Parlem clar
 Bloc de la secretària general de la UGT de Lleida Xarxa sindical

30 Abr, 2009

Cal protegir la salut en el treball

Enguany celebrem el Dia Internacional per la Salut en el Treball en un context de crisi global. Des de UGT reclamen ara més que mai la necessitat de què hi hagi treball per a tothom i que aquest garanteixi la salut dels treballadors i treballadores. Per això malgrat la situació econòmica tan delicada i difícil que hi ha en aquests moments des del nostre sindicat no deixarem de reclamar als empresaris i a l’Administració mesures per fer més i més prevenció ja que els accidents laborals han de deixar d’existir.

A les comarques de Lleida els accidents laborals s’han reduït en el darrer any. Això és bona notícia però encara n’hi ha massa, i per tant, cal treballar en aquest sentit fent més inversions per part dels empresaris i amb més vigilància, sensibilització, control i sanció, si s’escau, per part de l’Administració.


Segons dades del Departament de Treball, l’any 2008 van morir en accident laboral 13 treballadors a la nostra demarcació, 104 van resultar ferits greus i hi va haver 7.714 ferits lleus. L’any 2007 els treballadors morts en accident laboral van ser 15, hi va haver 136 ferits greus i 8.577 de lleus.

Les xifres posen de manifest que els sinistres laborals han disminuit a la nostra demarcació si bé ens neguem a acceptar que hi hagi encara accidents que fereixen als treballadors/res i que en alguns casos fins i tot es perd la vida.

Les estadístiques de Treball també posen de manifest l’elevat nombre d’accidents laborals que hi ha in itinere, és a dir, anant o venint de la feina. Per això, es aconsellable que sempre que es pugui s’utilitzi el transport públic ja que és més econòmic i segur. L’any 2008 a les comarques de Lleida hi va haver 628 accidents laborals in itinere, dels quals 3 van ser mortals, mentre que l’any 2007 van ser 694, 8 dels quals amb resultat de mort.

En el marc d’aquest Dia Internacional per la Salut en el Treball també hem de denunciar el gran nombre de treballadors i treballadores que pateixen malalties associades a la seva feina. Des de UGT no ens cansarem d’insistir que és un deure de l’empresari i de l’Administració garantir la salut i seguretat en el treball ja que això és un dret fonamental.

Per analitzar els efectes psicosocials del món laboral i els riscos emergents com l’estrès, el bournout i el moobing, tan vigents per desgràcia a la nostra societat, la UGT Terres de Lleida ha organitzat en el marc d’aquesta Jornada una conferència-col.loqui a la sala d’actes de la Biblioteca Pública de Lleida. Aquest dia també hem programat una acció solidària com és el fet de donar sang, un element que no es pot crear i que es necessita per salvar vides, per exemple en casos d’accidents laborals.

Un cop més des de la UGT reclamem el traspàs urgent de la Inspecció de Treball a la Generalitat per a poder ampliar així la plantilla d’inspectors i poder fer un control més estricte en matèria de seguretat i salut en el treball. Avui en dia encara hi ha solament 8 inspectors de treball per a tota la demarcació, on recordem hi ha una població ocupada de 200.000 persones.

Aquest 28 d’abril és un dia de reafirmació sindical en el nostre compromís envers la defensa i la protecció de la salut en el treball, el més preuat que tenim i el que no podem perdre.


535 lectures
comentaris
Afegeix comentari













BoldItalicLink