Comunicació UGT

La UGT de Catalunya alerta sobre l'excessiva dependència de l'IPC al preu del petroli i demana un canvi en la política energètica del país

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 11:33

El bon comportament de l'IPC de setembre es deu al descens dels preus dels carburants

La baixada de l'�ndex de Preus al Consum català en dues dècimes es pot atribuir, principalment,al descens dels preus dels carburants. Mentre al mes d'agost el barril de Brent va arribar al màxim històric de 78,64 dòlars, durant aquests darrers el cru cotitza a l'entorn dels 62 dòlars. Des de principis del mes de setembre, aquesta davallada s'ha anat notant a les benzineres i en el preu de la despesa de transport que, sumat a la tradicional davallada del preu dels paquets vacacionals i de l'hosteleria després de l'estiu, dóna lloc a aquest descens cojuntural de l'IPC de setembre.

Des de la UGT de Catalunya volem alertar sobre el perill que suposa l'excessiva dependència del petroli, confiant-nos en escenaris favorables de baixades del preu de l'energia i d'efectes esglaó per solucionar el problema. Per aquesta raó creiem que s'ha de considerar la possibilitat d'un canvi de política energètica, buscant fórmules més diversificades per tal que un petroli amb tendència història a experimentar repuntades en el seu preu no comprometi d'aquesta manera els preus i les despeses econòmiques dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya.

D'altra banda, existeixen una sèrie d'elements de la cistella de la compra que continuen mantenint una alertant tendència a l'alça, com les despeses d'habitatge (que no contemplen l'habitatge de compra), amb un augment d'un 5,7% d'un any per l'altre; les despeses d'aliments i begudes no alcohòliques, amb un increment del 4,5%; o les despeses derivades de l'ensenyament (4,3%), com ja vàrem indicar a l'inici del curs escolar.

A més, des de la UGT de Catalunya volem remarcar que, tot i que l'índex interanual català continua una dècima per sobre de l'estatal, des de fa mesos no s'aconsegueix reduir el diferencial de l'IPC en un any que aquest objectiu semblava més assumible.



Powered by LifeType