Comunicació UGT

08 Nov, 2007

40% de les reduccions de jornades de les treballadores del comerç són per via judicial

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 13:11

supermercadoA més, en el 46,6% dels casos, les mares amb reducció de jornada per cura de fills pateixen un canvi en les funciones professionals


La UGT de Catalunya estima que en el 40% dels casos les treballadores de grans cadenes comercials que sol·liciten la reducció de jornada per guarda legal d'un menor han de recórrer a la via judicial per aconseguir-la. El nostre sindicat denuncia que si totes aquestes dones no denunciessin el seu cas a la Inspecció de Treball, l'empresa no els permetria exercir el seu dret a la reducció de jornada.

La Federació de Comerç de la UGT de Catalunya ha calculat aquesta situació a partir dels casos judicials que s'han portat des del nostre sindicat i d'enquestes a 15 empreses del sector: El Corte Inglés, Lidl, Dia, Condis, Sabeco, Eroski, Opencor, Sorli Discau, Schlecker, Caprabo, Carrefour, Carrefour Express, Ikea, Mercadona i Bon Preu. Evidentment, aquestes situacions de discriminació es donen bàsicament als grans magatzems i cadenes comercials, ja que l'estructura del petit comerç és eminentment familiar.

Però, a més, hem de dir que la discriminació d'aquestes mares treballadores és moltes vegades doble, ja que si decideixen i aconsegueixen fer la jornada reduïda, poden veure afectada la seva situació professional. El nostre sindicat calcula que al 46,6% de les treballadores del comerç amb reducció de jornada per cura de menor, l'empresa els ha canviat les seves funcions habituals, normalment per rebaixar-les a categories inferiors.

La UGT de Catalunya denuncia l'actitud d'aquestes grans empreses que, no només no faciliten la conciliació de la vida laboral i familiar de les seves treballadores amb mesures socials (només Mercadona posa a disposició dels empleats del magatzem de Sant Sadurní d'Anoia una escola bressol), sinó que a més li posen traves amb mesures absolutament il·legals. Recordem que l'article 37.5 de l'Estatut dels Treballadors recull que "qui per raons de guarda legal té directament al seu càrrec algun menor de 8 anys o una persona disminuïda física, psíquica o sensorial que no exerceix cap altra activitat retribuïda, té dret a una reducció de la jornada laboral, amb la disminució proporcional del salari, d'entre almenys una vuitena part i un màxim de la meitat de la durada de la jornada".

Per tant, des del nostre sindicat exigim a les administracions públiques que facin a les empreses complir la normativa i, concretament, la recentment aprovada Llei d'igualtat, que considerem molt positiva però, com demostren les dades, la seva aplicació a la realitat dels centres de treball serà costosa i necessitarà dels màxims esforços i atenció.



Comentaris

    Powered by LifeType