Parlem clar
 Bloc de la secretĂ ria general de la UGT de Lleida Xarxa sindical

3 Jul, 2007

UGT celebra 30 anys de lluita a Lleida

El passat dia 15 de juny vàrem celebrar a Golmés, a la comarca del Pla d’Urgell, un emotiu homenatge a les dones i homes de les comarques de Lleida que porten afiliats a la UGT des de fa 30 anys, és a dir, des de l’any 1977, reconeixent així tots aquests anys de lluita i militància
democrĂ tica.

L’acte va consistir en una tranquil·la vetllada i amb un fort component sentimental en el que van participar un centenar de persones i va comptar amb la presència del nostre secretari general, en Pepe Àlvarez, que en el seu parlament va destacar que el sindicalisme ha contribuït en bona part a aconseguir una societat més justa i que la gent pugui viure amb millors condicions.

En Pepe no va dubtar en afirmar que més enllà del conflicte a què s’associa el sindicat, aquest ha sigut el gran instrument de transformació de la societat en els darrers anys i té tota la raó.

La trobada del passat dia 15 va ser sens dubte un acte d’agraïment a la gent que, de diferent manera, ha contribuït a què la UGT sigui el que és avui, sense oblidar que la nostra organització té 120 anys d’història.

“Llavors no teníem sistema educatiu universal, les seus de UGT feien de cases d’alfabetització, no teníem sistema sanitari ni de Seguretat Social”, va recordar en Pepe, que va emplaçar a continuar defensant els objectius de fa 120 anys com la llibertat, la educació i la sanitat, si bé ara afegint reptes nous com els 1.000 euros de sou com a mínim pels joves i les dones i la lluita de l’autogovern.

Els homenatjats, un total de 61 treballadors i treballadores de la demarcació de Lleida, van rebre de mans d’en Pepe Àlvarez i de jo com a secretària general de la UGT de les Terres de Lleida, acompanyats dels responsables de les diferents Federacions, una litografia en record d’aquesta data, que precisament va coincidir amb la celebració dels 30 anys de les primeres eleccions democràtiques a l’Estat espanyol després de la dictadura.

Abans de començar l’acte de Golmés, la UGT va retre un altre homenatge amb força component emotiu. Ens van desplaçar a la població d’Agramunt, a la Ribera del Sió, on viu actualment en una residència d’avis en Joan Mujal i Roig, que en l’actualitat té 93 anys. En Joan estava convidat a l’acte de Golmés però donada la seva avançada edat i la seva salut fràgil, des del sindicat van decidir anar-lo nosaltres a veure i entregar-li la litografia que es mereix amb escreix. Va ser una trobada molt intensa on tant el Pepe, com altres companys i jo mateixa vam viure d’una manera especial. En Joan, ple d’il.lusió, encara ens va cantar l’himne de la Internacional. De camí cap al sopar anavem plens d’optimisme i de força després d’haver estat amb el Joan.

Va ser el primer secretari general de la UGT a Lleida, va començar a militar al nostre sindicat des de la clandestinitat des de principis dels anys setenta. Va néixer a Barcelona però es va traslladar a Lleida l’any 1948 per motius laborals i va ser chef de cuina del restaurant Condes de Urgell de la ciutat de Lleida.

En una entrevista aquella mateixa tarda, en Joan va explicar als periodistes que els seus primers anys de militància a la UGT eren de reunions de forma clandestina, perquè qualsevol partit o organització que fos independent era perseguida en aquell temps. També va recordar que els objectius que es perseguien aleshores des del sindicat era bàsicament la llibertat de les persones. De fet, va dir, la llibertat és la cosa més important que hi ha “i llavors no n’hi havia”. I va afegir que “treballàvem molt aquells dies i ho fèiem amb l’energia que dóna el convenciment que fas el bé”.

Tot plegat va ser una jornada entranyable per a la UGT, on vam poder agrair a un bon grapat de persones el seu compromĂ­s viu i actiu envers a la nostra organitzaciĂł.

Moltes gràcies companys i companyes per la vostra implicació. De tot cor, moltes gràcies. A Maria Luisa Alvarado, Maria Rosa Alloza, Joan Biosca, Marisol Boya, Francesc Caballero, Maria Assumpció Cabero, Julián Carrión, Gloria Coral, Maria Carmen Díez, José Manuel Ezquerra, Amalia Franch, José García, Estrella González, Maria Teresa González, Miquel Gutiérrez, Àngel Ibaceta, Manel Llamas, Salvador Mayora, Domingo Miguel, Josep Maria Miquel, Teo Nieto, Marcel Pach, Rafael Pont, Victoria Prieto, Josep Pujol, Edelmiro Quella, Miquel Quilez, José Luis Raposo, Soledad Rovira, Bernardo Royo, Felix Siso, Joaquim Solani, Miguel Valladolid, José Luis Vela, Juan Vila, Josep Joan Berenguer, José Brugulat, Àngel Cantos, Victor del Olmo, Josep Díaz, Antonio Fenosa, José Antonio García, Antonio J.Gil, Ramon Gómez, José Guardiola, Enrique Huguet, Javier Ibáñez, José Luis Juanes, José Mazuque, Joan Mujal, José Palma, José Bernardo Pàmies, Hermenegildo Pons, Maria Concepció Puente, Joaquim Puig, Mercè Ribes, Antonio Sánchez, José Sentañes, Maria Mercedes Sentís, Jaume Simon y Maria Dolores Vallverdú.

Esperem continuar comptant amb vosaltres per millorar la Unió General de Treballadors i perquè sigui el referent dels treballadors i treballadores i en la societat.



1218 lectures