Parlem clar
燘loc de la secret脿ria general de la UGT de Lleida Xarxa sindical

21 Mai, 2007

Ajuntaments i ocupaci贸 de qualitat

El proper diumenge dia 27 de maig es celebraran eleccions municipals. Primer de tot des de la UGT de les Terres de Lleida desitgem que hi hagi una alta participaci贸 per demostrar aix铆 que els lleidatans i lleidatanes creiem molt en la important funci贸 que fan els Ajuntaments en la nostra societat.


Com a secret脿ria general de la UGT a les Terres de Lleida tamb茅 m鈥檃gradaria que aquests comicis permetin que un gran nombre de dones assumeixin responsabilitats en els seus consistoris, a poder ser que hi hagi for莽a alcaldesses i regidores, perqu猫 aix貌 voldr脿 dir que caminem correctament cap una igualtat real entre homes i dones.

I si em permeteu tamb茅 voldria fer una s猫rie de peticions als futurs alcaldes i alcaldesses de la nostra demarcaci贸 ja que en les seves mans estan moltes decisions per aconseguir que hi hagi una ocupaci贸 de qualitat.

En primer lloc i seguint la campanya endegada pel nostre sindicat 鈥淧osa鈥檛 a 1.000 euros. Cap conveni per sota鈥, la nostra organitzaci贸 voldria que des de tots i cadascun dels Ajuntaments de les nostres comarques es garantissin salaris dignes per a tots els treballadors i treballadores que depenen de manera directa d鈥檃questa administraci贸 o b茅 que treballen eventualment a trav茅s d鈥檈mpreses contractistes. Per tant, emplacem a tots els ens locals a no subcontractar empreses que paguin menys de 1.000 euros bruts mensuals als seus treballadors/res. La UGT ent茅n que la dignitat salarial no pot estar mai per sota d鈥檃questa quantitat.

L鈥橝juntament de Lleida en aquest sentit ha estat pioner i fa pocs dies va anunciar que a partir d鈥檜n acord amb els representants sindicals s鈥檃pujaria el sou a nombrosos treballadors/res, precisament els que cobraven menys, per permetre que cap empleat d鈥檃quest consistori percebi menys de 1.000 euros al mes. I 茅s que aquest ha de ser el cam铆.

Una altra petici贸 que fem a les persones que passaran a dirigir el nostres consistoris 茅s que des de cadascun dels ens locals s鈥檃pliquin mesures per afavorir la aplicaci贸 de la Reforma Laboral aprovada a mitjans de l鈥檃ny passat pel Govern espanyol, els sindicats i la patronal.

La UGT considera que des de les Administracions, en aquest cas els ens locals, i des de cadascun dels seus 脿mbits i actuacions han de tenir com a objectiu reduir dr脿sticament la contractaci贸 temporal. Per exemple, proposem als consistoris que condicionin l鈥檃djudicaci贸 de serveis al compliment d鈥檜ns principis m铆nims d鈥檈stabilitat laboral per part de l鈥檈mpresa contractista. Aix铆, seria recomanable que no s鈥檃djudiquessin serveis a a empreses que superessin el 20% de treballadors temporals en plantilla i que tinguessin com pr脿ctica habitual encadenar als seus treballadors/res m茅s de dos contractes temporals successius. Tamb茅 els consistoris dins dels seus organigrames han de potenciar la contractaci贸 indefinida.

D鈥檃questa manera, s鈥檈st脿 afavorint que els contractes laborals de car脿cter indefinit siguin la norma i que els temporals perdin cada vegada m茅s major pes.

I 茅s que entre tots plegats hem d鈥檃conseguir canviar el xip i entrar en la cultura de l鈥檈stabilitat i del treball indefinit, perqu猫 aquest 茅s el de qualitat.

Un tercer requeriment que des de la UGT fem a les futures corporacions locals 茅s que no es contracti cap servei de l鈥橝dministraci贸 amb empreses de serveis integrals, i tamb茅 els hi exigim que facin contractacions responsables. Us explico. Per exemple, reclamant a les empreses contractistes que garanteixin la paritat de g猫nere en la seva pol铆tica de contractacions, fent una reserva del 20% dels llocs de treball per a treballadors/es majors de 45 anys i, com a m铆nim, del 10% per a treballadors/res de diversitat funcional.

Per貌 aqu铆 no acaben els nostres requeriments. Tamb茅 volem que es garanteixi sempre la publicitat dels concursos p煤blics que tinguin per objecte adjudicar a empreses privades determinats serveis de l鈥橝dministraci贸 i que es prevegi la participaci贸 de la representaci贸 legal dels treballadors en els processos de selecci贸 de l鈥檈mpresa adjudicat脿ria. D鈥檃questa manera, un cop feta l鈥檃djudicaci贸, els representants dels treballadors de l鈥檃dministraci贸 afectada podran aportar informaci贸 sobre els seus drets laborals als treballadors de l鈥檈mpresa contractista, tot facilitant-los mitjans per a escollir els seus representants legals (en cas que no en tinguin) i establint una acci贸 sindical unit脿ria orientada a igualar-ne els drets.

Com veieu els consistoris podem fer moltes coses a favor de l鈥檕cupaci贸 de qualitat. Una altra mesura que proposem 茅s que s鈥檈xcloguin de la possibilitat de contractar amb l鈥橝dministraci贸 a aquelles empreses que hagin estat sancionades amb car脿cter ferm per haver incomplert alguna de les seves obligacions legals en relaci贸 a la seguretat i salut en el treball, l鈥櫭簊 de la contractaci贸 temporal, la integraci贸 laboral de les persones amb diversitat funcional, les disposicions en mat猫ria de seguretat social, l鈥檈xercici de la llibertat sindical, entre altres infraccions.

Els requeriments fets anteriorment s贸n de l鈥櫭爉bit laboral, per貌 des de la UGT de les Terres de Lleida tamb茅 els hi demanen a les properes corporacions municipals que facilitin la implantaci贸 de noves empreses en els seus municipis per crear ocupaci贸, que impulsin la construcci贸 de pisos de protecci贸 oficial, principalment pel jovent, que apliquin actuacions per aconseguir la integraci贸 dels immigrants, que potenci茂n la conciliaci贸 de la vida laboral i familiar dels seus treballadors i treballadores, l鈥檃cc茅s als pol铆gons industrials amb transport p煤blic, i que es lluiti amb totes les forces per acabar amb la sinistralitat laboral. El llistat podria continuar, per貌 creiem que aquestes s贸n potser les mesures m茅s urgents.

Des de la UGT esperem que aquestes recomanacions siguin tingudes en compte en els propers mesos. Nosaltres, entre altres coses perqu猫 茅s la nostra funci贸, estarem a l鈥檃guait, perqu猫 tots plegats ens hi juguem massa.


1226 lectures
comentaris
Afegeix comentari













BoldItalicLink