La UGT de Catalunya considera que les declaracions del Conseller d'Innovació, Universitats i Empresa estan fora de lloc perquè pretén col·locar el govern per sobre de la Negociació Col·lectiva de cada sector

La UGT de Catalunya no està d'acord amb les manifestacions expressades pel conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, en què vincula competitivitat, conciliació de la vida laboral i personal amb la ubicació dels dies festius entre setmana.

El sindicat vol recordar el conseller que les jornades festives es negocien entre els representants dels treballadors i de l'empresa a cada sector i que no és necessària cap mena d'interferència del govern. I que no hi ha cap relació directa entre els dies de festa intersetmanals acordats en la Negociació Col·lectiva i una teòrica pèrdua de competitivitat, tal i com el conseller assegura.

La UGT de Catalunya sí comparteix la seva preocupació per la conciliació de la vida laboral i la personal i per això li recordem el seu compromís, adoptat en les 1eres Jornades del Comerç organitzades per aquest sindicat i celebrades el dia 6 d'octubre a Barcelona, per promoure el tancament dels comerços el dia 24 de desembre a les 15.00 hores, tal i com ja han acordat la majoria dels membres de la Taula Social del Comerç a proposta de la UGT de Catalunya i amb el vot en contra de la patronal de les grans superfícies ANGED.

En aquest sentit, la UGT de Catalunya trasllada al conseller que tan Catalunya com Espanya estan en condicions socials d'acceptar la millora de les condicions salarials i de jornada dels milers de treballadors i treballadores del sector del Comerç i Hostaleria.



Atur novembre 2006: La UGT demana que s'aprofiti el context de creació d'ocupació a Catalunya per millorar-ne la qualitat

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 12:37

El nostre sindicat demana a la Generalitat que compleixi els compromisos de l'Acord Estratègic i el desplegament del Pla General d'Ocupació de Catalunya

El passat mes de novembre l'atur va créixer a Catalunya en 1.275 persones, el que representa un 0,63%, tot i que respecte al novembre de l'any passat la desocupació s'ha reduït en 6.054 persones, un 2,29%. Malgrat tot, aquesta reducció ha sigut més baixa que la mitjana de l'Estat espanyol, que ha reduït la població aturada en un 3,46%, i també que els altres motors econòmics: Madrid ha reduït l'atur gairebé al mateix ritme de l'Estat (3,39%), el País Basc també l'ha reduït i molt (8,47%) i fins i tot la Comunitat Valenciana ha pogut minvar la desocupació més ràpidament que Catalunya (3,07%).

Al nostre país, l'atur durant aquest mes s'ha concentrat a Girona i Tarragona. Encara que Barcelona ha pogut reduir una mica el nombre d'aturats (en 1.115 persones), Girona i Tarragona (amb 1.461 i 1.348 aturats més, respectivament) són les províncies que han fet empitjorar les dades de l'atur a Catalunya durant el novembre. Respecte a Girona, cal alertar de l'increment de desocupació que està patint, ja que des del novembre del 2005 l'atur ha baixat a totes les províncies catalanes excepte en aquesta, on ha crescut un 0,66% enfront de Barcelona, Tarragona i Lleida (amb un descens del 2,44%, 10,82% i 0,10%, respectivament).

D'altra banda, Catalunya és una de les Comunitats Autònomes que més ocupació indefinida ha creat, just al darrera de Madrid. El 19,67% dels contractes formalitzats al nostre país han sigut indefinits. Aquesta dada és positiva, segúrament és un dels efectes de la reforma laboral, que afavoreix aquest tipus de contractació. Ara bé, encara estem lluny dels nivells de la Unió Europea.

Davant d'aquest context de creació d'ocupació, des de la UGT de Catalunya considerem que és moment de treballar per la qualitat dels llocs de treball que es creen, és a dir, per una millora de les jornades, els salaris i la salut i la prevenció de riscos laborals. En aquest sentit, també demanem a l'Administració que focalitzi els seus esforços en els col·lectius amb més problemes per accedir i mantenir-se al mercat laboral, com són les dones, la gent jove o els discapacitats. Com ja va denunciar el nostre sindicat recentment, només 3 de cada mil contractes que es realitzen són per a persones amb algun tipus de discapacitat, tot i que la legislació vigent en aquesta matèria obliga a les empreses amb més de 50 treballadors a respectar la quota de reserva del 2% per a aquests treballadors, o bé a complir amb les mesures alternatives a aquesta contractació.

Des de la UGT de Catalunya també demanem al nou Govern de la Generalitat que acabi de complir amb els compromisos recollits a l'Acord Estratègic per a la internacionalització, la qualitat de l'ocupació i la competitivitat de l'economia catalana, així com la consolidació de la descentralització territorial del Servei d'Ocupació de Catalunya i el desplegament del Pla General d'Ocupació de Catalunya, com a instruments per millorar el mercat de treball català.



Només 3 de cada 1000 contractes que es realitzen són per a persones amb discapacitat

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 11:46

La UGT de Catalunya fa una crida cap a l'acció conjunta necessària per a eradicar la baixa contractació i la precarietat laboral d'aquest col·lectiu

A l'any 2005 a Catalunya hi havia 356.526 persones amb diversitat funcional (discapacitat) reconeguda legalment, les qual 180.130 eren dones i 176.396 eren homes. Això suposa que un 5,1% de la població catalana total pateix algun tipus de discapacitat.

El certificat de discapacitat s'atorga, prèvia sol·licitud, a totes aquelles persones que posseeixen un grau de discapacitat igual o superior al 33%. Les persones amb un grau de discapacitat reconeguda entre el 33% i el 64% gaudeixen d'un nivell d'autonomia personal bastant alt que els permet desenvolupar-se amb certa normalitat en l'àmbit laboral i en les relacions interpersonals. A Catalunya, l'any 2005, el 52,6% (187.524 persones) de la població amb algun tipus de diversitat funcional es troben dins aquest barem. El 26,8%, és a dir, 95.522 persones presenten un grau de discapacitat entre el 65% i el 74%. El seu grau d'autonomia és menor i necessiten de recursos externs per poder dur una vida laboral i social plena. Finalment, el 20,6 % de la població amb discapacitat (73.480 persones) presenta graus de diversitat funcional superiors al 75% i això suposa que aquestes persones per poder viure i treballar és imprescindible que es posi al seu abast recursos especialitzats.

Pel que fa a la contractació de persones amb discapacitat, les dades continuen posant de manifest any rere any una contractació insignificant i insuficient, essent els joves i les dones els col·lectius més precaris dins de la pròpia precarietat del col·lectiu amb diversitat funcional.

El percentatge de contractació a persones amb discapacitat per a l'any 2005 no ha variat significativament respecte dels anys anteriors; un 0,3%, és a dir, de cada 1.000 contractes que es realitzen, només 3 són per a persones amb discapacitat.

Concretament per a l'any 2005, dels 2.667.843m de contractes realitzats, 7.637 varen ser per a persones que presenten algun tipus de diversitat funcional.

D'aquests 7.637 contractes, el 37.4% han estat de tipus indefinit en front del 62,6% que han estat de tipus temporal, situant-se la majoria en una temporalitat compresa entre els 6 mesos i l'any.

D'altra banda, hi ha diferències significatives a l'hora de contractar homes o dones. Malgrat la precarietat laboral en què es troben les persones amb discapacitat, les dones continuen sent les més precàries. Tant l'any 2004 com en el 2005, el nombre de contractes a dones ha estat molt inferior respecte als homes. En el 2005, del total de contractes a aquest col·lectiu 4.669 van ser per a homes i 2.968 per a dones.

La legislació existent en aquesta matèria obliga a les empreses amb més de 50 treballadors a respectar la quota de reserva del 2% de treballadors/es amb discapacitat, o bé a complir amb les mesures alternatives a aquesta contractació. Les dades posen de manifest any rere any l'incompliment flagrant de la legislació, així com un progressiu augment de les empreses que, en comptes de contractar, assoleixen el permís per a acollir-se a les mesures alternatives a la contractació.

D'entre les propostes de la UGT de Catalunya recollides en el seu XII Congrés destacar la sol·licitud de creació d'un Observatori de les Persones amb Discapacitat Català que disposi d'un complement de prospecció sobre la realitat del col·lectiu que serveixi de garantia per aplicar les polítiques d'acord amb la realitat.



El jutge considera nul l'acomiadament d'un delegat de la UGT de Catalunya a COMSA per tractar-se de persecució sindical

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 14:23

La sentència recull que l'empresa, subcontractada per Renfe a l'estació de Morrot i Can Tunis, ja s'havia plantejat buscar qualsevol mecanisme per acomiadar-lo per les denúncies que havia presentat a la Inspecció de Treball i d'altres reivindicacions incòmodes per a la direcció


El delegat de la UGT de Catalunya Xavier Rivada ha obtingut una sentència favorable del Jutjat Social número 8 de Barcelona (sentència número 312/06 de 24 d'octubre de 2006), que ha declarat la nul·litat del seu acomiadament per tractar-se d'una represàlia per la seva activitat sindical, i ha condemnat a l'empresa UTE COMSA MORROT a la readmissió immediata del treballador i a abonar-li tots els salaris deixats de percebre des del seu acomiadament (1 de desembre de 2005).

La UTE COMSA MORROT, subcontractada per RENFE per a la formació i maniobra de trens a l'estació de Morrot i Can Tunis de Barcelona, va acomiadar Xavier Rivada en considerar que havia incorregut en una falta laboral molt greu per, segons l'empresa, influir sobre els treballadors perquè es marxessin a una altra empresa, SLISA, que optava també a la realització d'aquesta activitat a l'estació, ja que RENFE anava a treure la contracta novament a concurs.

No obstant, la sentència recull que els treballadors de COMSA ja parlaven des de feia mesos del canvi d'empresa a l'estació i estaven preocupats per la seva situació laboral, de manera que Xavier Rivada, en la seva funció de delegat sindical, havia anat al centre de treball per explicar als companys quins podien ser les seves condicions laborals i el canvi de conveni en cas de produir-se el canvi d'empresa.

La sentència també recull com a fet provat que “amb anterioritat a l'acomiadament l'empresa demandada ja s'havia plantejat buscar qualsevol mecanisme per acomiadar el treballador, donades les denúncies a inspecció que aquest presentava així com altres reivindicacions que provocaven incomoditat a l'empresa”.

Respecte a la “deslleialtat cap a la seva empresa enfront de la competència”, a la qual fa referència COMSA a la carta d'acomiadament i que assenyala com a causa, el jutge recull una consideració anterior del Tribunal Constitucional (sentència 134/1994 de 9 de maig): “La funció sindical representativa no es caracteritza per basar-se en fórmules de composició o de col·laboració amb l'empresa, sinó d'autodefensa o autotutela en les quals no cap advocar per l'existència d'un genèric deure de lleialtat amb un significat de subjecció del treballador a l'interès empresarial.”

A més, el jutge també assenyala que quan un treballador al·legui que un acomiadament disciplinari encobreix una violació dels seus drets fonamentals, ha de ser l'empresa la que acrediti causes objectives, raonables i proporcionades, ja que “no qualsevol motiu serveix per justificar l'acomiadament, perquè en cas contrari l'empresari podria molt bé encobrir un acomiadament discriminatori sota el pretext de petits incompliments contractuals”.

Així, la sentència determina, basant-se en diferents articles de la Constitució Espanyola i de l'Estatut dels Treballadors, que “l'acomiadament haurà de declarar-se nul (...) en arribar aquest jutge a la convicció que aquest forma part d'una represàlia per l'exercici de les accions jurídiques i sindicals portades a terme pel treballador, buscant intencionalment cobertura cap a l'extinció de la relació laboral”.



La UGT de Catalunya denuncia que el sistema de reclamacions de renfe disuadeix els usuaris de formular queixes

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 14:00

El sindicat reclama que Renfe posi un telèfon 900 (gratuït) de reclamacions

La UGT de Catalunya denuncia que Renfe Rodalies no té un sistema operatiu que faciliti la interposició de reclamacions dels usuaris del servei. Renfe no destina prou personal a aquesta funció necessària en un servei públic ni tampoc utilitza de forma intensiva les noves tecnologies per tal d'oferir de forma accesible la tramitació de reclamacions.

La UGT de Catalunya a través de la seva secció sindical a Renfe vol posar de manifest que l'administració té la intenció de relativitzar la crisi en el servei de rodalies basant-se en l'escàs nombre de reclamacions que fins el moment s'han entregat en les oficines de la companyia ferroviaria.

El sindicat retreu a l'empresa que mantingui un sistema de reclamacions que el que fa es disuadir els usuaris de formular les seves queixes. En aquest sentit, la UGT de Catalunya adverteix a Renfe que la no existència de queixes per escrit sobre el servei de rodalies que actualment es presta, no significa que no sigui objectivament deficient. Un sistema de reclamacions que obliga el passatger a restar més d'una hora fent cua, quan ja arribar tard a la feina, es tant com impedir que aquesta queixa es pugui presentar de forma efectiva. El que no vol dir, segons UGT de Catalunya, que el descontent no sigui generalitzat.

La UGT de Catalunya proposa que Renfe incrementi els horaris d'atenció als usuaris, així com la contractació de més personal per aquesta funció i també que assumeixi la formació del personal per millorar la qualitat de l'atenció al client. En la línia de facilitar el servei, el sindicat també reclama que Renfe posi a disposició del públic un telèfon gratuit per formular queixes i que també es puguin formalitzar des de la web. En aquests moments, Renfe no té a la seva web cap possibilitat de vehicular queixes, tan sols reserves i informació de les línies de trens. El telèfon 902 24 02 02, d'informació tan sols és operatiu per la compra de bitllets i donar informació de les línies.



La UGT de Catalunya esdevé la primera força sindical a Caprabo

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 13:46

El nostre sindicat creix en 6 delegats i passa de tercera a primera força en el Comitè Intercentres de Caprabo a la província de Barcelona


La UGT de
Catalunya ha guanyat les eleccions sindicals celebrades ahir als 180 centres de Caprabo a tota la província de Barcelona, que suposen un total de 4.000 treballadors i treballadores. El Comitè Intercentres queda format per 11 delegats de la UGT de Catalunya, 9 de CCOO i 9 de la CGT. Respecte a les eleccions de 2002, la UGT de Catalunya ha crescut en 6 delegats i CCOO n'ha perdut 4. L'anterior Comitè estava format per 13 delegats de CCOO, 11 de FETICO i 5 de la UGT de Catalunya.



La UGT de Catalunya celebra l'aprovació al Congrés de la nova llei que oferirà atenció a les persones amb dependència i a les seves famílies

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 12:14
El nostre sindicat demana al nou Govern que el desplegament de la llei sigui una prioritat per a les Conselleries d'Acció Social i de Salut i que els serveis públics de qualitat prevalguin sobre les prestacions econòmiques


La UGT de Cataluny
a valora positivament l'aprovació avui al Congrés dels Diputats de la Llei de promoció de l'autonomia personal, atenció a les persones en situació de dependència i a les seves famílies, en tant que suposa un important pas endavant en el reconeixement de l'autonomia de les persones i l'atenció a la dependència com un dret universal, exigible i finançat amb fons públics. Aquesta llei recull moltes de les propostes de la UGT i compleix una de les nostres reivindicacions històriques: la creació d'un nou dret de protecció social que ampliï i complementi l'acció protectora de l'Estat i del sistema de la Seguretat Social.

La llei preveu un finançament de 12.600 milions d'euros fins el 2015 i un augment de l'ocupació i l'emersió de bona part de l'economia submergida que existeix en aquest sector, preveient-se la creació de 263.000 nous llocs de treball, sense tenir en compte les cuidadores i cuidadors familiars. A més, la llei generarà una millora de les condicions laborals d'aquests treballadors, amb la regulació, en un article específic, de la qualitat de l'ocupació.

Des de la UGT de Catalunya considerem prioritari que aquest nou sistema ofereixi uns serveis públics de qualitat i que doni cobertura a totes les persones que els necessiten, per sobre de les prestacions econòmiques, que s'han d'establir de manera excepcional. Per tant, i tenint en compte que la llei ha de començar a aplicar-se al gener de 2007, demanem al nou Govern de la Generalitat, i concretament a les Conselleries d'Acció Social i Ciutadania i de Salut, que l'atenció a les persones amb dependència i a les seves famílies sigui una prioritat.

D'altra banda, considerem que el desplegament de la nova llei al nostre país s'ha de fer sota el model català d'atenció a la dependència i d'acord a les musures recollides a l'Acord estratègic per la internacionalització, la qualitat de l'ocupació i la competitivitat de l'economia catalana.

A Catalunya l'any 2005 s'estimava que hi havia unes 330.000 persones en situació de dependència, col·lectiu que suposa el 4,7% de la població total. Del total de persones amb dependència (persones grans i persones amb discapacitats) un 20% té una dependència greu; un 31%, severa, i el 49%, moderada.



Powered by LifeType