Parlem clar
 Bloc de la secretĂ ria general de la UGT de Lleida Xarxa sindical

3 Mar, 2008

Orgull de ser dona

Un any més i amb motiu del Dia de la Dona Treballadora sembla que sigui adequat parlar de la situació en la qual ens trobem. Però sincerament crec que tenim que tractar aquest tema sempre que s’aborden temes relacionats amb el treball i amb la igualtat.


La dona ha treballat sempre i molt. El que ha succeït es que la seva feina, que en la majoria dels casos era tenir cura de la casa i els fills, ha estat ignorada. Fins no fa massa semblava que aquestes atribucions les teníem com a un deure i que no tenien cap importància, mentre que l’home, cadascun amb els seus respectius treballs, eren l’important.

Sortosament estem ara en un camí per canviar els papers o si més no, que tots tinguem un tracte per igual.

La situació de les dones des de la instauració de la democràcia al nostre país ha canviat tant pel que fa al marc institucional com des del punt de vista social. Per exemple, s’ha superat la manca de formació de les dones i també s’han superat barreres legals.

En aquests moments el gran desafiament està en organitzar el treball fora de casa d’homes i dones, tenint en compte les tasques domèstiques i familiars per part de tots dos. Però, la realitat actual encara mostra que hi ha grans diferències entre homes i dones en l’ús del temps, la qual cosa determina l’autonomia o la dependència que es pugui tenir. Per tant, la conciliació de la vida laboral i personal és el primer pas per avançar.

A la dona se li qüestiona molt quan entra al món laboral la seva dedicació a la família, aspecte que a l’home no l’afecta ja que avui en dia la responsabilitat de la casa, els fills i la gent gran continua recaient majoritàriament en les dones i això no ens ajuda gens.

El fet de què es dediqui més temps a treballar i que el treballador no pugui faltar físicament del seu lloc de treball no significa que la productivitat augmenti.

En plena societat del coneixement la producció té molt poca relació amb el nombre d’hores de permanència en el lloc de treball. Per això es tant important optimitzar els horaris laborals i trencar amb la antiga idea de què quan més temps treballem, més bons resultats obtindrem. Això és una equivocació.

És important apostar per aquelles empreses que reorganitzen l’horari laboral dels seus treballadors i treballadores ja que així es contribueix a què es produeixi el canvi social indispensable per a un nou model de producció que tanta falta ens fa.

La motivació dels treballadors/res fa que hi hagi un rendiment superior i que es sentin part de l’empresa com a persones i no com a números. Per això és tant important apostar pel capital humà.

Tot això ens porta amb una llarga trajectòria que com a dones hem de fer ja que la història i l’educació que hem rebut ha fet que portéssim un retard respecte als homes laboralment parlant.

Des de la UGT treballem per una igualtat però no volem ser iguals. Genèticament som diferents i estic contenta de ser dona com va dir Maria Mercè Marçal. “A l’atzar agraeixo tres dons: haver nascut dona, de classe baixa i nació oprimida”.

Avui hem de continuar treballant per la igualtat de drets, hem d’animar i incentivar amb il·lusió a què les dones no es conformin amb llocs de poca responsabilitat, si no que hem de tenir dret a decidir, dirigir, encertar i també a equivocar-nos com tothom.

A UGT hem encetat la campanya de conciliació laboral i personal que hem batejat amb el nom de “A les 6 a casa!”. Aquesta campanya, que persegueix que els horaris laborals s’acabin a les sis de la tarda, vol aconseguir un futur millor per a tots i totes.

El dia que no tinguem que celebrar el 8 de març voldrà dir que finalment s’ha aconseguit el tracte igualitari. Aquesta fita dependrà de tots.


118 lectures
comentaris
Afegeix comentari













BoldItalicLink