Parlem clar
 Bloc de la secretĂ ria general de la UGT de Lleida Xarxa sindical

3 Ago, 2009

Sempre plou sobre mullat

El món de la pagesia va lligat a les Terres de Lleida i, per tant, tot el que afecta a aquest sector té grans conseqüències sobre la nostra societat. Aquest dissabte una terrible tormenta d’estiu va destrossar la meitat de la nostra collita de fruita, amb fortes pèrdues econòmiques pels nostres pagesos i amb un fort cop per les necessitats de treball al camp, que ara han disminuit molt significativament.


La pagesia i la feina al camp de sempre ha estat malauradament a mans de la climatologia i la tormenta de dissabte ha tirat pel terra, i mai millor dit, les esperances de molts treballadors de fer front a la crisi econòmica que vivim amb una feina, encara que sigui temporal, recollint fruita. La veritat és que desastres com aquests no ajuden a res i contribuixen a complicar més la situació, ja delicada de per si.

Des de UGT Terres de Lleida reclamem en aquests moments agilitat i celeritat als pèrits de les assegurances per avaluar els danys a les finques agrícoles per així no aturar en sec el treball al camp i també demanem a les diferents Administracions que es coordini una acció per a què no arribin més treballadors a les nostres terres buscant feina a la campanya, ja que amb la pèrdua de collita ja no hi ha necessitat de mà d’obra.

Quan arriba l´estiu tots són molts interrogants i preocupacions de com s’afrontarà la campanya, si serà conflictiva, si es podrà donar resposta a les diverses necessitats i, per tant, estem a l´expectativa de com actuar.

Aquest any més que mai hem estat i estem amb molta sensibilitat ja que és un any més especial i complicat amb la crisi que patim.

La pagesia és un sector que de sempre ha estat a mans de la climatologia, de la que ningú hi pot fer res. Tot i haver les assegurances del camp i que és una eina molt important que abans no es tenia, també és veritat que val més no tenir que recórrer i collir la fruita amb normalitat que és el que es vol .

Un any on la collita ja era més minsa i ara sols ha faltat el temporal del dissabte, que va ser de tal magnitut que hi ha plantacions que van quedar amb els arbres totalment aplanats o fins i tot arrancats, la qual cosa suposarà que s’haurà de tornar a plantar, amb la pèrdua de la conseqüent producció.

El panorama és difícil i complicat, primer per la pèrdua econòmica que suposarà per uns pagesos que tot l´any esperen la collita, una collita treballada amb antelació amb tractaments i amb gran inversions econòmiques i de treball.

I per altra banda una pèrdua important de llocs de treball de persones que tenien l´esperança en una feina encara que fós temporal i que també perjudicarà als treballadors de les càmeres de fruita durant la resta de l´any.

Davant d’aquesta situació, en aquests moments el més inmediat és la visita urgent dels perits a les plantacions sense cap retard i, si cal, ampliant plantilla per donarli agilitat i avaluar els danys causats a cada una d’elles. Encara que el pagès pot recollir collita deixant un percentatge, també és veritat que es prefereix que es miri aviat l’afectació perquè de vegades quan s’ha de pagar sempre es poden buscar raons si no és davant de la realitat. Així es podria reactivar el treball, ja que sigui com sigui el canal de via a seguir és que la fruita s’ha de collir o plegar.

L ´agilitat és primordial perquè es pot veure mes agreujada la situació dels treballadors temporers buscant alternatives pels carres dels pobles o ciutats.

Des de UGT Terres de Lleida ens hem posat en contacte amb companys nostres d’Aragó per veure la situació que tenen allí i ens diuen que la mateixa o similar que nosaltres aquí . Les altres comunitats de l’Estat han de veure que la situació a les Terres de Lleida és complicada i des de les Administracions, que hem consta que estan preocupats, han de fer el que calgui per coordinar la no arribada de més personal ja que amb la tormenta de dissabte i la conseqüent gran pèrdua de collita, les necessitats de mà d’obra ja no hi són.

Hi ha la dita que sempre plou sobre mullat, doncs si aquest any ja sortia bastant bé donada la situació que tenim ara sols ha faltat aquest enrenou perquè la campanya es compliqués.

Esperem que es reaccioni ràpid pel bé de tots. Jo, que vinc d’una família pagesa, recordo que quan era petita i arribava l´estiu si el dia feia preveure tormenta els meus pares sempre tenien la mirada cap al cel amb la por al cos doncs depeniem de la supervivència de tot l´any i, per tant, he viscut aquestes situacions . Cal ajudes pel sector i cal ajudes i millores pels treballadors del mateix , sempre he dit que volem que als empresaris els hi vagin bé les coses i facin diners perquè així també els hi podem demanar millores de diferents àmbits pels treballadors.

A UGT també volem que li vagi bé a l’empresari del camp, encara que algú ens digui que som massa proteccionistes dels treballadors d’aquest àmbit, ja que si no defensem nosaltres des del sindicat a la mà d’obra no sé qui els defensarà.

Però el que volem és un benestar per a tothom encara que ja sabem que és difícil, que mai més ben dit, que plogui al gust de tothom.


818 lectures
comentaris
Afegeix comentari













BoldItalicLink