Parlem clar
 Bloc de la secretĂ ria general de la UGT de Lleida Xarxa sindical

2 Jun, 2009

Sortirem reforçats d'aquesta crisi

La Seu d’Urgell acull els dies 4 i 5 de juny la XX Trobada empresarial al Pirineu. Enguany porta per lema “Superem les dificultats, reinventem el futur”, crida que compartim plenament des de la UGT de les Terres de Lleida.

Des de fa mesos ens trobem en una situació econòmica molt dura, amb un molt alt índex d’atur i amb una crisi del consum preocupant.


Davant d’això, no ens podem creuar de braços i hem de plantar cara a aquesta crisi, de la que estem convençuts que en sortirem reforçats i amb un necessari canvi de model productiu, que des de fa tants anys urgíem a dur a terme i del que esperem en surti potenciat el sector industrial.

A la adversitat econòmica que tenim en aquests moments li hem de plantar cara tota la societat en conjunt, perquè solament així es superaran les dificultats i anirem cap a un nou horitzó.

La recessió econòmica la tenim aquí i des del nostre sindicat estarem atents a què no es trepitgi cap dret als treballadors i treballadores. Continuarem exigint que cap salari estigui per sota dels 1.000 euros, ja que a partir d’aquesta quantitat comencem a parlar de dignitat, tampoc acceptarem cap proposta de congelació salarial, ni per als empleats públics ni a l’empresa privada, donat que restar poder adquisitiu a la classe treballadora, que som la pràctica totalitat de la població, encara empitjoraria més la situació frenant l’activitat econòmica.

Vull insistir en el tema dels sous, congelar-los no ajudaria per a res a reactivar l’economia ja que la demarcació de Lleida en som un clar exemple. Tenim els salaris més baixos de Catalunya i a la vegada és on més ocupació s’està destruint. Per tant, des de UGT de les Terres de Lleida no volem ni sentir a parlar de congelar sous a la classe treballadora. El que s’ha de fer i de forma urgent és incrementar-los per a què la gent tingui un millor nivell de vida.

Pel que fa als directius de les grans empreses, potser sí que se’ls hi hauria de congelar el sou, ja que els rendiments que tenen en una situació com l’actual són autènticament “escandalosos”. No és ètic demanar que es congeli el salari a una persona que percep al mes solament 1.000 euros i en canvi un directiu cobri cada mensualitat xifres astronòmiques i en cap moment es plantegi de reduir-lo per solidaritat per a la resta de la gent.

Des de UGT tampoc acceptarem cap insinuació de reforma laboral amb pretextes de crear ocupació. Els nous contractes que ha plantejat alguna patronal amb acomiadaments a la americana ens hi oposarem amb fermesa i en definitiva continuarem exigint treball i més treball digne, ja que entenem que d’una altra manera no evoluciona la societat.

No cal dur a terme en aquests moments cap reforma laboral per crear ocupació. Per exemple, es poden crear nous llocs de treball en l’àmbit de la formació, l’atenció a les persones dependents, en realització d’obra pública seguint les receptes keynesianes i construcció de pisos de protecció oficial, entre d’altres jaciments d’ocupació. I en cap moment s’ha d’anar a abaratir l’acomiadament.

Des de UGT entenem també que per plantar cara a la crisi necessitem amb urgència el finançament que ens atorga l’Estatut d’Autonomia de Catalunya. Perquè aquest Estatut és renda garantida per als aturats, són noves escoles, són nous hospitals, són beques per als estudiants i un llarg enumerat de prestacions per als ciutadans i ciutadanes.

Aquest Estatut, que tant complicada ens han posat la seva legĂ­tima aplicaciĂł, Ă©s un acord just i solament amb ell podrem els catalans i catalanes donar vida a les nostres demandes socials.

Per a què torni a rutllar l’economia cal que el diner torni a córrer. Els milions d’euros que l’Estat ha donat als bancs i caixes cal que arribin als ciutadans i a les empreses a partir de crèdits, perquè avui per avui cada cop es donen menys préstecs i es demanen més avals.

Durant la Trobada empresarial al Pirineu es parlarà de superació amb èxit de situacions límit i la importància de l’optimisme; de com es poden aprofitar les oportunitats d’una crisi i com renéixer amb més empenta; de les perspectives econòmiques i el calendari de la sortida de la crisi i de com s’està vivint la fi del capitalisme i propostes de reforma des del cor del sistema.

Esperem que d’aquesta Trobada en surtin reflexions i fulls de ruta a seguir en els propers mesos amb l’objectiu clar de sortir quan abans d’aquesta crisi. Els agents socials, empresaris i sindicats, tenim el deure amb la societat de col·laborar al màxim per tornar a reemprendre el vol.


641 lectures
comentaris
Afegeix comentari













BoldItalicLink