Comunicació UGT

La UGT demana accions gratuïtes de CaixaHolding per als empleats de "La Caixa"

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 14:04

La UGT de Catalunya ha sol·licitat a la Direcció de "La Caixa" que els treballadors i clients puguin participar de les accions de CaixaHolding en condicions preferents. Aquesta proposta inclou un número d'accions gratuïtes per als empleats.

La UGT considera que la creació de Caixaholding, que forma part del Pla Estratègic de "La Caixa" per als anys 2007-2010, destaca tant per la seva novetat, en ser la primera operació d'aquest tipus per part d'una Caixa d'estalvis, com per la seva quantia econòmica.

La UGT espera que la creació del Holding, que formarà part de la gestió financera de l'entitat, sigui respectuosa amb la naturalesa jurídica de "La Caixa", amb els clients, amb l'obra social i amb els treballadors. Igualment, el nostre sindicat espera que sigui compatible amb l'"Obra Social", ja que aquesta és l'eix fundacional de l'entitat i la que justifica la seva naturalesa jurídica en la societat.

Per al sindicat, el Pla Estragègic 2007-2010 ha de servir als interessos dels clients, que aporti solvència per als seus depòsits, amb productes més competitius i un millor servei. Un projecte estratègic per als pròxims anys ha de comptar també amb els empleats i ha de corregir aspectes que l'anterior pla estratègic no ha millorat. Segons la opinió dels empleats expressada en la darrera enquesta de la direcció, la seva satisfacció ha empitjorat respecte l'any 2000 en temes com "l'aclaparament per al treball habitual", "no disposar de temps suficient per a fer bé la feina", o "considerar insuficient la dotació de plantilles a les oficines".

Altres aspectes que demana la UGT davant el futur de "La Caixa" és el manteniment del poder adquisitiu dels salaris, ja que des de fa anys perden poder adquisitiu els sous de nivell VII en amunt. Així mateix, el nostre sindicat sol·licita paràmetres objectius per a l'assignació del salari variable o "Bonus".

Altres indicadors que utilitarà la UGT per a valorar fins a quin punt la direcció vol la implicació i col·laboració dels treballadors són la concil·liació de la vida laboral amb la familiar, i la igualtat entre homes i dones en la promoció dels càrrecs.

Per a la UGT és important que la direccó consensui aquests temes laborals amb els sindicats en el marc del Pla Estratègic i es comprometi a solucionar l'escassedat de plantilla, eliminant definitivament la prolongació horària.



"La Piedra", l'instrument de compra de voluntats del Corte Inglés

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 13:57

La UGT de Catalunya denuncia que l'increment salarial i el repartiment de beneficis per vendes entre el personal és clarament discriminatori

Segons el Conveni Col·lectiu de Grans Magatzems, l'increment salarial de què es veuen beneficiats els treballadors i les treballadores aquest 2007 és d'un 2,3%, que s'aplica des de l'1 de gener. Tot i així, en el cas d'El Corte Inglés aquest increment "només" afecta el personal base (vendedors i venedores, caixeres, mossos de magatzem, etc.), és a dir, que els comandaments (els responsables de seccions, sectors i plantes) queden fora. El sistema d'increment salarial per als comandaments és molt diferent. A El Corte Inglés es tracta de tot un clàssic, conegut com "la piedra".

Entre el 15 i el 30 de maig de cada any, es produeix una reunió entre la direcció del centre i els comandaments, on es tracten les vendes i els beneficis aconseguits en el darrer any, l'evolució de cada planta, etc. A aquesta reunió li segueixen les reunions personals, en què la direcció del centre es troba amb cadascun dels comandaments per valorar la seva tasca i comunicar els possibles ascensos i quina serà la quantitat de la seva "piedra", és a dir, com se'l pensa premiar (o castigar). Aquesta retribució econòmica que reben els comandaments serà enguany entre 3 i 4 vegades superior a l'increment salarial del 2,3% que reben la resta dels treballadors i les treballadores d'El Corte Inglés.

Des de la UGT de Catalunya denunciem que:

1) "la piedra" és l'instrument més clar que utilitza la direcció d'El Corte Inglés per comprar voluntats i controlar la plantilla en tots els sentits, inclosos el laboral i el sindical, a través dels comandaments.

2) D'altra banda, aquesta estratègia de treure una part de la plantilla del conveni per oferir-los millores per sobre d'aquest és clarament antisindical i contrària als interessos i drets generals dels treballadors, ja que aquesta part de la plantilla no només no se sent implicada en la negociació col·lectiva, sinó que a més interfereix i serveix de contrapés a favor de l'empresa.

3) El Corte Inglés està realitzant un repartiment de beneficis discriminatori entre els treballadors i les treballadores dels seus centres. Si l'empresa està augmentant les vendes i obtenint beneficis gràcies a la tasca de la seva plantilla, no considerem just que no premiï econòmicament a tots els venedors i venedores de manera tan generosa com ho està fent amb els comandaments.



La UGT de Catalunya considera totalment justificada la campanya de treball contra la sinistralitat

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 12:27

El nostre sindicat també considera que per acabar amb les morts a la feina és necessària una política de sancions a les empreses que no compleixen la normativa

La UGT de Catalunya considera -davant de les crítiques vessades per la patronal- que la campanya publicitària del Departament de Treball contra la sinistralitat a la construcció està totalment justificada, si tenim en compte les morts que encara s'estan produint al sector. Tot i que no considerem que sigui incompatible, salvar vides ha de ser sempre prioritari a fer negoci, i les empreses que estan presentant les seves innovacions a Construmat així ho han d'entendre. Un altre tipus d'actitud empresarial no pot tenir cabuda a la nostra societat.

Des del nostre punt de vista, les xifres d'accidentalitat han arribat a tal punt que la nostra societat ha assimilat com a inevitables les morts a la feina, quan en realitat, si s'investiguen les causes, queda palès que tots els accidents són evitables. Per això considerem que, més enllà de l'estètica, campanyes com aquestes són necessàries, perquè cal remoure la consciència de la societat en general i dels empresaris (els principals responsables) en particular. Si aconseguim que socialment no s'admeti la sinistralitat laboral, els empresaris que encara no tenen en compte la prevenció de riscos tindran menys marge de maniobra.

Des del nostre sindicat aplaudim la valentia del Departament de Treball en afrontar el tema de la sinistralitat laboral sense complexos i mostrant la realitat. Tot i així, només amb campanyes publicitàries no posarem fi a aquesta xacra. A més de les accions de conscienciació, és necessària una política de sanció a les empreses que encara no compleixen la normativa en prevenció de riscos laborals. I per això és necessari triplicar el nombre d'inspectors fins assolir les ràtios europees d'inspector/treballadors. Més inspecció significa salvar més vides.

A més, la UGT de Catalunya torna a reivindicar la creació dels delegats de prevenció territorials i sectorials. A les grans empreses, els Comitès d'Empresa ja incorporen el delegat de prevenció de riscos laborals, però a les empreses petites, moltes sense sindicació (sobretot a les de menys de 6 treballadors, on no és possible la representació sindical), és necessària una figura sindical que visiti diferents empreses (ja siguin les d'un mateix territori o les d'un mateix sector) per assessorar tant els treballadors com els empresaris i vetllar per la seguretat de la plantilla.

Per últim, considerem que és necessari un pacte social contra la sinistralitat, entre administració, patronal i sindicats, ja que tots hem d'assumir la nostra part de responsabiliat en els accidents laborals.



Powered by LifeType