29.04.09

La inspecció de treball sanciona l'hipercor de meridiana amb 86.000 euros per incomplir la normativa

Post in inspecciones at 09:55 : Lectures¸ (474)


La UGT de Catalunya ha de recórrer novament a l'Administració per obligar El Corte Inglés a fer complir la llei


La Inspecció de Treball ha tornat a sancionar El Corte Inglés per incompliment de la normativa vigent en matèria de salut laboral. En aquest cas, la Inspecció de Treball ha decretat una sanció econòmica de 86.000 euros per l'incompliment de la normativa en el centre Hipercor de Meridiana (Barcelona).


Després de realitzar la corresponent visita al centre de treball, la Inspecció fa diverses constatacions i requeriments.


La Inspecció de Treball constata que la documentació lliurada als delegats de prevenció no respon a les sol·licituds de consulta i participació, i que això pot incidir sobre la seguretat i la salut dels treballadors. Per aquesta raó, requereix a l'empresa que, de forma immediata i permanent, atorgui aquesta documentació a tots els membres del Comitè d'Empresa i a tots els delegats de prevenció. Amb aquesta finalitat, la Inspecció recorda que "un adequat examen de la documentació requereix el lliurament físic de la mateixa".


Pel que fa al tema de les mercaderies al pàrquing, la Inspecció constata que existeix mobiliari emmagatzemat al costat del muntacàrregas, en la zona del soterrani 2. Tot i que l'empresa va dir, en un principi, que aquesta situació era temporal, la realitat és que s'ha convertit en una situació permanent en el temps. Per això requereix que retiri aquesta mercaderia en un termini màxim d'un mes.


Tanmateix, la Inspecció també exigeix l'empresa que valori les condicions ambientals, temperatura, humitat relativa i corrents d'aire -en un termini de 3 mesos- i queapliqui mesures correctores adequades i suficients amb l'objectiu de dotar el centre de nivells mínims d'il·luminació, en un termini màxim de 2 mesos.


La línia de caixes han centrat també bona part de les queixes a l'Administració, que constata l'incompliment empresarial davant l'existència de risc greu de lesions músculo-esquelètiques dels empleats que hi treballen. En aquest cas, la Inspecció té en consideració que el centre és reincident, i requereix a l'empresa que, en un termini de 4 mesos, adopti les mesures adequades per evitar els riscos ergonòmics per als treballadors de línies de caixa.


L'acta d'infracció també recull l'exigència immediata de disposar dels equips de protecció individual que siguin suficients al moll Pegaso d'Hipercor Meridiana.


Totes aquestes infraccions, entre d'altres, han portat la Inspecció de Treball a aixecar una acta per infracció greu en el seu grau màxim per un valor de 86.000 euros. Des de la UGT de Catalunya lamentem que l'empresa hagi malbaratat aquests diners en una sanció econòmica quan podia haver-se-la evitat si no hagués incomplert la normativa i haver-los invertit en les millores que tant necessita aquest centre.


Malauradament, aquest no és un cas aïllat en l'historial de relacions laborals que manté l'empresa El Corte Inglés. Per a la UGT de Catalunya és vergonyós que, tractant-se d'una empresa amb tant repercussió social i d'imatge com El Corte Inglés, s'hagi de recórrer sistemàticament als Jutjats perquè compleixi amb la legislació laboral