Comunicació UGT

23 Oct, 2007

Declaració de la Confederació Europea de Sindicats (CES) sobre el Tractat de Reforma de la UE

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 17:50

ueLa CES lamenta l'oportunitat perduda per donar un impuls a l'Europa Social
Troba preocupant que els interlocutors socials tinguin en el nou text un menor reconeixement que en l'antic text constitucional de la UE
1. La CES lamenta la falta d'ambició de la major part del Tractat de Reforma de la UE. Existia una veritable oportunitat de tornar a donar impuls a una Europa social procedint a una extensió del vot per majoria qualificada i de les competències de la UE per controlar el costat fosc de la globalització i del capitalisme financer. El que tenim en el seu lloc són una sèrie de modests ajustaments del marc legal de la UE, que han de tenir un impacte molt limitat en el procés d'aprofundiment de la capacitat d'Europa de ser decisiva en el món.

2. Comprenem la necessitat de la UE d'evitar un nou període de paràlisi institucional. Reconeixem també que, des del Tractat de Niça, s'han realitzat importants millores al text des del punt de vista sindical, com la introducció de l'objectiu de la plena ocupació i el concepte d'economia social de mercat. La Carta dels drets fonamentals serà jurídicament vinculant per als Estats membres encara que el Regne Unit i Polònia hagin renunciat a ella i es produeixin noves limitacions que afebleixin el seu valor. La CES deplora l'acció portada a terme pels governs britànic i polonès.

3. Podria també produir-se certa confusió entorn de la significació real dels termes "jurídicament vinculant" per als Estats membres. La CES desitjaria una confirmació clara sobre el fet que no existeix cap dubte sobre la força executòria de la Carta per als Estats membres una vegada que s'hagi ratificat el Tractat. Malgrat la millora pel que fa al Tractat de Niça, la CES troba preocupant que els interlocutors socials tinguin en el nou text un menor reconeixement que en l'antic text constitucional de la UE. És especialment important que la secció diàleg/interlocutors socials tingui un valor jurídic idèntic a la del precedent Tractat i que sigui abordat en profunditat, inclosa una declaració, i sigui clarament aplicable més enllà del marc de la política social.

4. Pel que fa als serveis d'interès general, la CES valora el nou protocol proposat, però subratlla la necessitat d'un nou marc reglamentari a nivell de la UE.

5. Una vegada signat el Tractat, la CES demana a la UE que segueixi avançant i que iniciï una anàlisi en profunditat d'Europa i la globalització que cobreixi la política econòmica, el funcionament dels mercats financers, la política industrial, incloent la investigació, el desenvolupament i la innovació, i que doni un nou impuls a l'Europa social per permetre als treballadors que abordin el canvi. La CES es mobilitzarà entorn d'un programa sindical per a les eleccions parlamentàries europees de 2009.

Comentaris

    Powered by LifeType