29.04.09

La inspecció de treball sanciona l'hipercor de meridiana amb 86.000 euros per incomplir la normativa

Post in inspecciones at 09:55 : Lectures¸ (633)


La UGT de Catalunya ha de recórrer novament a l'Administració per obligar El Corte Inglés a fer complir la llei


La Inspecció de Treball ha tornat a sancionar El Corte Inglés per incompliment de la normativa vigent en matèria de salut laboral. En aquest cas, la Inspecció de Treball ha decretat una sanció econòmica de 86.000 euros per l'incompliment de la normativa en el centre Hipercor de Meridiana (Barcelona).


Després de realitzar la corresponent visita al centre de treball, la Inspecció fa diverses constatacions i requeriments.


La Inspecció de Treball constata que la documentació lliurada als delegats de prevenció no respon a les sol·licituds de consulta i participació, i que això pot incidir sobre la seguretat i la salut dels treballadors. Per aquesta raó, requereix a l'empresa que, de forma immediata i permanent, atorgui aquesta documentació a tots els membres del Comitè d'Empresa i a tots els delegats de prevenció. Amb aquesta finalitat, la Inspecció recorda que "un adequat examen de la documentació requereix el lliurament físic de la mateixa".


Pel que fa al tema de les mercaderies al pàrquing, la Inspecció constata que existeix mobiliari emmagatzemat al costat del muntacàrregas, en la zona del soterrani 2. Tot i que l'empresa va dir, en un principi, que aquesta situació era temporal, la realitat és que s'ha convertit en una situació permanent en el temps. Per això requereix que retiri aquesta mercaderia en un termini màxim d'un mes.


Tanmateix, la Inspecció també exigeix l'empresa que valori les condicions ambientals, temperatura, humitat relativa i corrents d'aire -en un termini de 3 mesos- i queapliqui mesures correctores adequades i suficients amb l'objectiu de dotar el centre de nivells mínims d'il·luminació, en un termini màxim de 2 mesos.


La línia de caixes han centrat també bona part de les queixes a l'Administració, que constata l'incompliment empresarial davant l'existència de risc greu de lesions músculo-esquelètiques dels empleats que hi treballen. En aquest cas, la Inspecció té en consideració que el centre és reincident, i requereix a l'empresa que, en un termini de 4 mesos, adopti les mesures adequades per evitar els riscos ergonòmics per als treballadors de línies de caixa.


L'acta d'infracció també recull l'exigència immediata de disposar dels equips de protecció individual que siguin suficients al moll Pegaso d'Hipercor Meridiana.


Totes aquestes infraccions, entre d'altres, han portat la Inspecció de Treball a aixecar una acta per infracció greu en el seu grau màxim per un valor de 86.000 euros. Des de la UGT de Catalunya lamentem que l'empresa hagi malbaratat aquests diners en una sanció econòmica quan podia haver-se-la evitat si no hagués incomplert la normativa i haver-los invertit en les millores que tant necessita aquest centre.


Malauradament, aquest no és un cas aïllat en l'historial de relacions laborals que manté l'empresa El Corte Inglés. Per a la UGT de Catalunya és vergonyós que, tractant-se d'una empresa amb tant repercussió social i d'imatge com El Corte Inglés, s'hagi de recórrer sistemàticament als Jutjats perquè compleixi amb la legislació laboral


28.04.09

HIPERCOR SA (GRUPO EL CORTE INGLES) SANCIONADO POR LA INSPECCION DE TRABAJO

Post in inspecciones at 19:12 : Lectures¸ (791)

POR SU INTERES REPRODUCIMOS LA HOJA QUE SE HA REPARTIDO EL DÍA 28 DE ABRIL DE 2009 EN HIPERCOR MERIDIANA

SECCIÓN SINDICAL DE U.G.T. HIPERCOR-MERIDIANA

La crisis no parece afectar a todos.

Desde nuestra sección sindical ya sabéis que estamos trabajando constantemente para que mejoremos nuestra (en muchas ocasiones precaria) situación laboral y que venir a trabajar no nos cueste la salud.

Para evitar esas situaciones hablamos directamente tanto de forma verbal como escrita con la empresa o a través de los Comités para que se solucionen los diferentes temas.

Nos encontramos con que nuestra empresa no nos hace caso, incumple la Ley, no nos tiene en cuenta a los trabajadores ni siquiera a través de sus representantes legales, creen que pueden actuar libre e impunemente…

Cuando vemos que no hay otra salida para solventar los diferentes problemas no nos queda otra solución que ir a Inspección de Trabajo.

Casi todos los conflictos podríamos resolverlos de forma amistosa y sin mayor coste que el propio problema y que al final dándonos la razón la propia Inspección de Trabajo han de realizar igualmente.

¿Qué conlleva que la empresa actúe como si estuviese por encima del bien y del mal? Que sean sancionados. En esta ocasión por la suma de las actuaciones que os referimos más adelante son 86.000,00 euros.

Nos duele que este dinero se lo podían haber ahorrado para poder invertirlo en mejoras que tanto necesitamos en nuestro centro, aunque a lo mejor es que no nos hemos dado cuenta los trabajadores y no nos afecta la crisis y podemos tirar el dinero.

Entendemos que si un trabajador por su negligencia ocasiona un gasto de este tipo a la empresa , le cuesta el puesto de trabajo, por lo que siendo la responsabilidad de la Dirección como mínimo debería dimitir de su puesto la persona que sea responsable de semejante sanción (no seremos nosotros quien juzguemos qué persona es).

Para vuestra mayor información os detallamos a continuación las actuaciones y los requerimientos por parte de la Inspección de Trabajo.

SANCIONES GRAVES A HIPERCOR MERIDIANA

Después de mucho trabajo intentando que la empresa reconozca nuestros derechos como trabajadores y que ésta haga caso omiso a nuestras peticiones tal y como marca la Ley, y una vez la Inspección de Trabajo ha realizado visita en nuestro centro hace las siguientes constataciones y requerimientos:

Documentación e información

· …la documentación entregada…no responde a las solicitudes de consulta y participación de los delegados de prevención.

· …y que pueden tener incidencia sobre la seguridad y salud de los trabajadores.

· REQUIERE a la empresa…de forma inmediata y permanentemente…acceso a la documentación, y otros derechos, a todos los miembros del Comité de empresa, y delegados de prevención de la misma(a todos, de forma individual, no siendo suficiente la entrega al Secretario del Comité).

· …un adecuado examen de la documentación requiere la entrega física de la misma.

· …exclusiones…deberán ser motivadas por escrito.

· …los delegados de prevención manifiestan desconocimiento total de los cambios organizativos…en el centro de Hipercor, Meridiana…

· …desconocimiento de traslados de venta de mercancía a otras partes del centro, desconocimiento de los riesgos evaluados al iniciarse las obras en el centro de trabajo, etc..

· …se constata incumplimiento de previo requerimiento…

Mercancía en el parking

· …se constata, en la zona de sótano -2…existencia de mobiliario almacenado al lado del montacargas. La empresa refiere…que en un plazo de una semana dicho mobiliario ya no estará, dado que está montando la sección de informática, y el mobiliario temporalmente depositado en el parking va destinado a esta sección.

· …se ha convertido en una situación permanente en el tiempo y no meramente provisional…

· REQUIERE a la empresa…compromiso empresarial…fecha de retirada de dicha mercancía (determinada con un máximo de 1 mes, desde la fecha de asunción de compromiso).

· evaluación de riesgos específica…además de la retirada de la misma, así como el procedimiento específico a seguir en su desarrollo, por escrito… Plazo: 15 días.

· …se dará traslado a los delegados de prevención…Plazo: inmediato.

Temperaturas y condiciones ambientales.

· REQUIERE a la empresa…nueva medición higiénica oportuna…valorar las condiciones ambientales de temperatura, humedad relativa y corrientes de aire… Plazo: 3 meses

Iluminación

· REQUIERE a la empresa…medidas correctoras adecuadas y suficientes al objeto de dotar al centro niveles de iluminación mínimos… Plazo: 2 meses.

· …nueva medición higiénica…valorar los niveles mínimos…teniendo en cuenta el inicio y fin de la jornada respectiva de los trabajadores. Plazo: 3 meses

Mostradores de recepción

· REQUIERE a la empresa…evaluación de riesgos específica ergonómica…Plazo: 4 meses

Línea de cajas

· …se constata incumplimiento empresarial, ante la existencia de riesgo grave de lesiones músculo esqueléticos, de los trabajadores de la línea de caja…por no adoptarse las medidas correctoras adecuadas y suficientes, sin dar cumplimiento a previo requerimiento…ni a pesar de iniciarse procedimiento sancionador I82008000140352…

· …ausencia de adopción de medidas correctoras adecuadas y suficientes previstas para la eliminación de los riesgos ergonómicos detectados…

· …se aprecia reincidencia…se comete infracción del mismo tipo y calificación que la iniciada en Acta I82008000140352….

· REQUIERE a la empresa…en un plazo de 4 meses:…adoptar las medidas correctoras adecuadas y suficientes, y evitar los riesgos ergonómicos para los trabajadores…en dichos puestos de…líneas de caja.

Transpaletas manuales y eléctricas

· REQUIERE a la empresa…en un plazo de 2 meses disponga de todos aquellos medios mecánicos que resulten necesarios…y atendiendo a que 1 transpaletas eléctrica no resulta suficiente…

Muelle Dublín: estanterías

· REQUIERE a la empresa…en un plazo de 4 meses mantenimiento propio y adecuado de las estanterías, reparando las deficiencias observadas…registro oportuno sobre dicho mantenimiento referenciado de las estanterías.

Muelle Pegaso

· REQUIERE a la empresa…de forma inmediata…una puesta a disposición, y correcta utilización de los equipos de protección individual que fueren adecuados y suficientes…sobre disposiciones mínimas de seguridad y salud relativas a la utilización por los trabajadores de equipos de protección individual.

Permiso de tiendas exteriores

· REQUIERE a la empresa…de forma inmediata..efectúe total cumplimiento, ante posibles ampliaciones o modificaciones…sobre los requisitos y datos que deben reunir las comunicaciones de apertura previa o reanudación de actividades en los centros de trabajo…

Miembros Comité de Seguridad y Salud

· …personas ajenas a la plantilla de HIPERCOR, pueden formar parte del CSS…acreditando su condición de representante del empresario.

Balances y preparación de rebajas trabajando al día siguiente en turno de mañana.

· …se constata que, atendiendo al propio criterio de la empresa…no ha respetado el descanso mínimo entre jornadas de 12 horas, en la preparación de inventario en fechas 1 / 2 de septiembre de 2008…

· Tales hechos…constituyen infracción consistente en que el empresario no había respetado el preceptivo descanso mínimo entre jornadas de trabajo.

· REQUIERE a la empresa…dé cumplimiento de lo dispuesto en relación a la jornada de trabajo, distribución y descansos legales.

SOBRE ALGUNAS DE ESTAS INFRACCIONES INSPECCIÓN DE TRABAJO DICE:

SE PROCEDE A LEVANTAR ACTA POR INFRACCIÓN GRAVE EN SU GRADO MÁXIMO Y CUANTÍA SUPERIOR


03.06.08

Dilluns "fantàstic" a El Corte Inglés

Post in inspecciones at 21:21 : Lectures¸ (862)

La Inspecció de Treball rep avui repesentants de la UGT de Catalunya i de la direcció del centre de Diagonal a instància de 4 denúncies presentades pel nostre sindicat

La Inspecció de Treball rep avui representants de la direcció del centre El Corte Inglés de Diagonal (Barcelona) i de la UGT de Catalunya, a instància de quatre de les denúncies interposades pel nostre sindicat en aquest centre:

El no lliurament de la documentació requerida pels delegats de la UGT de Catalunya al centre.

La sala de descans no s’adequa als requeriments exigits.

Inexistència d’un lloc habilitat per al descans de les treballadores embarassades.

Vulneració de la llibertat sindical per part del president del comitè d’empresa
La UGT de Catalunya considera inadmissible que, a l’any 2008, empreses com El Corte Inglés incompleixin sistemàticament els requeriments de la Inspecció de Treball. L’estat de dret ha de ser complert per totes les parts. Cal que El Corte Inglés superi temps passats i entengui que les formes de convivència i de respecte en la legislació laboral vigent li obliguen també a ell.

26.05.08

Nou requeriment de la inspecció de treball a El Corte Inglés

Post in inspecciones at 21:58 : Lectures¸ (885)


elcortingles.gifRequereix a la direcció del centre de Plaça Catalunya que lliuri al delegat de la UGT de Catalunya diverses informacions

Com a resposta a la denúncia presentada pel delegat sindical de la UGT de Catalunya al centre El Corte Inglés de Plaça Catalunya (Barcelona), la Inspecció de Treball ha requerit l’empresa que garanteixi la disposició de la informació i la documentació prevista a l’article 10.3 de la Llei 11/1985 de 2 d’agost de la Llei Orgànica de Llibertat Sindical al delegat sindical de la UGT al centre, en concret:

· Sense perjudici dels acords que puguin assolir-se en relació amb les formes, procediments i protocols d’actuació en relació amb la informació i documentació corresponents a la representació legal dels treballadors, es garantirà la informació i lliurament de les còpies bàsiques dels contractes de treball i les seves modificacions.

· Justificants de pagament de la Seguretat Social.

· Calendaris laborals i enregistrament de jornades dels treballadors.

· Informació de les sancions imposades per faltes molt greus


23.04.08

La inspecció de treball sanciona novament a el grup El Corte Inglés

Post in inspecciones at 21:58 : Lectures¸ (775)


elcortingles.gifHipercor-Meridiana haurà de pagar més de 12.000 euros per deficiències en matèria de seguretat i salut laboral

La Inspecció/>/>/> de Treball torna a sancionar El Corte Inglés per l’incompliment de la legislació vigent en matèria de seguretat i salut en el treball. Aquest cop, al centre Hipercor – Meridiana de Barcelona, que haurà de pagar més de 12.000 euros de sanció.

Davant la persistent negativa de l’empresa a solucionar les deficiències existents en matèria de seguretat i salut laboral en el treball, la Secció/> Sindical/> de la UGT/> de Catalunya al centre ha denunciat davant la Inspecció/> de Treball els incompliments i la insensibilitat de l’empresa vers a les reivindicacions dels treballadors i les treballadores.

Després de comprovar que l’empresa coneix els problemes ergonòmics de la línia de caixes al seu centre d’Hipercor-Meridiana (Barcelona) arran una avaluació realitzada al juliol del 2004 –tema tractat en nombroses reunions del Comitè de Salut- i després de realitzar-se l’any 2006 una inspecció i un requeriment per part de la Inspecció/> de Treball, la secció sindical de la UGT/> de Catalunya formula una denúncia perquè la Inspecció/> de Treball constati incompliment empresarial. Ara, la Inspecció/> requereix a l’empresa que procedeixi a renovar la seva línia de caixes. La Inspecció/> dóna un termini de 4 meses a l’empresa perquè realitzi aquest canvi.

Tanmateix, la Inspecció/> dóna 15 dies de termini a l’empresa perquè canvï de lloc un arc de detecció d’entrada i sortida de personal col·locat just al davant d’una sortida d’emergència, prenent en consideració que cap objecte que pugués obstruir la sortida i via d’evacuació, ni de forma total o parcial (l’arc de detecció es considera objecte que obstrueix de forma parcial la via d’evacuació).

Pel que fa a l’ús de transpaletes manuals i l’absència de transpaletes elèctrics, la Inspecció/> determina que l’adopció de les mesures tècniques o organitzatives necessàries per evitar la manipulació manual de càrregues, en especial mitjançant l’ús d’equips per al maneig mecànic de les mateixes, sigui de forma automàtica o controlada pel treballador. Mitjançant la incorporació dels mitjans mecànics adequats i suficients, amb la finalitat d’evitar el maneig dels transpaletes manuals en les condicions de sòl irregular i amb rampes, i amb l’objectiu d’evitar els riscos greus que poden patir per sobreesforç els treballadors. La Inspecció/> ha donat de termini un mes perquè l’empresa solucioni aquesta deficiència.

La Inspecció/> també dictamina les deficiències d’emmagatzematge de mercaderies davant les sortides d’emergència o dels mitjans contraincendis. Els dispositius no automàtics de lluita contraincendis hauran de ser de fàcil accés i manipulació. Per aquesta raó, la Inspecció/> requereix que El Corte Inglés solucioni d’immediat aquesta deficiència.

Pel que fa als molls, en el Moll de Pegaso, la Inspecció/> determina que la premsa de cartró, al no trobar-se a l’abast de la parada d’emergència, haurà de disposar de la mateixa. L’Hipercor de Meridiana té dos mesos per solucionar aquesta deficiència. Tanmateix, es requereix que, degut al seu excessiu pes, en tres mesos s’adaptin els mitjans mecànics adequats a l’accés del moll (rampa manual). D’altra banda, al moll del carrer Dublin, la Inspecció/> de Treball requereix:

Motor guia de persianes – Termini de solució en 2 mesos.

Mostradors de recepció – Termini de solució en 3 mesos.

Extracció de fums – Termini de solució de 4 mesos.

Temperatures – Termini de solució de 3 mesos.

Efectuar la dotació d’un sistema de desguàs en la cambra de les escombraries – Termini de solució de 3 mesos.

D’altra banda, la Inspecció/> insta la direcció d’Hipercor – Meridiana que lliuri immediatament la documentació requerida pels delegats de prevenció del centre, permetent l’accés a la informació i la documentació de l’empresa en matèria preventiva, “ja que constitueix un mitjà necessari per a l’exercici de les funcions als diversos agents amb competències en matèria preventiva”.


21.06.07

discrimació a un delegat de la UGT

Post in inspecciones at 20:31 : Lectures¸ (997)

Els representants de la Federació de Comerç de la UGT de Catalunya comparèixen avui davant la Inspecció de Treball per prestar declaració arran de la denúncia presentada per un delegat del nostre sindicat al centre d'El Corte Inglés de Diagonal (Barcelona) per incompliment del Conveni Col·lectiu de Grans Superfícies i per persecució sindical.

El delegat de la UGT de Catalunya al centre va denunciar que l'empresa incomplia l'article 33 del conveni col·lectiu d'aplicació, que indica que durant els dies de preparació de rebaixes i inventari, l'empresa pot modificar o perllongar la seva jornada. En total, es tracta de 4 dies a l'any, dos per a rebaixes i dos més per a inventaris. El delegat en qüestió, que té una jornada laboral compressa entre les 9 hores del matí i les 16 hores de la tarda, ha denunciat que la direcció de l'empresa l'ha obligat a complir aquestes hores d'inventari o rebaixes a partir de les 22 hores de la nit, però sense canviar el seu torn a la tarda. És a dir, que va haver de treballar de 9 a 16 hores i tornar a les 22 hores, un cop finalitzada la seva jornada habitual.

Per a la secció sindical de la UGT de Catalunya a El Corte Inglés, l'empresa ha quebrantat novament la bona fe contractual, dictant ordres abusives i contràries als drets dels treballadors. Aquest no és un fet aiïllat a l'empresa. Les males pràctiques sindicals contra els delegats i delegades del nostre sindicat són habituals des de les darreres eleccions sindicals. Fins ara, cinc delegats de la UGT de Catalunya a diferents centres d'El Corte Inglés han denunciat l'incompliment del Conveni Col·lectiu de Grans Superfícies.


15.06.07

La UGT denuncia davant la inspecció els riscos per la salut dels treballadors d'Hipercor Meridiana

Post in inspecciones at 21:35 : Lectures¸ (954)

La UGT de Catalunya torna a la Inspecció de Treball per denunciar El Grup Corte Inglés per una altra vulneració de les normes de seguretat i salut laboral amb què han de protegir els seus treballadors i les seves treballadores.

Aquest cop, el nostre sindicat ha denunciat que en la zona del moll del centre de treball d'Hipercor Meridiana (Barcelona) s'utilitzen portapalets manuals per transportar els palets que són descarregats dels camions. Segons la nota tècnica de prevenció núm. 319 elaborada per l'Institut Nacional de Seguretat i Higiene, aquests portapalets manuals suposen una sèrie de riscos evidents per al treballadors que els utilitza, com sobreesforços i lesions múscul-esquelètiques, el perill de quedar atrapats i de rebre cops, així com la possibilitat de caigudes al mateix nivell. A més, aquests riscos es veuen incrementats degut a què el sòl del moll és irregular i presenta importants desnivells.

El delegat de prevenció de la UGT de Catalunya al centre d'Hipercor Meridiana ha sol·licitat a l'empresa l'avaluació dels llocs de treball que es realitzen en el moll. Tot i així, aquesta documentació encara no li ha estat facilitada i, per tant, encara desconeix si els riscos de treballar amb portapalets manuals han estat recollits per l'empresa en aquesta avaluació.

L'1 d'abril de 2005, els representants dels treballadors del centre van sol·licitar per escrit a l'empresa el canvi d'aquests portapalets per uns d'elèctrics. No va haver-hi cap resposta.

El delegat de prevenció de la UGT de Catalunya també ha comunicat per escrit al Departament de Personal del centre la presència d'aquests riscos, a través del Comitè de Seguretat i Salut, i ha sol·licitat l'ús de portapalets elèctrics per tal d'eliminar els actuals. El Departament de Personal del centre ha comunicat verbalment que no té cap intenció de facilitar els portapalets elèctrics en aquest moll.

A més, s'hi sumen altres deficiències en matèria de salut laboral en aquesta zona, com el fet d'usar una manivela manual per apujar les portes del moll (es triga una mitja de 30 minuts per poder-ho fer manualment), que el centre de recollida d'escombraries no té ni ventilació ni desguàs, i que la temperatura ambient és molt elevada.

Per aquesta raó, el nostre sindicat ha presentat tota la informació a la Inspecció de Treball, instant-la a visitar el centre de treball d'Hipercor Meridiana per verificar els fets denunciats i sancionar-los, si s'escau.


11.06.07

El Corte Inglés es veu obligat a reincorporar al seu lloc de treball una delegada de la UGT

Post in inspecciones at 20:53 : Lectures¸ (946)

La Inspecció de Treball entén que si no es donen les causes que argumentava l'empresa per apartar-la del seu lloc de treball, ha de tornar-la a reincorporar

La Inspecció de Treball ha comunicat a El Corte Inglés que haurà de reincorporar al seu lloc de treball una delegada de la UGT al seu centre de Plaça Catalunya (Barcelona) que va ser canviada de departament per evitar que representés el sindicat al Col·legi de Tècnics i Administratius.

Després de 20 anys treballant en el Servei d'Atenció al Client del centre comercial, l'any 1992, la denunciant, R.M.M., va passar a formar part del departament de caixes del supermercat, enquadrat en el col·legi electoral de Tècnics i Administratius. Al 2006, d'altra banda, decideix abandonar la seva afiliació sindical a Fetico per passar a afiliar-se a la UGT de Catalunya. Fruit de les eleccions sindicals celebrades el 17 de novembre del mateix any, R.M.M. és escollida delegada del col·legi electoral de Tècnics i Administratius, convertint-se en l'única delegada de la UGT de Catalunya en el comitè d'aquest col·legi.

D'altra banda, a mitjans del mes de febrer, la treballadora visita el servei mèdic de l'empresa afligida per un dolor en el canell dret. En aquesta visita, el metge li diagnostica una tendinitis i li diu que "amb una bena i una pomada" la tendinitis se solucionaria. Tot i així, uns dies més tard, el metge li comunica que vol proposar-li a l'empresa que la canvïi de departament, adduint, en aquesta ocasió, que la treballadora no pot agafar pes. El dia 27 de febrer, Personal li diu que, seguint el consell del comunicat mèdic, hauran de canviar-la de lloc de treball i que, a partir de l'endemà, haurà d'incorporar-se a la parafarmàcia.

La UGT de Catalunya va denunciar en el seu moment que, a més de no voler facilitar una còpia de l'informe mèdic a la treballadora, R.M.M. no havia estat canviada de departament per millorar la seva situació de tendinitis, sinó per apartar-la del col·lectiu pel qual va ser escollida membre del comitè d'empresa, tal i com demostra el fet que exisiten altres departament i funcions que podria haver dut a terme sense deixar de pertànyer al col·legi de Tècnics i Administratius.

Ara, la Inspecció de Treball insta El Corte Inglés a repetir el reconeixement mèdic corresponent a aquesta treballadora i, si ja està recuperada de la seva tendinitis, l'obliga a reincorporar-la al seu antic lloc de treball, ja la raó que va adduir l'empresa per fer aquest canvi hauria desaparegut. Així mateix, la Inspecció de Treball també obliga a l'empresa a lliurar el corresponent informe mèdic a la treballadora.

Després del posicionament emés per la Inspecció de Treball, la delegada de la UGT de Catalunya ha vist reconeguts els seus drets davant la política antisindical d'El Corte Inglés contra els representants de la UGT de Catalunya als diferents centres de la companyia.


11.06.07

La inspecció sanciona l'Hipercor de Girona per incomplir la normativa laboral

Post in inspecciones at 20:51 : Lectures¸ (935)

LA INSPECCIÓ DE TREBALL SANCIONA de nou EL CORTE INGLÉS, AQUEST COP AMB 2.743 EUROS, PER incomplir la normativa laboral A L'HIPERCOR DE GIRONA

La sanció se suma a la de 120.000 euros que haurà de pagar per quatre infraccions considerades greus

El Corte Inglés haurà de tornar a pagar per incompliment de la legislació laboral vigent, després que la Inspecció de Treball el sancionés fa pocs dies amb una multa de 120.000 euros per quatre infraccions greus per posar en risc la salut dels seus treballadors i per haver negat l'accés a la documentació en matèria preventiva a una delegada de prevenció de riscos laborals de la UGT de Catalunya.

La Inspecció de Treball torna a donar la raó al nostre sindicat i sanciona amb 2.743 euros a El Corte Inglés per l'incompliment del calendari laboral i de la normativa en matèria de descansos a l'Hipercor de Girona. La denúncia presentada pels representants de la UGT de Catalunya al centre manifestava que el grup de comandaments d'aquest centre veia suprimit el seu descans setmanal en períodes de rebaixes i campanyes (com la del Nadal) sense rebre cap tipus de compensació a canvi, i que el descans entre jornades (que hauria de ser de 12 hores) es veia reduït en cas de guàrdies i pre-guàrdies.

La Inspecció de Treball va requerir la documentació pertinent a la direcció del centre. Un cop revisada aquesta va trobar una sèrie de deficiències. Entre elles destaca el fet que no s'estableix un període d'antel·lació mínim de preavís als comandaments en el cas d'haver de realitzar guàrdies i pre-guàrdies (requerint-se que com a mínim aquest període ha de ser de 7 dies) i no s'estableixi cap sistema de garantia de les 12 hores entre jornades (descans que es veia afectat per aquestes guàrdies i preguàrdies), així com del descans setmanal que aquests treballadors i treballadores han deixat de gaudir en períodes de campanyes i de rebaixes.

Tot i que els representants de l'empresa van adduir que el Conveni Col·lectiu de Grans Magatzems estableix específicament la flexibilitat horària dels comandaments, la Inspecció de Treball ha derminat finalment que aquesta flexibilitat horària no pot afectar de cap manera els supòsits en què pugui afectar el descans, tant entre jornades com el descans setmanal dels treballadors.

Segons la Inspecció de Treball, aquests supòsits en què els comandaments realitzen guàrdies o pre-guàrdies o vegin suprimits el seu descans setmanal per raons de l'activitat pròpia de l'empresa, haurien de ser compensats mitjançant un sistema que garantís a tots els treballadors que la reducció o supresió d'aquells no serà en va i que el mecanisme propi per recollir aquest sistema seria el calendari laboral, en què participarien els representants dels treballadors i l'empresa per arribar a un acord al respecte. D'aquesta manera, cada comandament podria conèixer en quin període de referència compensar els descansos deixats de gaudir o reduïts sense veure violats els seus drets bàsics de descans que en cap cas poden ser compensats econòmicament.

Per aquesta raó, la Inspecció de Treball de Girona ha sancionat el centre Hipercor de Girona per la transgressió de la normativa laboral en matèria de descansos i del calendari laboral, sense que per la Inspecció de Treball això signifiqui que, si els treballadors consideren que els seus drets en aquest àmbit segueixen sent suprimits per la transgressió de la normativa, puguin interposar la corresponent demanda davant el Jutjat Social competent


07.06.07

Sanció a El Corte Inglés per incompliment de descansos i del calendari laboral

Post in inspecciones at 21:40 : Lectures¸ (902)

Nova sanció a El Corte Inglés, aquest cop per l'incompliment del calendari laboral i de la normativa en matèria de descansos a l'hipercor de Girona
    • La Inspecció de Treball obre la possibilitat de què els treballadors afectats presentin una demanda davant el jutjat Social

La Inspecció de Treball ha tornat a sancionar El Corte Inglés per la trangressió de la normativa laboral. Aquest cop, el centre Hipercor de Girona ha estat sancionat arran de la denúncia presentada per la secció sindical de la UGT de Catalunya davant la Inspecció de Treball de Girona, on es manifestava que el grup de comandaments d'aquest centre veia suprimit el seu descans setmanal en períodes de rebaixes i campanyes (com la del Nadal) sense rebre cap tipus de compensació a canvi, i que el descans entre jornades (que hauria de ser de 12 hores) es veia reduït en cas de guàrdies i pre-guàrdies.

La Inspecció de Treball va requerir la documentació pertinent a la direcció del centre. Un cop revisada aquesta va trobar una sèrie de deficiències. Entre elles destaca el fet que no s'estableix un període d'antel·lació mínim de preavís als comandaments en el cas d'haver de realitzar guàrdies i pre-guàrdies (requerint-se que com a mínim aquest període ha de ser de 7 dies) i no s'estableixi cap sistema de garantia de les 12 hores entre jornades (descans que es veia afectat per aquestes guàrdies i preguàrdies), així com del descans setmanal que aquests treballadors i treballadores han deixat de gaudir en períodes de campanyes i de rebaixes.

Tot i que els representants de l'empresa van adduir que el Conveni Col·lectiu de Grans Magatzems estableix específicament la flexibilitat horària dels comandaments, la Inspecció de Treball ha derminat finalment que aquesta flexibilitat horària no pot afectar de cap manera els supòsits en què pugui afectar el descans, tant entre jornades com el descans setmanal dels treballadors.

Segons la Inspecció de Treball, aquests supòsits en què els comandaments realitzen guàrdies o pre-guàrdies o vegin suprimits el seu descans setmanal per raons de l'activitat pròpia de l'empresa, haurien de ser compensats mitjançant un sistema que garantís a tots els treballadors que la reducció o supresió d'aquells no serà en va i que el mecanisme propi per recollir aquest sistema seria el calendari laboral, en què participarien els representants dels treballadors i l'empresa per arribar a un acord al respecte. D'aquesta manera, cada comandament podria conèixer en quin període de referència compensar els descansos deixats de gaudir o reduïts sense veure violats els seus drets bàsics de descans que en cap cas poden ser compensats econòmicament.

Per aquesta raó, la Inspecció de Treball de Girona ha sancionat el centre Hipercor de Girona per la transgressió de la normativa laboral en matèria de descansos i del calendari laboral, sense que per la Inspecció de Treball això signifiqui que, si els treballadors consideren que els seus drets en aquest àmbit segueixen sent suprimits per la transgressió de la normativa, puguin interposar la corresponent demanda davant el Jutjat Social competent.


03.06.07

LA INSPECCION DE TRABAJO DE LA GENERALITAT SANCIONA CON 120.000 EUROS A EL CORTE INGLES

Post in inspecciones at 10:45 : Lectures¸ (911)

Por su interes reproducimos integramente la noticia aparecida en el diario económico LA GACETA FIN DE SEMANA, publicado el día 2 de junio de 2007:

La Inspección de Trabajo de la Generalitat ha sancionado a El Corte Ingles con 120.000 euros por cuatro infracciones de seguridad laboral que se produjeros en dos centros de trabajode esta empresa en barcelona, segun informa UGT de Catalunya.

Tres de la sanciones se refieren a las insuficiencias del sistema electrico y de la señalización de las vias de evacuación en el edificio de Plaza de Catalunya. Además, la Inspección de Trabajo sancionó a El Corte Ingles por haber negado a una delegada de UGT de Catalunya el acceso a la documentación en materia de Prevención de Riesgos Laborales. El cuarto caso se refiere a la insuficiencias de conservación y mantenimiento del inmueble en la calle Fontanella, utilizado por el Corte Ingles como almacén.


04.05.07

La inspecció insta El Corte Ingles a posar fi a la discriminació sindical d'una delegada de la UGT

Post in inspecciones at 09:19 : Lectures¸ (816)

L'empresa té 7 dies per regular la situació laboral de la delegada

Després de la reunió celebrada avui entre la Inspecció de Treball, representants d'El Corte Inglés i el secretari general de la Federació de Comerç, Hosteleria i Joc de la UGT de Catalunya, Òscar López -convocada per la Inspecció arran de les diferents denúncies interposades pel sindicat per la vulneració de la llibertat sindical i dels drets dels treballadors i de les treballadores dels magatzems- la Inspecció de Treball ha exigit avui a El Corte Inglés que posi punt i final a la situació de discriminació sindical que viu una delegada de la UGT de Catalunya.

Tal i com ha denunciat el nostre sindicat, aquesta treballadora del centre de Plaça de Catalunya va ser canviada de departament (del departament de Territorio Vaquero al d'oportunitats, un departament on s'aplica habitualment un sistema de rotació de personal), veient mermades les seves possibilitats econòmiques, ja que es tracta d'un departament on hi ha moltes menys possibilitats que al de Territorio Vaquero d'aconseguir increments salarials gràcies a les comissions.

La Inspecció de Treball exigeix a El Corte Inglés que en un termini de 7 dies reguli la situació laboral d'aquesta delegada, entenent que la solució passa per incorporar de nou la treballadora en el seu anterior departament i incorporar-la en el sistema de rotació que existeix a l'empresa.

En la reunió mantiguda avui, la Inspecció de Treball també ha volgut tractar dues de les moltes denúncies més interposades pel nostre sindicat. En primer lloc, la denúncia referent a l'incompliment del conveni col·lectiu de Grans Magatzems. Segons recull el conveni, els treballadors i les treballadores de l'empresa han de disposar del seu calendari laboral en el primer trimestre de l'any, i ha d'incloure els diumenges i festius d'obertura comercial en què el personal està obligat a treballar. El conveni, però, redueix aquests dies a un 70% dels dies d'obertura autoritzada. És a dir, que si a Catalunya es permet l'obertura de 8 festius l'any, l'empleat no pot treballar-ne més de 6. No obstant això, El Corte Inglés, sense informar als representants dels treballadors, va fer treballar en diumenges i festius a empleats que tenen contracte de dilluns a dissabte d'obertura comercial durant el mes de desembre de 2006 i de gener de 2007. La Inspecció de Treball ha sol·licitat a El Corte Inglés que lliuri la documentació pertinent el proper 11 de maig per poder justificar aquestes irregularitats.

D'altra banda, la Inspecció de Treball també ha demanat a El Corte Inglés que presenti també el proper 11 de maig tota la documentació de què disposi sobre el cas d'una treballadora que va ser víctima d'assetjament laboral per part d'un cap de personal. En concret, el 26 de gener, mentre la treballadora es trobava al seu lloc de treball, l'acusat va acostar-se-li i la va cridar i insultar anomenant-la "guarra" i proferint frases de l'estil "tens l'encefalograma pla". Aquest cap ja ha estat condemnat pel jutjat d'Instrucció per una falta d'insults.

A més de presentar la denúncia als jutjats, la treballadora també va denunciar els fets davant de la Inspecció de Treball exigint que El Corte Inglés assumís la seva responsabilitat com a part coneixedora del continu assetjament laboral que havia patit. Ara, la Inspecció de Treball ha exigit El Corte Inglés que presenti la documentació pertinent.


03.05.07

La inspecció de treball crida El Corte Inglés i el secretari general de comerç de la UGT de Catalunya arran de les diverses denúncies efectuades pel sindicat

Post in inspecciones at 05:59 : Lectures¸ (664)

Arran de diferents denúncies interposades per delegats de la UGT de Catalunya a El Corte Inglés, la Inspecció de Treball ha convocat pel proper dijous, 3 de maig, al Secretari General de la Federació de Comerç, Hosteleria, Turisme i Joc de la UGT de Catalunya, Òscar López, i a un representant dels grans magatzems.

La citació respon a dues de les moltes denúncies que la UGT ha formulat contra El Corte Inglés, concretament a una que va presentar per persecució sindical a una delegada, i l'altra per incompliment del Conveni Col·lectiu.

En el primer cas, la UGT va denunciar l'empresa per vulnerar greument la llibertat sindical dels seus representants a El Corte Inglés, concretament pel cas d'una treballadora que realitzava la feina al departament Territorio Vaquero, a la quarta planta dels grans magatzems de Plaça de Catalunya. Des que va abandonar la seva militància a un altre sindicat per a passar a formar part de la UGT de Catalunya, la treballadora ha patit un assetjament sindical i professional constant.

La segona denúncia per la qual la Inspecció de Treball ha citat les dues parts és per vulneració del conveni col·lectiu dels empleats de Grans Magatzems, i per l'incompliment del contractes laborals establerts. Segons recull el conveni, aquest personal d'El Corte Inglés han de disposar del seu calendari laboral en el primer trimestre de l'any, i aquest ha d'incloure els diumenges i festius d'obertura comercial en què el personal està obligat a treballar. El conveni, però, redueix aquests dies a un 70% dels dies d'obertura autoritzada. És a dir, que si a Catalunya es permet l'obertura de 8 festius l'any, l'empleat no pot treballar-ne més de 6. No obstant això, El Corte Inglés, sense informar als representants dels treballadors, va fer treballar en diumenges i festius a empleats que tenen contracte de dilluns a dissabte d'obertura comercial durant el mes de desembre de 2006 i de gener de 2007.

L'actitud de l'empresa vulnera les normes bàsiques de compliments dels acords signats, tant en el Conveni Col·lectiu com per les normes laborals d'aplicació.