UGT Ajuntament de Lleida
 Bloc de la Secció Sindical de la UGT eina de comunicació i informació amb els companys i les companyes d'aquest Ajuntament. Xarxa sindical

30 Mai, 2007

L'HABITATGE ACCESSIBLE - I

EMU

imatges EMU

El ventall de possibilitats de les modalitats de l’habitatge es del tot variada.

L’habitatge lliure (aquell que es comercialitza en el lliure mercat) ha estat un fenomen constant en el mon immobiliari, experimentant una coneguda evolució en la seva demanda des del 1998 fins el 2006.


L’habitatge protegit (habitatge de protecció oficial) sovint desenvolupat des de les diferents administracions i ens, recull la resta de modalitats d’habitatges on intervé amb més o menys quota la financiació pública, tant en propietat com en lloguer, com a contraprestació, els preus de venda venen fixats. Els règims d’habitatge protegit van de l’habitatge especialment protegit amb un preu polític de venda (podem recordar l’habitatge en complexes edificatoris de barris socialment sensibles), passant per l’habitatge de regim general (mal conegut com VPO o HPO) que acostuma a tenir un valor semblant a la meitat d’un habitatge lliure en la mateixa zona, i l’habitatge concertat (també anomenat HC), que acostuma a valdre tres quartes parts de l’habitatge lliure.

Val a dir que en el municipi de Lleida en quatre anys s’han entregat uns 500 habitatges protegits, en les diverses modalitats, anys en els que s’han gestionat uns 1200 i s’esperen desenvolupar uns 6000 en els propers quatre anys.

La necessitat de fer habitatge social, protegit o també anomenat accessible té un contingut polític social i la legislació que fa referència a l’habitatge és extensa i acurada, encara que, segurament presenta algunes indeterminacions.

Així, l’article 25.1 de la Declaració universal dels drets humans, de 10 de desembre de 1948, afirma:

“Toda persona tiene derecho a un nivel de vida adecuado que le asegure, así como a su familia, la salud y el bienestar, y en especial la alimentación, el vestido, la vivienda, la asistencia médica y los servicios sociales necesarios; tiene asimismo derecho a los seguros en caso de desempleo, enfermedad, invalidez, viudez, vejez y otros casos de pérdida de sus medios de subsistencia por circunstancias independientes de su voluntad.â€

A més, l’article 47 de la Constitució Espanyola de 1978 diu:

“Todos los españoles tienen derecho a disfrutar de una vivienda digna y adecuada. Los poderes públicos promoverán las condiciones necesarias y establecerán las normas pertinentes para hacer efectivo este derecho, regulando la utilización del suelo de acuerdo con el interés general para impedir la especulación. La comunidad participará en las plusvalías que genere la acción urbanística de los entes públicos.â€

Amb posterioritat i des del marc legislatiu català en matèria urbanística, el Decret Legislatiu 1/2005, de 26 de juliol, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei d’urbanisme i el Decret 305/2006, de 18 de juliol, pel qual s’aprova el Reglament de la Llei d’urbanisme, disposen els mecanismes necessaris per a la creació de sòl i dotació d’instruments per a la disposició d’habitatge accessible.

Es presenta una notable paradoxa, escenificada en un mercat on l’habitatge lliure deixa de tenir demanda i existeix una sobreproducció, front la incessant sol·licitud d’habitatge protegit, a més, darrera de l’ampra legislatiu es visualitzen certes mancances que fa que la maquinaria que belluga la formula social de l’habitatge no resti engreixada. Pot ser, el mes significatiu és que no es precisa la proporció de modalitat d’habitatge assequible a executar, així, acostuma a ser l’habitatge especialment protegit (per als més necessitats) tant en venda com en lloguer el que acostuma a realitzar-se en menor densitat. Existeixen enginyoses formules que generarien sòl per a habitatge especialment protegit, des de la adquisició per part de l’administració i el ens de sòl no urbanitzable. Per últim, hem de ser coneixedors de que la legislació d’arrendaments urbans comporta una manca de protecció de la propietat que eludeix el seu lloguer, extrem que és del tot necessari la seva correcció.

Però, el gran valor afegit que l’habitatge assequible ha de tenir és el de la seva inviolable qualitat, els millors projectes amb les millors arquitectures, aquests han d’esser per a l’habitatge social.

Rafa Criado

Enllaços:

DRET A UN HABITATGE DIGNE Àngel Canet, membre del Bloc, publica a la seva bitàcola 7 mesures per tal de fer realitat el dret a l'habitatge .9.07. 2007


1341 lectures
comentaris
Afegeix comentari













BoldItalicLink




 authimage