Comunicació UGT

Declaració de la Confederació Europea de Sindicats (CES) sobre el Tractat de Reforma de la UE

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 17:50

ueLa CES lamenta l'oportunitat perduda per donar un impuls a l'Europa Social
Troba preocupant que els interlocutors socials tinguin en el nou text un menor reconeixement que en l'antic text constitucional de la UE
1. La CES lamenta la falta d'ambició de la major part del Tractat de Reforma de la UE. Existia una veritable oportunitat de tornar a donar impuls a una Europa social procedint a una extensió del vot per majoria qualificada i de les competències de la UE per controlar el costat fosc de la globalització i del capitalisme financer. El que tenim en el seu lloc són una sèrie de modests ajustaments del marc legal de la UE, que han de tenir un impacte molt limitat en el procés d'aprofundiment de la capacitat d'Europa de ser decisiva en el món.

2. Comprenem la necessitat de la UE d'evitar un nou període de paràlisi institucional. Reconeixem també que, des del Tractat de Niça, s'han realitzat importants millores al text des del punt de vista sindical, com la introducció de l'objectiu de la plena ocupació i el concepte d'economia social de mercat. La Carta dels drets fonamentals serà jurídicament vinculant per als Estats membres encara que el Regne Unit i Polònia hagin renunciat a ella i es produeixin noves limitacions que afebleixin el seu valor. La CES deplora l'acció portada a terme pels governs britànic i polonès.

3. Podria també produir-se certa confusió entorn de la significació real dels termes "jurídicament vinculant" per als Estats membres. La CES desitjaria una confirmació clara sobre el fet que no existeix cap dubte sobre la força executòria de la Carta per als Estats membres una vegada que s'hagi ratificat el Tractat. Malgrat la millora pel que fa al Tractat de Niça, la CES troba preocupant que els interlocutors socials tinguin en el nou text un menor reconeixement que en l'antic text constitucional de la UE. És especialment important que la secció diàleg/interlocutors socials tingui un valor jurídic idèntic a la del precedent Tractat i que sigui abordat en profunditat, inclosa una declaració, i sigui clarament aplicable més enllà del marc de la política social.

4. Pel que fa als serveis d'interès general, la CES valora el nou protocol proposat, però subratlla la necessitat d'un nou marc reglamentari a nivell de la UE.

5. Una vegada signat el Tractat, la CES demana a la UE que segueixi avançant i que iniciï una anàlisi en profunditat d'Europa i la globalització que cobreixi la política econòmica, el funcionament dels mercats financers, la política industrial, incloent la investigació, el desenvolupament i la innovació, i que doni un nou impuls a l'Europa social per permetre als treballadors que abordin el canvi. La CES es mobilitzarà entorn d'un programa sindical per a les eleccions parlamentàries europees de 2009.

Comunicat sobre el risc de les obres de l'AVE

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 16:28

aveAjuntem el comunicat conjunt de la UGT de Catalunya i CCOO de Catalunya en què es requereix que les obres de l'AVE es desenvolupin a un ritme adequat que eviti qualsevol tipus de risc per als treballadors. El text s'ha adreçat al secretari d'Estat d'Infraestructures i Planificació, al director general de Relacions Laborals del Departament de Treball i a la cap de la Inspecció de Treball i Seguretat Social.
La Federació de Metall, Construcció i Afins de la UGT de Catalunya y la Federació de Construcció i Fusta de CCOO de Catalunya, ante la necesidad de evitar una situación de grave riesgo, requieren que las obras del TAV se desarrollen en los ritmos adecuados que eviten cualquier tipo de accidente.

Hoy, día 23 de Octubre se han reunido las Federaciones de Metall, Construcció i Afins de UGT de Catalunya y la Federació de Construcció i Fusta de CC.OO. de Catalunya al objeto de estudiar la situación creada en el desarrollo de las obras del Tren de Alta Velocidad (TAV) en el tramo de acceso a Barcelona y ha tomado los siguientes acuerdos:

Primero.- La Federaciones FECOMA-CC.OO. y MCA-UGT entienden que el Ministerio de Fomento y ADIF, promotores de las obras de la línea ferroviaria del TAV, obra que ha generado numerosas interferencias en el funcionamiento normal del servicio de cercanías, está poniendo en riesgo la integridad física y la salud de los trabajadores que prestan servicios en los tajos en que se desarrolla la obra.

A los problemas generados por la indefinición de los proyectos, se suman las bajas admitidas en las licitaciones, las deficiencias en la ejecución, las interferencias entre los trabajos y el tráfico de convoys. A todo ello se ha agregado un nuevo factor de distorsión, el ritmo frenético introducido en la ejecución de las obras al fijar la finalización de las mismas, por criterios ajenos al normal desarrollo de la obra, el próximo día 21 de diciembre.

Lamentamos que sean unos promotores públicos, que debieran velar por el bien común y dar ejemplo a la sociedad, los que generen con sus decisiones un evidente riesgo para seguridad y salud de los trabajadores y los hacemos responsables de ello y de sus posibles consecuencias. Al propio tiempo, y vista la situación de emergencia creada, declaramos la existencia de una situación de riesgo grave e inminente en las obras de acceso del TAV a Barcelona generada por el promotor y requerimos que las obras se desarrollen con un ritmo adecuado que evite la producción de cualquier accidente.



Manifestació conjunta a Barcelona dels treballadors de Mercedes, Frape Behr i Sysmo

Notes de premsa, Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 10:08

fotomaniugt1En total són més de 800 treballadors i treballadores que es poden quedar sense feina

Demà dimarts, 23 d'octubre, les plantilles de Daimler - Mercedes Benz, Frape Behr i Sysmo es manifestaran conjuntament a Barcelona per protestar contra el tancament de les seves empreses. Els treballadors i les treballadores sortiran de la Plaça Universitat a les 10.30 hores i marxaran fins a la Plaça de Sant Jaume.

Daimler - Mercedes Benz (Bon Pastor, Barcelona)

La plantilla de Daimler - Mercedes Benz al poligon industrial del Bon Pastor, a Sant Andreu (Barcelona), continuen amb les mobilitzacions en protesta per l'anunci el passat 5 d'octubre del tancament de la planta, que ocupa 420 treballadors i treballadores, i l'externalització de la producció.


Fraper Behr (Zona Franca, Barcelona)

La plantilla de Frape Behr tornarà a sortir demà al carrer per lluitar contra el tancament de la planta de la filial del grup automobilístic alemany a la Zona Franca (Barcelona), dedicada a la fabricació de productes de transferència tèrmica. El 25 de setembre, l'empresa va presentar un expedient de regulació d'ocupació que afecta a la totalitat de la plantilla, de 295 empleats.


Sysmo (Abrera, Baix Llobregat)

Després de setmanes d'incertesa, finalment la direcció de Sysmo, a Abrera (Baix Llobregat) ha anunciat al Comitè d'Empresa que presentarà properament concurs d'acreedors, després que Volkswagen retirés la comanda del pont posterior del Seat Ibiza. El tancament de l'empresa deixarà sense feina 120 treballadors i treballadores.



Powered by LifeType