26.07.07

Fita història: Inspecció de Treball requereix a El Corte Inglés que comuniqui els canvis de torn amb 30 dies d'antelació

Post in General at 20:41 : Lectures¸ (782)

Avui la Inspecció de Treball ha comunicat a la direcció de l'Hipercor de Cornellà un requeriment, segons el qual l'empresa, tot i poder variar els horaris de feina individuals i col·lectius, "debe practicarse estableciendo un preaviso al trabajador y a sus representantes legales de 30 días a fecha de su efectividad, de acuerdo con el Real Decreto Ley 1/1995 de 24 de marzo en el que se aprueba el Texto Refundido de la Ley del Estatuto de los Trabajadores, como mecanismo de posibilidad de defensa del trabajador y la posibilidad de impugnarla ante el Juzgado de lo Social".

La Inspecció de Treball també ha comunicat a la direcció d'aquest centre d'El Corte Inglés que "esta variación de horario de trabajo no debería provocar una disminución del descanso mínimo diario de 12 horas, según el artículo 34.3 del mismo Real Decreto Ley, buscando las formas de acuerdo si es posible y sino deberá el trabajador cumplir este descanso".

D'aquesta manera, la Inspecció de Treball dóna la raó a la UGT de Catalunya, que va denunciar el passat 1 de març que la direcció de l'Hipercor de Cornellà va obligar un treballador amb jornada laboral de 9 a 16 hores a realitzar hores de preparació de rebaixes el mateix dia a partir de les 22 hores, però sense canviar el seu torn a la tarda. És a dir, que va haver de treballar de 9 a 16 hores i tornar a les 22 hores, i a més, l'hi van comunicar el mateix dia, tot vulnerant, a més del descans mínim de 12 hores entre jornades, l'obligatorietat de comunicar el canvi d'horari amb antelació.

La Inspecció de Treball finalitza el seu requeriment a El Corte Inglés així: "En consecuencia se requiere a la empresa para que se abstenga de repetir la práctica señalada en este escrito y que cumpla correctamente con el artículo 33 del Convenio, con la jurisprudencia existente sobre el tema y con los artículos 41 y 34 del Real Decreto Ley 1/95 de 24 de marzo".


19.07.07

La UGT denuncia que un sindicat d'empresa d'El Corte Inglés grava les reunions sense consentiment

Post in otros centros at 16:48 : Lectures¸ (772)

La UGT de Catalunya denuncia que el sindicat minoritari a El Corte Inglés de Plaça Catalunya (Barcelona), sindicat afí a l'empresa, ha gravat les reunions del comitè d'empresa sense consentiment, tal i com s'ha reconegut en la reunió celebrada aquest matí amb els diferents portaveus sindicals, a més de la presidenta i del secretari del comitè del centre, per signar l'acta que torna a donar validesa als drets dels delegats sindicals, tal i com reconeix la Llei Orgànica de Llibertat Sindical (veure nota nº53).

Novament, aquest "departament sindical" d'El Corte Inglés deixa de manifest la seva manca d'ètica, agreujada per l'ús immoral que ha fet d'aquestes gravacions en presentar-les davant del cap de personal del centre de Plaça Catalunya.

Per a la UGT de Catalunya, aquest escandalós cas torna a demostrar la connivència entre El Corte Inglés i els sindicats d'empresa que treballen dia a dia per garantir els beneficis de la companyia i no els drets dels treballadors, com constitucionalment tenen establert. Des de la UGT de Catalunya ens preguntem si aquest és el marc de relacions laborals que vol el cap de Recursos Humans d'El Corte Inglés de Catalunya.

El nostre sindicat estudiarà prendre les mides legals oportunes per evitar que aquest tipus accions tornin a repetir-se.


16.07.07

Enhorabona de la UGT de Catalunya a Isidoro Àlvarez

Post in General at 21:12 : Lectures¸ (751)

La medalla d'or al mèrit del treball és un èxit per a l'empresa

El nostre sindicat condidera, però, que aquest reconeixement posa encara més en evidència la necessitat d'un canvi de rumb de les polítiques de personal que El Corte Inglés aplica als centres de Catalunya

La Federació de Comerç, Hostaleria, Turisme i Joc de la UGT de Catalunya valora positivament el reconeixement que el Ministeri de Treball ha fet al president d'El Corte Inglés, amb la concessió de la Medalla al Mèrit del Treball, perquè representa un èxit per a l'empresa.

El nostre sindicat considera, però, que aquest èxit per a la imatge d'El Corte Inglés i per a la del seu president queda desvirtuat pel conflicte enquistat que té lloc als centres de treball de Catalunya. Per a la UGT de Catalunya, la tasca dels "executors" de la política de personal (encapçalada per la Direcció de Recursos Humans de Catalunya), incapaços de trobar solucions que no passin per la pressió antisindical i l'amenaça laboral; incapaços d'entendre el rol reivindicatiu del sindicalisme, i incapaços d'establir processos de negociació efectiva que permetin arribar a acords acceptables per a les parts fan un mal favor a la imatge pública d'una de les empreses més fortes i amb més projecció de l'economia espanyola i catalana.


10.07.07

La UGT interposa una demanda contra El Corte Inglés per vulnerar els drets sindicals dels delegats

Post in noticias at 11:23 : Lectures¸ (958)

Tal i com ja vàrem anunciar, la UGT de Catalunya ha portat davant la justícia ordinària El Corte Inglés de Plaça Catalunya (Barcelona) per la vulneració dels drets sindicals dels seus representants al centre.

El nostre sindicat va interposar la demanda el passat 5 de juliol al Jutjat Social de Barcelona. En ella, la UGT de Catalunya denuncia que l'empresa i els seus "departaments" sindicals s'han mantingut en la seva negativa de fer possible un model de Relacions Laborals basat en el diàleg i el respecte, limitant als portaveus de la UGT de Catalunya la seva participació als òrgans de representació dels treballadors de l'empresa i excloent-los de les funcions i dels drets que li són propis.

L'actitud de l'empresa i dels seus "departaments" sindicals continua sent d'assetjament i de discriminació sindical als delegats sindicals de la UGT de Catalunya. La discriminació sindical vers als nostres delegats es manifesta mitjançant l'assetjament i la manca d'informació que es proporciona als delegats sindicals de la UGT, limitant greument la seva capacitat d'actuació sindical i de la seva pròpia activitat, és el detonant d'una discriminació sindical que es produeix dia rera dia vers els delegats de la UGT de Catalunya.

La UGT de Catalunya exigeix:

  • Que, de forma immediata, acabin les instruccions que l'empresa dóna als seus sindicats (FETICO i FASGA) de limitació de l'activitat sindical.
  • El cessament immediat de qualsevol actuació que tendeixi a condicionar l'activitat dels delegats sindicals de la UGT de Catalunya.
  • El reconeixement del Comitè d'Empresa aprovat en la primera reunió del 17 de gener com l'únic vàlid i la derogació de les posteriors modificacions imposades.

És per això que a la UGT de Catalunya no li queda més remei que buscar l'empara dels tribunals de Justícia per fer valer els seus drets com a representació dels treballadors i les treballadores del centre.


06.07.07

El Corte Inglés vulnera els drets de dues mares treballadores

Post in otros centros at 22:21 : Lectures¸ (781)

La UGT de Catalunya porta l'Hipercor de Girona als tribunals per negar a dues treballadores el dret a concretar l'horari de la jornada reduïda per cura de menors

El Corte Inglés continua posant traves a les mares treballadores i vulnerant el seu dret a reduir la jornada per cura de menor i a concretar aquest horari de jornada reduïda. En un nou cas de vulneració de drets i de persecució sindical, l'Hipercor de Girona a negat a una delegada sindical de la UGT de Catalunya, Anna Pujolar, i a una afiliada al nostre sindicat la sol·licitud per concretar l'horari de la jornada reduïda de dilluns a divendres. El nostre sindicat presentarà una demanda als tribunals per aquests dos casos.

Les dues treballadores van sol·licitar en abril i maig, respectivament, a la direcció de l'Hipercor de Girona una ampliació d'horari dins de la seva jornada reduïda: tenen una reducció d'1/3 de la jornada i sol·liciten una reducció d'1/8, tal com permet la nova Llei d'Igualtat. A més, les dues treballadores van sol·licitar una nova concreció horària, de dilluns a divendres (actualment treballen de dilluns a dissabte).

Passat el termini en què l'empresa està obligada a donar resposta, la direcció va denegar la sol·licitud a les dues treballadores i els va demanar més informació que justifiqués el nou horari. En el cas de la delegada de la UGT de Catalunya, a més, Hipercor li va imposar un altre horari diferent del que està fent i del que demana.

El passat 15 de juny, l'empresa va denegar novament la sol·licitud de les dues treballadores, argumentant que no són "raons excepcionals" i "per causes organitzatives del departament". Respecte a les raons organitzatives del departament que addueix Hipercor, hem de dir que la delegada treballa en la línia de caixa, on hi ha aproximadament 40 treballadores més, i que l'afiliada rota diàriament de departament en funció de les necessitats de personal que s'han de cobrir.

Paradoxalment, mentre nega a les mares treballadores els seus drets més bàsics reconeguts a l'Estatut dels Treballadors, El Corte Inglés ha sol·licitat a l'Instituto de la Mujer (Ministeri de Treball i Afers Socials) que li reconegui com a "Entitat col·laboradora en la igualtat d'oportunitats" dins del Programa Óptima.


03.07.07

La UGT de Catalunya portarà el Corte Inglés als tribunals

Post in otros centros at 20:23 : Lectures¸ (724)

El sindicat opta per la via judicial després que les denúncies presentades a la Inspecció de Treball no hagin fet canviar l'actitud discriminatòria de l'empresa vers els delegats i afiliats de la UGT

En els propers dies, la UGT de Catalunya denunciarà El Corte Inglés de Plaça Catalunya (Barcelona) davant la justícia ordinària per discriminació laboral, salarial i sindical contra els delegats i afiliats del nostre sindicat.

Malgrat que la UGT de Catalunya ha intentat trobar les vies que fessin possible un model de Relacions Laborals basat en el diàleg i el respecte on cadascuna de les parts jugués el paper que la legislació li dóna, denunciant les actituds clarament antisindicals de l'empresa davant la Inspecció de Treball (El Corte Inglés ha rebut ja 6 sancions per part de la Inspecció), cap acord ha estat possible.

L'actitud de l'empresa i dels seus "departaments" sindicals continua sent d'assetjament i de discriminació salarial, laboral i sindical als delegats i els afiliats de la UGT de Catalunya. La discriminació salarial queda manifesta en les diferències salarials que existeixen entre els delegats dels "departaments" sindicals d'El Corte Inglés i els de la UGT de Catalunya. D'altra banda, la discriminació laboral es produeix amb els canvis de secció, departament o funcions que es produeixen amb els representants del nostre sindicat. Per últim, l'assetjament i la manca d'informació que es proporciona als delegats de la UGT, limitant greument la seva capacitat d'actuació sindical i de la seva pròpia activitat, és el detonant d'una discriminació sindical que es produeix dia rera dia vers els delegats de la UGT de Catalunya.

És per això que a la UGT de Catalunya no li queda més remei que buscar l'empara dels tribunals de Justícia per fer valer els seus drets com a representació dels treballadors i les treballadores del centre.