30.08.07

El Corte Inglés: bons resultats econòmics, baixos salaris

Post in General at 18:07 : Lectures¸ (859)

Mentre l'empresa guanya un 9,3% més de beneficis anuals, el salari base de contratació continua sense arribar als 800 euros bruts al mes en el grup d'inici

La Secció Sindical de UGT de diagonal vol felicitar El Corte Inglés pels excel·lents resultats aprovats ahir en la junta general d'accionistes. Segons l'empresa, líder en el sector de la distribució a l'Estat i en el rànking dels grans magatzems europeus per volum de negoci, l'exercici de 2006 es va tancar amb una facturació total de 17.093 milions d'euros (un 7,8% més que en 2005) i uns beneficis de 711 milions (un 9,3% més que en 2005).

Tot i congratular-se per la bona marxa de la companyia, aquesta Secció Sindical vol denunciar que un any més -i ja en van molts- els beneficis de l'empresa creixen molt per sobre de l'increment que tenen els salaris dels seus treballadors i treballadores. El personal humà dels diferents centres d'El Corte Inglés a l'Estat, que són en definitiva aquells que fan possibles els excel·lents resultats de la companyia, són els grans oblidats en la repercussió d'aquests bons resultats.

Així, mentre els beneficis de l'empresa han augmentat un 9,3% en el darrer exercici; els salaris dels consellers, un 6,25%; i un 5,5% els salaris dels caps (pedra); els treballadors només han vist augmentat el seu sou en un 2,3%.

Des de UGT ens preguntem si els treballadors i les treballadores d'El Corte Inglés són un valor important per a l'empresa. De ben segur, els responsables creuen que sí, i que els empleats són el valor més important de la companyia. Si és així, ¿per quina raó els treballadors són els únics que no reben millores dels resultats tan exitosos que generen?

Des de aquesta Secció Sindical considerem que El Corte Inglés ha de desenvolupar una política salarial adequada a les necessitats dels treballadors i les treballadores i al repartiment equilibrat dels beneficis que generen. Per aquesta raó, el nostre sindicat proposarà els 1.000 euros com a salari mínim mensual, que milloraria substancialment les condicions laborals dels empleats (actualment, el salari base del grup d'inici -durant 2 anys- és de 784,59 euros al mes, i el del grup de professionals, de 808,13 euros).


27.08.07

El Corte Inglés ganó 2 millones de euros diarios durante el último año

Post in General at 18:26 : Lectures¸ (1008)

Las ventas del gigante español de la distribución sumaron 17.093 millones en el anterior ejercicio
La plantilla total de la empresa con contrato a jornada completa es de 96.871 trabajadores

 Isidoro Álvarez, presidente de El Corte Inglés, llega a la junta, ayer. Foto:  PEDRO CARRERO
Isidoro Álvarez, presidente de El Corte Inglés, llega a la junta, ayer. Foto: PEDRO CARRERO
Cada día que los establecimientos de El Corte Inglés (ECI) abren sus puertas al público, el grupo que preside Isidoro Álvarez obtiene un beneficio promedio de unos dos millones de euros. Pese a que el calendario de aperturas resulta diferente dependiendo de cada administración autonómica, el gigante español de la distribución totalizó en el último año unos beneficios de 712,4 millones de euros, justo el 9,1% más que en el ejercicio anterior.
Las cuentas de ECI quedaron aprobadas ayer en Madrid, en la junta general de accionistas que celebra tradicionalmente el último domingo de agosto en la sede de la Fundación Ramón Areces. Los propietarios de la empresa dieron el visto bueno a unos resultados con unas magnitudes que le mantienen como el líder indiscutible de la distribución en España: unas ventas de 17.093 millones (cifra muy próxima a los tres billones de antiguas pesetas), unos fondos propios de 7.149 y una plantilla de 105.000 personas.

INVERSIÓN INMOBILIARIA
En el ejercicio pasado (que ECI cerró el 28 de febrero de este año), las inversiones fueron especialmente elevadas. La empresa dedicó 1.642 millones, de los que la mayor parte se dedicaron a la adquisición de Ason Inmobiliaria, empresa propietaria del edificio madrileño del antiguo Windsor y el 20% del capital de Torre Picasso. Ya en este ejercicio fiscal, el grupo comercial ha vendido la participación en la emblemática torre madrileña, aunque conserva el solar arrasado por el fuego donde, según Álvarez, "el objetivo es construir uno de los más modernos e innovadores grandes almacenes de Europa".
Respecto a la expansión, el gigante de la distribución abrió tres nuevos centros en el último año. Costa Mijas (Málaga) y Getafe albergan dos complejos que combinan los hipermercados de ECI y de Hipercor. Fuera de España, la compañía ha abierto su segundo centro en Portugal, en la localidad de Vila Nova de Gaia.
Para el presente ejercicio está previsto que en los próximos meses se inauguren cuatro nuevos centros comerciales (Guadalajara, Elche, Leganés y Jaén). "Es un acontecimiento de gran importancia por lo que supone de esfuerzo inversor y desarrollo del grupo, que va a exigir de todos un nuevo esfuerzo para superar con éxito este importante reto", señaló Álvarez ayer a los accionistas. Pero además de los macroestablecimientos, en el último año la corporación ECI abrió 20 tiendas Sfera; 14 de la enseña Telecor; 15 Opencor; 9 centros Óptica 2000; 42 sucursales de Viajes El Corte Inglés y 11 supermercados Supercor.

LA QUINTA PARTE DE ESPAÑOLES
La singularidad y el nivel de implantación de los establecimientos de ECI en España queda de manifiesto con las cifras de visitantes que recibió en el último año: 627 millones. De los casi 46 millones de españoles censados, el 21,7% (10 millones) poseen la tarjeta de compra del grupo.
En la política social y laboral del grupo, uno de los flancos más criticados al líder del comercio en España, también se extendió Álvarez ayer ante los accionistas. Recordó que el 5,3% de la plantilla es de origen extranjero (de 60 países), aunque mayoritariamente latinoamericano. En el 2006 creó 4.390 nuevos empleos, lo que sitúa el total de trabajadores a jornada completa en 96.871, y aplicó medidas para fomentar la igualdad laboral de las mujeres, según la compañía.

14.08.07

La UGT de Catalunya denuncia l'Hipercor de Girona per vulnerar el descans mínim de 12 hores en la preparació de rebaixes i d'inventaris

Post in otros centros at 19:29 : Lectures¸ (862)

La secció sindical de la UGT de Catalunya a l'Hipercor de Girona (pertanyent a El Corte Inglés) ha denunciat l'empresa davant de la Delegació Territorial de la Inspecció de Treball per no respectar el descans mínim de 12 hores entre jornades laborals en els dies de preparació de rebaixes i d'inventaris.

El nostre sindicat denuncia que en els dies de preparació de les rebaixes (els dies immediatament anteriors a la primera setmana de gener i de juliol) i en els dies d'inventari o balanços de caràcter general (a finals de febrer i d'agost), l'empresa fa venir els treballadors i les treballadores que creu convenient a partir de les 22 hores, amb independència de si la seva jornada laboral d'aquell dia ha estat de matí o de tarda. Per tant, en el cas dels treballadors i treballadores que aquell dia tenen torn de matí, fan la seva jornada habitual de 8 a 15.10 hores, tornen a les 22 hores fins a la finalització de la preparació de rebaixes o d'inventari, cap a la 1 ó 2 hores, i tornen a treballar a les 8 hores.

En aquests casos, l'empresa es nega a modificar el torn dels treballadors que han de treballar al matí i que després fa venir a la nit, de manera que està vulnerant el descans mínim de 12 hores entre jornades laborals que l'Estatut dels Treballadors reconeix a l'article 34.3.

La secció sindical de la UGT de Catalunya va adreçar el passat 14 de febrer una carta al cap de Personal de l'Hipercor de Girona, Jaime Susín, per intentar arribar a una solució abans de l'inventari de finals de mes, però la resposta no va arribar fins un mes més tard. Tot i així, Susín es va comprometre verbalment a reunir-se amb la secció sindical 15 dies abans de les següents nits de preparació per "estudiar detingudament les situacions que poguessin ocasionar algun conflicte".

Tanmateix, la secció sindical va haver de reiterar la seva demanda el 25 de juny, i el 29 de juny el cap de Personal va confirmar-los que no tenia intenció de fer cap canvi respecte a les anteriors nits de treball, resposta que es va repetir el 30 de juliol i el 6 d'agost davant de les sol·licituds de la secció sindical.

Un cop esgotades les vies de diàleg per solucionar l'incompliment dels drets laborals dels treballadors i les treballadors per part de l'empresa, la secció sindical de la UGT de Catalunya va denunciar el passat 7 d'agost l'Hipercor de Girona davant de la Inspecció de Treball i ha sol·licitat la seva mediació per al proper divendres 31 d'agost, data en què s'ha de realitzar un nou inventari.

Recordem (veure nota de premsa número 56) que el passat 1 de març la secció sindical de la UGT de Catalunya a l'Hipercor de Cornellà va denunciar l'empresa davant de la Inspecció de Treball pels mateixos fets, i que l'autoritat laboral va donar la raó al nostre sindicat i va comunicar el dia 26 de juliol un requeriment a El Corte Inglés amb la següent ordre: "se requiere a la empresa para que se abstenga de repetir la práctica señalada en este escrito y que cumpla correctamente con el artículo 33 del convenio, con la jurisprudencia existente sobre el tema y con los artículos 41 y 34 del RDL 1/1995 de 24 de marzo del Texto Refundido de la Ley del Estatuto de los Trabajadores".


08.08.07

el corte inglés: DISCRIMINació sindical, discriminació salarial

Post in otros centros at 21:14 : Lectures¸ (889)

L'empresa ha retirat 900 euros de la nòmima d'un delegat del centre de Plaça Catalunya per passar-se de FETICO a la UGT de Catalunya

Un cop més hem de denunciar que El Corte Inglés de Plaça Catalunya continua amb les seves constants agressions a la llibertat sindical.

La manca de democràcia i de llibertat sindical amb què estan desenvolupant la seva activitat els sindicats d'empresa, en aquest cas FETICO, han fet que un delegat electe en el centre de Plaça Catalunya hagi decidit abandonar la militància sindical en FETICO i incorporar-se a la UGT de Catalunya. És a dir, que un representant dels treballadors i les treballadores decideix recuperar la llibertat i defensar els interessos dels seus companys i companyes complint les funcions que li té encomanades la Constitució Espanyola i la Legislació Laboral als representants dels treballadors, no altres.

Fins aquí, tot lògic i normal. Però davant d'aquest fet quina ha estat l'actuació, no de FETICO, sinó de la pròpia empresa?:

  • Amenaçar el delegat, suggerint-li el propi cap de Personal que el millor que pot fer és dimitir com a membre del Comitè d'Empresa.
  • Amenaçar el delegat amb retirar-li de la nòmina una quantitat de diners pactada com a salari i que se l'incloïa en l'apartat de comissions de venda.
  • Passat un mes, se li retira definitivament de la nòmina 900 euros de l'apartat de comissions de venda.

Davant d'aquesta situació, que no és un cas excepcional, només queda reiterar que El Corte Inglés juga amb un dret essencial com és la llibertat sindical, la vulnera i ho fa directament mitjançant l'actuació dels seus màxims responsables del Departament de Personal.


03.08.07

Discriminació, 'mobbing', assetjament laboral? Què està succeint a El Corte Inglés de Plaça Catalunya?

Post in otros centros at 20:08 : Lectures¸ (811)

Com ja vam informar en anteriors comunicats, el passat 30 de març el jutjat d'Instrucció núm. 28 de Barcelona va condemnar un cap d'El Corte Inglés de Plaça Catalunya com autor d'una falta d'insults contra una de les treballadores del centre. La treballadora, assessorada i defensada per un advocat del Gabinet Jurídic de la UGT de Catalunya, havia demandat el cap en qüestió perquè el 26 de gener, mentre la dependenta es trobava al seu lloc de treball, se li va acostar i la va començar a cridar i insultar anomenant-la "guarra" i proferint frases de l'estil "tens l'encefalograma pla".

Des de la UGT de Catalunya considerem que aquesta condemna hauria d'haver servit perquè El Corte Inglés reflexionés sobre les causes que estan provocant aquestes situacions a l'empresa, i que hi busqués solucions. Tanmateix, ens hem trobat amb les següents situacions:

1. El cap condemnat va demanar a la direcció de l'empresa el trasllat a un altre centre, ja que després de tot el que havia passat no se sentia còmode treballant-hi. La direcció va accedir a trasllardar-lo, i el condemnat va passar de ser cap de Departament al centre de Plaça Catalunya a ser cap del centre de Diagonal Mar. És a dir, que després de ser condemnat, se li ha donat més responsabilitat.

2. La treballadora es va reincorporar al seu lloc de treball el passat 28 de juny, després d'haver estat uns mesos de baixa laboral per la crisi de nerviosisme i ansietat que li va provocar la situació abans descrita. La dependenta llavors va demanar a la direcció de l'empresa el trasllat a un altre departament, ja que després de tot el que havia passat no se sentia còmode treballant-hi. En aquest cas, la direcció li ha negat el trasllat.

És a dir, que El Corte Inglés premia qui ha estat condemnat per insults i vexacions a una treballadora i, en canvi, castiga la víctima.

Davant de situacions com aquestes, des del nostre sindicat ens preguntem de què es tracta això, si és una situació de discriminació, de mobbing, d'assetjament laboral o què és el que està succeint a El Corte Inglés de Plaça Catalunya, i ho posem de coneixement de tota la societat perquè sàpiga quin és el tipus de relacions laborals que s'estan permetent en aquesta empresa.