UGT Ajuntament de Lleida
燘loc de la Secci贸 Sindical de la UGT eina de comunicaci贸 i informaci贸 amb els companys i les companyes d'aquest Ajuntament. Xarxa sindical

26 Mar, 2010

UGT exigeix a la Consellera de Treball el manteniment de les escoles taller i cases d'oficis

En la reuni贸 al Parlament de Catalunya, Mar Serna es va reafirmar en els plans locals d'ocupaci贸 com a alternativa als actuals programes per a joves en risc d'exclusi贸 social, opci贸 que el nostre sindicat no comparteix

El 24 de mar莽 de 2010, en el marc de la concentracio de professionals i alumnes de les escoles taller, cases d'ofici i tallers d'ocupacio davant el Parlament de Catalunya per denunciar l'eliminacio d'aquests programes per part del Departament de Treball, representants del col.lectiu de treballadors i treballadores d'aquests programes, de la UGT de Catalunya i de l'Avalot - Joves de la UGT de Catalunya es van reunir amb diferents grups parlamentaris (PSC-CpC, ICV, ERC i CiU) i amb la Consellera de Treball, Maria del Mar Serna Calvo .

En primer lloc, la UGT de Catalunya valora molt positivamente la nombrosa concentraci贸 de treballadors i treballadores d'escoles taller, cases d'ofici i tallers d'ocupacio i dels seus alumnes, que posa de manifest la greu preocupaci贸 de tots dos col路lectius davant la imminent desaparici贸 d'uns programes que combinen formaci贸 i treball i v茅nen funcionant amb 猫xit des de fa gaireb茅 20 anys. Programes que representen l'煤nica pol铆tica d'ocupaci贸 adre莽ada espec铆ficamente al col路lectiu de joves amb baix nivell d'estudis (escoles taller) o als majors de 45 anys (tallers d'ocupaci贸) i que han aconseguit uns excel路lents percentatges d'inserci贸 laboral i de retorn al sistema educatiu de moltes persones. Eliminar-los suposa deixar aquests col路lectius, ara tan greument afectats per la crisi i l'increment de l'atur, sense cap pol铆tica activa adaptada a les seves concretes necessitats.

En el transcurs de la reuni贸 mantinguda amb representats dels grups parlamentaris que donen suport al Govern, acompanyats de la consellera de Treball, Mar Serna, els representats del col路lectiu de treballadors i treballadores afectats i la UGT de Catalunya li han expressat el seu malestar per la situaci贸 actual i han reclamat el manteniment dels programes. La consellera es va mostrar partid脿ria d'explorar noves f贸rmules de programes mixtes de formaci贸 i treball adre莽ats a un major n煤mero de joves amb baix nivell formatiu, i amb un elevat component de formaci贸. Considera que aquesta f贸rmula i els plans locals d'ocupaci贸 s贸n una bona alternativa als actuals programes. Posterioment, la consellera va dialogar una estona amb les persones concentrades a l'entrada del Parlament.

Des de la UGT de Catalunya no podem compartir les valoracions de la consellera. Entenem que tot programa i tota pol铆tica d'ocupaci贸 茅s susceptible de ser revisada i millorada per adaptar-la als nous temps i a les noves necessitats de les persones i el mercat de treball. Ara b茅, en aquest moments ens trobem amb l'amena莽a real del tancament de tots tres programes d'aqu铆 a tres mesos i sense cap alternativa a discutir sobre la taula, ni per als usuaris ni per als professionals que els desenvolupen. Els plans locals d'ocupaci贸, per la seva curta durada (6 mesos), poques hores de formaci贸 aparellada i perfils dels seus usuaris, no representen cap alternativa als programes esmentats, que tenen objectius i destinataris diferents.

La consellera de Treball ha convocat per a aquest mateix mat铆 una reuni贸 extraordin脿ria de la Comissi贸 de seguiment de l'acord de mesures per a l'ocupaci贸 juvenil, per tal d'oferir explicacions sobre l'incompliment del propi acord, on hi ha assignat un pressupost de 50 milions d鈥檈uros per a les escoles taller, 4,5 milions d鈥檈uros per a les cases d'ofici i gaireb茅 3 milions d鈥檈uros per als tallers d'ocupacio, mentre que el Servei d'Ocupaci贸 de Catalunya afirma que l鈥檃ny 2010 no hi haur脿 convocat貌ria d鈥檃quests programes. La consellera donar脿 a con猫ixer una possible alternativa a les escoles taller en el transcurs d鈥檃quest reuni贸.

La UGT de Catalunya reclama una vegada m茅s al Departament de Treball i a la seva titular que reconsideri la decisi贸 de tancament dels programes, que formalment no ha estat comunicada als ajuntaments, que s贸n qui els gestionen, ni als seus treballadors i treballadores, ni als usuaris que hi participen, i que els mantingui igual que la resta de comunitats autonomes de l'Estat. Demanem que no es precaritzi encara m茅s la situaci贸 de joves i majors de 45 anys a partir d'una decisio err貌nia i mal enfocada, sense oferir cap alternativa que doni sortida als col路lectius usuaris d鈥檃questes pol铆tiques ni als seus professionals, ara per ara en situacio de clara indefensi贸.

(Segueix)
750 lectures