Parlem clar
 Bloc de la secretària general de la UGT de Lleida Xarxa sindical

5 Mar, 2009

Plans d'igualtat a les empreses, el nou repte

Enguany celebrem el Dia Internacional de la Dona Treballadora en un context de crisi econòmica a nivell mundial. Però malgrat aquesta situació gens agradable i amb alt índex d’atur que afecta tant a homes com a dones, des de UGT de les Terres de Lleida fem una crida a continuar treballant per millorar les condicions laborals dels treballadors i treballadores, especialment les de les dones, ja que continuen sent el col·lectiu més fràgil juntament amb els joves.


El nostre sindicat considera urgent que s’apliquin mesures per combatre la crisi i es creï ocupació, però també volem avançar per aconseguir una societat més justa i igualitària, per exemple a través del desenvolupament de la Llei d’Igualtat.

Aquesta llei va ser aprovada l’any 2007 i estableix que solament les empreses amb més de 250 treballadors/res estaran obligades a implantar un pla d’igualtat per evitar discriminacions home-dona a les empreses.

Des de UGT considerem que aquests plans són vitals pel desenvolupament de la societat i, per tant, defensem que també s’han d’introduir a les petites i mitjanes empreses, precisament les que predominen al teixit econòmic lleidatà.

La nostra organització recomana que aquests plans recullin i regulin, com a mínim, aquells elements i mecanismes que garanteixin la igualtat, en aspectes tan significatius com: l’accés a l’ocupació, igual remuneració per treball d’igual valor, igualtat de condicions en la promoció professional, rebre formació, la conciliació de la vida personal i laboral…, en definitiva, condicions laborals iguals per tothom.

A la demarcació de Lleida un total de 7 empreses i entitats han aconseguit recentment subvencions del Departament de Treball per tirar endavant plans d’igualtat i instaurar la figura de l’agent per a l’igualtat. Aquestes empreses pertanyen al sector agroalimentari, sanitari i de serveis, així com l’entitat ASPID (Associació de Paraplègics i Discapacitats Físics de Lleida).

Entre les empreses que s’han animat a desenvolupar plans d’igualtat és remarcable per exemple el cas de Cebafruit, una firma de Vila-sana (Pla d’Urgell) que té solament 35 treballadors/res, i que per tant, no estaria obligada per llei.

Aquesta societat es dedica a la producció, manipulació i stocatge de fruites i hortalisses. Les dones representen un 60% de la plantilla i aquest fet va portar a dur a terme una iniciativa d’aquestes característiques. Tot apunta a què és la primera empresa hortofrutícola de Catalunya que aposta per un pla d’igualtat.

Aquesta empresa es troba en la darrera fase d’elaboració del Pla, en el que està intervenint de forma decisiva l’únic delegat sindical de la firma i que és company nostre de UGT. Ell coordina, supervisa i informa als/les treballadores i a la Gerència de totes les novetats i mesures correctores que s’apliquen.

El pla que introduirà Cebafruit té per objectius: la implicació de la Direcció en la gestió ètica i les polítiques d’igualtat, la igualtat en l’accés i la valoració dels llocs de treball, la prevenció de l’assetjament sexual i moral, la millora de les competències professionals, la conciliació de la vida personal, laboral i familiar i la comunicació i el llenguatge no sexista.

Des de UGT esperem que en els propers mesos moltes empreses del territori de Lleida segueixin el camí de Cebafruit, ja que en aquests moments de crisi econòmica, hem de lluitar més que mai per continuar endavant amb les reivindicacions cap a la igualtat, sense deixar que s’utilitzin excuses oportunistes per aprofundir més en les discriminacions ja existents.

El context econòmic advers actual no ens ha d’aturar, sinó que l’hem d’encarar com un repte. Perquè crisi també vol dir canvi, de nosaltres depèn que aquest canvi incorpori la perspectiva de gènere i ens permeti arribar a la igualtat en tots els àmbits.

I per exemple els plans d’igualtat han de ser un instrument per prevenir i eliminar les discriminacions que es produeixen en el si de les empreses.

Des de UGT també considerem necessari continuar denunciant els abusos contra les dones ja que una societat justa i responsable no pot tolerar situacions de violència de cap tipus. La nostra organització condemna tots els actes de violència contra les dones i en l’àmbit laboral cal ser contundent amb la repulsa i l’aplicació de mesures sancionadores.

Aquest 8 de març també ens ha de servir per reivindicar la necessitat d’un canvi en el model social lliure de discriminacions, directes o indirectes, en l’accés i en el manteniment d’un lloc de treball lliure de discriminacions retributives, i que per tant, garanteixi el principi d’igual retribució per a treballs d’igual valor.

Aquest nou model també ha de d’apostar per la gestió dels nous usos del temps com un dret subjectiu de la ciutadania, on el temps de treball no sigui l’element central i on es crein polítiques públiques orientades a redistribuir el temps de treball i donar valor als altres temps de la vida.

En definitiva, malgrat tots els entrebancs hem de continuar avançant cap a una societat més justa i igualitària.


819 lectures
comentaris
Afegeix comentari













BoldItalicLink