Comunicació UGT

Nou programa d'avisos per prevenir els riscos de treballar amb ordinadors

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 18:45

guiaprevencioLa UGT de Catalunya crea un programa d'avisos per prevenir riscos laborals en el treball davant de l'ordinador

L'Oficina Tècnica de Prevenció de Riscos Laborals de la UGT de Catalunya ha elaborat una Guia de prevenció per a usuaris de pantalles de visualització de dades (PDV), és a dir, per a treballadors i treballadores que utilitzen habitualment l'ordinador. La guia inclou la normativa espanyola sobre seguretat i salut en el treball amb equips que inclouen pantalles, els riscos que pot ocasionar el treball amb l'ordinador (fatiga visual, fatiga mental, i fatiga física i muscular) i què es pot fer per eliminar o minimitzar aquests efectes sobre la salut. En els següents enllaços trobareu la guia:

Juntament amb la guia, la UGT de Catalunya ha elaborat un programa que et pots descarregar e instal·lar fàcilment a l'ordinador i que cada 40 minuts t'avisa perquè facis descansos o petits exercicis per estirar el cos, evitar males postures, etc. En el següent enllaç us podeu descarregar i instal·lar el programa al vostre ordinador:

Quan parlem de riscos i sinistralitat laboral normalment pensem en feines a la indústria o la construcció, però el treball d'oficina i amb ordinadors també pot provocar danys a la nostra salut si no fem la prevenció adequada. Aquestes són algunes de les dades que trobem a la V Enquesta Nacional de Condicions de Treball (Ministeri de Treball i Afers Socials, 2003) sobre els treballadors i treballadores d'administració i banca:
  • El 6,5% presenta tres o més símptomes d'estrès (alteracions de la son, cansament, cefalea, manca de concentració, manca de memòria i irritabilitat).
  • El 21,3% consumeix freqüentment analgèsics, i el 5,2%, psicofàrmacs.
  • Símptomes més freqüents d'aquests treballadors i treballadores:
    • Li costa dormir o dorm malament: 16%.
    • Té sensació contínua de cansament: 13,9%.
    • Pateix cefalea: 19,6%.
    • Pateix mareigs: 5,9%.
    • Li costa concentrar-se, mantenir l'atenció: 6,4%.
    • Li costa enrecordar-se de les coses o se n'oblida fàcilment: 8,9%.
    • Es nota tens, irritable: 8,9%.
    • Té problemes a la vista: 18,3%.
    • Baix estat d'ànim: 7,4%.
  • Motius més freqüents de consulta mèdica dels treballadors i treballadores amb equips informàtics: mal d'esquena (freqüència del 8,6%), mal de coll (7,5%), mal de cap (3,8%), alteracions de la visió o fatiga visual (3,7%).


La plantilla de SYSMO (Abrera) es mobilitza per la incertesa del futur de l'empresa

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 13:05

fotomaniugt1A partir del 4 d'octubre, els 110 treballadors i treballadores faran vaga de 24 hores cada dimarts i dijous

Els treballadors i les treballadores de Sysmo, a Abrera (Baix Llobregat), han decidit mobilitzar-se davant la situació d'incertesa que s'ha obert al voltant de la continuïtat de la planta i dels 110 llocs de feina.

L'empresa, que treballa principalment com a proveïdora de Seat (actualment fabrica el pont posterior de l'Ibiza), no vol informar a la plantilla sobre l'esperada adjudicació del nou model Ibiza, però els sindicats sospiten que Volkswagen ja ha pres de la decisió i que no comptarà amb Sysmo.

De fet, tots els proveïdors del nou model ja estan adjudicats, ja que s'hauria de començar a fabricar el març del 2008. La informació oficiosa que ha arribat als sindicats i a la plantilla és que Volkswagen ha adjudicat la peça a l'empresa Benteler, situada a 50 metres de Sysmo.

D'aquesta manera, la plantilla ha decidit mobilitzar-se per exigir a Sysmo que clarifiqui quina és la viabilitat de l'empresa. A partir del proper dijous, 4 d'octubre, els treballadors i les treballadores faran vaga de 24 hores cada dimarts i dijous durant el mes d'octubre. El proper dijous, la plantilla estarà concentrada davant de la planta a partir de les 5.45 hores.

Les jornades de vaga podrien desconvocar-se si la direcció de Sysmo es decideix a donar una resposta al Comitè d'Empresa en la reunió d'aquesta tarda a les 16 hores. A més demà, a les 10 hores, tindrà lloc la mediació per a la convocatòria de vaga al Departament de Treball.

Els treballadors i les treballadores de l'altra planta de Sysmo a l'Estat, la de Pamplona, també han iniciat avui una vaga, en aquest cas indefinida, ja que es troben en la mateixa situació d'incertesa que la plantilla d'Abrera.



Powered by LifeType