Comunicació UGT

15 Mai, 2007

La UGT obté el compromís de la Generalitat de tutelar la taula negociadora del conveni català de la geriatria

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 12:04

EL SINDICAT valora positivament l’acord, assolit aquest migdia en una reunió amb totes les parts a la conselleria de Treball

Representants de la UGT de Catalunya s’han reunit avui al departament de Treball, en el marc d’una reunió convocada per la consellera Mar Serna, amb les patronals i la resta de sindicats representatius de les residències i centres de dia per a la gent gran. L’objectiu de la reunió era tractar la problemàtica del sector de la Geriatria, el personal del qual no disposa encara de d’un conveni català que reguli les seves condicions de treball.

En la trobada, el Departament s’ha compromès a tutelar una taula negociadora del conveni, que s’activaria d’aquí a una setmana si totes les parts ratifiquen l’acord assolit avui. Per la UGT, aquest compromís suposa un pas endavant i el valora de forma molt positiva per avançar en la regulació del sector a nivell autonòmic.

En la reunió d’avui, a més, s’ha donat llum verda perquè el futur conveni autonòmic de la Geriatria reguli les tres qüestions centrals que preocupaven la UGT, i per les quals s’ha mobilitzat des d’un bon inici: els salaris, la càrrega de treball i la formació.

La consellera de Treball, Mar Serna, es va comprometre a convocar aquesta reunió el passat 2 de maig, en la concentració de treballadors i treballadores convocada per la UGT de Catalunya davant del Parlament de Catalunya per reivinidicar, un cop més, la constitució de la taula negociadora del futur Conveni Català de la Geriatria. Durant el recés del Ple del Parlament també va sortir a parlar amb els manifestants la consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, i els representants de la UGT de Catalunya van ser rebuts pel president de la Generalitat, José Montilla.

La UGT de Catalunya porta més d'un any reivindicant aquest conveni autonòmic, que ha de servir per dignificar laboralment el sector de la Geriatria. Dies abans, els treballadors i les treballadores de geriàtrics també s'havien mobilitzat davant de les seus de les dues principals patronals del sector, l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) i la Unió Catalana d'Hospitals.

El passat 5 d'abril de 2006 es va signar un acord entre el llavors Departament de Benestar i Família, els sindicats majoritaris i les patronals del sector amb el compromís –mai dut a terme- de constituir en el termini màxim d'un mes la taula negociadora del futur conveni català de la Geriatria.

La precarietat laboral en el sector

Els 22.000 treballadors i treballadores (el 90% són dones) de residències i centres de dia per a gent gran estan emparats actualment per un conveni estatal de la Geriatria, que la UGT de Catalunya considera totalment insuficient.

Els i les auxiliars de geriatria dels centres privats i concertats cobren un salari que no arriba als 800 euros bruts al mes per una jornada de 40 hores setmanals, cobren només 7 euros per treballar un dia festiu sencer i tenen l'antiguitat congelada. Aquests treballadors i treballadores demanen l'equiparació salarial amb els treballadors dels centres públics, que cobren 1.168 euros bruts al mes. A Catalunya hi ha només 17 centres geriàtrics públics, dels 1.046 centres que hi ha a tot Catalunya.

Amb aquests salaris i les dures condicions físiques i emocionals que suposa la cura de la gent gran (18 de cada 25 malalts de fibromiàlgia són treballadores de la geriatria), les empreses no troben personal que s'hi vulgui dedicar. Això suposa, d'una banda, una sobrecàrrega de feina per a la gent amb experiència que treballa en aquests centres, així com que es contracti personal sense formació adequada, en molts casos persones immigrades (representen ja el 20% del personal) a qui es paga menys o a qui, en alguns pisos-residències, es lloga un llit a canvi de "vigilar" els residents. El nostre sindicat calcula que actualment la meitat dels treballadors i les treballadores de centres geriàtrics no tenen una formació adequada. És evident que, en aquestes condicions, és impossible oferir un servei de qualitat a la ciutadania. D'altra banda, la UGT de Catalunya també demana a l'Administració una acreditació de centres.




Comentaris

    Powered by LifeType