Comunicació UGT

04 Jul, 2007

Constituïda la taula de negociació del primer conveni català de la geriatria

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 10:12
Aquesta taula, esperada durant més d'un any, s'ha pogut constituir gràcies a la pressió exercida per la UGT de Catalunya, l'únic sindicat que s'ha mobilitzat per assolir el conveni català del sector

El conveni català dels treballadors i les treballadores del sector de la geriatria va donar ahir un dels primers passos: la constitució de la taula de negociació del conveni col·lectiu que ha de regular el sector a nivell autonòmic.

Tot i que aquesta taula tècnica hauria d'haver-se constituït al mes d'abril de 2006, fins al moment no hi ha hagut cap tipus d'acord pel constant boicoteig per part de la patronal. Durant més d'un any, el nostre sindicat ha reivindicat aquest conveni autonòmic, que ha de servir per dignificar laboralment el sector de la Geriatria català, centrant el futur d'aquest conveni català en tres qüestions principals: els salaris, la càrrega de treball i la formació.

La UGT de Catalunya (majoritària en el sector) ha estat l'únic sindicat en manifestar-se per defensar els drets dels professionals catalans de la Geriatria i exigir una millora substancial en les seves condicions de treball.

La darrera acció convocada pel nostre sindicat va ser la concentració de treballadors i treballadores davant el Parlament de Catalunya, on van ser rebuts, entre altres, pel president de la Generalitat, José Montilla. Aquesta acció va precipitar una reunió amb el Departament de Treball, que es va comprometre a tutelar la taula negociadora que ahir, finalment, es va iniciar.

La precarietat laboral en el sector

Els 22.000 treballadors i treballadores (el 90% són dones) de residències i centres de dia per a gent gran estan emparats actualment per un conveni estatal de la Geriatria, que la UGT de Catalunya considera totalment insuficient. Els i les auxiliars de geriatria dels centres privats i concertats cobren un salari que no arriba als 800 euros bruts al mes per una jornada de 40 hores setmanals, cobren només 7 euros per treballar un dia festiu sencer i tenen l'antiguitat congelada. Aquests treballadors i treballadores demanen l'equiparació salarial amb els treballadors dels centres públics, que cobren 1.168 euros bruts al mes. A Catalunya hi ha només 17 centres geriàtrics públics, dels 1.046 centres que hi ha a tot Catalunya.

Amb aquests salaris i les dures condicions físiques i emocionals que suposa la cura de la gent gran (18 de cada 25 malalts de fibromiàlgia són treballadores de la geriatria), les empreses no troben personal que s'hi vulgui dedicar. Això suposa, d'una banda, una sobrecàrrega de feina per a la gent amb experiència que treballa en aquests centres, així com que es contracti personal sense formació adequada, en molts casos persones immigrades (representen ja el 20% del personal) a qui es paga menys o a qui, en alguns pisos-residències, es lloga un llit a canvi de "vigilar" els residents. El nostre sindicat calcula que actualment la meitat dels treballadors i les treballadores de centres geriàtrics no tenen una formació adequada. És evident que, en aquestes condicions, és impossible oferir un servei de qualitat a la ciutadania. D'altra banda, la UGT de Catalunya també demana a l'Administració una acreditació de centres.

pdf El Conveni de Geriatria 514,90 Kb

Comentaris

    Powered by LifeType