Comunicació UGT

La inspecció de treball aixeca una nova acta d'infracció a El Corte Inglés per negar als delegats de la UGT l'accés a la documentació en matèria preventiva

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 13:49

A les tres actes d'infracció que ha aixecat la Inspecció de Treball en la seva visita a El Corte Inglés per l'ús indegut d'un edifici annex al centre de Plaça Catalunya com a magatzem, se'n suma una altra per haver negat a una de les delegades de prevenció de riscos laborals de la UGT de Catalunya l'accés a la documentació en matèria preventiva que la delegada havia sol·licitat en reiterades ocasions. Entre aquesta documentació es troben les informacions referents a avaluacions de riscos i planificació en matèria preventiva, entre altres.

Segons va informar la Inspecció de Treball als representants d'El Corte Inglés, la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de Prevenció de Riscos Laborals requereix que l'empresa faciliti als delegats de prevenció la informació i la documentació relativa a les condicions de treball, en especial la documentació corresponent a matèria preventiva, entenent com "accés" a aquesta informació no només el fet de permetre la consulta d'aquesta documentació, sinó també el lliurament dels originals o de còpies de la mateixa perquè els delegats de prevenció puguin examinar-la detingudament i facilitar així l'exercici de les seves funcions.

Com a sanció per l'incompliment de les disposicions recollides en aquesta llei, la Inspecció de Treball ha aixecat una nova acta d'infracció a El Corte Inglés. Per la UGT de Catalunya, aquesta és una nova mostra de la política antisindical que du a terme la direcció d'el Corte Inglés cap als representants dels seus treballadors i treballadores.



Nou requeriment de la inspecció de treball a El Corte Inglés

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 13:25
La Inspecció de Treball dóna 15 dies a El Corte Inglés perquè lliuri a la Secció Sindical de la UGT la informació sol·licitada

En la reunió mantinguda avui entre la Inspecció de Treball, els representants d'El Corte Inglés i els responsables de la Federació de Comerç de la UGT de Catalunya, la Inspecció de Treball ha requerit a l'empresa que, en un termini de 15 dies, complementi la informació sol·licitada per la secció sindical de la UGT de Catalunya a El Corte Inglés de Diagonal (Barcelona) i a la qual té dret segons la Llei Orgànica de Llibertat Sindical.

Així mateix, la Inspecció de Treball ha comunicat a la secció sindical d'aquest centre que, si en el termini previst no li ha estat lliurada aquesta documentació, ho notifiqui immediatament.

Un cop més, la Inspecció de Treball ha pogut comprovar la discriminació sindical a què es veuen sotmesos els delegats i les delegades de la UGT de Catalunya en els centres d'El Corte Inglés.

Aquest nou requeriment per part de la Inspecció de Treball se suma als nombrosos requeriment i sancions que ha rebut El Corte Inglés per l'incompliment dels drets dels treballadors i treballadores i dels seus representants en el centres.



Els treballadors del sector de la perfumeria exigeixen un conveni col·lectiu digne

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 13:08

Demà, els delegats sindicals de la UGT de Catalunya repartiran informació als centres comercials on operen les principals
firmes del sector

Després de cinc mesos de negociacions amb Stanpa, la patronal del sector de la perfumeria (que compta amb empreses de marques tan conegudes com L'Oreal, Coty Astor, Puig, Myrurgia, Kinesia, Nivea, Chanel i Estee Lauder, entre altres) continua negant als seus treballadors i treballadores un conveni digne que s'adigui als beneficis que aquestes empreses guanyen any rera any mentre els empleats veuen reduït el seu poder adquisitiu.

Demà els delegats i les delegades del sector de la perfumeria de la UGT de Catalunya participaran en una acció informativa als diferents centres comercials on operen aquestes firmes i distribuiran als clients i clientes d'aquests productes octavetes on s'explica la realitat dels treballadors i les treballadores del sector.

A Catalunya, el sector de la perfumeria ocupa uns 15.000 treballadors, la meitat dels que s'hi dediquen arreu de l'Estat.

Les negociacions entre sindicats i patronal s'encallen principalment en els següents punts:

  • Mentre els sindicats exigeixen que l'augment del sou sigui del 0,7 sobre la massa salarial, la patronal del sector només ofereix un 0,4 sobre les taules del salari mínim garantit.
  • Els sindicats demanen una reducció de jornada per aquells col·lectius que treballen en nocturnitats i torns rotatius.

A més, la UGT de Catalunya demana una millora de la llei d'igualtat, aprovada recentment, en la seva aplicació al text del nou conveni col·lectiu, una aplicació de gran importància per a un sector on més de la meitat dels treballadors i treballadores són dones.



La UGT de Catalunya valora molt positivament la "cartilla" per als treballadors de la construcció que crearà el ministeri de treball

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 12:41

La mesura és similar al carnet que va proposar el nostre sindicat per reduir la sinistralitat laboral al sector

La UGT de Catalunya considera molt positiva la mesura anunciada pel ministre de Treball, Jesús Caldera, de crear una "cartilla" per als treballadors de la construcció que acrediti la seva formació per desenvolupar la feina. Es tracta d'una proposta similar a la que va fer el nostre sindicat el passat 18 de maig per reduir la sinistralitat en aquest sector, que entre gener i abril ja ha registrat 15 morts.

En concret, el nostre sindicat va proposar al Departament de Treball que condicionés la contractació de les empreses del sector de la construcció a què els treballadors tinguessin la formació adequada. Per això, el sindicat va demanar que s'activés un carnet que acredités al treballador o treballadora una formació mínima sobre la feina que ha de desenvolupar, i coneixements en matèria de prevenció de riscos laborals en el sector de la construcció.

Aquesta fórmula ja existeix en altres sectors, com el de l'alimentació -carnet de manipulador d'aliments-, o el del transport -carnet de conduir-, i considerem, per tant, del tot raonable i pertinent que s'implanti també al sector de la construcció; més encara quan els índexs d'accidentalitat laboral, amb resultat de mort, són molt elevats en aquest sector (un 15,4% més que entre gener i abril de 2006).

El carnet, hauria d'estar homologat, i hauria de garantir uns coneixements en la manipulació de la maquinària especialitzada, coneixements sobre prevenció de riscos laborals, salut i seguretat en el sector, i facilitar així que el personal que treballa al ram ho faci en les condicions de normalitat, legalitat, seguretat i coneixent els seus drets.

Aquest carnet hauria d'introduir-se deixant el marge de temps necessari per a implantar-se de forma efectiva, i facilitant els mecanismes adients per a que els treballadors/es, siguin de l'origen que siguin, i parlin la llengua que parlin, puguin fer la formació especialitzada per a obtenir-lo.

D'altra banda, la UGT de Catalunya considera que cal una política de sanció a les empreses que encara no compleixen la normativa en prevenció de riscos laborals. I per això és necessari triplicar el nombre d'inspectors fins assolir les ràtios europees d'inspector/treballadors. Més inspecció significa salvar més vides.

A més, la UGT de Catalunya torna a reivindicar la creació dels delegats de prevenció territorials i sectorials. A les grans empreses, els Comitès d'Empresa ja incorporen el delegat de prevenció de riscos laborals, però a les empreses petites, moltes sense sindicació (sobretot a les de menys de 6 treballadors, on no és possible la representació sindical), és necessària una figura sindical que visiti diferents empreses (ja siguin les d'un mateix territori o les d'un mateix sector) per assessorar tant els treballadors com els empresaris i vetllar per la seguretat de la plantilla.



UGT Presons demana al departament de justícia que s'endarrereixi la inauguració de Brians2

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 12:28

El sindicat de presons de la FSP-UGT de Catalunya, majoritari a les presons catalanes, ha demanat al departament de Justícia que endarrereixi l'arribada d'interns a la nova presó de Brians2, donat que encara no està ni de lluny preparada per acollir-los.

Ara per ara, manquen aspectes bàsics per entrar en funcionament, tant de qüestions de seguretat com d'habitabilitat dels mòduls, únicament l'electoralisme a l'hora d'anunciar de tancament de la Model inexistent, ha fet que es programés un calendari d'obertura clarament irreal. No entenem com falten elements de confort bàsics a les cel·les i en canvi la piscina ja està entregada fa dies. Tampoc s'entén com a tants pocs dies de l'arribada d'interns només treballin un mínim percentatge de funcionaris, el que farà que la improvisació i la manca d'adaptació al nou centre presideixin els primers temps de funcionament.

Així mateix, és inexplicable com després de retirar els 1.600 coberts metàl·lics de la presó de Brians pels incidents ocorreguts al centre i les agressions als treballadors del centre, ara de nou el departament s'entesti en què a Brians2 els interns tinguin ganivets metàl·lics al seu abast amb el risc implícit que representa.

UGT PRESONS expressarà la seva oposició a la inauguració precipitada i de cara a la galeria de Brians2, demà divendres 1 de juny a l'acte previst amb presència del president de la Generalitat, José Montilla, a la consellera de Justícia, Montserrat Tura, i a la resta de responsables polítics de les presons catalanes.



El Corte Inglés és sancionat amb tres infraccions per l'ús indegut d'un local com a magatzem

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 11:49

Després de visitar el centre de treball d'El Corte Inglés de Plaça Catalunya i revisar la situació de l'edifici annex, l'antic edifici del Banco Atlántico del carrer Fontanella (propietat actual de la companyia), la Inspecció de Treball ha ratificat la denúncia presentada per la UGT de Catalunya en què acusava El Corte Inglés d'emprar aquest edifici indegudament com a magatzem i dipòsit provisional de mercaderies del centre comercial.

El Corte Inglés va comprar aquest edifici ara fa uns anys. No ha fet cap tipus de reforma ni l'ha inclòs en el centre de treball de plaça Catalunya. Tot i així, aprofitant que l'edifici està connectat amb el celobert del centre comercial, la companyia porta tot aquest temps fent-ne ús com "magatzem", sense que aquest estigui subjecte ni tan sols estigui inclòs en el pla d'evacuació i emergència.

La Inspecció de Treball ha determinat deficiències notables en matèria de prevenció de riscos laborals, deficiències a què s'exposen diàriament els 114 treballadors i treballadores que formen la plantilla de cadascuna de les seccions que accedeixen o poden accedir a aquest edifici.

La Inspecció de Treball ha aixecat fins a tres actes d'infracció:

  • Acta d'infracció per l'incompliment de les disposicions mínimes de seguretat i salut en els llocs de treball: risc de caiguda de persones pel mal estat del terra; risc de caigudes d'objectes per desplomament; risc d'incendi, incrementat pel fet que no té ni tan sols dispositius del sistema contraincendis; inexistència de sistema de climatització i absència d'il·luminació.
  • Acta d'infracció per l'incompliment de les disposicions mínimes en matèria de senyalització de seguretat i salut en el treball: no existeixen ròtuls de senyalització de les vies d'evacuació.
  • Acta d'infracció per risc elèctric. La Inspecció de Treball ha determinat com a infracció greu les condicions en què es troba la instal·lació elèctrica de l'edifici emprat indegudament com a magatzem. En aquest, la majoria de plaques de guix del sostre van ser extretes o s'han trencat, quedant així els conductes elèctrics suspesos i exposats a un major deteriorament per l'efecte de la humitat o del calor. Durant la visita, el mateix Inspector va rebre una petita descàrrega elèctrica a l'introduir la seva mà en un forat d'una de les parets de la primera planta de l'annexe.
L'aixecament de les tres actes d'infraccció dóna la raó a la UGT de Catalunya, que havia denunciat que aquest local no reunia les condicions mínimes per treballar-hi i que això podia perjudicar l'activitat laboral diària dels seus treballadors i treballadores. A més, l'aixecament de les actes d'infracció comporta una sanció econòmica per a El Corte Inglés, la quantitat de la qual no ha estat facilitada.


Powered by LifeType