Parlem clar
燘loc de la secret脿ria general de la UGT de Lleida Xarxa sindical

13 Mar, 2008

Una nova organitzaci贸 del temps de treball

La directora general d鈥橧gualtat d鈥橭portunitats del Departament de Treball, Sara Berbel, va plantejar a Lleida el passat 29 de febrer en el marc d鈥檜na Jornada organitzada per UGT de les Terres de Lleida dins dels actes del Dia de la Dona Treballadora, la necessitat d鈥檌mpulsar una nova organitzaci贸 del temps de treball.


Segons Berbel, s鈥檋a d鈥檃nar cap a pol铆tiques i accions que permetin 鈥渦n nou marc horari que faciliti a l鈥檋ome i a la dona la conciliaci贸 de la vida laboral i familiar, en definitiva, un horari m茅s racional per a tothom鈥.

En aquest sentit, va aplaudir la iniciativa de UGT de Catalunya de tirar endavant la campanya que porta per lema 鈥淎 les 6 a casa鈥, que t茅 per objectiu aconseguir la racionalitzaci贸 dels horaris laborals per a qu猫 els treballadors/res puguin fer efectiva una conciliaci贸 de la seva vida laboral, familiar i personal i aix貌 es tradueixi en avantatges reals a tots els nivells.

En el marc de la Jornada tamb茅 van participar com a ponents a la taula rodona la periodista Helena Garcia Melero, que ha treballat durant quasi 16 anys a TV3 i que actualment 茅s la directora de Comunicaci贸 de 鈥淓l Peri贸dico de Catalunya鈥, i la directora de l鈥橦ospital Arnau de Vilanova de Lleida, Candela Calle.

Berbel va manifestar que la nova organitzaci贸 del temps de treball, que va recon猫ixer que topa amb 鈥渞etic猫ncies i pors鈥, implicaria per exemple canviar horaris dels serveis i de l鈥櫭爉bit de l鈥檕ci, mentre que per part de les empreses haurien d鈥檌ntroduir flexibilitat hor脿ria i apostar per exemple pel teletreball.

En l鈥櫭爉bit de l鈥檈mpresa, Berbel va indicar que solament un 38% de les empreses espanyoles apliquen mesures per a facilitar la conciliaci贸 de la vida laboral i familiar, mentre que solament un 1,5% dels convenis col.lectius inclouen clausules d鈥檌gualtat.

Altres dades que va exposar Berbel per indicar quina 茅s la situaci贸 actual 茅s per exemple que la dedicaci贸 de les dones a la llar 茅s 4 hores di脿ries superior a la que fa l鈥檋ome, mentre que un 66% dels contractes a dones s贸n a temps parcial, 鈥渓a qual cosa suposa un menor salari, uns menors drets i ens poden portar a la pobresa鈥. Segons Berbel, les dones accepten aquest tipus de contractes per poder conciliar la seva vida familiar i laboral.

La directora general tamb茅 va assenyalar que 鈥渘o per estar m茅s hores en el lloc de treball, s鈥櫭﹕ m茅s productiu. Segons Berbel, llargues jornades de treball condueixen a estr茅s, insatisfacci贸 i ansietat. En aquest sentit, va indicar que hi ha un gran augment de malalties associades a ansietat i depresi贸 per part de les dones鈥渜ue segurament 茅s deuen a insostenibles jornades de treball鈥.

Per la seva part, la periodista Helena Garcia Melero va assenyalar que avui per avui les dones treballadores i que s贸n mares 鈥渉o tenim molt complicat鈥 per a poder conciliar la vida familiar i laboral i va reclamar que s鈥檃posti per exemple pel teletreball i que es fomentin les llars d鈥檌nfants als centres de treball, va esmentar l鈥檈xemple de l鈥檈mpresa Tous, per a poder conciliar. Aix铆 mateix, va demanar pol铆tiques que des de l鈥橝dministraci贸 鈥渙bliguin鈥 a aplicar mesures, 鈥渏a no tant incentius ja que potser seria la manera d鈥檃van莽ar鈥.

La directora de l鈥橦ospital Arnau de Vilanova, Candela Calle, va defensar que es faciliti l鈥檃cc茅s de la dona al treball, que es millori la qualitat de l鈥檕cupaci贸 que tenen la majoria de dones, que s鈥檃judi a les dones directives, i que es potencii l鈥檈sperit emprenedor, aix铆 com ajudes a la conciliaci贸 de la vida familiar i laboral.

En el marc de la Jornada organitzada per UGT de les Terres de Lleida es va efectuar un homenatge a les dones que porten 25 anys afiliades al sindicat i tamb茅 es va fer un homenatge a la dona treballadora en general, que aquest any ha recaigut en la persona de Carmen Cuesta.

Carmen Cuesta, que actualment t茅 85 anys i viu a Valencia, va viure en primera persona i durant la postguerra la tragedia de l鈥檃fusellament per part del r猫gim franquista de 13 noies joves amb ideologia d鈥檈squerres, batejades com 鈥渓es 13 roses鈥 i que han inspirat la pel铆cula que porta el mateix nom.

La UGT va homenatjear a Carmen Cuesta com a s铆mbol de persona amb ideals, lluitadora i que tota la seva vida ha defensat uns millors drets i oportunitats per a tots els ciutadans i ciutadanes.


1084 lectures
comentaris
Afegeix comentari













BoldItalicLink