Parlem clar
 Bloc de la secretària general de la UGT de Lleida Xarxa sindical

5 Mar, 2007

El valor de ser dona

Un any més celebrem el Dia Internacional de la Dona, una jornada molt important per a totes nosaltres, on canalitzem tota la força en els actes programats i expressem el valor que té ostentar aquesta condició.

Tant de bo arribés un dia en què solament haguéssim de recordar el que va ser aquesta jornada i no tinguessim que continuar lluitant per expressar a la societat el que volem ser i on volem arribar.


En les darreres dècades, la dona ha avançat en molts àmbits i aspectes però sincerament jo encara em pregunto si realment és tant el que s'ha aconseguit perquè siguem realistes, la dona, avui en dia, continua estant en molts aspectes laborals marginada pel fet de ser mare. També encara es qüestiona la seva validesa per ocupar un càrrec de primera i he de dir que dóna la sensació de què moltes vegades ens posen a prova fins on aguantem.

En l'actualitat encara hi ha discriminació salarial. Amb una mateixa responsabilitat a la feina, hi ha empresaris que paguen sous diferents als homes que a les dones, és clar, a la dona sempre més baix.

I si amb tot això no n'hi havia prou, hi ha processos de selecció de personal que ens discriminen pel físic, com ja va denunciar la UGT l'estiu passat. Les volen primes i guapes i a poder ser que acceptin un sou ben justet per anar passant.

Per als homes els requisits o condicions per accedir a una feina continuen sent més tolerants i evidentment en el seu cas el físic pràcticament no importa.

Companyes, tot el que us estic explicant, us demostra de què ens queda molt a fer i molt camí a recórrer per poder aconseguir la igualtat.

De totes maneres, crec que no hem de lamentar-nos de la situació actual i ser conformistes, sinó al contrari hem d'explicar-ho per a què la societat agafi consciència del problema. Entre totes plegades ens hem d'ajudar i fer pinya ja que l'únic que volem és senzillament la igualtat de les persones i que no hi hagi diferència en el tracte pel fet de ser dona o home.

No m'agrada que ens tinguin per percentatges, però també és veritat que si és un camí per arribar a aconseguir el dret a l'igualtat, benvingut sigui.

Des de UGT sempre hem defensat un paper clau de la dona en la societat en tots els àmbits possibles ja que volem ser, perquè valem, perquè podem i perquè ens ho mereixem amb escreix.

La nostra importància a la societat és clara però quelcom no funciona bé quan la majoria d'atur és femení i quan la majoria de treball precari, amb contractes temporals, a temps parcial i sous baixos, se'ns reserva a nosaltres.

A la demarcació de Lleida, segons la darrera Enquesta de Població Activa (EPA), la taxa d'atur femení era del 6,46%, mentre que la dels homes era de solament un 2,87%.

La taxa d'activitat també posa de manifest la situació laboral de la dona. Si la dels homes era del 70,11%, la de les dones era d'un 46,22% amb l'agreujant de què a Lleida tenim la taxa d'activitat femenina més baixa de tota Catalunya.

Davant d'aquest panorama, UGT insisteix en què s'han de reforçar les mesures dirigides a facilitar l'accés de la dona al mercat de treball i l'augment de la qualitat de les feines que exerceix aquest col.lectiu per a permetre que les dones puguin deslligar-se del rol que els ha estat assignat durant molts anys.

Hem de continuar reclamant una política social suficient que supleixi el treball reproductiu que fins ara recau quasi en exclussiva en les dones, així com una política de conciliació de la vida personal i laboral perquè tothom té dret a conciliar.

Una llei que creiem que ens ajudarà és la Llei Orgànica per a la Igualtat Efectiva entre Homes i Dones, aprovada pel Congrés dels Diputats i que des del nostre sindicat apostem per a què tingui la seva versió pròpia per a Catalunya.

Aquesta nova norma en el aspecte laboral inclou l'ampliació a 15 dies del permís de paternitat i la flexibilització dels requisits per accedir a la prestació de maternitat, entre molts altres aspectes. També ajudarà a treballar plans d'igualtat a les empreses i ens agradaria que no només fos a les grans, sinó a totes.

Pel que fa a l'elaboració i aprovació d'una Llei catalana d'Igualtat, reivindiquem la participació dels sindicats més representatius, per a poder reconèixer legalment la figura de l'agent sindical per a la igualtat, per representar tot el col.lectiu de treballadors/res en matèria de no discriminació.

En el marc d'aquesta jornada també vull tenir un emotiu record per a totes les dones que han mort víctimes de violència de gènere, uns fets vergonyosos i intolerables que s'han d'acabar d'una vegada per totes.

Per acabar us vull dir que un dels meus desitjos és que poguem deixar als nostres fills i nets un dia 8 de març en commemoració d'un fet però amb la diferència d'ara de què no tingui que ser reivindicatiu ja que això voldrà dir que per fi ho hem aconseguit.

És la millor herència que podem deixar, una igualtat de drets i oportunitats i, en definitiva, una igualtat per a tothom.

Bon dia 8 de març, des de la UGT de les Terres de Lleida!


443 lectures
comentaris
Afegeix comentari













BoldItalicLink