Comunicació UGT

La UGT de Catalunya redueix la distància electoral amb CCOO al 2,91%

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 17:08

Segons les dades de processos electorals que s’han celebrat des de primers d’any fins el 15 de novembre, la UGT de Catalunya ha obtingut 3.947 delegats i delegades i la CONC 3.847


Aquestes dades col·loquen la UGT de Catalunya a una distància inferior al 3% en el còmput dinàmic.

Per al nostre sindicat, els bons resultats electorals obtinguts al sector de grans superfícies i el punt d’inflexió que s’ha produït al sector d’Estalvi amb la pèrdua de la majoria sindical a La Caixa de Pensions que fins ara tenia CCOO demostren que l’acció sindical de rigor i proximitat que desenvolupa la UGT de Catalunya està donant els seus fruits.

La UGT de Catalunya és primera força sindical a les demarcacions de Tarragona (amb una distància del 5,81% per sobre de CCOO), a Lleida (3,52%) i a Girona (2,34%).

Resultat per federacions: Federacions.pdf

Resultat per territoris: comarques.pdf



Entre 1987 i 1994, més de 500 funcionaris de la Generalitat van patir irregularitats en el pagament de les seves cotitzacions a la seguretat social

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 14:50

El Gabinet Jurídic de la UGT de Catalunya aconsegueix la primera sentència que condemna la Tresoreria i la Generalitat per aquestes irregularitats

El Jutjat Contenciós Administratiu número 14 de Barcelona ha condemnat la Tresoreria de la Seguretat Social i la Generalitat de Catalunya a què reconeguin a una funcionària de presons el temps cotitzat i no reconegut a tots els efectes de la Seguretat Social, en aquest cas 200 dies.

Aquesta sentència històrica, aconseguida pel departament del Gabinet Jurídic de la UGT de Catalunya, s'estableix com a precedent i omple el buit jurídic existent en aquests casos. Es calcula que, entre el 1987 i el 1994, més de 500 funcionaris de la Generalitat de Catalunya han tingut irregularitats en el pagament de les seves cotitzacions a la Seguretat Social. En alguns casos, la Generalitat no ingressava les quotes pertinents a la Seguretat Social o, en els casos més flagrants, ni tan sols donava d'alta els treballadors. En altres ocasions, les cotitzacions es feien amb endarreriments. El govern pagava, però tard. Això va suposar que la Tresoreria no tingués en compte els intèrvals de retard en el pagament de les cotitzacions, que de mitjana era de 7 ó 8 mesos, tot i que en algunes ocasions inclús superen els dos anys. Per aquesta raó, Tresoreria descomptava aquests mesos de retard de les cotitzacions dels funcionaris afectats. En cap cas, la Tresoreria de la Seguretat Social va obrir cap expedient per aquestes irregularitats.

Finalment, els jutges han donat la raó a les nostres reivindicacions, i aquests dies hauran de tenir-se per cotitzats. D'aquesta manera, molts dels funcionaris i funcionàries de la Generalitat de Catalunya que hagin patit aquest tipus d'irregularitats i que puguin, per aquest motiu, veure afectada la seva jubilació, tindran una sentència en ferm a la qual remetre's per poder reivindicar els seus drets.



La UGT denuncia que la patronal de les grans superfícies incompleix el compromís de tancar el 24 de desembre a les 15 hores

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 14:21
La Taula Social del Comerç va donar suport a aquesta proposta de la UGT de Catalunya i ara ANGED, que també en forma part, es vol fer enrera. Per al sindicat, aquesta decisió de la patronal de les grans superfícies, al marge del 90% dels membres de la Taula, ens col·loca davant la tesitura d’haver de denunciar públicament el trencament d’aquest compromís i també d’anunciar que el sindicat impulsarà noves accions per tal que ANGED assumeixi l’acord.

La UGT de Catalunya està desenvolupant des del mes d’octubre una campanya de recollida de firmes dels usuaris en suport a aquesta reivindicació dels treballadors i les treballadores del sector del comerç. Fins el moment ja han estat uns 140.000 els consumidors que amb la seva signatura es fan resò d’aquesta proposta que cerca l’objectiu de facilitar la conciliació de la vida laboral i personal dels centenars de treballadors i treballadores del comerç, que durant el mes de desembre i inicis de gener han de suportar jornades interminables i encadenades sense el descans que exigeix el conveni. Aquestes firmes es lliuraran al Departament d’Innovació, Universitats i Empresa.

La UGT de Catalunya resta a l’espera de la reunió amb el conseller Josep Huguet, el qual va manifestar el seu suport a la reivindicació de la UGT de Catalunya (1eres Jornades del Comerç, celebrades el 6 d’octubre), que ha de tenir lloc després del pont de la Constitució, per tal de concretar aquest seguit de mobilitzacions en el cas que ANGED mantingués la seva posició actual.



La UGT denuncia que RENFE no forma els nous treballadors contractats per informar els usuaris del servei de rodalies

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 14:14

Dels més de 450 treballadors i treballadores que la ministra de Foment es va comprometre a contractar, tan sols s'han incorporat uns 200 que estan mancats de la formació essencial per tal d'atendre als usuaris i usuàries de Rodalies amb la mínima qualitat exigible


La UGT de Catalunya denuncia que els nous treballadors i treballadores que s’han incorporat al servei de Rodalies com a informadors i informadores no han rebut la formació necessària per desenvolupar la seva feina amb qualitat.

Els nous treballadors i treballadores no tenen nocions de la distribució de les línies, ni de les estacions ni de la geografia ferroviària bàsica. No saben, en cas d’emergència i de necessitat d’evacuació en un túnel, quin és el protocol d’actuació que han de practicar. En aquest mateix sentit, tampoc tenen formació en relació a la infraestructura en els túnels, les sortides d’emergència i els punts de connexió.

Renfe ha col·locat un informador per estació i un altre per a cada tren, que han estat contractats per les empreses MEPADAN i Emporio Nostrum i amb un salari d’uns 800 euros al mes.

La UGT de Catalunya també denuncia que aquests informadors en precari estan substituint les funcions dels interventors, als que han reduït a tasques de control de frau. Pel sindicat, la contractació precària d’aquest personal, que en la majoria dels casos són persones immigrades d’origen sudamèrica, respon a la necessitat del ministeri de sortir del pas de la crisi i no tant a una aposta per la millora del servei públic.

Per la UGT de Catalunya no hi haurà una sensible millora de la qualitat del servei si, a més de la necessària inversió en infraestructures ferroviàries, no s’incrementa la plantilla en la xifra de 900 treballadors entre el servei d’atenció i el de manteniment i gestió de la infraestructura de rodalies.



La UGT de Catalunya convoca la plantilla de correus de Martorell a concentrar-se per les condicions de seguretat i salut laboral en què treballen

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 12:58

La UGT de Catalunya ha convocat els treballadors i les treballadors de Correus a Martorell (Baix Llobregat) a concentrar-se divendres, 1 de desembre, de 9 a 9.30 hores davant de l'oficina per les pèssimes condicions de seguretat i de salut laboral en què han de desenvolupar la seva feina: tot i que s'ha reformat integralment la carteria, no s'ha instal·lat un montacàrregues; la manipulació de la càrrega i descàrrega és manual; accés mitjançant escales, etc.

La UGT de Catalunya demanarà el tancament de l'oficina per no complir les condicions exigides per la normativa vigent (Llei de Prevenció de Riscos Laborals).


CONCENTRACIÓ TREBALLADORS CORREUS MARTORELL
DIA: 1 de desembre de 2006
HORA: de 9 a 9.30 hores
LLOC:
Oficina de Correus de Martorell (Plaça de la Vila, 27).



La UGT de Catalunya incrementa el nombre de delegats a AGBAR

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 12:44

CCOO passa de segona a tercera força sindical a l'empresa

La UGT de Catalunya ha incrementat la seva representació a l'empresa Agbar, que dóna feina a 1.059 treballadors i treballadores a 9 centres. Els resultats de les eleccions sindicals celebrades ahir van ser: ATAB, 31 delegats; UGT de Catalunya, 18 delegats, i CCOO,16 delegats. Així, el nostre sindicat ha crescut en 3 delegats respecte a les eleccions de 2002 i s'ha convertit en la segona força sindical, mentre que CCOO ha perdut 2 delegats i passa a ser el tercer sindicat.

La Secció Sindical de la UGT de Catalunya a Agbar valora molt positivament aquesta crescuda del nostre sindicat, que el situa en el 27,6% de la representació a l'empresa, així com que el sindicalisme de classe revalidi la majoria absoluta.



La UGT de Catalunya fa front al VIH/SIDA en l'àmbit del treball

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 12:19

El sindicat ha elaborat la guia '10 respostes sobre el VIH/sida en l'àmbit laboral'


La UGT de Catalunya combat la discriminació que encara es produeix a les empreses per raó del VIH/sida mitjançant la informació i la sensibilització dels treballadors i treballadores, així com oferint assessorament social, sindical i jurídic a aquelles persones que ho requereixin.

Per a aquesta diada de l’1 de desembre l’ONUSIDA a escollit el lema “Atura la sida. Tu pots”, que fa referència a la responsabilitat de cadascú en la lluita contra aquesta pandèmia. En la reunió del 2005 dels països del G-8 i en la Cimera Mundial de les Nacions Unides de setembre del 2005, els líders de tot el món es van comprometre a ampliar a gran escala la prevenció i el tractament i atenció del VIH amb la finalitat d’aproximar-se a l’objectiu d’accés universal al tractament per tots els que ho requereixen en el 2010. Aquest compromís està directament relacionat amb l’acompliment de l’Objectiu 6 de Desenvolupament del Mil·leni: haver aturat i començat a reduir, de cara a l’any 2015, la propagació de la sida.

Davant d’aquesta situació els sindicats no podem restar al marge, i hem d’actuar com a instrument de sensibilització i informació per tal d’ajudar a la prevenció de la transmissió, i a la prevenció de la discriminació que pateixen les persones seropositives al VIH a la societat en general, però molt especialment als llocs de treball.

Des de la UGT de Catalunya, com cada any, ens sumem a la celebració del dia 1 de desembre, Dia Mundial de Lluita contra la Sida, mitjançant la distribució de material preventiu, informatiu i de sensibilització entre els treballadors i treballadores.

Entre aquest material comptem amb la "Guia per a la no discriminació per VIH/sida a les empreses" (editada l'any passat), llacets vermells, calendaris, manifestos, preservatius i altre material informatiu. La novetat d’aquest any és un llibret que sota el títol "10 respostes sobre el VIH/sida en l’àmbit laboral", presenta aquelles preguntes més freqüents que les persones amb VIH realitzen al servei d’informació social del sindicat.

Tant la guia "10 respostes sobre el VIH/sida en l'àmbit laboral" com la "Guia per a la no discriminació per VIH/sida a les empreses" les podeu trobar a la nostra pàgina web www.ugt.cat, al bànner "Dia Mundial de Lluita contra la Sida".



La UGT de Catalunya convoca de nou els treballadors d'EDS España a concentrar-se demà en contra dels acomiadaments

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 10:07

El sindicat denuncia un ERO encobert a la multinacional nordamericana de consultoria i serveis informàtics, que ja ha acomiadat 130 persones aquest any

La UGT de Catalunya denuncia l'ERO encobert que està portant a terme la direcció de l'empresa EDS España, dedicada a la consultoria i els serveis informàtics, que ja ha acomiadat en el que portem d'any 130 treballadors i treballadores. La multinacional nordamericana té una plantilla de 2.800 professionals a l'Estat espanyol, dels quals 1.300 treballen a les oficines de Barcelona i de Sant Cugat del Vallès.

EDS ja va presentar formalment un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) fa dos anys, que va suposar l'acomiadament de 300 persones a nivell estatal. Aquest any, però,130 treballadors i treballadores més ja han perdut la seva feina, i la direcció ha notificat als representants sindicals que els acomiadaments es continuaran produint durant el que queda d'any i el 2007. L'únic argument que ha aduït EDS és que es tracta "d'un procés lògic en una multinacional".

Tanmateix, la UGT de Catalunya denuncia que s'està produint un transvasament de serveis a una segona marca de la pròpia empresa, EDS Omega, amb seu a Saragossa, amb l'únic objectiu de contractar personal nou amb sous més baixos que els d'EDS Espanya i amb condicions laborals més precàries. Mentre s'acomiaden treballadors a la resta d'oficines d'Espanya, a Saragossa ja s'ha anunciat que s'han de contractar entre 500 i 1.000 persones l'any vinent. El degoteig d'acomiadaments i els traspàs de serveis a empreses de segon nivell per tal de rebaixar costos en detriment dels drets dels treballadors és una pràctica actualment molt habitual al sector de les consultores.

Per això, la UGT de Catalunya ha convocat els treballadors i les treballadors d'EDS a concentrar-se davant de les oficines de Barcelona i de Sant Cugat del Vallès demà 28 de novembre, de 12 a 12.30 hores, com ja van fer el passat 21 de novembre.


Aturades i concentracions treballadors EDS

DIA: 28 de novembre de 2006
HORA: entre 12 i 12.30 hores
LLOC: davant de les oficines de EDS a Barcelona (c. d'Ausiàs Marc, 148-150) i a Sant Cugat del Vallès (Av. de la Generalitat, s/n, Parc Tecnològic Can Sant Joan).



CTAC-UGT de Catalunya valora molt positivament la celeritat amb què l'Estatut del treball autònom ha passat d'avantprojecte a projecte de llei

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 11:13

El Consell de Ministres aprova aquesta tarda el projecte de llei

El Consell de Ministres té previst aprovar aquesta tarda l'avantprojecte de llei sobre l'Estatut del Treball Autònom, que està previst que entri en vigor la primavera de 2007 i que ha de regular els drets i deures dels més de 680.000 treballadors per compte propi que existeixen a Catalunya.

La Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC), organisme d'autònoms que pertany a la UGT de Catalunya, valora molt positivament la celeritat amb què el Govern central ha transformat aquest avantprojecte de llei en projecte de llei, una rapidesa que permetrà iniciar com més aviat millor la tramitació de la llei a les Corts Generals.

A més, la CTAC-UGT de Catalunya destaca la valoració positiva que tant el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) com el Consell Econòmic i Social (CES) han fet d'aquesta llei, tenint en compte la necessitat de realitzar alguna regulació en el col·lectiu d'autònoms. Aquestes mostres de suport fan que la CTAC torni a demanar a les entitats que, com CC.OO. o la CEOE, encara es mostren reàcies a l'aprovació d'aquest projecte de llei que deixin de posar pals a les rodes a una llei que ha de servir de denominador comú per a la regulació d'un col·lectiu que, sovint, ha estat oblidat.



La UGT de Catalunya convoca una concentració dels treballadors del sector dels bingos de Catalunya per reclamar millores salarials

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 11:42

La UGT de Catalunya ha convocat una concentració dels treballadors i les treballadores dels bingos de Catalunya per al proper 12 de desembre a les 12:00 hores. Amb aquesta concentració, els professionals del sector volen exigir millores salarials i de condicions de treball davant l'immobilisme de la patronal en els darrers temps.

Per aquesta raó, els més de 2.500 treballadors i treballadores del sector dels bingos a Catalunya estan convocats el 12 de desembre a les 12:00 hores davant dels locals de la patronal AEJEA a Barcelona (Balmes, 114). Una hora després, aproximadament, la concentració es tornarà a repetir davant del Gremi Patronal de Bingos de Catalunya (Via Laietana, 51), per acabar en un tercera i darrera concentració a la Plaça Sant Jaume, davant del Govern de la Generalitat.

CONCENTRACIÓ TREBALLADORS DELS BINGOS DE CATALUNYADIA: 12 de desembre de 2006
HORA: A partir de les 12: 00 hores.
LLOC: 12:00 hores davant locals de la patronal AEJEA (Balmes, 114). Una hora més tard, davant Gremi Patronal Bingos de Catalunya (Via Laietana, 51). Finalment, a la Plaça Sant Jaume.



La CTAC-UGT de Catalunya aplaudeix la intenció del govern central d'abolir la quota cameral per als autònoms

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 10:01

Davant les notícies aparegudes en alguns mitjans de comunicació que informen sobre la possibilitat de reformar el pagament de la quota a les Cambres, la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya - UGT de Catalunya, vol donar el seu suport a aquesta idea, que ve reclamant des de fa temps.

Com sempre, la CTAC-UGT de Catalunya exigeix que es suprimeixi l'obligatorietat de pagar aquesta quota cameral, ja que els autònoms no se senten representats per aquesta entitat. La posada en marxa d'aquesta mesura alliberaria del pagament d'aquesta quota als 680.000 autònoms catalans.

La CTAC-UGT de Catalunya seguirà de ben aprop la possibilitat de què l'Executiu desenvolupi la reforma del pagament de la quota a les Cambres i que, així, els autònom puguins abstenir-se del pagament de la mateixa.



La UGT de Catalunya convoca la plantilla de correus de viladecavalls a concentrar-se per les condicions i salut laboral en què treballen

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 17:38

La UGT de Catalunya ha convocat els treballadors i les treballadors de Correus a Viladecavalls (Vallès Occidental) a concentrar-se demà per les pèssimes condicions de seguretat i de salut laboral en què han de desenvolupar la seva feina. Els treballadors han de realitzar les seves tasques en un espai físic molt limitat, de manera que no es compleix la normativa vigent en aquesta matèria (Llei de Prevenció de Riscos Laborals).

A més, l'acumulació de cartes i paquets que s'està produïnt també a Viladecavalls (igual que a tantes altres localitats) pel sistema organitzatiu i de contractació de personal implantat per la direcció de Correus, està generant un greu problema de sobrecàrrega de feina per als tres carters de què disposa la població. Actualment es calcula que a l'oficina de Correus de Viladecavalls hi ha una acumulació d'uns 6.000 objectes postals sense repartir.

Igualment, l'Ajuntament de Viladecavalls ha remès a la UGT de Catalunya, entre d'altres organismes i institucions, una carta en què s'informa de l'acord del Ple de denunciar judicialment Correus pels perjudicis que està ocasionant en el seu servei a la ciutadania. Us adjuntem la carta.


CONCENTRACIÓ TREBALLADORS CORREUS
VILADECAVALLSDIA: 24 de novembre de 2006
HORA: de 9.30 a 10 hores
LLOC:
Oficina de Correus de Viladecavalls (c. Nou, 3).



La UGT de Catalunya denuncia el desequilibri territorial que generarà correus amb el pla de modernització de les unitats d'entregues especials

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 12:25

Aquest pla, del qual no s'ha informat ni s'ha negociat amb els sindicats, només s'implantarà a les oficines d'11 ciutats a tot Catalunya


La UGT de Catalunya denuncia el sistema d'implantació i de desenvolupament del nou Pla de Modernització de les Unitats d'Entrega d'Enviaments Urgents que ha anunciat la direcció de Correus. El nostre sindicat aposta per la modernització d'aquestes unitats (conegudes com a USES), pero considera que el pla generarà greus desequilibris territorials i discriminacions entre la ciutadania, ja que Correus només té previst la modernització de les USES de les capitals de província i de les localitats que són administracions postals. En el cas de Catalunya, això significa només 11 ciutats: Barcelona, L'Hospitalet de Llobregat, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sabadell, Terrassa, Mataró, Tarragona, Reus, Lleida i Girona.

Per tant, la UGT de Catalunya considera que s'està marginant una gran quantitat d'usuaris i usuàries que paguen, igual que la resta, un preu més alt per aquest serveis urgents (burofax, telegrames, cartes urgents, etc.). Uns serveis de valor afegit que, d'altra banda, no s'estan oferint actualment amb els criteris d'entrega i de rapidesa que haurien de ser. Per això, el nostre sindicat considera aquest nou pla com una campanya de màrqueting que no entra en l'arrel del problema de qualitat i modernització de les USES.

De la mateixa manera, la UGT de Catalunya vol denunciar la manca de transparència i d'informació de la direcció de Correus sobre aquest nou Pla, que ja s'ha començat a implantar de manera provisional a Barcelona. El nostre sindicat ha demanat a Correus informació sobre el calendari d'implantació i sobre la quantia econònica que suposarà.



La UGT de Catalunya convoca els treballadors d'EDS España a fer aturades i concentracions els dies 21 i 28 de novembre

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 11:52

El sindicat denuncia un ERO encobert a la multinacional nordamericana de consultoria i serveis informàtics, que ja ha acomiadat 130 persones aquest any

La UGT de Catalunya denuncia l'ERO encobert que està portant a terme la direcció de l'empresa EDS España, dedicada a la consultoria i els serveis informàtics, que ja ha acomiadat en el que portem d'any 130 treballadors i treballadores. La multinacional nordamericana té una plantilla de 2.800 professionals a l'Estat espanyol, dels quals 1.300 treballen a les oficines de Barcelona i de Sant Cugat del Vallès.

EDS ja va presentar formalment un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) fa dos anys, que va suposar l'acomiadament de 300 persones a nivell estatal. Aquest any, però,130 treballadors i treballadores més ja han perdut la seva feina, i la direcció ha notificat als representants sindicals que els acomiadaments es continuaran produint durant el que queda d'any i el 2007. L'únic argument que ha aduït EDS és que es tracta "d'un procés lògic en una multinacional".

Tanmateix, la UGT de Catalunya denuncia que s'està produint un transvasament de serveis a una segona marca de la pròpia empresa, EDS Omega, amb seu a Saragossa, amb l'únic objectiu de contractar personal nou amb sous més baixos que els d'EDS Espanya i amb condicions laborals més precàries. Mentre s'acomiaden treballadors a la resta d'oficines d'Espanya, a Saragossa ja s'ha anunciat que s'han de contractar entre 500 i 1.000 persones l'any vinent. El degoteig d'acomiadaments i els traspàs de serveis a empreses de segon nivell per tal de rebaixar costos en detriment dels drets dels treballadors és una pràctica actualment molt habitual al sector de les consultores.

Per això, la UGT de Catalunya ha convocat els treballadors i les treballadors d'EDS a fer aturades i concentracions davant de les oficines de Barcelona i de Sant Cugat els propers dies 21 i 28 de novembre, de 12 a 12.30 hores.


Aturades i concentracions treballadors EDS

DIES: 21 i 28 de novembre de 2006
HORA: entre 12 i 12.30 hores
LLOC: davant de les oficines de EDS a Barcelona (c. d'Ausiàs Marc, 148-150) i a Sant Cugat del Vallès (Av. de la Generalitat, s/n, Parc Tecnològic Can Sant Joan).



IPC octubre: La UGT de Catalunya demana un creixement salarial per sobre de l'IPC per evitar la constant pèrdua adquisitiva dels treballadors catalans

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 12:11

El sindicat denuncia que els salaris han pujat per sota del creixement de l'economia

Tot i que l'IPC interanual del mes d'octubre ha disminuït fins al 2,6%, la UGT de Catalunya denuncia que aquesta xifra encara queda molt lluny del 2% que el Govern es va marcar com a objectiu. A més, aquesta baixada es deu principalment a la caiguda dels preus del petroli, deixant en evidència la dependència del grup de transports en l'IPC, que en el mes d'octubre ha baixat en 1,9 dècimes.

D'altra banda, la UGT de Catalunya alerta de la pujada mensual dels preus en grups que afecten, especialment, la butxaca dels treballadors, com és el cas del vestit i calçat, que ha pujat en un 9,9%, o l'ensenyament, que ho ha fet en un 2,7%. En termes de creixement de preus interanual també cal destacar la pujada de preus de grups que repercuteixen directament als costos de vida dels treballadors: en aliments i begudes no alcohòliques (4,2%); vivenda de lloguer i calefacció (4,9%); i hoteles, restaurants i cafès (4,5%).

TAXES DE CREIXEMENT ANUAL, preus corrents (sense descomptar la inflació). En %.

A més, val a dir que els salaris han pujat per sota del creixement de l'economia. Si ens fixem en la gràfica anterior podem observar com el conjunt de la remuneració de tots els assalariats a nivell estatal ha augmentat en els darrers sis anys per sota del creixement del PIB. I aquesta circumstància s'agreuja any rere any. Les darreres dades del PIB indica que aquest ha crescut un 3,8%, mentre que el cost salarial per treballador només ho ha fet en un 2,6%. És a dir, els salaris estan creixent un 1,2% per sota del creixement de l'economia.

D'altra banda, els beneficis en borsa de les companyies que cotitzen a l'IBEX ha estat durant els primers mesos de l'any del 37,5%, percentatge que es tradueix en uns beneficis de 26.670 milions d'euros, xifra que supera, per exemple, els pressupostos de la Generalitat per al 2006. Això demostra que els beneficis empresarials no s'estan repartint correctament i, en conseqüència, això agreuja l'empobriment dels treballadors.

Per intentar paliar aquest empobriment progressiu, la UGT de Catalunya anuncia que en la negociació col·lectiva demanarà creixements salarials per damunt de l'IPC, ja que només així els treballadors i les treballadores catalanes podran evitar la constant pèrdua adquisitiva a què es veuen sotmesos.



La taula social del comerç recomana que les botigues tanquin a partir de les 15h el diumenge 24 de desembre, tal i com va demanar la UGT de Catalunya

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 09:42

El nostre sindicat, majoritari al sector, ha estat el principal artífex d'aquesta reivindicació a través de la seva campanya de recollida de signatures

La Taula Social del Comerç, composta per les entitats més representatives del comerç català, que en conjunt representen més del 90% de les empreses i treballadors del comerç català, ha acordat recomanar a les empreses catalanes que el proper diumenge 24 de desembre, un dels festius autoritzats d'obertura comercial, tanquin majoritàriament a partir de les 15 hores, per tal de facilitar la conciliació laboral i familiar dels seus empleats. En tot cas, la Taula Social del Comerç recomana que el mateix dia s'avanci progressivament el tancament a la tarda de les botigues que, en funció del sector d'activitat i de la localització comerical on es desenvolupen, poden estar obertes fins a les 20 hores.

La UGT de Catalunya, sector majoritari al sector del comerç i amb presència a la Taula Social del Comerç, s'ha situat com a líder d'aquesta reivindicació laboral, aconseguint més de 100.000 signatures de suport a través de la seva campanya de recollida de firmes.



La UGT de Catalunya ret homenatge al company Salvador Clop

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 18:35

Participaran a l'acte homenatge el seu fill, Xavier Clop, aíxí com Manuela de Madre i Josep M. Àlvarez


La UGT de Catalunya organitza demà dimarts, 14 de novembre, un acte d'homenatge al company Salvador Clop, president de
la Unió de Jubilats i Pensionistes del nostre sindicat, mort ara fa un any mentre intervenia en un acte de record als companys del POUM. Honorant Salvador Clop, honorem la seva vida de compromís, el seu combat permanent pels treballadors i la justícia social, i ho fem per extensió als companys i companyes que van travessar la llarga nit del franquisme i que van lluitar per la recuperació de la llibertat i la democràcia i la reorganització de la UGT de Catalunya.

L'acte estarà conduït per Diego Martínez, secretari adjunt a la Secretaria General de la UGT de Catalunya, i comptarà amb les intervencions de Francesc Garsaball, secretari general de la Unió de Jubilats i Pensionistes de la UGT de Catalunya; Xavier Clop, fill de Salvador Clop; Manuela de Madre, vicepresidenta del PSC, i Josep M. Àlvarez, secretari general de la UGT de Catalunya.

A l'acte també es presentarà un llibre d'homenatge a Salvador Clop, que correspon al primer número de la col·lecció "Testimonis ugetistes" que edita la UGT de Catalunya, així com una exposició sobre la vida en imatges de Clop, que es podrà visitar al vestíbul de la seu de la UGT de Catalunya.

Salvador Clop i Urpí, alies “el pasteler”, va néixer a Barcelona l’any 1917. Fundador del Partit Obrer d’Unificació marxista (POUM), va passar la guerra com a voluntari al front d’Aragó i va acabar internat en diferents camps de concentració francesos. Quan va tornar a Catalunya va participar en la creació del Moviment Socialista de Catalunya. El 1953, va impulsar la reorganització de la UGT de Catalunya. Detingut i empresonat dues vegades, sempre va dur a terme una intensa activitat sindical i política. En constituir-se la Unió de Jubilats i Pensionistes de la UGT de Catalunya va ser elegit secretari general i, més tard, president. Era també president de l’Associació Socialista d’Excombatents i Víctimes de la Guerra Civil. L'any 2005 el govern de la Generalitat li va concedir la Medalla President Macià 2004. Salvador Clop va morir el setembre de 2005, als 88 anys, mentre intervenia en un homenatge a la gent del POUM.


Homenatge a Salvador Clop

DIA: 14 de novembre de 2006
HORA: 19 hores
LLOC: Sala d'Actes de la UGT de Catalunya (Rambla de Santa Mònica, 10, Barcelona).



La UGT de Catalunya i Esplugues TV presenten un nou espai de televisió d'informació i d'assessorament laboral

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 12:30

La UGT de Catalunya i Esplugues Televisió presentaran el proper dimarts, 14 de novembre, un nou programa de servei orientat a la informació social i laboral i també a l’assessorament laboral, i que s’emetrà a partir del dia 17 els divendres a les 23 hores.

El nou programa consta de dos espais clarament diferenciats: un vinculat a l’actualitat sociolaboral, amb una durada de 4 minuts, i un de 8 minuts en què es resoldran dubtes i qüestions que preocupen als treballadors i les treballadores en relació als seus drets laborals i la manera de defensar-los. Aquest últim espai comptarà amb la col·laboració d’un advocat del Gabinet Jurídic de la UGT de Catalunya.

Aquest programa, que neix de la voluntat de la UGT de Catalunya d’oferir un espai específic que ajudi els treballadors i les treballadores a resoldre els seus problemes quotidians derivats de la feina, compta amb la participació d’Esplugues TV. Aquesta televisió local, una de les històriques de Catalunya, aporta el valor de la proximitat i la qualitat d’una graella de programes que integra perfectament la informació local amb l’entreteniment.

Presentació programa "Amb tu"

DIA: 14 de novembre de 2006
HORA: 12 hores
LLOC:
seu de la Unió Comarcal del Baix Llobregat de la UGT de Catalunya (Carretera d’Esplugues, 240-242, Cornellà de Llobregat).
INTERVINDRAN: Frederic Monell, vicesecretari general de la UGT de Catalunya; Juanjo Casado, secretari general de la UGT del Baix Llobregat, i Frederic Cano, director d'Esplugues TV.



La UGT de Catalunya dóna el seu suport als treballadors i les treballadores del servei municipal de grues de Barcelona

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 10:04

El sindicat denuncia que no és cert que els empleats tinguin una actitud poc professional com a resposta a les pressions de l'empresa

Els representants sindicals de la UGT de Catalunya al comitè d'empresa de Barcelona Serveis Municipals (B:SM) volen mostrar públicament el seu suport als treballadors i les treballadores del servei municipal de grues de Barcelona, després que nou d'aquests empleats rebessin el passat dia 31 d'octubre una carta de la direcció de l'empresa on se'ls amonestava per no haver, suposadament, realitzat el seu servei davant certes infraccions comeses per alguns vehicles.

Davant aquestes acusacions, els membres de la UGT de Catalunya en el comitè d'empresa de B:SM volen denunciar:

  • Que és inacceptable qualsevol tipus de pressió exercida per part de l'empresa per augmentar el nombre de serveis.
  • Que, tot i les accions de l'empresa, els treballadors i les treballadores de B:SM han demostrat sobradament la seva honestabilitat i professionalitat en les seves tasques diàries.
Només sota aquestes premisses els treballadors i les treballadores de la UGT de Catalunya podran realitzar la seva tasca professional amb total independència i objectivitat i complir, així, un servei públic a la ciutadania que sovint és només conegut pel seu vessant sancionador.


Èxit de seguiment en el segon dia de vaga dels treballadors de les gasolineres catalanes

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 18:07

En el segon dia de vaga dels treballadors i les treballadores de les benzineres arreu de l'estat, el seguiment de la vaga a nivell català ha estat un veritable èxit. A la província de Barcelona es calcula que, deixant de banda el 20% de benzineres obligades a complir els serveis mínims, el seguiment de la vaga ha estat del 70%, a Tarragona del 90%, a Girona del 65% i a Lleida del 55%.

Per als responsables de la UGT de Catalunya, el seguiment de la vaga ha estat tot un èxit, sobretot si tenim en compte les dues principals característiques del sector. En primer lloc, l'alta precarietat i inestabilitat dels contractes de treball a les gasolineres. En segon, l'alta diseminació de petits centres de treball, de 3 a 6 empleats i un propietari o encarregat coartant el dret a la vaga.

A partir d'ara, els responsables del sector a la UGT de Catalunya obren un període d'anàlisi per dibuixar l'estratègia que millor ens pugui servir per obtenir la signatura del conveni col·lectiu i millorar, d'aquesta manera, les condicions laborals dels seus treballadors i treballadores.



La UGT de Catalunya convoca els treballadors de Correus de Sant Cugat a concentrar-se demà per la manca de personal

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 18:34

L'oficina de correus de Sant Cugat acumula més de 350.000 paquets postals sense repartir


Des de fa temps, la UGT de Catalunya denuncia el col·lapse constant que pateixen les oficines de Correus d'arreu de Catalunya. Actualment es calcula que més de dos milions d'objectes de correspondència s'acumulen a les sucursals catalanes. Aquesta caòtica situació es deu a la posada en marxa d'un nou sistema de contractació a la Societat Estatal de Correus i Telègrafs, després que els sindicats CC.OO. i CSIF, deixant de banda la resta dels representants sindicals, signessin el passat 19 de juny el II Conveni Col·lectiu Estatal i de l'Estatut de Personal de Correus.

Les situacions de caos que actualment es viuen a bona part de les oficines de Correus de Catalunya són fruit de la implementació d'aquest nou sistema de contractació. La sucursal de Sant Cugat és un bon exemple. Demà, dimarts 6 de novembre, els treballadors i les treballadores d'aquesta oficina es concentraran davant les instal·lacions per denunciar un cop més la manca de personal, que ha provocat que actualment s'acumulin en aquesta oficina 350.000 paquets postals sense repartir.

CONCENTRACIÓ TREBALLADORS CORREUS SANT CUGAT

DIA: 7 d'octubre de 2006
HORA: 10 hores
LLOC: Oficina de Correus de Sant Cugat (c. d'Ildefons Cerdà, 4 - Sant Cugat del Vallès).



Vaga de 48 hores dels treballadors de benzineres

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 17:18

Més de 5.800 treballadors i treballadores de les 1.026 benzineres de tot Catalunya estan convocats a la vaga

Avui a les 24:00 hores s'inicia la vaga a nivell estatal de 48 hores, convocada per la UGT de Catalunya, i que pretén denunciar la ruptura de les negociacions del conveni col·lectiu amb les patronals AGES i AEVECAR. A tot l'Estat hi ha 8.697 estacions de servei que donen feina a 41.488 treballadors i treballadores. En el cas de Catalunya, parlem de 1.026 benzineres i 5.798 empleats (3.462 a Barcelona, 995 a Girona, 856 a Tarragona i 485 a Lleida).

A les 8:00 dels matí, els piquets informatius sortiran de la seu de la UGT de Catalunya (Rambla de Santa Mònica, 10) per dirigir-se a la benzinera Ubach (Avinguda del Paral·lel, 25) on Paulino Ustárroz, responsable del sector energètic de la UGT de Catalunya, atendrà els mitjans de comunicació en roda de premsa. Després, els piquets informatius continuaran visitants diferents estacions de servei per informar els empleats que es trobin treballant i demanar-lis que, en solidaritat amb la causa, se sumin a la vaga.

Mentre els marges de venda i distribució dels carburants de les estacions de servei continuen augmentant i se situen per sobre de la mitjana de la Unió Europea, aquests beneficis no repercuteixen de cap manera en els treballadors i les treballadores del sector. Al contrari, el sector s'ha transformat totalment i, ara, els treballadors han de vendre i prestar tot tipus de productes i serveis responsabilitzant-se que tot quadri sense rebre cap remuneració per aquestes activitats. A més, els treballadors denuncien la manca de mesures de seguretat preventiva més elemental, fet que els obliga a exposar-se diàriament al risc d'atracaments i agressions de tot tipus. D'altra banda, cal recordar que a les benzineres es treballa a tres torns, inclosos diumenges i festius, i que, en la majoria de casos, hi treballa un únic empleat per torn. Un treballador expenedor que treballi de dilluns a divendres cobra 834,70 euros bruts al mes i si treballa a tres torns, inclosos nits, diumenges i festius, 890 euros bruts al mes.

Les negociacions del conveni col·lectiu es van iniciar al març i, abans de la ruptura de les negociacions, la proposta dels sindicats era la següent:

- 3 anys de vigència.
- Increment salarial de l'IPC +0'75%.
- Plus per festiu treballat de 60 euros, sense descans, quan abans era de 13,46 euros a més del descans.
- Pel que fa al solapament de torns dels que realitzin feines fora de la seva jornada, 42 euros al mes, que suposen 2 euros diaris.
- Pagament dels quatre viatges als treballadors que realitzin jornada partida de 0,09 euros per quilòmetre.

Totes aquestes reivindicacions suposen per treballador 87,55 euros mensuals o 3,53 euros diaris. Davant la negativa i la manca de diàleg de les patronals, els sindicats han decidit convocar vaga a totes les estacions de servei de l'Estat espanyol els propers dies 7 i 8 de novembre.

VAGA DE TREBALLADORS I TREBALLADORES DE BENZINERES

DIES: 7 i 8 de novembre de 2006
HORA: A les 8:00 hores, els piquets informatius sortiran de la seu de la UGT de Catalunya (Rambla Santa Mònica, 10). A les 9:00 hores, el responsable del sector energètic de la UGT de Catalunya, Paulino Ustárroz, atendrà els mitjans de comunicació a la benzinera Ubach (Avinguda del Paral·lel, 25 - Barcelona).



Powered by LifeType