Comunicació UGT

El Ministeri de Treball reconeix l'atracament com un risc laboral a la banca, tal i com havia reivindicat la UGT

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 18:25

L'any passat es van produir 721 robatoris amb violència o intimidació als bancs i caixes d'estalvi espanyoles

L'Institut Nacional de Seguretat i Higiene al Treball (Ministeri de Treball i Afers Socials) ha reconegut públicament que l'atracament constitueix un risc laboral per als treballadors i les treballadores dels bancs i les caixes d'estalvi, tal i com havia reivindicat mesos enrere la UGT. Treball admet que l'atracament respon al concepte de "risc, dany i condicions laborals", segons estableix l'article 4 de la Llei de prevenció de riscos laborals, i que pot "contribuir al desenvolupament de conductes maladaptatives i efectes en la salut com ansietat, depressió, nerviosisme, fatiga i trastorns al sistema cardiovascular". L'Administració també assenyala que "les conseqüències dels atracaments poden ser especialment traumàtiques, no només per a les persones que han patit un episodi d'aquest tipus, sinó també per a aquelles que han sigut testimoni. A més d'un risc psicosocial, es considera també un risc de seguretat, en la mesura que pot suposar lesions físiques o fins i tot la mort".

L'abril d'aquest any la UGT ja va anunciar que portaria a la negociació col·lectiva dels sectors de la banca, l'estalvi i la seguretat privada (en total, uns 55.000 treballadors i treballadores a Catalunya i 300.000 a tot l'Estat) la consideració dels atracaments com a accidents laborals. En aquest sentit, el nostre sindicat considera que, com a risc laboral, la possibilitat de robatori ha de ser avaluada (situació que ara mateix no es dóna a les oficines) i exigeix un protocol de vigilància de la salut, mitjançant un examen de salut preventiu per part de l'empresa als treballadors que han patit un atracament per estudiar les lesions físiques i psicològiques que es puguin derivar. La UGT proposa a les empreses i mutues d'accidents la signatura d'un acord d'actuació posterior a l'agressió que inclogui un procediment de per al seguiment dels treballadors amb baixa per incapacitat temporal que pugui tenir relació amb l'atracament.

Pel que fa al transport de fons, s'ha de tenir en compte l'anomenat "risc de vorera", és a dir, quan els vigilants abandonen el furgó blindat o hi tornen, que és quan estan més exposats a un atracament. En aquest cas, s'ha d'introduir l'armilla antibales com a equip de protecció individual.

L'any passat es van produir 721 robatoris amb violència i intimidació a les sucursals espanyoles de bancs i caixes d'estalvi. Es calcula que entre el 10% i el 30% dels treballadors i les treballadores que han estat víctimes d'un atracament acaben patint trastorns seriosos que afloren en un termini de tres mesos.



Concentració dels treballadors d'Iveco durant una hora per demanar millores en les negociacions del nou conveni col·lectiu

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 11:17

Després de les mobilitzacions de la setmana passada, els treballadors i les treballadores d'Iveco España, S.L. - Irisbus, empresa filial del grup Fiat, tornaran a manifestar-se demà per demanar millores en les negociacions del nou conveni col·lectiu, iniciades fa 11 mesos, i que s'han estancat en els temes tan importants com els referents a l'absentisme laboral i l'ocupació fixa.

Demà, els treballadors del matí i de torna partit es manifestaran d'11:30 a 12:30 a les portes de la fàbrica a la Zona Franca, aturades que també repetiran els companys del torn de tarda. Així mateix, les mobilitzacions també tindran lloc a les mateixes hores els dies 20 i 21 de desembre.

Des de la MCA del Barcelonès, la UGT de Catalunya dóna suport a les mobilitzacions dels treballadors i treballadores d'Iveco (antiga Pegaso), dedicada a la fabricació i construcció de vehicles, per tal de desencallar les negociacions i aconseguir un conveni col·lectiu just i digne.

CONCENTRACIÓ TREBALLADORS I TREBALLADORS D'IVECO ESPAÑADIA: 19 de desembre de 2006
HORA: d'11:30 a 12:30 hores.
LLOC: A les portes de la fàbrica Iveco España, S.L. - Irisbus a Barcelona, C/A nº s.1 al 18 Sector C - Zona Franca (Barcelona)



Powered by LifeType