Comunicació UGT

12 Nov, 2007

Desembre: arriba el calvari per als treballadors del comerç

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 12:25

/blog/comunicacio_ugt/notes_de_premsa/2007/11/12/desembre_arriba_el_calvari_per_als_treballadors_del_comerc/mercat.jpgLa UGT de Catalunya denuncia que cada treballador del sector al nostre país farà durant el mes de desembre 25 hores extres

La Federació de Comerç, Hostaleria, Turisme i Joc de la UGT de Catalunya denuncia la situació catastròfica que suposa el mes de desembre i la campanya de Nadal per als més de 300.000 treballadors i treballadores del sector comercial al nostre país.

L'augment de la càrrega de treball -que es tradueix en un important nombre d'hores d'extres de caràcter obligatori que no sempre es poden recuperar- fa impossible la ja de per sí complicada conciliació de la vida laboral i familiar per als treballadors i treballadores d'aquest sector, a més de tenir greus efectes sobre la seva salut. Tot això en un sector caracteritzar per la precarietat, els baixos salaris i la vulneració de drets laborals, situació que s'accentua de manera alarmant el desembre.

Un sector feminitzat

Segons l'Institut d'Estadística de Catalunya (2004), a Catalunya treballen 305.272 persones al sector del comerç, que representen el 17,6% de la població ocupada en aquest sector a l'Estat espanyol. Aproximadament el 20% de la població ocupada a Catalunya treballa al sector comercial.

El comerç és un sector molt feminitzat. Segons aquesta mateixa font, gairebé el 63% del personal d'establiments comercials és femení (191.996 dones enfront de 113.276 homes). Tanmateix, aquest percentatge es dispara en alguns centres de treball, com es pot comprovar a les dades recollides per la UGT de Catalunya a les següents empreses (Barcelona i província):

Empresa

% dones

Lidl

90%

Dia

85%

Eroski

85%

Condis

80%

Caprabo

75%

Sabeco

70%

El Corte Inglés

70%

Mercadona

70%

Carrefour

65%

Opencor

65%

Mitjana

75%

Com tots sabem, encara avui dia són les dones les que es responsabilitzen en gran mesura de les càrregues familiars, de la llar i dels infants que, durant el Nadal, a més, estan de vacances. L'augment de la jornada laboral en aquesta època suposa un greu problema afegit de conciliació horària per a les treballadores, el que incideix encara més en problemes de salut com l'augment de l'estrès i la depressió

Campanya de Nadal i hores extraordinàries

Segons l'Enquesta de Conjuntura Laboral de l'Institut Nacional d'Estadística, el desembre de 2006 cada treballador i treballadora del sector comercial va treballar una mitjana de 25 hores extres. Aquest percentatge és similar a l'obtingut per la UGT de Catalunya en un sondeig en els centres de la província de Barcelona de les següents empreses, tot i que hi ha centres on el nombre d'hores extres el desembre de l'any passat se situa molt per sobre de la mitjana:

Empresa

Mitjana hores extres / treballador

El Corte Inglés

60h

Dia

49h

Lidl

32h

Opencor

20h

Eroski

16h

Caprabo

16h

Condis

15h

Mercadona

8h

Carrefour

8h

Sabeco

7h

Mitjana

23h

Aquest volum d'hores extres es correspon amb l'increment del volum de feina que experimenta el sector durant la campanya de Nadal: segons l'INE, l'últim trimestre de l'any passat l'augment de la productivitat del sector del comerç va ser del 26%. I tot i que la contractació al mes de desembre s'incrementa al voltant d'un 20-25%, aquesta no és suficient per absorbir l'augment de feina.

Empresa

Es va contractar més personal el desembre passat?

Dia

No

Lidl

No

Opencor

No

Caprabo

No

Condis

No

Mercadona

No

El Corte Inglés

Sí (un 5%)

Carrefour

Sí

Eroski

Sí

Sabeco

S'amplia contracte al personal amb mitja jornada

Fins i tot en el cas dels comerços on es contracta personal per a la campanya de Nadal, a aquests treballadors i treballadores també se'ls farà realitzar més hores de les estipulades al seu contracte i horari laboral, el que suposa un frau en la contractació. Ni tan sols les mares treballadores amb reducció de jornada es lliuren de l'allargament de la jornada. Cal dir que, tot i que teòricament les hores extres són de caràcter voluntari, la realitat als centres de treball és que són obligatòries.

Pel que fa a la plantilla habitual, les hores extres realitzades, en el millor dels casos, es retornaran en dies de festa cap al mes de març, un cop passada la campanya de Nadal, Reis i rebaixes. Però no sempre es recuperen totes les hores treballades de més.

Evidentment, en aquesta situació també es vulneren els descansos del personal, que aquest desembre, amb els dies festius 6, 8, 16 i 23 d'obertura, treballaran 15 dies consecutius. En molts casos es doblen torns, el que significa que molts treballadors i treballadores del comerç fan jornades de 12 hores seguides.

Els efectes sobre la salut

Segons la VI Encuesta nacional de condiciones de trabajo del Ministeri de Treball i Afers Socials (2007), els principals problemes de salut que pateixen els treballadors i les treballadores del comerç són els següents:

Malalties

Treballadors del comerç

Total treballadors

Mal d'esquena

52%

57,6%

Estrès

40,6%

27,9%

Mal de coll/nuca

26,5%

28,1%

Mal de cames

19,8%

15,2%

Sensació de cansament

12,6%

12,3%

Mal de cap

9,2%

8,5%

Insomni

7,4%

6,2%

Depressió

6,6%

5,4%

L'absentisme al sector del comerç a nivell estatal se situa en el 5%; en el cas de Catalunya, en el 6%, i és un punt i mig més alt en cas de les dones. Però al mes de gener, després de la campanya de Nadal, l'absentisme per motius de salut augmenta dos punts més al sector comercial de Catalunya, un fet gens estrany si tenim en compte les llargues jornades laborals i la pressió concentrades en poques setmanes que pateixen els treballadores i les treballadores d'aquest sector.

Així doncs, des de la UGT de Catalunya reivindiquem:

  • Que les empreses facilitin la conciliació de la vida laboral i familiar dels seus treballadors i, especialment, de les dones, amb mesures de tipus socials com, per exemple, escoles bressol als centres de treball. A més, exigim a les administracions públiques que facin a les empreses complir la normativa i, concretament, la recentment aprovada Llei d'igualtat, que considerem molt positiva però, com demostren les dades, la seva aplicació a la realitat dels centres de treball serà costosa i necessitarà dels màxims esforços i atenció.
  • Que les empreses compleixin el dret al descans setmanal de 48 hores, tal com recull la normativa i han refermat diferents sentències guanyades per la UGT a nivell estatal. En aquest sentit, el nostre sindicat endegarà una campanya perquè tots els treballadors i treballadores d'empreses del sector que no respectin aquest descans ho denunciïn de manera individual davant el jutjat.


Comentaris

    Powered by LifeType