Parlem clar
 Bloc de la secretària general de la UGT de Lleida Xarxa sindical

15 Oct, 2007

Els compromisos socials de l'empresa

Cada cop parlem més de la necessitat d'integració de les persones amb limitacions tant físiques com psíquiques en les empreses i en la societat en general. Un tema que d'entrada sembla senzill però que de vegades l'hem acabat convertint en complicat.

Repassant anys passats veiem l’evolució que s’ha fet en molts aspectes i no cal dir que en el aspecte social estaven bastant deshumanitzats.

Tot seguit expressaré un sentiment, una vivència i m’agradaria no ferir cap sensibilitat, però de vegades perquè ens adonem del que tenim hem d’explicar el passat.

El món dels discapacitats abans es denominava amb altres paraules força desagradables, era un món apart, la família que vivia aquesta situació es trobava marginada, tant per anar a escola com per exemple també per costums religioses.

A l’escola sempre els tenien pels “tontos del poble†i a l’església, de vegades, en quelcom tan important com la primera comunió els hi feien fer en dies ordinaris per “no donar greix a la gentâ€. I penseu que les persones que prenien aquestes decisions es feien dir persones amb una alta educació i amb coneixements institucionals. Però, bé, ja per sort, parlem en passat.

La nostra democràcia ens ha portat moltes coses positives i l’integració és una d’elles.

En aquests moments i des de fa uns anys el fet de què en una família neixi un fill/a amb alguna discapacitat tot i que és un cop molt fort, ja que tothom volem que arribin a aquest món sans i sense cap limitació, no té perquè esfonsar a aquestes famílies ja que en aquesta societat tenim tots i totes cabuda i tenim moltes sortides perquè cadascú pugui desenvolupar les seves capacitats siguin quines siguin les limitacions.

En les diferents etapes per les que passem necessitem diversos models d’adaptació però tots són assumibles, en ensenyament i en el món laboral, per exemple. En aquest últim àmbit i des de la UGT de les Terres de Lleida hem volgut comptar a partir d’ara amb una treballadora que pateix Síndrome de Down. Des del nostre sindicat volem contribuir a l’integració social d’aquest col·lectiu, i no només amb paraules sinó amb fets, per ajudar i demostrar a la societat que tots i totes som necessaris.

La nova companya arriba després d’un conveni de col·laboració que hem signat amb l’Associació Down Lleida.

A la UGT de Catalunya som conscients de la importància d’ajudar als més desfavorits. Per això el nostre conveni fixa un 3% d’integració de les persones amb diferents capacitats, superant el 2% que estableix la Llei d’Integració Social de les persones amb discapacitat. A la UGT de Catalunya hi treballen actualment 13 persones amb diferents limitacions i a partir d’ara a la UGT de les Terres de Lleida comptarem amb la primera treballadora amb Sindrome de Down.

Respecte a l’esmentada llei, que estableix que les empreses de més de 50 treballadors han de tenir contractat un 2% de la seva plantilla amb persones amb discapacitat, des de la UGT lamentem profundament que tradicionalment hi ha hagut un baix compliment d’aquesta normativa i encara és més greu el fet de què diferents empreses han preferit de vegades pagar una petita sanció que no contractar persones amb discapacitat.

La UGT creu que aquesta situació ha de canviar, les empreses han de demostrar una major sensibilitat social en compliment dels seus compromisos de responsabilitat social i també calen més inspectors de treball per controlar que es compleix la llei en aquest sentit.

Us he de dir que el món dels discapacitats he tingut la gran sort de conèixer-lo. Us asseguro que són persones amb molt que donar i ensenyar, que val la pena d’escoltar-los i que amb ells i elles se’n aprèn molt.

Tots reclamem millores salarials, d’habitatge, sanitàries, d’educació i tantes i tantes coses, però poques vegades tenim en compte a les persones que per elles mateixes no poden reinvindicar res.

Els sindicats som els representants dels treballadors/res i com a tal hem d’apostar fort perquè siguin treballadors/res com els altres i, per tant, també a ells i elles els representem i els hem de defensar per a què accedeixin al món laboral i tinguin el lloc que es mereixen.

I amb això i assumint la diferència que hi ha entre les persones, des de la UGT volem la incorporació de tothom en termes d’igualtat. No es tracta només de cupos, de números que s’han de complir per la via legal, sinó que també hem de complir per la via de la sensibilitat.

És important no tapar-nos els ulls davant de la realitat.


599 lectures
comentaris
Afegeix comentari













BoldItalicLink