UGT Ajuntament de Lleida
燘loc de la Secci贸 Sindical de la UGT eina de comunicaci贸 i informaci贸 amb els companys i les companyes d'aquest Ajuntament. Xarxa sindical

5 Feb, 2008

ESCOLES BRESSOL, QUINS CRITERIS HI PRIMEN?

Institut Municipal d'Educaci贸 de Lleida

COM SUCCEIX en molts 脿mbits de la nostra vida (legislatiu, politic, social, cultural....), sovint acostumem a tenir la sensaci贸 que, les persones que tenen la resposabilitat de fer pol铆tiques actives vers la ciutadania, no arriben a establir el punt de conexi贸 amb la realitat suficient i necessari per poder abordar els problemes, no tan sols cercant solucions temporals ( i a la fi, enganyoses) que pugui portar a pensar que al rerafons existeixin, no se sap quins, interessos pol铆tics i econ貌mics, sin贸 que busquin i trobin unes respostes 煤tils, reals, duradores, transparents i necess脿ries.

Aix貌 茅s el que passa amb el tema de les escoles bressol. S'est脿 produint un enrariment en les din脿miques dels diferents grups municipals que de vegades no deixa de sorprende.Per exemple, en el cas de de les declaraci贸ns del regidor Camats, es pot interpretar que aquesta hist貌ria li vingui de nou, quan sent elll mateix regidor responsable de l'脿rea ja va impulsar accions (val a dir que amb el posicionament en contra del nostre sindicat de serveis p煤blics representa a la Paeria, per utilitzar la f贸rmula dels fets consumats en l'adjudicaci贸 de modificacions de les realcions de llocs de treball) per encabir increments retributius i l'establiment de figures que ara ell mateix discuteix (tothom som presoner dels nostres fets i les nostres paraules). Aquest enrariment, alhora, es trasllada de forma inevitable a les realcions entre gestors i el personal que hi treballa, entre d'altres coses perqu猫 el contacte amb la realitat difereix substacialment de la percepci贸 i el coneixement tant dels uns com dels altres. I 茅s que per veure i viure la realitat cal ser-hi treballar-hi cada dia. D'aquesta manera saps quins s贸n els problemes amb qu猫 et pots trobar en el quefer diari.

Diguem que els mesures adpotades per l'Institut Municipal d'Educaci贸 per tal de fer front a l'augment de nens i nenes susceptibles d'utilitzar les escoles bressol de Lleida es resumeixen en el fet d'augmentar el nombre d'usuaris de cada escola brerssol. Tamb猫 diuen que 茅s una mesura temporal que nom茅s durar脿 mentre acaben les obres de la nova escola bressol.

L'experi猫ncia ens demostra que quan acabi la construcci贸 de la nova escola bressol, a la resta d'aquestes no es reduir脿 la r脿tio perqu猫 hauran sorgit d'altres problemes, imprevistos de dar-rera hroa o d'altres aspectes que no havien contemplat, com per exemple el fet que l'escola bressol que es fa no 茅s a tots els barris.

Evidentment, a l'augmentar la r脿tio a les escoles bressol se soluciona el problema de moltes fam铆lies que d'altra manera no podrien fer 煤s d'aquest servei municipal. Aquesta mesura tamb茅 contempla l'augment de personal necessari per tal de complir la llei, pel que fa als m铆nims exigits. El que passa 茅s que no nom茅s amb aquestes mesures s'aconsegueix el manteniment dels est脿ndards de qualitat de qu猫 en l'actualitat gaudeixen les nostres escoles bressol municipal, sin贸 que, segons com s'articuli, un servei p煤blic municipal con el nostre, envejat i reconegut "de portes enfora", com 茅s el cas, pot veure minvat "de portes endins", la qualitat de qu猫 actualment gaudeix. I 茅s que els c脿nons d'equitat, equanimitat, ponderaci贸 i just铆ca natural no s'aconsegueix incrementat r脿tio i dient que s'augmentar脿 tants professionals (que no vol dir no donar resposta a les necessitats creixents de la ciutadania), sin贸 adequant els recursos existents humans (segur que insuficients), materials, d'infraestructura, a aquesta necessitat, sempre tenint en compte la funci贸 social a qu猫 es destina: suport a les fam铆lies (en principi, les que m茅s ho necessiten), no oblidem, en una etapa b脿sica del desenvolupament individual, per貌 tamb茅 social, del futur ciutad脿. Em pregunto si ens podem permetre el luxe d'estableir discussions est猫rils sobre una q眉esti贸 tan important i contar hist貌ries d'inf脿ncia . Perqu猫 si 茅s aix铆, tots en tenim, d'hist貌ries. I entre hist貌ria i hist貌ria podem perdre la batalla d'iniciar amb avantatge, en el nou ciutad脿, la construcci贸 del mecanisme de cohesi贸 social m茅s potent que existeix: la constituci贸 de mecanisme de cohesi贸 social m茅s potent que existeix: la constituci贸 de Lleida com a ciutat educadora. Senzillament, crec que no ens podem permetre aquest luxe.

Una altra q眉esti贸 que cal tenir present. Estem disposats, com a ciutat, com a representats dels ciutadans, a no fer casus bellii d'un tema tan transcendent i rellevant com aquest? Estem tots d'acrd en termes generals, que davant d'una situaci贸 existeix un gran ventall de possibles solucions? I el que 茅s m茅s important fins on estem disposats a arribar per realment millorar, el que ja de per si 茅s bo, com 茅s, i repeteixo, el servei municipal de les escoles bressol de la nostra ciutat?

La Federaci贸 de Serveis P煤bliccs de la UGT est脿 conven莽uda que una decisi贸 presa sense tenir en compte cert par脿metres comporta pagar un preu massa elevat, desmesurat, injust i innecessari, per la seva rellv脿ncia i sobre qui recau (el futur ciutad脿 en desenvolupament) i que cal cercar solucions, parlades, consensuades, "des del despatx i des la trinxera", per no reduir o, fins i tot, perdre la qualitat i l'atenci贸 personalitzada a qu猫 ens tenen acostumats les mestres i t猫cnics superiors d'educaci贸 infantil de les escoles bressol de Lleida.

Solucions s铆, per貌 no a qualsevol preu.

Pep Gonz谩lez

Secretari General de la Federaci贸 de Serveis P煤blics de la UGT de Lleida

*El sindicalista Pep Gonz谩lez critica en aquest article la siutaci贸 que viuen les escoles bressol de Lleida que, segons apunta, s贸n insuficientes per a les necessitats de la poblaci贸. Aix铆, diu que les mesures adoptades per l'Institut Municipal d'Educaci贸 per fer front a l'augment de nens susceptibles d'utilitzar el servei es resumeixen a augmentar els usuaris per escola. Diari Segre*, p脿g 8 "Tribuna d'Opini贸" dissabte, 2 de febrer de 2008

Articles:

Com volem que siguin les escoles bressols municipals de Lleida? article d'opini贸 publicat en els mitjants locals de comunicaci贸(Bondia, Diari Segre) de la Secci贸 Sindical de la UGT de l'Ajuntament de Lleida



1305 lectures