Comunicació UGT

Jornada sobre el projecte de llei d'eradicació de la violència masclista

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 18:01

Participaran, entre d'altres, Mònica Geronès, cap del Servei d'Igualtat d'Oportunitats del Departament de Treball; Montserrat Vilà, presidenta de la Plataforma Unitària contra la Violència de Gènere, i Marta Selva, presidenta de l'Institut Català de les Dones


Al llarg d'aquest any 2007 han mort més de 72 dones a Espanya víctimes de la violència masclista. Considerem que aquest fet és d'un caràcter molt greu i recolzem en aquest sentit l'aprovació de la futura Llei catalana dels drets de les dones per a l'eradicació de la violència masclista, com a eina legal vers la violència masclista.

Per això des de la UGT de Catalunya, considerem necessari continuar fent una tasca de sensibilització a la ciutadania, i en especial a les persones delegades sindicals, d'aquest problema social. Des del nostre sindicat, volem commemorar aquest any el Dia internacional contra la violència de gènere amb una jornada que té com a objectiu donar a conèixer la situació de la dona arreu del món des del punt de vista de la dona i dels seu estigmes socio-culturals, així com donar a conèixer el Projecte de llei dels drets de les dones per a l'eradicació de la violència masclista, el qual implica de forma directa tots els agents socials catalans, entre els quals es troba el nostre sindicat.

El programa de la jornada, que tindrà lloc demà dijous, 15 de novembre, a la Sala d'Actes de la UGT de Catalunya (Rambla de Santa Mònica, 10, Barcelona) és el següent:

9.30 h. Presentació de la jornada a càrrec de Carme Simarro, secretària de Polítiques de Dona i Igualtat de la UGT de Catalunya.

9.45 h. Projecció de la pel·lícula Agua, de la directora índia Deepa Mehta. La pel·lícula tracta de la situació de les dones vídues a l'Índia.

11.45 h. Conferència a càrrec de Sagar Malé, de l'Associació de Drets Humans a l'Afganistan.

12 h. Taula rodona: "El Projecte de llei dels drets de les dones a l'eradicació de la violència masclista". Modera: Carme Simarro, secretària de Polítiques de Dona i Igualtat de la UGT de Catalunya. Intervenen:

  • Mònica Geronès, cap del Servei d'Igualtat d'Oportunitats del Departament de Treball.
  • Montserrat Vilà, presidenta de la Plataforma Unitària contra la Violència de Gènere.
  • Raquel Gil, presidenta d'AMIC - UGT de Catalunya.
  • Marta Selva, presidenta de l'Institut Català de les Dones.

13 h. Debat i propostes.

13.30 h. Cloenda a càrrec de Frederic Monell, vicesecretari general de la UGT de Catalunya.



Les principals entitats ecologistes i sindicals promouen una apagada contra el canvi climàtic

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 13:35

canviclimatic.pngDurant la setmana del 12 al 17 de novembre el Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC) de les Nacions Unides ultimarà, a València, l'Informe de Síntesi, que inclou el coneixement consolidat actual sobre el canvi climàtic. Això ha motivat que nombroses organitzacions ecologistes, sindicals i ciutadanes de l’Estat Espanyol convoquem una acció reivindicativa de polítiques decidides per la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle i per la correcció dels seus impactes.

Les entitats que promovem aquesta iniciativa proposem a tota la ciutadania participar d’una nova apagada amb el lema “DAVANT EL CANVI CLIMÀTIC: ACTUA JA”, per al proper dia 15 de novembre, entre les 20 i les 20:05 hores.

La convocatòria és oberta, i consisteix en la desconnexió del consum elèctric en habitatges, centres de treball, instal·lacions i equipaments públics i privats, durant el període de cinc minuts descrit. Considerem que la transcendència del greu problema que el canvi climàtic està ja significant, amb importants repercussions socials, ambientals i econòmiques, justifica plenament aquesta acció simbòlica.

Per tot això convidem a totes les persones i entitats de Catalunya a sumar-s’hi a l’apagada, amb la intenció de cridar l’atenció sobre la necessitat de prendre mesures urgents i eficaces en relació a aquest problema global.

El bloc de l'apagada, en què hi figuren totes les organitzacions convocants, es troba a:

http://apagon15n.blogspot.com/2007/10/frente-al-cambio-climtico-actua-ya.html



IPC octubre: Els preus tornen a descontrolar-se i augmenten un 3,8% en l'últim any

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 12:23

impuesto.jpgLa UGT de Catalunya denuncia que l'increment dels preus per a les famílies mileuristes és del 4%, ja que alimentació, habitatge, transport i ensenyament suposen el 70% de la seva economia

Aquest mes d'octubre la inflació s'ha tornat a desbordar, després d'un any de contenció en el creixement.

El mes d'octubre, els preus s'han incrementat un 1,2% a Catalunya i un 1,3% a l'Estat espanyol. Alimentació (1,7%), habitatge (0,6%), vestit i calçat (9,9%) i ensenyament (3,1%) presenten les taxes de variació mensual més elevades a casa nostre. Destaquem el diferencial de vestit i calçat respecte a Espanya, que és de 9 dècimes i puja fina gairebé 10 punts, fet que evidencia que la competència tèxtil internacional no ha tingut efectes sobre l'evolució del preus d'aquests productes.

Pel que fa a les taxes de variació interanual del mes d'octubre, a Catalunya s'enlairen fins arribar al 3,8%, 9 dècimes més que la taxa interanual del mes de setembre i dues dècimes per sobre de l'Estat espanyol. Per províncies, Girona presenta la taxa interanual més alta, un 3,9%. Els grups responsables d'aquest augment han estat els següents:

§ L'alimentació, com a conseqüència dels forts augments dels preus d'alguns aliments, com la llet i cereals.

§ L'habitatge, que augmenta un 4,2% respecte a l'octubre de l'any passat i evidencia l'alt i continu ritme de creixement de les despeses de la llar. La UGT de Catalunya recorda i denuncia que el percentatge de renda familiar que es dedica a l'habitatge arriba ja al 45%, segons darreres dades del Banc d'Espanya.

§ El transport, com a conseqüència directa del fort augment del preu del cru, presenta una taxa de variació interanual del 5%. Recordem que el preu del barril de Brent ha augmentat en tan sols un mes un 14,5%.

§ La taxa de variació interanual del grup de productes relacionats amb l'ensenyament és del 7,2%, davant del 4,5% estatal. Aquest diferencial evidencia l'estructura del nostre sistema educatiu, on té un gran pes l'ensenyament privat i concertat, que suposa majors esforços de pagament per a les famílies catalanes.

L'IPC del mileurista

Les despeses en alimentació, habitatge, transport i ensenyament suposen el 70% en el cistell de la compra de les famílies mileuristes o de rendes baixes, segons la Encuesta Contínua de Presupuestos Familiares del Instituto Nacional de Estadística. Per tant, els augments dels preus d'aquests grups de productes suposen un esforç major a les seves butxaques.

Així ho demostra el càlcul de la UGT de Catalunya sobre l'IPC per als treballadors i les treballadores amb sous mileuristes, que el mes d'octubre arriba a una taxa de variació interanual del 4%, el doble dels objectius de l'autoritat econòmica europea d'assolir el 2%.

La UGT de Catalunya alerta sobre la pujada dels preus d'alguns aliments com la llet o els cereals i el continu augment del preu del cru. Aquests augments dificulten encara més la minsa capacitat d'estalvi de les famílies mileuristes. El 45,4% de les famílies es declara amb dificultats per arribar a final de mes i les fallides econòmiques familiars s'han triplicat en una any.

El nostre sindicat demana que l'Administració controli els marges sobre els preus en la cadena de distribució dels productes, per evitar aprofitaments per part dels intermediaris en el procés de distribució.

D'altra banda, la UGT de Catalunya alerta de les conseqüències que un descens en la demanda, derivat dels preus creixents i baixos salaris, pot tenir sobre l'economia catalana, que ja mostra evidències d'afebliment. Catalunya no es pot permetre un afebliment de la capacitat de compra de la seva població si vol mantenir el ritme de creixement econòmic i ocupació.

Per tant, la UGT de Catalunya denuncia un cop més la pèrdua de capacitat adquisitiva dels treballadors i treballadores del nostre país, especialment d'aquell conjunt de població que, amb rendes baixes, ha de suportar uns augments relatius en el cost de la vida molt superiors als de les rendes més altes. I recordem que a Catalunya són més de 1.200.000 els treballadors i les treballadores que cobren sous per sota dels 1.000 euros. Per això, el nostre sindicat s'ha compromès a no acceptar salaris submileuristes en els convenis col·lectius que negociï.

D'altra banda continuem defensant les clàusules de revisió salarial i l'IPC català a tots els convenis com un instrument efectiu per corregir la pèrdua de poder adquisitiu dels treballadores i les treballadores amb la pujada constant dels preus.



Concentració dels treballadors de Draka Cables (Santa Perpètua)

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 11:59

Els treballadors i les treballadores de l'empresa Draka Cables -fabricant de cables per a sectors tan diversos com les instal·lacions residencials i industrials, les telecomunicacions i la indústria- es concentraran demà davant la fàbrica de Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental) per exigir a l'empresa que apliqui correctament els augments salarials previstos pel Conveni del Metall de Barcelona.

Els representants de la UGT de Catalunya a la fàbrica, on hi treballen 290 empleats, denuncien que l'empresa realitza una lliure interpretació d'aquest Conveni i que aquest augment s'absorbeix dels complements (és a dir, es resta la quantitat dels complements per després sumar-se-la al salari base). Aquesta pràctica afecta els treballadors i les treballadores que s'han incorporat a Draka Cables a partir de l'any 2003.

La UGT de Catalunya denuncia la doble escala salarial que aquesta pràctica fraudulenta genera, que suposa que treballadors amb una mateixa categoria percebin salaris diferents, amb una diferència que en alguns casos, arriba als 300 euros.

Per aquesta raó, els treballadors es concentraran demà, dimecres 14 de novembre, i el divendres, 16 de novembre, davant les portes de la fàbrica al Polígon Can Vinyalet de Santa Perpètua, i faran aturades de 3 hores per torn (matí, de 10 a 13 h.; tarda, de 15 a 18 h.; i nit, de 23 a 2 h.) per denunciar la situació.

CONCENTRACIONS TREBALLADORS DRAKA CABLES
DIES:
14 i 16 de novembre de 2007.
HORA: Torn de matí, de 10 a 13 h.; torn de tarda, de 15 a 18 h.; i torn de nit, de 23 a 2 h.
LLOC: Davant fàbrica Draka Cables - Can Vinyalets, 2 - Polígon Can Vinyalets - Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental).



Inauguració de l'exposició fotogràfica d'immigració a Salt

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 11:53

En el marc del III Congrés de la Immigració a Catalunya, que l'AMIC - UGT de Catalunya celebra els propers dies 17 i 18 a Salt

En el marc del III Congrés de la Immigració a Catalunya que l'AMIC - UGT de Catalunya organitza el proper cap de setmana a Salt (Girona), demà dimecres, 14 de novembre, s'inaugura l'exposició fotogràfica "Dos continents, dues famílies, un lloc per viure". La inauguració tindrà lloc a les 20.30 hores a la Biblioteca de la Factoria Cultural Coma Cros i comptarà amb les intervencions de Iolanda Pineda, alcaldessa de Salt, i Raquel Gil, president d'AMIC - UGT de Catalunya.

La mostra fotogràfica es podrà visitar fins al 21 de novembre en el següent horari: dilluns, dimecres i divendres, de 10 a 13.30 i de 16 a 20.30 hores; dimarts i dijous, de 16 a 20.30 hores, i dissabte, de 10 a 13.30 hores.

L'autor de la mostra, Raimon Moreno, explica així el sentit de les seves fotografies:

"Dos continents, dues famílies, una d'Amèrica i una altra d'Àfrica, un sol lloc per viure, Catalunya vol ser una mostra fotogràfica que, a mode d'exemple, ens deixi veure la realitat de la normalitat que suposa viure a Catalunya, indiferentment si has nascut al Marroc o a l'Argentina o a Barcelona o a qualsevol altra població espanyola. És dins d'aquesta normalitat, que la meva mirada fotogràfica ha vist persones amb les seves inquietuds, esperances, ganes de viure, participant a nivell social en entitats i activitats al carrer, portant els seus fills a les escoles, comprant als mercats, gaudint de les tradicions, en resum, participant de tot com qualsevol ciutadà".

Us adjuntem una fotografia de la mostra.

Inauguració mostra fotogràfica "Dos continents, dues famílies, un lloc per viure"

DIA: 14 de novembre de 2007
HORA: 20.30 hores
LLOC: Biblioteca de la Factoria Cultural Coma Cros (c. de Sant Antoni, 1, Salt - Girona)

INTERVINDRAN: Iolanda Pineda, alcaldessa de Salt, i Raquel Gil, presidenta d'AMIC-UGT de Catalunya.

/blog/comunicacio_ugt/archives/2007/11/14/fotoamic.jpg



Powered by LifeType