Parlem clar
 Bloc de la secretĂ ria general de la UGT de Lleida Xarxa sindical

21 Gen, 2009

Enlairar-nos cap a un nou temps

Els sindicats feia temps que estaven avisant i ningú ens escoltava. Vam començar l’any 2008 eufòrics, amb anuncis espectaculars de la venda d’habitatges, amb hipoteques com si fossin gangues a les que ningú es pogués resistir, amb treball estable i una economia activa, però això sí amb els salaris força baixos pel nivell de vida que tenim a la societat.


Vam acabar l’any totalment diferent. A partir de l’estiu va iniciar-se la caiguda lliure del sector de la construcció i es va començar a sentir el perill de perdre llocs de treball en aquest sector i d’altres.

En aquests moments continuem amb una psicosis mediĂ tica que fa que pateixin la crisi fins i tot els que no els hi afecta ja que tenen un lloc de treball estable i amb moltes garanties.

Les dades referents a destrucció d’ocupació durant el 2008 han estat molt preocupants i dramàtiques. L’any es va iniciar amb 10.010 aturats a les comarques de Lleida mentre que en finalitzar-lo es va arribar a la xifra 18.590, és a dir, gairebé es va doblar el nombre de desocupats.

També cal dir que moltes persones mantenen el seu lloc de treball, però això sí amb uns sous molts baixos que no permeten portar una vida digna. Per tant, la situació en la que ens trobem és força greu.

A principis d’aquest any el Govern fa fer públic l’Índex de Preus al Consum (IPC) de 2008 i que s’ha situat en el 1,4%. Els sindicats en les negociacions de convenis col·lectius ens guiaven per l’IPC, però s’ha arribat a una situació que ja no pot ser el referent ja que sempre tenen les de perdre els treballadors.

Davant d’aquest escenari de crisi, des de la UGT demanem un pla de rescat de la indústria catalana, que generi projectes estratègics sectorials que ajudin a curt termini a aturar la destrucció d’ocupació i que a mig termini permetin el canvi del model productiu.

També és necessari facilitar l’entrada de capital a les empreses a partir de crèdits per a què puguin fer la seva planificació industrial garantint el manteniment i la creació d’ocupació.

I no permetrem que aquesta situació coyuntural econòmica i financera comporti l’abaratiment de l’acomiadament i una congelació salarial generalitzada.

Nosaltres com a sindicat continuem també amb el dia a dia i amb nous projectes per fer cada cop més potent i consolidada la nostra organització. Aquest any hem activat a les Terres de Lleida la Xarxa d’Atenció al Treballadors (XAT), que és un servei orientat a aconseguir la màxima satisfacció de les persones que s’adrecen al sindicat sol·licitant informació i assessorament ja sigui presencial, telefònica (902.10.00.58) o telemàticament durant tots els dies laborables de l’any.

També hem activat enguany la nova i redissenyada pàgina web de la UGT de les Terres de Lleida, que incorpora com una de les principals novetats el Canal audiovisual UGT, que emet imatges en directe o bé vídeos enregistrats amb continguts d’interès per la classe treballadora.

Durant aquest any també es continuarà treballant en la campanya de sensibilització iniciada l’any passat per conciliar millor la vida laboral i personal. La campanya porta per lema “A les 6, a casa” i persegueix crear consciència de la necessitat d’una millor distribució dels horaris de treball.

Aquest 2009 també seguirem amb les Tertúlies “Pensant Junts”, on convidem persones de diferents àmbits de la societat lleidatana per tractar i debatre temes d’interès.

Tornant al tema de la crisi, malgrat la preocupant situació, voldria donar un missatge d’optimisme perquè així el sento.

Cregueu-me la crisi financera i econòmica passarà i no ens hem de portar per la psicosis de què s’acaba el món. Hem de treballar plegats per formar-nos en els projectes nous que ens aportarà aquest any a les nostres Terres com per exemple la posada en marxa de l’esperat aeroport de Lleida-Alguaire o també el nou flamant Palau de Congressos de la ciutat de Lleida, entre altres projectes.

Som conscients de què aquesta crisi farà perdre molts llocs de treball però el més important és creure en nosaltres, de què s’ha de tirar endavant i de què el motor econòmic s’ha de tornar a engegar de valent. I a l’igual que va dir el nou president dels Estats Units, Barak Obama, durant la seva campanya: Sí, podem!. Junts superarem la crisi i ens enlairarem cap a un nou temps.


810 lectures
comentaris
Afegeix comentari













BoldItalicLink