Comunicació UGT

10 Mai, 2007

La consellera de treball convoca els sindicats i la patronal de geriatria per tractar la problemàtica del sector

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 18:08

La consellera Mar Serna es va comprometre amb la UGT de Catalunya a convocar aquesta reunió durant la concentració de treballadors davant del Parlament el passat 2 de maig


La consellera de Treball, Mar Serna, ha convocat les patronals i els sindicats representatius de les residències i centres de dia per a la gent gran el proper dilluns, 14 de maig, a les 13 hores, per tractar la problemàtica del sector de la Geriatria.

Serna es va comprometre a convocar aquesta reunió el passat 2 de maig, en la concentració de treballadors i treballadores convocada per la UGT de Catalunya davant del Parlament de Catalunya per reivinidicar, un cop més, la constitució de la taula negociadora del futur Conveni Català de la Geriatria. Durant el recés del Ple del Parlament també va sortir a parlar amb els manifestants la consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, i els representants de la UGT de Catalunya van ser rebuts pel president de la Generalitat, José Montilla.

La UGT de Catalunya porta més d'un any reivindicant aquest conveni autonòmic, que ha de servir per dignificar laboralment el sector de la Geriatria. Abans de la concentració al Parlament, els treballadors i les treballadores de geriàtrics s'havien mobilitzat davant de les seus de les dues principals patronals del sector, l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) i la Unió Catalana d'Hospitals.

A la reunió de dilluns amb la consellera assistiran per part de la UGT de Catalunya Manuel Royo, responsable del sector de Sanitat; Rosa Moreno, responsable del sector de Geriatria; Juan Cobacho, responsable de negociació col·lectiva al sector de Sanitat, i Sergio Martínez, també del sector de Sanitat del sindicat.


El futur Conveni Català de la Geriatria

Després d'un any de reunions boicotejades per la patronal, la UGT de Catalunya té molt clar que únicament les entitats sense ànim de lucre, l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) i nosaltres volem posar fi a la precarietat laboral i assistencial i apostem per un conveni català que reguli aquest sector. El passat 5 d'abril de 2006 es va signar un acord entre el llavors Departament de Benestar i Família, els sindicats majoritaris i les patronals del sector amb el compromís de constituir en el termini màxim d'un mes la taula negociadora del futur conveni català de la Geriatria. Encara avui no s'ha constituït la taula.

Actualment els 22.000 treballadors i treballadores (el 90% són dones) de residències i centres de dia per a gent gran estan emparats per un conveni estatal de la Geriatria, que la UGT de Catalunya considera totalment insuficient. Els i les auxiliars de geriatria dels centres privats i concertats cobren un salari que no arriba als 800 euros bruts al mes per una jornada de 40 hores setmanals, cobren només 7 euros per treballar un dia festiu sencer i tenen l'antiguitat congelada. Aquests treballadors i treballadores demanen l'equiparació salarial amb els treballadors dels centres públics, que cobren 1.168 euros bruts al mes. A Catalunya hi ha només 17 centres geriàtrics públics, dels 1.046 centres que hi ha a tot Catalunya.

Amb aquests salaris i les dures condicions físiques i emocionals que suposa la cura de la gent gran (18 de cada 25 malalts de fibromiàlgia són treballadores de la geriatria), les empreses no troben personal que s'hi vulgui dedicar. Això suposa, d'una banda, una sobrecàrrega de feina per a la gent amb experiència que treballa en aquests centres, així com que es contracti personal sense formació adequada, en molts casos persones immigrades (representen ja el 20% del personal) a qui es paga menys o a qui, en alguns pisos-residències, es lloga un llit a canvi de "vigilar" els residents. El nostre sindicat calcula que actualment la meitat dels treballadors i les treballadores de centres geriàtrics no tenen una formació adequada. És evident que, en aquestes condicions, és impossible oferir un servei de qualitat a la ciutadania. D'altra banda, la UGT de Catalunya també demana a l'Administració una acreditació de centres.

També en el aspecte de la formació, el futur conveni català hauria de regular el sector i reconèixer quina ha de ser la formació reglada i exigible. La UGT de Catalunya considera que s'hauria d'establir la figura del Tècnic Sociosanitari, amb 2.000 hores lectives de formació, que s'afegiria als Auxiliars d'Infermeria.



Comentaris

    Powered by LifeType