Comunicació UGT

04 Des, 2006

Atur novembre 2006: La UGT demana que s'aprofiti el context de creació d'ocupació a Catalunya per millorar-ne la qualitat

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 12:37

El nostre sindicat demana a la Generalitat que compleixi els compromisos de l'Acord Estratègic i el desplegament del Pla General d'Ocupació de Catalunya

El passat mes de novembre l'atur va créixer a Catalunya en 1.275 persones, el que representa un 0,63%, tot i que respecte al novembre de l'any passat la desocupació s'ha reduït en 6.054 persones, un 2,29%. Malgrat tot, aquesta reducció ha sigut més baixa que la mitjana de l'Estat espanyol, que ha reduït la població aturada en un 3,46%, i també que els altres motors econòmics: Madrid ha reduït l'atur gairebé al mateix ritme de l'Estat (3,39%), el País Basc també l'ha reduït i molt (8,47%) i fins i tot la Comunitat Valenciana ha pogut minvar la desocupació més ràpidament que Catalunya (3,07%).

Al nostre país, l'atur durant aquest mes s'ha concentrat a Girona i Tarragona. Encara que Barcelona ha pogut reduir una mica el nombre d'aturats (en 1.115 persones), Girona i Tarragona (amb 1.461 i 1.348 aturats més, respectivament) són les províncies que han fet empitjorar les dades de l'atur a Catalunya durant el novembre. Respecte a Girona, cal alertar de l'increment de desocupació que està patint, ja que des del novembre del 2005 l'atur ha baixat a totes les províncies catalanes excepte en aquesta, on ha crescut un 0,66% enfront de Barcelona, Tarragona i Lleida (amb un descens del 2,44%, 10,82% i 0,10%, respectivament).

D'altra banda, Catalunya és una de les Comunitats Autònomes que més ocupació indefinida ha creat, just al darrera de Madrid. El 19,67% dels contractes formalitzats al nostre país han sigut indefinits. Aquesta dada és positiva, segúrament és un dels efectes de la reforma laboral, que afavoreix aquest tipus de contractació. Ara bé, encara estem lluny dels nivells de la Unió Europea.

Davant d'aquest context de creació d'ocupació, des de la UGT de Catalunya considerem que és moment de treballar per la qualitat dels llocs de treball que es creen, és a dir, per una millora de les jornades, els salaris i la salut i la prevenció de riscos laborals. En aquest sentit, també demanem a l'Administració que focalitzi els seus esforços en els col·lectius amb més problemes per accedir i mantenir-se al mercat laboral, com són les dones, la gent jove o els discapacitats. Com ja va denunciar el nostre sindicat recentment, només 3 de cada mil contractes que es realitzen són per a persones amb algun tipus de discapacitat, tot i que la legislació vigent en aquesta matèria obliga a les empreses amb més de 50 treballadors a respectar la quota de reserva del 2% per a aquests treballadors, o bé a complir amb les mesures alternatives a aquesta contractació.

Des de la UGT de Catalunya també demanem al nou Govern de la Generalitat que acabi de complir amb els compromisos recollits a l'Acord Estratègic per a la internacionalització, la qualitat de l'ocupació i la competitivitat de l'economia catalana, així com la consolidació de la descentralització territorial del Servei d'Ocupació de Catalunya i el desplegament del Pla General d'Ocupació de Catalunya, com a instruments per millorar el mercat de treball català.



Comentaris

    Powered by LifeType