Comunicació UGT

04 Set, 2007

Atur agost: exigim un replantejament de la política d'ocupació després de les alarmants dades d'atur

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 14:30

treballadortelemarketingL'estiu acaba amb unes nefastes dades de nivell d'ocupació a Catalunya, on des del maig l'atur ha crescut en un 9,3%, sumant a les borses d'atur 22.660 persones, la meitat -11.898- durant el mes d'agost, quan l'atur ha augmentat en un 4,66%. Des de la UGT de Catalunya denunciem la mala qualitat de l'ocupació que es genera durant la temporada estiuenca, quan les persones que, per la seva poca qualificació o experiència, aprofiten per fer-se lloc en el mercat de treball. És aleshores quan el mercat els ofereix llocs de feina poc qualificats, especialment en el sector serveis.

A més de ser el tercer més consecutiu en què puja l'atur, les dades d'aquest agost són especialment preocupants, ja que són les més elevades dels darrers 5 anys, fent trontollar el que podia semblar un bon any en quantitat -que no pas en qualitat- pel mercat de treball de català: l'increment interanual ha estat de 3.148 persones, el que suposa un augment de l'1,2%. Mentrestant, altres motors econòmics de l'Estat, com el País Basc, s'ha aprofitat la bonança econòmica per reduir l'atur en un 4,25%.

Per províncies, les comarques de Tarragona i a Girona concentren el major increment de l'atur, amb un augment del 8,13% i del 7,44%, respectivament. Aquestes xifres ratifiquen la radiografia de la qualitat de l'ocupació en les zones on el desenvolupament de la infraestructura turística és més desenvolupada. Especialment alarmant és el cas de Tarragona on s'ha patit més augment de la desocupació en un any (6,83%) en comparació amb altres províncies, com la de Barcelona, on només ha augmentat l'atur en un 0,07%.

Per sectors, els serveis i la construcció -amb un increment de 7.192 i 2.414 persones, respectivament- han estat els sectors que més pèrdua de llocs de treball han ocasionat durant el mes d'agost. Novament, des de la UGT de Catalunya volem alertar sobre l'excessiva dependència d'ambdós serveis per part de l'economia catalana, una dependència que no aporta estabilitat a l'ocupació.

D'altra banda, els menors de 25 anys, que intenten trobar feina i començar a prendre experiència durant els mesos d'estiu han estat un dels col·lectius principalment afectats per un mercat de treball poc qualificat i molt precari que no els hi ofereix l'estabilitat d'ocupació que busquen.

Des de la UGT de Catalunya volem mostrar la nostra preocupació per aquesta situació alarmant. Des del sindicat exigim un replantejament de la política d'ocupació perquè la situació no vagi a més i que s'apliqui, sense més dilació, el Pla General d'Ocupació de Catalunya, aprovat l'any passat i signat pels sindicats i la patronal. Així mateix, creiem que la preocupant situació que vivim necessitat una aposta molt clara per l'ocupació indefinida. L'agost ha estat també, pel que fa la contractació, un mes nefast i tornen a obsrevar-se els mateixos números que abans de la Reforma Laboral (dels 184.299 contractes que s'han signat durant aquest mes, només 13,5% han estat indefinits). Des de la UGT de Catalunya creiem que la Reforma Laboral que tants bons fruits ha donat comença a dessaccelerar-se i que cal revifar-la per garantir l'estabilitat de l'ocupació catalana.



Comentaris

    Powered by LifeType