UGT Ajuntament de Lleida
Bloc de la Secció Sindical de la UGT eina de comunicació i informació amb els companys i les companyes d'aquest Ajuntament. Xarxa sindical

21 Jun, 2007

Que és el síndrome de la Lipoatròfia Semicircular (LS) relacionat amb els edificis? DOSSIER ACTUALITZAT

DOSSIER

Aquest Dossier l'actualitzarem de forma periòdica per a què pugueu dispossar de la màxima informació possible de la Lipoatròfia Semicircular (LS) amb reculls de premsa, documents i enllaços (actualitzat 04.06.07)

Aquesta malaltia no és greu i és fàcilment reversible simplement suprimint les seves causes, i es manifesta mitjançant la pèrdua de teixit adipós de les cuixes. Malgrat ser indolora, no és alguna cosa gens agradable. Aquesta malaltia provoca la atrofia de teixit fi gras subcutani adipós, principalment en la part davantera de les cuixes i ve provocada pel contacte, entre altres elements, amb determinats camps electromagnètics i per la manca d'humitat. Es tracta d'una malaltia molt rara de la qual només es té una referència llunyana: un cas semblat en unes oficines belgues fa més d'una dècada i a Catalunya en la seu central de l'edifici de la Caixa de l'Av. Diagonal (La Caixa ha confirmat que 104 dels seus treballadors la pateixen), la nova seu central de Gas Natural (on uns 150 dels seus més de 1.000 treballadors s'han vist afectats per aquesta patologia) 6.05.2007

Edifiic Pal.las de l'Ajuntament de Lleida

Foto:Hermínia Sirvent

* En aquest edifici ja s'han detectat 5 casos

El nom d'aquesta malaltia és lipoatròfia semicircular (LS) arxiu PDF i la seva causa és la síndrome de l'edifici malalt. síndrome del edificio enfermo


1. Resum:

Lipoatròfia Semicircular (LS). S'ha realitzat un imprescindible buidatge bibliogràfic per a conèixer la situació actual, recollir tota la informació disponible i concloure explicant els principals resultats de la investigació. La literatura és principalment descriptiva i poc explícita en el que concerneix a la etiologia.

2.- Introducció:

La literatura mèdica descriu la LIPOATRÒFIA SEMICIRCULAR (LS) com malaltia poc freqüent, idiopàtica (sense causa coneguda), la manifestació clínica de la qual consisteix en l'atròfia d'una zona semicircular del teixit fi gras subcutani, situat sobretot en el front de les cuixes. La literatura mèdica descriu la LIPOATRÒFIA SEMICIRCULAR (LS) com malaltia poc freqüent, idiopática (sense causa coneguda), la manifestació clínica de la qual consisteix en l'atròfia d'una zona semicircular del teixit fi gras subcutani, situat sobretot en el front de les cuixes.

sengla.net

El fenomen va ser relacionat per primera vegada amb edificis en tres pacients, en 1974 per dos metges alemanys,Gschwandtner y Munzberger. (Gschwandtner WR, Münzberger H. Lipoatrophia semicircularis. Ein Beitrag zu bandförmig-circulären Atrophien des subcutanen Fettgewebes im Extremitätenbereich. Der Hautartz 1974; 25: 222-227 / Gschwandtner WR, Münzberger H. Lipoatrophia semicircularis. Wiener klein. Wochenschr. 1975; 87: 164-168) y en 1981 por dos dermatòlogues del ST. Bartholomew´s Hospital, de Londres (Karkavitsas y Millar, su estudio fué publicado en la Revista British Journal of Dermatology en el Volumen 105, pág. 591.

Des de 1995, van trobar bibliografia de casos en Països com Bèlgica, també a França, Itàlia, Regne Unit, els Països Baixos i ara Espaya. Senecal S, Victor V, Choudat D, Hornez-Davin S, Conso F. Semicircular lipoatrophy: 18 cases in the same company. Contact Dermatitis 2000; 42: 101-120./ Filona G, Bugatti L, Nicolini M, Ciattaglia G; Lipoatrofia semicircolare: due casi. Unita Operativa di Dermatologia Ospedale " A. Murri" ASL).

És important distingir entre la forma anular de lipoatròfia i les formes adquirides, que es produïxen com a conseqüència d'injeccions. (Atlan-Gepner C, Bongrand P, Farnarier C, Xerri L, Choux R, Gauthier J.F,Brue T,Vague P, Grob JJ, Vialettes B. Insulin-induced lipoatrophy in type I diabetes.Diabetes Care.1996; 9: 1283-1285. / Imamura S, Taniguchi S. Lipoatrophic lesions preceded by pain and erythema a new clinical entity? Eur. J. Dermatol. 2000; 10: 540-541

El cas de la Companyia KBC Bank & Insurance Group: Informe portat a terme fa 15 anys per a tractar d'explicar l'aparició d'aquesta patologia en 900 treballadors.

La Hipòtesi que ha cobrat més força es relaciona amb la descàrrega electrostàtica (ESD) en les cuixes, via taula de l'escriptori. (Maes A, Curvers B, Verschaeve L. Lipoatrophia semicircularis: the electromagnetic hypothesis. Electromagnetic Biology and Medicine 2003; 22 (2), in press).

Les descàrregues electrostàtiques locals en aquesta zona de les cames, on el cos humà està mes proper a la base de la taula de treball, pot explicar les modificacions en el teixit lipoatròfic.

Els macròfags activats poden modificar l'estructura del teixit adipós.(Zalla MJ, Winkelmann RK, Gluck OS. Involutional lipoatrophy: macrophage-related involution of fat lobules. Dermatology 1995; 191: 149-153. / Amaley I, Augsten K, Berg H. Electrostimulation of macrophage NADPH oxidase by modulated high-frequency electromagnetic fields. Bioelectrochem. Bioenerget. 1995; 38: 415-418)

L'estudi conclou que la Síndrome de Lipoatròfia semicircular està relacionada directament amb els edificis d'oficines nous i moderns, així com amb els nous entorns de treball.

En alguns casos s'ha demostrat que ocorre després de l'administració de vasopresina, tramzinolona i insulina, pel que es dóna suport la hipòtesi d'una resposta immune localitzada cap a una antigen contingut en aquestes substàncies. (Merelo, Alcocer, Rodriguez, Myrna Lipoatrofia localizada. Reporte de un caso, Revista central Dermatología Pascua, Vol. 12, Núm 1, enero-abril 2003, 31-33)

Encara que l'origen segueix sent desconegut, es creu que la clau d'aquesta patologia està en els camps electromagnètics. Probablement la causa, així com la solució, sigui multifactorial.

3. Classificació:

Les lipoatrofias es classifiquen en:

4. Diagnòstic diferencial:

Els diagnòstics diferencials que es poden plantejar són:

Característica clínica

Lipoatròfia semicircular

Lipoatròfia anular

Lipoatròfia centrífuga

Panatrofia de Gowers

Edat (anys) i sexe

30-40 dones

40-70 dones

Nens menors de 5 anys

Pre-adolescents

Ubicació

Cuixes

Extremitats superiors i inferiors

Abdomen/región inguinal

Tronc i part proximal de les Extremitats

Distribució

Bilateral

Unilateral

-

Generalitzada

Resolució

Espontània desprès cessar exposició

No

13 anys aprox.

-

Asociació

En estudi

Artralgias, miopatias, neuralgias, edemas distales

Adenopatía regional, eritema inflamatori perilesional

LES, Sjögren, DBT, nefritis, ED, LEA, atrofodermias

Pigmentació

No

Si

-

No

quadre 1

5. Ergonomia i Lipoatròfia semicircular

La imatge s'ha obtingut de El Economista

Diversos autors diagnostiquen la LS a causa del microtrauma causat per la pressió repetida contra un objecte (taula, cadira) o per la roba atapeïda.

La postura de sedestació i les característiques particulars de la cadira, podrien tenir una influència en la compressió en el costat distal de la part posterior de la cuixa i per tant podrien causar un disturbi vascular. Una investigació ergonòmica que se centrava en la posició que s'asseien els treballadors, va ser realitzada per la Universitat de Louvain (Hermans V. 1999).

Les taules i les cadires es van dissenyar amb pautes ergonòmiques, però en el conjunt van observar que el personal s'asseia en els dos terços externs de les cadires i no feia ús els reposabraços i el respatller lumbar.

Altres investigacions van ser realitzades en 21 treballadors (11 amb i 10 sense el LS). Es va realitzar una anàlisi de video, de postures i de moviments, així com mesuraments electromiografics per a estudiar la tensió muscular en la zona de la cuixa anterior i posterior. A més, un estudi tecnològic de les condicions de la pressió sota les cuixes, va ser realitzat usant un coixí de 42x42 centímetres, que va incorporar una reixeta de 512 sensors

Les diferències notables de la postura entre el grup de LS i el grup sense LS que es van determinar so:

6. Campos electromagnètics VS Lipoatròfia Semicircular:

Un estudi científic en els Paises Baixos (Flemish Institut for Technological Research) ha descobert relació entre LS i l'exposició a camps magnètics de persones que treballen amb ordinadors.

Es van realitzar mesuraments de camps elèctrics i magnètics en llocs de treball que ocasinaban LS, sent els resultats corresponents als camps magnètics normals, però els resultats dels mesuraments dels camps elèctrics eren excessivament alts sota les taules, a l'altura dels genolls. Aquest descobriment a conduït a la hipòtesi que alguns tipus de taules absorbeixen els camps electromagnètics generats pels cables i ordinadors i es carreguen amb ells. A l'entrar en contacte amb un conductor -el cos humà- es produïx una descàrrega elèctrica. El fet que la LS es produeixi fonamentalment en la part superior de la cuixa, ha dut als investigadors a suposar que la descàrrega té lloc en aquesta zona

Els casos de LS es donen principalment en edificis nous i amb una humitat relativa baixa, que facilita l'acumulació de càrregues elèctriques en els objectes. Concloent la investigació que en l'aparició de la LS es combinen els factors: presència de camps electromagnètics (cables i ordinadors) i humitat relativa baixa en la zona de treball.

Altra hipòtesi es va relacionar amb la descàrrega electrostàtica (ESD) amb les cuixes via el tauler de l'escriptori. En aquesta hipòtesi, la conductividat del tauler de l'escriptori ocupa un paper important; ja que la resistència superficial varia

  • 0 - e4 material conductor.
  • e4 - e9 material dissipatiu.
  • >e10 aïllant.

Les descàrregues electrostàtiques locals en aquesta regió de les cames, on el cos humà s'acosta a la vora de la taula, poden d'una manera plausible des del punt de vista biològic, explicar què està succeint en el teixit adipós superficial. Els macròfags activats produïxen citoquinas, que poden danyar els adipòcits i modificar l'estructura del teixit adipós

Les citoquinas (o citocinas) són un grup de proteïnes de baix pes molecular que actuen intervenint interaccions complexes entre cèl·lules de limfoides, cèl·lules inflamatòries i cèl·lules hematopoyéticas.

7. Elements per al diagnòstic:

Els casos es produïxen quan es dóna la combinació d'una sèrie d'elements en un edifici:

  • electricitat estàtica.
  • baixa humitat.
  • presència de mobles amb elements metàl·lics que facin de conductors

Cal tenir en compte que a Espanya, segons dades que disposem en FEDECAI d'un estudi de l'any 2004, només el 9% de les Oficines a Espanya disposaven de Humidificador, i d'aquests, la meitat estava en mal estat (Martin, JC; Mendivil, A."La Calidad del Ambiente Interior en Edificios de Oficinas del País Vasco. Resultados de una encuesta realizada, 2004").

8. Conclussions:

La Lipoatròfia Semicircular (LS) consisteix clínicament, en una zona semicircular d'atròfia del teixit fi gras subcutani, en forma de depressió en banda, situada principalment en la cara anterolateral de la cuixa, sense alteració en pell i teixit muscular. La lesió pot ser uni- o bilateral i és entre 5 i 20 centímetres de llarg, prop de 2 centímetres d'ample i 1 a 5 mil·límetres de profunditat.

Podem concloure que la causa està relacionada directament amb els edificis d'oficines nous moderns i els nous entorns de treball. Probablement la causa tan bé com la solució sigui multifactorial. Encara que la causa segueix sent desconeguda, creiem que els camps electromagnètics i la humitat relativa juguen un paper important en aquest fenomen.

  • Dra. Glória Cruceta i Arbolès, médico.
  • Técnico Superior en Prevención de Riesgos Laborales, especialidad en Higiene Industrial.
  • Psiquiatra.
  • Master MBA en Gestión y Dirección de Empresas por la Universidad de Barcelona.
  • Presidenta del CTN 171 de Calidad Ambiental en Interiores de AENOR.
  • Fundadora y ex-Presidenta de la Asociación Catalana de Empresas Especialistas en Síndrome del Edificio Enfermo www.acesem.org
  • Presidenta de la Federación Española de Empresas Especialistas en Calidad Ambiental en Interiores (www.fedecai.org).
  • Directora de SEGLA (www.segla.net). Consulting & Professional Services

    La Dra. Gloria Cruceta, expondrá en el III Congreso Internacional de Calidad Ambiental en Interiores, sus últimos estudios sobre el Síndrome de Lipoatrofia semicircular relacionado con los Edificios.

  • Consulting & Professional Services Síndrome Lipoatrofia Semicircular (LS).. archivo en PDF

  • Enllaços:

    Síndrome del edificio enfermo: factores de riesgo (Ministerio de Trabajo y Asuntos Sociales).

  • Cercador Gencat

  • Lipoatrofia semicircular AVAATE (6 artículos )

  • ARTÍCULO: Síndrome de Lipoatrofia semicircular relacionada con los Edificios

  • Síndrome del edificio enfermo

  • Lipoatrophia Semicircularis: ¿Una nueva enfermedad de la oficina?

  • Aumentan los casos de lipoatrofia semicircular en oficinas de empresas españolas

  • Google "Lipoatrophia Semicircularis

  • European Risk Observatori

  • El enigma de la lipoatrofia causa desconcierto entre los médicos.el Periódico 22.04.07

  • La lipoatrofia muscular o la enfermedad de la oficina moderna

  • La UGT/> xifra en 23 els afectats de lipoatròfia de la Torre Agbar/>

  • El Departament de Salut ha publicat una nota informativa (en format PDF) que ho explica.

  • Entrevista a D. Vicente Picó Presidente de la Asociación Catalana de Empresas Especialistas en el Sindrome del Edificio Enfermo (Acesem) realizada por Laura Flores de Infojobs.net

  • Denuncian que la mala calidad del aire del Pal·las afecta al personal La Mañana 15.05.07

    .Instal·len humidificadors a l'edifici Pal·las davant l'aparició de cinc possibles casos de lipoatròfia entre els treballadors. Diari Segre 16.05.07

  • 500 casos de lipoatrofia en Catalunya.el Periódico/Sociedad 16.05.07
  • DOCUMENTS:

  • JORNADA SOBRE LA LIPOATRÒFIA SEMICIRCULAR ORGANITZADA PER LA UGT (El 15 de maig de 2007) Secretaria de Medi Ambient i Salut Laboral de la UGT de Catalunya

  • <a title="Gravació de la jornada tant en format mp3 com p
    3845 lectures
  • comentaris
    Afegeix comentari













    BoldItalicLink




    authimage