23.04.08

La inspecció de treball sanciona novament a el grup El Corte Inglés

Post in inspecciones at 21:58 : Lectures¸ (775)


/blog/seccion_sindical_ugt_el_corte_ingles_diagonal/archives/2008/04/elcortingles.gifHipercor-Meridiana haurà de pagar més de 12.000 euros per deficiències en matèria de seguretat i salut laboral

La Inspecció/>/>/> de Treball torna a sancionar El Corte Inglés per l’incompliment de la legislació vigent en matèria de seguretat i salut en el treball. Aquest cop, al centre Hipercor – Meridiana de Barcelona, que haurà de pagar més de 12.000 euros de sanció.

Davant la persistent negativa de l’empresa a solucionar les deficiències existents en matèria de seguretat i salut laboral en el treball, la Secció/> Sindical/> de la UGT/> de Catalunya al centre ha denunciat davant la Inspecció/> de Treball els incompliments i la insensibilitat de l’empresa vers a les reivindicacions dels treballadors i les treballadores.

Després de comprovar que l’empresa coneix els problemes ergonòmics de la línia de caixes al seu centre d’Hipercor-Meridiana (Barcelona) arran una avaluació realitzada al juliol del 2004 –tema tractat en nombroses reunions del Comitè de Salut- i després de realitzar-se l’any 2006 una inspecció i un requeriment per part de la Inspecció/> de Treball, la secció sindical de la UGT/> de Catalunya formula una denúncia perquè la Inspecció/> de Treball constati incompliment empresarial. Ara, la Inspecció/> requereix a l’empresa que procedeixi a renovar la seva línia de caixes. La Inspecció/> dóna un termini de 4 meses a l’empresa perquè realitzi aquest canvi.

Tanmateix, la Inspecció/> dóna 15 dies de termini a l’empresa perquè canvï de lloc un arc de detecció d’entrada i sortida de personal col·locat just al davant d’una sortida d’emergència, prenent en consideració que cap objecte que pugués obstruir la sortida i via d’evacuació, ni de forma total o parcial (l’arc de detecció es considera objecte que obstrueix de forma parcial la via d’evacuació).

Pel que fa a l’ús de transpaletes manuals i l’absència de transpaletes elèctrics, la Inspecció/> determina que l’adopció de les mesures tècniques o organitzatives necessàries per evitar la manipulació manual de càrregues, en especial mitjançant l’ús d’equips per al maneig mecànic de les mateixes, sigui de forma automàtica o controlada pel treballador. Mitjançant la incorporació dels mitjans mecànics adequats i suficients, amb la finalitat d’evitar el maneig dels transpaletes manuals en les condicions de sòl irregular i amb rampes, i amb l’objectiu d’evitar els riscos greus que poden patir per sobreesforç els treballadors. La Inspecció/> ha donat de termini un mes perquè l’empresa solucioni aquesta deficiència.

La Inspecció/> també dictamina les deficiències d’emmagatzematge de mercaderies davant les sortides d’emergència o dels mitjans contraincendis. Els dispositius no automàtics de lluita contraincendis hauran de ser de fàcil accés i manipulació. Per aquesta raó, la Inspecció/> requereix que El Corte Inglés solucioni d’immediat aquesta deficiència.

Pel que fa als molls, en el Moll de Pegaso, la Inspecció/> determina que la premsa de cartró, al no trobar-se a l’abast de la parada d’emergència, haurà de disposar de la mateixa. L’Hipercor de Meridiana té dos mesos per solucionar aquesta deficiència. Tanmateix, es requereix que, degut al seu excessiu pes, en tres mesos s’adaptin els mitjans mecànics adequats a l’accés del moll (rampa manual). D’altra banda, al moll del carrer Dublin, la Inspecció/> de Treball requereix:

Motor guia de persianes – Termini de solució en 2 mesos.

Mostradors de recepció – Termini de solució en 3 mesos.

Extracció de fums – Termini de solució de 4 mesos.

Temperatures – Termini de solució de 3 mesos.

Efectuar la dotació d’un sistema de desguàs en la cambra de les escombraries – Termini de solució de 3 mesos.

D’altra banda, la Inspecció/> insta la direcció d’Hipercor – Meridiana que lliuri immediatament la documentació requerida pels delegats de prevenció del centre, permetent l’accés a la informació i la documentació de l’empresa en matèria preventiva, “ja que constitueix un mitjà necessari per a l’exercici de les funcions als diversos agents amb competències en matèria preventiva”.


18.04.08

UGT apoya las movilizaciones en defensa de un despedido en El Corte Inglés de Bilbao

Post in otros centros at 05:57 : Lectures¸ (1007)

En el día de ayer, los trabajadores de el Corte Inglés de Bilbao se han concentrado a las puertas del centro en apoyo de un trabajador despedido por la empresa por encontrarse en situación de baja laboral por incapacidad transitoria.

La convocatoria de estas movilizaciones ha sido plantadada por el comite de empresa, compuesto por LAB, CC.OO y UGT no apoyándola el sindicato FASGA.

La excusa del despido por parte de la empresa es la no adaptación del trabajador al puesto de trabajo, cuando lo que en la realidad sucede es que el trabajador a tenido que encadenar varias bajas laborales a lo largo del año.

Con ello, parece ser que la empresa pretende utilzar al despedido como cabeza de turco ejemplarizante hacia el resto de los trabajadores que se encuentran en la actualidad en situación de baja laboral, lanzando un mensaje de lo que puede pasar si siguen en esta situación.

La empresa con esta actuación, ha utilizado el camino fácil, rehusando el camino de las inspecciones médicas para realizar el seguimiento de las bajas laborales y ejercitar su derecho a estar en desacuerdo si fuera el caso.

El próximo sábado día 19 de abril, habra otra convocatoria a las mismas horas, de 14 a 15, 30 horas.


14.04.08

Assetjament sexual a una treballador de l'Hipercor de Cornellà

Post in otros centros at 20:22 : Lectures¸ (876)

Assetjament sexual a una treballador de l'Hipercor de Cornellà Imprimir a/e

/blog/seccion_sindical_ugt_el_corte_ingles_diagonal/archives/2008/04/hipercor.pngLa Inspecció de Treball de Barcelona ha requerit a El Corte Inglés que traslladi de centre de treball el responsable del departament de Carnisseria de l’Hipercor de Cornellà de Llobregat abans que finalitzi el present mes d’abril per assetjament sexual a una de les treballadores del seu departament, denunciat per la UGT de Catalunya.

Segons recull la resolució de la Inspecció de Treball, des del moment en què l’acusat és promocionat com a responsable del departament de Carnisseria en el centre, a l’abril de 2006, la treballadora se sent assetjada professional i sexualment. La situació clínica de la treballadora, recollida en la resolució de la Inspecció de Treball, contempla un seguit de menyspreus per part de la responsable en qüestió vers la treballadora en el terreny laboral, així com calúmnies i manifestacions denigrants.

En successives ocasions, la treballadora denuncia els fets al cap de personal del centre, qui li treu importància. En una ocasió, fins i tot, li pregunta sobre la seva presumpta relació amb un altre treballador del centre i li aconsella que no mantingui relacions amb ell i que fóra bo que el convencés d’abandonar l’empresa, arribant a insinuar-li que, de donar-se aquesta situació, a ella podrien canviar-la de departament. Com a conseqüència d’aquesta reunió, la treballadora presenta la denúncia davant la Inspecció de Treball i acudeix al seu metge, qui li atorga la situació de Incapacitat Temporal i l’envia a l’especialista en psicologia. Les posteriors converses entre la Inspecció de Treball, delegades de la UGT de Catalunya i responsables del centre són del tot infructuoses, fent impossible qualsevol acord.

Segons la Inspecció de Treball, “pot derivar-se que la situació descrita resulta com assetjament sexual, per tant que indesitjada, no raonable i ofensiva per a la treballadora denunciant”.

Així, la Inspecció de Treball requereix a l’empresa que:

  • Abans del 30 d’abril d’enguany, i independentment de què s’hagi finalitzat la situació d’Incapacitat Temporal de la treballadora, se li confirmi definitivament en el seu lloc de treball en el departament de Carnisseria del centre.
  • Que abans del 30 d’abril d’enguany, l’acusat sigui traslladat de centre de treball tenint en compte, per descomptat, aquest requeriment, però també si han existit altres antecedents.
  • Que es dirigeixi l’amonestació que correspongui al cap de personal del centre Hipercor de Cornellà de Llobregat, per intentar diluir el problema en qüestió i per la no actuació en cap sentit en relació amb els indicis que tenia de l’assetjament sexual ni haver posat en marxa ni l’article 58 del Conveni de Grans Magatzems –sobre el procediment d’actuació en aquests casos- ni la Disposició Final Cinquena del mateix Conveni.