Parlem clar
 Bloc de la secretària general de la UGT de Lleida Xarxa sindical

18 Abr, 2007

Un sou per viure dignament

Aquesta setmana hem presentat a Lleida la campanya "Posa't a 1.000 euros. Cap conveni per sota", endegada pel nostre sindicat i l'Avalot, el sector de la joventut de l'organització, i que té com a objectiu aconseguir que en un futur pròxim no hi hagi cap categoria professional en cap conveni col.lectiu que tingui assignat un sou inferior als 1.000 euros bruts mensuals.

A la UGT situem en 1.000 euros el llindar de la dignitat salarial i a partir d'ara en totes les negociacions de convenis insistirem i exigirem que més enllà del tipus d'activitat professional, de la seva qualificació i del seu prestigi social, ningú pot estar per sota d'aquest mínim adquisitiu.

La UGT està convençuda de què aquesta fita es pot aconseguir amb l'ajuda de tots i totes i sempre que des de la societat i la ciutadania en general, que la majoria són classe treballadora, es doni suport incondicional a la iniciativa.

Els treballadors i treballadores volem viure dignament i a hores d'ara ningú pot rebatre que amb sous inferiors als 1.000 euros mensuals, no és viu sinó que és malviu.

A l'acte de presentació de la campanya a Lleida ens va acompanyar la secretària de Política Sindical de la UGT de Catalunya, Isabel Martínez, i el màxim responsable de l'Avalot a Catalunya, Chakir el Homrani.

La Isabel va afirmar durant la roda de premsa amb els mitjans de comunicació que l'objectiu d'aquesta iniciativa "pot sonar a utopia, però si la gent ens ajuda estem convençuts de què es pot aconseguir, encara que sabem que en alguns convenis costarà més que en altres".

La companya també va recordar que a Catalunya hi ha un total de 1.215.000 treballadors i treballadores que perceben un sou inferior als 1.000 euros. I el que està clar és que no es pot parlar d'una societat que progressa en justícia si condemnem a aquest sector de la població a l'oblit.

El Chakir va exposar que dels esmentats submileuristes, un total de 378.000 són gent jove, la qual cosa representa que un 75% d'aquest col.lectiu a Catalunya estarien en aquesta situació, que no va dubtar en qualificar de "més que preocupant".

El Chakir va afegir que "amb menys de 1.000 euros al mes és complicat portar una vida digna, per no dir impossible" i va recordar que des de l'any 2000 i fins l'actualitat, els preus de la vivenda a Catalunya han augmentat un 114%, mentre que els sous en aquest mateix període s'han incrementat solament un 13%.

La presentació de la campanya a Lleida va servir per donar a conèixer dades extretes per la UGT força preocupants de salaris a la nostra demarcació.

Així es desprèn que uns 66.000 treballadors/res de la demarcació perceben un sou de 1.000 euros o per sota d'aquesta quantitat al mes, la qual cosa representa que un 35% de la població ocupada de la província es trobaria en aquesta situació en quant a salari mensual.

Dels 66.000 treballadors/res lleidatans que serien mileuristes o submileuristes, 39.000 són dones i la resta, 27.000, són homes, la qual cosa evidencia que el col.lectiu de dones és el més afectat pels sous baixos.

Segons les dades elaborades per la UGT, dels esmentats 66.000 treballadors/res, un 63% cobren al mes per sota dels 850 euros, principalment en categories com peó, mossos i dependents/tes.

I després de tot aquest panorama encara us he dir que la demarcació de Lleida, tal i com ens temíem, és la província catalana amb els sous més baixos. Recordo també que omplir el carro de la compra, una de les despeses més habituals i obligatòries dels ciutadans i ciutadanes, costa igual a Lleida que a la resta de Catalunya, per la qual cosa no està justificat que a les nostres terres es paguin salaris més baixos que a altres llocs del Principat. Fins i tot de vegades alguns productes com un quilo de pomes és més car a Lleida que a Barcelona. En definitiva, exceptuant el preu de la vivenda, el cost de la vida a Ponent és car des de fa anys.

No creieu que val la pena lluitar per aconseguir que la campanya "Posa't a 1.000" sigui un èxit? Jo crec sincerament que sí.


279 lectures
comentaris
Afegeix comentari













BoldItalicLink