Comunicació UGT

IPC octubre: La UGT de Catalunya demana un creixement salarial per sobre de l'IPC per evitar la constant pèrdua adquisitiva dels treballadors catalans

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 12:11

El sindicat denuncia que els salaris han pujat per sota del creixement de l'economia

Tot i que l'IPC interanual del mes d'octubre ha disminuït fins al 2,6%, la UGT de Catalunya denuncia que aquesta xifra encara queda molt lluny del 2% que el Govern es va marcar com a objectiu. A més, aquesta baixada es deu principalment a la caiguda dels preus del petroli, deixant en evidència la dependència del grup de transports en l'IPC, que en el mes d'octubre ha baixat en 1,9 dècimes.

D'altra banda, la UGT de Catalunya alerta de la pujada mensual dels preus en grups que afecten, especialment, la butxaca dels treballadors, com és el cas del vestit i calçat, que ha pujat en un 9,9%, o l'ensenyament, que ho ha fet en un 2,7%. En termes de creixement de preus interanual també cal destacar la pujada de preus de grups que repercuteixen directament als costos de vida dels treballadors: en aliments i begudes no alcohòliques (4,2%); vivenda de lloguer i calefacció (4,9%); i hoteles, restaurants i cafès (4,5%).

TAXES DE CREIXEMENT ANUAL, preus corrents (sense descomptar la inflació). En %.

A més, val a dir que els salaris han pujat per sota del creixement de l'economia. Si ens fixem en la gràfica anterior podem observar com el conjunt de la remuneració de tots els assalariats a nivell estatal ha augmentat en els darrers sis anys per sota del creixement del PIB. I aquesta circumstància s'agreuja any rere any. Les darreres dades del PIB indica que aquest ha crescut un 3,8%, mentre que el cost salarial per treballador només ho ha fet en un 2,6%. És a dir, els salaris estan creixent un 1,2% per sota del creixement de l'economia.

D'altra banda, els beneficis en borsa de les companyies que cotitzen a l'IBEX ha estat durant els primers mesos de l'any del 37,5%, percentatge que es tradueix en uns beneficis de 26.670 milions d'euros, xifra que supera, per exemple, els pressupostos de la Generalitat per al 2006. Això demostra que els beneficis empresarials no s'estan repartint correctament i, en conseqüència, això agreuja l'empobriment dels treballadors.

Per intentar paliar aquest empobriment progressiu, la UGT de Catalunya anuncia que en la negociació col·lectiva demanarà creixements salarials per damunt de l'IPC, ja que només així els treballadors i les treballadores catalanes podran evitar la constant pèrdua adquisitiva a què es veuen sotmesos.



Powered by LifeType