Comunicació UGT

Reacció de la UGT a l'avantprojecte del pressupost 2008 de la Generalitat

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 18:21

moneyEl nostre sindicat considera que els pressupostos de la Generalitat per al 2008 evidencien la necessitat d'un nou model de finançament

L'estructura dels ingressos de la Generalitat heretat de l'actual model de finançament depèn en gran part dels tributs cedits de l'Estat (en un 66%), on l'Impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats té un gran pes, ja que suposa al voltant d'un 18% dels ingressos no financers de la Generalitat.

Per al 2008, i segons el projecte de pressupostos, s'espera que l'ingrés provinent d'aquest impost no només no creixi, sinó que es vegi minvat en un 14%. Quant als impostos especials, també cedits, es preveu un lleuger augment del 3,8%. El Govern preveu que el creixement del consum s'estanqui, degut en gran part als alts nivells d'endeutament i manca de capacitat d'estalvi de les famílies catalanes. L'evolució dels preus i moviments del mercat immobiliari també estan a la baixa. El consum i el mercat immobiliari han atorgat a les arques de la Generalitat un generós volum d'ingressos durant els darrers anys, però a partir del 2008 atorguen un marc d'ingressos poc favorable per realitzar els esforços de despesa necessaris per fer front a les grans necessitats de despesa social que llastra el nostre sistema de benestar. De fet, ja el setembre de 2007 el nivell d'execució de l'Impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats és tan sols del 58%, fet que demostra l'alentiment del sector immobiliari. A més, el gener de 2008 es posa en marxa la nova Llei de serveis socials que ha de donar cobertura a situacions de pobresa i exclusió social a Catalunya. L'augment del pressupost del programa de protecció social, en canvi, és inferior a l'augment que va experimentar al 2007 que va ser de l'11,4%.

Eixos de despesa

· La UGT de Catalunya celebra l'esforç en contenció de la despesa farmacèutica, tot i que alerta de la no reducció de les llistes d'espera

Pel que fa a la distribució de la despesa, la UGT de Catalunya celebra l'èxit en la contenció de la despesa farmacèutica, capítol que tradicionalment desborda els pressupostos de salut. El 2003 la depesa farmacèutica es menjava més d'un quart del pressupost de la sanitat i la reducció ha arribat fins a suposar al 2008 un 19%. La despesa total de sanitat augmenta el 5,9% respecte l'any anterior, tot i que el creixement de despesa per targeta sanitària ho fa tan sols en un 4,7%. Tot i l'esforç efectuat, l'augment d'usuaris del sistema sanitari continua sent més gran que les dades oficials d'augment de la població. La despesa per usuari augmenta, per tant, menys del desitjable i preveiem que el col·lapse de les llistes d'espera del servei públic de salut continuï als nivells actuals. A més, la despesa pública per habitant es manté encara molt per sota dels 1.500 euros de mitjana europea, i se situa el 2008 en 1.264 euros per català. Resta encara, per tant, un llarg camí per recórrer fins arribar a la despesa desitjada.

· La concertació a través del Pacte Nacional de l'Educació fa possible l'augment de despesa educativa tot i que estem molt lluny de la mitja europea.

La UGT de Catalunya celebra l'augment de despesa del 8,5% respecte a la partida del 2007 per fer front a la incorporació dels 3.500 nous professors i professores assignades segons el Pacte Nacional de l'Educació, signat pels agents socials i Govern. La UGT de Catalunya alertem, però, que si mantenim aquest augment anual de despesa, l'objectiu del Pacte d'assolir el percentatge d'inversió en educació del 6% respecte el PIB, no arribarà fins el 2023. La UGT de Catalunya denunciem que Catalunya no es pot permetre l'espera si realment vol assolir uns nivells de despesa similars als del model social europeu.

· El present Avantprojecte de pressupostos reflecteix els acords assolits al Pacte Nacional de l'Habitatge

El Pacte Nacional de l'Habitatge, signat el dia 8 d'aquest mes d'octubre, marca un nivell de despesa que es veu reflectit en l'Avantprojecte de pressupostos presentat. La política d'habitatge suposarà, per tant, un 2,3% del total del pressupost, creixent un punt percentual en els darrers dos anys. La UGT de Catalunya celebra que els recursos destinats a l'habitatge social augmentin un 32% respecte l'any anterior però recorda que la inadequació de les polítiques que es derivin de la llei d'habitatge mantindran els problemes d'accés a l'habitatge.

· La necessitat d'invertir en infraestructures

La UGT de Catalunya valora positivament l'augment del 17% de la inversió consignada en els pressupostos. L'any 2008 es destinaran al capítol d'inversions un total de 5.906,4 milions d'euros. La inversió en infraestructures i mobilitat, amb una partida de 2.845 milions d'euros, és de les que més creix a l'Avantprojecte de pressupostos, i ho fa en un 23,7%. La UGT de Catalunya valora positivament aquest augment davant el dèficit històric que pateix el país i que aquests dies estan suposant el col·lapse de transport més gran de la història recent. En aquest sentit, la UGT recorda la necessitat del consens al voltant d'un Pacte Nacional per les Infraestructures de Catalunya.

· La UGT de Catalunya recolza el canvi de model productiu però alerta de la baixa execució d'algunes de les partides associades

La UGT de Catalunya aprova l'augment de recursos destinats a les partides de Recerca, Desenvolupament i Innovació, que és d'un 33,5%, així com al sector industrial, del 65,5%. Tal i com el nostre sindicat va ratificar amb la signatura de l'Acord estratègic per a la internacionalització, la qualitat de l'ocupació i la competitivitat de l'economia catalana, considerem que la competitivitat i el reforç del sector industrial han de ser millorats per poder fer front al canvi de model productiu que sembla ja estar iniciat. Els sectors productius basats en baixos costos han de perdre pes dins l'economia a favor dels altres sectors amb alts continguts de tecnologia i que requereixin mà d'obra qualificada per garantir el canvi cap a una economia oberta, competitiva i, sobretot, que generi llocs de treball de qualitat i sous dignes als seus treballadors i treballadores. Tot i així, la UGT de Catalunya exigim que els recursos pressupostats no es perdin i siguin executats al 100%, doncs la partida dedicada a indústria el 2007 presenta una execució fins al mes de setembre de tan sols en 18%, xifra que posa en un més que fonamentat dubte la seva total execució.

Cap a un nou model de finançament autonòmic

La societat catalana, per tant, presenta unes necessitats de despesa que encara no estan cobertes i que la UGT espera que l'estiguin a partir del nou model de finançament autonòmic que s'ha d'aprovar l'any vinent.

L'estructura dels ingressos de la Generalitat de Catalunya és massa depenent d'uns impostos cedits que fluctuen segons la conjuntura econòmica. Catalunya necessita un model de finançament que li atorgui els recursos i instruments necessaris per fer front a unes despeses creixents que, a dia d'avui, no es veuen correspostes amb uns ingressos adients.

Si comparem l'estructura dels ingressos de Catalunya amb la resta de Comunitats Autònomes del Règim Comú, els ingressos de Catalunya depenen molt menys de les transferències de l'Estat i de la Unió Europea. El Fons de Suficiència és el principal instrument d'anivellament entre comunitats i s'aplica segons les necessitats de despesa estimades. Dins dels ingressos totals de la Generalitat, aquesta transferència estatal suposa un 10%, i més del doble a les altres Comunitats Autònomes. De la mateixa manera, les transferències de la UE dels Fons Europeus no arriben al 0,5% dels ingressos de Catalunya, mentre que a la resta de comunitats i de mitjana són casi un 7%.

Estructura dels ingressos de les CCAA i Catalunya

Conjunt de CCAA

Catalunya

Tributs

55,7%

66,1%

Tributs cedits

54,4%

66,0%

Tributs propis

1,4%

0,1%

Transferències de l'Estat i UE

38,3%

25,6%

Fons de Suficiència

23,6%

10,1%

Fondo de Compensació Interterritorial

0,9%

-

Transferències de la UE

6,8%

0,5%

Altres*

7,0%

15,0%

Altres ingressos

6,0%

8,3%

Deute

3,9%

7,4%

Altres

2,1%

0,9%

TOTAL INGRESSOS

100,0%

100,0%

Font: Pressupostos de la Generalitat 2007

*Participació Diputacions i municipis en impostos Estat, fons de cohesió sanitària, acord finançament sanitari, INEM i altres programes d'ocupació i formació i altres.

**2006.

Els mecanismes d'anivellament i de càlcul de necessitats de despesa de les diferents Comunitats Autònomes del règim comú hauran de ser revisats amb el nou model de finançament, perquè Catalunya pugui tenir un nivell d'ingressos associats als nivells de despesa que presenta.

La UGT de Catalunya demana l'obertura d'un debat social al voltant del conjunt del model de finançament i del model fiscal.


UGT exigeix a Durex que assumeixi la deslocalització

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 17:36

durexEl comitè es reunirà la setmana que ve per determinar
un calendari de mobilitzacions

Després de la reunió mantinguda aquest matí entre els representants de Durex (SSL Healthcare Manufacturing) i el comitè d'empresa, la UGT de Catalunya manté que l'anunci del tancament de la planta que l'empresa té a Rubí (Vallès Occidental) - on hi treballen 259 persones, el 75%, dones- no respon a cap causa organitzativa, tècnica o de producció, com correspon a un Expedient de Regulació d'Ocupació.

Des de l'inici el conflicte, la UGT de Catalunya ha denunciat que la direcció no té cap motiu que justifiqui el tancament de l'empresa, ja que la fàbrica no té pèrdues, i simplement vol traslladar-se a un altre país per poder, així, incrementar els seus beneficis. Per al nostre sindicat resulta irònic que l'empresa addueixi raons econòmiques per defensar el tancament de la planta, quan va tancar l'exercici 2006 (març 2006-març 2007) amb uns beneficis de 94.000 euros i, des del mes de març fins al moment, els beneficis ja superen els 600.000 euros.

Per al nostre sindicat, és imprescindible que Durex reconegui que no existeixen motius per a presentar cap ERO i que el tancament de la planta es deu únicament als interessos de deslocalitzar la fàbrica per produir més econòmicament a l'Àsia, motiu pel qual l'empresa no es mou de la proposta d'indemnitzacions de 28 dies per any treballat i amb un màxim de 15 mensualitats, proposta que des de la UGT de Catalunya considerem irrisòria i innacceptable.

La setmana vinent el comitè d'empresa es tornarà a reunir i decidirà un calendari de mobilitzacions per denunciar aquesta deslocalització encoberta.


La UGT de Catalunya augmenta la seva majoria sindical a Iberia

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 11:36

bcnairportEl nostre sindicat es reafirma com a primera força a l'aeroport de Barcelona i es fa amb la totalitat de la representació a Girona i Reus

La UGT de Catalunya ha guanyat les eleccions sindicals celebrades ahir a Iberia. En el còmput global de Catalunya, el nostre sindicat ha augmentat la seva representació en 3 delegats, i es reafirma com a primera força, ja que la segona, CCOO, n'ha perdut 5 delegats:

Catalunya

2007

2003

UGT de Catalunya

18

15

CCOO

7

12

USOC

1

2

CESHA

6

2 (CISA)

ASETMA

1

1

CGT

0

1

En el cas d'Iberia - aeroport de Barcelona (1.680 treballadors i treballadores), la UGT de Catalunya manté la seva representació i es distancia del segon sindicat, CCOO, que perd 2 delegats.

Iberia - Barcelona

2007

2003

UGT de Catalunya

10

10

CCOO

7

9

USOC

1

2

CESHA

6

2 (CISA)

ASETMA

1

1

CGT

0

1

En el cas de l'aeroport de Girona (50 treballadors i treballadores), el nostre sindicat s'ha fet amb la totalitat del Comitè d'Empresa (respecte al 2003, el Comitè s'ha reduït de 5 a 3 membres), mentre que CCOO s'ha quedat sense representació. Pel que fa a l'aeroport de Reus (56 treballadors i treballadores), la UGT continua sent l'únic sindicat al Comitè, que abans estava format per 3 delegats i ara, per 5.

Iberia - Girona

2007

2003

UGT de Catalunya

3

2

CCOO

0

3

Iberia - Reus

UGT de Catalunya

5

3

CCOO

0

0



Segona concentració dels treballadors de sanitat privada

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 18:04

manifestaciosanitatprivadaSerà a la clínica Dexeus de Barcelona (de 9 a 10 hores)

Com ja sabeu, la UGT de Catalunya ha convocat un seguit de concetracions per denunciar la situació d'estancament en què es troba la negociació del conveni col·lectiu, degut al continu de propostes inacceptables per part de la patronal, que només malmeten encara més les ja deteriorades condicions laborals en què han de treballar els 13.000 profesionals que s'hi dediquen a Catalunya..

Foto de Mar Rocabert (ACN)

La segona d'aquestes concentracions (la primera va tenir lloc el dimecres passat davant del centre Quality Medical Service), serà demà a les portes de la Clínica Dexeus de Barcelona, de 9 a 10 hores.

La UGT de Catalunya va denunciar en roda de premsa quina és la situació dels treballadors del sector de la sanitat privada al nostre país. El nostre sindicat ja no va signar l'anterior conveni perquè enteníem que perjudicava els i les professionals del sector, i el temps així ens ha donat la raó, amb un augment de la precarietat laboral, manca de personal, salaris baixos, augment de la ràtio de pacients per professional i de la càrrega assistencial, manca de reconeixement professional, etc.

CONCENTRACIÓ TREBALLADORS SANITAT PRIVADA
DIA: 31 d'octubre
de 2007.
HORA: De 9 a 10 hores.
LLOC: Davant les portes de la Clínica Dexeus (c/Sabino Arana, 5-19 - Barcelona).



Reaccions a la primera reunió de negociació amb la direcció de Mercedes Benz

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 18:45

manifafrapemercedesLa UGT reitera la validesa del Pla de Viabilitat de Mercedes i manté que el tancament respon a raons especulatives

La plantilla manté el calendari de mobilitzacions

Després de la reunió mantinguda aquest matí entre la direcció de Daimler-Mercedes Benz i el comitè d'empresa per negociar l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO), que afecta els 420 treballadors i treballadores de la planta del Bon Pastor, a Barcelona, la UGT de Catalunya reitera:

  • La validesa dels acords a què empresa i comitè varen arribar el mes de juliol, quan es va signar el conveni col·lectiu de l'empresa, amb una vigència de quatre anys, i amb un pla industrial de durada fins al 2014.
  • Que no existeixen raons tècniques i organitzatives que justifiquin aquest Expedient de Regulació d'Ocupació.
  • Que, darrera de l'operació de tancament de l'empresa al Bon Pastor (Barcelona) s'amaga una operació d'especulació urbanística.

Davant la inflexibilitat demostrada avui per l'empresa, que ha titllat el tancament de la planta del Bon Pastor d'"innegociable", el comitè d'empresa ha decidit mantenir el seu calendari de mobilitzacions per al mes de novembre.


La plantilla de Merck farà demà vaga i demana un pla de viabilitat per a la planta de Mollet

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 11:22

manimerck
Foto: Oriol Mondéjar (ACN)

La UGT de Catalunya denuncia que s'està realitzant un tancament encobert de l'empresa amb l'objectiu d'especular amb el sòl

El Comitè d'Empresa de Merck ha convocat els 600 treballadors i treballadores a quatre dies de mobilitzacions pel que consideren està sent un tancament encobert de l'empresa. La plantilla farà vaga demà dimarts, 30 d'octubre, i els dies 6, 8 i 14 de novembre, i es concentraran davant de la planta de Mollet del Vallès.

La UGT de Catalunya denuncia que, com a conseqüència de la fusió de Merck amb Serono, ja s'ha acomiadat més d'un 10% de la plantilla, i que la nova direcció de la planta de Mollet no pretén bons resultats industrials, sinó el tancament encobert per especular amb els 18.000 metres quadrats de sòl. El Comitè de Merck sol·licita d'una vegada uns interlocutors seriosos, negociadors i amb un pla clar de viabilitat.



Nou calendari de mobilitzacions de la sanitat privada

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 10:23

La properà concentració serà dimecres, 31 d'octubre, a les portes de la clínica Dexeus de Barcelona (de 9 a 10 hores)


Com ja sabeu, la UGT de Catalunya ha convocat un seguit de concentracions per denunciar la situació d'estancament en què es troba la negociació del conveni col·lectiu, degut al continu de propostes inacceptables de la patronal, que només malmeten encara més les ja deteriorades condicions laborals en què han de treballar els 13.000 professionals que s'hi dediquen a Catalunya. La primera de les vuit concentracions convocades va tenir lloc el passat dimecres davant del Quality Medical Service, i la propera serà el dimecres, 31 d'octubre, a les portes de la clínica Dexeus de Barcelona. Tanmateix, algunes dates del calendari de mobilitzacions s'han canviat, així que us adjuntem un document amb les noves dates de les properes concentracions. D'altra banda, des del nostre sindicat, ens felicitem perquè CCOO s'hagi decidit finalment a sumar-se a les mobilitzacions de protesta convocades.

La UGT de Catalunya va denunciar ja fa dues setmanes en roda de premsa quina és la situació dels treballadors del sector de la sanitat privada al nostre país. El nostre sindicat ja no va signar l'anterior conveni perquè enteníem que perjudicava els i les professionals del sector, i el temps així ens ha donat la raó, amb un augment de la precarietat laboral, manca de personal, salaris baixos, augment de la ràtio de pacients per professional i de la càrrega assistencial, manca de reconeixement professional, etc.

Dia 24 d’Octubre

  • Quality Medical Service
  • Lloc: Aribau, 192 (Barcelona)
  • Hora: de 9:30 a 10:30 hores.

Dia 31 d’Octubre

  • Clínica Dexeus
  • Lloc: Sabino Arana, 5-19 (Barcelona)
  • Hora: de 9 a 10 hores.

Dia 8 de Novembre

  • Clínica Delfos
  • Lloc: Avinguda de Vallcarca, 151 (Barcelona)
  • Hora: d’11 a 13 hores.

Dia 14 de Novembre

  • Clínica Sant Jordi de Sant Andreu
  • Lloc: Plaça de l’Estació, 12 – Sant Andreu (Barcelona)
  • Hora: de 10:30 a 11:30 hores.

Dia 15 de Novembre

  • A les portes del CMAC
  • Lloc: c. d’Albareda, 2-4
  • Hora: 16 hores.

Dia 21 de Novembre

Clínica Fiatc

· Lloc: Av. Diagonal, 648 (Barcelona).

· Hora: de 11 a 12.30 hores.

Dia 28 de Novembre

  • Laboratoris Balaguer Center
  • Lloc: Polígon Pedrosa – L’Hospitalet de Llobregat.
  • Hora: de 12 a 13 hores.

Dia 5 de Desembre

  • Centre Cardiovascular Sant Jordi – Clínia Tres Torres
  • Lloc: Via Augusta, 269. (Barcelona).
Hora: de 13 a 14 hores.

La UGT demana que el carril per als busos de RENFE sigui un carril V.A.O.

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 17:14

carrilbusEls carrils per a Vehicles d'Alta Ocupació permeten circular, en el cas dels turismes, vehicles amb un mínim de tres persones

Després de les llargues cues que s'han enregistrat en els dos darrers dies a les vies d'accés des del Baix Llobregat a Barcelona -C-31 (autovia de Castelldefels) i la C-32 (autopista del Garraf)- com a conseqüència de l'habilitació d'un carril especial per als autobusos que traslladen els usuaris de Renfe afectats pel tall de les línies, la UGT de Catalunya demana que aquesta via es converteixi en un carril especial per a Vehicles d'Alta Ocupació (V.A.O.).

Aquests carrils estan especialment habilitats per ser utilitzats per automòbils, motocicletes i vehicles mixtes adaptables destinats exclusivament al transport de persones, amb una massa autoritzada que no supera els 3.500 kg., i que estan ocupats pel nombre de persones que s'hagi fixat en la seva senyalització. En el cas dels turismes, amb un mínim de tres ocupants. Aquesta mesura hauria de ser recolzada, segons el nostre sindicat, per una campanya d'informació que permeti facilitar l'agrupació d'usuaris del transport privat per anar o tornar de la feina.

Per a la UGT de Catalunya, la posada en marxa d'aquesta proposta contribuiria a paliar els efectes contraproduents que aquestes retencions estan produïnt per als seus usuaris i usuàries, principalment treballadors i treballadores, que es desplacen per aquestes vies per anar o tornar de la feina. Als usuaris habituals del transport privat, ara s'hi sumen tots aquells que, per desconfiança als sistemes alternatius proposats per Renfe, han optat pel transport privat per a realitzar aquest trajecte.

Segons dades de Renfe, el primer dia laborable en què va funcionar el transport alternatiu, un 15% dels 160.000 passatgers afectats (24.000 usuaris i usuàries) van decidir no utilitzar-lo i emprar altres mitjans per arribar a la seva destinació. El segon dia, s'hi sumaren 12.800 usuaris i usuàries més (un 8% dels 160.000 afectats). Fonts no oficials apunten que aquesta pèrdua de passatgers podria arribar al 20% al llarg de tota aquesta setmana.

Per al nostre sindicat, la conversió del carril especial per als busos que suplementen el tram tallat en carril V.A.O. facilitaria la fluïdesa de la circulació i contribuiria a paliar els efectes que les contínues incidències ferroviàries estan comportant per aquests treballadors i treballadores.

A la nostra pàgina web podeu trobar el full informatiu de Renfe on s'explica el procediment per a la devolució de l'import de bitllet per les incidències en el servei ferroviari en la línea C-2. Només cal que clique el següent link:

www.ugt-cat.net/mesarxius/DevolucionporafectacionC2.pdf



El Corte Inglés, a judici per discriminar les seves empleades

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 17:04

/blog/comunicacio_ugt/archives/2007/10/elcorteingles.pngLa UGT de Catalunya ha denunciat la companyia per discriminació de gènere

El Jutjat Social de Barcelona ha citat a judici El Corte Inglés el proper 4 de desembre per respondre a la demanda presentada per la UGT de Catalunya per vulnerar el dret de totes les seves treballadores dels centres de tot Catalunya.

La Federació de Treballadors de Comerç, Hostaleria, Turisme i Joc de la UGT de Catalunya ha demandat El Corte Inglés per discriminar les treballadores dels centres de Catalunya (pertanyents als grups d'inici, professionals i comandaments) per vulnerar el seu dret d'igualtat en matèria d'indumentària.

Segons el Conveni Col·lectiu de Grans Magatzems, d'aplicació per a El Corte Inglés, en aquells casos on correspongui exigir una determinada indumentària o un determinat estil de vestir al personal (treballadors que realitzin les seves funcions de cara al públic), existeixen dues possibilitats. En primer lloc, que l'empresa faciliti dos uniformes de feina a l'any. I una segona, que l'empresa faciliti, bé un descompte per a la provisió del vestuari, bé una quantitat indemnitzatòria anual equivalent a 250 euros.

El Corte Inglés compleix amb els requeriments exigits pel Conveni Col·lectiu. Però ho fa de manera diferents per al col·lectiu d'homes i per al de dones. Als seus treballadors els hi paga la quantitat única anual de 250 euros, donant llibertat per a l'elecció del vestuari sense més limitació que l'establerta pels criteris del conveni i el costum de l'empresa, però podent cada treballador fer l'elecció més addient del tipus de peça, color, etc. Per altra banda, però, a les dones se'ls facilita un únic uniforme de feina, amb les peces i els colors que l'empresa determina i obligant-les, per tant, a lluir idèntica indumentària.

Així, tot i complir amb el Conveni, la UGT de Catalunya ha denunciat que El Corte Inglés incorre en una clara pràctica empresarial discriminatòria de les treballadores dels seus centres de Catalunya i vulnera, d'aquesta manera, el dret a la igualtat consagrat a l'article 14 de la Constitució. Aquest judici arriba poc temps després que el jutjat nº13 de Barcelona hagi condemnat El Corte Inglés per discriminació en el sistema de promoció professional per raó de gènere en diferents centres.



Mobilitzacions dels treballadors de les indústries d'aigües

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 16:58
aguasindustria

La UGT de Catalunya i la CONC insten el Tribunal Laboral de Catalunya perquè la patronal es nega a pagar el plus de toxicitat


La UGT de Catalunya i la CONC han instat conflicte col·lectiu davant del Tribunal Laboral de Catalunya contra la patronal Agrupació de Serveis d'Aigua de Catalunya (ASAC) -que agrupa entre d'altres el Grupo Agbar, Aqualia i Searsa- perquè es neguen a pagar als seus treballadors i treballadores el plus de toxicitat.

Davant de l'actitud inmovilista de la patronal, els sindicats han convocat les següents concentracions:
  • 7 de novembre, d'11 a 14 hores: concentració davant de la Torre Agbar.
  • 9 de novembre, d'11 a 14 hores: concentració davant d'Aqualia.
  • 13 de novembre, d'11 a 14 hores: concentració davant de Searsa.


La UGT guanya les eleccions sindicals a Barcelona serveis municipals

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 16:50
l nostre sindicat passa de segona a primera força sindical a l'empresa municipal

La UGT de Catalunya ha guanyat les eleccions sindicals celebrades ahir a l'empresa municipal Barcelona Serveis Municipals (B:SM), després que els resultats de les eleccions del passat febrer fossin impugnats. El nostre sindicat ha guanyar en vots i en delegats i ha passat de segona a primera força sindical.

El Comitè d'Empresa, format per 23 delegats i delegades, ha quedat conformat de la següent manera: 9 delegats de la UGT de Catalunya, 6 de CCOO, 3 de CGT, 3 de FESIT i 2 d'USOC. L'anterior Comitè d'Empresa (de 21 membres) estava format per 9 delegats de FESIT, 7 de la UGT de Catalunya, 4 de CCOO i 1 de USOC.

A les eleccions d'ahir estaven convocats 1.009 treballadors i treballadores de B:SM, de la divisió de mobilitat (grues, aparcaments subterranis, estacionament regulat -zona blava i verda- i estació d'autobusos Barcelona Nord) i de la divisió d'oci i lleure (Fòrum de Barcelona, Palau Sant Jordi, Estadi Olímpic, Barcelona Teatre Musical, Velòdrom d'Horta i Poliesportiu de la Mar Bella).



EPA tercer trimestre del 2007: Valoracions de la UGT davant de la pujada de l'atur femení

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 16:17
constructionworker3La UGT alerta de l'alarmant precarització de l'ocupació femenina i demana que s'acceleri la posada en marxa de les mesures d'igualtat

L'atur femení s'incrementa un 1,3% en el darrer trimestre
i se situa en el 8,2%


El nombre de persones ocupades a Catalunya ha augmentat 16.600 persones en el darrer trimestre (0,47%) i 82.100 persones (2,38%) en el darrer any. Tot i aquest increment, la UGT alerta que aquest ritme d'augment en l'ocupació no resulta tan elevat com la mitjana estatal, que en aquest trimestre ha estat del 0,70% i, en el darrer any, del 3,09%. Les estadístiques també ens allunyen d'altres regions amb les quals competim directament, com Madrid, on a més de tenir un alt dinamisme també han mantingut el creixement d'aquesta ocupació.

Per contra, la taxa d'atur a Catalunya continua sent més alta que en altres regions més actives. Així, mentre a Madrid se situa en el 6,00% i al País Basc en el 6,05%, a Catalunya ha pujat en el darrer trimestre 7 dècimes i se situa en el 6,76%, taxa que supera també la de fa un any. La UGT de Catalunya mostra la seva preocupació per l'alarmant situació del col·lectiu femení, on l'atur s'ha incrementat espectacularment en aquest trimestre, amb un augment del 1,3%, que situa la taxa d'atur femení en el 8,2%, quasi tres punts més alta que la masculina (5,68%). Tarragona i Girona han estat les úniques províncies on ha baixat l'atur. A la primera, la població femenina ha tingut més èxit a l'hora d'introduir-se al mercat laboral obtenint una ocupació, tot i que segurament aprofitant els mesos d'estiu on predomina una ocupació de baixa qualitat i molt temporal. D'altra banda, però, a Girona l'atur fermení ha baixat perquè la població femenina també ha disminuït la seva presència en el mercat laboral.

Des de la UGT de Catalunya reclamem que l'Administració posi en marxa totes les mesures establertes en la seva campanya d'igualtat d'oportunitats a la feina, destinada a combatre la precarització de l'ocupació femenina. Malgrat que aquestes mesures arriben tard, el nostre sindicat demana que s'apliquin amb la màxima celeritat perquè les dones puguin tenir les mateixes condicions que els homes en el mercat laboral català.

Pel que fa a la temporalitat, la UGT de Catalunya es mostra satisfeta per la reducció, tot i que lleugera, de la temporalitat en el darrer trimestre, i alerta de la necessitat de baixar encara més aquesta taxa de temporalitat, que actualment se situa en el 23,8%.



Assemblea de delegats del sector carni per la paralització de la negociació del conveni

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 16:52

carnicaDesprés de l'assemblea, a les 12.30 h, els delegats es manifestaran fins a la seu de la patronal FECIC


La UGT de Catalunya i CCOO han convocat demà divendres, 26 d'octubre, a les 11 hores, una assemblea de delegats i delegades del sector carni de Catalunya, després que s'hagin paralitzat les negociacions del nou conveni estatal del sector.

Entre les propostes sindicals que la patronal rebutja destaquen els increments salarials per sobre de l'IPC o la incorporació al conveni de la Llei d'Igualtat. Per la seva banda, la patronal pretén buidar de contingut la revisió salarial i suprimir l'article sobre el plus de soroll, que el darrer conveni incorporava.

Un cop finalitzada l'assemblea, a les 12.30 hores, s'iniciarà una manifestació que es dirigirà fins a la seu de la patronal Federació Catalana d'Indústries de la Carn - FECIC (Ronda de Sant Pere, 19-21, Barcelona).

A més, us recordem que els propers dies 5 i 6 de novembre hi ha convocades dues jornades de vaga al sector.


ASSEMBLEA I MANIFESTACIÓ DELEGATS SECTOR CARNI

DIA: 26 d'octubre de 2007

ASSEMBLEA: a les 11 hores, a la Sala d'actes de CCOO (Via Laietana, 16, planta baixa - Barcelona).
MANIFESTACIÓ: a les 12.30 hores, fins a la seu de la patronal FECIC (Ronda de Sant Pere, 19-21, Barcelona).



Mobilitzacions de la plantila de Merck

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 13:23
pharmaceuticalLa plantilla farà 4 dies de vaga i demana un pla de viabilitat per a la planta de Mollet del Vallès

La UGT de Catalunya denuncia que s'està realitzant un tancament encobert de l'empresa amb l'objectiu d'especular amb el sòl

El Comitè d'Empresa de Merck ha convocat quatre dies de mobilitzacions pel que consideren està sent un tancament encobert de l'empresa. Els treballadors i les treballadores faran vaga els dies 30 d'octubre i 6, 8 i 14 de novembre, i es concentraran davant de la planta de Mollet del Vallès.

La UGT de Catalunya denuncia que, com a conseqüència de la fusió de Merck amb Serono, ja s'ha acomiadat més d'un 10% de la plantilla, i que la nova direcció de la planta de Mollet no pretén bons resultats industrials, sinó el tancament encobert per especular amb els 18.000 metres quadrats de sòl. El Comitè de Merck sol·licita d'una vegada uns interlocutors seriosos, negociadors i amb un pla clar de viabilitat.



Concentració dels treballadors de Durex de l'Ajuntament de Rubí

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 11:56

La plantilla de Durex (SSL Healthcare Manufacturing) es concentraran aquesta tarda, a les 17 hores, davant de l'Ajuntament de Rubí, que es reuneix en Ple. Els treballadors i les treballadores es mobilitzen per protestar contra el tancament de la planta del Vallès Occidental, on hi treballen 230 persones, el 75%, dones.

La UGT de Catalunya denuncia des de l'inici del conflicte que la direcció no té cap motiu que justifiqui el tancament de l'empresa, ja que la fàbrica no té pèrdues, i simplement vol traslladar-se a un altre país per poder, així, incrementar els seus beneficis.


CONCENTRACIÓ TREBALLADORS DUREX


DIA: 25 d'octubre de 2007

HORA: 17 hores
LLOC: Ajuntament de Rubí (Plaça de Pere Aguilera, 1)



Posicionament de la secció sindical de la UGT a Roca sanitario de Gavà

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 19:01

griferiaDavant les informacions aparegudes recentment sobre l'"acomiadament" de 21 treballadors de la plantilla de la planta de Roca Sanitario de Gavà (Baix Llobregat), amb 1.455 empleats, la secció sindical de la UGT de Catalunya a la planta (majoritària en el comitè d'empresa de Roca Sanitario, amb 9 delegats; majoritària en el Grup Roca Sanitari -amb el 50% de la representació- i, per tant, principal sindicat en la Comissió Negociadora ), manifesta:

  • Que l'empresa ha presentat un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) temporal, mitjançant el qual sol·licita l'autorització per a la suspensió de contracte de 46 treballadors per un període de 365 dies. La mesura es basa en raons de tipus productiu. L'empresa garanteix reincorporar aquestes persones tan bon punt sigui possible l'eliminació total o parcial de la citada suspensió.

  • Que no existeixen, doncs, acomiadaments a l'empresa, i que només es tracta d'un reajustament temporal en funció de la producció.
  • Que l'empresa ha anat reduint el nombre de treballadors afectats. Dels 46 que l'Administració va autoritzar, en aquest moment, només resten afectats 21.
  • Que aquesta mesura ha estat acordada per l'empresa i per la representació unitària dels treballadors. Així doncs, la mesura -a més d'estar autoritzada per l'autoritat laboral- compta amb el vist-i-plau de tots, inclosos els treballadors afectats.
  • Que aquesta és una mesura cautelar que intenta que no es produeixin situacions més greus on sí perillin llocs de treball de la fàbrica de Gavà.


L'Avalot recollirà signatures per un habitatge digne a diferents universitats i a l'EOI de Drassanes

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 17:45

taula_signaturesL'Avalot - Joves de la UGT de Catalunya continuarà demà la seva recollida de signatures dins de la campanya "Per un habitatge digne, signa!" als següents centres:

  • Universitat de Barcelona: durant el mati, a les Facultats de Filologia i Matemàtiques (Gran Via de les Corts Catalanes, 585, Barcelona).
  • Universitat de Barcelona: durant el matí, a la Facultat de Geografia i Història (c. de Montalegre, 6, Barcelona).
  • Universitat Autònoma de Barcelona: durant el matí, amb diverses taules per tot el campus (Cerdanyola del Vallès).
  • Universitat Pompeu Fabra: durant el matí, al Campus de la Ciutadella (c. de Ramon Trias Fargas, 25-27, Barcelona).
  • Escola Oficial d'Idiomes - Barcelona Drassanes: durant la tarda, a l'Escola Oficial d'Idiomes de Drassanes (Avinguda de les Drassanes / Plaça de Jean Genet).


Des del dia 1 de maig i fins a mitjans de desembre,
l'Avalot està recollint les 50.000 signatures necessàries per presentar al Parlament de Catalunya una iniciativa legislativa popular (ILP) de Llei de mesures urgents per a l'habitatge.

La Llei de mesures urgents per a l'habitatge de l'Avalot proposa:

  • Que el 65% del sòl que es qualifiqui per a ús residencial de nova implantació es reservi a habitatge de protecció pública.
  • Que d'aquest 65%, el 70% es reservi per a habitatge de protecció pública en règim de lloguer indefinit, i el 30%, en règim de compra.
  • Que la Generalitat destini una partida no inferior al 7% del seu pressupost a les polítiques públiques d'habitatge.

Per tal d'aconseguir les 50.000 signatures, l'Avalot ha posat en marxa la campanya "Per un habitatge digne, signa!". Es pot signar a les 44 seus de la UGT de Catalunya, a més de les taules itinerants que l'Avalot instal·la per tot Catalunya (amb especial incidència a l'Àrea Metropolitana de Barcelona), principalment a espais cèntrics i concorreguts de les principals ciutats, així com a Universitats i d'altres llocs eminentment juvenils, i de manera puntual a esdeveniments culturals, socials i esportius. El sindicat també està recollint signatures al seu espai natural, les empreses.

Poden signar per donar el seu suport a l'Avalot totes les persones a partir de 16 anys empadronades a Catalunya o, en el cas del estrangers, amb situació regularitzada.

Trobareu tota la informació de la campanya "Per un habitatge digne, signa!" a: http://habitatge.avalot.cat/2.html.



Els treballadors afectats per RENFE faran 1.600.000 hores més de jornada laboral

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 11:42

renfe2El cost laboral derivat d'aquest allargament de la jornada de 160.000 treballadors i treballadores seria d'uns 29 milions d'euros

La UGT de Catalunya denuncia que l'afectació de les incidències de Rodalies Renfe augmenta la jornada laboral dels treballadors i treballadores.

A causa d'aquestes afectacions, al voltant de 160.000 treballadors i treballadores allargaran com a mitjana una hora diària la seva jornada laboral durant 10 dies. Aquestes 1.600.000 hores que els treballadors afectats faran de més, multiplicat per 18,11 euros de costos laborals (cost mig d'una hora treballada a Catalunya) farien un total de 28.976.000 euros. És a dir, que si el reestabliment de la normalitat del transport ferroviari s'efectua passades dues setmanes, tal com ha declarat el secretari d'Estat d'Infraestructures i Planificació, Víctor Morlán, el cost derivat d'aquest allargament de la jornada dels treballadors i treballadores afectats seria d'uns 29 milions d'euros.

Des del començament, les afectacions de les obres de l'AVE al servei de Rodalies Renfe i de Ferrocarrils de la Generalitat han estat ocasionant molèsties i maldecaps als treballadors i treballadores que han d'accedir a la ciutat de Barcelona i als seus serveis, ja que els desplaçaments en autobusos, les rutes alternatives i els transbordaments estan provocant un augment en la seva jornada laboral. En aquest sentit, les hores que els usuaris i usuàries destinen a la realització dels seus desplaçaments perjudiquen la seva conciliació de la vida laboral i personal per tal de complir amb l'horari de treball.

La UGT de Catalunya considera que des que s'ha generat aquesta incidència, l'empitjorament en les condicions dels usuaris i usuàries ha estat palesa. No només es veuen afectats pel major temps que han de dedicar al seu trasllat als centres de treball, sinó que això els està ocasionant una pèrdua a la seva qualitat de vida, ja que estan perdent temps que abans destinaven a altres tasques com acompanyar els fills a l'escola, els estudis, etc.

Tots aquests maldecaps suposen un augment de l'estrès que a més va acompanyat d'una davallada en les hores de són, amb la qual cosa la salut dels treballadors i les treballadores també es veu afectada.



AMIC i la Unió de Consumidors signen un conveni de col·laboració

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 11:27

consummerAmbdues pretenen augmentar la capacitat de defensa del col·lectiu davant possibles abusos, als que es troben més exposats

L'Associació d'Ajuda Mútua d'Immigrants a Catalunya (AMIC-UGT de Catalunya) i la Unió de Consumidors de Catalunya (UCC) han signat un acord de col·laboració per tal de donar-se suport mutu en la seva tasca diària, aportant cadascú la seva expertesa. Així, els usuaris que visitin les oficines de l'AMIC per rebre assessorament també podran satisfer les seves necessitats d'orientació i formació com a consumidors i usuaris.

Per aquesta nova part de la societat, els excessos que produeix l'economia lliure de mercat són molt més accentuats per la manca de recursos i/o informació bàsica en un país nou i desconegut per a ells: desconeixement idiomàtic, cultural, de productes, i dels seus drets. Amb aquest conveni, tant l'AMIC-UGT de Catalunya com la UCC pretenen augmentar la seva capacitat de defensa davant possibles abusos i la seva integració en la societat civil en què conviuen.

El problemes que es repeteixen amb major freqüència entre el col·lectiu immigrant són els derivats dels contractes de lloguer d'habitatges, on es produeixen exigències de fiances excessives, no lliurament del document acreditatiu del pagament de la renda, clàusules abussives del contracte, desnonament injustificats, etc. Entre altres pràctiques abussives es troben els serveis postvenda amb incompliment de garantia, el dret d'admissió a determinats locals, serveis de telefonia i d'altres subministrament.

A més de donar assessorament als usuaris de l'AMIC-UGT de Catalunya que així ho requereixin, també els proporcionarà un servei específic de gestió i tramitació de reclamacions, queixes i denúncies, tant intentant la mediació entre les parts com per la part administrativa o el sistema arbitral de consum.

Amb aquesta col·laboració, es vol incidir especialment en alguns àmbits principals, com donar a conèixer com s'ha de presentar una reclamació, informar sobre la legislació i els costums de la nostra societat, i atendre i orientar les consultes i reclamacions.

L'AMIC-UGT de Catalunya derivarà les consultes. L'atenció serà individual, però també es realitzaran un seguit de xerrades o tallers monogràfics (als locals de l'AMIC i de la UCC) que versaran sobre qüestions tals com els drets dels consumidors (on i com reclamar), el contracte de lloguer (precaucions a prendre), el comerç minorista (saldos, rebaixes), subministraments (aigua, gas, telèfon, llum...), entre altres.

Resposta a la nova realitat

Aquest conveni de col·laboració respon a una realitat que, dia rere dia, es ratifica. Catalunya, juntament amb Madrid, Múrcia i el País Valencià, és la comunitat amb l'índex de creixement més elevat de l'Estat espanyol en els darrers anys. Tot i formar part essencial de l'economia espanyola, els immigrants encara "entren per la porta del darrera". Quasi el 80% dels immigrants treballen, enfront el 58% dels espanyols. Això es tradueix en una major capacitat de consum de béns i serveis per part dels immigrants: una desena part de tota la despesa de béns i serveis es deu a la població immigrada. Però, malgrat estar plenament integrats com a mà d'obra i consumidors, els immigrants no ho estan en qualitat de subjectes amb drets laborals, socials o civils.

Amb el conveni de col·laboració signat amb la UCC, els 11.200 treballadors immigrants afiliats a la UGT de Catalunya -un 7% del total de l'afiliació del sindicat-, així com els uauris que facin ús dels serveis del sindicat, podran informar-se i assessorar-se dels seus drets com a consumidors i usuaris.



Declaració de la Confederació Europea de Sindicats (CES) sobre el Tractat de Reforma de la UE

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 17:50

ueLa CES lamenta l'oportunitat perduda per donar un impuls a l'Europa Social
Troba preocupant que els interlocutors socials tinguin en el nou text un menor reconeixement que en l'antic text constitucional de la UE
1. La CES lamenta la falta d'ambició de la major part del Tractat de Reforma de la UE. Existia una veritable oportunitat de tornar a donar impuls a una Europa social procedint a una extensió del vot per majoria qualificada i de les competències de la UE per controlar el costat fosc de la globalització i del capitalisme financer. El que tenim en el seu lloc són una sèrie de modests ajustaments del marc legal de la UE, que han de tenir un impacte molt limitat en el procés d'aprofundiment de la capacitat d'Europa de ser decisiva en el món.

2. Comprenem la necessitat de la UE d'evitar un nou període de paràlisi institucional. Reconeixem també que, des del Tractat de Niça, s'han realitzat importants millores al text des del punt de vista sindical, com la introducció de l'objectiu de la plena ocupació i el concepte d'economia social de mercat. La Carta dels drets fonamentals serà jurídicament vinculant per als Estats membres encara que el Regne Unit i Polònia hagin renunciat a ella i es produeixin noves limitacions que afebleixin el seu valor. La CES deplora l'acció portada a terme pels governs britànic i polonès.

3. Podria també produir-se certa confusió entorn de la significació real dels termes "jurídicament vinculant" per als Estats membres. La CES desitjaria una confirmació clara sobre el fet que no existeix cap dubte sobre la força executòria de la Carta per als Estats membres una vegada que s'hagi ratificat el Tractat. Malgrat la millora pel que fa al Tractat de Niça, la CES troba preocupant que els interlocutors socials tinguin en el nou text un menor reconeixement que en l'antic text constitucional de la UE. És especialment important que la secció diàleg/interlocutors socials tingui un valor jurídic idèntic a la del precedent Tractat i que sigui abordat en profunditat, inclosa una declaració, i sigui clarament aplicable més enllà del marc de la política social.

4. Pel que fa als serveis d'interès general, la CES valora el nou protocol proposat, però subratlla la necessitat d'un nou marc reglamentari a nivell de la UE.

5. Una vegada signat el Tractat, la CES demana a la UE que segueixi avançant i que iniciï una anàlisi en profunditat d'Europa i la globalització que cobreixi la política econòmica, el funcionament dels mercats financers, la política industrial, incloent la investigació, el desenvolupament i la innovació, i que doni un nou impuls a l'Europa social per permetre als treballadors que abordin el canvi. La CES es mobilitzarà entorn d'un programa sindical per a les eleccions parlamentàries europees de 2009.

Comunicat sobre el risc de les obres de l'AVE

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 16:28

aveAjuntem el comunicat conjunt de la UGT de Catalunya i CCOO de Catalunya en què es requereix que les obres de l'AVE es desenvolupin a un ritme adequat que eviti qualsevol tipus de risc per als treballadors. El text s'ha adreçat al secretari d'Estat d'Infraestructures i Planificació, al director general de Relacions Laborals del Departament de Treball i a la cap de la Inspecció de Treball i Seguretat Social.
La Federació de Metall, Construcció i Afins de la UGT de Catalunya y la Federació de Construcció i Fusta de CCOO de Catalunya, ante la necesidad de evitar una situación de grave riesgo, requieren que las obras del TAV se desarrollen en los ritmos adecuados que eviten cualquier tipo de accidente.

Hoy, día 23 de Octubre se han reunido las Federaciones de Metall, Construcció i Afins de UGT de Catalunya y la Federació de Construcció i Fusta de CC.OO. de Catalunya al objeto de estudiar la situación creada en el desarrollo de las obras del Tren de Alta Velocidad (TAV) en el tramo de acceso a Barcelona y ha tomado los siguientes acuerdos:

Primero.- La Federaciones FECOMA-CC.OO. y MCA-UGT entienden que el Ministerio de Fomento y ADIF, promotores de las obras de la línea ferroviaria del TAV, obra que ha generado numerosas interferencias en el funcionamiento normal del servicio de cercanías, está poniendo en riesgo la integridad física y la salud de los trabajadores que prestan servicios en los tajos en que se desarrolla la obra.

A los problemas generados por la indefinición de los proyectos, se suman las bajas admitidas en las licitaciones, las deficiencias en la ejecución, las interferencias entre los trabajos y el tráfico de convoys. A todo ello se ha agregado un nuevo factor de distorsión, el ritmo frenético introducido en la ejecución de las obras al fijar la finalización de las mismas, por criterios ajenos al normal desarrollo de la obra, el próximo día 21 de diciembre.

Lamentamos que sean unos promotores públicos, que debieran velar por el bien común y dar ejemplo a la sociedad, los que generen con sus decisiones un evidente riesgo para seguridad y salud de los trabajadores y los hacemos responsables de ello y de sus posibles consecuencias. Al propio tiempo, y vista la situación de emergencia creada, declaramos la existencia de una situación de riesgo grave e inminente en las obras de acceso del TAV a Barcelona generada por el promotor y requerimos que las obras se desarrollen con un ritmo adecuado que evite la producción de cualquier accidente.



Manifestació conjunta a Barcelona dels treballadors de Mercedes, Frape Behr i Sysmo

Notes de premsa, Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 10:08

fotomaniugt1En total són més de 800 treballadors i treballadores que es poden quedar sense feina

Demà dimarts, 23 d'octubre, les plantilles de Daimler - Mercedes Benz, Frape Behr i Sysmo es manifestaran conjuntament a Barcelona per protestar contra el tancament de les seves empreses. Els treballadors i les treballadores sortiran de la Plaça Universitat a les 10.30 hores i marxaran fins a la Plaça de Sant Jaume.

Daimler - Mercedes Benz (Bon Pastor, Barcelona)

La plantilla de Daimler - Mercedes Benz al poligon industrial del Bon Pastor, a Sant Andreu (Barcelona), continuen amb les mobilitzacions en protesta per l'anunci el passat 5 d'octubre del tancament de la planta, que ocupa 420 treballadors i treballadores, i l'externalització de la producció.


Fraper Behr (Zona Franca, Barcelona)

La plantilla de Frape Behr tornarà a sortir demà al carrer per lluitar contra el tancament de la planta de la filial del grup automobilístic alemany a la Zona Franca (Barcelona), dedicada a la fabricació de productes de transferència tèrmica. El 25 de setembre, l'empresa va presentar un expedient de regulació d'ocupació que afecta a la totalitat de la plantilla, de 295 empleats.


Sysmo (Abrera, Baix Llobregat)

Després de setmanes d'incertesa, finalment la direcció de Sysmo, a Abrera (Baix Llobregat) ha anunciat al Comitè d'Empresa que presentarà properament concurs d'acreedors, després que Volkswagen retirés la comanda del pont posterior del Seat Ibiza. El tancament de l'empresa deixarà sense feina 120 treballadors i treballadores.



El Corte Inglés, sancionat de nou per vulnerar els descansos dels treballadors

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 14:10

elcortinglesLa Inspecció de Treball ha aixecat la corresponent acta d'infracció

La Inspecció de Treball torna a sancionar El Corte Inglés per vulnerar els descansos dels seus treballadors i treballadores, en aquesta ocasió del centre de Diagonal (Barcelona).

La UGT de Catalunya va denunciar davant la Inspecció de Treball que l'empresa incomplia en concret l'article 33 del Conveni Col·lectiu d'aplicació (el de Grans Magatzems) on s'indica que, durant els dies de preparació de rebaixes i inventari, l'empresa pot modificar o perllongar la seva jornada. En total, són 4 dies a l'any, 2 per a rebaixes i 2 més per a inventari.

A través del gabinet jurídic de la UGT de Catalunya, dos delegats del sindicat (amb jornada laboral de 9 del matí a 16 hores de la tarda) van denunciar que la direcció de l'empresa els havia obligat a realitzar aquestes hores d'inventari a partir de les 22 hores, però sense canviar el seu torn a la tarda. És a dir, després de treballar en la seva jornada habitual, els dos delegats van haver de tornar a les 22 hores, vulnerant, així, el descans entre jornades, que el Conveni Col·lectiu estipula en 12 hores.

La Inspecció de Treball ha resolt que "en la preparació de l'inventari del dia 28/7/2007, es va vulnerar el descans entre jornades d'ambdós treballadors que, finalitzada aquesta preparació (després de la mitjanit) van haver de reincoporar-se novament al seu torn de matí a les 9:00 hores. En base a aquests fets, s'ha aixecat la corresponent acta d'infracció per vulneració de descansos".

D'altra banda, la Inspecció afegeix que "queda oberta la via judicial, podent-se plantejar davant la Jurisdicció Social la correponent demanda per discriminació sindical".

La UGT de Catalunya denuncia que aquest tipus de situacions són habituals en altres centres de la companyia i espera que la direcció d'El Corte Inglés prengui nota i garanteixi el descans de 12 hores entre jornades per a tots els seus treballadors i treballadores.



La UGT exigeix al govern els màxims esforços a l'atenció dels usuaris de Catalunya

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 14:03

trenrenfeEl nostre sindicat reclama la màxima celeritat en el restabliment del servei a les línies C-2 i C-10 de Renfe Rodalies

La UGT de Catalunya considera que la situació actual, després de la supressió de les línies C-2 i C-10, de Renfe rodalies, així com del servei de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya entre l'Hospitalet de Llobregat i Plaça Espanya (Línia de l'Anoia), ha d'obligar el Govern a dedicar tots els afectats i afectades un servei alternatiu eficaç i també la màxima informació i claredat perquè la ciutadania tingui constància amb antelació dels transports de què disposa.

Per a la UGT de Catalunya és un error greu caure en el fals debat sobre si les obres de l'AVE s'han d'aturar. Ara per ara, el que cal és reforçar totes les mesures de seguretat a l'obra del traçat per garantir la total reducció de riscos per als treballadors i els viatgers, accelerar els treballs per al restabliment de les línies de rodalies interrompudes en aquest moment i garantir que les obres de l'AVE avancin de forma adequada.

D'altra banda, la UGT de Catalunya reclama una reunió urgent entre els agents socials, les intitucions i els organismes implicats, en el marc de la Comissió de clients de Rodalies Renfe, per tal de conèixer de primera mà tota la informació en relació a la situació actual.



Valoració de la modificació a l'impost de donacionsimpuestoLa UGT de Catalunya s'oposa a la modificació de l'impost de donacions en els termes que recull l'avantprojecte de llei de mesures fiscals i financeres

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 13:56

impuestoLa UGT de Catalunya s'oposa a la modificació de l'impost de donacions en els termes que recull l'avantprojecte de llei de mesures fiscals i financeres

El CTESC també creu que la modificació de l'impost és excessiva i el converteix en pràcticament inexisten

El CTESC, òrgan consultiu del Govern de la Generalitat de Catalunya, ha aprovat avui el dictamen sobre l'Avantprojecte de llei de mesures fiscals i financeres, en el que es manifesta contrari a la modificació de l'Impost de Donacions en els termes presentats.

La UGT de Catalunya valora de forma negativa el procediment a través del qual es vol aprovar la modificació d'un impost tant substancial com és aquest. Creiem que la Llei de mesures fiscals i financeres no és el marc adequat per fer-ho, i que la reforma requereix una avaluació prèvia sobre l'impacte econòmic i fiscal que aquesta modificació implicaria, tenint en compte aquesta modificaió per a la Generalitat.

La reducció de 16 a 3 trams en l'escala de gravàmen de l'Impost per donacions redueix la progressivitat de l'impost i, a més, els baixos tipus impositius del 5%, 7% i 9% i les bases a què s'apliquen afebleixen l'impacte recaptatori del mateix. La UGT de Catalunya alerta de les conseqüències d'entrar en una espiral de baixada d'impostos amb l'excusa d'evitar el "dumping fiscal" entre Comunitats Autònomes, i alerta sobre el cost fiscal que aquesta modificació pot comportar a les arques de la Generalitat, recordant que la recaptació de l'impost suposa, segons els pressupostos de la Generalitat per al 2007, 108 milions d'euros. Aquesta xifra coincideix amb la despesa del pressupost d'aquest mateix any dedicat al programa de pensions i prestacions assistencials i alertem, per tant, de la disminució progressiva d'ingressos davant de les necessitats socials presents i futures que presenta el nostre país.



Reacció d'UGT-Nissan a la decisió de no fer el nou model de furgoneta a Barcelona

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 13:14
furgonetaUGT-Nissan no admetrà que la decisió de no fer la nova furgoneta a Barcelona esdevingui un xantatge a la plantilla

UGT - Nissan exigeix a la direcció de l'empresa que desvetlli les incògnites sobre el futur de la planta de Barcelona i que formuli una proposta que incorpori inversions, nous productes i volums de treball, ara que sembla que el nou model de furgoneta es deixarà de fabricar a la Zona Franca i es traslladarà a Tànger.

El nostre sindicat no tolerarà que aquesta decisió política i sense necessitats productives es converteixi en un xantatge de la direcció de Nissan per pressionar la plantilla.

La direcció de Nissan ha convocat avui a les 11 hores el Comitè d'Empresa per comunicar-li la nova decisió. Després de la reunió, el secretari general de la secció sindical de la UGT a Nissan podrà fer més valoracions.



Primers acomiadaments de Merck a Mollet

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 11:52

pharmaceuticalLa UGT de Catalunya denuncia que Merck ha començat els acomiadaments i que perilla la planta de Mollet del Vallès
L'empresa va acomiadar divendres sis treballadors d'administració acusant-los de baix rendiment i obrint-los un expedient disciplinari

La UGT de Catalunya denuncia que la direcció de Merck Farma y Química ha començat els acomiadaments a la planta de Mollet del Vallès, tal com es temia i venia denunciant des del mes de juliol. Divendres passat, la direcció va anunciar a sis treballadors i treballadores del Departament d'Administració, amb una llarga trajectòria professional a l'empresa, el seu acomiadament per "baix rendiment en els darrers sis mesos", i els ha obert un expedient disciplinari. D'aquesta decisió, evidentment, no se'n va informar prèviament el Comitè d'Empresa. La UGT de Catalunya ha exigit a la direcció la readmissió dels sis treballadors i treballadores, i aquesta tarda s'ha convocat una assemblea on la plantilla podria decidir noves mobilitzacions.

La plantilla de Merck Farma y Química ve denunciant i mobilitzant-se des del mes de juliol per la incertesa que viu com a resultat de la fusió amb l'empresa suïssa de biotecnologia farmacèutica Serono i de la venda de la divisió de genèrics a la farmacèutica nord-amerciana Mylan. El nostre sindicat ha exigit a la direcció que negociï amb els representants dels treballadors i les treballadores aquesta fusió i les seves conseqüències per a la plantilla de Mollet del Vallès, així com que l'empresa presenti un pla de viabilitat de la planta catalana que confirmi si es mantindrà la producció i, per tant, els llocs de treball.

El procés de fusió de l'alemanya Merck amb la suïssa Serono comportarà el trasllat de tres departaments de la planta de Mollet del Vallès a Madrid, concretament el d'oncologia, el d'ètics (medicaments amb marca) i el d'investigació i anàlisi clíniques. En aquests departaments -de recerca i d'alt valor afegit- treballen 14 professionals, que seran traslladats. L'empresa va comunicar aquesta decisió als treballadors i les treballadores sense oferir cap tipus de negociació amb els sindicats. A més, Merck ha venut la seva divisió de medicaments genèrics, Genéricos Merck, a l'empresa farmacèutica nordamericana Mylan. Aquest fet ha despertat els temors de la plantilla, ja que el 45% de la producció total de Merck anava destinada a Genéricos Merck.

Aquest mateix mes d'octubre Merck també ha anunciat el tancament del Laboratori de Bioinvestigació que té al Parc Científic de Barcelona i l'acomiadament dels 33 professionals que hi treballen, per traslladar i concentrar totes les investigacions oncològiques als seus centres dels Estats Units i Alemanya.



La UGT convoca la primera mobilització de la sanitat privada per reivindicar un conveni digne

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 10:38

clinicaLa primera de les set concentracions previstes tindrà lloc el dimecres 24 d'octubre davant del centre Quality Medical Service de Barcelona

La UGT de Catalunya ha convocat un seguit de concentracions per denunciar la situació d'estancament en què es troba la negociació del conveni col·lectiu, degut al continu de propostes inacceptables de la patronal, que només malmeten encara més les ja deteriorades condicions laborals en què han de treballar els 13.000 professionals que s'hi dediquen a Catalunya.

La UGT de Catalunya va denunciar la setmana passada en roda de premsa quina és la situació dels treballadors del sector de la sanitat privada al nostre país. El nostre sindicat ja no va signar l'anterior conveni perquè enteníem que perjudicava els i les professionals del sector, i el temps així ens ha donat la raó, amb un augment de la precarietat laboral, manca de personal, salaris baixos, augment de la ràtio de pacients per professional i de la càrrega assistencial, manca de reconeixement professional, etc.

Per aquesta raó, el proper dimecres 24 d'octubre se celebrarà la primera de les set concentracions reivindicatives previstes per la UGT de Catalunya fins al 5 de desembre (una cada dimecres), davant diferents centres de la sanitat privada de tot el territori català, amb l'objectiu de cridar l'atenció sobre les necessitats del col·lectiu.

PRIMERA CONCENTRACIÓ TREBALLADORS SANITAT PRIVADA
DIA: 24 d'octubre de 2007

HORA: De 9:30 a 10:30 hores.
LLOC: Davant les portes del Quality Medical Service (Aribau, 192). Barcelona.



Jori Hereu i Josep M. Àlvarez lliuren les claus de 31 pisos de la cooperativa de la UGT a l'Illa robadors

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 18:30

Amb aquests pisos, el nostre sindicat supera els 2.500 habitatges de protecció oficial lliurats a tot Catalunya

L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, i el secretari general de la UGT de Catalunya, Josep M. Àlvarez, faran demà el lliurament de claus dels 31 pisos de protecció oficial de la cooperativa del sindicat, Qualitat Habitatge Social, a l'Illa Robadors de Barcelona. L'acte tindrà lloc a les 12 hores davant de la promoció de pisos, al carrer de Robadors, 28-34.

La promoció del carrer de Robadors està formada per 31 pisos, a més de pàrquings i locals comercials, on s'ubicarà, entre d'altres, la nova seu de l'Institut d'Estudis Catalans.

Amb aquesta, ja són 40 les promocions de protecció oficial lliurades per la UGT de Catalunya des de l'any 1995, el que suposa més de 2.500 habitatges a tot el país. Actualment, hi ha 14 promocions més en execució. Concretament a la ciutat de Barcelona, Qualitat HS ha lliurat fins el moment 180 habitatges i està executant dues promocions més, a Meridiana i al Fòrum, de 167 pisos.

Lliurament de claus - promoció Qualitat HS a l'Illa Robadors

DIA: 19
d'octubre de 2007HORA: 12 hores
LLOC: c. Robadors, 28-34, Barcelona (entrada per la Rambla del Raval).



La UGT considera que limitar la velocitat a 80km/h és una mesura desencertada i poc efectiva

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 18:23

80kmhEl sindicat reclama una millora de les infraestructuers d'accés a l'àrea metropolitana i de les polítiques del canvi de model de transport

Després de l'anunci de la posada en marxa de mesures de contenció de millores ambientals a l'àrea metropolitana, la UGT de Catalunya considera que aquestes són un mesures precipitades.

En especial, el nostre sindicat creu que la proposta de reduir a 80 km./h el límit de velocitat per a vehicles a tota la xarxa de l'àrea metropolitana -la més mediàtica de totes- és una mesura desencertada, que no generarà una millora real mediambiental. Aquesta reducció de la limitació de velocitat provocarà l'efecte contrari al desitjat, provocant les cues dels treballadors i les treballadores que avançaran la seva sortida de casa per accedir als seus llocs de trebal i generin, de retruc, més saturació que la que tenim ara.

Existeixen dades que demostren que la fluïdesa en la circulació viària és la fórmula més fiable per no generar congestió, que ocasiona l'acumulació de vehicles i de gasos a l'atmosfera que no serien els mateixos si la circulació fos fluïda. I aquesta mesura anunciada per la conselleria no permetria una circulació fluïda.

A més, aquesta és una mesura que hauria de generar consens entre la resta d'institucions i no ser un punt d'inflexió i discordança, que malmet la representació del govern.

Des de la UGT de Catalunya, pensem que aquesta mesura mesura no serà efectiva sense la millora de les infraestructures d'accés a l'àrea metropolitana i d'una millora en les polítiques del canvi de mode de transport. Precisament, amb l'objectiu de fomentar l'ús del transport públic i la millora de la mobilitat en l'accés als centres de treball, amb especial incindència en el cas dels polígons industrials, la UGT de Catalunya ha llançat la campanya "A la feina, mou-te millor".



El 57% dels joves catalans emancipats necessiten de l'ajuda econòmica familiar per subsistir

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 13:27
tupperSegons un estudi de la UGT de Catalunya, 170.000 joves al nostre país són "semiemancipats"

La UGT de Catalunya i l'Avalot - Joves de la UGT de Catalunya han presentant aquest matí l'informe "Semiemancipats: sortir del niu i dependre econòmicament dels pares", sobre la situació que pateixen actualment molts joves al nostre país.

I és que el nostre sindicat estima que més de 170.000 joves teòricament emancipats al nostre país necessiten de l'ajuda econòmica dels pares per poder mantenir la seva independència. La realitat de precarietat laboral, baixos salaris, dificultat per conciliar vida laboral i familiar, i elevat preu de l'habitatge provoca que moltes famílies joves, fins i tot amb fills, hagin de rebre un "salari diferit" dels pares, ja sigui econòmic o en espècie (dinars, cura dels nens, etc.) per subsistir.

Segons l'estudi del nostre sindicat, un jove d'entre 25 i 29 anys necessita una ajuda familiar "complementària" del 13% sobre el seu salari per subsistir, mentre que en el cas d'una parella jove amb un fill aquest percentatge arriba fins al 26%.

pdf Informe sobre els Semiemancipats 285,82 Kb



La UGT signa el conveni pont de centres sociosanitaris i de salut mental de Catalunya

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 10:13

transportsanitariEls 8.700 professionals del sector veuran equiparades les seves condicions laborals amb les dels empleats de la XHUP al 2010

Després de més d'un any de negociacions, la UGT de Catalunya ha signat aquesta tarda el Conveni Pont de Centres Sociosanitaris i de Salut Mental de Catalunya, que permetrà que els treballadors del sector vegin equiparades les seves condicions laborals amb les dels treballadors de la Xarxa Hospitalària d'Utilització Pública (XHUP).

L'equiparació total -al 100%- arribarà l'any 2010. Tot i així, a partir de l'1 de gener de 2008, els 8.700 empleats dels sectors dels centres sociosanitaris i de salut mental de Catalunya gaudiran de bona part de l'increment. Així, un auxiliar -que actualment té un sou de 980 euros bruts- veurà incrementat el seu salari al 2008 fins arribar als 1.255 euros bruts. I un infermer, que ara cobra 1360 euros bruts, cobrarà al 2008, 1910 euros bruts. A més, durant els anys 2009 i 2010, i a banda de les pujades corresponents a l'IPC, totes les categories veuran incrementats els seus ingressos depenent de les Direccions per Objectius Professionals i altres sistemes d'incentiu.

Així mateix, els treballadors d'ambdós sectors també veuran gradualment reduït el seu còmput anual d'hores de treball contemplat pel conveni. Finalment, a l'any 2010 faran 164 hores menys de les que en fan actualment.

La UGT de Catalunya valora molt positivament la consecució d'aquest conveni pont, després de 10 mesos de negociació i 15 reunions. Aquest conveni pont compleix les expectatives de la UGT de Catalunya per als treballadors i les treballadores del sector de centres sociosanitaris i de salut mental de Catalunya.



UGT amenaça amb mobilitzacions dels treballadors dels CAP

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 10:07

cap2La UGT amenaça amb mobilitzacions si la consellera Geli no redreça a la taula sectorial la proposta d'ampliar els horaris dels CAP

Davant de les declaracions fetes avui per la consellera de Salut, Marina Geli, on assegurava que el projecte d'ampliació d'horari dels Centres d'Atenció Primària (CAP) no suposaria gaire problemes per als empleats dels centres sanitaris en la conciliació de la vida laboral i familiar, la UGT de Catalunya vol manifestar que:

  • Aquesta és una decisió presa unilateralment per l'Institut Català de la Salut (ICS).
  • Que aquesta proposta s'hauria d'haver tractat a la Taula Sectorial amb els sindicats. Oficialment, la iniciativa no ha estat tractada en aquesta taula de negociació
La UGT de Catalunya exigeix a la Conselleria de Salut que retiri aquesta proposta i que utilitzi els canals habituals de negociació amb els representants dels treballadors. Si la proposta continua endavant, la UGT de Catalunya no descarta anunciar mobilitzacions.


El Corte Inglés obliga les seves treballadores a dur uniforme, però no els homes

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 10:50

elcorteinglesLa UGT de Catalunya torna a portar El Corte Inglés als tribunals per discriminació de gènere

Després que el jutjat nº13 de Barcelona hagi condemnat El Corte Inglés per discriminació en el sistema de promoció professional per raó de gènere en diferents centres, la primera companyia de grans magatzems de l'Estat i una de les més importants del món torna a ser demandada per la UGT de Catalunya per vulnerar els drets fonamentals de les seves treballadores dels centres de tot Catalunya, atemptant contra el principi d'igualtat consagrat a l'article 14 de la Constitució Espanyola.

La Federació de Treballadors de Comerç, Hostaleria, Turisme i Joc de la UGT de Catalunya ha demandat El Corte Inglés per discriminar les treballadores dels centres de Catalunya (pertanyents als grups d'inici, professionals i comandaments) per vulnerar el seu dret d'igualtat en matèria d'indumentària.

Segons el Conveni Col·lectiu de Grans Magatzems, d'aplicació per a El Corte Inglés, en aquells casos on correspongui exigir una determinada indumentària o un determinat estil de vestir al personal (treballadors que realitzin les seves funcions de cara al públic), existeixen dues possibilitats. En primer lloc, que l'empresa faciliti dos uniformes de feina a l'any. I una segona, que l'empresa faciliti, bé un descompte per a la provisió del vestuari, bé una quantitat indemnitzatòria anual equivalent a 250 euros.

El Corte Inglés compleix amb els requeriments exigits pel Conveni Col·lectiu. Però ho fa de manera diferents per al col·lectiu d'homes i per al de dones. Als seus treballadors els hi paga la quantitat única anual de 250 euros, donant llibertat per a l'elecció del vestuari sense més limitació que l'establerta pels criteris del conveni i el costum de l'empresa, però podent cada treballador fer l'elecció més addient del tipus de peça, color, etc. Per altra banda, però, a les dones se'ls facilita un únic uniforme de feina, amb les peces i els colors que l'empresa determina i obligant-les, per tant, a lluir idèntica indumentària.

Així, tot i complir amb el Conveni, la UGT de Catalunya denuncia que El Corte Inglés incorre en una clara pràctica empresarial discriminatòria de les treballadores dels seus centres de Catalunya i vulnera, d'aquesta manera, el dret a la igualtat consagrat a l'article 14 de la Constitució.



La UGT de Catalunya instal·la un desfibrilador a la seva seu

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 11:52

desfibriladorAquest aparell pot evitar la mort en molts dels casos d'aturada cardíaca

La UGT de Catalunya ha col·locat en les instal·lacions de la seva seu, a la Rambla Santa Mònica de Barcelona, un desfibrilador, aparell destinat a evitar un fatal desenllaç en la majoria dels casos d'aturada cardíaca.

El nostre sindicat, com a indret de pública concurrència, ha pres la determinació d'instal·lar aquest aparell a la planta baixa de l'edifici i formar a membres de la seva plantilla, per poder atendre de forma immediata qualsevol cas de fibrilació que es produeixi, tant entre els seus treballadors com en el cas de visitants.
Durant l'any 2006, a Catalunya es van produir 173 accidents "per causes no traumàtiques", és a dir, infarts, vessaments cerebrals, etc. D'aquests, 45 van ser mortals; 53, greus; i 75, lleus. Probablement, bona part d'aquestes morts podrien haver-se evitat si s'hagués emprat material d'emergència adequat, com els desfibriladors,

aparells que administren de forma programada i controlada una descàrrega o xoc elèctric controlat a un pacient, amb la finalitat d'interrompre una arrítmia cardíaca.

Malgrat que a Catalunya existeix una normativa que regula l'ús dels desfibriladors externs automàtics per personal no mèdic, actualment aquests aparells no formen part de l'equipament d'emergència recomanat per a les empreses. Aquest fet, juntament amb el desconeixement dels treballadors sobre com actuar davant d'un cas d'infart, agreugen les conseqüències que se'n poden derivar.

Si les empreses -sobretot aquelles que són o es troben en centres de pública concurrència- disposessin d'aquests aparells i del personal format per utilitzar-los correctament, es podria actuar a l'instant, reduïnt al màxim el temps de reacció i d'auxili a l'accidentat i, en conseqüència, evitant moltes morts.

Amb el seu exemple, la UGT de Catalunya compleix amb la Responsabilitat Social Corporativa i anima les empreses a col·locar aquests tipus d'aparells d'emergència a les seves instal·lacions i convertir-se, així, en empreses cardioprotegides.

CCOO fracasa en la seva campanya de judicialització en el sector de la hostaleria

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 10:38

mercatEl nostre sindicat creu els responsables del sector de CC.OO. han perdut el nord

La UGT de Catalunya ha guanyat als tribunals tres sentències diferents interposades pels responsables d'Hostaleria de CC.OO. Els jutjats han desestimat aquestes demandes per qüestions absurdes on l'altre sindicat només tracta de desprestigiar la UGT de Catalunya en lloc de treballar per la millora de les condicions sòcio-laborals dels treballadors i les treballadores que representen.

La primera prova la trobem en la denúncia contra Sodexho España i la secció sindical de la UGT de Catalunya. A finals del mes d'abril, la nostra secció sindical proposà a l'empresa aplicar un increment salarial del 2,7%, a compte del conveni de l'Hostaleria, que aleshores estava en procés de negociació. Tot i que empresa assumí la proposta i estava disposada a aplicar-la, el sindicat CC.OO. es negà a arribar a cap acord i denuncià l'empresa i la secció sindical de la UGT de Catalunya al·legant sentir-se exclosa d'una negociació que mai havia existit. Amb aquesta mesura, CC.OO. ha aconseguit paralitzar la intenció de l'empresa d'apujar els salaris i endarrerir el cobrament d'aquest augment salarial. Amb data 23/7/2007, la sentència desestima la demanda i absol a les dues parts demandades.

D'altra banda, a finals del mes d'agost, i després de la celebració del procés d'eleccions sindicals a Hotelcon 96, S.L. (Hotel Comtes de Barcelona) promogut per la UGT de Catalunya, els dirigents de CC.OO. decideixen denunciar en el Jutjat Social el laude dictat amb anterioritat i que desestimava la seva impugnació, basada en un suposat frau en les eleccions, coincidint amb què CC.OO. s'havia quedat sense candidats després d'haver renunciat 11 dels 15 membres de la seva candidatura i que la UGT de Catalunya havia guanyat la totalitat del comitè d'empresa, format per 9 delegats. La Justícia, novament, ha desestima la seva demanda.

Per últim, la denúncia presentada per CC.OO. contra Kenchic, S.L. i el comitè d'empresa, resulta encara més esperpèntica. En el mes de juliol, CC.OO. decideix presentar una denúncia contra l'empresa i els membres del comitè (que compta amb 4 membres del seu propi sindicat!) per haver signat un conveni d'empresa a l' any 2005 i que finalitza aquest any, i que, segons el seu sindicat, contenia doble escala salarial i era injust per als treballadors. Un cop més la Justícia desestima la demanda.

Per al nostre sindicat, aquestes tres resolucions demostren que alguns responsables del sector d'Hostaleria de CC.OO. han perdut el nord i estan validant un sindicalisme radical amb l'únic objectiu de guanyar les eleccions sindicals. Com a sindicat de classe, la UGT de Catalunya defensa i treballa pels interessos de la classe obrera d'aquest país, entenent el diàleg i la negociació com les úniques eines per aconseguir acords o convenis que beneficïin el treballador.



El comitè d'El Corte Inglés de Plaça Catalunya demana explicacions a l'empresa per les clàusules irregulars en els contractes

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 19:06

elcortingles
I exigeix la nul·litat de les mateixes, tal i com havia denunciat reiteradament la UGT de Catalunya

Durant la reunió ordinària mantinguda avui pel Comitè d'Empresa de la Plaça Catalunya (Barcelona) i, a proposta de la UGT de Catalunya, el Comitè ha analitzat les actuacions de l'empresa en matèria de clàusules contractuals. En particular, fent referència a la inclusió en els contractes laborals una clàusula amb horari laboral irregular: de dilluns a dijous 6 hores i divendres i dissabtes, 8.

Mitjançant les còpies bàsiques dels contractes, mostrades pel Secretari, el Comitè ha pogut comprovar com l'empresa està incloent, cada cop més, aquestes clàusules als contractes dels treballadors del centre. Cal recordar que en l'acord del comitè intercentres de 1995, on es recullen els horaris laborals que es permeten en els centres d'El Corte Inglés, no es troba que l'empresa pugui incloure aquestes clàusules.

Davant aquest fets, el Comitè d'Empresa ha acordat per unanimitat demanar explicacions a l'empresa per la inclusió d'aquesta clàusula en els contractes dels treballadors. I per majoria (amb 8 vots a favor, 12 abstencions i cap vot en contra), el Comitè ha acordat sol·licitar a l'empresa la nul·litat d'aquesta clàusula en tots i cadascun dels contractes laborals que la continguin.

Aquesta dura resolució del Comitè d'Empresa dóna un cop més la raó als posicionaments i les reivindicacions de la UGT de Catalunya en la seva tasca sindical de dignificar les relacions laborals en El Corte Inglés.

La UGT de Catalunya ja havia sol·licitat per escrita la nul·litat d'aquestes clàusules. El reforç de la nostra denúncia pel Comitè d'Empresa permetrà el nostre sindicat donar un nou termini raonable a l'empresa, abans d'interposar la corresponent demanda judicial.



Els treballadors de transport per carretera es concentraran dilluns al pas de la Jonquera

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 16:14

concentraciotransportEls delegats de la UGT de Catalunya reivindicaran la jubilació anticipada i protestaran per l'altra sinistralitat al sector


La UGT de Catalunya participarà dilluns, 15 d'octubre, en la jornada de mobilitzacions organitzada per la Federació Internacional de Treballadors de Transport (ITF) i la Federació Europea de Treballadors de Transport (ETF) contra l'alta sinistralitat al sector del transport per carretera, en el marc de la campanya "La fatiga mata". Els delegats de la UGT de Catalunya es concentraran entre les 8.30 i les 14 hores al pas fronterer de La Jonquera i pararan els transportistes que entrin al nostre país per informar-los i per reivindicar mesures que evitin les morts de treballadors a la carretera.

Les principals reivindicacions del nostre sindicat són:

  • Jubilació anticipada per a tots els professionals de la conducció als 60 anys.
  • Limitació de la jornada laboral a un màxim de 48 hores setmanals.
  • Compliment de la normativa reguladora sobre temps de conducció i de descans mitjançant la imposició de sancions per part d'inspectors.
  • Creació de llocs de descans segurs per a conductors de llarga distància.
  • Reconeixement de les malalties professionals al sector del transport per carretera.
  • Potenciació de les inversions destinades al manteniment i la millora de la xarxa de carreteres.
  • Diferenciació del carnet de conduir particular i el professional, per evitar l'impacte que està generant l'aplicació del carnet per punts entre els conductors professionals.


Concentració de transportistes a la Jonquera


DIA
: dilluns, 15
d'octubre de 2007.
HORA: de 8.30 a 14 hores. Hi haurà declaracions als mitjans a les 9 hores.
LLOC: pas fronterer de La Jonquera



La UGT aconsegueix autobusos per als 150 treballadors de correus de la Sagrera traslladats

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 16:06

buzon1El nostre sindicat desconvoca les concentracions de treballadors i els talls a l'entrada de l'obra de la futura estació de l'AVE

La UGT de Catalunya ha desconvocat les concentracions de treballadors i els talls a l'entrada de l'obra de la futura estació de l'AVE de la Sagrera, després d'arribar aquest matí a un principi d'acord amb la Direcció Territorial de Correus. L'empresa s'ha compromès, tal com exigia el nostre sindicat, a posar autobusos per als 150 treballadors de Correus que seran traslladats a oficines de la Zona Franca i l'Hospitalet quan s'enderroqui el centre de la Sagrera on treballen. Concretament, hi haurà dues sortides d'autobusos per torn.

De totes maneres, s'ha creat una Comissió de Seguiment i Control per acabar de negociar els temes que resten pendents i que la UGT de Catalunya reivindica: la concreció dels horaris i de la ubicació de les parades dels autobusos, la compensació als treballadors pel temps de trasllat i la garantia de manteniment de l'antiguitat de la plantilla. Els representants del nostre sindicat a Correus esperen que la direcció mantingui la voluntat de negociació.

El pavelló de Correus de La Sagrera serà enderrocat properament amb motiu de les obres de la nova estació de l'AVE. Tot i conèixer aquesta decisió des de fa temps, la direcció territorial ha mantingut la plantilla en unes dependències que no reunien els mínims requeriments per al desenvolupament de les seves tasques -situació que la UGT de Catalunya ha denunciat en nombroses ocasions davant la Inspecció de Treball- i no s'ha avingut a donar cap resposta sobre quin seria el futur dels treballadors de la planta. La setmana passada, la direcció va informar de l'abandó precipitat de les instal·lacions i del trasllat dels treballadors i les treballadores a dos centres de Correus situats en la Zona Franca i a l'Hospitalet, sense efectuar cap tipus de negociació sobre les noves condicions laborals de la plantilla.



IPC setembre: UGT alerta del preu de l'alimentació i l'habitatge

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 12:12

supermercadoL'increment dels preus per als 'mileuristes' del nostre país ha estat del 0,3%, una dècima per sobre de l'IPC 'oficial'

El passat mes de setembre, els preus van augmentar un 0,2% a Catalunya i un 0,3% a l'Estat espanyol, el que situa la taxa interanual de l'IPC català en el 2,9%, dues dècimes per sobre de la variació interanual estatal. Catalunya presenta la taxa de variació anual més alta del conjunt de Comunitats Autònomes.

Dels grups que més han augmentat el setembre, cal destacar l'alimentació, que ha pujat un 0,8%, el que suposa l'augment mensual més alt dels darrers anys. S'han confirmat les previsions d'increment del preu de la llet (un 6,3% en només un mes) i del pa (2,2%). També s'ha incrementat el preu del vestit i calçat, amb un augment del 2,9% respecte al mes anterior degut al canvi de temporada i la fi de rebaixes.

Pel que fa a les variacions interanuals, també hem de parlar de l'alimentació, que s'ha incrementat un 3% respecte al setembre de l'any anterior. Un dels comportaments més preocupants ha estat el de la llet, que ha augmentat un 11% en només un any. També l'habitatge presenta una variació interanual del 3,7%, 7 dècimes per sobre de la variació estatal. Per últim, la variació interanual dels preus dels béns relacionats amb l'ensenyament també ha augmentat un 6,8% respecte a l'any anterior, molt per sobre de la variació a Espanya (4,5%).

Com es pot comprovar, són els productes de primera necessitat (alimentació, habitatge, vestit, ensenyament) els que pitjor comportament estan tenint i més estan pujant de preu. Pel que respecte a l'alimentació bàsica, cal alertar de les possibles pràctiques abusives en la determinació dels preus per part dels intermediaris, que podrien aprofitar-se de la situació d'augment de preus de la farina i la llet per augmentar preus de productes finals.

Evidentment, l'increment de preus en aquests productes de primera necessitat té conseqüències greus per a les famílies i les economies domèstiques, principalment pel que fa a la pèrdua de capacitat d'estalvi. Hem de recordar que la taxa d'estalvi de les llars se situa ja en un 10% de la seva renda disponible en el darrer any, segons dades de l'INE, el que suposa una caiguda d'1,3 punts respecte a l'any anterior. A més, el deute familiar ha passat del 70% al 115% de la renda familiar disponible entre els anys 2000 i 2006.

L'IPC dels 'mileuristes'

El percentatge de despesa en alimentació i habitatge respecte a la despesa total d'una família és més gran si els ingressos familiars són baixos. Així, una família mileurista, amb ingressos inferiors als 1.000 euros mensuals, dedica un 60% al pagament d'habitatge i alimentació, mentre que una família de rendes altes hi dedica tan sols el 45% dels seus ingressos.

Habitatge i alimentació són precisament dos dels grups més inflacionistes en els darrers cinc anys, com demostren les dades dels últims mesos i també de setembre. Per tant, la taxa de variació general es veu augmentada quan ponderem les taxes de variació de cada grup segons el pes relatiu de despesa dels mileuristes, on habitatge i alimentació tenen més pes.

Així, aplicant aquesta ponderació dels grups, obtenim que l'IPC del mes de setembre per als treballadors i les treballadores que cobren per sota dels 1.000 euros se situa en el 0,3%, una dècima més alt que l'increment de preus oficial. D'altra banda, la variació de preus interanual per als mileuristes s'apropa més al 2,8% que al 2,7% oficial en el cas d'Espanya, i s'apropa més al 3% que al 2,9% oficial a Catalunya, ja que l'IPC oficial només té en compte una distribució de despesa general i no de rendes baixes.

El diferencial d'inflació mileurista entre Catalunya i Espanya se situa durant el mes de setembre en 2 dècimes, però no hem d'oblidar que les taxes de creixement són acumulatives i que durant els darrers anys Catalunya, i els segments de rendes més baixes especialment, ha acumulat augments de preus superiors als de l'Estat espanyol.

Per tant, la UGT de Catalunya denuncia un cop més la pèrdua de capacitat adquisitiva dels treballadors i treballadores del nostre país, especialment d'aquell conjunt de població que, amb rendes baixes, ha de suportar uns augments relatius en el cost de la vida molt superiors als de les rendes més altes. I recordem que a Catalunya són més de 1.200.000 els treballadors i les treballadores que cobren sous per sota dels 1.000 euros. Per això, el nostre sindicat s'ha compromès a no acceptar salaris submileuristes en els convenis col·lectius que negociï.

D'altra banda continuem defensant les clàusules de revisió salarial i l'IPC català a tots els convenis com un instrument efectiu per corregir la pèrdua de poder adquisitiu dels treballadores i les treballadores amb la pujada constant dels preus.



L'Hipercor de Girona, obligat a reduir la jornada d'una treballadora per tenir cura de la seva filla

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 11:56

hipercorLa sentència és ferma i no recurrible per part de l'empresa

El jutjat número 3 de Girona ha dictat una sentència ferma per la qual l'Hipercor de Girona -pertanyent al grup El Corte Inglés- ha d'atorgar a una treballadora del centre (delegada de la UGT de Catalunya) una reducció de jornada per poder satisfer la guarda legal de la seva filla, menor de 8 anys. El cas ha estat defensat davant dels tribunals pels Serveis Jurídics de la UGT de Girona.

Després de realitzar una jornada reduïda de 10 a 14:25 hores (l'equivalent al 66,25% de la seva jornada completa) pel naixement de la seva filla petita, la treballadora va sol·licitar a l'empresa realitzar una jornada de 31 hores i 15 minuts, el que suposava ampliar-la fins al 78,12% de la jornada completa, distribuïda en 6 hores diàries de dilluns a dijous, i en 7 hores i 15 minuts el divendres.

La direcció de l'Hipercor de Girona va negar la petició de la treballadora, acreditant que aquesta no podia "no treballar dissabtes i festius d'activitat laboral, els dies de més activitat comercial, llevat que s'acrediti l'existència de força major que li obliguin a atendre personalment al menor".

La treballadora demandant aporta documents que revelen que ha iniciat els tràmits de separació del seu marit, que ja no conviu amb ella, i que els seus dos fills realitzen activitats extraescolars els dissabtes que requereixen que se'ls acompanyi.

El jutjat número 3 de Girona ha entès que, al no ocupar-se el pare de portar i acompanyar els seus fills a les activitats extraescolars del dissabte, la mare és qui ha d'asumir aquesta responsabilitat, sense que hagin de fer-ho els familiars directes de la treballadora. La sentència dicta que "en definitiva, la petició de la demandant no és capritxosa, sinó que que responen a la necessitat de conciliar la vida laboral amb l'atenció deguda als seus fills". I així mateix, per al jutjat "queda acreditat que l'empresa compta en el departament de caixes amb 72 empleats, amb diferents torns, sense que s'hagi provat la impossibilitat empresarial de fer front a la petició de la demandant".

Un cop més, les empreses del grup El Corte Inglés han de ser obligades pels jutjats a atendre les demandes de conciliació de la vida laboral i familiar dels seus treballadors. Aquests fets demostren la manca de sensibilitat social i el poc valor que l'empresa dóna a les necessitats dels seus empleats.



UGT arriba a un acord amb la companyia Hispano-Igualadina i desconvoca la vaga prevista

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 11:35

hispanoigualadinaEl sindicat no descarta tornar convocar vaga si l'empresa no compleix els acords abans del 30 de novembre.

Aquesta nit els treballadors de la companyia d'autobusos Hispano-Igualadina han ratificat l'acord al què van arribar l'empresa i la part sindical el passat dimarts, 9 d'octubre en el marc d'una reunió de mediació al departament de Treball de la Generalitat. D'aquesta manera ha quedat desconvocada la vaga que havia d'afectar el servei a les principals línies de la companyia a partir del 15 d'octubre i durant 12 dies.

L'acord preveu que la Companyia Hispano-Igualadina dóni resposta a bona part de les demandes presentades per la UGT de Catalunya, i fixa el 30 de novembre com data límit per a que la direcció compleixi algunes de les principals reivindicacions del sindicat.

Els punts centrals de l'acord són els següents:

  • L'empresa es compromet a presentar un quadrant de serveis, de festius i de vacances abans del 30 de novembre.
  • L'empresa també es compromet, també a partir del 30 de novembre, a complir la normativa sobre els descansos i dels temps de conducció.
La UGT de Catalunya considera fonamentals aquests dos punts de l'acord i està disposada a tornar a convocar mobilitzar-se si la direcció no compleix aquest termini.
Altres qüestions acordades són:
  • S'han resolt les discrepàncies sobre les festes anuals i la retribució de festius, arribant a un acord.
  • L'empresa, que es negava a lliurar els partes mensuals per a la comprovació de les nòmines, ha acceptat fer-ho ja des d'aquest mateix mes d'octubre.
  • El temps per a la posada a punt i preparació del vehicle, que els treballadors consideraven insuficient, s'ha ampliat a una hora (abans era de 40 minuts).

Les línies regulars que estaven afectades per la convocatòria de vaga eren la Línia Igualada-Barcelona, pel Bruc i per Capellades, la Línia Igualada - Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), les línies urbanes d'Esparreguera i Martorell, la Línia Barcelona - Vilafranca del Penedès, la Línia Barcelona - aeroport de Reus, la Línia Barcelona - Igualada, i la Línia Barcelona - Esparraguera.



La UGT critica el col·legi de metges per carregar a l'usuari la culpa dels problemes de la sanitat

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 11:34

capEl nostre sindicat considera que els problemes derivats de la gestió els han de resoldre l'Administració i els professionals

La UGT de Catalunya valora molt negativament les declaracions fetes ahir pel president del Col·legi de Metges de Barcelona, per carregar als ciutadans i les ciutadanes els problemes del sistema sanitari català, entre ells, la manca de professionals. En opinió de la nostra organizació, els dèficits sanitaris derivats de la gestió han de ser resolts per l'Administració i els professionals sanitaris.


D'altra banda, el nostre sindicat considera que al president del Col·legi de Metges de Barcelona, Miquel Bruguera, sembla no interessar-li que la ciutadania tingui una oferta de serveis sanitaris àmplia, pública i de qualitat, i sembla defensar més els interessos de un model privat.

Considerem que recòrrer a l'argument del copagament és recurrent però falaç, quan Espanya continua a la cua de la UE en inversió en sanitat respecte al seu PIB. És tot un acte de cinisme demanar a l'usuari que es responsabilitzi d'una part del finançament de la sanitat quan l'Administració no està fent una inversió comparable als altres països.



La UGT denuncia l'augment del 7,2% en el canond de l'aigua

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 10:05

grifoaguaLa UGT denuncia que no està justificat que l'ACA augmenti el cànon de l'aigua un 7,2% i demana una revisió del seu contingut
El nostre sindicat exigeix la màxima transparència d'informació al consumidor i que s'augmentin els ingressos de l'Agència Catalana de l'Aigua procedents del Govern central i de la Generalitat

Avui l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha aprovat un augment del cànon de l'aigua del 7,2%. En aquest respecte, la UGT de Catalunya vol manifestar:

1. Que no hi ha una justificació clara perquè el cànon de l'aigua passi del 5,2%, tal com preveu el contracte programa (IPC 2,2% + 3%) al 7,2% (IPC 2,2% + 5%).

2. Que si s'ha d'augmentar la taxa de l'aigua, sigui sempre mantenint la màxima transparència d'informació al consumidor. En aquest sentit, la nostra organització ha sol·licitat a l'ACA una revisió de continguts del cànon de l'aigua, i l'ens s'ha compromès a obrir-ne properament un debat.

3. Que estem en contra d'augmentar la pressió fiscal dels catalans i catalanes mitjançant taxes i impostos indirectes, que no tenen en consideració les circumstàncies personals i familiars. Des de la UGT de Catalunya defensarem sempre la necessitat d'augmentar l'eficiència en l'ús de l'aigua i de gestionar racionalment els recursos hídrics, però també defensem que existeixen serveis que tenen caràcter universal i que són base de l'estat del benestar. Creiem, doncs, preocupant que el Govern de la Generalitat cerqui nous ingressos a partir de la creació de taxes que en qualsevol cas no han de ser la mesura a aplicar per sufragar les despeses de la Generalitat o bé la falta d'ingressos.

4. Que els pressupostos de l'ACA s'incrementin a partir d'un augment dels recursos provinents de l'Administració Central (amb el futur sistema de finançament, la Generalitat augmentarà la seva participació en la recaptació dels seus tributs augmentant així tant els ingressos com el poder de gestió) i dels pressupostos generals de la Generalitat, a través del Departament de Medi Ambient i Habitatge. Creiem que el programa establert entre la Generalitat i l'ACA per al període 2006-2010 va en aquesta línia, però el finançament que se'n deriva (150 milions d'euros) és una quantia no molt generosa, que anualment suposa entre un 3% i un 4% del pressupost total de l'ACA.



La UGT de Catalunya participa als actes organitzats a la fira internacional del llibre de Frankfurt

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 17:21

cartellEl sindicat DGB ha organitzat una trobada alemanya-catalana per parlar de literatura i món laboral

Una delegació de la UGT de Catalunya i de l'USCOB han estat convidades pel sindicat alemany DGB Kreis Frankfurt per participar en unes jornades d'intercanvi cultural organitzades en el marc de la Fira Internacional del Llibre de Frankfurt.

La primera sessió, que se celebrarà demà, dimecres, 10 d'octubre, consistirà en una taula rodona de debat sobre el paper dels sindicats en la Guerra Civil espanyola i en la lluita per la recuperació de les llibertats democràtiques durant el període de la dictadura. Manel González, director del Centre de Recerca Econòmica i Social de Catalunya (CRESC) -centre d'investigació de la UGT de Catalunya- parlarà juntament amb Hans Schwert i Arno Lustiger sobre aquesta qüestió.

Al dia següent, dijous 11, un brigadista internacional alemany explicarà la seva experiència i, per part catalana, es llegiran fragments d'obres literàries relacionades amb el món del treball. La responsable de l'Àrea de Cultura de la UGT de Catalunya, Rosa M. Puig-Serra, compararà les condicions socials i laborals que reflecteixen dues obres que han esdevingut grans èxits editorials catalans, "La ciudad de los prodigios", d'Eduardo Mendoza, i "La catedral del mar", d'Ildefons Falcones. Posteriorment es realitzarà un col·loqui amb els participants.

A més, durant aquests dies s'exposarà a la seu de la DGB una mostra de cartells de la Guerra Civil editats per la UGT de Catalunya i que actualment es troben a l'Arxiu Nacional de Sant Cugat del Vallès. El cartellisme va ser un dels mitjans de comunicació política, social i artística més important dels anys 30 i es va convertir en un dels elements de propaganda més actius que van utilitzar tots els actors socials en temps de la República i de la Guerra Civil.



Sentència històrica contra el Corte Inglés per vulnerar els drets d'una delegada sindical de la UGT

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 10:14

elcortinglesSentència històrica contra el Corte Inglés per vulnerar drets personals, laborals i sindicals d'una delegada de la UGT
La delegada també podrà recórrer als jutjats per demanar indemnitzacions per danys i perjudicis

La Inspecció de Treball de Barcelona ha aixecat una acta d'infracció molt greu a El Corte Inglés de Plaça Catalunya (Barcelona) per l'incompliment dels articles 17.1 i 4.1 c) del Real Decret Legislatiu 1/1995, de 24 març, que aprova el text refós de la Llei de l'Estatut dels Treballadors, en relació amb allò disposat en els articles 14 i 28.1 de la Constitució i 12 de la Llei 11/1985 Llei Orgànica de Llibertat Sindical.

Amb aquesta resolució, la Inspecció de Treball torna a donar la raó a la UGT de Catalunya, aquest cop per la denúncia interposada pel nostre sindicat per vulneració greu de l'exercici de la llibertat sindical d'una de les seves delegades al centre de Plaça Catalunya (veure nota de premsa nº7 del 12 de març).

La Inspecció de Treball dicta que "El Corte Inglés ha produït un perjudici professional i econòmic que té relació directa, en la cronologia dels fets, amb la seva nova condició (de la delegada) de membre electe del comitè d'empresa, a través de la candidatura de la UGT de Catalunya, produïnt amb aquests fets una lesió al dret de la lliberat sindical".

És a dir, segons la Inspecció de Treball El Corte Inglés ha vulnerat els drets sindicals, laborals i personals d'aquesta delegada, qui podrà demanar indemnitzacions per danys i perjudicis al jutjat.

La UGT de Catalunya vol mostrar la seva satisfacció per la resolució de la Inspecció de Treball, una resolució que deixa al descobert les actuacions contra la llibertat sindical que, de ple al segle XXI, adopta una de les empreses considerades com a model de comerç. Aquests tipus d'actituds perjudiquen de forma greu la imatge i el prestigi del conjunt del comerç.

Per a la UGT de Catalunya és imprescindible que El Corte Inglés finalitzi amb les seves actuacions d'intromissió i vulneració de la llibertat sindical, un fet consagrat en la Constitució, i denuncia que no és admissible que una empresa vulneri aquesta llibertat aprofitant-se de la seva fortalesa econòmica i social.

Per aquests motius, el nostre sindicat fa una crida a El Corte Inglés per avançar, mitjançant el respecte a la legislació vigent i als drets individuals i col·lectius, per tal de crear un model de relacions laborals democràtic i útil per a les necessitats globals dels agents socials amb implantació en la societat en general i de l'empresa en particular.



Volkswagen retira la comanda a Sysmo posant com a causa la vaga de la plantilla

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 19:00

seatL'empresa amenaça amb un ERO. Els 120 treballadors i treballadores tornaran a fer vaga de 24 hores demà i dijous, i a partir del dia 15 d'octubre serà indefinida

La direcció de Sysmo ha comunicat al Comitè d'Empresa que el passat divendres a la nit va rebre un burofax de Volkswagen informant que retirava la comanda actual del pont posterior del Seat Ibiza i al·legava com a motiu la jornada de vaga realitzada per la plantilla el passat dijous. La secció sindical de la UGT de Catalunya a Sysmo es mostra indignada per la raó adduïda per Volkswagen, ja que no només la vaga era legal, sinó que feia setmanes que el sindicat sospitava que Seat no renovaria el contracte amb la fàbrica.

Aquest matí s'ha celebrat una nova mediació al Departament de Treball i la direcció de Sysmo ha anunciat als representants dels treballadors i les treballadores que des d'avui ja no tenen feina i que el més probable és que l'empresa presenti un expedient de regulació d'ocupació. A més, la direcció de Sysmo ha assegurat que no es pot fer càrrec de les indemnitzacions de la plantilla.

Pel moment, la plantilla manté les vagues de 24 hores previstes per a demà i dijous, i la vaga indefinida a partir del dia 15 d'octubre.

Els treballadors i les treballadores de Sysmo, a Abrera (Baix Llobregat), van començar la setmana passada a mobilitzar-se davant la situació d'incertesa al voltant de la continuïtat de la planta i dels 120 llocs de feina, ja que l'empresa -que treballa principalment com a proveïdora de Seat- no volia informar a la plantilla sobre l'esperada adjudicació del nou model Ibiza, tot i que circulava la informació oficiosa que Volkswagen ja havia adjudicat la peça a l'empresa Benteler, situada a 50 metres de Sysmo.



Els treballadors de Mercedes Benz faran 9 dies de vaga contra el tancament de la planta de Barcelona

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 17:45

daimlierDesprés de l'anunci de la direcció de Daimler (Mercedes Benz) de tancar la planta de Sant Andreu (Barcelona) i externalitzar la producció, el comitè d'empresa ha convocat diverses jornades de vaga contra aquesta mesura.

En concret, els 420 treballadors i treballadores de la planta faran vaga de 24 hores els propers 16, 17, 18, 19, 23, 24, 25, 30 i 31 d'octubre.

La UGT de Catalunya ha declarat la seva estranyesa per l'anunci de la companyia, sobretot després que el passat mes de juliol se signés el conveni col·lectiu de l'empresa, amb una vigència de quatre anys i amb un pla industrial de durada fins al 2014.

Per tot això, el nostre sindicat demana a Daimler que reconsideri el plantejament realitzat sobre la fàbrica de Barcelona, ja que entenem que aquesta gestió empresarial amaga una operació d'especulació urbanística.

La UGT de Catalunya no permetrà que, davant del desconeixement de les causes que motiven aquest procés, existeixin mesures traumàtiques per als treballadors i les treballadores.



Urgent: nova concentració de treballadors de correus de Sagrera a les 17:45h

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 17:22
correosLa reunió mantinguda avui amb la direcció de Correus ha acabat sense acord

Després de reunir-se aquest matí amb la direcció territorial de Correus, el sector de la UGT de Catalunya torna a convocar la plantilla de Correus de La Sagrera aquesta mateixa tarda per tallar l'entrada de camions a les obres que s'estan desenvolupant a la nova estació com a mesura de protesta per la manca d'informació i de negociació la direcció territorial de Correus després de decidir enderrocar el pavelló de Correus del barri barceloní de La Sagrera (Baixada de La Sagrera, s/n) amb motiu de les obres de la nova estació de l'AVE i traslladar els seus 150 empleats a altres centres.

En la reunió mantinguda aquest migdia, la direcció de Correus no ha donat cap solució als representants dels treballadors. Les aturades es repetiran en els propers dies, fins que la direcció es comprometi seriosament per tal de resoldre el problema plantejat. Així mateix, la UGT de Catalunya ja ha interposat una denúncia davant la Inspecció de Treball i ha sol·licitat una convocatòria de vaga per al proper 16 d'octubre.

El pavelló de Correus de La Sagrera serà enderrocat properament amb motiu de les obres de la nova estació de l'AVE. Tot i conèixer aquesta decisió des de fa temps, la direcció territorial ha mantingut la plantilla en unes dependències que no reunien els mínims requeriments per al desenvolupament de les seves tasques -situació que la UGT de Catalunya ha denunciat en nombroses ocasions davant la Inspecció de Treball- i no s'ha avingut a donar cap resposta sobre quin seria el futur dels treballadors de la planta. Ara, la direcció ha informat de l'abandó precipitat de les instal·lacions i del trasllat dels treballadors i les treballadores a dos centres de Correus situats en la Zona Franca i a l'Hospitalet, sense efectuar cap tipus de negociació.

Des de la UGT de Catalunya denunciem aquest canvi radical i precipitat d'instal·lacions i la manca de diàleg per part de la direcció territorial amb els representants dels treballadors per negociar quines han de ser les seves condicions laborals a partir d'ara, com per exemple l'exigència de la UGT de Catalunya de què els treballadors puguin disposar de servei de transport d'empresa per accedir als seus nous llocs de treball.



La plantilla de SYSMO mantindrà la vaga si SEAT no s'implica en solucionar el seu futur laboral

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 10:21

fotomaniugt1Els 120 treballadors i treballadores tornaran a fer vaga de 24 hores dimarts i dijous, i a partir del dia 15 d'octubre l'aturada serà indefinida si no s'arriba a un acord

Aquest matí s'ha produït al Departament de Treball la reunió de mediació entre la direcció i el Comitè d'Empresa de Sysmo. A la reunió s'ha consensuat que la direcció de Sysmo farà les gestions oportunes perquè Seat es comprometi a buscar solucions per garantir el futur laboral de la plantilla. En aquest sentit, s'ha convocat una altra reunió als Serveis Territorials de Treball a Barcelona el proper dilluns, 8 d'octubre, a les 12 hores, on el Comitè espera l'assistència d'algun representant de Seat. Si no és així, i no es produeix cap implicació per part de la filial de Volkswagen, la plantilla mantindrà la seva convocatòria de vaga.

Pel moment, la plantilla ha convocat vaga de 24 hores el proper dimarts i dijous, i una vaga indefinida a partir del dia 15 d'octubre.

Els treballadors i les treballadores de Sysmo, a Abrera (Baix Llobregat), han decidit mobilitzar-se davant la situació d'incertesa que s'ha obert al voltant de la continuïtat de la planta i dels 120 llocs de feina. L'empresa, que treballa principalment com a proveïdora de Seat (actualment fabrica el pont posterior de l'Ibiza), no vol informar a la plantilla sobre l'esperada adjudicació del nou model Ibiza, però els sindicats sospiten que Volkswagen ja ha pres de la decisió i que no comptarà amb Sysmo. De fet, tots els proveïdors del nou model ja estan adjudicats, ja que s'hauria de començar a fabricar el març del 2008. La informació oficiosa que ha arribat als sindicats i a la plantilla és que Volkswagen ha adjudicat la peça a l'empresa Benteler, situada a 50 metres de Sysmo. D'aquesta manera, la plantilla ha decidit mobilitzar-se per exigir a Sysmo que clarifiqui quina és la viabilitat de l'empresa.



UGT denuncia la especulació urbanística en el tancament de la planta de Daimler a Barcelona

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 10:08

daimlierL'any passat es va signar el conveni col·lectiu de l'empresa amb un pla industrial fins al 2004

La UGT de Catalunya declara la seva sorpresa i estranyesa per l'anunci aquest matí de la direcció de Daimler (Mercedes Benz) de tancar i externalitzar la planta que té al barri del Bon Pastor, a Barcelona, i que dóna feina a 420 treballadors i treballadores. Sobretot tenint en compte que el passat mes de juliol es va signar el conveni col·lectiu de l'empresa, amb una vigència de quatre anys i amb un pla industrial de durada fins al 2014.


Per tot això, el nostre sindicat demana a Daimler que reconsideri el plantejament realitzat sobre la fàbrica de Barcelona, ja que entenem que aquesta gestió empresarial amaga una operació d'especulació urbanística.

La UGT de Catalunya no permetrà que, davant del desconeixement de les causes que motiven aquest procés, existeixin mesures traumàtiques per als treballadors i les treballadores.



UGT convoca de vaga a les línies de la Hispano-Igualadina per denunciar les discrepàncies laborals

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 10:32

sagalesLes aturades afectaran el servei a les principals línies, més del 80% del passatge de la companyia, durant 12 dies

Les aturades afectaran el servei a les principals línies, més del 80% del passatge de la companyia, durant 12 dies Els conductors de la línia d'autocars Hispano-Igualadina estan convocats a la vaga a partir del proper 15 d'octubre com a protesta per la negativa de l'empresa davant les següents reivindicacions dels treballadors:

  • Discrepàncies en les festes anuals i la retribució de festius.
  • L'empresa no presenta quadrant de serveis ni de festius ni de vacances.
  • Incompliment dels descansos i dels temps de conducció.
  • L'empresa no compleix la Llei de Prevenció de Riscos Laborals.
  • L'empresa es nega a lliurar els partes mensuals per a la comprovació de les nòmines.
  • El temps en el toma i dexa és insuficient i l'empresa es nega a ampliar-lo.

Com a mesura de protesta per aquesta situació, els representants dels treballadors han convocat un seguit d'aturades en les línies regulars i serveis discrecionals (transport escolar) de la província de Barcelona.

Les aturades afectaran durant 24 hores els serveis dels dies:

  • 15, 17, 19, 23, 25, 29 i 31 d'octubre.
  • 5, 7, 9, 12 i 16 de novembre.

Les línies regulars afectades seran:

  • Línia Igualada-Barcelona, pel Bruc i per Capellades.
  • Línia Igualada - Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
  • Línies urbanes d'Esparreguera i Martorell.
  • Línia Barcelona - Vilafranca del Penedès.
  • Línia Barcelona - aeroport de Reus.
  • Línia Barcelona - Igualada.
  • Línia Barcelona - Esparraguera.
Aquestes aturades representen el 80% del passatge de les línies regulars i discrecionals de la Hispano-Igualadina.


La plantilla de Construcciones Mecánicas Marés, en vaga indefinida

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 19:20

puertaEls treballadors tenen problemes per cobrar i no reben cap informació sobre el futur de l'empresa

Els treballadors i les treballadores de Construcciones Mecánicas Marés, situada a Montcada i Reixach (Vallès Occidental), fan des d'ahir vaga indefinida per la manca d'informació i el secretisme de la direcció sobre la possible venda de l'empresa i el futur dels seus llocs de treball. La plantilla denuncia també que encara no han cobrat la nòmina del mes de setembre i que actualment no tenen feina.

Ara mateix queden a l'empresa 85 treballadors, després de l'ERO del 2005 (llavors la plantilla era de 150) i la marxa últimament d'alguns treballadors, ja que no veuen cap futur en l'empresa. La planta fabricava motllos per a injecció de plàstic per al sector automobilístic.

La situació de l'empresa és crítica des de fa temps. De fet, la plantilla porta quatre anys cobrant tard i de manera fraccionada, i cobren directament dels proveïdors. A més, la maquinària està embargada per la Seguretat Social. Des de fa tres mesos l'empresa, que ja s'ha venut les tres naus i ara en paga el lloguer, busca un comprador, però no ofereix cap informació sobre el seu futur al Comitè d'Empresa.



Reacció de la UGT a la sentència de presó a un empresari per accidents laboral

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 18:38

placaLa UGT de Catalunya considera que la condemna de presó a un empresari suposarà un punt d'inflexió en la conscienciació de la patronal

Tant la Llei de prevenció de riscos laborals com el Codi Penal responsabilitzen l'empresari dels accidents laborals

La UGT de Catalunya considera que la sentència que condemna un empresari a tres anys de presó per la mort de dos treballadors es correspon amb l'aplicació de la llei, que és el que el nostre sindicat ve reclamant des de fa anys. La responsabilitat dels accidents laborals la té l'empresari, ja que és ell qui té la potestat d'organitzar i dirigir l'empresa i fer-hi les contractacions. Per això, tant la Llei de prevenció de riscos laborals com el Codi Penal responsabilitzen l'empresari de qualsevol conseqüència que es derivi del seu incompliment.

Des del nostre sindicat creiem que aquesta sentència suposarà un punt d'inflexió i que servirà perquè els empresaris prenguin més consciència de la importància de la prevenció de riscos a la feina.

Segons les dades del Departament de Treball, de gener a agost de 2007 s'han produït a Catalunya 198.987 accidents durant la jornada de treball, dels quals 71 van ser mortals: 28 al sector serveis, 25 a la construcció, 16 a la indústria i 2 a l'agricultura.



Els treballadors de correus de la Sagrera tallaran l'entrada de camions a les obres de l'AVE

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 18:23

buzon1La UGT de Catalunya ha denunciat la situació a la Inspecció de Treball i ja ha sol·licitat una convocatòria de vaga per al proper 16 d'octubre

El sector postal de la UGT de Catalunya ha convocat per a demà al matí una quarta jornada de mobilitzacions en protesta per la manca d'informació i de negociació de la direcció territorial de Correus després de decidir enderrocar el pavelló de Correus del barri barceloní de La Sagrera amb motiu de les obres de la nova estació de l'AVE i traslladar els seus 150 empleats a altres centres.

Tal i com han fet aquest matí, els treballadors tallaran l'entrada de camions a les obres que s'estan desenvolupant a la nova estació. Així mateix, la UGT de Catalunya ja ha interposat una denúncia davant la Inspecció de Treball i ha sol·licitat una convocatòria de vaga per al proper 16 d'octubre.

El pavelló de Correus de La Sagrera serà enderrocat properament amb motiu de les obres de la nova estació de l'AVE. Tot i conèixer aquesta decisió des de fa temps, la direcció territorial ha mantingut la plantilla en unes dependències que no reunien els mínims requeriments per al desenvolupament de les seves tasques -situació que la UGT de Catalunya ha denunciat en nombroses ocasions davant la Inspecció de Treball- i no s'ha avingut a donar cap resposta sobre quin seria el futur dels treballadors de la planta. Ara, la direcció ha informat de l'abandó precipitat de les instal·lacions i del trasllat dels treballadors i les treballadores a dos centres de Correus situats en la Zona Franca i a l'Hospitalet, sense efectuar cap tipus de negociació.

Des de la UGT de Catalunya denunciem aquest canvi radical i precipitat d'instal·lacions i la manca de diàleg per part de la direcció territorial amb els representants dels treballadors per negociar quines han de ser les seves condicions laborals a partir d'ara, com per exemple l'exigència de la UGT de Catalunya de què els treballadors puguin disposar de servei de transport d'empresa per accedir als seus nous llocs de treball.

TALLS TREBALLADORS CORREUS SAGRERA
DIA
:
5 d'octubre de 2007.
HORA: 10:00 - 10:30 hores.
LLOC: Oficina Correus La Sagrera - Baixada de La Sagrera, s/n



La UGT dóna un Sí Crític a la signatura del Pacte Nacional per l'Habitatge

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 17:56

viviendaEl nostre sindicat desvincula la signatura del Pacte del procés encara obert de debat i consens de la Llei pel dret a l'habitatge.

El Consell Nacional de la UGT de Catalunya ha decidit aquesta tarda donar el seu vist i plau a la signatura del Pacte Nacional per l'Habitatge.

Durant la sessió s'ha desenvolupat un debat sobre les polítiques d'habitatge a Catalunya, dins del qual s'ha analitzat l'evolució del Pla pel dret a l'Habitatge 2004-2007, les darreres novetats al voltant del projecte de Llei pel dret a l'habitatge i el Pacte Nacional per l'Habitatge (PNH).

Pel que fa al PNH, el Consell Nacional de la UGT de Catalunya ha valorat que, malgrat sigui insuficient, es tracta d'un pas endavant per millorar l'accés a un habitatge digne, així com per garantir la permanència en condicions segures, especialment per als col·lectius més vulnerables. Tanmateix s'ha valorat positivament el fet que el PNH fixi els compromisos del Govern de la Generalitat, dels ajuntaments i d'altres organitzacions i entitats, estableixi els recursos econòmics i els mitjans tècnics necessaris, i faci previsió de sòl per al desenvolupament de les accions previstes, en un horitzó a deu anys.

De les mesures que inclou el pacte, la UGT ha volgut destacar: el compromís de construcció d'habitatge de protecció oficial (HPO), que encara que insuficient significa un increment respecte al realitzat; la recerca de sòl per a la construcció d'HPO; el compromís dels ajuntaments per fer complir els terminis de construcció dels HPO, així com el compromís per ampliar el sòl destinat a HPO en els nous planejaments d'ajuntaments i INCASOL; la creació d'un sistema d'avals universal al lloguer i a la compra d'HPO; la millora de la política fiscal al voltant del lloguer i dels ajuts públics per l'accés a l'habitatge, o l'impuls a les polítiques de promoció del lloguer entre propietaris, promotors i llogaters, entre moltes altres.

La UGT vetllarà pel compliment del PNH

El Consell Nacional ha fixat també la voluntat de la UGT de Catalunya de ser especialment curosa en el seguiment del compliment del PNH. En aquest sentit, la UGT elaborarà un informe periòdic en el que farà públic l'evolució del compliment de les mesures i el seguiment del calendari previst, denunciant, si s'escau, l'incompliment dels acords presos.

Continua endavant la Iniciativa Legislativa Popular presentada al Parlament

Tanmateix, considerem que amb el PNH s'ha perdut una oportunitat perquè els compromisos en alguns aspectes anessin més endavant. Així, en les seves aportacions al PNH, la UGT de Catalunya va reclamar la incorporació de la revisió de la Llei d'urbanisme per ampliar la reserva obligatòria per HPO que descriu l'article 57. També vam proposar l'augment del tant per cent de construcció d'HPO destinat al lloguer, superant en proporció el destinat a compra - venda. Pel que fa al finançament vam reclamar un augment en els recursos econòmics per fer front a l'adquisició de sòl, la construcció d'HPO i l'ampliació a més beneficiaris de les polítiques de suport als col·lectius en risc d'exclusió social. D'aquestes propostes algunes han estat recollides parcialment, i altres, definitivament no han estat incloses al PNH.

En aquest sentit, l'AVALOT - Joves UGT de Catalunya va presentar el passat abril una Iniciativa Legislativa Popular al Parlament de Catalunya, amb la finalitat d'establir una sèrie de mesures urgents que milloressin notablement l'accés a l'habitatge. Aquesta iniciativa es troba actualment en procés de recollida de signatures.

La UGT de Catalunya desvincula el PNH del Projecte de Llei pel dret a l'habitatge

La UGT de Catalunya vol manifestar clarament que el nostre sindicat en cap moment ha volgut vincular el PNH al procés de debat i consens que hores d'ara continua al voltant del projecte de Llei pel dret a l'habitatge.

El nostre sindicat, tot i considerar-ho insuficient, veu el PNH com un avanç en la concreció dels compromisos, mitjans tècnics i recursos econòmics que es posaran a disposició per facilitar l'accés a l'habitatge, i entén que cal diferenciar-ho clarament del que defineix i persegueix el projecte de Llei pel dret a l'habitatge que, entre d'altres, marca un model molt específic per a l'habitatge de protecció oficial, model al que la UGT s'oposa pel règim jurídic que defineix.

En aquest sentit, la UGT de Catalunya considera que, malgrat el nostre suport al PNH, hem de fer pública la nostra oposició a alguns aspectes del Projecte de Llei pel dret a l'habitatge.

La UGT de Catalunya , crítica amb la qualificació de 90 anys dels HPO

Pel que fa al termini de qualificació dels HPO, fixat actualment en 90 anys, cal dir que la UGT de Catalunya ha estat crítica amb els plantejaments del govern des del seu inici. El procés d'esmenes al Parlament ha canviat la proposta inicial de la llei que mantenia aquest termini en els habitatges de promoció pública i possibilitava un règim a 30 anys en el cas dels privats.

En la nova proposta (pendent d'aprovació al Parlament), el termini de qualificació dels habitatges de protecció oficial restarà subjecte a un temps variable en funció de la qualificació del sòl, la importància i tipus dels ajuts percebuts en la construcció, el fet que els terrenys o els immobles hagin estat reservats o no pel planejament urbanístic per a ser destinats a habitatge amb protecció oficial, i a la naturalesa pública o privada del promotor dels habitatges.

A la pràctica, això significa que en les promocions sobre sòl públic, el termini de qualificació serà per tota la vida en la majoria de casos. Però a més, en funció de les variables expressades anteriorment, la qualificació dels habitatges serà diferent per cada cas. És a dir, per a dues famílies que tenen el mateix nivell de renda i necessitat d'habitatge, es podria donar el cas que a una li sigui atorgat un habitatge amb una qualificació a 30 anys i a l'altre amb una qualificació per a tota la vida.

Per a la UGT de Catalunya, de prosperar aquesta proposta dins del redactat de la llei, es tractarà de forma desigual els sol·licitants dels HPO, quan a més els criteris per atorgar-los haurien de ser, al nostre parer, el màxim homogenis possibles al territori català, i en qualsevol cas amb el mateix règim jurídic, ja que tots i totes, un cop acreditada la necessitat d'habitatge i complerts els requisits exigits, som iguuals davant la necessitat.



La UGT exigeix a Durex que presenti la documentació argumentant el tancament de la planta de Rubí

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 17:26

Image
Foto: Avui
Els representants dels treballadors de la direcció de SSL Healthcare Manufacturing, fabricant dels profilàctics Durex, no tornaran a asseure's a la taula de negociació fins que la direcció no presenti la documentació que acrediti les raons per les quals ha decidit l'immediat tancament de la planta de Rubí (Vallès Occidental), on hi treballen 230 persones, el 75%, dones.

En la reunió mantinguda aquest matí, la direcció de l'empresa no ha presentat cap tipus de documentació, ratificant, tal i com ha denunciat la UGT de Catalunya des de l'inici del conflicte, que no té cap motiu que justifiqui el tancament d'aquesta, ja que la fàbrica no té pèrdues i simplement vol traslladar-se a un altre país per poder, així, incrementar els seus beneficis.



Valoració de la UGT de Catalunya de la llei de serveis socials

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 17:12

transportsanitariEl nostre sindicat considera que el copagament dels usuaris ha de ser només transitori i demana un acord marc del sector que reguli i dignifiqui les condicions laborals dels professionals

Tot i el llarg període d'espera, finalment avui ha estat aprovada al Parlament de Catalunya la Llei de serveis socials. Des de la UGT de Catalunya fem una valoració positiva respecte al contingut d'aquesta Llei pel que suposa en la millora de les condicions de vida de la ciutadania catalana. Tot i així el sindicat considera que aquesta Llei no equipara els serveis socials a l'educació i a la salut.

La Llei de serveis socials ha estat aprovada per unanimitat al Parlament de Catalunya. Aquesta Llei dóna un pas endavant en aspectes com el reconeixement dels serveis socials com a dret subjectiu; la descentralització dels serveis, aproximant-los a la ciutadania; l'assignació d'un/a professional de referència per a cada persona o família usuària dels serveis socials, i la coordinació del serveis socials amb altres sistemes del benestar com salut i educació.

Des de la UGT de Catalunya es constata, però, que encara manca molt a avançar per tal d'equiparar el sistema de serveis socials al sistema de salut o al sistema d'educació, tant pel que fa a la universalitat i l'accés als serveis com per les condicions laborals de les persones que hi treballen.

Des del sindicat ens reiterem en aspectes que ja vam apuntar en compareixença al Parlament de Catalunya, l'acompliment dels quals suposarà avançar cap a una major inclusió i cohesió social:

  • El copagament de les persones usuàries dels serveis socials ha de contemplar-se en un període transitori previ a l'assoliment del seu finançament públic, promovent així la solidaritat entre la ciutadania. En aquest sentit cal preveure un increment progressiu anual del PIB dedicat a despesa social per tal d'assolir la mitjana de despesa de la Unió Europea.
  • Cal establir un acord marc del sector dels serveis socials que reguli i dignifiqui les condicions laborals de forma igualitària tant per als i les professionals del sector públic com per als del sector privat, element clau per a oferir uns serveis de qualitat.
  • L'Administració Pública ha de gestionar i proveir un mínim de serveis socials públics que donin resposta a les necessitats més bàsiques. D'altra banda, aquells serveis que hagi d'externalitzar, ho ha de fer establint uns criteris de preferència per les entitats d'iniciativa social, aquelles que no tenen afany de lucre.
  • S'ha de impulsar una major acció social de caire comunitari i no tant individualitzada com ve desenvolupant-se actualment, en tant que genera xarxes de ciutadania i xarxes d'actors socials implicats, autònoms i responsables amb els problemes i les necessitats socials tenint en compte la seva integralitat i complexitat.
  • Cal impulsar realment una major participació dels agents socials dotant-los de més poder de decisió.

Des de la UGT de Catalunya també vam considerar que aspectes tan importants com el conjunt de serveis que contempla aquesta llei; la coparticipació de les persones usuàries en el seu finançament; les ratios de personal professional, les seves titulacions d'accés i perfils; la delimitació del treball voluntari, i els estàndards de qualitat, entre d'altres, que han d'estar contemplats en la cartera de serveis, no podien restar pendents d'un posterior decret. És per això que exigim al Govern que, un cop publicada aquesta Llei, no es demori en el seu desplegament reglamentari.



Els treballadors d'empreses consultores es concentren per exigir un conveni digne i modern

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 12:05

banderolasLa UGT de Catalunya reivindica la regularització dels horaris i de les classificacions professionals, i un salari mínim de 1.000 euros per als 50.000 professionals del sector al nostre país


Per primer cop en els darrers 20 anys, els treballadors i les treballadores del sector d'empreses consultores sortiran al carrer per exigir un conveni digne, modern i actualitzat. Aquests professionals es concentraran el proper dimarts, 9 d'octubre, a la Plaça de Sant Jaume de Barcelona de 12 a 13 hores, i després marxaran fins a la seu de la patronal Associació Catalana d'Empreses Consultores (c. d'Aribau, 282-284) per lliurar les seves reivindicacions. Paral·lelament també hi haurà una concentració a Madrid.

Des del març s'està negociant el que serà la setzena revisió del Conveni estatal d'empreses consultores, de planificació i d'estudis de mercat. Després de 20 anys i 15 convenis sense avenços significatius per als treballadors i les treballadores, i davant d'una patronal amb visió empresarial del segle passat que no vol evolucionar, la UGT de Catalunya considera que ha arribat el moment de mobilitzar-se. A Catalunya, uns 50.000 professionals treballen en aquest sector.

Les principals reivindicacions del nostre sindicat, a les quals la patronal es nega, són quatre:

  • Salari mínim de 1.000 euros.
  • Regularització de les classificacions professionals.
  • Fixació d'un còmput anual d'hores màximes.
  • Derogació de la clàusula d'absorció, per la qual els augments salarials eren absorbits com a millores voluntàries.

CONCENTRACIÓ TREBALLADORS SECTOR CONSULTORES

DIA
: dimarts, 9
d'octubre de 2007.
HORA i LLOC: de 12 a 13 a la Plaça de Sant Jaume. Després marxaran fins a la seu de l'Associació Catalana d'Empreses Consultores (c. d'Aribau, 282-284, Barcelona).



UGT insta president de Correus a posar en pràctica les seves bones intencions vers els treballadors

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 10:54
correosDesprés de la visita inaugural del president de Correus, José Damián, a l'exposició mundial de tecnologia postal i innovació Post-Expo, que se celebra aquests dies a Barcelona, on ha qualificat d'"insubstituïble" el capital humà per a la bona marxa del sector i on ha remarcat que les empreses postals precisen de "professionals cada cop més capacitats que aporten valor afegit als productes i serveis", la UGT de Catalunya pren nota de les bones paraules del responsable de Correus i el convida a convertir-les en fets per demostrar la seva aposta pels treballadors i treballadores de l'empresa pública.

Precisament, els responsables del sector postal de la UGT de Catalunya han lliurat aquest matí a José Damián un comunicat on mostraven la seva perplexitat i malestar per la negativa per part de la direcció territorial de Correus a negociar les noves condicions laborals dels empleats que hauran de traslladar-se forçosament a la Zona Franca i a l'Hospitalet des del barri barceloní de La Sagrera, on els treballs de construcció de la futura estació de l'AVE obligaran a enderrocar les actuals oficines.

Des de la UGT de Catalunya volem recordar al president de Correus que la seva voluntat vers els treballadors no coincideix amb les relacions laborals que s'estableixen a Catalunya, on la imposició guanya el terreny a la negociació. La manca de sensibilitat i consideració de la direcció territorial de Correus queda palesa també en altres situacions que viuen els treballadors a Catalunya, com a l'oficina de Montcada i Reixac on, tot i existir oficines noves, els empleats encara no han estat traslladats, i continuen realitzant les seves tasques amuntegats en les antigues dependències.



La inspecció de treball exigeix al centre hipercor de Cornellà que constitueixi un comitè de seguretat i salut laboral

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 10:17

Com resposta a la denúncia interposada pel delegat de prevenció de la UGT de Catalunya, la Inspecció de Treball requereix al centre Hipercor de Cornellà del Llobregat (Baix Llobregat), que:

  • El secretari i el president del Comitè de Seguretat i Salut Laboral hauran de realitzar, abans del 31 de desembre de 2007, les gestions per a la constitució del Comitè de Seguretat i Salut Laboral, si aquest no està constituït.
  • En cas de considerar oportú incorporar algun tema al Comitè, tots els membres del Comitè de Segueretat i Salut Laboral hauran de comunicar-ho a les empreses i al Servei de Prevenció. El Servei de Prevenció presentarà en el Comitè el seu informe sobre el seu estudi davant la proposta rebuda amb anterioritat. El secretari del Comitè confeccionarà l'ordre del dia amb els temes que s'hagin estudiat pel Servei de Prevenció. Si en el dia del Comitè, el Servei de Prevenció no ha acabat l'estudi, ho haurà de justificar davant el Comitè.
  • El Servei de Prevenció haurà d'assistir a la reunió, si existís algun tema en l'ordre del dia, que hauran de participar sempre amb veu i sense vot.
  • Els punts que es proposin en la reunió del Comitè de Seguretat i Salut Laboral i no s'hagin presentat prèviament restaran per a la següent sessió després de l'estudi del Servei de Prevenció.
  • A l'acta ha de constar sempre el vot de cada membre del Comitè.
  • Davant una proposta en concret del Reglament realitzada per un Delegat de Prevenció, si l'empresa manifesta el seu vot contrari haurà de justificar-se adequadament el perquè del seu posicionament. Aquesta qüestió haurà de mantenir-se davant qualsevol proposta que realitzi qualsevol Delegat de Prevenció.
  • En cas que existeixi un Reglament del Comitè de Seguretat i Salut Laboral haurà d'enregistrar-se a l'Administració Laboral.
  • Els representants de l'empresa en el Comitè de Seguretat i Salut Laboral de l'empresa no poden ser treballadors d'una altra empresa.


Catalunya, líder en treballadors per compte propi

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 18:19

currelaautonomoUn mes més, Catalunya encapçala el rànking de treballadors per compte propi de l'Estat, situant-se a 30 de setembre en 575.407 treballadors autònoms, superant en més de 100.000 a Andalusia, la segona comunitat autònoma en nombre d'empleats per compte propi.

De continuar amb aquest ritme de creixement es compliran les previsions de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC-UGT de Catalunya) d'arribar a 600.000 treballadros per compte propi abans de finalitzar el 2007. Per províncies, Barcelona compta actualment amb 412.087 treballadors autònoms; Girona, amb 65.252; Lleida, amb 39.546; i Tarragona, amb 58.522.

A més, a nivell estatal per primera vegada es dóna la circumstància que la taxa interanual d'afiliació d'autònoms (3,65%) supera a la de treballadors en règim general (3,51%).

La CTAC-UGT de Catalunya espera que l'adaptació de la llei a l'àmbit català superi les previsions i que les garanties que s'atorguen al treball per compte propi facin més atractiva l'autocupació de qualitat en el mercat de treball català.



Atur setembre: La UGT denuncia els acomiadaments fraudulents durant l'estiu per part dels empresaris

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 14:13

construccion1El nostre sindicat reivindica un Pacte social per la Formació Professional perquè es produeixi el canvi de model productiu a la nostra economia i la millora de la qualitat de l'ocupació

L'atur a Catalunya va baixar el passat mes de setembre un 3,45%, el que ens deixa un total de 258.234 persones registrades a l'atur. Aquesta reducció, però, no absorbeix tot l'atur produït el mes d'agost (gairebé 12.000 persones), i ens marca molt bé quin és el model productiu i de contractació que s'impulsa a Catalunya: l'ús fraudulent de l'acomiadament per part del empresaris, que fan fora els treballadors i les treballadores durant l'estiu (mesos d'escassa producció o de tancament de l'empresa) per tornar-los a contractar el mes de setembre. De fet, el mes de setembre es van signar un 33% més de contractes que el mes d'agost.

En aquest sentit trobem dos col·lectius que tornen a augmentar la seva presència a les borses d'aturats: els menors de 25 anys i els que no tenen una ocupació anterior, és a dir, joves que han acabat els seus estudis i que busquen una oportunitat al mercat de treball. Pel que fa a les dones, l'atur s'ha reduït durant el mes de setembre en un 4,95% mentre que en els homes només en un 1,3%, el que demostra que són més les dones acomiadades de manera fraudulenta durant les vacances.

Per províncies, cal comentar que Girona és l'única on l'atur augmenta, un 2,4%. I per sectors, baixa amb més intensitat a la construcció (5,1%) i a la indústria (4,5%), sectors que comencen l'activitat al setembre després d'un mes de baixa productivitat, tot i que el sector serveis és on més s'ha reduït l'atur, en més de 6.000 persones.

Pel que fa a la contractació, durant el mes de setembre es van realitzar 245.057 contractes, dels quals només el 17,7% van ser indefinits. Cal dir que després d'uns mesos en què la contractació indefinida estava perdent gas, ara sembla que torna a agafar empenta, tot i que el creixement és encara molt lent i insuficient.

Des de la UGT de Catalunya considerem que mes rere mes les dades de l'atur ens mostren un mercat de treball poc equitatiu, sense estabilitat, amb continus altibaixos, molta temporalitat i col·lectius específicament desafavorits, com les dones i la gent jove.

Des de la nostra organització reivindiquem la Formació Professional, la seva millora, planificació i adaptació a la realitat i a la demanda del mercat, com un element estratègic per al canvi de model productiu al nostre país, per crear més ocupació i més producció qualificada i de valor afegit, amb millors salaris i més estabilitat. En definitiva, un element clau i prou atractiu per la implantació d'empreses i l'arrelament del nostre teixit industrial, de manera que la nostra competitivitat es basi sobre l'eix de la qualitat, i no sobre els baixos salaris. Per això demanem un veritable Pacte social per la Formació Professional a partir de l'Acord estratègic.



Nou programa d'avisos per prevenir els riscos de treballar amb ordinadors

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 18:45

guiaprevencioLa UGT de Catalunya crea un programa d'avisos per prevenir riscos laborals en el treball davant de l'ordinador

L'Oficina Tècnica de Prevenció de Riscos Laborals de la UGT de Catalunya ha elaborat una Guia de prevenció per a usuaris de pantalles de visualització de dades (PDV), és a dir, per a treballadors i treballadores que utilitzen habitualment l'ordinador. La guia inclou la normativa espanyola sobre seguretat i salut en el treball amb equips que inclouen pantalles, els riscos que pot ocasionar el treball amb l'ordinador (fatiga visual, fatiga mental, i fatiga física i muscular) i què es pot fer per eliminar o minimitzar aquests efectes sobre la salut. En els següents enllaços trobareu la guia:

Juntament amb la guia, la UGT de Catalunya ha elaborat un programa que et pots descarregar e instal·lar fàcilment a l'ordinador i que cada 40 minuts t'avisa perquè facis descansos o petits exercicis per estirar el cos, evitar males postures, etc. En el següent enllaç us podeu descarregar i instal·lar el programa al vostre ordinador:

Quan parlem de riscos i sinistralitat laboral normalment pensem en feines a la indústria o la construcció, però el treball d'oficina i amb ordinadors també pot provocar danys a la nostra salut si no fem la prevenció adequada. Aquestes són algunes de les dades que trobem a la V Enquesta Nacional de Condicions de Treball (Ministeri de Treball i Afers Socials, 2003) sobre els treballadors i treballadores d'administració i banca:
  • El 6,5% presenta tres o més símptomes d'estrès (alteracions de la son, cansament, cefalea, manca de concentració, manca de memòria i irritabilitat).
  • El 21,3% consumeix freqüentment analgèsics, i el 5,2%, psicofàrmacs.
  • Símptomes més freqüents d'aquests treballadors i treballadores:
    • Li costa dormir o dorm malament: 16%.
    • Té sensació contínua de cansament: 13,9%.
    • Pateix cefalea: 19,6%.
    • Pateix mareigs: 5,9%.
    • Li costa concentrar-se, mantenir l'atenció: 6,4%.
    • Li costa enrecordar-se de les coses o se n'oblida fàcilment: 8,9%.
    • Es nota tens, irritable: 8,9%.
    • Té problemes a la vista: 18,3%.
    • Baix estat d'ànim: 7,4%.
  • Motius més freqüents de consulta mèdica dels treballadors i treballadores amb equips informàtics: mal d'esquena (freqüència del 8,6%), mal de coll (7,5%), mal de cap (3,8%), alteracions de la visió o fatiga visual (3,7%).


La plantilla de SYSMO (Abrera) es mobilitza per la incertesa del futur de l'empresa

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 13:05

fotomaniugt1A partir del 4 d'octubre, els 110 treballadors i treballadores faran vaga de 24 hores cada dimarts i dijous

Els treballadors i les treballadores de Sysmo, a Abrera (Baix Llobregat), han decidit mobilitzar-se davant la situació d'incertesa que s'ha obert al voltant de la continuïtat de la planta i dels 110 llocs de feina.

L'empresa, que treballa principalment com a proveïdora de Seat (actualment fabrica el pont posterior de l'Ibiza), no vol informar a la plantilla sobre l'esperada adjudicació del nou model Ibiza, però els sindicats sospiten que Volkswagen ja ha pres de la decisió i que no comptarà amb Sysmo.

De fet, tots els proveïdors del nou model ja estan adjudicats, ja que s'hauria de començar a fabricar el març del 2008. La informació oficiosa que ha arribat als sindicats i a la plantilla és que Volkswagen ha adjudicat la peça a l'empresa Benteler, situada a 50 metres de Sysmo.

D'aquesta manera, la plantilla ha decidit mobilitzar-se per exigir a Sysmo que clarifiqui quina és la viabilitat de l'empresa. A partir del proper dijous, 4 d'octubre, els treballadors i les treballadores faran vaga de 24 hores cada dimarts i dijous durant el mes d'octubre. El proper dijous, la plantilla estarà concentrada davant de la planta a partir de les 5.45 hores.

Les jornades de vaga podrien desconvocar-se si la direcció de Sysmo es decideix a donar una resposta al Comitè d'Empresa en la reunió d'aquesta tarda a les 16 hores. A més demà, a les 10 hores, tindrà lloc la mediació per a la convocatòria de vaga al Departament de Treball.

Els treballadors i les treballadores de l'altra planta de Sysmo a l'Estat, la de Pamplona, també han iniciat avui una vaga, en aquest cas indefinida, ja que es troben en la mateixa situació d'incertesa que la plantilla d'Abrera.



Powered by LifeType