15.06.09

2 anys i 6 mesos de presó per a tres responsables de el corte inglés per DELICTE contra la seguretat dels treballadors

Post in noticias at 09:09 : Lectures¸ (633)

El jutge considera un delicte greu contra els drets dels treballadors l'amputació del fèmur d'un treballador en un accident laboral

El Jutjat penal número 1 de Granollers ha dictat una sentència que condemna a una pena de 2 anys i 6 mesos de presó tres responsables -encarregat, encarregat de seguretat i director- d'un centre d'El Corte Inglés per un delicte contra els drets dels treballadors i un delicte de lesions per imprudència greu.

Els fets van ocórrer el passat mes de desembre de 2003, quan un treballador va patir un greu accident laboral en el seu centre de treball. L'encarregat li havia encomenat la tasca d'enretirar els carros que anaven per un equip de treball mòvil. En un moment donat, mentre un treballador tractava d'enretirar un carro que havia quedat enganxat amb un altre, un altre treballador creuà la cadena en moviment amb una màquina contrapesada (toro), sense adonar-se de la presència del seu company. La cama d'aquest va quedar atrapada entre el carro que tractava de separar i la part de darrera de la màquina contrapesada. Les conseqüències d'aquest accidents varen ser fatals. La fractura comportà l'amputació del fèmur i l'ús d'un pròtesi substitutòria, amb seqüeles greus que es deriven del defecte anatòmic i estètic de l'amputació.

El Jutjat Penal número 1 de Granollers considera provat que era freqüent que els treballadors creuessin la cadena amb màquines contrapesades mentre aquesta estava en funcionament, tot i estar prohibit, i que aquests fets es feien amb el coneixement i el consentiment dels acusats. Les normes de circulació adequades per garantir la seguretat dels treballadors i les treballadores exigien que la cadena estigués aturada en el moment en què els treballadors les creuessin amb les màquines.

Segons la sentència, "les obligacions dels responsables de la seguretat dels treballadors no es limiten a establir directrius de seguretat i comunicar-les, sino que totes les persones que fan funcions de dirección tenen l'obligació d'exigir als treballadors, de manera coactiva i imperativa, el compliment exacte de les prevencions disposades". I, en aquest cas, afegeix, "els tres acusats toleraven que els treballadors infringissin la prohibició expressada". Tanmateix, la sentència conclou que es posa en perill greu la vida, salut o integritat física dels treballadors perquè la cadena no disposava de cap sistema de parada automàtica.

Per aquesta raó, el jutge condemna els tres acusats a 2 anys i 6 mesos de presó per un delicte contra els drets dels treballadors i per un delicte de lesions per circumstàncies modificatives de la responsabilitat criminal.